» »

Il cuore nel pozzo - srce v breznu

Il cuore nel pozzo - srce v breznu

«
1
2 3 4

BluPhenix ::

No, danes je bil na RAI prvi del kontroverznega filma, ki buri duhove že kar lep čas.
Kaj pravite na film, tisti ki ste ga gledali?

Jaz imam stalno občutek, da so malo zamenjali uniforme in zastave. Najbolj zanimiva mi je pa bila fraza: "Sedaj ni več boj proti fašistom sedaj hočejo Italjansko zemljo in skušali jo bodo dobiti s pokolom tisočih" potem pa "pojdite v Gorico, ne v Trst, ker ga bojo poskušali zavzeti..." Italjansko zemljo...

Sam sicer čakam na zadnji del, da si naredim celostno sliko, vendar mi je vse skupaj že sedaj tako skrivljeno da ne pričakujem kaj preveč.

has inc. ::

Sicer filma nisem gledal vendar sm v zadnjem času toliko slišav o njem, da si ga absolutno treba ogledat.

Je res tolk izkrivljen kolikor se je gvorilo? Kakšen del filma kjer se to vidi?

Olajuwon ::

Jaz nisem dubu občutka, da bi bil film neki posebej nastrojen proti Slovencem, je pa res, da je film narejen povsem površno, zgodba je patetična in vse skupaj nerealno. Naprimer ko reče Anja (v filmu igra slovenko, ki hodi z enim italijanom... že to je malo smešno) "meni ne bodo naredili nič sm slovanka" vidiš, da Italijani sploh ne razumejo slovanov. Kdo za boga od slovencev bi reku sm slovan... bi reku sem slovenc ma ne slovan. Ko gledaš film dobiš sliko, kot da partizani niso delali drugega kot etnične čistke in so lovili otroke (zgodba je pač naravnana, da Novak (partizan) je naredil otroka z eno italjanko, ta pa mu ga noče izročit... kot da njegov namen je bil da ga ubije). Sej večkrat ponovijo, da smo "slovani" ful trpeli pod njimi, ampak vse skupaj je prikazano, da partizani so ubijali in naganjali folk le za to ker si bil Italijan. Samo če so bili vsi Italijani pridni, kot so prikazani v filmu ni mi jasno, kako da so "slovani" trpeli. Ponavljam film je nerealen in četudi si samo slovenec, ki ne pozna nič zgodovine vidiš, da Italijani izkrivljajo resnico, ker pač vse skupaj opisujejo, ne da bi sploh Slovencev poznali.
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

BluPhenix ::

Nahm ona reče sono Slava. Slavo se v italiji reče jugoslovanom (tudi slogvanom, ampak esuli to uporabljajo bolj za jugoslovane).

Torej se njena izjava glasi bolj: Meni ne bojo naredili nič, sem Jugoslovanka.

Sej to ni nič takega če hodi z italjanom, bolj me moti to, slovenka, ki je inteligentna in sodeluje z italjani je lepa, ima rada otroke ....

... italjan ki sodeluje s slovenci je pa pohabljen striček, ki sodeluje dokler ne izve kaj se dogaja z esuli, ja seveda, vsi informatorji so bili taki ...


Ja zgodba je itak druga plat, nihče noče izročiti otroka, tudi če vejo, da bi se potem končalo, oziroma če ga bi že prej izročili, da sploh nebi prišlo do tega zbiranja otrok, ampak to nobenega ne zanima, glavno da je Novak badass, ki pobija vse, ker mu nišče noče pripeljati NJEGOVEGA otroka. Patetika na najvišji ravni.

Tudi recimo ko mali ogluši, ogluši zaradi nemškega bombardiranja, potem pa izpade, kot da so partizani krivi za to ...

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Prva polovica manjka, fašizem.

Ampak smo pa videli že tudi ogromno filmov, kjer je manjkala druga polovica, komunizem.

