» »

[Hi-Fi] - O zvočnikih

[Hi-Fi] - O zvočnikih

««
2 / 31
»»

Trancedeejay ::

Glede NAD S300
Ojacevalec ima daljinca in se ga ni potrebno dotikati, torej se ne umaze. Enkrat ga z rokavicami postavis na mizo in tam ostane. In res je - marsikateri integrirc se skrije - pa se lepo zgleda.
Have a nice Day

Matt

glinik ::

Heh, jaz bi imel raje črnega S300 >:D

Ok, zadeva bi se naj ne šlatala. Če jaz kaj kupim, potem tudi hočem šlatata, tako kot pri ženskah. >:D Kaj ti bo ženska, ki ti ne pusti da jo za ... primeš ??? :D

Imaš katerega NAD-a v akciji ? :)

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Trancedeejay ::

Ponavadi so audiofili zelo picajzlasti in obracajo knofe s krpico(ce ni daljinca, npr kaksen Densen z velikimi knofi na katerih se vse pozna),vse na konicah, se kabli se pucajo. A ti strom slatas? Tut sam imam poslihtano in komponent ne slatam. NAD S300 pa itak nima nic za slatat razen knofa za volume, to je pa itak na daljincu. Ma kaksen crn neki, meni je ze kar grda ratala in vse se pozna,prah. NAD vsaj izstopa - bel/srebrnkast integrirc. Pa se izdelan je kot se spodobi, spila pa tut.
Glede CD playerja - z vstopom v EU so sle cene dol.
www.corrado.si
Have a nice Day

Matt

Trancedeejay ::

Imam enega NAD C521BEE, v originalni embalazi lepo zapakiran, v garanciji do naslednjega marca. za 55 jurjev.
Have a nice Day

Matt

glinik ::

Malo mi je drago, bo kakšna sindikalna cena v igri? :D Imaš kaj rabljenega, npr. kakšen demo model?

Corrado ja ... o kakšnem ceniku še ded ni nikoli slišal ??? Al pa sem jaz tak butast, da ga ne najdem. Cenik menda mora na enem vidnem mestu bit. Ne pa da je dostopen z nekimi čudnimi linki ali celo s paswordom, mislim ... :\ Me res zanima, če ga je še kateri drug človek našel. Na svoji strani ima polno nekih bedarij kot so VODIČ V HI-FI in slike svojega stanovanja, pa take ... Kaj te to mene briga! Jaz hočem samo en bogi cenik.

Tipu se prav vidi, da bi še zraven komponetnt, neko filozofijo ljudem prodajal ... No, pa kaj to mene briga.

To pa je živa resnica, da nekateri tipi svojo "sveto" elektroniko z rokavicami šlatajo. Jaz bi tudi pazil, pretiraval pa tudi nebi.
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Trancedeejay ::

Ko si ze tako izobrazen bi lahko vedel, da veleprodaja ne sme imeti na spletni strani cenikov, zato so tudi odstranjeni s Corrado, saj to ni trgovina - ima le oglase za posamezne akcije v svoji trgovini Audio Club. Ker zaenkrat se ni spletne strani AC, tudi cenikov ne bo na netu.
Cenik lahko dobis po posti, pa tudi kaksen katalog.
Na strani je prikazan tudi servis(bivsi) in vse ostalo - sicer pa ne vem kaj ti je to toliko stopilo v nos. Bi hotel stran s cenikom in konec?
Ne vem kaksen si ti audiofil, slatanje komponent(a jes tut nad HI-FI mizo - if you have one),glavni vir zvoka CD-rom,disk.
Tut sam sem student - ampak CD player imam - pa tut DVD,High End imam samo zvocnike in WBT konektorje in kao Audio Masa mizo.
Have a nice Day

Matt

glinik ::

Ja ja, ti kr zajebaval ;(( . Jaz si sedaj lepo počasi gradim svoj sistem, Z SVOJIM DENARJEM! Zdaj gradimo bajto, pa ni $$$.

Doli v LJ je $$$ ko dreka, pri nas v MB pa je kriza. Ti pa očitno vsak tolar v tehniko vložiš, so tudi važnejše stvari v življenju kot pa muzika itd... Če bi imel denar bi si že kupil kaj resnega, brez skrbi.

Ok, vidim da ne bo nič ...

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

THX ::

glinik:
zameru al pa ne, ti si eno samo protislovje. kupiš sistem ki, verjamem, zlo dobr špila. sam pol ga pa gor obesiš računalnik. pa če bi kupu en najbl podn podn podn cd player (pa tud če je sony) ka bi te pršu 20-30k, bi ful naredu. za kable si sigurn dal tud tm nekje, če so prbližn kvalitetni in ne preveč dolgi. po mojem skromnem mnenju bi delč več naredu če bi s kabli mal počaku pa cd player kupu. da ne omenjam kok je to mejhn strošek v primerjavi z ostalim sistemom.

kolk je pa "tle u lj $$" pa rajš nebi. dnar je če šparaš in če kej nardiš. kdo pa prav da morš vse za musko zmetat? sicer si me presenetu s to izjavo, ker jst sm dobil občutek da ti si bl tak. pač, moja napačna ocena. se strinjam, marsikej je pomembnejšega od tega.

če pa bi imel denar... jah sej je povsod ista zgodba. pa s eno hudo kiblco bi se okol furu, mel bi hudo stanovanje itd. j* ga, če ni, ni.

sej folk večinoma je precej na istem, razen seveda če nima staršev ki bi mu/ji vse kupl. sam takih ni tolk zlo velik. cela skrivnost je v tem na usekaš en primeren kompromis. priznam, jst tega ne znam.

ok, ful nism hotu tolk tega napisat, sam brisu pa tud ne bom. u glavnem hotu sm te neki vprašat: kako ti lahko sploh vrednotiš svoj sistem na tolk slabem viru zvoka?

Trancedeejay ::

Jah jebiga res je da vsak tolar dam v tehniko - that's who I am. Se pac s takimi stvarmi ukvarjam - pa saj sem se mlad, zdej lahko take stvari kupim, potem bo sel denar za bolj zivljenjske stvari.
Have a nice Day

Matt

glinik ::

THX: Čisto enostavno, nič me ne moti (zvokovno seveda)! Nisem tako hudo pedanten, saj vem da ni vse pošlihtano in če imaš to v mislih, potem enostavno ne iščeš dlake v jajcu. Kablov nisem nič kupoval, saj sem si vse sposodil ... :D . Je pa velika verjetnost, da ko bo $$$ bom vse kupil. Je pa zanimivo, da so interkonekcijski kabli tudi home made, špilajo pa ko šus. Preverjeno! Če koga zanima, pokličte Zlatarno Celje. Tam boste dobili ves potreben material za vodnike. Konektorji pa se pol že kupijo, neki pač ... v BOF-u recimo.

Brez skrbi, saj sem v kupovalni mrzlici za enim CD playerjem :D . Zadaj hodim do raznih ljudi, ki mi svetujejo kateri playerji se dajo predelat. Predvsem imam v mislih nekega Sonyja ali Marantza.

