» »

[Hi-Fi] - O zvočnikih

[Hi-Fi] - O zvočnikih

««
4 / 31
»»

Stepni Volk ::

V Lj. nasproti GP... Adcom, Boston Acoustics, Bose, Carver, Infinity, Jamo, NAD... pred desteletjem in še malo...
Bilo je kar lepo obdobje... malce pred tem sem ugotovil, da bi rad imel preveč stvari hkrati... in trgovina je bila idealna rešitvev problema... lahko si vse testiral, doživljal in se veselil... debatiral s strankami, hodil na obiske, imel filozofske razprave z ostalimi trgovci itd.
Toda v HI-FI ju so stvari nekoli statične, zato sem potem prešaltal na PC-e, kjer se je vse odvijalo ZF hitro :D.

glinik ::

Midva sva dejala da so razlike. In nič drugega. Seveda je velik bad, da so v zvočniki (cdplay., itd...) poceni kabli. Če bi jih lahko menjal, joj kako bi šele potem zaigrali.

Če bi meni ponudila tovarna, kakšen presek oz. katero žico naj dajo v zvočnik, huh to bi bilo res lepo!

Za kaj misliš se delajo z elektroniko upgraidi? V veliki meri menjujejo kable, kdo pa se bol spozna, pa menja druge reči.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

joshua_blue ::

Jaz te zadeve s kabli razumem tako:

Recimo pa da je v zvočniku navadna bakrena žica (na navojih mogoče, toda povezava kretnice in zvočnikov je pa kar v redu žica, sem odprl kar nekaj zvočnikov, par me je firbec), do zvočnika pa pelje tudi navadna bakrena žica. Pol imas izgubo signala na dveh mestih. Če torej v zvočnik pride slab signal ga pol kabli v zvočniku naredijo za še slabšega. Če pa v zvočnik pride signal po kvalitetnem kablu, pol pa ga tudi kabli v zvo0čniku naredijo slabšega a relativno manj kot v prvem primeru.

No tako vsaj jaz razumem. Je pa tudi ena stvar res, pa je nobeden ne omenja. Vsi govorite o zvočniških kablih. No meni se je pri menjavi interkonekta razlika v zvoku zdela veliko večja kot pa pri zvočniških kablih.

Zgodovina sprememb…

Stepni Volk ::

@ joshua_blue

Sedaj si me spomnil na nekaj, kar se v vseh revijah in pri vseh narodih strinjajo: povezava med kablom in zvočnikom je bolj pomembna, kot kabel sam... in sicer trdijo vsi naj bo zadeva pozlačena (zlato, kot dober prevodnik)... samo fora je v tem, da je zlato mehko in če bi bili konektorji res zlati, bi lahko zvočnike le parkrat priključil, potem bi šlo zlato po gobe... tako je tudi v sami "pozlati" tudi marsikaj drugega, kot samo zlato...

@ glinik

HI-END puristi tako ne prenesejo LCD zaslonov, pravijo, da onesnažuejojo zvok :D. Gramofoni pa tako nimajo teh zadevic...

glinik ::

joshua_blue: Moder zaključek!

Valda da niso konektorji iz čistega zlata. Srebro niso uporabili, ker dosti bolj oksidira od zlata. Druginajbolši prevodnik je zlato, zato zlato - pa še lepo izgleda :D .

Zvočniški kabelj se bolj pozna, kot pa interkonekt. Ne me spraševat zakaj in kako. To smo že vse sprobali. Seveda moraš imet vse kable kolk tolk na enakem nivoju. Lahko bi predvideval zakaj so razlike takšne kot so. Samo si ne upam, saj imam zelo strogo cenzuro na tem forumu :D .

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

jest10 ::

glinik:
Drugi po prevodnosti je baker.
Tudi oksidirano srebro zelo dobro prevaja-še vedno bolje od bakra.
Zlato je "šele" tretje

Stepni Volk ::

Kaj pa živo srebro?

Aja... pa super prevodnike... samo problem je imeti vse pod -toliko in toliko C... mislim, da bi morali biti vsi audiofili doma na Antarktiki in Arktiki:D ...

Zgodovina sprememb…

jest10 ::

Živo srebro kakor vem ni ravno v vrhu glede prevodnosti. Lahko se pa tudi motim

glinik ::

jest10: Pusti volka, saj vidiš da zna samo zajebavat :D :D :D !

Jaz bi imel peltierje na kablih, samo da bi bili supeprevodniki :D .

Najbolši prevodniki so srebro (0,015 ohm*mm^2/m), baker (0,017 ohm*mm^2/m) in zlato (0,021 ohm*mm^2/m) ...

Zlato zato, ker najmanj oksidira in tudi najlepše je :D . Lepota tudi nekja pomeni :D .

