» »

Il cuore nel pozzo - srce v breznu

Il cuore nel pozzo - srce v breznu

1 2
3
4

CCfly ::

Razlika je, da se mi (malo nas je, ki se ne) z njo še hvalimo in celo težimo po tistih časih.

V čem naj bi bila torej razlika ?
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

carota ::

Jaz bi nasim politikom, z zunanjim ministrom na celu, predlagal, da gredo na prijateljski obisk v naso zahodno sosedo, s katero gojimo odlicne odnose. Tam se opravicijo zaradi vseh zlocinov, ki so ga Slovenci storili nad Italijani pred, med in po drugi svetovni vojni.

V simbolicni znak iskrenosti, bi jim lahko podarili 33 km bodece zice s kakrsno so obdali Ljubljano v casu njihove okupacije.

Lp,
Martin

drejc ::

@CC: razlika je v tem, da so Musollinija taljani sami eksekutiral, mi smo pa jokal za Titom...še danes nekateri.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

Vikking ::

drejc: @CC: razlika je v tem, da so Musollinija taljani sami eksekutiral, mi smo pa jokal za Titom...še danes nekateri

če si gledu dokumentarec v ponedeljek, potem so jasno dejali da niso musolinija ubili zaradi zločinov, ki jih je storil v afriških državah, poleg tega je bilo nazorno prikazano, da so se italjani izmazali zaradi političnih interesov britanije in amerike in ne zaradi tega ker so bili popolnoma nedolžni!!! Zgleda da so Italjani imeli srečo.

Kar se tiče pratizanov in belogardistov pa to nima zveze z Italijo ampak je to naša notranja zadeva, zaradi katere se nikoli ne bodo zmenili, saj še spomenika ne morejo postaviti.

BluPhenix ::

Po nekaterih postih bi lahko rekli, da nekateri zagovarjate fašiste, ker so se borili proti komunistom ... je tako?

Jaz nisem ne komunist ne fašit, moti me predvsem to, da Italija noče priznati kaj je delala, še danes ne, tisti del zgodovine so oni pri sebi izbrisali.

Če se pogovarjava jaz in italijan o med in povojnih dogodkih in jaz rečem, ja tudi naši so delali svinjarije, bo on rekel le: "ja res so jih, mi pa smo bili njihove žrtve."

V določenih krajih so pri nas delali fašisti večji masaker kot nacisti. Če je kdo bral primorske novice je lahko prebral zgodbo, kako so noceči ženski razrezali trebuh, iz njega potegnili dojenčka in ga razmesarili ... naši tudi delali takšne stvari ?(pod naši mislim na slovenske partizane, tiste ki so branili svoje ozemlje).

Tukaj nekateri resno govorite, kot da so bili VSI partizani komunisti, oziroma vsi ki so se borili proti italjanom, ampak ni bilo tako nekateri so hoteli le obvarovati svoje domove in življenje.

Bob Rock ::

Ja, tut nasi so delal svinjarije...
Se je od kolega dedek enkrat mal razgovoril, ko je spil neki, pa je razlagal kak so, ko so zajel 12 svabov in njihov tank, jih zakopal do vrata v zemljo, pol so se jim pa s tankom vsakemu posebej cez glavo peljal. Pa to je bla samo ena (po meni najbolj kruta) od zgodbic, ki jih je povedal.

P.S. vem, da je mal offtopic, pa tut ni namen posta, da bi se postavljal na katerokoli stran, ampak sn ze velikrat slisu, da kake svinjarije so delal nemci, italjani, cetniki, ustasi,... nasi partizani so pa streljal sam takrat ko je blo res treba. Ce so nas u jugi s tem filal u solah, to se ni nujno res.
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bob Rock ()

Sc0ut ::

Svinjarije smo delali vsi. Je pa res, da mi nismo z njimi začeli.

Zamislite si otroka, katerumu ustaši zakoljejo očeta ( mu na živo stisne nož v vrat in mu prereže čist do dol). Kaj bo ta naredil, ko bo enkrat imel v rokah nož, puško. Prvega sovražnika bo konkretno in grozno fental. Vsak od nas bi enako naredil.

In ne zdaj s tem, da mi smo tui delali svinjarije, smo meli čisti povod za njih. Ni prav da smo jih delali, samo bi pa res rad vido, kdo bo v vojni, pa ko vsi streljajo okrog njega trezno razmišljau in bo rekel "joj, tega pa ne smem naredit, je proti etiki".

Moje mnenje je, da se v vojni preraste vso razmišljanje in etika. Moj deda je s soborci celo noč preležal v koprivah, ker so 50m vstran bili Nemci. V normalnih okoliščinah ne bi nobeden od nas zdržal 10sec.

Italjani so pač smešni, zdaj se nekaj delajo boge in oh kakšen zločin je bil storjen nad njimi. Je nekdo malo višje lepo napisal, naj jim podarijo 33km bodeče žice. Italjani so itak navadni pussy-ji. V drugi svetovni vojni so jih Grki slekli in nagnali nazaj. Zato je pol Hitler kasneje šel proti Rusom. To je seveda sreča za nas, da je "slikopleskar" spušo proti Rusom, ampak želel sem pač pokazat Italijansko "hrabrost". Aja, ne smem pozabit, kak so se Italijani mučli, da so zasedli mislim da Etiopijo, čisto na začetku. (če se motim me naj kakšen zgodovinar popravi)

Zakaj se naša oblast ne oglasi?Je že kdo pomislil, da so sedaj na oblasti krščeniki! (oziroma z drugo besedo "BELI" => belogardisti)

Pa še to, ne enačit vseh partizanov s komunisti. Komunisti so takoj po drugi svetovni vojni ukinli partizane in ovedli JLA al nekaj takega (zgodovinarji naj me popravijo) in vse zasluge pripisali njim. Nekdo je lahko bil vnet partizan ampak nikoli kasneje komunist!
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sc0ut ()

drejc ::

Partizani so operirali pod komando Josipa Broza (ki je imel že prej članstvo v Ruski KP) in Jugoslovanske Komunistične partije.