Moram pa še nekaj povedat, ko smo se pogovarjali kaj vse je važno za nek stereoambient, In ko je padla beseda na prostor ... govori se, da je prostor 50% sistema. Jaz sem ponovno delal neka testiranja in prišel gor, da je prostor 80 in ne 50%! S tem hočem rečt, da ni tako važno kakšno imaš elektroniko (valda da ni vseeno, da ne bo nesporazumov), temveč kakšen imaš prostor in koliko dela si vložil v samo pozicioniranje premetov v njem. Akustika prostora je daleč najvažnejši faktor pri HI-FI-ju!

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

GUFY ::

Dimenzije mojih zvočnikov Arcam delta 2 pa so: višina 378mm, globina 266mm in širina 223 mm, so pa to bas reflex zvočniki.
Za CD player pa imej v mislih tudi NAD-a.

glinik ::

No lepo GUFY, take mere so nekje B&W-ji serija 602 S3. Pa še stanejo manj, ziher pod 100k. EVO JIH

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Poldi112 ::

Seveda je pomembno kako postavis zvocnike, ampak 80% je pac malo veliko. Mogoce, ce pricakujes od audiofila, da bo zvocnik dal v kot in po moznosti se membrane v zid obrnil.

glinik ::

Ne ... pretiravat pa tudi ne, Poldi. Jaz sem recimo moj stolp, ki sem ga imel za rač. nesel v dnevno sobo, ki ima nekje 18 m^2. Moja soba ima 12m^2. Valda da je stolp "#$%&/() glede neke kvalitete zvika. Moram pa povedat, da se je sam abient zvoka, prijetnost itd. takoj slišal na dosti višjem nivoju.

Povedati hočem, kaj ti neki super veliki zvočniki v premajhnem prostoru? V r.. si jih lahko daš. To pa govorim zato, ker imaš polno takšnih ljudi, ki si nakupijo omenjeno zadevo, pol pa mislijo da so boga za jajca zgrabli. Celo osebno poznam takšnega človeka! Samo, da drugi vidijo koliko $$$ ima ... in kaj si lahko privošči ...

Kaj bo šele, ko bom PRAVE stvari v dnevno sobo namestil 8-O ? Boga moja mati, spet bo ostala brez dnevne sobe >:D .

Komaj čakam, da si zrihtam en lepi poceni playerček ... me res zanima kaj bom pol ven dobil? Vsekakor bom o tem poročal. Poldi, če ne bo dosti bolše, boš ti kriv :D :D :D

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

Poldi112 ::

No, jaz bi ti priporocal cd, ki je na nivoju ostalih komponent. Ampak morala bi bili huda razlika tudi ce kupis Technics.
Soba pa nervira tudi mene. To je en razlog, zakaj imam od nekdaj male zvocnike. Zdaj rabim samo se mocnejsi ojacevalec, ker je obcutljivost zvocnikov jako nizka...

glinik ::

Si mislim ja, Sonus Baber je poznan po tem da izdelujejo zvočnike z majhno občutljivostjo. Kako pa ti je všeč tvoj zvok, daj mi ga malo opiši. Pred nekaj leti sem poslušal S. F. Ekstremo, mislim da ima zvočnik 30-40kg (za monitor ogromno 8-O ). Takrat me je malo motilo, da se sliši prizvok samega zvočnika. Ni bilo neutralnega zvoka, v vsakem trenutko se je slišala še neka druga komponenta v zvoku. Te tvoje "vrage" bi res rad slišal, sem malo gledal po revijah (čeprav jm ne smeš vsega verjet) in so bili odlično ocenjeni.

Ja, cd player kupujem zdaj ... pa tam 20-30k sit si bom že nakrampal. Za kaj več pa res ne bo. Moram denar za morje šparat, poletje bo hitro tukaj :D .

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

OnTheMic ::

Glinik,

glede na to, imaš že vse ostale komponente sistema precej hi-end, ti odsvetujem nakup nekega "za silo" CD playerja. Če si do sedaj zdržal z navadnim CD-ROMom, raje še malo potrpi, pa pejt na morje:D, tistih 30 kSIT pa si daj na stran (da jih ne boš na morju zapravil:\). Po morju pa si počasi prišparaj recimo še 30 kSIT in si nabavi CD-player, ki bo vsaj pribljižno dorasel tvojim ostalim komponentam.
Kajti CD-playerja ne kupuješ za pol leta, ampak za precej dlje (vsaj zdi se mi, da nisi tak človek). In ko bi kupil in preizkusil CD-player za 30 kSIT, bi rekel: "Super, razlika je očitna, kako dobro bi se slišalo šele na enem poštenem playerju..." in si spet tam, kjer si sedaj. S tem da playerja za 30 kSIT potem seveda ne boš mogel prodati, ker bi zanj premalo dobil.

Skratka, raje si kje sposodi player za test, z nakupom pa še malo počakaj in kasneje nabavi boljšo zadevo, vredno tvojega sistema, ki je ne boš čez pol leta menjal, ker bi postala "preslaba za tvoje zahteve" (kar pa bi se s playerjem za 30 kSIT vsekakor kmalu zgodilo...).

LP:)

glinik ::

Ja, to 100% drži, na žalost :( . Imaš prav ja, vse komponente so res bomba, zdaj pa bi jaz neki player za 30k zraven priklaplal? Stvar je pač takšna, da sem si rekel, da ne bom denarja ven metal in da ne bom "odplaval" v tiste vode kot so eni ... Res bi bilo škoda sistem kvarit s takšnim playrejem, to mi bo dalo mislit ... Joj me že glava boli, kje naj $$$ nakrampam :'( .

Hvala, bom prekleto premislil kaj bom naredil ...

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Srchko ::

OK, imam še dve vprašanji....

1. Pozna kdo kako DOBRO internetno stran s podrobnimi opisi hi-fi komponent, tudi kakšnih starejših npr. Technicsovih CD playerjev, bla,bla,...z začetka 90ih ali še prej.....
primerjava z ostalimi komponentami istega razreda bi bila tudi zanimiva...pozna kdo kaj?

2. Kakšna je razlika v zvoku če je na en kanal (pri stereu npr) zaporedno vežemo dva popolnoma enaka zvočnika, v primerjavi s prej, ko je bil na isti kanal vezan samo en zvočnik? Kaj pa če jih vežemo 3 ali več enakih na isti kanal?
Po moji logiki bi moral biti zvok bolj čist, kako pa je z interferenco in drugimi fizikalnimi pojavi pri tem?

glinik ::

O hi-fi ju piše kaj na teh straneh:
-www.stereophile.com Tukaj se ne testirajo Technicsi, tem več PRAVE stvari !
-www.audiomarkt.de

Če boš kje dobil kakšne stare AUDIO ali STEREOPLAY revije. Jaz sem jih glih pred kratkim dal kakšnih 15 kom. enemu predavatelju. Z veseljem jih je vzel :D .

Tisto o zvočnikih, da jih več vežeš na en kanal pa kar lepo pozabi. Če piše, da vežeš na 1 kanal na 1 zvočnik, potem že mora bit tak! Tukaj nimaš kaj sanjat. Fiček tudi narejen, da vozi 10 vrtičkarjev, kapčaš?

