» »

Zvočniki za zahtevnega audiofila

Zvočniki za zahtevnega audiofila

1
2
»

gumby ::

AKG k240 mkII


Naslov teme:
[size=900]Zvočniki[/size] za zahtevnega audiofila
my brain hurts

B & O ::

http://www.bang-olufsen.com/beolab5

Sitnica je cena. Če se ne motim so dobrih 16.000EUR samo kaj pa je to za audiofila :))

Step2en Wolf ::

Izrazi uporabljeni v uvodnem delu temu so contradiciton in terms. Audiofil ne bo nikoli uporabil izraza "ful hudi".
Zahteven audiofil sliši rasti travo.. in posledično tudi kable:
[Hi-Fi] - Debata: Kabli, kabli, kabli ...

"Zahteven audiofil" ne sprašuje po ceni. Ker potem ne bi bil audiofil. Glej še:
[Hi-Fi] - Vpliv prostora na zvok...
[Hi-Fi] - O zvočnikih:

KATERE ZVOČNIKE KUPITI?
Preden začnem, velja upoštevati nekaj ljudskih resnic:
Kupite zvočnike in HI-FI čimpreje, ker:
1. potem pridejo na vrsto ženske, vozila, nepremičnine in otroci (ne nujno v tem vrstem redu) in kompromisi, kompromisi...
2. s sluhom gre po 40 letu tako ali tako navzdol (kot marsikaj drugega )

V svoji dolgoletni praksi še nisem zasledil audifilke... samo audifile, ki so vsi po vrsti moškega spola. Seveda dopuščam možnost, da obstaja tudi tako redka vrsta, kot je audifil ženskega spola in jo hkrati naprošam, da se mi javi na moj email.

K 1 točki prvega opozorila oz. kaj storiti, če ste spregledali to najpomembnejše pravilo pri nabavi zvočnikov:
Za ženske je splošno znano, da je za njih najbolj primeren tisti zvočnik, katerega zvočna omarica ima na vrhu luknjo v katero lahko potem dajo zemljo in zasadijo različno rastlinje.
Drug kompromisni zvočnik za vašo boljšo polovico so t.i. Bookshelf zvočniki, ki se jih skrije med knjige ali na knjižne police (od tod tudi ime), ter tako ne motijo žilice notranje arhitektke, ki bije znotraj vaše boljše polovice. Prav tako ne bodo motili njenih prijateljic in sorodnikov, kar je tudi zelo pomembno.
Tretja možnost so satelitski sistemi, katerih zvočniki znajo biti zelo majhni in solidno dobri v zvočnem smislu. Lahko si jih omislite tudi v različnih barvah, da bodo čim manj motili vašo boljšo polovico, npr.: BOSE Acosticmass 5 Series III.
Četrta najbolj redka možnost je, da sicer imate boljšo polovico, vendar je le ta izredno fleksibilna in razumna, ter vam dopušča podreditev dnevne sobe audifilskim zahtevam... Čestitam imate resnično boljšo polovico... Za vas torej ne bo problema postaviti elektrostatične omare... pardon zvočnikov tipa ala Martin Logan ali klasičnih zvočnikov Klipschorn. Običajne in najbolj pogoste primerke boljši polovic namreč zmrazi ob misli na takšne monstrume sredi vaše dnevne sobe... Nekaj argumentov, če vam jo v to smer še ni uspelo prepričati: Joey in Chandler iz serije Friends sta imela Maritn Logan zvočnike .
Če ste bolj zlobni si lahko omislite zvočnike tipa ala Allison CD8, katerih bas je obrnjen navzgor in tako preprečuje postavljanje rožic, prtov in podobne nesnage na vočno omarico .
Žal jih ne delajo več. Allison je vmes propadel in se spet pojavil na sceni.

