» »

Il cuore nel pozzo - srce v breznu

Il cuore nel pozzo - srce v breznu

1
2
3 4

boyan64 ::

Nekdo je napisal, da so film snemali v Italiji. Mislim, da so ga snemali v Črni Gori.
Sicer pa je pri nas komunizem v večini pokopan, je pa še vedno velik odpor do fašistov in s tem avtomatsko do Italijanov, kateri imajo še vedno težnje po naših in hrvaških krajih.
Zato tudi napis Naš Tito na Sabotinu.

Thomas ::

V Italiji reciklirani fašisti občasno pridejo na oblast. V Sloveniji reciklirani komunisti občasno pridejo na oblast. Z razliko od Nemčije, Slovenci in Italijani nismo nikoli imeli defašizacije oz. dekomunizacije, tako kot so Nemci imeli denacifikacijo.

V demokrate kolikortoliko recikirani fašisti oz. komunisti ne morejo iz svoje kože. Radi bi se še naprej igrali pretekle igrice.

Lepo bi bilo, če bi jim to kar najmanj uspevalo.

boyan64 ::

Ampak se na žalost tudi v Nemčiji krepi desnica in s tem potomci in zagovorniki nacizma.

BluPhenix ::

Thomas:
Da se pa naredi film še o fašističnih zločinih, ampak boljši, kot so jih producirali doslej, pa se ga predvaja širom Italije, pa tudi nič narobe.


BluPhenix:
To bi bilo lepo ja, vendar se v demokratični italiji, ki ima sijajnega premjeja to ne more zgoditi. Zakaj lahko sklepaš sam.


Thomas:
Nisem mislil, da v Italiji. V Sloveniji recimo. Potem se pa predvaja po Discovery Channel, recimo.


Kaj se samo meni zdi nekaj čudno? Bi bilo dobro, da prebereš kaj si napisal preden pošlješ. Sej so bili taki filmi na tvslo in na discvery, problem je v tem, da ne pridejo v italijo, oziroma italjanske TV tega ne predvajajo.


Ja v italiji niso imeli defašizacije, vendar je v italiji zelo čutiti prisotnost fašizma (konkretno v Trstu), bolj kot v sloveniji komunizma.

boyan64 ni čisto res da je zaradi odpora ptori fašistom odpor proti italjanom na splošno. Ob meji nam niso všeč italjani zaradi svojega vedenja in splošne kulture, ne zaradi političnih "preteklosti". S do fašistov je pa drugačen odnos, ponavadi se jih poskuša ignorirati, razen ko začnejo preveč javno usajati proti slovencem, vendar največkrat naj...ejo zamejski slovenci, mi niti ne tolko.

Zgodovina sprememb…

boyan64 ::

A je iz posta videti, da zagovarjam napis na Sabotinu? Nimam pa nič proti njemu.
V zvezi z napisom (čeprav mislim, da sedaj ne piše več naš Tito) sem imel v mislih, da s tem in podobnimi napisi primorci kljubujejo fašistom na oni strani in njihovim težnjam po naši zemlji.
Sicer se pa sprašujem, do kje bi bila Slovenija, če ne bi bilo Tita in naših partizanov. Glede na izkušnje iz zgodovine, bi Italijani pri angležih dosegli, da bi bila meja kar tam nekje kjer je bila po I.svetovni vojni.

boyan64 ::

BluPhenix: očitek o zagovarjanju ni letel na tebe.
A ni na Sabotinu napis SLO ali nekaj takega? Torej je spet naš Tito.
Moram zopet malo pogledat na lepo primorsko.

Thomas ::

Italijani (vključno s fašsti) so očitno prepametni, da bi si omislil napis "NOSTRO BENITO" na kakšnem hribu, obrnjenim proti nam.

Po drugi strani en povprečko ob meji gleda tale dokumentarec zvečer, zjutraj pa iz postelje zagleda (kot že leta vsak dan) napis "NAŠ TITO".

Kaj naj si misli? Kaj naj si misli zvečer, ko vidi bivšega predsednika Slovenije Stanovnika skakati pod komunističnimi simboli in svareče mahati čez mejo?