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

pblaz ::

če jih boš vezal paralelno, bo impendanca padla, ojačevalec je lahko v kratkem stiku. (zračunaš R iz formule 1/R=1/R1 + 1/R2 + 1/R3 + ..... + 1/Rn)
če boš vezal zaporedno, bo impendanca višja, iz tega sledi, da nisi nič profitiral v glasnosti, niti v zvoku.

Srchko ::

hmmm, v kolikor vem ima Technics odlične gramofone...pač sklepam, glede na specializacijo...

emm, ja kar se enačbe tiče že,...vendar se v samem prostoru najbrž pozna če imaš dva izvira na en kanal, mogoče niti ne tako skupaj, poleg tega je to tudi odlična rešitev pri slabših zvočnikih....mislim vsaj

sam imam namreč doma zaporedno vezana po dva različna zvočnika, ki skupaj dajeta precej boljši zvok kot pa samo eden izmed njiju (katerikoli)...

in ker opažam, da je že čas kupiti kaj boljšega, me zanima še kako drugo mnenje na tem področju...

Poldi112 ::

Glede gramofonov Technics ne vem veliko, ampak kot slisim so bolj priljubljeni pri dj-jih za tisto zavijanje in miksanje, ki ga delajo, ne pa toliko pri audiofilih.
Glede vec zvocnikov na en kanal, to ti unici stereo sliko. Ce poslusas tuc tuc to verjetno ni problem. Pac ce ti je to vsec pac to delas. Je pa v vsakem primeru dobro imeti enake zvocnike za tako vezavi, ki naj bi bili visoke impedance (vsaj 8), da se ti ojacevalec prevec ne matra.

Trancedeejay ::

Technicsi so fajni gramofoni - predvsem je misljena serija SL 1210 MK2. Kvaliteta izdelave je super, tehtajo 12Kg, super je pladenj, boljsi kot v marsikaterem "audiofilskem" gramofonu, pitch ima super odziv in je zelo tocen in obcutljiv,je direct drive in ima velik navor. Seveda, pomembna je glava in igla,ki se nasravfata na roko. Sem imel veliko gramofonov doma od Dual(cisti poden),NAD(dokaj ok),Thorens.....vsi primerki iz 80-ih let - vsi so bili slabsi od Technicsa.....sicer pa je to legendaren gramofon,ki ga delajo ze ene 30 let in je seveda najbolj prodajan gramofon, seveda uporabljan za DJ stroko, prej pa je bil namenjen kot navaden gramofon, nekaj jih je izdelanih v limited edition in so zlati, dva od teh sta pa v Lipi(ce sta se). Seveda je veliko odvisno tudi od glave in igle - najbolj se uporablja Ortofon, potem so pa se shure trackmaster in podobne. Vse skupaj pa ni ravno poceni. Seveda pa spila iz plate elektronska muska super in ni pokanja ce plata ni poskodovana oz. zrajsana....pa tudi te novejse plate so bolje izdelane kot tiste tastare in ne sumijo ze po defaultu in so tudi bolj kvalitetne in vzdrzljive.
Have a nice Day

Matt

Srchko ::

Khm, po dolgem času bi ponovno prosil za eno mnenje. Denarja je končno obilo, no vsaj za zvočnike :)

Kaj menite o "Dali 2002" zvočnikih v bigbangu po 34.990 SIT za kos. Se pravi 70 jurčkov za stereo sistem?

link do uradne strani:
http://www.dali.dk/Page.asp?MMID=1&MID=...

specifikacije:
DALI Blue Series 2002
Frequency Response, ±3dB 41 Hz - 24 kHz
Crossover Frequency 3 kHz
Sensitivity (2.83V/1m.) 88 dB
Nominal Impedance 4 Ohm
Maximum SPL 108 dB
Rec. Amplifier Power, 8 Ohm 30 - 100 Watts
High Frequency Driver 1"
Low Frequency Drivers 6.5"
Midrange Driver -
Enclosure Type Reflex, 40 Hz Tuning
Placement Stand/Shelf
Dimensions (HxWxD) 37 x 21.5 x 24.7 cm
14.6 x 8.5 x 9.7 in.
Weight (kg/lb) 5.4/11.9

nekaj v tem rangu bi si omislil. mogoče kak drug predlog? Hvala za vse informacije :)

glinik ::

Sem poslušal Concept serijo, ki je nižjega ranga. Zelo korekten zvočnik, ni kaj.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

jRk0 ::

mene zanima, ce v audiofiliji ljudje majo/mate tudi subwooferje? ker ponavadi nikjer ne vidim tega...al res niso potrebni? ker meni se ravno ne zdi da so normalni zvocniki sposobni odigrati najnizje frekvence zadovoljivo...niso ravno 25 cm membrane naprimer.
You fuck up once, you loose two teeth.

joshua_blue ::

Jaz imam doma Tannoy MX-SUB10 (vsaj mislim da je to ime) in je okoli tam 80.000 SIT.
Jaz mislim da se subwoofer dobro obnese tudi v audiofilskih sistemih, vse je odvisno kako ga nastavis (torej kretnica, glasnost, tudi kabli) in kako ga umestis v prostor. O tem je vec clankov na netu, tako da malo pogooglajte.

Drugace pa je moj sistem tak:
- CD player je Marantz (natancno se ne spomnim imena mmislim pa da je 6000OSE - 100.000SIT
- Cyrus SL ojacevalec, 2x50W RMS, brez daljinca, samo volume in select, - 100.000 SIT
- Zvočniki Mission 750LE monitorji, cena 60.000-70.000 SIT, itak se jih vec ne dobi
- Tannoy MX-SUB10, 150W, 25cm membrana, closed box, okoli 80.000 SIT
- kabli Nordost, ne spomnim se imena trenutno, okoli 45.000 SIT (torej interkonekt in zvocniski)
JB

pblaz ::

kar se subwooferja tiče, se mi zdi, ni potreben, vsaj za moj okus ne, saj mi ne paše, če so samo basi. sej ni finta, da neki nabija, ampak, da da čimbolj realen zvok.

glinik ::

joshua_blue: Jaz pa nisem mnenja, da se subwofer v audiofiliji dobro obnese. Pravzaprav se ne obnese, razen v redkih primerih.

jRk0: Audiophili si kupiji takšne zvočnike, ki pašejo v sobo.

Oni ne pretiravajo, tako kot nekateri to počnejo. In dobro se zavedajo, da neki mali monitor ne more igrat nizkoh frekvenc. Mali zvočnik je za malo sobo. Kaj bi te prišlo ven, če bi imel v sobici 4x4m dva velika zvočnika? Imel bi lastno diskoteko. Pravtako si ne kupijo malih monitorjev za veliko sobo (6x4m) ali kaj večjega. Mala soba + mali zvočnik + subwofer, ki bi ga ustrezno rezal ... :\ . Zadeva postane zelo draga. Seveda so to že sprobali in tudi slišal sem že to. Meni ni bilo všeč, saj se tak sistem zelo teško opimizira. Nastane "stereolukna", ali pa je srednji bas premočan. Skratka, sami problemi.