Če pa ste bolj pri denarju in ste hkrati mahnjeni še na design, vam tako ne preostane drugega, kot B&O... če je slučajno japi vaša boljša polovica in vi bolj tacate za njo, ji povejte, da je takšen sistem imela Monica iz serije Friends... morda vam uspe

KAKO IZBRATI ZVOČNIKE?
Kot prvo se zavedajte nekaj osnovnih pravil:
Prav vsak par ušes na tem planetu sliši drugače. Zato kupite zvočnike, ki zvenijo dobro vašemu paru ušes in ne lokalnemu audio-filu.
Pri tem upoštevajte dejstvo, da trgovci zvočnike, ki si jih želijo najbolj prodajati, postavijo na najboljše mesto v prodajalni.
Doma bodo zvočniki zveneli popolnoma drugače kot v trgovini ali HI-FI sejmu... zato od trgovca naprosite možnost testiranja zvočnikov doma!!!

AKUSTIKA PROSTORA
Prostor v katerem boste poslušali glasbo (ja, navsezadnje pri vsem tem pravzaprav gre) omejuje izbiro zvočnikov. V garsonjero pač ne sodijo kakšni izredno veliki zvočniki... Prav tako lahko pozabite na kvalitetno zvočno sliko, če prostor s treh strani omejujejo okna. Stekla v njih bodo veselo vibrirala skupaj z zvokom in "uničevala" glasbo.
Prav tako vplivajo na zvok različni materiali:
kamen, keramika, umetni materiali = poudarjajo visoke tone,
tapison, itison, blago in preproge = blažijo visoke tone
itd.
Velja preprosto pravilo, da če nameravate za zvočnike zapraviti cca. 5'000 EUR, se vam bolj izplača preurediti dnevni prostor oz. tisti prostor v katerem mislite poslušati glasbo. Z lesom obbijte stene prostora, ki naj bo čim bolj nepravilnih oblik npr.: valovit strop ali stena, nepravilni koti itd...
Prostor po poleg boljše akustike tako postal tudi lepši... in začuda potem v takšnem prostoru tudi "poden" zvočniki zvenijo neverjetno dobro. Tako kot vsi zvočniki zelo dobro zvenijo zunaj...

Za določanje akustike prostorov obstaja marsikater računalniški program in oprema... za preprosto testiranje lahko uporabite svoje dlani in zaploskate... če slišite "stoječe valovanje" (zaploskajte v prostoru, ki ima samo gole stene in vedeli boste kaj je to) potem je potrebno v prostoru nekaj spremeniti... pomagajo omare, pohištvo, slike, zavese... vse kar zvočno valovanje odbija v različne smeri oz. ga duši.

Zaradi akustike prostora je potrebno najti pravo mesto za zvočnike. Včasih minimalni premik zvočnika zagotovi neverjetno boljšo zvočno sliko. Pri tem lahko upoštevate nasvet žal preminulega Douglas Adamsa, pisca (Štoparski vodnik po galaksiji, Titanija...) in audio fila, ki je ugotovil, da je doma vedno prestavljal svoje Quad elektrostatične zvočnike, nabavljal nove komponente... potem pa je moral na kakšno pot... si nataknil slušalke walkman-a in se začudil: Uau.. kako dober zvok.

Audiofilstvo je religija... ljudje v nekaj verjamejo... in pri tem je pomembno tudi to, čemu si bil izpostavljen v svojem življenju... sam sem že od rojstva naprej bil "izpostavljen" BOSE 901 zvočnikom. Le ti so nekakšen večni problem zvočniškega sveta... obstajajo že od leta 1968 in se trenutno prodajajo v seriji IV... in ja, so prekleto cenejši na osni strani luže!
So prostorsko izredno zahtevni, saj moraj o biti od vogala odmaknjeni za 1m, in morajo imeti steno za njimi prazno. Dr. Amar Bose, ustanovitelj podjetja in predavatelj na ameriški univerzi MIT, je namreč ugotovil, da v naravi do človeka prihaja 17% direktnega zvoka, ostalo so odboji. Zato je naredil 901 zvočnike, ki so narejeni tako, da je en zvočnik obrnjen naprej, 8 jih je obrnjenih nazaj in sicer 4 na levo in 4 na desno... tako dobimo veliko zvočno ssliko, ki je v 83% sestavljena od odboja.

Pri zvočniku je nenazadnje zelo pomembno tudi to, kako dišijo. Prenekatero podjetje izdeluje zvočnike iz samo določenih materialov... kar je podobno kot pri proizvajalcih instrumentov... tako so Infinity zvočne omarice delali
izključno iz kalifornijskega hrasta... ki zelo lepo diši... in še sedaj lahko z veliko gotovostjo vem ali je v prostoru Infinity zvočnik... brez da bi jih slišal... zavoham jih . Pri tem moram žal omeniti, da od kar jih je kupil JBL / HArman Kardon, se je zadeva zelo, zelo pokvarila... fuj.