Barakuda1 ::

Držite se naslovne teme prosim.

Debate o zgodovinskih dejstvih II. svetovne vojne lahko pričnete v kakšni drugi temi.

BluPhenix ::

Barakuda1: ok, čeprav ta tema ni bila mišljena le kot kritika filma ampak kritika filma in njegovo dojemanje. Italjanov in slovencev.

To bom pustil:

Če pa že narediš pi..arijo potem imej vsaj toliko jajc, da priznaš da zi z..ebal, ne pa da kažeš s prstom na druge kaj so naredili, koliko naj bi bili hujši kot ti, in hitro brišeš tvojo zgodovino. Ja, ne skrivaš, brišeš.

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Fašizem je bil predvsem zunanje agresiven, komunizem je bil predvsem notranje agresiven, nacizem pa oboje.

To so še največje razlike med temi tremi.

V Italiji in Sloveniji je pa še živečih nekaj starcev, ki so zreli za obtožbo in sojenje zaradi vojnih zločinov, ki baje nikoli ne zastarajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

Barakuda1 ::

BluPhenix :)

Tokrat bom izjemoma odgovoril neposredno (ker si vendarle ti tisti, ki je temo odprl.

Nič nimam proti, celo pričakoval sem debato v smeri "kritika filma in njegovo dojemanje." kot sam praviš.

Pričakoval sem torej, odkrito (tudi brezkompromisno) debato, kritiko (pa tudi zagovarjanje nekaterih) o tem kar nam film prikazuje.

Film nam ne prikazuje zgodovine (nenazadnje je tudi ne more) pač pa nek oseben, individualen pogled na neke dogodke.

Identifikacija (pozitivna in negativna) in osebni pogledi današnje javnosti je navznoter te teme (vsaj meni osebno) sprejemljiva.

Toda, eno so osebni pogledi na današnje dogodke (povezane tudi s polpreteklo zgodovino) nekaj drugega pa je preko te teme "obračunavanje" z vsem kar nekomu ni bilo všeč (morda še 15 let nazaj), pa četudi z predmetno problematiko nima nič skupnega.

Pričakoval sem torej (in bil prepričan, da je to tudi tvoj namen)debato s pronicljivo kritiko morale in etike današnjega dne, ob stvaritvi spornega filma.
Zgodovinska dejstva naj bi ostala le ozadje današnjega problema ne pa da so pričela stopati v ospredje.

Debata je tako stekla (žal) v smeri prikritega in odkritega spotikanja, podtikanja in direktnih žaljivih napadov na sogovornike, pri čemer se je kar tekmovalo kdo bo koga bolje označil ali za fašista ali nostalgičnega komunista. (zgodovinska dejstva so tu ostajala kar naenkrat nepomembna)

Da je potrebno prej ali slej razčistiti s preteklostjo in zgodovino, ki nas bremeni kot narod in nacijo (tako Italjane kot nas) se povsem strinjam.

Mnenja sem le, da za kaj takega ni najustreznejša debata navznoter nekega povprečnega filmskega izdelka, ki za povrhu jemlje neko zgodovinsko okolje in dejstva le za okvir in koliso, brez kakršnih koli pretenzij, da bi vsaj poskušal biti zgodovinsko verodostojen.

Prav v ta namen sem že predlagal odprtje novih ustreznejših tem, kjer pa bi bili ti in takšni problemi postavljeni v ospredje, pa še podprti z neizpodbitnimi zgodovinski viri bi lahko bili.

Takšna debata o tej problematiki, bi bila veliko bolj koristna in konstruktivna, kot pa s čustvo zaslepljeni izpadi ob predvajanju nekega spornega filmskega produkta (z obeh strani), ki si ga za povrhu večina sodelujočih, tudi ogedala ni.

DominusSLO ::

Čeprav sem se hotel te teme v nadaljnje izogibati, bom nekaj pripomnil.
barakuda: Film nam ne prikazuje zgodovine (nenazadnje je tudi ne more) pač pa nek oseben, individualen pogled na neke dogodke.

Italijanska reklama za film pravi, da film prikazuje zločine partizanov nad italijani med drugo svetovno vojno. Poleg tega sem bral, da naj bi film nastajal v sodelovanju z zgodovinarji...
Problem pa nastane, ko ta "oseben" pogled, postane pogled večine in tukaj se vidi politiko italijanske vlade...naprej naj vodi domišlija(moj post o tem je zbrisan).

LP

MadMicka ::

Men so Italjani zanimivi, ker so tako pri I. svetovni vojni, kot pri II. svetovni vojni sodelovali na strani agresorjev, na koncu pa so po nekem čudežu božjem sedeli za mizo zmagovalcev.

Kar pa se tiče tega, kdo je koga pobil, se lahko potegne vzporednico z Nemčijo. Nemčijo so zaveznik zravnali z zemljo. In to dobesedno. Praktično vsa mesta. Večinoma iz zraka. Še zlasti leta 1944 in 1945 so zavezniki zravnali z zemljo mesta in pri tem pobili na deset tisoče in tisoče civilistov. Takšno ravnanje ni imelo nobenga vojaško strateškega pomena. Ni vplivalo niti na izid vojne, niti na trajanje vojne. Šlo je zgolj za maščevanje. Oko za oko, zob za zob. Nič drugače ni bilo v Yugoslaviji. Nič drugače ni bilo nikoli prej v zgodovini. Vedno je potrebno imeti pred očmi, kdo je vojno začel, kdo je bil agresor. Če tega dejstva nimamo pred očmi, je vsakršno razglabljanje brezpredmetno.