Audiofili se pač sprijaznijo s tem, da mali zvočnik nima nizlih frekvenc. Se pač bol osredotočijo na sredino in višino.

Jaz imam recimo zvočnke, ki so deklarirani da gredo do 50 Hz (mere cca.: 30x17x22). To je zelo slab podatek! Vendar moram priznat, da teh nizkih frekvenc ne pogrešam. Zvočnik igra čisto dovolj globoko, seveda me ne bi nič motilo, če bi šel nižje... Z večjim zvočnikom, bi imel vsekakor preveč basa v sobi. Velikost sobe je 3.5x4.5m.

Je pa res, da še nisem slišal sistema (monitor + subwofer), ki bi bil pošlihtan v nulo.

Je pa to vse stvar okusa, saj veste...:)

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

jRk0 ::

to mi je zdaj vse skup zelo cudno. a ni fora audiofilije ravno v tem, da poskusas dobiti zvok, ki je cimbolj podoben tistemu posnetemu???

saj, ni nujno da ti sub spila na glas, ni nujno da ti pr vecini glasbe, ki jo poslusas sploh igra in to. ampak takrat ko je na posnetku boben, ki udari, tega male skatlice, pa ceprav izredno dobre enostavno ne morejo iztisniti iz sebe.

pa, kaksno zvrst glasbe sploh audiofili (al phili?) poslusate? verjetno to nima neke vloge, ali ne? ampak glej, poslusaj Dream Theater naprimer (pa ja ne bos rekel, da nimajo pojma o glasbi??) al pa Children of the bodom, ali pa kaksne rap komade, tudi kaksne klasike, kot so Carmina burana...ko udari njihov boben, ta boben res udari:) in to precej dobro ce mas en sub v kompresiji. V avtu naprimer je neprimerna razlika med vklopljenim in izklopljenim subom. Pa saj, v sobi tudi. Pa ni nujno da trese in te tisci v prsa zaradi moci. Sub nekako zaokrozi vso zvocno sliko in ji doda dinamike. Al se motim??
You fuck up once, you loose two teeth.

Poldi112 ::

Ne. Fora audiofilije je v tem, da skusas dobiti zvok tak, kot je v resnici. Kako dream theater ali raperji snemajo cdje me ne gane. Tam itak nikoli ne ves kako blizu posnetku si. S cim ga bos pa primerjal? Z igranjem zvocnikov na koncertu?
Tudi monitorji imajo bas. Samo ga pac nimajo tako globokega kot njihovi vecji bratci. Kar ni problem. Vsaj zame ne. Skoda mi je denarja, vec ali manj iz razlogov ki jih je omenil ze glinik. Saj tudi ce si predstavljate, kako bos woofer normalno umestil v sistem. Prvic rabi biti iste firme, nato ce je aktivni imas takoj razliko ze v ojacevalcu, ce je pasivni rabis pa se en ojacevalec. Vsaj jaz bi ga. In cena je na koncu vecja, kot ce bi kupil samostojec zvocnik. IN rezultat slabsi. Woofer je ok za Dream theater, ne pa za klasiko. Se pa strinjam da dobro spilajo. Samo je to tip glasbe, ki mi prevec ne pase (imam raje Cynic in Dark Tranquillity, ki tudi dobro spilajo:).
Audiofili valda poslusajo neojacano glasbo (akusticno kitaro, ne pa elektricne).
Fora basa ni v tem, da trese.

CaqKa ::

jrko
če ti položim na srce besede ki mi jih je položil na srce brane2.
ne se ubadat z audifilisti.. čudni so. dodam lahko še samo da je braneta res dobro poslušat :)

če boste zašli preveč offtopic vas bom moral brisat.

sicer pa mi avdiofilija sploh ni jasna ob postih kot je zgornji, ko človek sam sebi nasprotuje v istem postu 8-O

jRk0 ::

Ma sem mislil napisat taksnega kot je v resnici, sem nekaj zabluzil, zaspan sem ze bil :).

Ok, torej prvo kot prvo, ce hoces bit audiofil, v bistvu ne smes poslusat vse glasbe. Klasiko v vecji meri. Lahko mas sistem za 10 miljonov in ce poslusas nekaj drugega, nisi audiofil.

Ok, zdaj pa mi pokazite zvocnik, ki reproducira ves zvocniski spekter od orgel.

Pa clovek iz vasih postov razbere, da ste audiofili leni ljudje, ki namesto tega, da bi se ukvarjali, kako cimboljse dobiti ves zvocniski spekter, rajsi pozabijo na par frekvenc tu pa tam. Ker se jim ne da stelat sistema. A ni ravno to nekaj najlepsega v audofiliji? Mas razlicne stvari, zdaj pa jih cimboljse postavis v prostor, nastavis in tako naprej.

In ja, vem da bass ni zato, da bi tresel brezveze. Marsikdo vcasih sploh ne slisi razlike, ker je bas le nekje v ozadju.
You fuck up once, you loose two teeth.

Poldi112 ::

Caqka, ne vem kje ti vidis offtopic. To si lahko edino ti, ki v temi, ki je ne razumes, pametujes. Kar je zalostno, glede na to da spada pod podrocje, ki ga moderiras. Pa brez zamere.

>Ok, torej prvo kot prvo, ce hoces bit audiofil, v bistvu ne smes poslusat vse glasbe.

Bedarija. Res je da avdiofili v glavnem poslusajo neojacano glasbo, ampak da bi pa zdaj samo to poslusal, zato ker se imam za avdiofila in ker avdiofili kao ne poslusajo ostale glasbe je pa neumno.

>Ok, zdaj pa mi pokazite zvocnik, ki reproducira ves zvocniski spekter od orgel.

Ni ga. Pa mi ti pokazi zvocnik, ki do popolnosti reproducira katerikoli instrument. So what. Tezis k popolnosti. A ce si zelis ferarija, imas pa samo za golfa, bos pa raje pes hodil, ker itak nima smisla ce ni ferarija???

>... ki namesto tega, da bi se ukvarjali, kako cimboljse dobiti ves zvocniski spekter, rajsi pozabijo na par frekvenc tu pa tam.

Pac zrtvujes del spodnjega spektra za boljsi srednji in visji. Saj to da nimas wooferja ne pomeni da nimas basa. Sploh pa vecina sistemov z wooferjem krepko pretirava z basom. Tako da vso zadevo poslabsa. Ampak to vecinoma reperji in podobni kupujejo. In so blazeni ker jih se sosed slisi (ali pa samo cuti).

>Ker se jim ne da stelat sistema. A ni ravno to nekaj najlepsega v audofiliji? Mas razlicne stvari, zdaj pa jih cimboljse postavis v prostor, nastavis in tako naprej.