Tko da ... jest nimam nič proti, naj vsak pove, kar mu leži na duši.

carota ::

BBC je pred nekaj leti naredil dokumentarni film naslovljen "Fascist legacy". Film govori o vojnih zlocinih, ki so jih zagresili Italijani med 2. svetovno vojno. Italijanska nacionalna televizija, RAI, je dokumentarec odkupila in ga spravila v arhiv in ga niso nikoli predvajali. Glede na to, da ga je posnela BBC, je najbrz veliko bolj objektiven a zal ga RAI ne bo nikoli predvajala.

Lp,
Martin

BluPhenix ::

Thomas: naj vsak pove, kar mu leži na duši na nacionalni televiziji, brez upoštevanja zgodovinskih dejstev?

Thomas, me zanima če bi tako govoril, če bi bil član slovenske manjšine v italiji...

Kitty ::

Neverjetno, kako se Italijani slepijo. V njihovem časopisu sem prebrala, da so oni samo reševali Evropo pred komunisti. Svašta!!!
Vsi naši dedki in babice, ki so umrli pod njihovim terorjem, so bili včeraj grobo ponižani na njihovi nacionalni televiziji. In vsi slovenski otroci, ki so zaradi njihovega imperializma ostali brez staršev, se nikomur ne smilijo. Verjetno zato, ker so otroci "Slavi, figli di puttana comunista..." Tako vsaj govorijo oni o nas na njihovih forumih.
In še nekaj: "Slavo" ni mišljeno kot Slovan ali Jugoslovan, mišljeno je kot "Scavo", kar pomeni "Schiavo" - torej suženj.:\
Groza! Kaj se dandanes dogaja...

DominusSLO ::

kitty
Slavo je mišljen tako, kot je bluephenix povedal-Jugoslovan. Schiavo tle nima veze...
Bluephenix
Mene načeloma ne moti, kaj se predvaja po tv, če bi predvajali tudi tisti dokumentarec, ki nam ga je martins nakazal. Tako pa so poteze italijanske vlade, ki narekuje kaj bodo na RAI predvajali(tudi kdo bo tam delal), očitno pro fašistične.

Daedalus ::

Italijani se niso, tako kot se niso Avstrijsci, nikoli soočili s svojo preteklostjo. Tole pa so posledice. V Avstriji vlada kolektivni politični spomin, kako so bili Avstrijci prve žrtve Hitlerja. To, da so bili nad njim navdušeni, se nikjer ne omenja. Neka podobna štorija je pa z Italijani. Očitno jim ni jasno, da Musolini ni bil "dobrosrčni diktator," ki je pošiljal nasprotnike na počitnice v tujino (izjava by Berlusconi) in tudi jim ni jasno, kdaj in kako so se pojavili Italijani na slovenskem Primorskem. Ko je pa v Italijo na lepem priropotal Patton so pa itak vsi bli takoj partizani:D Nikoli pa niso dobli po gobcu zaradi sodelovanja z Nemčijo, vsaj ne resno.

In ko smo že lih pri zgodovini - tudi Slovenci so delali pizdarije in to kr konkretne. Mogoče ne bi bilo slabo kdaj prebrati izjave kakega Kidriča al pa Kardelja. Ta dva sta bila na sveto prepričana, da je treba nasprotnike fizično odstranit s sveta, da bo lahko KP vladala. Pa tudi marsikaki Slovenec ne upa pogledat resnici v oči, pa se rajši jada, kako so boge poštene slovenske kmete j*bali okupatorji in kolaborantje. Nikjer pa tak pol ne pove, kaj se je zgodilo s kolaboranti, pravimi ali pa zgolj domnevnimi.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Kitty ::

DominusSLO
kar vprašaj kakšnega Italijana, kaj je s tem mišljeno.
Je pa res, da kdaj pomeni tudi Slovan.
Jaz sem to izvedela od ljudi, ki so v tistem času vse to slišali in doživljali.

Bistvo je, da to ni rečeno kot normalno poimenovanje nekega naroda, velikokrat je mišljeno ponužujoče. Tisti Italijani, ki niso fašisti, nam znajo prav lepo reči "Sloveni".