Tukaj je še ena kontaktna zlitina, ki je odličen prevodnik Ag-Cu (90/10) in ima 0,019 ohm*mm^2/m

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

BlazP ::

Dejte si vi petelini vsi skupi se enkrat prebrat kak se je ta post zacel. Ze takoj po cetrtem postu je tema zasla ABSOLUTNO stran od bistva. Tip je vprasu ka si nej kupi za 50(petdeset) tisoc tolarjev, pa kr naenkrat vidim cene: 1000EUR-30000EUR in razne zadeve ko se smejijo 50 jurjem.

Ko da bi ded vprasu kir avto nej si kupu za okol 2 miljona, pa bi takoj zacel pametovat, da "ja...BMW M5 je res vreden svojga dnarja, sam ga je treba it v Indonezijo kupit, ker tam en lokalni mehanik zna ful fajn ventile nastelat", pa takoj za tem "mnde bom pa ja vedu, ce sm ze furu P206 WRC, pa Viperja, od soseda fotr ma pa Augusto"

Srchko ::

He,he saj je nekaj zadev kar uporabnih, čeprav niso bistvo te teme. Širši okvir vsega skupaj je nekako "Vse o HI-FI zvočnikih"...res pa so najcenejši nivoji malce zapostavljeni, kot opažam.

Trenutno se moja "poceni" pozornost vrti okoli
Focal Chorus 705 "S" za 64.000 sit v Vklopu, Dali Blue 2002 za 70.000 sit v Bigbangu in še nekih Hork...ner, Harq..er nekaj takega, nisem dobro slišal he,he :)

Me pa blazno zanima kaj se bo izcimilo iz napovedanega testa kablov :)
Rabite kakega poslušalca amaterja? Se javim!

jRk0 ::

Jaz medtem se vedno cakam na test razlike med cd-ji, mp3ji in podobno.
:)
You fuck up once, you loose two teeth.

Stepni Volk ::

@ BlazP

Beri pazljivo... naslov teme je VSE O HI-FI ZVOČNIKIH... to je zeloooooo raztegljiv pojem... in pač ne moreš pri zvočnikih mimo super relativov... vedno gra za ideal... h kateremu se želiš priblližati... začneš nizko in se dviguješ, če tako želiš... hkrati zveš, da ni vse v zvočniku... preberi si celo temo... meni je kar zanimiva...
poleg tega smo na prejšnji strani svetovali prav to: v različnih nižjih cenovnih razredih... če pa tema zaide na bolj zanimive stvari... toliko bolje... ni vse v denarju... ane?

glinik ::

jRk0: Tvoj željen test je trenutno možen samo pri Poldiju. Če ga boš lepo prosil, ti bo morda šel na roko, ane Poldi :D ? On ima vsekakor dost dober sistem, da se to lepo sliši.

Stepni Volk: Me veseli, da ti je tema zanimiva :D . S tvojo udeležbo je dobila ta tema še eno dodatno začimbo :D .

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Stepni Volk ::

@ glinik

Daj preveri na tvojih linkih prevodnost živega srebra - Hg - Mercury... ker sem iskal na različnih straneh, toda vsi so podajali prevodnost v smislu ohm/cm itd... tako, da mi ni uspelo najti prevodnosti Hg-ja primerljivega s tvojimi podanimi podatki...

glinik ::

Kaj si se te tako napalil, na živo srebro? Ni podatka, ki ga ti želiš. Saj to z živim srebrom je dobra fora, samo zdaj bo že počasi zlajnana ...

Bom pa sprobal kako se obnaša navaden UTP kabel. Naredil bom vsaj razred 5, če ne več :) . Samo kje bi ga dobil? Zdaj ga sigurno ne bom šel kupovat ...

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

BlazP ::

Cist tak btw...prevodnost enga kabla ti pove glih enga macka u zaklu kar se kablov tice. To ni cist nic drugega kot gretje kabla. Ce bo ojacevalc spravu 50 vatov ven, bo zarad ohmskih izgub na kablu do zvocnika u NAJSLABSIH primerih prisl enih 47 vatov. Ce bo kaj manj, pol je neki fejst narobe z izbiro kabla.

Stepni Volk: Ce bi naslov teme bil "marjetice in violice", avtor pa bi se vseeno spraseval kake bokse nej si kupi za 50 cukov, bi tud nabiju o presajanju podtaknjencev?

@glinik: ce mene vprasas, z UTPjem ne bos dobu cist nic boljsih rezultatov, glede na to, da je UTP narejen, da zadostuje za prenos digitalnega signala pri visokih frekvencah (dalec visjih od 20kHz). Razen ce bi rad zvok prenasal po 100 metrskem kablu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BlazP ()

jRk0 ::

Prevec teorizirate (bluzite) in premalo prakticirate (preverjate).
Ce nekdo bere to temo, si ne more nic pametnega mislit:)
You fuck up once, you loose two teeth.