Fašisti in komunisti imajo oboji skupno agendo. Pokvariti odnoso med Italijani in Slovenci. Vsaj tako kažejo z vsem svojim obnašanjem.

boyan64 ::

Fašisti in komunisti imajo oboji skupno agendo. Pokvariti odnoso med Italijani in Slovenci. Vsaj tako kažejo z vsem svojim obnašanjem.

Pokvariti odnos med Italijani in Slovenci?
Ali so bili ti odnosi sploh kdaj dobri? Ja dokler smo nosili denar v Trst in Gorico. Kakšne pravice imajo Italijani pri nas in kakšne zamejci? Pri nas vse dvojezično tam skoraj nič.
Italijani so pravi obraz pokazali že v I.svetovni vojni in do danes niso nič drugačni.
Mi smo za njih "slavi" in taki manj vredni.

BluPhenix ::

Thomas, kaj pa naj si misli par, ki gre zvečer na pijačo s kolegi v Trst, ampak ker se po ulici pogovarjajo po slovensko, za njimi začne tekati skupina italjanov in tuliti "andatevene slavi, brutti ščavi" - odidite slovani, prekleti sužnji. Kaj naj si oni mislijo a?

Njihova država, ki pa to še toliko bolj spodbode s takšnimi filmi in ravnanjem do slovencev.

Se lahko v kopru zgodi kaj takega, no, se lahko?

Thomas: glej, te italjane (niso vsi taki!) ki še vedno nekaj vidijo v fašizmu ne motijo le komunisti ki zvečer žugajo s prstom proti meji, moti jih en kos ozemlja, ki mu je ime Slovenija, ne glede ali so njeni prebivalci komunisti, ali ne. Razumeš, al ti res ne nese? Moti jih, da smo Slovenci njihovi sosedje, da se upamo sprehajati po njihovih mestih.

Thomas:
Fašisti in komunisti imajo oboji skupno agendo. Pokvariti odnoso med Italijani in Slovenci. Vsaj tako kažejo z vsem svojim obnašanjem.


LOL, kdaj pa je bil odnos med italjani in slovenci nepokvarjen? Lahko napišeš, da skušajo še poglobiti brezno, le da eni delajo to bolj očitno kot drugi.


Thomas, drugače, kdo je postavil napis naš tito, slovenci al kdo drugi? Jaz ne vem, mogoče ve kdo drugi? Sicer pa ne vem kaj te tisti napis ovira, sej bo kmalu spet zaraščen, če te je pa volja prelagati tisto tono kamenja, pa izvoli.

Tudi moje mnenje je, da je bilo ponovno odkritje čisto brezvezno in neokusno dejanje nekoga, ki mu je šla v nos priključitev k EU, s tem je pokazal, da ni dosti drugačen od onih na drugi strani.

In niso ga gledali že leta vsak dan, saj se je kmalu po osamosvojitvi slovenije tam vse zaraslo, napisa v celoti ni bilo videti, če si vedel da je tam in si se potrudil si ga videl, drugče pa ne.

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Hehe. Nekateri kljukci v črnih srajcah čez mejo razmišljajo pa zrcalno kot boyan64.

Tako komunisti, kot fašisti bi radi v svoje igrice pritegnili vse svoje sonarodnjake. Češ, zberimo se pod TITO/BENITO zastavo, poglejte kakšni so tisti tam čez! Ogrožajo nas.

Stara evolucijsko pridobljena lastnost človeških plemen. Demonizacija sosedov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

boyan64 ::

BluPhenix: Se strinjam s tabo. Oni bi radi zemljo , našo zemljo, za katero so se kot putane prodali v Veliki vojni. Za njih je bila pa res velika, saj z vojsko niso naredili nič razen en kup mrtvih.

Thomas ::

off topic

BluPhoenix!

Če ne me ne znaš citirati tako, da bi bilo vidno, da je to citat mene, ne pa tvoj text, se izvoli spelat s foruma dol! Ga res ne znaš uporabljat?


.......................



:|


Thomas :|

Počas boš (pravzaprav si jo že) prestopil mejo vseh toleranc.