TEST SLIŠNOSTI
Preden si poženete v trgovine in zapravite silne denarje, si omislite še test slušnosti, ki ga opravljajo proti plačilu v marsikaterem zdravstvenem domu. Tako boste točno vedeli katere frekvence navzgor in navzdol še slišite... in morda boste ugotovili, da je lahko zvočnik na desni slabši od tistega na levi .

TRIKI TRGOVCEV
Kot rečeno postavijo zvočnike, ki bi jih najraje radi prodajali na najbolj ugodna mesta.
V človeški naravi je, da v primeru, ko je en izvor zvoka rahlo glasnejši od drugega, "slišimo" da je glasnejši vir "boljši". Kar seveda ni nujno res. Zato dobro glejte trgovcem pod roke, ker znajo med menjavo dveh zvočnikov ali kablov malce "popraviti" glasnost na predojačevalcu... oz. je tako že pred nastavljeno.

ZVOČNIŠKI KABLI
Ko vam bodo začeli prodajati DUHOVE... se spomnite, da poteka v ojačevalcu, predojačevalcu, CD-ju in nenazadnje v zvočnikih samih metre in metre čisto navadne "telefonske" bakrene žice... Tistih par metrov zlatih in ne vem kakšnih Čuri Muri kablov, ne more narediti razlike...
NIHČE, PRAV NIHČE ŠE NI DOKAZAL RAZLIKE MED KABLI. So samo trditve... tako kot tiste o Jehovi, bogu in Alahu.
In če je trgovec še vedno preveč vstrajen mu povejte, da so idealni zvočniški kabli tako ali tako: steklena cevka polnjena z živim srebrom .
Aja, KABLOFILI se prerekajo celo o tem kako mora biti kabel pleten!!!
Če že niste iz te verske sekte kablomanov, si omislite takšne kable, ki ne bodo preveč bremenili proračuna in ne bodo v napoto po stanovanju.

NAKUP
Pred vstopom v trgovino si določite točno cenovno mejo, do katere boste šli. Ne prekoračite jo. Pri izbiri naj vam pomagajo nasveti zgoraj in se tako za zvočnik odločite po sledečih kriterijih:
ZVOČNA SLIKA DOMA,
DESIGN,
CENA.
In seveda veliko mere razuma... audiofilstvo je religija... naj vas ne zapelje... ostanite razumni in vzemite v roko kakšno knjigo o fiziki, akustiki in elektroniki... da razbijete meglo različnih podstavkov, kablov, filtrov in ostalega... in predvsem zaupajte lastnim ušesom, ker le ti bodo potem tudi poslušali glasbo. Ne tuji... vaši. In testirajte v domačem prostoru... in predvsem imejte v mislih kakšno zvrst glasbe poslušate... saj, če ste privrženec elektronske glasbe, si lahko omislite tudi japonska jetrca... V nasprotnem primeru, posezite raje po ameriških in britanskih proizvajalcih. Pogojno skandinavskih.

KAJ NAREDITI, ČE ZVOČNIKI, KI STE JIH PRAVKAR KUPILI ZVENIJO ZAMOLKLO?
To je nasvet iz revije Stereophile: Poglejte. če niso mora zvočniki še v embalaži .

GLASNOST POSLUŠANJA
Pojdite na koncert klasične / akustične glasbe, kjer ni uporabljenih nobenih zvočnikov, ojačevalcev itd... naj bo vse naravno... med poslušanjem glasbe zmečkajte kos papirja in si zapomnite koliko ste mečkanje še slišali... ko pridete domov, ponovite akcijo in nastavite glasnost na toliko, da bo razmerje med šumenjem papirja in slišano glasbo enako, kot v "naravi".

NASVET ZA ŽENSKE
Omislite si raje alkoholika, namesto audiofila... je ceneje .

Če vam še ni dovolj lahko pogledate še tale PDF o Zvočnikih in HI-FI-ju... izpod mojega peresa seveda :)
Žal ni cel...