Kakor za koga. Jaz nisem navezan na komponente. Niti na stalna spreminjanja. Glavno mi je da spila maksimalno dobro za denar. Pac ko nabavim se pozabavam s postavitvijo, nato pa ko najdem idealno jo pustim in uzivam v glasbi. Sicer se zavedam omejitev sistema, ampak zavedam se tudi omejitve denarnice. In preprican sem da bi sistem z wooferjem za enako ceno slabse igral. Torej kje je problem???

CaqKa ::

predno bevskaš kaj je offtopic in kaj ne si preberi kaj tip sprašuje v prvem postu.
kdo bo moderiral kaj, zaenkrat ni tvoje področje.
fora je v tem da bluzite in bluzite in tip na koncu sploh nebo vedo kaj naj kupi...

neres ::

Kot je že glinik napisal, dostikrat se sub ne obnese najbolje, preveč (nekvalitetnih) basov ipd. ki pokvarijo zvok. Zato je malo subov v audiofiliji.

Samo če si znaš lepo zrihtat, skombinirat z zvočniki, prostorom... bi znala bit zadeva tudi zelo dobra. Vsekakor je fajn, da imaš tudi najnižje frekvence.

Meni igrajo majhni Tannoy MX-2m tam od okoli 40Hz in mi je to 99% časa povsem dovolj.

Glede (")audiofilov("): Moraš se zavedat, da nekateri ljudje zapravijo dosti denarja in truda za svoje sisteme in potem prepričujejo drugih in sami sebe, da je njihova stvar najboljša. Pa ne samo audiofili, marsikdo težko prizna zgrešen nakup itd.0:)

jRk0 ::

glede tega kar audiofil poslusa nisem jaz nis svojega pisal. Vi ste rekli kaj poslusajo. In greste v nasprotje s samim sabo. Ce poslusas rap, avtomatsko ne mors bit audiofil. To lahko vsak razbere iz odgovorov. :)


Ne bom vec nic pisal. Ker je brezveze koga od vas prepricat kaj:) pa saj, mene itak ne moti, jaz bi samo rad enkrat slisal res dober sistem, da vidim.
You fuck up once, you loose two teeth.

Poldi112 ::

V kaj in predvsem zakaj bi nas rad v nekaj preprical? Kaj bos imel od tega?
Ce hoces slisat dober sistem ti je pa najlazje, ce gres v demo salon kake trgovine, ce osebno ne poznas nobenega "cudaka".

Glede tega, da gremo v nasprotje sami s seboj: Seveda ne mores ocenjevati zvoka na podlagi rap posnetka, ker nimas s cim primerjat. Ce hoces videti, kako blizu pravemu zvoku si, lahko to delas samo s klasiko in podobnimi zvrstmi, v katerih so instrumenti tipa godal, tolkal,..., ne pa sintesajzerjev, elektricnih kitar in kakrsnih koli racunalnikov. Ker ce poslusas tako glasbo ti je lahko mnogokrat ljubse, da imas vec basa (en bizaren primer). Pac uzivas v tonskih kontrolah in si zvok cd-ja priredis svojim potrebam.
Seveda kot avdiofil nisi omejen samo na klasiko. V bistvu je logika ravno obratna. Avdiofil je avdiofil zato ker poslusa klasiko (in hoce da se dobro slisi). Ne pa da poslusas klasiko, ker si avdiofil. Upam da je dovolj jasno napisano. Vzrok da si avdiofil je ljubezen do glasbe in ne obratno, da je ljubezen do glasbe posledica tega, da si avdiofil.

Stepni Volk ::

KATERE ZVOČNIKE KUPITI?
Preden začnem, velja upoštevati nekaj ljudskih resnic:
Kupite zvočnike in HI-FI čimpreje, ker:
1. potem pridejo na vrsto ženske, vozila, nepremičnine in otroci (ne nujno v tem vrstem redu) in kompromisi, kompromisi...
2. s sluhom gre po 40 letu tako ali tako navzdol (kot marsikaj drugega >:D)

V svoji dolgoletni praksi še nisem zasledil audifilke... samo audifile, ki so vsi po vrsti moškega spola. Seveda dopuščam možnost, da obstaja tudi tako redka vrsta, kot je audifil ženskega spola in jo hkrati naprošam, da se mi javi na moj email.

K 1 točki prvega opozorila oz. kaj storiti, če ste spregledali to najpomembnejše pravilo pri nabavi zvočnikov:
Za ženske je splošno znano, da je za njih najbolj primeren tisti zvočnik, katerega zvočna omarica ima na vrhu luknjo v katero lahko potem dajo zemljo in zasadijo različno rastlinje:D.
Drug kompromisni zvočnik za vašo boljšo polovico so t.i. Bookshelf zvočniki, ki se jih skrije med knjige ali na knjižne police (od tod tudi ime), ter tako ne motijo žilice notranje arhitektke, ki bije znotraj vaše boljše polovice. Prav tako ne bodo motili njenih prijateljic in sorodnikov, kar je tudi zelo pomembno.
Tretja možnost so satelitski sistemi, katerih zvočniki znajo biti zelo majhni in solidno dobri v zvočnem smislu. Lahko si jih omislite tudi v različnih barvah, da bodo čim manj motili vašo boljšo polovico, npr.: BOSE Acosticmass 5 Series III.
Četrta najbolj redka možnost je, da sicer imate boljšo polovico, vendar je le ta izredno fleksibilna in razumna, ter vam dopušča podreditev dnevne sobe audifilskim zahtevam... Čestitam imate resnično boljšo polovico... Za vas torej ne bo problema postaviti elektrostatične omare... pardon zvočnikov tipa ala Martin Logan ali klasičnih zvočnikov Klipschorn. Običajne in najbolj pogoste primerke boljši polovic namreč zmrazi ob misli na takšne monstrume sredi vaše dnevne sobe... Nekaj argumentov, če vam jo v to smer še ni uspelo prepričati: Joey in Chandler iz serije Friends sta imela Maritn Logan zvočnike :D.
Če ste bolj zlobni si lahko omislite zvočnike tipa ala Allison CD8, katerih bas je obrnjen navzgor in tako preprečuje postavljanje rožic, prtov in podobne nesnage na vočno omarico :D.
Žal jih ne delajo več. Allison je vmes propadel in se spet pojavil na sceni.

Če pa ste bolj pri denarju in ste hkrati mahnjeni še na design, vam tako ne preostane drugega, kot B&O... če je slučajno japi vaša boljša polovica in vi bolj tacate za njo, ji povejte, da je takšen sistem imela Monica iz serije Friends... morda vam uspe :D

KAKO IZBRATI ZVOČNIKE?
Kot prvo se zavedajte nekaj osnovnih pravil:
Prav vsak par ušes na tem planetu sliši drugače. Zato kupite zvočnike, ki zvenijo dobro vašemu paru ušes in ne lokalnemu audio-filu.
Pri tem upoštevajte dejstvo, da trgovci zvočnike, ki si jih želijo najbolj prodajati, postavijo na najboljše mesto v prodajalni.
Doma bodo zvočniki zveneli popolnoma drugače kot v trgovini ali HI-FI sejmu... zato od trgovca naprosite možnost testiranja zvočnikov doma!!!