Stepni Volk ::

@BlazP

Do sedaj nisi niti z besedo pripomogel k temi VSE O HI-FI zvočnikih... niti predlagal rešitev prvega vprašanja in nami nisi ponudil ničesar razen z večno sloveceljskim nazadovoljstvom... preberi že zadevo od začetka, do konca... in predlagaj svojo rešitev na zastavljena vprašanja... potem boš tudi sam tvorni del foruma...
BTW tudi "kreator" teme, je kot lahko prebereš par post-ov višje čisto zadovoljen... zato ti predlagam svojo lastno temo... in tam postavljaj pogoje... verjetno se boš lahko še dolga leta pogovarjal... sam s sabo>:D

Kot TRENUTNA GLAVNA STVAR JE: ORGANIZACIJA ZA PRIDOBITEV "NOBELOVE NAGRADE" - PRIMERJALNI SLUŠNI TEST ZVOČNIŠKIH KABLOV (in telefonskih :D).
Seveda nikogar pri tem ne ovira, da se poleg tega stestira še vse razpoložljive zvočniške sisteme do 50K SIT.

Torej, kateri so ti zvočniki?

Zgodovina sprememb…

glinik ::

BlazP: Si prepričan, da z UTPjem ne bom nič pridobil. Bom pač probal. Ti niti tega ne narediš. V audiu moraš samo sprobavat, vse možne kombinacije in ne mislim samo na kable.

UTP sem omenil zato, ker je super poceni in od nekoga sem slišal da se ne obnese tako slabo, kot si ti misliš. Sem prepričan, da je dosti bolši od namenjenih kablov za zvočnike, ki jih prodajajo za 300-500 sit/m !

Meni je izziv naredi čimcenejsi in ne cim dražji sistem! Če bi hotel obratno, bi si nabavil Gryphonov kabel za cca. 600k in bi bil glavni na vasi :D !

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Srchko ::

Hja, načeloma nisem čisto zadovoljen,...razen z nekaj odgovori. Še vedno se nikomur, ki prebere to temo ne sanja kakšne učinke ima npr. izbira lesa na zvok itd., ampak dobro, to si lahko recimo prebere kjerkoli na internetu.

Ne more pa si prebrati, kje se splača kaj kupit (ok, recimo dragi Vklop in masovno orientirani Bigbang, še kje drugje?) in kaj se za denar, kakršenkoli (ampak ne pretiravajmo v višave), splača kupit pri postavitvi zvočniškega sistema. Kabli, zvočniki (kako se v praksi odražajo tovraniške specifikacije), v odvisnosti od prostora, od ojačevalca,...

Nekaj je namreč treba že prej vedeti, še PREDEN si greš zvočnik dejansko poslušat. Marsikdo namreč nima časa osebno testirat vso paleto različnih modelov v kaki štacuni. Preizkusiš le tisto kar te zanima. Zato mi odgovori tipa: "saj boš slišal" ne zadostujejo, ker v nekem rangu namreč NE VEM kaj me sploh zanima, oz. kaj se splača, bi pa rad izvedel in si potem še sam preposlušal.

Predvsem ker vsak pravi svoje. Prodajalec v Vklopu me je namreč prepričeval, da lahko s pravo izbiro kablov zapolniš zvočno luknjo. Lahko ti povdarijo base, srednje, visoke tone itd. ako jih je premalo. Tu pa ljudje zagovarjajo nerazličnost kablov. Zmeda?

Osebno sem prepričan, da manjše razlike so, recimo kot pri videu, kjer ti nekvaliteten kabel čisto z*ebe sliko, barvo, ostrino. A se mi ta razlika ne zdi vredna nekaj deset tisočakov/meter in ni tako opazna kot pri videu, ali pač?

Komentirajte...oz. testirajte/mo :))))

glinik ::

Prodajalec ti je čist lepo povedal. S kabli uravnavamo tiste malenkosti, ki nas motijo. Npr. "spucamo" bas, izbolšamo višino, naredimo bol temen ali bol svetel zvok ...

Ponavadi je tako, da igra vsak kabel po "svojem" načinu. Imaš kable, ki so bol ozkega oz. bol natančnega tipa. To so Gryphon, XLO, in še marksikateri ... Igrajo zelo natančno, bas, višina in sredina, to vse je izredno natančno, izredno zračen zvok itd... Pol pa imaš kable, ki igrajo bol "polno", recimo kakšen Cardas. Tile kabli niso tako zelo čisti, so pa bol prijetni za uho.

Tukaj se potem odločiš kaj ti paše, malenkost več ali manj basa, višina itd. S tem uravnavaš tiste malenkosti, ki se odražajo kakšen karakter človeka si in kaj ti je všeč.

RECIMO, da so srebrni kabli tipa "resolucija", bakreni pa tipa "prijetnost", ventar to nikakor NI pravilo.

Potem se igra nadaljuje ... če imaš na primer ojačevalec, ki deluje v A klasi (Gryhonove končne stopnje), to pomeni ne samo veliko porabo el. energije, temveč čudovit zvok. Lahko bi ga opisal, da je to zvok z izredno resolucijo in prijetnostjo! No, ko si tako daleč, to vsekakor bol pašejo kabli tipa "reslucija".