Tomaz Eruj ::

Če vam še ni dovolj lahko pogledate še tale PDF o Zvočnikih in HI-FI-ju... izpod mojega peresa seveda :)
Žal ni cel...

Žal ga ni...
¡ ǝɹǝɥʇ ıɥ

Step2en Wolf ::

Geocities so žal pred dnevi zaprli. Bom pogledal, kam ga lahko skrijem..

Trancedeejay ::

ZVOČNIŠKI KABLI
Ko vam bodo začeli prodajati DUHOVE... se spomnite, da poteka v ojačevalcu, predojačevalcu, CD-ju in nenazadnje v zvočnikih samih metre in metre čisto navadne "telefonske" bakrene žice... Tistih par metrov zlatih in ne vem kakšnih Čuri Muri kablov, ne more narediti razlike...
NIHČE, PRAV NIHČE ŠE NI DOKAZAL RAZLIKE MED KABLI. So samo trditve... tako kot tiste o Jehovi, bogu in Alahu.
In če je trgovec še vedno preveč vstrajen mu povejte, da so idealni zvočniški kabli tako ali tako: steklena cevka polnjena z živim srebrom .
Aja, KABLOFILI se prerekajo celo o tem kako mora biti kabel pleten!!!
Če že niste iz te verske sekte kablomanov, si omislite takšne kable, ki ne bodo preveč bremenili proračuna in ne bodo v napoto po stanovanju.


Navedeni citat temelji na pomanjkanju izkušenj v HI-FI-ju. Nič vam ne škodi, če preikusite različne kable. Če ne slišite razlik, kupite najcenejšega oz. če vam razlike niso slišne, je verjetno že sam nakup HI-FI-ja brezpredmeten in je vseeno če kupite poceni glasbeni stolp. Če pa zaznavate neke razlike in želite nekaj več glede zvoka, preizkusite več kablov, dražji kabel ne pomeni, da je primernejši za vaš sistem. Za več informacij o HI-FI-ju, domačem kinu, akustičnem tretiranju sobe in še več, lahko pridobite na portalu Audio Kontakt. www.audio-kontakt.com
Music is the key

delfinus ::


ZVOČNIŠKI KABLI
Ko vam bodo začeli prodajati DUHOVE... se spomnite, da poteka v ojačevalcu, predojačevalcu, CD-ju in nenazadnje v zvočnikih samih metre in metre čisto navadne "telefonske" bakrene žice... Tistih par metrov zlatih in ne vem kakšnih Čuri Muri kablov, ne more narediti razlike...
NIHČE, PRAV NIHČE ŠE NI DOKAZAL RAZLIKE MED KABLI. So samo trditve... tako kot tiste o Jehovi, bogu in Alahu.


Popolnoma napacna izjava. V osnovi ima vsak kabel razlicno R, L in C. Razlicni kabli imajo tudi razlicne izolacije, prepletanje, itn. V branje posiljam meritve razlicnih tipov kablov. KLIK.

Okapi ::

Nič vam ne škodi, če preikusite različne kable. Če ne slišite razlik, kupite najcenejšega
Tole drži samo pogojno. Preizkusit je res potrebno več kablov, ampak na nadzorovan, slepi način. Da skratka ne veš, kateri kabli so priključeni. Kakor hitro veš, kateri kabli so priključeni, je poskus zapravljanje časa, posledica pa pogosto nepotrebno zapravljanje denarja in napačno prepričanje, da kable lahko "slišiš".

O.

Trancedeejay ::

To drži točno tako kot sem povedal. Dejstvo je, da če te v sistemu nič ne moti je brezveze kerkoli prčkat po sistemu. OK, običajno marsikdo preizkusi, če lahko zadeva še bolje špila, ampak če se ti zdi OK, običajno niti ne preizkušamo več. Pri kablih je pa tako. Ni treba da ne vemo kater kabel je. Če nas nekaj moti v zvoku in smo šli zaradi tega probavat kable, nam potem tisti, pri katerem nas nič ne moti, ustreza.
Kable ne slišimo, sliši se le njihov vpliv na sistem kot celoto. Nekje skoraj nič oz. dejansko nič, drugje kot bi menjal CD player. Torej to običajno (odvisno od predhodnih in kasneje priklopljenih kablov) med kabli niso tako majhne razlike, da bi morala biti ultra tišina, skoncentriran u nulo in ne vem kaj. So določene poglavitne točke, ki jih človek hitro opazi, kot bi prčkal po kretnici od zvočnika.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Okapi ::

So določene poglavitne točke, ki jih človek hitro opazi,
To misli marsikdo, doslej pa še nihče ni naredil kontroliranega, dvojno slepega poskusa, pri katerem bi dokazali, da je mogoče po zvoku ločiti dva različna avdio-kabla.