To, da si sam zapišeš kako si off ti še ne daje prav nobene pravice kogarkoli žaliti, še najmanj pa ga seganjati s foruma.

Če hočeš koga seganjati s foruma, izvoli odpreti svoj forum in tam počni kar hočeš.


Tvoj (konkretni) post tokrat ni brisan iz povsem preprostega razloga, ker ne želim sprenevedanj s tvoje strani zakaj te je bilo potrebno moderirat.

Barakuda1

Zgodovina sprememb…

boyan64 ::

Thomas, motiš se. Oni na oni strani razmišljajo, kako bi prišli do Bovca, Ajdovščine, Postojne, Kopra Istre, Rijeke, Dalmacije...
Jaz razmišljam, da jim tega ne damo. Nočem nič kar ni naše.
Saj veš parolo tujega nočemo, svojega ne damo.

boyan64 ::

Če se vrnem k filmu. Poboji na primorskem so verjetno bili (česar dolgo nismo vedeli), oz ne verjetno - so bili saj to priznava tudi Stanovnik. Govori se o številki žrtev 1600. Na TV je ena od zgodovinark rekla, da je to število maximalno 3000.
Film naj bo, vendar naj bo objektiven, ne pa da govorijo o tisočih in tisočih . In tudi vsi partizani niso bili nasilniki.
Še celo v filmu (mislim da bitka na Neretvi) je bil italijanski oficir (Franco Nero) prikazan kot pozitivna oseba.
V filmu o katerem govorimo, pa kot sem slišal ni niti enega pozitivnega partizana.

BluPhenix ::

boyan64, no nekaj takega sem jaz izrazil na začetku teme.

No, ena slovanka (ne partizanka!) je celo prikazana pozitivno, anja, pa še ona mora biti zaljubljena v italjana in zato nekaj več. Očitno pa so bili res vsi partizani morilci in posiljevalci.

Meni je bil najbolj zanimiv oče tiste družine, zakaj? Ker mi je deloval precej italjansko. Zanimivo, da so to dodali, čeprav seveda - ni imel italjanskega priimka, ampak je bilo čutiti jugoslovanski pridih v njem.

boyan64 ::

Film je narejen, da igra na čustva in to so dosegli z otroci, lepimi mladimi ženskami, duhovnikom.. sami nebogljeni in nedolžni. No saj bo 15 in 16.02 tudi na naši TV pa bomo lahko videli, kakšni fantomi so bili naši dedje.
Me prav zanima koliko je bilo dejansko posilstev. Saj naši niso bili kot rdeča armada v Nemčiji, no vsaj upam da ne.

Alexius Heristalski ::

Na Sabotinu stoji napis SLO, ne več NAŠ TITO, kar se mi zdi edino pravilno. Prepričan sem, da se italijanskim nacionalistom lahko upremo kot Slovenci, ne kot komunisti. Pogrevanje starih zamer je namreč sila neuporabno. Med drugim vodi do razdora med Slovenci samimi, to pa je samodestruktivno.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Zgodovina sprememb…

boyan64 ::

No glede napisa sem tudi jaz menil, da je sedaj SLO in več naš Tito.
Se pa zelo strinjam s tabo. Predvsem, pa bi morali naši politiki povedati svojim kolegom v Italiji, da ni primerno snemati in predvajati filme z iskrivljeno resnico.

BluPhenix ::

če piše SLO, se opravičujem, sem očitno zamešal z nečim drugim.

boyan64: ja casting filma je nadvse zanimiv. Otroci, ženske, sicer pa kaj je bolj nedolžno kot grupa otrok, ki jih vodi duhovnik...

Še ena zanimivost: veliko italjanskih igralcev je sodelovanje odpovedalo oziroma se ni udeležilo filma prav zaradi politične izrabe filma. Kar pa tudi nekaj pove.

Thomas ::

Kaj? Odstranili so primitivizem s Sabotina?

Odlično.

boyan64 ::

Niso ga odstranili temveč so nekako "popravili-premetali" črke. No vsaj tako sem bral na netu. Ne vem pa če Italijani še vedno svetijo z reflektorji v barvah njihove zastave.