In še to. Prodajalec ti je lepo rekel, boš slišal. Kako naj on ve, kako si ti zahteven poslušalec, saj te ne pozna. Za ene je že navaden stolp 8-O 8-O , za druge je sistem vreden XXXXXX EUR, nekaj čisto normalnega.

Kadar kaj kupuješ je najbolje, da poslušas "najslabši" in "najbolši" sistem v trgovini, če razlike ne čuješ, kupiš "najslabšega" in si zadovoljen ti in (tvoja draga ali denarnica) :D . Če ti je razlika ogromna, pol ... ... pol pa si si bogi >:D

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Stepni Volk ::

@ Srchko

Če nimaš časa poslušati zvočnikov, ti svetujem, da si kupiš tiste, ki so ti lepši... verjetno po nakupu prav tako ne boš imel časa in se boš vsaj dobro počutil, ko jih boš sem in tja videl... >:D
Še resno: vsak nakup HI-FI-ja izhaja iz posamznika... če za nekaj nimaš časa, potem to pomeni, da te to pravzaprav ne zanima. In če bi vseeno želel imeti dober sistem, si "nabavi" lokalnega audiofila, da si ogleda tvoj prostor, kjer kaniš glasbo poslušati...
Lahko še zaupaš trgovcu (kar nikoli ni dobra izbira)...
Pri cenovni meji 50'000 SIT, ki si jo postavil, ne boš privarčeval veliko, četudi najdeš 10% nižjo ceno = 5'000 SIT prihranka...
Najprej si moraš omisliti model zvočnikov, potem gledaš za ceno... Za vsak slučaj si izberi dva (max. 3) favorite... poglej cene in se odloči in kupi...
Moja realna izkušnja je, da se človek vsega navadi... ko sem prvič stopil k prvi punci v stanovanje in videl kakšen sistem in joj!.. kako ima postavljene zvočnike... se mi je kisal ksiht:O in ušesa še malo bolj:'( ... in seveda sem čez kakšne pol ure popolnoma pozabil iz kje in kako prihaja zvok, ter raje skrbel zato, da sem prinašal vedno novo glasbo... ona mi je predvajala sabo... in navkljub čisto nič audifilskemu sistemu, je bilo odlično prav to: spoznavanje in razdajanje glasbe... to pa je na konec koncev prvotni pomen AUDIOFIL-a = ljubitelja zvoka.
Aja, zvočnike (če jim smem tako imenovati) sem vseeno prestavil na bolj primerno mesto... mi žilica ni dala miru.

Za zvočnike se moraš odločiti sam... navedel sem, na kaj vse je vredno pomisliti ob nabavi (moj prvi dopis)... in kje so morebitne pasti...
Ko pa si boš izbral favorite, ti bomo lahko svetovali, kje jih dobiš ceneje :D.
Merilo za izbor so pa definitivno tvoja ušesa... in hočeš ali nočeš jih boš moral poslušati... če ne drugače potem, ko jih boš kupil>:D

Zgodovina sprememb…

glinik ::

Stepni Volk, lepo povedano, človek se na vse navadi ...

Za vse tiste, ki še niste imeli možnosti slišat klaso A ojačevalca. Recimo, da napišem takšen primer:

Imaš 19" monitor in na njem pičiš res. 1024x768, to so običajno ojačevalci. Pri klasi A pa je tako, da imaš 19" monitor in res. 1600x1200.

Upam, da si zdaj lahko predstavljate, kako bi naj to bilo :D .

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

VS ::

Moj zadnji post, se mi zdi skoda casa ukvarjati se s takimi vsevednezi.
VS, zdaj boš ti trdil, da imajo Bangi dober zvok in da ni razlike med kabli :\ ????????????

Glinik: Ko bos na double-blind testu v 100% primerih slisal razliko med kabli za 1.000 SIT/m in onimi za 30.000 SIT/m (cene preracunane iz AUD), bom verjel, da obstaja razlika.

B&O imajo dober zvok. So pa dragi. Je res, da dobis primerljivo kvaliteto zvoka za dosti manjse denarje, ampak to se ne pomeni, da B&O nima dobrega zvoka. Ce se nisi slisal pravilno postavljenega B&O sistema bi ti priporocal, da obisces eno od B&O prodajaln, kjer imajo BeoLab 5.

Bangi so res lepi, ampak za k... igrajo. Tako kot Alfe, lepi avtomobil, dizajn, ... Njihova kvajiteta, pa je zelo vprašljiva ...

Slaba analogija. Izredno slaba.

S tem sva midva končala... Pa bol podrobno beri (moje) poste. Kaj naj človek s takšnimi, ki mu je navaden stolp referenca ... :\ :\

Smilijo se mi tisti, ki berejo tvoje veleumnosti in ti verjamejo. Aja, LP 12 ni stolp. :\
Saso
--
Povsem nekompetentna oseba.