O.

Step2en Wolf ::

Teste so že delali. Samo razlik niso našli.

So ljudje, ki trdijo, da to zmorejo. V dobule blind testih pa jih ne najdejo. Saj poanta "dvojno slepega" testa je, da ne veš, kaj sploh testiraš.

Tako, da ostane le slepo testiranje. Enojno :)

Kot omenjeno v višje navedenih temah, Stereoplay je zvlekel na kup laike, amaterske audiofile in hude audiofile, da bi ločili CD od gramofona.
"Uspeh" laikov privlečenih s ceste in "profesionalcev" je bil identičen: niso mogli ločiti vira glasbe :)

ŠE EN PRAKTIČEN NASVET:
Naložite si tisti visoki ton, ki ga je mladina pred leti našla za mobilce. Ugotovili so namreč, da oni, mladi slišijo, če telefon tako zvoni... starci, učitelji pa ne.

Jaz ga ne slišim več... in tudi oče, strastni audiofil, kar ni mogel verjeti, ko sem mu ga pred tednom dni predvajal. Sem tudi na Hi-Fi ozvočenje priklopil... Otroci in žena so noreli: nehaj, nehaj... oče in jaz, pa ne slišiva nič :)

Tako da... po štirih desetletjih na tej zemlji, se mi je končno preblisknilo, kdo kupuje Bang & Olufsen ter ostalo ueber precenjeno Hi-Fi opremo (vključujoč "guru kablovje"). Vsi tisti, ki dejansko ne slišijo razlik... lahko pa vidijo, da imajo dober Hi-Fi.
Tudi vsi, ki pridejo na obisk, bodo takoj VIDELI, da imaš dober Hi-FI... saj če imaš kaj drugega, kakšno rastočo znamko ali DIY.. potem moraš to šele pokazati.. predvajati glasbo. Za kar pa dandanes, nima več nihče časa.

Podobno pri računalnikih. Kupi Apple, vsi bodo vedeli, da si "IN". In da se mimoidoči na ulici ne bi slučajno motili o tebi, obvezno uporabljaj bele iPod slušalke. Ali še bolje, ves čas se ukvarjaj - pogovarjaj s svojim iPhoneom.

Vem.. ker sem eden izmed njih :)

Zgodovina sprememb…

Matako ::

To z visokimi toni je splošno znan pojav. Tam nekje do 30 leta večina moške populacije sliši samo še tone do recimo 17 kHz (otroci in najstniki tam do 22kHz). Za ženske je trend malo počasnejši vendar ravno tako precej neizogiben - vse številke se seveda razlikujejo od posameznika do posameznika ampak lahko mirno rečemo, da nobenega 40-letnega avdiofila ne bi smelo kaj preveč skrbeti za kvalitetno reprodukcijo visokih tonov, oziroma lahko ta denar kar prihrani ;)

In tu je vsa ironija avdiofilije: ko je človek mlad nima denarja za drage visokotonce, enkrat pa ko pride denarja.. visokotoncev ne potrebuje več...
/\/\.K.

gumby ::

V branje posiljam meritve razlicnih tipov kablov. KLIK.


Obstaja kaka verzija tega dokumenta, kjer se dejansko vidi, kaj je na slikah in kjer je podan točen model za simulacijo?
Ker me res zanima, kako je tip prišel do teh krivulj...
my brain hurts

Step2en Wolf ::

Matako - jep. To je približno tako, kot z avtomobili. Ko imaš dovolj denarja za dober avto, si ponavadi že tako star, da ga ne moreš več obvladovati. Tako, da se potem raje z njim (in z vsaj polovico mlajšo bohotnico) razkazuješ naokoli. Seveda greš raje v avto, kot v posteljo z tisto baročno lepotico.. ker so tudi tu performace že preveč v razkolu.

