»

Veliki hadronski trkalnik gre na dopust

Kvarkadabra - V CERN-u se je za nekaj časa končalo obratovanje velikega hadronskega trkalnika (LHC), ki je bolj ali manj neprekinjeno obratoval tri leta. Zadnje trke so izvedli v četrtek zjutraj, sedaj pa je LHC vstopil v fazo prvega dolgega počitka (LS1, long shutdown). Seveda v tem času inženirji in znanstveniki ne bodo počivali, saj bodo prvi nadgrajevali trkalnik, drugi pa analizirali zbrane podatke.

LHC bo nove trke začel izvajati leta 2015. V vmesnem času bodo opravili nujna vzdrževalna dela in ga pripravili na trke višjih energij. To pomeni, da bomo leta 2015 dočakali prve trke pri najvišji deklarirani energiji, ki jo LHC zmore, to je 7 TeV na žarek. Glavno odkritje, ki ga je v prvi triletki delovanja ponudil...

5 komentarjev

Epilog: nadsvetlobnih nevtrinov ni

CERN - Zgodba o nevtrinih, ki potujejo z nadsvetlobno hitrostjo, je dokončno zaključena. Lani predstavljene meritve časa preletov nevtrinov iz CERN-a v italijanski Gran Sasso, ki so nakazovale njihovo nadsvetlobno hitrost, so bile v središču pozornosti že od začetka. Znanstvena srenja je bila do njih sila skeptična in čeprav so ponovitve z istim eksperimentom kazale enako, se je naposled izkazalo, da je meritve prikrojila sistematična napaka. To je sumilo že od vsega začetka, CERN pa je marca letos praktično priznal, da to ne drži. Rezultati meritev preleta med CERN-om in Gran Sassom z eksperimentom ICARUS so dvakrat zapovrstjo pokazali, da je njihova hitrost ravno svetlobna. Zgodba je ta teden dobila še končni epilog.

Na...

34 komentarjev

LHC spet v pogonu

Testi v tunelu pred zagonom LHC

vir: Guardian
Guardian - Po zimskem spanju so konec preteklega tedna vnovič zagnali veliki hadronski trkalnik (LHC) v CERN-u. V trkalniku že krožita prva curka protonov z energijami 450 GeV, ki bosta po predvidevanjih trčila čez nekaj tednov, ko bo nujna energija že 3,5 TeV.

LHC bo deloval do konca leta 2012 brez vmesnih prekinitev. Tako tudi ne bodo povečali energij curkov s 3,5 TeV na 7 TeV, kot je bilo prvotno načrtovano, temveč bodo pri nižji energiji raje povečali število trkov. Sergio Bertolucci, raziskovalni direktor v CERN-u, pojasnjuje, da se je v preteklem letu pokazalo, da obstojijo tudi pri nižjih energijah velike možnosti za uspešne trke (pri tem seveda namiguje na Higgsov bozon).

13 komentarjev

LHC dosegel letošnje cilje

vir: Heise
Heise - Veliki hadronski trkalnik (LHC) resda še ni dal dokončnega odgovora o usodi Higgsovega bozona in je nenehno tarča kritik, a znanstveniki so z njegovim letošnjim izplenom zadovoljni. Za letos zastavljen cilj so namreč izpolnili.

Dosegli so načrtovano luminoznost protonskega curka 1032 cm-2 s-1, kar je pomembno pri iskanju izmuzljivega bozona. Luminoznost je pomembna količina, ki se izračuna kot produkt števila delcev na časovno in površinsko enoto ter motnosti tarče (ki je povezana s frekvenco trkov). Podatki iz eksperimenta ATLAS pričajo o 1,4 . 1032 cm-2 s-1, kar je dvakrat manj od tiste v Tevatronu. A sčasoma naj bi LHC zmogel še dva velikostna razreda večjo luminoznost.

Kaj dosti več od LHC-ja letos ne bomo dobili, saj bodo vanj...

49 komentarjev

Trkalnik v CERN-u ponovno obratuje

Guardian - Znanstveniki v CERN-u so včeraj vnovič zagnali veliki hadronski trkalnik (LHC), po tem ko so zadnjih 10 tednov izvajali tehnična vzdrževalna dela. Prve protonske žarke so po ceveh spustili že v soboto, a so jih kmalu ustavili, saj so morali zamenjati nekaj filtrov na sistemih za ohlajanje superprevodnih magnetov. Včeraj so v trkalnik spustili žarek protonov energije 450 GeV, ki ga bodo v tem mesecu pospešili do 3,5 TeV. To je največja hitrost, do katere bodo delce pospeševali v prihodnjih dveh letih. Za tem bo LHC spet nekaj časa ugasnjen zaradi dodatnega vzdrževanja in šele nato bodo delce pospešili do deklariranega maksimuma naprave, tj. 7 TeV. Fiziki upajo, da bodo s trki delcev visokih energij ujeli silhueto Higgsovega bozona.

38 komentarjev

Veliki hadronski trkalnik v starih tirnicah

Magnetni obroči

The Register - Predvčerajšnjim je znanstvenikom v CERN-u spet zastal dih, saj so imeli ponovno težave z velikim hadronskim trkalnikom (LHC). Napaka ni bila neposredno v delu LHC, marveč je zatajila 18-kilovoltna električna napeljava v Meyrinu, zaradi česar je LHC na videz mrknil. Internetne strani, živi posnetki s kamer in podobno se je izključilo, ko so pognali dizelske agregate, ki pa so zagotavljali dovolj energije, da so magneti ostali primerno ohlajeni. To je zelo pomembno, saj bi morebitno ogrevanje projekt spet poslalo nekaj tednov nazaj.

Sedaj vas lahko razveselimo s podatkom, da so napajanje že vzpostavili in da vse funkcionira po načrtih. Ob 22.15 uri v sredo so prav tako že uspeli utiriti curek protonov, ki veselo šviga...

25 komentarjev