Stepni Volk ::

@ VS... in KABLOFILOM

Ne... ne... ti še kar kej povej... me zanima, kaj imate kaj Down Under... kakšen link ino to.. sigurno je marsikaj zanimivega... osebno mi je tamkajšnja produkcija popolnoma neznana...
Glede kablov ne skrbi... jutri bom klical in poslal sporočila vsem, ki bi bili zainteresirani v primerjanju kablov... v nobenem primeru ne morem izgubiti:
* ali se dokaže to, kar slišim jaz in meni podobni: ni razlike
* ali pa poberemo denarne nagrade in še za Nobelovo se prijavimo :D.

V minimalističnem primeru bom organiziral primerjavo na domači opremi udeležencev.
Vsi tisti, ki bi radi bili pri tem slušnem testu: se mi prosim javite na moj email.
Za cevke polnjene z živim srebrom ne morem zagotoviti, da jih bom uspel pripraviti ;(.

Kar se mene tiče stojijo na razpolago Allison CD8, 2x Carver TM-15 končna stopnja...
Vsak, ki trdi, da sliši razliko kablov naj bo pripravljen privleči lastno opremo do lokacije v LJ ali okolici... ker mora test vsebovati tudi opremo, ki si jo "vajen"...

glinik ::

VS: Mislim, da se tebi vsi smejijo. Jaz res nebi bil v tvoji koži ... Kake pa ti klestiš ...

Bange sem poslušal v njihovi prodajalni, tako da mi ne moreš trdit, da niso bili vredu postavljeni. Ti bom pa kar povedal proti katerem sistemu sem jih primerjal. Poslušal sem neka dva aktivna zvočnika Bang&... + njihov CD player. Skupna vrednost cca. 1200.000 SIT, primerjal sem jih z zvočniki Mission za cca. 110.000 SIT model (703 ali 704), en star CD player Meridian 506 in nek star ojačevalec Denon. Skupna vrednost cca. 400.000-500.000 SIT!
Še moj kolega, ki je vse drugo, kot zahteven poslušalec je dejal, da so Bangi igrali slabše. Kaj boš pa zdaj rekel? Bangi so za umetnike, preseratorje in ljudje ki dajo vse na imidž! Govori se, da je njihova roba zelo zelo kvalitetna, to že drži. Razmisli malo kaj bi dobil, če bi si nabavil Sonyjev sistem za takšen denar? Sony dela prav tako zelo kvalitetne komponente! V mislih imam kakšno Esprit serijo. To moraš priznat.

Stepni Volk: Čimprej naredite test, jaz verjamem da boste objektivni in razliko med kabli opazili :) . Samo pazi, sistem moraš imet na malenkost višjem nivoju, da bodo razlike DOBRO slišne :D .

Nekaj mi še povej (VS), me zanima kaj boš dejal? Predpostavimo, da imamo en vrhunski sistem:
1. Igra glasba podnevi enako ali drugače, kot pa ponoči? Če je drugače, zakaj?
2. Je razlika v zvoku, če obrnemo plariteto NAPAJALNEGA (električni) kabla od komponente v sistemu (npr. CD player ali ojačevalec)?
3. Se pozna na zvoku, ča imamo v sobi slike ali ne? Se sliši razlika, če odstranimo vsaj eno sliko?
4. Se pozna razlika v zvoku (recimo da imamo pred. in končno stopnjo), če je prej ojač. ležal 40 cm od stene, nato pa ga premaknemo 20 cm od stene?
5. Se pozna razlika, če imamo po CD playerjem (in drugimi komponentami) teško kamnito ploščo?

Na ta vprašanja mi prosim odgovori (VS). To je za povprečnega poznavalca mala šala in bo na to z lahkoto odgovoril. Če ne boš vedel potem poslušal nekoga, ki se na te stvari spozna?

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

Stepni Volk ::

@ glinik

Motiš se... Bang & Olufsen so namenjeni ljudem z denarjem... zato jih prodajajo v vizuelno utrjenih prodajalnah. Ponavadi veliko stekla. Nikoli niso dobro postavljeni... temveč so LEPO postavljeni.
Bang & Olufsen kupujejo dame v večerni toaleti... in jih ne zanima prav veliko kvaliteta zvoka, ker vedo, da ZADEVA MORA BITI KVALITETNA... SAJ SO VENDAR DOVOLJ DRAGI...
Hmm.. le kje sem nazadnje zasledil podobno razmišljanje... hmmm.. Hg? ... hmmm >:D

BTW... včasih jih kupi tudi kak avudiofil... in ko jih poslušaš.. tam zvenijo prekleto dobro...

glinik ::

He he, denarja sploh nisem hotel omenjati, ker se to itak ve ...