Zato tudi pravim višje: Kupite zvočnike in HI-FI čimpreje

borisk ::

Step2en Wolf je kr zadel bistvo, pomembno je da zvok ustreza tistemu ki ga posluša. 90% hienda oz dragega hifija je davek na budale...

Moram pa priznati da obužujem teme o audiofilih oz o vsej tej hifi tehniki. Ne moreš verjeti kako velik besedni zaklad imajo skoraj vsi audiofili ko pridemo do opisovanja razlik med kabli, podstavki za zvočnike, clampi za gramofone itd..

:)

Okapi ::

In tu je vsa ironija avdiofilije:
No, je potrebno biti pošten. Glavna zmota anti-avdiofilije je, da razliko delajo frekvence nad 17 kHz in pod 100 Hz. V resnici to ni res. Prav razlike med dobrim in slabim zvokom se v resnici delajo v sredini, in so povezane s celim kupom dejavnikov, nikakor ne samo s tem, ali pride iz zvočnikov neka frekvenca, ali ne. Pomembno je, ali pride iz zvočnikov zvok natanko tak, kot je bil posnet, pri čemer je najbolj pomembno, da pride tak pri frekvencah, ki jih najbolje slišimo, se pravi tam nekje od 700 do 7000 Hz.
Ne moreš verjeti kako velik besedni zaklad imajo skoraj vsi audiofili ko pridemo do opisovanja razlik med kabli, podstavki za zvočnike, clampi za gramofone itd..
Če se malo poglobiš v zadeve, vidiš, da je ravno obratno. Namreč, avdiofil zamenja kable in začne razlagati, da je zvok sedaj bolj svilnat, prezenten, odprt, da so nizki toni hitrejši in visoki natančnejši, da se je oder razširil, da se zdi, kot bi prej zvok zastirala zavesa, ki jo je sedaj odstrl. No, potem zvočnike postavi na špičke in začne razlagati, da je zvok sedaj bolj svilnat, prezenten, odprt, da so nizki toni hitrejši in visoki natančnejši, da se je oder razširil, da se zdi, kot bi prej zvok zastirala zavesa, ki jo je sedaj odstrl. Potem pobarva CD po robu s flumastrom in začne razlagati, da je zvok sedaj bolj svilnat, prezenten, odprt, da so nizki toni hitrejši in visoki natančnejši, da se je oder razširil, da se zdi, kot bi prej zvok zastirala zavesa, ki jo je sedaj odstrl. Potem ...:D

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

delfinus ::

Trditi, da razlik med kabli ni lahko pomeni le, da je, morda poslusalecev sluh tak, da mu razlik ni mogoce slisati (okvara sluha) ali pa je tolk zleht, da bo do konca trdil, da jih ne slisi. Razlika med navadno licno in pa npr nic kaj pretirano dragim Nordost Super Flatline je izjemno velika. Ko sem sam kupil zvocnike Canton Vento sem pri prodajalcu poslusal na njegovih kablih z mojim ojacevalcem in CDjem, ki sem ju prinesel s sabo. Zadeva je spilala kul in sem zato zadevo kupil. Prinesel domov, takrat se nisem imel kvalitetnih kablov in sem prikljucil na isti ojacevalec in CD in zvocniki so prek licne spilali popolnoma zamolklo in sem ze mislil, da se je kaj pokvarlo pri transportu. Po hitrem postopku sem si od kolega sposodil Audioquest Indigo Blue (nic posebno drag kabel). Recimo ene 100 EUR 2x3m konektiran. Razlika je bila vec kot ocitna. Ko sem kasneje nabavil Nordost Superflatline pa je zvok spet odneslo drugam. Ni bil isti kot je bil z Audioquesti. Moje slusna opazanja so, da vsak kabel v sistemu deluje podobno kot tonska kontrola. Nekje bolj pudari, nekje odvzame. Kaj pa komu bolj pase pa lahko lovi prav s kabli, ce ima za to moznost in cas in marsikaj zanimivega se da najt. Ni nujno, da bo kabel za 300 EUR spilal bolje kot kabel za 100 EUR (govorim za konektirane 2x3m kable). To je subjektivna ocena, kaj kdo zeli vec v zvoku in kaj mu bolj pase. To, da so na tem forumu in tudi drugem (audio-kontakt) bile ze veckrat ponujene moznosti za taksno in drugacno testiranje kablov so vedno pripeljale do tega da se skeptiki slisnega testa in primerjave niso udelezili in pac ostajajo na mrtvi tocki svojega prav. Tudi na letosnjem sejmu v M hotelu je bila priloznost slisati razliko na cenovno zelo ugodnem Hi-Fi sistemu z razlicnimi tipi kablov in tudi tu se je dalo razlike med njimi slisati med vsaj takrat ko sem jaz bil tam dvema razlicnima kabloma.