Olajuwon ::

bluphenix:
Ni res... Slavo = Slovan
Iugoslavo = Jugoslovan

Italijani tudi rečejo ex-Iugoslavia in ne ex-Slavia
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Olajuwon ()

Sc0ut ::

Naša vlada pa še vedno nič. Ni čudno, saj so sedaj sami "beli" na oblasti. :\
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Olajuwon ::

Oni so hotli prikazat etnično čistko slovanov na pram italianov.
Spopad ras. Če bi hotla rečt da je jugoslovanka... Bi rekla sono Iugoslava.
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Olajuwon ()

BluPhenix ::

Sej Slavi je skoraj vedno mišljeno poniževalno, za prebivalce Jugoslavije imajo italjani besedo Jugoslavi (bere se jugozlavi).

Kitti, ponavadi sta besedi slavo in ščavo tesno skupaj: Sti slavi, ščavi de merda ...

Daedalus: seveda so bile pizdarije tudi pri nas, sej je bila vojna, oni bojo morili nas, mi pa bomo mirno gledali? Dvomim pa, da so partizani izvajali etnično čiščenje italjanov kot to emonijo v filmu in da so hoteli italjansko zemljo, večinoma so hoteli svojo zemljo nazaj. Na žalost bodo gledalci, ki ne vsaj malo poznajo splošne zgodovine to mislili.

Italjani so takrat smartrali za njihovo ozemlje vse kar je bilo v coni A, to so hoteli "vaški" partizani večinoma nazaj...

Olujawun: zakaj pa so potem slovencem, ki so bili v trstu na demonstracijah klicali Slavi, ščavi de merda, Italjani, bolje rečeno esuli in njih otroci uporabljajo Slavi večinoma sa slovence in ostale ex-jugoslovanske narode, ker ima slabšalni prizvok. Res je v italjanščini Slavo pomeni slovan, vendar se tu, ob meji uporablja drugače.

Če bi hotla rečt da je jugoslovanka bi rekla jogoslava ... niti ne, povsod v filmu se uporabjla slavi, čeprav je jasno vidno da ne gre za čehe ali pa katere druge, ampak za nas in hrvate. Tudi njeno ime je Anja, vojakov priimek pa Novak ... meni se zdi to precej Slovensko. Original so v filmu vojaki govorili srbohrvaško, vendar so za televizijo sinhronizirali v italjanščino, ker bi bilo očitno preveč naporno branje podnapisov ...

Zgodovina sprememb…

Olajuwon ::

dedalus: Italijani so skinli po p..... In to konkretno. Zgubili so lep kos zemlje, ki so ga pridobili po prvi svetovni vojni. Zgleda malo, samo to deluje zelo frustrantno in posledice so vidne še danes. Sicer pri nas velja tudi ta sindrom "Trst je naš!", čeprav dejansko nikoli ni bil.
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Kitty ::

BluPhenix
Saj vem, da sta tesno skupaj, nekateri ju pa kar združijo (in s tem mislijo oboje) v Slavi.

Tisti ljudje, ki so po celi Italiji gledali ta film, večinoma sploh ne vedo, da obstajamo kot njihovi vzhodni sosedje. Na kvizu na italijanski televiziji so celo izjavili, da je njihova vzhodna soseda Hrvaška. Pa ne zaradi gluposti, ampak zaradi brezbrižnosti oz. ignorance.
Za njih smo in bomo vedno Slavi. Pa ni važno, karkoli je že s tem mišljeno.
Za to so krivi taki kot je Berlusconi. Ker jim z ustvarjanjem antikomunističnih filmov samo dajejo potuho, češ da sami v vojni niso bili okupatorji, temveč so se branili.
Naša vlada molči. Kaj jim pa drugega preostane? Naj se spravijo na njihov nivo? Nima smisla, saj mislim, da jim ob tako glupem in sovražno nastrojenem filmu nihče na svetu ne bo ploskal.