V trgovini niso dobro postavljeni, kako to, če jih tam prodajajo??? ČE je VS rekel, da so tam dobro postavljeni in dobro špilajo. Zdaj sem malo zmeden, kdo ima zdaj prav ?????????>:D >:D >:D >:D

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

VS ::

Bange sem poslušal v njihovi prodajalni, tako da mi ne moreš trdit, da niso bili vredu postavljeni.

Niso bili v redu postavljeni. Oziroma, bili so postavljeni tako, da maksimizirajo lep izgled, ne pa dobrega zvoka. Poleg tega si pozabil omeniti, katere B&O zvocnike si slisal. Jaz govorim o BeoLab 5 -- in verjemi, tukaj sta se dve veliki B&O trgovini kar lepo potrudili, da sta pripravili prostor primeren tem zvocnikom. Kdor kupuje zvocnike za $30,000 ponavadi hoce dober zvok, ne samo lepe (pravzaprav izgledajo kot Dalek, i.e. grdi) zvocnike.

Nekaj mi še povej (VS), me zanima kaj boš dejal? Predpostavimo, da imamo en vrhunski sistem:
1. Igra glasba podnevi enako ali drugače, kot pa ponoči? Če je drugače, zakaj?

So koncerti klasicne glasbe snemani sredi belega dne ali v zgodnjih jutranjih/poznih nocnih urah?

2. Je razlika v zvoku, če obrnemo plariteto NAPAJALNEGA (električni) kabla od komponente v sistemu (npr. CD player ali ojačevalec)?

In kaj ce je transformator fizicno locen od komponente?

3. Se pozna na zvoku, ča imamo v sobi slike ali ne? Se sliši razlika, če odstranimo vsaj eno sliko?

Je razlika se vedno velika, ce imamo v tej isti sobi se steklena vrata ali velika okna brez zaves ali zaluzij?

4. Se pozna razlika v zvoku (recimo da imamo pred. in končno stopnjo), če je prej ojač. ležal 40 cm od stene, nato pa ga premaknemo 20 cm od stene?

In kaj se zgodi, ce je koncna stopnja zraven ojacevalca? Ali pa ce je koncna stopnja postavljena na ojacevalcu?

5. Se pozna razlika, če imamo po CD playerjem (in drugimi komponentami) teško kamnito ploščo?

A bo pomagalo, ce to kamnito plosco postavimo v njej prirejen peskovnik?

8-)
Saso
--
Povsem nekompetentna oseba.

VS ::

He he, denarja sploh nisem hotel omenjati, ker se to itak ve ...

Sem ga ze jaz, posredno in neposredno, omenil.

V trgovini niso dobro postavljeni, kako to, če jih tam prodajajo??? ČE je VS rekel, da so tam dobro postavljeni in dobro špilajo. Zdaj sem malo zmeden, kdo ima zdaj prav ?????????>:D >:D >:D >:D

Oba imava prav. Jaz sem omenil tocno dolocen model. In za tisti tocno dolocen model so se se kako potrudili, da je v prostoru primernem za poslusanje glasbe. Povprasaj, ce ima tvoja najblizja B&O trgovina BeoLab 5. Ce jih imajo, in ce so v vsaj priblizno dobro opremljenem prostoru, jih pojdi poslusat.
Saso
--
Povsem nekompetentna oseba.

Stepni Volk ::

@ glinik

Vidim, da ti zemljepis (kot marsikaj drugega) ne gre prav dobro od rok... VS se oglaša iz Down Uder - Avstralije, popolnoma drugega konca zemlje, kot jaz SV - Stepni Volk... sam se oglašam iz Slovenije.
Da se ne boš ponovno zmedel, ko ti bo VS povedal, da se vozi po levi... in jaz po desni... to ne pomeni, da se grev "Chicken"...

In še to: če v DEMO ROOM vodijo steklena vrata, ker je tamu ponavadi temu tako, da te z očmi zvabijo noter, se zavedaj, da že zaradi same steklene površine prostor ni najboljši za akustično gurmanstvo... beri: Fetiš ostane samo vizualen...

glinik ::

Kako pa naj jaz vidim od kot piše VS? Kaj mu piše zraven nicka - I am in Australija ???

VS: Nisi mi glih odgovoril, kar si znaj si povedal. Česa nisi znal, si zabluzil. Tako kot v šoli profesor te nekaj vpraša in če tega ne vemo, začnemo bluzit in upamo, da smo zadeli. Bo lepše izpadlo, da boš rekel - ne vem :\ .

Stepni Volk: Ti bi moral svoj kruh služiti v politiki, tami bi se dobro počutil, saj bi se družil z sebi enakimi.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Stepni Volk ::

@ glinik
Če bi prebral vsaj en odgovor do konca... bi vedel.