Vsaka komponenta, ki jo bomo vpeljali v soliden Hi-Fi sistem, bo s sabo prinesla tudi svoje lasnosti in tudi kabli vnasajo te zvocne lastnosti. Sicer pa ta debata lahko gre spet od zacetka kot je to ze bilo v temi o kablih na tem forumu, kjer se sucemo ze par let. Ampak tko nima smisla vse se enkrat ponavljat, ker je tam bolj kot ne vse ze zapisano in povedano. Sam ugotavljam, da se bo pac potrebno sprijazniti z dejstvom, da slusne sposobnosti ljudi niso povsem enake in zato tudi razumem nekatere skeptike, ki npr trdijo, da razlik med kabli ne slisijo. lp, d.

Okapi ::

To, da so na tem forumu in tudi drugem (audio-kontakt) bile ze veckrat ponujene moznosti za taksno in drugacno testiranje kablov so vedno pripeljale do tega da se skeptiki slisnega testa in primerjave niso udelezili in pac ostajajo na mrtvi tocki svojega prav.
Bolj je problem, ker avdiofili nikoli ne pristanejo na kontroliran slepi poskus, ko bi kable primerjali, ne vedoč, kateri so priklopljeni. Oziroma včasih pristanejo in potem najdejo 101 izgovor, zakaj kablov med seboj niso ločili.

O.

delfinus ::

Morda imas prav, da ne bi vedel kater igra, ampak 100% bi lahko ugotovil kater igra bolje sploh ob referencni glasbi, ki jo uporabljam za tovrstna testiranja. Sem pa v izziv in testiranje al imam samo psihicne prisluhe pred mesecem delal blind test, ko mi je kolega menjaval original CD in presnet CD (presnet pri 2x speed) na moji opremi doma in z glasbo, ki jo zelo dobro poznam, in vsakic sem uganil kdaj kateri igra, ceprav so tu bile razlike izjemno majhne, znatno manjse kot pri menjavi kablov. Razlike so bile v dinamiki in mehkosti/trdosti glasbe. Se en mit :).

Okapi ::

Se en mit
Točno tako. Da slišiš razliko med originalnim in presnetim cedejem bom verjel, ko bom videl na lastne oči ali prebral v znanstveni reviji. Do takrat je to zame enako zgodbicam o čudodelcih, ki zdravijo z rokami.

O.

A. Smith ::

Pomembno je, ali pride iz zvočnikov zvok natanko tak, kot je bil posnet, pri čemer je najbolj pomembno, da pride tak pri frekvencah, ki jih najbolje slišimo, se pravi tam nekje od 700 do 7000 Hz.

Vem, da gre za sarkazem, ampak vseeno - da ne bo kakšnih dvomov: Frekvence v omenjenem obsegu zna verno reproducirat vsak kitajski plastik fantastik tranzistor, ki ga najdete v pralnem prašku >:D
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Okapi ::

Za noben sarkazem ne gre in očitno ti ni čisto jasno, kaj pomeni verna reprodukcija.

O.

A. Smith ::

Ravno toliko, kot tebi ni jasno, kaj je nosilna frekvenca, kaj so harmoniki, kaj slednji določajo, in kaj je v katerem pasu.

Še glede verne reprodukcije. Pri navadnem kitajskem tranzistorju je med 700Hz in 7kHz Bodejeva krivulja tako za amp, kot za speaker, ravna. Pa če se ti na glavo postaviš.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Okapi ::

Ravno toliko, kot tebi ni jasno, kaj je nosilna frekvenca,
En droben namig - verna reprodukcija še zdaleč niso samo frekvence.

