» »

Želim vaše mnenje!

Želim vaše mnenje!

sbrezo1 ::

Velikokrat, praktično vsak dan se mi poraja vprašanje kaj je bilo prej. Svet ali čas. Dejstvo je da čas teče že od začetka našega Univerzuma. Vendar pa ali je čas tekel že prej?! Želim slišati vaše mnenje o tem. LP

Simon
Ljubo doma kdor ga ima

BigWhale ::

Moje mnenje je, da bi moral zamenjati naslov teme... ;)

Svet ali cas? Eh, zemlja je stara dobre stiri milijarde let. Tam nekje... To je nas svet.

Cas prej ni obstajal. Je bilo nekaj drugega, niti ni bilo prej, ker cas se ni obstajal. Ja hecno... ;)

Sergio ::

Poglej, vrži se ven iz tretje dimenzije (say ... v četrto), in, reda radi, glej stiridimenzionalen amorfni objekt, ki venomer spreminja obliko. Recimo da niha gor in dol. Tridimenzionalni ljudje bi rekli 'čas se je začel in pred njim ni bilo nič', medtem ko bi ti rekel 'ni res, enostavno takrat je bilo nihalo v apeksu'.

Razumeš kam ciljam? Če iščeš začetek, se na čas enostavno ne smeš omejevati. Bug in the system.

Seveda je to popolnoma mojemu razumevanju prilagojena interpretacija. Bodo fiziki dopolnili.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

nicnevem ::

Čas je tako kot prostor lastnost vesolja nastala z big bangom , torej "prej" (*) časa pač ni bilo...

* Problem pri takih razpravah je da sploh ne moreš uporabljati pravih besed... "prej" tu ni mišljen v časovnem smislu, ker (IMO) ne obstaja neka univerzalna časovna skala na katero bi se lahko skliceval

dr.J ::

> Čas je tako kot prostor lastnost vesolja nastala z
> big bangom , torej "prej" (*) časa pač ni bilo...

Po teoriji strun so se stvari začele že davno pred big bangom.

nicnevem ::

..eh, glede teorije strun, nisem prepričan da je tisto "pred big bangom" mišljeno v časovnem smislu, ker kot sem že omenil nimamo nekega reference pointa na katerega bi se lahko sklicevali. Mimogrede...zunaj in pred vesolja/em sta dve reči, ki se meni zdita nesmiselni že v samem začetku..

Sicer pa superstrune so zaenkrat bolj ko ne zeloo fancy matematka, v kateri se lahko načara tudi marsikatero špekulacijo...ali pa imam samo js tak občutek. Tako da tiste fore o trkanju p-bran (al kaj so že) je jemati z malo rezerve...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Teorija vsega (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21634170 (29619) Pithlit
»

Nastanek sveta/vesolja (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
29922289 (15163) jzgorisek
»

Brezčasnost? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
1239184 (6994) antonija
»

Vakuum (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
544979 (4201) Saladin
»

Nastanek Vesolja (strani: 1 2 3 4 )