P.S. Na razpis o poslušanju "razlik" med zvočniškimi kabli se ni prijavila niti ena sam oseba ali stvar... tudi vesoljci ne.

jRk0 ::

Vsekakor v soli lepse izpade, ce ucitelj vidi da se trudis.
Da je VS v Avstraliji se da razbrati iz vecih postov:)

Spet nisem nic pametnega napisal ;(
You fuck up once, you loose two teeth.

glinik ::

Še vedno ne vem, kje to piše ... Mogoče predaleč od monitorja pa ne vidim ...

jRk0: Si ti že napisaj kaj uporabnega? To pišem, ker samo godrnjaš, kot stara baba. Če bi se morali vsi ljudje pogovarjat kaj pametnega, potem dvomim da bi se sploh kaj pogovarjali.

Če bi prebral vsaj en odgovor do konca... bi vedel.

Ne mi s takimi ven hodit ... saj nismo v vrtcu ...

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Keyser Soze ::

He, he. Jaz bi se prijavil. Ampak me je strah, da bi me preveč zrajcal in bi pol spet polne malhe denarja za to letele.:D

Še hujše bi pa bilo, ker ne bi slišal razlike, pol bi mel pa kompleks.:)

Poldi112 ::

>P.S. Na razpis o poslušanju "razlik" med zvočniškimi kabli se ni prijavila niti ena sam oseba ali stvar... tudi vesoljci ne.

Organizirati slusni test ce casovno in organizacijsko precej zahtevna zadeva. Recimo ce bi bilo to pri meni bi rabil prvo cloveka, ki mu totalno zaupam glede naprav (je en tak), in potem je prostora se za ene 2-3 poslusalce. Ko pospravim sobo. Pa glede na to da imam totalno malo casa se trenutno gotovo ne bom tega lotil, sploh zato ne da bom tebi dokazal, da se motis. Jaz brez tezav zivim tudi ce ti mislis da med kabli ni razlike. Po eni strani ti celo zavidam. Imas en strosek manj...

glinik ::

Keyser Soze: To si dobro napisal, da bi pol denar ven metal :) .

Če je sistem kolko tolko, bi razliko sigurno slšal. V to bodi prepričan.

Če je profesor s faksa slišal pri meni (ko sem še imel elektrostate in drugo vrhunsko elektroniko) razliko ... Zamenjal sem polariteto el. kabla na končni stopnji, razliko je takoj opazil! Pa sem naredil kaj velikega?

Zdaj se bojiš ti, da ne bi opazil razlike, če menjaš del verige, v našem primeru kabel?

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

VS ::

glinik:
VS: Nisi mi glih odgovoril, kar si znaj si povedal. Česa nisi znal, si zabluzil.

Mogoce pa ti nisi razumel mojih odgovorov. Hmm, kaj ko bi ti povedal, kaj sem, po tvoje, zabluzil in zakaj se ti zdi tako, jaz pa ti povem zakaj sem dal tak odgovor, kot sem ga. 8-)
Saso
--
Povsem nekompetentna oseba.

Tihi-s ::

Konstuktivno, se tako naprej.:D
Ne morem si kaj. Pa tista z živim srebrom je huda8-O . Mogoce uporabno zato da ti pol svinčena kugla notri plava, pa so otroc navdušeni.

glinik ::

VS: Na vprašanja, ki sem ti jih zastavil mi odgovori! Ti me sprašuješ najosnovnejše stvari, to še vsak srednješolec iz SERŠa zna!

Nekje sem slišal, tak rek ...

Če ne veš odgovora, vprašaj naprej ...

ali

Če ne veš razloga za problem, reči bilokaj, samo tiho ne bodi ...

Ti je kaj znano?

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Ikarus ::

Stepni Volk

Katere zvočnike do 200k sit bi mi svetoval za sodelovanje z NAD c372? Poslušam: vokalno glasbo, chamber, rock, pop, instrumentalno v tem vrstnem redu.

Po možnosti dobavljive-poslušljive v Sloveniji, ker za internacionalizem nimam časa...

Lp.

glinik ::

Stepni Volk, tudi mene to zanima?

Moj odgovo poznate. Sicer bo zdaj hi-fi sejem v LJ. Od 8-10. oktobra pa jih lahko tam slišite, saj veste katere ...

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Ikarus ::

glinik

Ne morem, me ni v Sloveniji. Se da sicer kje slišati PMCje izven sejemskega okvira?

Lp.

glinik ::

Seveda se da, pri meni recimo :)

Te trenutno ni v Sliveniji ali ...

Drugače pa ti lahko takoj zrihtam maile ljudi, ki so PMCje kupili. Jih je kar nekaj v Sloveniji. Glede na to, da ta proizvajalec obstaja na trgu ... ne vem če 3 leta, imajo ljudje o teh zvočnikih odlično mnenje (ne amateri, ampak pravi "stari mački").

Sem jih imel možnost primerjat s Chario Academi Milenium 3, razlika v zvoku ni bila gromozanska! Po tihem sem pričakoval večjo razliko. To pišem zato, ker tisti zvočniki stanejo vsaj 2X, če ne 3X več (od PMC DB1).