O.

gumby ::

Seveda ne. Frekfenca je zelo precizno definiran pojem in tu ni kaj za bluzit.

"Mehkost basov", "zrnatost visokih tonov" po drugi strani... :P
my brain hurts

delfinus ::

To da sem slisal CD kopijo in CD original drugace sem imel en cas za psiholoski ucinek, dokler pac nisem v prav ta namen privlekel frenda, da mi je nakljucno menjaval enega in drugega. Do tu pac sem bil preprican, da se mi razlika samo dozdeva. Je pa veliko moznosti tudi to, da CDP preprosto ne prebere posneti CD na tak nacin kot prebere original. Dejstvo je, da ni zmozen na tak nacin pripeljati glasbo do zvocnikov. Morda bi bil z visjo klaso CDPja bolj uspesen. Tega pa zal nisem mogel se zaenkrat testirat. Bom pa to preveril v kratkem, ko ubodem eno masinco. V glavnem razlika je bila slisna v mikro dinamiki. Posnetek je na originalu malenkost bolj zmohtn, ziv, prostorska dimenzija (globina) je bila na kopiji manj izrazita. Je pa bil to malenkost, da si moral bit res zelo skoncentriran in se poglobiti v glasbo. CD, ki sem ga poslusal je zelo kvalitetno posnet - Jazz at the Pawnshop.


Poznavalci tako veste, da je to prava poslastica glasbe in tudi kaj ti ta CD pricara na pravi opremi.

lp, d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

Step2en Wolf ::

O tem smo že debatirali in ne prišli prav daleč: [Hi-Fi] - Debata: original CD vs CD-R

gumby ::

0101010010101010101010101010101011110101010010110 in 0101010010101010101010101010101011110101010010110 ni isto, to vsi vemo...
my brain hurts

A. Smith ::

0101010010101010101010101010101011110101010010110 in 0101010010101010101010101010101011110101010010110 ni isto, to vsi vemo...


Kako lahko trdiš, da je isto, če ti je pa delfinček lepo obrazložil, da je mikro dinamika drugačna :D
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

delfinus ::

Dopuscam moznost, da je zapis popolnoma enak, ni pa nujno, da CDP prebere posneti medij tako kot prebere original in pac dela korekcijo, zato razlika. Struktura CDja je malenkost drugacna od CD-R medija, tudi tehnologija zapisa je drugacna (stanca vs zapis). Faktor tu je tudi software, CD-R medij, CD recorder, nastavitve software, brzina pisanja. No ob priliki bom preveril, kaj se zgodi, ce ubodemo kak boljsi CD player, vendar tudi tam se lahko zgodi podobno?! Bomo slisal.
Kaj pa porecete na to, da je kopija CDja na disk lahko boljsa od originala? :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

Step2en Wolf ::

PREBERITE SI POVEZAVO podano višje! Vse obrazloženo, v nulo.

Okapi ::

Foobar2000 omogoča ABX (slepo) primerjavo. Vsak si lahko naredi slepi test - na disk z EAC zripa original CD in kopijo istega CD-ja, ter ugotavlja, ali sliši kakšno razliko.

O.

podtalje ::

Glede kvalitete original CD proti CD-R je bil res že veliko povedanega:
[Hi-Fi] - Debata: original CD vs CD-R

Nobene potrebe ni, da se še enkrat razvije ista debata, oz. če že mislite,
da je potrebna, uporabite temo [Hi-Fi] - Debata: original CD vs CD-R.

Za naprej pa prosim, da se malo bolj držite teme, ki govori o zvočnikih.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Hi-Fi] - O zvočnikih (strani: 1 2 3 428 29 30 31 )

Oddelek: Zvok in slika
1501187477 (52620) Janac
»

[Hi-Fi] - Debata: Kabli, kabli, kabli ... (strani: 1 2 3 416 17 18 19 )

Oddelek: Zvok in slika
92562453 (29277) rs1975
»

Polariteta zvočnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
769506 (8486) Trancedeejay
»

[Hi-Fi] - Debata: CD vs. DVD predvajalnik (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Zvok in slika
19514136 (10573) Trancedeejay

Več podobnih tem