Olajuwon ::

Bluphenix: Na splošno se v Italiji uporablja slavo, kot neki slabega... ne samo za slovence. V italijanskih medijih velikokrat slišiš "una ragazza violentata da un albanese"... potem nadaljuje članek... z "lo slavo"... Od kdaj so albanci slovani!!!??????:O Al si slišal takrat za Novi Ligure ko je hčerka z njenim tipom ubila njeno mamo in brata?.. Takrat ko se niti ni vedlo za kaj se gre.. je italijanski tisk že se raspisaval v stilu "una banda di slavi rapina e uccide..."
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Bob Rock ::

Emm, a bi lahka to kar napisete v italjanscini se prevedl, prosim :8)

Olajuwon ::

kdor ne razume italijanščine:
una ragazza violentata da un albanese - albanec posilil eno punco
lo slavo - slovan
una banda di slavi rapina e uccide - banda slovanov ropa in ubija
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Kitty ::

Olajuwon
Ja, res Slave večinoma (če ne kar zmeraj) povezujejo s slabim, nasiljem, primitivci, itd.
Saj ne moremo pomagati, najboljše, da se sploh ne sekiramo in živimo dalje.
Če ima pa kdo kakšen boljši predlog, pa naj pove...

DominusSLO ::

kitty:
Dobro vem kaj oni mislijo z besedo slavo. S tem pojmujejo vse prebivalce bivše jugoslavije, brez razlik. To pa nima nobene veze s tem, kakšno mnenje imajo o slavih. Slavo(slovan) in schiavo(suženj) nista sopomenki.
Naj dodam, da imam sorodnike v italiji in sem do svojega 20-ega leta preživel vsako poletje min. 1 mesec v italiji. Morem povedat tudi, da sem potreboval dolgo, da sem podučil "prijatelje italijane", naj nas kličejo sloveni in ne slavi, da je več jezikov na področju ex-yu itd...
Za tiste italijane, ki živijo stran od naše meje, pa garantiram, da smo še vedno slavi.
Za njih je ta beseda slabšalna, kot je nam beseda fašist.

Vredno pa je prebrati daedalus-ov post, ker je dejstvo, da so se dogajale "svinjarije" na obeh straneh. War just suxx....

Olajuwon ::

kitty: Napovejmo vojno Italiji>:D
Ustanovimo "band of brothers" in začnimo lomastit italjanske lobanje:D
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

BluPhenix ::

DominusSLO: vpliv "sindroma" Slavi se čuti najbolj ob meji. V notranjosti italije boš manjkrat slišal besedo Slavi kot ob meji. Ob meji jo največ uporabljajo t.i. esuli, to so ljudje, ki so jih partizani "izgnali iz italjanskega ozemlja".

Sam recimo z italjani nisem imel nikoli problemov, najmanj s tistimi iz bolj centralne ali južne italije, ko jim omeniš da si iz slovenije rečejo samo slovenia? ali pa nekateri a si slovenia. Nikoli mi ni še zvenelo slabšalno, prej nevedno.

Ko pa greš čez mejo, je pa katastrofa, z italjani se že razumeš, pač govoriš italjansko, ko pa prideš v trgovino, ki je last esulov, pa se velikokrat zgodi, da te ne niti pozdravijo, še manj pa ti pomagajo. Prav vidiš kako komaj čakajo da greš ven. Na žalost imam jaz večinoma take izkušnje z našimi obmejnimi kraji, posebej v okolici fernetičev in v trstu ...

Kitty ::

DominusSLO
preberi par postov gor glede besede, ker se mi ne da več ponavljat...

BluPhenix
se strinjam...

Olajuwon
ne pretiravat:D

Alexius Heristalski ::

Naša vlada pa še vedno nič. Ni čudno, saj so sedaj sami "beli" na oblasti.
Prosim, da se v prihodnje vzdržite takih komentarjev!

Diplomatski molk je kar dobra rešitev. Res ne vem, zakaj bi morali odgovarjati na vsako provokacijo, kar ta film dejansko je. Stanovnik pa v luft! Se vidi, da je precej obremenjen s tem.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Thomas ::

Mislim, kaj bi vi radi? Ko Michael Moore dobi Zlato palmo za "dokumentarec", ki je vsaj toliko lažnjiv kot tale film, ploskate.

Zdej ko smo pa z isto tehniko fasali Slovenci, pa v jok.