Thomas ::

Nekateri od zaveznikov so potegnili bombardiranje civilistov tudi na čas po vojni.

Olajuwon ::

Glede bombardiranja nemčije ni šlo samo za maščevanje, ampak s tem s skušali zavezniki zbijati moralo nemškemu ljudstvu in s tem da bi pripomogli k čimprejšni vdaji. Poleg tega v tistem časi niso še poznali smart bombs in pač, kjer je bilo kaj strateštega za uničit enostavno so zbombardirali na tepih ne se ozirajoč kaj je kje kaj blizu.
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Barakuda1 ::

Italijanska reklama za film pravi, da film prikazuje zločine partizanov nad italijani med drugo svetovno vojno. Poleg tega sem bral, da naj bi film nastajal v sodelovanju z zgodovinarji...




Ja, in???:\

Sej filmi tipa Sutjeska, pa še kak, pa so bili reklamirani kot zločini nemškega okupatorja in domačih izdajalcev. /tud skozi prizmo hudičevo subjektivnega pogleda (nemalokrat)

Prav zato pa sem že rekel, da sem ravno zaradi tega pričakvoal


"Pričakoval sem torej (in bil prepričan, da je to tudi tvoj namen)debato s pronicljivo kritiko morale in etike današnjega dne, ob stvaritvi spornega filma."


Kaj zdaj tu ni jasno:\

Vikking ::

Ja res niso imeli smart bombs, čeprav so se zavestno odločili bombardiranje mest, ki nimajo nobene važne vojaške industrije... Bombardiranje na daljavo je lahko opravičevati, četudi gre za namerno uničevanje civilistov in objektov. To je itak še zdej bolj očitno ko so američani to poimenovali "collateral damage".

kuglvinkl ::

Dressden si zasluži (če si jo) novo temo. Ne tlačitega v to temo.
Your focus determines your reallity

MadMicka ::

"Nekateri od zaveznikov so potegnili bombardiranje civilistov tudi na čas po vojni."

Še ni bilo vojne, ki bi jo bilo konec, ko jo je bilo "konec". Po letih in letih ubijanja, še zlasti, če gre obenem tudi za državljansko vojno, ni nikoli bilo ubijanja konec potem, ko je bila ena izmed vojsk premagana. Takrat se ubijanje nadaljuje. Nekaj časa še. Skuša se pobiti vse glavne nasprotnike, pa še koga zraven. Nekako se gre, če vlečemo vzporednice z bombandiranjem, "na tepih".

Je zdej to krivica? Je to potrebno kaznovati? Morda je krivica. Morda je potrebna kazen, če gre "zadeva" preko razumnih meja. Na vsak način pa v človeški zgodovini takšne "zadeve" niso sankcionirane, ker zmagovalec pač ne bo samega sebe kaznoval.

Pa poglejmo še na tem mestu pragmatičnost Američanov. V vrste svojih obveščevalnih služb so vključili nemške vojne zločince in to zato, ker se je začenjala hladna vojna. Kaj takega jim pač ne bi prišlo niti na misel, če bi tudi ameriško civilno prebivalstvo trpelo tako, kot je to trpelo prebivalstvo evropskih držav.

DominusSLO ::

barakuda
Ah... citiral si samo pol mojega odstavka-brez druge polovice(bolj pomembne) ni omembe vreden

Barakuda1 ::

DominusSLO :)

Res te nisem "prekopiral" v celoti, je pa zato moj odgovor smiselno povzet tudi za tvoje nadaljevanje posta:)

BluPhenix ::

Dodatek k Dominusovemu postu:

Zgodovinar, ki je sodeloval pri izdelavi tega filma ni nobem akademik, vsaj italjanski protestniki ga niso nasli v kaksnih akademskih krogih.

je pa nekaj drugega, je pisec vecine knjig za ucenje zgodovine v osnovnih in srednjih solah (to so odkrili italjanski protestniki). Ta zgodovinar je potem na intervjujih dejal, da je opazil, da so bile fojbe v italjanski zgodovini premalokrat omenjene in jim je zato v novejsih ucbenikih namenil dodatno podpoglavje (pravijo da okoli 5 strani). V teh podpoglavjih so baje fojbe opisane podobno kot v filmu.

Je to se vedno prav? Jaz se ne spomnem, da bi nas v osnovni soli ucili o taboriscu na rabu in kaksen masaker so delali fasisti pri nas. Pri njih pa so to 'resnico' vkljucili v solsko vzgojo.

Barakuda1, se strinjam da tukaj ne pisemo vec in si ne dajamo etiket, zato sem tudi pobrisal nekatere izjave v mojih zadnjih postih, drugo pa ste moderatorji pocistili. Problem je v tem, da cim omenis kaksni so sedaj italjani in kako oni dojemajo se vedno najde nekdo, ki vrze ven komunizem in kaj smo mi delali. Kar pa ni tisto, kar sem jaz nameraval s topicom.

nevone ::

Nekateri zagovorniki fašizma SO povzročali nedopustno trpljenje nekaterim ljudem, nekateri zagovorniki komunizma SO povzročali nedopustno trpljenje nekaterim ljudem. Kdorkoli hoče kogarkoli od TEH poveličevati na račun drugega dela napako. TO hočemo nekateri povedat.

Če je bil topik nastavljen zato, da se deskriditira eno stran na račun druge, ni to nič drugega kot limanje etiket, kar pa pravite da nočete.

Včasih je treba stopit korak naprej.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Daedalus ::

offtopic on:
>Če je bil topik nastavljen zato, da se deskriditira eno stran na račun druge, ni to nič drugega >kot limanje etiket, kar pa pravite da nočete.