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

Stepni Volk ::

@ Ikarus

O pomembnih stvareh pri nakupu zvočnikov, sem se razpisal že na drugistrani te teme.
Iz zapisanega sledi, da je prostor zelo pomemben dejavnik:
kako velik je, kateri materiali so v tem prostoru (tla, stene, strop, pohištvo), katere dejavnosti se v prostoru še odvijajo (kompromisi itd), samski, poročen, poročen z otroci (spet o kompromisih), mačka, pes (mački imaj zelo "radi" elektrostatične zvočnike, ki jih sicer za omenjeni limit težko dobiš:|)...
Torej, ko izvem malce več o prostoru... dobiš še ostalo...

In ker te zanima, kje se bi to dalo pri nas testirati, dobiti, naprošam ostale udeležence, da navedejo trgovce, ki jih lahko potem uvrstim na začetek te teme. Sprva so zaželjeni tisti trgovci, ki imajo vsaj nekakšno internetno stran.

Za izbiro uporabi svoja ušesa... priporočila / omejitve NAD C372... in seveda, kot rečeno omejitve prostora.
Nekoč se je govorilo, da se zvočniki "začnejo" od 2'000 DEM naprej :D. Tako, da si blizu idealne / realne meje, kjer je največ ponudbe zvočnikov, ki pa se v zadnjih časih žal umika ponudbi domačih kinov.
Še podvprašanje: si tudi filmofil ali zvočniki ne bodo nikoli okusili zvoka filma?

Zgodovina sprememb…

glinik ::

Stepni Volk, je postal moderator, čestitam :D ! Ali si že dolgo? Skratka, tega prej nisem opazil. Zdaj bom moral paziti kaj pišem in da ne bom preveč omenjal, da je razlika med kabli :D :D :D Je zdaj to moderno, da so vsi moderatorji proti nakupu dobrih kablov :D ? Nekaj pa te res ne razumem, govoriš kako je važen prosto, razne postavitve itd. Torej nisi novinec audia. Po drugi strani pa trdiš, da razlike med kabli ni. Kaj si naj zdaj človek misli o tebi? OK, nočem ogrevat ta naš "konflikt".

Ikarus, to bi bilo dobro vedet v kakšni sobi bi jih imel. Jaz imam naprimer sobo 3.5 X 4.5 m in se v njej počutijo čudovito. Če imaš v sobi dosti oken itd., ti tudi drugi zvožniki ne bodo igrali. Za pogoje v sobi boš itak malo moral poskrbeti. Če imaš večjo sobo kot je moja, pa ti priporočam model TB2, ki so za "odtenek" dražji.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Stepni Volk ::

@ glinik
Poglej si pravila foruma (na levi strani). Posebno prvi in drugi člen.

O kablih sem že dovolj jasno povedal, da sam ne slišim razlike. Verjamem, da nekateri jo (zaradi različnih vzrokov)... in ker me stvar resnično, resnično zanima še vedno velja: tisti, ki trdite, da razliko slišite, se prijavite na email. Ko bo dovolj interesentov (zaenkrat nobenega), bom organiziral primerjalni test. Veljajo prijave z imenom, priimkom, naslovom in tel. št...
Če torej ni novih idej in ugotovitev glede kablov, jih lahko mirno pustimo ležati v preteklih post-ih...
Sedaj se išče zvočnike za Ikarusa do 200K... in mu boste lahko svetovali takoj, ko nam sporoči delovne pogoje...

Zanimivo bi bilo slišati tudi o kakšni novi zvočniški tehnologiji, kot npr... prvi zvočniki z leseno membrano, proizvajalca JVC.

Zgodovina sprememb…

Ikarus ::

Stepni volk, glinik

30m2, srednje veliko okno na steni levo od zofe, kjer se ponavadi posluša, parket po tleh, več elementov na različnih koncih, odmevov ne slišim, kot sem jih, ko je bila soba še prazna. Levi zvočnik je v kotu (50cm od obeh sten), desni 50cm od zadnje stene. Otroci so, mačk ni, žena je, izgled zvočnikov šteje.
Poslušal Energy c1, ki jim manjka nekaj telesa, c3 so zveneli pa slabše. Prednost imajo monitorji, v poštev pridejo tudi manjši samostoječi. Tudi filmi se poslušajo, surrounda ne bo, glasba ima absolutno prednost. Česa si želim: presentnost Toma Waitsa ali Marie Terese, ki pojeta na ozadju dveh, treh inštrumentov.

NAD C372
Arcam Alpha 7 CD
zvočniki ?
««
4 / 31
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Hi-Fi] - Oprema / naprave (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Zvok in slika
74073349 (5312) MaStr
»

Kako je folk naiven - ne vedo kaj kupujejo (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Zvok in slika
27428525 (13849) CoolBits
»

5.1 receiver in dva zvočnika?

Oddelek: Zvok in slika
122616 (2486) Trancedeejay
»

Polariteta zvočnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
769502 (8482) Trancedeejay
»

Racunalnik -> Reciver (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
534595 (4138) filtr

Več podobnih tem