AKUSTIKA PROSTORA
Prostor v katerem boste poslušali glasbo (ja, navsezadnje pri vsem tem pravzaprav gre) omejuje izbiro zvočnikov. V garsonjero pač ne sodijo kakšni izredno veliki zvočniki... Prav tako lahko pozabite na kvalitetno zvočno sliko, če prostor s treh strani omejujejo okna. Stekla v njih bodo veselo vibrirala skupaj z zvokom in "uničevala" glasbo.
Prav tako vplivajo na zvok različni materiali:
kamen, keramika, umetni materiali = poudarjajo visoke tone,
tapison, itison, blago in preproge = blažijo visoke tone
itd.
Velja preprosto pravilo, da če nameravate za zvočnike zapraviti cca. 5'000 EUR, se vam bolj izplača preurediti dnevni prostor oz. tisti prostor v katerem mislite poslušati glasbo. Z lesom obbijte stene prostora, ki naj bo čim bolj nepravilnih oblik npr.: valovit strop ali stena, nepravilni koti itd...
Prostor po poleg boljše akustike tako postal tudi lepši... in začuda potem v takšnem prostoru tudi "poden" zvočniki zvenijo neverjetno dobro. Tako kot vsi zvočniki zelo dobro zvenijo zunaj...

Za določanje akustike prostorov obstaja marsikater računalniški program in oprema... za preprosto testiranje lahko uporabite svoje dlani in zaploskate... če slišite "stoječe valovanje" (zaploskajte v prostoru, ki ima samo gole stene in vedeli boste kaj je to) potem je potrebno v prostoru nekaj spremeniti... pomagajo omare, pohištvo, slike, zavese... vse kar zvočno valovanje odbija v različne smeri oz. ga duši.

Zaradi akustike prostora je potrebno najti pravo mesto za zvočnike. Včasih minimalni premik zvočnika zagotovi neverjetno boljšo zvočno sliko. Pri tem lahko upoštevate nasvet žal preminulega Douglas Adamsa, pisca (Štoparski vodnik po galaksiji, Titanija...) in audio fila, ki je ugotovil, da je doma vedno prestavljal svoje Quad elektrostatične zvočnike, nabavljal nove komponente... potem pa je moral na kakšno pot... si nataknil slušalke walkman-a in se začudil: Uau.. kako dober zvok:D.

Audiofilstvo je religija... ljudje v nekaj verjamejo... in pri tem je pomembno tudi to, čemu si bil izpostavljen v svojem življenju... sam sem že od rojstva naprej bil "izpostavljen" BOSE 901 zvočnikom. Le ti so nekakšen večni problem zvočniškega sveta... obstajajo že od leta 1968 in se trenutno prodajajo v seriji IV... in ja, so prekleto cenejši na osni strani luže!
So prostorsko izredno zahtevni, saj moraj o biti od vogala odmaknjeni za 1m, in morajo imeti steno za njimi prazno. Dr. Amar Bose, ustanovitelj podjetja in predavatelj na ameriški univerzi MIT, je namreč ugotovil, da v naravi do človeka prihaja 17% direktnega zvoka, ostalo so odboji. Zato je naredil 901 zvočnike, ki so narejeni tako, da je en zvočnik obrnjen naprej, 8 jih je obrnjenih nazaj in sicer 4 na levo in 4 na desno... tako dobimo veliko zvočno ssliko, ki je v 83% sestavljena od odboja.

Pri zvočniku je nenazadnje zelo pomembno tudi to, kako dišijo. Prenekatero podjetje izdeluje zvočnike iz samo določenih materialov... kar je podobno kot pri proizvajalcih instrumentov... tako so Infinity zvočne omarice delali
izključno iz kalifornijskega hrasta... ki zelo lepo diši... in še sedaj lahko z veliko gotovostjo vem ali je v prostoru Infinity zvočnik... brez da bi jih slišal... zavoham jih :D. Pri tem moram žal omeniti, da od kar jih je kupil JBL / HArman Kardon, se je zadeva zelo, zelo pokvarila... fuj.

TEST SLIŠNOSTI
Preden si poženete v trgovine in zapravite silne denarje, si omislite še test slušnosti, ki ga opravljajo proti plačilu v marsikaterem zdravstvenem domu. Tako boste točno vedeli katere frekvence navzgor in navzdol še slišite... in morda boste ugotovili, da je lahko zvočnik na desni slabši od tistega na levi >:D.

TRIKI TRGOVCEV
Kot rečeno postavijo zvočnike, ki bi jih najraje radi prodajali na najbolj ugodna mesta.
V človeški naravi je, da v primeru, ko je en izvor zvoka rahlo glasnejši od drugega, "slišimo" da je glasnejši vir "boljši". Kar seveda ni nujno res. Zato dobro glejte trgovcem pod roke, ker znajo med menjavo dveh zvočnikov ali kablov malce "popraviti" glasnost na predojačevalcu... oz. je tako že pred nastavljeno.

ZVOČNIŠKI KABLI
Ko vam bodo začeli prodajati DUHOVE... se spomnite, da poteka v ojačevalcu, predojačevalcu, CD-ju in nenazadnje v zvočnikih samih metre in metre čisto navadne "telefonske" bakrene žice... Tistih par metrov zlatih in ne vem kakšnih Čuri Muri kablov, ne more narediti razlike...
NIHČE, PRAV NIHČE ŠE NI DOKAZAL RAZLIKE MED KABLI. So samo trditve... tako kot tiste o Jehovi, bogu in Alahu.
In če je trgovec še vedno preveč vstrajen mu povejte, da so idealni zvočniški kabli tako ali tako: steklena cevka polnjena z živim srebrom :D.
Aja, KABLOFILI se prerekajo celo o tem kako mora biti kabel pleten!!!
Če že niste iz te verske sekte kablomanov, si omislite takšne kable, ki ne bodo preveč bremenili proračuna in ne bodo v napoto po stanovanju.

NAKUP
Pred vstopom v trgovino si določite točno cenovno mejo, do katere boste šli. Ne prekoračite jo. Pri izbiri naj vam pomagajo nasveti zgoraj in se tako za zvočnik odločite po sledečih kriterijih:
ZVOČNA SLIKA DOMA,
DESIGN,
CENA.
In seveda veliko mere razuma... audiofilstvo je religija... naj vas ne zapelje... ostanite razumni in vzemite v roko kakšno knjigo o fiziki, akustiki in elektroniki... da razbijete meglo različnih podstavkov, kablov, filtrov in ostalega... in predvsem zaupajte lastnim ušesom, ker le ti bodo potem tudi poslušali glasbo. Ne tuji... vaši. In testirajte v domačem prostoru... in predvsem imejte v mislih kakšno zvrst glasbe poslušate... saj, če ste privrženec elektronske glasbe, si lahko omislite tudi japonska jetrca... V nasprotnem primeru, posezite raje po ameriških in britanskih proizvajalcih. Pogojno skandinavskih.

KAJ NAREDITI, ČE ZVOČNIKI, KI STE JIH PRAVKAR KUPILI ZVENIJO ZAMOLKLO?
To je nasvet iz revije Stereophile: Poglejte. če niso mora zvočniki še v embalaži :D.