Thomas ::

> Ne vem pa če Italijani še vedno svetijo z reflektorji v barvah njihove zastave.

Heh! Naj svetijo! Mi lahko svetimo pa z našo tribarvnico, zakaj pa ne?

Bo pa hec, ko bo EU prepovedala vse fašistične, nacistične in komunistične simbole. Hehe ...

Barakuda1 ::

Vse sodelujoče opozarjam, da se držijo naslovne teme (torej - pogovarjamo se o filmu)

Navznoter te teme torej ni prostora za modrovanja o upravičenosti/neupravičenosti totalitarizmov kot sta fašizem in komunizem v smislu, da postane debata v tej smeri, sama sebi namen.

Če tega ne zmorete (ali nočete) lahko temo tudi zaklenem.

"Spodrsljaje" v tej smeri, ki bodo off se bo zato dosledno brisalo.

Hvala za razumevanje

boyan64 ::

Zanima me, če kdo od vas (kateri znate Italijansko ) spremljate kak njihov forum in odzive na film ?

Thomas ::

Zelo sem zadovoljen z večinskim odzivom gostov na RTVSLO1 prejšnjo uro. Zastopali so stališča, podobna tistim, ki jih tukej zastopam jest, pa še ene par.

Stanovnik je s svojim bojevitim komunističnim stališčem ostal precej osamljen, samo zamejci so se mu nekoliko pridruževali. No, ampak oni še niso preboleli padec Jugoslavije, očitno. Jugoslavija jim je bila 1991 ljubša od Slovenije in zgleda, jim je še vedno. Zamejci imajo pač isto bolezen kot vsi komunisti v Italiji. Ne znajo obsojati obeh sistemov - fašizma in komunizma. Samo da so komunisti Italijani nacionalisti za svoj, Slovenci pa za svoj narod. S tem jima (obema) ne delajo nobene velike usluge.

Je pa zelo razveseljivo, da tudi gledalstvo v svojih odzivih pravi nekako takole: "Pokažite nam ta film, da si bomo ustvarili svoje mnenje, ne pa da že vnaprej malate hudiča na steno!"

No, sem zadovoljen s Slovenci bolj kot s Slotechovci. Ni prvič. :)

boyan64 ::

Nekateri so si film že ogledali na RAI1. Malo sem gledal 1.del tudi sam.
Na žalost nisem gledal današnje oddaje, ker na kulturni dan gledamo Prešerna.

boyan64 ::

Med reklamami sem preklopil na RTV1 in videl vprašanje mislim, da je bilo Če je že čas za spravo med SLO in Italijo?
Po mojem je sprava in čas za pipo miru možen samo, če se najprej za vse zločine, zavojevanje, okupacijo, opravičijo in pokesajo Italijani, potem pa šele Slovenci za fojbe .
Ne moremo se mi opravičevati prvi kot neki cucki.

Barakuda1 ::

Držite se prosim teme, ali pa odprite novo temo (naprimer)

- fašizem in komunizem
- slovenci pod fašizmom
- italjani pod komunizmom
- fojbe itd...

Temo ste dobesedno zapacali z off prispevki in je na meji zaklepa. Žal

kuglvinkl ::

Tkole bomo. Zdej bom pregledal temo in če bo v postu najmanjša opazka na drugega uporabnika, se post briše. Če bo kaj ostalo od teme, jo bom pustil, če ne, jo pokopljem.

edit: če se bo pod tem postom nadaljevale kršitve, bom potalal nazive.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

Vikking ::

Italijanski mediji predvajanju filma niso posvetili pozornosti, so pa o njem pisali že po premiernem predvajanju prejšnji teden. Takrat so se večinoma strinjali, da Srce v breznu ni dokumentarni film in da v njem prevladujejo politični nameni.

Mislim da je so takšni filmi odlično ideološko orodje za povečevanje politične moči sedanje oblasti v italiji. Če so približno opisali trpinčenje Italjanov med in po vojni, so vsekakor pozabili povedati kakšne grehe so sami storili.