Zarad enga filma ne bo konec sveta in svoje zgodovinske razloge ta film ima. Posnemite še vi kakšnega o fašizmu, da si boste potem bot. Oziroma si ne boste. Itd ...

Zheegec ::

Prva polovica manjka, fašizem.

Film, ali politika ali karkoli, kjer se prikazuje samo ena stran (pa tudi če ta ni izkrivljena) je popolnoma nesmiseln in ponavadi bi se temu reklo zavajanje.
Tako je v primeru tega filma, v primeru Moorovih filmov, v primeru Iraka, Afganistana,...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

frke ::

Zavajujoči so bili tudi vsi filmi iz ex Jugoslavije (tudi slovenski), ki so jih snemali po nalogu komunistične partije.
Samo spomnite se, kako so bili prikazani tuji vojaki (Nemci, Italijani) v teh filmih (Ne joči Peter, Sutjeska...)

DominusSLO ::

kitty stvar je v tem, da če hoče bit olikan, bo reku slavo, če pa hoče bit žaljiv bo reku ščavo(di merda)... hotu sem ti samo rečt, da to dvoje ne gre enačiti.

poweroff ::

Hehe, ko je Verisign objavil tisto butasto poročilo o slvoeniji kot ot fraudulent country, so nekateri pozivali k vojni z ZDA. Zdaj pa zaradi enega filma k vojni z Italijo. Pa vi res niste normalni! Pol se vam pa še dozdeva, da Auschwitz sedaj ni več možen...
sudo poweroff

DavidJ ::

Kamlu tudi na naši nacionalki.

Link.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Olajuwon ::

Mislim, kaj bi vi radi? Ko Michael Moore dobi Zlato palmo za "dokumentarec", ki je vsaj toliko lažnjiv kot tale film, ploskate.

Zdej ko smo pa z isto tehniko fasali Slovenci, pa v jok.

AMEN!
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Olajuwon ()

BluPhenix ::

Jaz sem takoj ko sem videl Moorov farenheit 9/11 sem zagovarjal da je farsa, tako kot govorim za to.


Super naša nacionalka, posnamejo tako kazzato, in še zaslužijo od slovenske televizije. Ja, vsi slovenci bodo imeli priliko videti kaj so naredili italjani, ampak se mi vseeno zdi absurdno.

para-site ::

kar se tiče besede slavo nekateri nimate pojma kaj blebetate.
kitty ima prav,
sicer pa moja mama uči italijansko v šoli in točno ve, kaj slavo pomeni...
študija jezika obsega tudi zgodovinski vidik le-tega.
Ko govorimo o tem, se ji kar naježi koža.;((

BluPhenix ::

No, drugi del začne zanimivo, s komentarjem malega:

ko je končala 2 svetovna vojna, ko so bili nemci poraženi so prišli Titini (ugibam: titovi vojaki?), ki so nas izgnali iz našega ozemlja.

posvetilo: film je posvečen tisočim italjanom, ki so jin partizani ubili in vrgli v fojbe ... tisoči?

Vedno bolj zanimivo.

še en link: http://www.globus.com.hr/Clanak.aspx?Br...

iz linka: "Tittini", kako u Negrinovu filmu zovu slovenske vojnike s crvenom zvijezdom petokrakom, prikazani su kako mučki ubijaju nenaoružane civile i cijele obitelji koji nisu htjeli prijeći u njihove redove i prihvatiti slavenizaciju Istre. Protjerani, poniženi i mučeni, Talijani što su ondje živjeli morali su pobjeći iz svojih domova; oni koje su partizani uhvatili ubijeni su, a njihova su mrtva tijela bačena u istarske jame.

BluPhenix ::

No, na koncu lahko rečem le, žal mi je sploh, da sem ga gledal bolje bi bilo, da bi včeraj gledal EMO.

Če pustimo ob strani da je to romantična-drama na nivoju mehiških limonad, nas film nauči, da so po koncu vojne šli slovenci okupirati italijo, ja ne cono A ali pa recimo trst, italijo začeli pa so s poboji v Trstu in Gorici...