GLASNOST POSLUŠANJA
Pojdite na koncert klasične / akustične glasbe, kjer ni uporabljenih nobenih zvočnikov, ojačevalcev itd... naj bo vse naravno... med poslušanjem glasbe zmečkajte kos papirja in si zapomnite koliko ste mečkanje še slišali... ko pridete domov, ponovite akcijo in nastavite glasnost na toliko, da bo razmerje med šumenjem papirja in slišano glasbo enako, kot v "naravi".

NASVET ZA ŽENSKE
Omislite si raje alkoholika, namesto audiofila... je ceneje >:D.

Če vam še ni dovolj lahko pogledate še tale PDF o Zvočnikih in HI-FI-ju... izpod mojega peresa seveda :)
Žal ni cel...

Poldi112 ::

Zanimivo tole o Bose. Nikoli nisem razumel zakaj taka "trapasta" postavitev zvocnikov.

Glede kablov se pa ne morem strinjat. Poleg tega sem tudi ze odprl svoj ojacevalec pred leti in se nobenih kablov ne spominjam notri. Tako da ne vem o kaksni zici navadnega kabla v komponentah govoris.

glinik ::

Stepni Volk: Čudovito si napisal. :)

Ampak tako kot Poldi, ti moram stopiti na prste pri kablih. V bolših komponentah sigurno ne boš našel poceni kablov. V kablih so sigurno razlike, drugače to ne bi trdil. Tiste ta drage komponente imajo vso povezavo kar gor na ploščici. Kablov imajo čimmanj. Npr. Krell ali Gryphon.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Stepni Volk ::

@ Poldi112 & glinik

Me veseli, da vama je dopis všeč... tudi nestrinjane o kablih me na nek način veseli... Kot rečeno je to stvar religije... če verjamete, kupujta... in če slišita toliko bolj...
Vendar...
Voila! klikinita in občudujta na metre navite žice znotraj vsakega zvočnika. Ja, je čisto navadna... bakrena...
Potem so tu še kretnice... seveda spet s čisto navadno bakreno žico...

Še drobovje ojačevalca in še malce tukaj... različni čisto nič gospodski materiali... da ne govorimo o tranzistorjih in siliciju:D ...

So seveda tudi izjeme in posebnosti... recimo Bose 901 uporablja žico, ki je v preseku kvadratna in tako navoj bolj zapolni od okrogle:D. in še popravek, zadnja serija Bose 901 je VI = 6...

Ostala vprašanja se da dobiti na strani www.howstuffworks.com... žal gredo samo do neke globine... ko te kaj zanima več, moraš poiskati drugje.

"Lahko se zmenimo takole..." mi je rekel zagrizen Audifil in nadaljeval nekoliko sarkastično: "Če nimaš lampaša (ojačevalec)... prosim ne govoriti o Čuri-Muri kablih..." ker so tranzistorji pač... kako se že audifilsko temu reče... aja, PODN8-O!

Različni ljudje smo testiralli, kot sem omenil v PDF file-u različne kable... in sicer tako, da testirani niso vedeli kateri kabli so priključeni... nihče od prisotnih ni določil dražjih kablov, kot boljših... Seveda je možno, da so vaša ušesa pač veliko boljša od naših... in v audifilskem žargonu rečeno, slišite travo... potem pač pazljivo izbirate vsako komponento posebej... na nek način vam zavidam... po drugi spet ne... raje sem malce telebana... ker pridem na ta način skozi veliko ceneje... in namenjam denar raje CD-jem... Nigel Kenedy-eva izvedba Vivaldijevega Quatrro Stagione, ali Herbert Von Karajan-ova izvedba Amadeusovega Requiem-a, Misa Criola s Jose Carreras-om... itd...

in še to... kot sem zapisal... sem prišel k prijatelju na obisk, kjer me je presenetilo veselje in vživetost v glasbo njegove mame... in seveda je zvok prihajal iz navadnega prenosnega radija... po domače tranzistorja... in takrat sem dojel bistvo:
GLASBA... kaj ob tem občutiš... in ne katere frekvence je sposoben predvajati tvoj zvočnik... in kako so pleteni tvoji kabli... Od takrat naprej sem začel kupovati "plebejske" komponente... tiste audiofilske so v kleti... ni prostora... otroci, žena... kompromisi;( ...
Audiofilstvo je tako na nek način... ali zorni kot... le tehnološko in finančno prepucavanje... kateri teoriji o reprodukciji zvoka bolj verjameš...
Fora je v tem, da je že pri zajemu zvoka toliko napak, da lahko AUDIOFILSTVO takoj črtaš... molekule zrake namreč trkajo ob membrano mikrofona in ustvarjajo šum... to potem odstranjujejo s filtri itd...
V bistvu je to kot z religijo... tudi Jezus se je rodil brezmadežno... zvok se žal ne... >:D

P.S. Kadar nažgem Mettalico mi je tako vseeno kakšni kabli so... važno je, da Bose 901 nimajo omejitve Wattov... ne da se jih skurit:D... samo otroci takoj začnejo jokati... tako, da je tovrstne zabave skorajda nič več... samo še spomini...:))

Stepni Volk ::

Da ne bom delal krivic:
zelo dobri Švicarski zvočniki Piega... tudi v živo so bili dobri... potem so tu še Revox...

In da ne pozabim na izvrstne francoze... Cabasse... njihov sistem najdete tudi v bolje opremljenih Renault-jevih modelih avtomobilov... BTW pri nas jih ni moč kupiti...

Bose sound system je moč dobiti v sledečih vozilih:
Audi, Alfa Romeo, Cadillac, Chevrolett, Ferrari, Lancia, Maserati, Mazda (6, RX8, M5), Merceds Benz, Maybach, Opel Omega B, Porsche

Da ne zaidem preveč s teme... angleški zvočniki so vsi po vrsti dobri... B&W, Mission, KEF itd...
nikoli pa nisem maral Altec Lansing.... Boston Acoustics so bili bolj tako za silo... Carver-jevi zvočniki so bili naravnost porazni... ni čudno, da je propadel...
JBL tudi ne maram... nekako ne marajo mojih ušes...
Tudi Quadral-i me niso prepričali...

Danci tudi ne Jamo

Res pa je, da HI-FI sceni ne sledim že zadnjih 10 let... tako, da so se lahko nekatere firme popravile, propadle in prišle nove...

A vseeno, vedno imejte na umu: ušesa so vaša... najdite zvočnike, ki SO VAM VŠEČ... ne meni :D...

Stepni Volk ::

Za alternativne audiofile še en zamnimiv link do prostorskega zvoka... Lexicon... ko enkrat to slišiš.. si pečen... nočeš več nazaj na navaden stereo...

Stepni Volk ::

Še o debati OJAČEVALEC / ZVOČNIK...