Sicer pa mislim da so italjani pravi profiji glede izkrivljanja resnice, saj so skupaj sodelovali z nemci in avstrijcii iz vojne pa prišli kot eni izmed zmagovalcev nad fašisti, ki so pripomogli k osvoboditvi Evrope in ostalega sveta.

boyan64 ::

Ti Italijani so profesionalci med bleferji. Že res, da so kapitulirali leta 1943 in da so bili tudi v njihovih vrstah protifašisti, ampak, da so na koncu oni enakovredni ostalim zaveznikom, ta je pa dobra. Izgleda, da imajo dobre botre (anglo-američane) in da so imeli po koncu II.svet.vojne še vedno velik bonus , ker so bili v I.svet.vojni na njihovi strani.
Še enkrat pravim, da če ne bi bilo Tita bi "popušili" obe coni A in B in še kaj zraven.
Pa s tem ne navijam za komuniste, ker nikdar nisem bil med njimi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: boyan64 ()

boyan64 ::

Kaj pa ima današnja manjšina v Italiji, kakšne pravice? Skoraj nobenih. Pri nas Italijani pa imajo vse kar hočejo.
Zakaj so recimo na Avstrijsko/SLO meji lahko naši in avstrijski policaji skupaj, oziroma opravljajo kontrolo samo eni.
Z Italijani tega sporazuma še vedno ni, pa bomo čez par mesecev že eno leto v "skupni" državi.

kuglvinkl ::

Tkole, sčistil sem upam temo. Padalo je desno in levo, kjerkoli mi je malo zadišalo po osebnem nivoju.

Posebno navodilo Thomasu. Tvoja vsebina je sprejemljiva, samo se boš moral potruditi, da jo spraviš še v sprejemljivo obliko.
Your focus determines your reallity

Barakuda1 ::

Thomas :))

Fašizem, komunizem, črnosrajčniki, oktanti, fojbe in kar je še tega, sta v tej temi lahko toliko onn, kolikor sta v neposredni navezavi na fil o katerem teče beseda.

Primos inter teme, je torej film in ne družbeni pojavi nekega zgodovinskega obdobja.

Ozadje (zgodovinsko) je lahko navznoter teme torej le "kulisa" ne pa glavna poanta.

V kolikor pa se želi resno diskutirati o nekih zgodovinskih dejstvih (in pojavih) od fažizma, komunizma in podobno, pa se mi zdi primerneje (bilo bi prav, da se te teme tudi obdelajo) odpre nova tema.

V takšni temi bo lahko sicer tud kak tak sporen filem (kot je konkreten) ali pa oni o Bitki na Neretvi, le kolisa in ne osnvna rdeča nit takšne (nove)debate.

Če tega nekateri (tidi ti Thomas) ne želite sprejeti, je pač to prej vaš kot moj (moderatorski) problem.

Konkreten (sporen film) je možno obravnavati z enako distanco do zgodoviskih dejstev kot naprimer film Kristusova poslednja skušnjava v odnosu na krščanstvo.

Če nekateri tega nočete ali niste sposobni, je pa to druga stvar.

Tema bi sicer bolj sodila v oddelek o filmu in umetnosti, ampak, ker se je že razplamtela, je pač nisem prestavljal.


Če pa je že v tem oddelku, se prosim držite (tudi ti Thomas) teme in ne je peljat v neke "vode", ki so mal "mim" (kot se temu "učeno" reče
off)


p.s.

To je tudi zadnje opozorilo pred zaklepom. Resno mislim.

boyan64 ::

Niso oktanti ampak optanti.

Thomas ::

Kdo le obravnava tale film kot "estetsko vprašanje"?

Tole okrog filma je zelo politično vprašanje in vse diskusije okoli tega so politične.

Sploh pa v Problemih človeštva, je omejevanje na "zgolj estesko umetniške vidike" ... "humorističen" predlog.

BluPhenix ::

Hvala za čistko. V bistvu sem temo umestil v PČ, ker sem hotel, da bi se pokomentiralo film in njega dojemanje, oz strinjanje z resnico, se pa strinjam da je nesprejemljivo v kar se je izjalovilo!