Vse politično obarvane teme tule se slejkoprej sprevržejo v limanje etiket. Tale se je že, tako kot ene 100 drugih pred njo. Pač eni gonijo svoje mantre o desnici in levici in hitro poštemplajo vsakega, ki se ne strinja:\ Koraka naprej pa še nisem opazil, mogoče v res redkih primerih, samo pol folk ugotovi, da se to ne sklada povsem z njihovo ideologijo in se že dere: Fall back!!
offtopic off

/samo moje malo opažanje o nivoju debat tule - če moderatorja moti, pa lahko mirne duše izbriše...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

nevone ::

A lahko komentiraš še prvi del mojega posta?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Daedalus ::

>Nekateri zagovorniki fašizma SO povzročali nedopustno trpljenje nekaterim ljudem, nekateri >zagovorniki komunizma SO povzročali nedopustno trpljenje nekaterim ljudem. Kdorkoli hoče >kogarkoli od TEH poveličevati na račun drugega dela napako. TO hočemo nekateri povedat.

Zgodovinska dejstva pač. Imaš popolnoma prav.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

Sej. Eni hočemo povedat to, da fašizem(nacizem) in komunizem sta v bistvu dvojčka. Drugim gre pa to tako na živce, da je kaj.

Tako fašistom, ki hočejo biti bistveno boljši od komunistov, ki hočejo biti branik civilizacije pred komunizmom ... kot komunistom, ki se imajo za končno stopnjo humanistične misli in za največje borce proti babrbarskemu fašizmu, imperializmu in kapitalizmu sploh.

Rdeča zvezda in kljukasti križ sta dve plati istega kovanca.

MadMicka ::

Kljukast križ predstavlja ideologijo o večvrednosti enega naroda in še to le "zdravih" (brez invalidov in pedrov ipd.) pripadnikov naroda napram drugim narodom. Takšna ideologija je zločinska že po svojem bistvu. In kot zločinska se je izkazala tudi s svojo dejavnostjo tekom svojega obstoja.

Yugoslovanska rdeča zvezda predstavlja partizansko borbo za osvoboditev izpod nacizma in fašizma. Tak cilj je bil legitimen in pozitiven. To, da se je rdeča zvezda po koncu vojne umazala, nikakor ne izenači rdeče zvezde s kljukastim križem, ki je bil umazan že od vsega začetka. Vsakemu pa je jasno, da sistem v Yugoslaviji niti približno ni bil enak npr. sistemu v S. Koreji, pa čeprav oba sistema uporabljata isti simbol - rdeče zvezdo. Očitno gre za isti simbol in drugačno vsebino!

Rdeča zvezda na splošno (tudi Yugoslovanska) pa predstavlja tudi borbo delavskega naroda za boljši jutri. V osnovi je takšna ideologija legitimna in pozitivna in jo je prazaprav povzel tudi Zahod preko ustavnih standardov pravic in svoboščin. Žal pa se je komunizem, ki je stal za rdečo zvezdo, prelevil v diktaturo oz. tiranijo in začel kršiti pravice tistih, za katere se je na začetku boril in obenem še zlasti neposredno po koncu II. svetovne vojne zagrešil številne zločine.

Po svojem bistvu, po svojem izvoru je torej rdeča zvezda nekaj pozitivnega, kljukasti križ pa je bil po svojem bistvu, po svojem izvoru zločinski.

Tako da, če nekdo enači rdečo zvezdo in kljukasti križ, mu lahko mirne duše rečem, da naj se jebe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

metalc ::

Če se vrnem k naslovu teme. Po včerajšnjem prvem delu se še najbolj zdi, kako Italijani nekega "slava" vtaknejo v zapor, ko pa gre v partizane, naredijo vse, da le ne bi videl lastnega sina, fojbe se pa zgodijo bolj mimogrede. Tisti zgodovinar, ki je omenjen v odjavni špici, bi pa lahko vedel, da smo vsi skupaj za makaronarje mogoče res "Slovani", sami pa se že zelo dolgo opredeljujemo za Slovence, Hrvate idr. ne pa da tisti Čika Kure tudi omenja Slovane. Tudoi tega nisem vedel, da so se partizani med sabo pogocarjali po italijansko, v srbščini (ali karkoli že je tisto) pade le ukaz za zamenjavo zastave. Kot pravi ena ta mala, "Slovani pred grobovi puščajo pse, da duše ne bi pobegnile". Mogoče so naši davni predniki res verovali v kaj takega, ampak mislil sem, da smo vsi slovanski narodi pokristjanjeni že najmanj tisočletje, pri čemer imajo vsaj v našem primeru še največ zaslug Bavarci. Pa en drug ta mal (mislim da Francesco) pa tip od une Anje, mislim, izvajata pa ene res lovske, proti njima so še junaki naših najbolj solzavih partizanaric pravi amaterji! V drugem delu naj bi bežali "čez visoke gore proti Gorici namesto proti Trstu...". Hm, nisem si mislil, da je Kras tako hudo gorovje kot Himalaja. Staviti pa si upam, da na poti ne bodo naleteli na pogorišče Ustja pri Ajdovščini. In optanti, katerim je film bojda posvečen, na koncu od svojih "civiliziranih" rojakov prav gotovo ne bodo zmerjani s "fašisti" in "slavi" ipd. Pa da ne bodo dojeli, da se Boštjan naglašuje na 'a', pa da imajo tisti srbski igralci tudi šumnike. Čika Kure ala Novak menda na koncu pade, tako nekako kot ponavadi glavni junak partizanarice .?....

Za konec pa morda še tole (sta tudi verziji v ang. in it.) in pa, kako ironično in silno zanimivo, tole (žal samo v it.)

nevone ::

>Tako da, če nekdo enači rdečo zvezdo in kljukasti križ, mu lahko mirne duše rečem, da naj se jebe.