Nakup zvočnikov pogojuje prostor v katerem bodo, design, zvočna slika in denar... ko si model omisliš... si kupiš primerno končno stopnjo... če si audiofil... drugače si zadovoljen že z integriranim ojačevalcem... ali celo receiver-jerm...
Pri Bose 901 je čudovito to, da nimajo omejitve z W... lahko jih dobesedno priklopiš na električno vtičnico... ne boš jih uničil... nimajo kretnice.. kot že nemara veste iz mojega PDF članka...
Zato je po moji logiki:
Najprej prostor (hiša... oz. stanovnaje, primerno za poslušanje seveda),
potem zvočniki,
potem končna stopnja... po možnosti lampaš... to je edina stvar v katero verjamem.. :)
Tudi zato, ker ti pozimi lepo greje sobo:D...

Stric je potem, ko je kupil hišo najprej določil lego zvočnikov.. vse ostalo je podredil temu... tudi napeljavo za kable je speljal pod podom :D,

In ker že ves čas žalim japončke... sem se spomnil, da vseeno obstaja nekaj podjetij vredno občudovanja Luxman... tu mi je bil predvsem všeč pred leti CD gramofin na lampe... neverjetno mehak zvok...
Nazaj k temi.. zvočnikov japonskega proizvajalca, ki bi bili dobri žal še nisem imel prilike slišati...

Zgodovina sprememb…

glinik ::

Opa opa, vidim da si velik poznavatel audio sveta.

Glede zvočnikov se je marsikaj spremenilo. Mission in B&W sta še vedno zelo dobra izbira. Medtem ko je KEFz najnovejšo Reference serijo mahno v slamo. Katastrofa, so dejali vsi ki so jih slišali. Zvočnik pa so ocenili (v revijah), kot da je čudo iz drugega sveta, mislim ... :\ . Pač marketinška poteza.

Revoxa še nisem slišal, sem pa slišal Švicarsko Piego, model P10. To pa dobesedno orje, resnično sanjski zvočnik. Od 22 Hz, pa do 50 Hz špila kot šus. Se vidi da ima za višino in sredino ribonca oz. "bandchen", kot so poimenovali Švicarji tako enoto. Basi so pa od Vife, to se tudi pozna. Če bi imel toliko $, bi si sigurno neko Piegico nabavil :D . Mogoče kakšno P2 Ltd ali C2. To Piego sem slišal pri znancu, ki ima vso elektroniko in kablovje od Gryphona. Tega Danskega proizvajalca si pa pozabil, po moje se redkokatere komponente na svetu kosajo z njihovimi.

Zdaj pa ima tale človek VMPS zvočnike, to pa je še bolša roba od Piege. Za srednjetonsko področje skrbijo 4 ribonci, kateri so ogromnih mer. Njihovi zvočniki so bili zadnji dve leti zmagovalci na sejmu v Las Vegasu. To pove mersikaj.8-O

Tudi Martin Logani so en poseben zvočnik, z izredno bogato sredino. Vendar Piegam in VMPSom niso kos.

Jaz sicer imam pred in končno na lampe. Home made po Audioresearch načrtih, samo sem vedno pripravljen zamenjat to amplifikacijo za kakšne ga Gryphončka :D .

Sem poslušal njihov CD player Adagio, ki deluje v A klasi. To dela tako analogno, da glava peče :) . Kot gramofon. Upam, da bom v bližnji prihodnosti slišal njihov najnovejši model Mikado, ta pa bi naj še bol analogno igral!!! Žal se cene teh playerjev se vrtio v nedosegljivih višinah ;( .

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

joshua_blue ::

Glinik:

Sistem z subwooferji lahko se kako dobro igra, je pa res da je potrebno veliko več truda kot če imaš velike zvocnike. In pa sub ne pomeni veliko basov, oz. pomeni ce tako hoces. Lahko pa lepo pravilno nastimas volume in cutoff frequency na subu in dobis samo najnižji bas, ki ne moti stereo slike in na napolni sobo z butajočimi srednjimi basi. Pač se potrudiš doseči čimbolj linearen prehod satelitov na sub. Obstaja veliko slišnih testov, pa tudi posebna oprema za to.

Lahko seveda kupiš dva suba, kar pa je itak zakon, dvakrat več moči ni problema s stereo sliko, popolnoma ločeni signali za oba kanala,...

Glede kablov, razlika je , slišna! Opazi se lepo med onim priloženim črnim kablom (interkonekt npr.) in enim kvalitetnim kablom za recimo 20.000 SIT.

VS ::

Nazaj k temi.. zvočnikov japonskega proizvajalca, ki bi bili dobri žal še nisem imel prilike slišati...

Pa tak audiofil. Kaj pa Yamaha NS1000M?

Kar se tice dobrih zvocnikov, zanimivo, da vsi audiofili tukaj nekako pozabijo na Quad. Pa ne, da so ESL 63s spanska vas?
O Bose 901 in kako jih je cas povozil nekje v zacetku 80. pa raje ne bi izgubljal casa. Veliko je bilo povedanega o 901, vec, kot si ti zvocniki zasluzijo. Vsekakor pa ima Bose najboljsi marketing v tej industriji. Da o njihovi patentni pisarni ne govorimo.
Saso
--
Povsem nekompetentna oseba.

glinik ::

joshua_blue: Čisto možno, da si porihtaš sub in monitorje. Samo vedi, da je dosti bolše, da si kupiš večji zvočnik, kot pa da kupiš monitorje in sub. Sigurno te sub in monitorji stanejo več, kot en samostoječi model. Saj to je bistvo vsega, da za čim manj $ sestaviš sistem. Ali ni tako?

Si že kdaj slišal tak sistem (monitorji + sub), da igra dobro? Jaz še ne.

Kaj si s tem mislil napisati?

Lahko seveda kupiš dva suba, kar pa je itak zakon, dvakrat več moči ni problema s stereo sliko, popolnoma ločeni signali za oba kanala,...

S tem si dokazal, da si popolni novinec v audiu. Žal kdo bo meni trdil, da dasta dva suba bolšo stereosliko kot eden, ta je ...:\ . Vsak otrok ve, da nizke frekvence čovek ne zaznava od kje so prišle. Čist simpl. In kje je zdaj kakšna stereoslika, ki jo dela sub? To mi prosim razloži. Človek je zmožen zaznato izvor zvoka iz visokotonca, mogoče srednjetonca, basa pa NIKOLI!!!

VS: Misliš tele Tile Yamaha zvočniki so kvečjemu dobri za kakšen disko. Japonci res nimajo nobenega renomiranega proizvajalca zvočnikov, Yamaha je daleč od tega. Oni delajo zvočnike za povprečnega uporabnika. Imajo odlično elektroniko npr. Accuphase, Luxman ...

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...
««
2 / 31
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Hi-Fi] - Oprema / naprave (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Zvok in slika
74073307 (5270) MaStr
»

Kako je folk naiven - ne vedo kaj kupujejo (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Zvok in slika
27428480 (13804) CoolBits
»

5.1 receiver in dva zvočnika?

Oddelek: Zvok in slika
122612 (2482) Trancedeejay
»

Polariteta zvočnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
769491 (8471) Trancedeejay
»

Racunalnik -> Reciver (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
534585 (4128) filtr

Več podobnih tem