Torej kako na to gledajo italjani:
Il cuore nel pozzo' racconta, attraverso gli occhi di due bambini, la tragedia delle migliaia e migliaia di italiani trucidati e gettati nelle foibe e dei 350 mila profughi giuliani, istriani e dalmati costretti a lasciare le loro case dalle truppe partigiane del maresciallo Tito.


Srce v breznu govori, skozi oči dveh otrok, tragedijo tisočih (migliaia e migliaia - dobesedno: tisočih in tisočih, v slovenščini lahko pomeni tudi več kot 10.000) pomorjenih in vrženih v fojbe italjanov in o 350 tisočih beguncev iz firulije, istre in dalmacije, katere so titovi partizani izgnali.

''La Rai, con progetti come questo, così come è stato con Perlasca, sta arricchendo il patrimonio della memoria condivisa''


RAI s projekti kot je ta, bogati bogatstvo skupnih spominov. - Direktor RAI.

Izseki iz revije Panorama (podobno kot revija STOP pri nas) o dogodkih:
Il massacro di migliaia di civili inermi. La tragedia della pulizia etnica nelle terre slavizzate a forza. Gli spietati partigiani di Tito in azione…
La fiction di Raiuno cerca di far luce su una delle pagine più buie della storia, cancellando sessant'anni di colpevole silenzio.

una tragedia rimossa costata non meno di 20-30 mila vittime, uccise dalla feroce repressione del regime di Tito. Un massacro e una persecuzione di massa con un solo obiettivo, ancora attuale: la pulizia etnica (…) Mentre l’Italia viveva la fine della guerra, i partigiani iugoslavi con la stella rossa di Tito eliminarono con ferocia intere famiglie, uomini e donne e spesso con loro i bambini, solo perché oppositori, dichiarati o anche solo potenziali, della slavizzazione dei territori. Almeno diecimila i desaparecidos di un massacro…


Pokol tisočin nedolžnih civilistov. Tragedija etničnega čiščenja v krajih, ki so bili pojugoslovanjeni s silo. Brezmilostni Titovi partizani v akciji...
Ta nadaljevanka RAI-a poskuša razsvetliti eno najbolj temnih strani zgodovine in prekinjenje šesdeset let krivične tišine.


Pozabljena tragedija, v kateri je bilo nič manj kot 20-30 tisoč žrtev, ki jih je pobila kruta represija režima Tito. Množični masaker in pregon z enim samim ciljem, ki je še vedno aktualen: etnično čiščenje. Medtem ko je italija preživljala konec vojne, so jugoslovanski patrizani z rdečo, Titovo zvezdo kruto likvidirali cele družine, moške in ženske pogosto z njihovimi otroki, in to zato, ker so bili proti, (s priznanjem ali ne) jugoslovanjenja teritorijev.

Še iz cinecitta news (italjanski hollywood):
Tutto quello che accadde nel 1945, fra Gorizia e Trieste, quando l'esercito di Tito arrivò prima degli Alleati e per 40 giorni si scatenò l'inferno".


Vse tisto kar se je zgodilo leta 1945, med Gorico in Trstom, ko je titova vojska prišla pred zavezniki in za 40 dni ustvarila pekel.


In še veliko ostalih takih misli s strani veliko italjanskega časopisja.
Seveda niso vsi italjani taki, na mnogih forumih in stranih se filmu smejejo in sami pravijo da je ena svinjarija.

No, a je to prav?, danes?

Zgodovina sprememb…

Ikarus ::

Zločin plus zločin sta dva zločina. Ne zločin in maščevanje zanj.