Moderator?

Pa kdo enači rdečo zvezdo in kljukast križ. Enačimo tisto, kar je enako. In to se nekateri dogodki, ki so se zgodili pod obema "etiketama".

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

alexb ::

Rdeco zvezdo sta na ta polozaj )primerjava s kljukastim krizem) spravila srp in kladivo. Obstajali so Partizani in "partizani" in ti slednji so naredili veliko skode pravim borcem proti okupatorjem.

Tole je offtopic, ampak pametni vodja naroda, ki bi mu bila primarna skrb upreti se okupatorju bi moral ubrati pot, ki bi narod zdruzila v skupni boj, ne pa ravno obratno.

Alexius Heristalski ::

Podpišem se pod Thomasov odgovor.
MadMicka: Pravica do revolucije ni zločinska?
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

MadMicka ::

Pravica do revolucije, da je zločinska? Pravica do revolucije je temeljna pravica ljudstva, da se upre tiranski oblasti. Pravica do revolucije je pravica do nasilne spremembe, če spremembe po mirni poti niso možne. Skozi človeško zgodovino so se revolucije dogajale tedaj, ko velika večina državljanov v določeni državi ni bila zadovoljna z življenjem oz. z oblastjo. Brez revolucij, brez upora zatiranih, danes ne bi bili tu, kjer smo. V sodobnih, demokratičnih državah, ki ima razvite ustrezne mehanizme, potreba po revoluciji odpade, saj če državljani z oblastjo niso zadovoljni, jo lahko na volitvah zamenjajo. Pa pustimo ob strani nekatere sodobne "revolucije", ki so jih v manjših državah sproducirale velesile zaradi svojih političnih in ekonomskih interesov.

Switch ::

Po skoraj enournem prebiranju celotne debate sem ostal s popolnoma mešanimi občutki. Moje mnenje je, da film zaradi katerega je bilo prelitega toliko žolča zadnje dni ne smemo podcenjevati, kljub temu da je vsebinsko popolnoma nedodelan.
Po gledanju prvega filma se mi zdi, da film spodbuja rasizem. Namreč Novak pred sirotišnico kar na oko spozna Slovane. Ali je to možno? Ali Slovani (bodisi Slovenci, Hrvati, Srbi...) nosimo štampiljko na čelu, da sebe ločimo od drugih?
Poleg tega so otroci v filmu le zaradi tega, da potencirajo čustva nepoučenih gledalcev. Noben otrok ne bi mogel v danih razmerah ukrepati tako kot lik Francesca. Lik je popolnoma trivialen.
Moti me tudi scena na začetku filma, kjer ženska noče peti nemško Lily Marlen. Spodrsljaj bi jim nekako odpustil, če ne bi kasneje nemški bombniki napadli mest. Film ne pove, ali so tedaj Italijani še vedno sodelovali z Nemci (to pač mora določiti gledalec na podlagi svojega znanja).
Potem je tu še zgodba partizana Novaka - s svojo gručo partizanov pobija vse kar mu pride pred obraz le zato, da bi dobil nazaj svojega sina. Ali je motiv njegovih pobojev etnično čiščenje ali psihična bolezen zaradi nikoli videnega sina?
Smešna je tudi scena s psom v fojbi - občutek imam, da naj bi s tem označili Slovane (kot kaže niso delali razlik med narodi) za strahopetneže - višek provokacije na najnižji kulturni ravni.
Lik Francesca je glede izjav prav zanimiv. Ko njegove starše ubijejo in vržejo v fojbo, on pa je odpeljan v sirotišnico se na ves glas dere, da bo ubil "titovce". Kaj niso imeli podoben povod tudi partizani, da so ubijali? (nočem buriti čustva - samo v premislek).
Ob nekaj vrsticah filma pa se mi je zdelo, da so dobesedno skopirane iz dokumentarnega filma "Legacy of Fascism", ki so ga vrteli dan prej na nacionalki. Naprimer izjava nekega italijanskega lika, da Slovani izvajajo etnično čiščenje na ozemlju, ki jim nikoli ni pripadalo; da se ne menijo za otroke in ženske; da posiljujejo ženske; da odstranjujejo italijanske napise ipd. Seveda so v dokumentarcu tako govorili za italijansko plat zgodovine.
Sprašujem se tudi ali je poleg lika Anje še kakšen lep Slovan. Sploh ne vem, ali bi lahko "titovce" naredili očem bolj neprijazne. Poleg tega, da jih prikažejo kot nesposobne (dva partizana ne moreta ujeti enega Italijana, ne znata ravnati oz. meriti z orožjem, saj ga zgrešita na 2 metra kakšne 3x), nemoralne pijance, krute posiljevalce tudi kot izredno fizično neprivlačne ljudi. In če so že sinhronizirali jezik partizanov v italijanščino, zakaj ga niso sinhronizirali v celoti. Ko se partizani veseljačijo namreč vzklikajo: "Ajde, ajde!". Osebno mi je to delovalo kot blatenje jezika.
Italijani so prikazani kot najlepša bitja sveta - tudi mali od Novaka se je vrgel po mami (najbrž, ker je moralno neoporečen). Vendar, če se ozreš okrog v sedanjosti na območju Italije ali bivše Jugoslavije boš videl najbrž enako količino lepih in grdih ljudi. Samo še eno dejstvo več, kako je film trivialen.
Zanimivo je tudi, da peščica partizanov obvlada celo vas, kljub temu da so prikazani kot nesposobni in strahopetni. Še celo sam Novak deluje pred materjo svojega sina, kot da je v podrejenem položaju.