Thomas ::

Nekateri Italijani - sem videl na TV - se znajo od te "svoje resnice" precej dobro distancirati. Ne mislim zagrizenih levičarjev v Italiji, ki jim je vse kar je naredil Tito ali Stalin sveto, pač pa tiste, ki se znajo distancirati tudi od stupidnosti Talijanske levice.

Tisti imajo nek tak, objektiven pogled.


V Sloveniji tega še nisem zasledi. Razen par postov od Thomasa pa še od koga mogoče (Olawujon), v temle threadu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Daedalus ::

Thomas:\ Ti si pa res misliš, da si merilo za ostale, kajnede:\ No, da ti povem nekaj novega - nisi.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

Glede tega, se še kar naprej samemu zdim, da sem. Tvoje prepričevanje je bilo očitno prešvoh, Dedalus.

Še naprej resno mislim, da se je en velik zločin v resnici zgodil nad Italijani po WW2, (tako kot tudi nad Slovenci po WW2), da ga nima smisla opravičevati z zločini prej, ki so tudi bili, ogromni.

Zločin plus zločin sta dva zločina. Ne zločin in maščevanje zanj.

leinad ::

Thomas news-flash ampak forum s-t != slovenija:\

Aroganca nekaterih res očitno ne pozna meja.

Thomas ::

Ja no sej sem rekel. Na temle forumu jest gledam tako, kot nekateri ne tako redki Italijani in kot nobena SLO javna oseba, kolikor sem jest gledal zadnje čase TV.

To me ne veseli,to me žalosti.

Barakuda1 ::

V Sloveniji tega še nisem zasledi. Razen par postov od Thomasa pa še od koga mogoče (Olawujon), v temle threadu.



Thomas Ti si pa res misliš, da si merilo za ostale, kajnede No, da ti povem nekaj novega - nisi.


Glede tega, se še kar naprej samemu zdim, da sem. Tvoje prepričevanje je bilo očitno prešvoh, Dedalus.



:\

:|


Preden nadaljujete v tem slogu (posebaj Thomas) samo za osvežitev spomina, kaj piše v pravilih


2. člen
1. Zahteva se argumentiran pogovor, ki se nanaša na predmet razprave. Zaželeno je, da je podkrepljen z viri.
2. Sklicevanje na lastno avtoriteto je nezaželeno.


25. člen
1. Kršitev prvega odstavka 2. člena se kaznuje z izbrisom odgovora ali teme, tema se lahko zaklene. Kršitelju se lahko dodeli oznaka persona rudis.
2. Če se kršitve nadaljujejo, se kršitelju dodeli oznaka persona non grata, lahko se mu vključi očem neprijazen vmesnik, lahko se mu začasno omeji pošiljanje odgovorov in postavljanje tem.
3. Ob posebno hudi kršitvi se kršitelju takoj dodeli oznaka persona non grata, vključi se mu očem neprijazen vmesnik, začasno se mu omeji pošiljanje odgovorov in postavljanje tem.
4. Kršitev drugega odstavka 2. člena se lahko kaznuje z dodelitvijo oznake persona rudis.

.........


Prosim, da se v nadaljevanju držite teme, brez dopovedovanja kdo je, oziroma si domišlja da je, največja avtoriteta tega foruma.


Če pa mislite nadaljevati s tovrstnimi kršitvami, pa lahko koga doleti tudi kakšna "oznaka". Nihče ni nedotakljiv (tud če je "avtoriteta")


Hvala za razumevanje

Daedalus ::

>Še naprej resno mislim, da se je en velik zločin v resnici zgodil nad Italijani po WW2, (tako kot tudi nad Slovenci po WW2), da ga nima smisla opravičevati z zločini prej, ki so tudi bili, ogromni.

E tule se strinjama. Sam nisem nikjer trdil, da je kdorkoli kogarkoli šparal - pač je bilo vse odvisno od trenutnega razmerja moči. In bo kr držalo, da se večino folka na eni in na drugi strani užaljeno drži in zahteva neko pravico. Kar gre meni na živce je to, da je film popolnoma populističen, prikazuje izkrivljena dejstva in je kot tak precej hujskaški in škodljiv. Tako kot kreacije od Moora. Al pa prispevki Marcela Štefančiča Jr., če češ.