Tole je razlog, zakaj je tak film dober za nas, Slovence. Banalno enostranski, res, ampak za nas katarzičen. Pustimo Italijane, njih ne bomo prevzgojili, za nas je bistvena koprena na njihovem dojemanju sebe in zgodovine, ki je presenetljivo podobna naši, to si je za pogledati od blizu in se potem znebiti naše lastne. Če te koprene ni, lahko še vedno gledaš na partizane pozitivno in se ti hkrati zdi smešno patetičen en Stanovnik, star partizan, ki se ga intuitivno trudiš spoštovati, pa vendar vreščeče oznanja svojo bojevito resnico v brk enemu brezveznemu filmu - in v hipu spoznaš, da je enak Negrinu. Oba nimata z mano nič, ne Negrin, ki polovici Italijanom, ki za Slovenijo slišijo prvič, slika kaj neprijazno sliko, ne Stanovnik, ki razloži, da je bil prej fašizem, da smo jih po vojni zmetali tako "samo" nekaj 100,1ooo v fojbe - glej Thomasovo misel.

Me malo briga tudi Cenzor, v bistvu pišem prav zaradi cenzorja in Thomasa: fašizem je delal institucionalizirano nasilje nad Slovenci, komunisti pa so v miru etnično očistili Jugoslavijo Italijanov. Vprašanje, če bi Italijani kot taki pokazali toliko krutosti zgolj kot imperialisti in gotovo Slovenci nismo taki morilci, kot so nas prislilili biti komunisti. In, kar je bistveno - brez latentnega fašizma (ki nam je tako prezenten) pri enih in neprebolenega komunizma (kar ni tako prezentno - koprena) pri drugih, takle film sploh ne odmeva.

In zakaj Thomas je avtoriteta? Ker bodo do njegove lakonične misli prišli Delovi komentatorji čez približno nekaj mesecev, pa še takrat jim ne bo uspelo povedati točno tega. Gotovo pa ne tko na kratko :-)

BluPhenix ::

Ikarus:
med branjem italjanskih strani sem opazil, da italjani omenjajo tragedije, ki so se dogajale v fojbah v istri in dalmaciji (nič o pobojih v sloveniji). Zakaj so potem jugoslovansko vojsko predstavili kot samo slovence?

Med njihovimi članki in debatami med drugim zaslediš tudi, da so bili partizani (slovenski) pobijalci otrok in posiljevalci, na nivoju neandertalcev.


Že res, da je film lahko katarzičen, vendar ga nismo gledali le slovenci, večinoma so ga gledali italjani, ja italjani ki malokdaj slišijo za svojo vzhodno sosedo in še kadar slišijo jo predstavijo na tak način.

Alexius Heristalski ::

Tako, fantje, Ikarus vas je vse dal v koš z eno potezo! Pod tale odgovor se lahko samo podpišem. Čudovito povedano.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Barakuda1 ::

Niso oktanti ampak optanti.



boyan64 :)

Hvala za opozorilo.

Se opravičujem za tipkarsko napako.

boyan64 ::

Barakuda1 , ni problema. Sam se zatipkam skoraj v vsakem postu.
BluPhenix: Hvala za nekaj člankov in prevodov. Nam lahko še bolj pojasnijo celo zadevo in njihove tisoče in tisoče, pa cele družine itd...
Sicer pa Tito in partizani niso zavzemali Italijanskih krajev ampak so osvobajali naše kraje, katere so Italijani okupirali po I.svetovni vojni, Dalmacijo pa jim je prepustil Pavelič, da je imel lahko marionetno NDH.

Tear_DR0P ::

Heh men je pa film dokaj všeč. Italjani se v nejm pokažejo v povsem pravi luči.
Skoz vso evropsko zgodovino so bli italjani enaki. Nosl so pol mrtvega fazana na glavi, medaljo so mel za vsak začesnjen noht, drl so se ko srake kak hudi borci so oni, ko se je pa pokazu kak slovenski pastir in jim vrgu kamen v glavo, so pa jebni mamoneti letel k svoji mamci jamrat kak so bogi.
To je sicer mal sarkastično in zelo grdo nacionalistično opisano ampak...
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

carota ::

BTW: Italijani so bili znani bolj po mnozicnih predajah svojih enot kot po hrabrosti v bojih.

Lp,
Martin

Vikking ::

zanimivo za prebrat je tole, poleg tega si bom v kratkem pogledu še dokumentarec od bbc-ja Fascist legacy katerega je Rai prepovedal v Italiji.

Zanimivo je to da je na italjanskih forumih tudi veliko govora o tem dokumentarcu ki ga je rai prepovedu, sam k ne razumem dobro italjansko pač nevem kaj pravijo o tem.