Zaključek: film je višek trivialnosti in ima samo en (političen) namen. To je razburiti vse, ki so imeli opravka s fojbami in fašizmom. Italijanska stran najbrž želi zabrisati svoje grehe na tem območju, kjer je nastopala kot agresor, a jim okupacija ni dolgotrajno uspela in provociranje svojih vzhodnih sosed, da bi se zopet razdelile na dva pola na osnovi preteklih sporov. Žalostno je, da tega vlada ni povedala že prvi dan, ko so film razbobnali slovenski mediji in namesto tega raje razpravljala o ukinitvi avtomobilskih nalepk za registracijo.

Vendar mogoče se bo iz tega izcimilo le kaj dobrega. Mogoče bo ta film prepričal Slovenijo, da enkrat za vselej objektivno razčisti dogodke v polpretekli zgodovini. V tem pogledu smo korak pred Italijo, saj so nam oni prav s tem filmom dokazali, da bodo svojo zgodovino z izdelki kot je "Srce v breznu" še dolgo skušali prikrivati in prirejati.

Kot vidite je Italijanom provokacija uspela - dokaz za to je debata v tem forumu. Tema je zelo občutljiva, zato apeliram na uporabnike, da pred oddajo svojega komentarja na film dvakrat pregledate kaj ste napisali in šele nato kliknete pošlji. Prepričan sem, da boste popravili marsikatero besedo.

P.S.
Komentar je napisan le na podlagi ogleda prvega dela filma.

CCfly ::

Ne trivialen patetičen in prozoren sta pravilni označbi. Ne razumem zakaj bi posvečali toliko pozornosti filmu, ki ni povedal ničesar, kaj šele da bi zaradi njega bili užaljeni.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

urban99 ::

ok, tole kar pišem, je offtopic, ampak si ne morem pomagat... namreč ni mi jasno, kako lahko katerikoli Slovenec, ko je debata o makaronarjih, sploh tehta med fašizmom in komunizmom?

Greš v Italijo in s tistim zaničljivim tonom govorijo za tabo, da si Slavi, potem pa prideš na tako debato v forumu in ugotoviš, da če bi se jutri zaradi filma (karikiram!) udarili s temi perjenosci, da bi imeli spet državljansko vojno, ker neki debili -namesto, da bi premišljevali o posledicah te filmske ideološkozgodovinske pokveke, o vzponu neofašistov v Italiji, o pravicah naše manjšine itd - premišljujejo o tem, kaj je bilo hujše za nas - Benito ali Tito?! 8-O Bolano! Da pa je paradoks še večji pa naša vlada, ki tako rada pridiga o obstoju slovenskega naroda, očitno misli samo na oplojevanje, ne pa na odnos do zgodovine in imperialističnih teženj sosedov. Pfffffff...

btw: ste vedeli, da so na premieri v Italiji (film je potem menda videlo 17 milijonov ljudi, obstajajo indici, da ga je naročila kar italijanska vlada) katarzično ploskali savojcu, ki je ustrelil partizana? Mene to spominja na vzdušje v Nemčiji, tam nekje leta 1933...

No, je pa res, da je to najbrž prvi film, v katerem makaronarji sploh lahko vidijo kakega svojega vojaka, ki ustreli nasprotnika in to mora biti katarzično, ker so v vseh ostalih, ki so se vsaj približno držali zgodovinskih dejstev, bežali. >:D

TRST JE NAŠ!

Thomas ::

Evo ga! Slovenski ""komunist" v borbi proti italijanskim "fašistom"".

Tear_DR0P ::

Trst je bil naš nazadnje v jugoslaviji, pa še takrat bolj okrog ponta rose.
Ja cel film je zelo podobn propagandi italjanskih fašistov. Sam je neki okrog filma. To je proizvod. Film ima izmišljeno zgodbo, ki ni narejena po resničnih dogodkih. Tud če ga je italjanska država financirala to ni noben problem. Težava bi bla če bi Italjanska vlada rekla da so v filmu prikazana zgodovinska dejstva. Potem pa bi lahko slovenska vlada protestirala in prav bi bilo da bi stopla skupaj s hrvati, ter povedala italjanom svoje. O terorju italjanov od leta 1915 pa do danes do hrvaške in slovenske manjšine na ozemljih ki jih je zasedala in jih še zaseda italija.
Tko pa je film bolj podobn seriji sever in jug, zarad katere bi si tud sever in jug ZDA skoču v lase pa si ni. Če ne znamo bit vsaj tolk kulturni kot američani pol ma thomas prav da so bolj razviti od nas.

Se popravljam. Fojbe so zgodovinska dejstva - če bi film izkrivljal zgodovinska dejstva, italjanska vlada pa bi trdila da je to edina prava resnica, potem bi bil to znak za reakcijo slovenske uradne politike.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Zgodovina sprememb…

MadMicka ::

A je že kdo omenu: takšen film prikazujemo na slovenski televiziji. Prav. Kaj pa Italjani? Si lahko kdo predstavlja, da bi Berlusconi kazal naše, partizanske filme na njegovi televiziji?
In potem ti tear_drop razglabljaš nekaj o slovenski kulturi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

urban99 ::

Thomas - res si faca, ker znaš iz enega posta označit človeka - spisal si ravno to, o čemer sem govoril... raje obrni svojo omejeno pozornost na številko gledalcev in se vprašaj, kaj to pomeni za njihovo popačeno percepcijo.

edit// ah- sem pogledal tvoje poste in mi je žal, da sem sploh kaj spisal v odgovor. Sori, takim jaz pravim hlapci...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: urban99 ()

Tear_DR0P ::

Ja mici jst razglabljam o slovenski kulturi. Slovenci smo pikolovski, obrnemo se na en sam napačn stavek, četud je cel esej dokaj točn. Če je pa kje trohica resnice ki govori kontra nas je ne bomo nikol vidl.