Je pa res, da arogance ne prenašam dobro. In tisto zgoraj je bil cinizem in ne prepričevanje.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

DominusSLO ::

Thomas:...Da fašizem in komunizem sta bila dva podna, ki sta množično ubijala ljudi, da opravičevanje enega z drugim je bedno....

Med vojno ti garantiram, da bi tudi naša ljuba demokracija postala podn... Tako, da lahko takih podnov naštevaš kolikor hočeš(mogoče bi amiši bili izjema). >:D

Thomas ::

> Med vojno ti garantiram, da bi tudi naša ljuba demokracija postala podn...

Mogoče tudi. Komunizem in fašizem pa sta bila podn, tudi ko ni bilo vojne. Ane?

DominusSLO ::

Thomas
No pa smo prišli do zaključka---v italiji je fašizem še vedno prisoten. To je cela poanta te teme. Filem so si ga najprej ogledali privilegirani italijanski politiki. Ker ni šel nikomur v nos, je bil predvajan tudi masovno. Dokumentarec, ki pa je prikazoval dejanske razmere, pa ni bil nikoli javno predvajan(RAI odkupil ekskluzivne pravice za italijo). To je tisto, kar mene moti.

Ali misliš, da ima hollywood tudi takšne omejitve?:\

cirecire ::

Jaz o filmu vem samo toliko, kolikor sem izvedel iz naših medijev.

Sem pa na TV videl nekakšen "miting resnice", ki so ga naši borci pod vodstvom J. Stanovnika pripravili v Kopru.

In tam so zopet plapolale zastave Socialistične republike Slovenije z rdečo zvezdo. Pa še celo nekaj tistih pravih Jugoslovanskih je bilo vmes. Pa titovke z rdečo zvezdo so si nabili na glavo.
Govorili so pa seveda o demokraciji, strpnosti in človekovih pravicah.

Tako, da glede stanja duha in odnosa do pol pretekle zgodovine je stanje v Sloveniji podobno tistemu v Italiji. Večina Italjanov je prepričanih, da njihov fašizem sploh ni bil tako slab. Na drugi strani pa tudi večina Slovencev misli, da je bila naša verzija komunizma najboljša na svetu.

Sicer pa pri nas nekaj takšnega kot je ta film predvaja RtvSlo vsak ponedeljek ob 21ih na drugem programu v odaji Studio City.

Thomas ::

cirecire,

Se seveda strinjam s tvojo poanto. Ne vidim v svoji poanti nič, kar tukaj nisi povedal. Stanje duha v Sloveniji, Italiji in na Slo-Techu ima nekatere (anti)zrcalne lastnosti.

Sicer pa jest ne mislim, da Italijani niso kar precejšnji nacionalisti. Tako italijanski levici, kot italijanski desnici, je interes Italije - pa naj bo namišljen ali pravi - zelo primaren.

Zdej bom pa res napisal nekaj, zaradi česar me lahko kdo še toži, če se izkaže, da ni res. V abotnem EU kvizu, ki ga vrtijo pred informativnimi oddajami na RTV SLO, je bilo v avizu nekaj časa senčenje Istre tako, kot da Istra že spada pod EU. Meni se je vsaj tako zdelo, samo potem nisem več gledal in lahko se tudi motim. Čeprav mislim, da se ne. A je to še kdo opazil?

DominusSLO ::

Thomas
Nosilci YU zastav s komunistično zvezdo niso na čelu vlade. To je razlika. Pri nas smo komunizem pokopali, italijani pa fašizma niso in zgleda, da še nekaj časa ne bodo.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Postaviti Gregorju Rožmanu spomenik? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
996339 (4332) Thomas

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno. (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Problemi človeštva
71532572 (18994) IgorGrozni
»

Živela OF (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15111985 (9771) jype
»

Nov Italijanski film(Srce v breznu) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
554713 (3696) siegmund

Več podobnih tem