Olajuwon ::

Preberte si ta članek je izjemno zanimiv (še posebej zadnji odstavek)

Klik!
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Olajuwon ()

boyan64 ::

To sem našel na enem od hr forumov (se mi ne da prevajat, saj itak vsi razumete):

http://www.democrazialegalita.it/foibe07febb05.htm


Zašto ovaj link?
Naime, u posljednje se vrijeme emitira po Italiji film o fojbama koji potpuno zaobilazi povijesnu ulogu Italije u pokoljima po ex Jugoslaviji.

Ovaj progresivan talijanski site vrlo interesantan osvrt koji kaže da se u ovom povijesnom trenutku kad nasljednici Fašističke stranke djeluju unutar talijanske Vlade, koristeći istu nasilnu retoriku svojih očeva i djedova prema Istri i Dalmaciji, treba sa svih strana pogledati na povijesnu ulogu fašističke Italije poglavito u aspektu na istarske fojbe.

Mussolinijeva fašistička politika prema našim krajevima možda se najbolje ocrtavala u slijedećim njegovim rječima:
" Za inferiornu rasu poput Slavena treba koristiti politiku toljage , a ne kolača. Talijanske granice moraju biti na Brenneru, Nevosu i na Dinaridima.
Za taj cilj ćemo za 50 000 talijana eliminirati
500 00O Slavena."
Benito Mussolini, 1920

BluPhenix ::

No, danes je bil na Slo 1 BBCjev dokumentarec Fascist legacy, jutri pa boste lahko videli kako na to gledajo italjani.

drejc ::

Tako kot italjani prikrivajo svojo fašistično preteklost z mešanjem megle, tako slovenci svojo komunistično.

Razlika je, da se mi (malo nas je, ki se ne) z njo še hvalimo in celo težimo po tistih časih.

Ne vidim kaj je spornega v filmu. Če je to pretiravanje naj to sodijo zgodovinarji/arheologi. Dejstvo ostaja, da se to je počelo.

Men je pozitivno na temu filmu (ali bolje, po njem) da je ta povzročil to, da so se slovanski prokomunisti (nevede) javno prešteli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

Monster ::

heh... sicer nisem prebral cele teme, bi pa rad podal svoje mnenje... Mogoče je res kruto da nas nekdanja fasistična država obtužuje, da smo ubistvu mi delali svinjraije nad svinjarijami in da se marsikateremu za malo zdi da se to dogaja, je pa treba vedet nekaj. Slovenci, če gledamo nikoli nismo "pregledali" svoje zgodovine, če ne drugače je prejšni režim dobro skrbel da se marsikatera zgodovinska dejsta, kot je pomojem državljanska vojna v Sloveniji, sploh ni nikoli obravnavala, niti javno, in da je marsikdo slisal samo eno resnico . to da so bli partizani vsi komunisti in da so terali vse kaj ni slovensko ven z države yougaslavije(skor genocid ha?) ... in sedaj po nas udarja vsa nasa zlata evropa in to samo zato ker si ne znamo sami dolocit zgodovine in kaj se je dejansko dogajalo v tistih casih... preveč je različnih mnenj kdo je bil partizan, kdo belogardist in kaj so le ti poceli ... verjetno je cas da se nasa izvoljena vlada koncno potegne skupaj in .. če že ne kometira takele filme ... vsaj proba za vedno določit našo SLOVENSKO preteklost ... je pa žalostna resnica da večina ljudi ki so na oblasti in v opozicije.. ima dokaj dolgo komunistično preteklost in bi navsezadnje lahko rekli da so bi li zraven .. pri prikrivanju zgodovinskih dejstev ... skoraj žalostno za državo
Ka zaboga...
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Postaviti Gregorju Rožmanu spomenik? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
996339 (4332) Thomas

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno. (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Problemi človeštva
71532575 (18997) IgorGrozni
»

Živela OF (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15111985 (9771) jype
»

Nov Italijanski film(Srce v breznu) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
554713 (3696) siegmund

Več podobnih tem