Srce v breznu je film, ki govori o grozodejstvih preteklosti, pokopanih v breznih. Kruta dramska zgodba. Dejstvo je da fojbe so. Dejstvo so bili v fojbe dani ljudje različnih narodnosti, živi ali mrtvi. To se je počel. Fojbe so ble del slovanske revolucije in del italijanskega očiščenja. Danes je pa film, ki ga nacionalistično usmerjeni posamezniki jemljejo osebno. Tako na eni strani meje, kot na drugi.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

cryptozaver ::

Film je zlo banalen tko kot verjetno vecina nasih partizanskih. Je prav da smo si ga imeli moznost ogledati. Sicer ta kreatura res ni vredna prevec besedicenja pa vseeno en pomislek. >:D
Pri nasih partizanskih filmih so bili Nemci (Lahi belcki...) in na drugi strani partizani. Tu pa samo ubogi civili in pobesneli Titovci.
Samo na koncu simbolicno pokazejo nekaj svojih pobeglih vojackov, ki delujejo dokaj nesigurno. No vsaj tu so korektni. Mit o mevzasti Italijanski vojski je dejstvo. Verjamem svojemu dedu, ki ga zal ze dolgo ni vec na svetu. Dozivel prepesacil!!! in prezivel pa je bojisca celotne Italije S. Afrike in bivse Yuge.

BluPhenix ::

1. moderatorji prosim da ukrepate v zvezi z zadnjim Thomasovim postom. (meni ni jasno kako je po tistem postu sklepal, da je človek slovenski "komunist"...)

2.
"Raccontare la realtà è la funzione fondamentale del servizio pubblico" dice il regista, affermando di non comprendere le polemiche dei giorni scorsi. "Ed è un dovere - aggiunge - che implica una grande responsabilità: non puoi fare un film compiacere il politico di turno. E non bisogna mai piegare il racconto alle ideologie, ma raccontare tutto senza esclusione. La televisione entra nelle case e propone fatti che, spesso, la gente non conosce. Da un racconto onesto abbiamo tutti qualcosa da imparare. Perché i politici passano, i film restano".


"Pripovedovati resnico je osnovno delo javnih ustanov" pravi režiser, ki priznava, da ne razume polemik prejšnjih dni."In je dolžnost, dodaja - ki vsebuje veliko odgovornost: ne smeš narediti filma, ki bo všeč trenutnemu politiku. In nikoli ne smeš pripovedi prilagoditi ideologijam, ampak povedati vse, brez izpuščanja. Televizija vstopi v domove in predstavi dejstva, ki jih pogosto ljudje ne poznajo. Iz poštene pripovedi se lahko vsi nekaj naučimo. Ker politiki se menjujejo, filmi ostajajo."

Besede režiserja. Torej predstavil je dejstva, ki jih ljudje niso poznali in povedal je resnico.

Drugi komentarji režiserja:

Abbiamo letto tutto ciò che è stato pubblicato al riguardo, incontrato i testimoni dell'epoca, per creare la cornice storica in cui la vicenda si muove"


"Prebrali smo vse, kar je bilo objavljeno v zvezi s fojbami, obiskali smo priče, zato da smo naredili zgodovinski okvir, v katerem se dogaja zgodba."

Komentar Graziana Udovisija, rojenega v Puli, pred 79 leti, edini preživeli fojb:
"Le vittime dei partigiani di Tito sono state oltre ventimila e la cosa più triste è che si è trattato nella maggior parte dei casi di donne, anziani e bambini, dal momento che quasi tutti i soldati si trovavano in Russia, in Croazia o in Francia. Poi, a seguito dell'armistizio dell'8 settembre i pochi soldati presenti in Istria, abbandonati al loro destino dagli ufficiali, tagliarono la corda; allora noi giovani abbiamo impugnato le armi e, anche con poche munizioni abbiamo lottato per la nostra terra "

"Noi abbiamo combattuto come volontari per impedire che l'Istria passasse alla Jusoslavia di Tito e per salvare la nostra gente dalla furia omicida dell'esercito partigiano ed in sessant'anni non abbiamo ricevuto dall'Italia un encomio"


Žrtev Titovih partizanov je bilo več kot 20.000, najbolj žalostno pa je, da so bile to večinoma ženske, starejši in otroci, ker so bili skoraj vsi vojaki v Rusiji, na Hrvaškem ali v Franciji. Potem po premirju 8 septembra so maloštevilni vojaki, ki so ostali v Istri, prepuščeni svoji usodi saj so jih častniki zapustili, pobegnili; takrat smo mi, mladi poprijeli za orožje in smo se z malo naboji borili za naše ozemlje."

"Mi smo se kot prostovolci borili, da bi preprečili da bi Istra postala del Titove Jugoslavije in da smo rešili naše ljudi pred pobijalsko jezo partizanske vojske, in v šesdesetih letih nismo dobili od Italije niti priznanja."

Komentarji italjanov po forumih:
Troppo facile Vasja ridurre la pulizia etnica perpetrata nel dopoguerra dagli slavo-comunisti nei confronti degli italiani a semplice ritorsione alle angheria subite durante il fascismo. Come giustificare allora i massacri recentissimi? Ritorsione dei serbi nei confronti di quali torti subiti dai bosniaci? E i croati cosa hanno da imputare ai serbi per giustificare quello che hanno combinato nella Krajna??
Semplicemente è difficile per gli slavi ammettere le proprie colpe. Dovreste imparare dai tedeschi, chiedere perdono ed inginocchiarvi davanti alle tombe degli italiani massacrati. Allora potremo parlare di riconciliazione.


Preveč lahko, Vasja, zreducirati etnično čiščenje, ki so ga po vojni izvajali slavo-komunisti nad Italjani, na maščevanje za krutosti fašizma. Kako torej opravičiti zadnje masakre? Povračila srbov za krivice, ki so jim jih napravili Bošnjaki? In Hrvati, kaj imajo za okrivit srbe, da opravičijo kar so naredili v Krajni??
Za slave je preprosto težko priznati svoje grehe. Morali bi se učiti od nemcev, se opravičiti in poklekniti pred grobovi masakriranih italjanov. Takrat bomo lahko govorili o spravi."

Risposta a chi ha scritto:
"Scrivo da Slovenia...ma vi rendete conto che siete stati voi per primi ad attacare questo paese e a cometere dei crimini???"
Non mi risulta che Gavrilo Princip che commise l'attentato contro l'arciduca Francesco Ferdinando fosse italiano...(stiamo parlando addirittura di prima guerra mondiale).Prima di parlare accendi il cervello.


"Odgovor komur je napisal:
"Pišem iz Slovenije ... se vi sploh zavedate, da ste bili vi prvi, ki so napadli to državo in naredili zločine???"
Ni mi znano, da bi bil Gavrilo Princip, ki je naredil atentat na prestolonaslednika Franca Ferdinanda Italijan ... (govorimo celo o prvi svetovni vojni). Preden govoriš vklopi možgane."


Še in še je takih komentarjev ...

Editi so bili popravljanje pravopisnih napak.

Zgodovina sprememb…

Tear_DR0P ::

Film je dober "hollywood like" izdelek. Če pa ga gledaš kot prikaz resnice mi je predvsem všeč beg iz Trsta do Gorice - koja fora zakaj ne v Benetke in pa logistična poteza da potem iz gorice odideš na ladjo - kaj a so se vrnal v trst al kaj?? Pizda italjani so res bli mojstri logistike.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Darko ::

Zamudil sem prve pol ure prvega dela, sicer pa je film slab že po zgodbi in izvedbi. Res pa je, da ga vsi Slovenci (vsaj večina) gledamo z že izdelanim negativnim mnenjem. Ves film se vrti predvsem o vrnitvi otroka očetu (ki mu po družinskem pravu celo pripada, ko je mati mrtva, torej tukaj smisel zgodbe popolnoma zabluzi. Otroka je potrebno rešiti pred očetom in komunizmom. Še nekaj lukenj je v sami zgodbi in filmu (npr. znorim, ko se ljudje obirajo zaradi čustvenih zadev, nevarnost pa grozi) pa otroke pustijo v gozd na lov na minsko polje. Sicer pa v razmislek: nikjer niso omenjeni slovenci kot narod ampak le Slovani, res pa so nekatera imena slovenska. (btw. tipu je bilo očitno Novak ime ne pa priimek, drugi so bili Bostjan, Drasko ...) Zato ajde in brzo ni tako narobe. Sicer pa je bila tu JNA, ki je tako in tako govorila srbohrvatsko. Stvar se dogaja v Istri ne nujno v Sloveniji, čeprav se s čolnom odpeljejo proti Gorici. V glavnem nikjer ni omenjena Slovenija.

Kar se pa tiče zgodovinskih dejstev: prepričan sem, da jih ne poznamo. Dejstvo je, da so poboji bili, koliko ne vemo, kar smo se učili v šolah je bilo prav tako enostransko, kot je enostranska italijanska verzija. Partizani so se pričeli boriti proti okupatorju brez komunistov 27.4., po napadu na SZ pa so komunisti prezveli nadzor nad NOB in poskrbeli za razredni boj in zmago komunizma. Zato so po vojni zlasti obračunali z možnimi sovrazniki komunizma in zato toliko izvensodnih pobojev.

Torej kaj storiti proti filmu. Najbolje ignorirati ali pa ugovarjati le tam, kjer lahko argumentirano trdimo, da ni res. Film je podoben starim vesternom, kjer so indijanci vedno igrali negativno vlogo ali pa sodobnim akcijam, kjer so negativci obvezno arabskega porekla.

LP Darko

drejc ::

Film je slab, slaba režija, slaba zgodba.

Da bi pa nanj gledal negativno v smislu kaj nabijajo pa ne. To se je res dogajal (vendar res ne v takem obsegu, je film in ne dokumentarc), in doslej še noben ni posnel film o tej polovici zgodbe. V fojbah so pristali tako taljani kot slovenci. Pravtako bodo zdej ti prikriti zločini prišli na dan do mladine rojene v 60tih 70tih in 80tih let prejšnega stoletja, ki o tem nismo brali nič. Mogoče se bo zdej pa res lahko začela sprava, da bojo tako koministi, kot "ta beli" oboji priznal svoje grehe.

BluPhenix ::

Meni je bilo zanimivo tudi omizje včeraj, kolkor sem ga gledal. Najbolj zanimiv mi je bil predstavnik esulov ki je izjavil: "Vesel bom, če bo kakšen slovenec prišel na naše komemoracije padlih v vojni in povojnih čistkah, tako kot bom vesel priti na kakšno slovensko komemoracjo, če jih imate, padlih pod roko slovenskega komunizma."

Emm, a se je zmotu in hotel reči fašizma? Ah ne, saj tega nikoli ni bilo.

MadMicka ::

Ne vem, če je že kdo omenil. Zakaj se fojbe ne odprejo? Naj se odprejo in nato kosti zakopljejo v skupno grobišče. Gotovo je humano, da se ljudi, tudi tiste, ki so bili vojni zločinci, pokoplje na človeka dostojen način. Drugi pozitivna plat pa je, da ne bo potrebno več pretirano ugibati o številkah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

drejc ::

@Mici: true, true
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Postaviti Gregorju Rožmanu spomenik? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
996388 (4381) Thomas

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno. (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Problemi človeštva
71532894 (19316) IgorGrozni
»

Živela OF (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15112102 (9888) jype
»

Nov Italijanski film(Srce v breznu) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
554765 (3748) siegmund

Več podobnih tem