» »

Imperij v trgovini s porcelanom

1
2
»

NorK ::

Ko odpreš spletno stran, ta v Sloveniji dobi svojo izpostavo. Ti v Sloveniji vpisuješ razne podatke, staviš,... Ti podatki gredo seveda v obdelavo v tujino. Ampak podobno bi bilo, če bi oni imeli pri nas odprte neke prostore v katerih bi lahko počel isto (vpisal podatke, stavil), nato pa bi oni vse skupaj poslali v obdelavo v tujino.

poweroff ::

Točno. Pa ne samo to. Sledila bo tudi prepoved P2P.
sudo poweroff

poweroff ::

Kitoslav, kaj pa če to podjetje oglašuje v New York Timesu, jaz pa sem naročnik NYT v Sloveniji? A bo pošta ven trgala strani?
sudo poweroff

Zvedavec ::

Država (oz. kar države) se bodo verjetno pri temle na vse možne načine upirale, da bi izgubile denar z izgubo monopola. Saj imamo tudi uradno prost pretok blaga pa EU, pa pri kakšnih avtomobilih in cigaretih to na vsem lepem neha veljati in začnejo takoj z dodatnimi dajatvami.
Če bo pa uspelo to, da država nima pravice posegati v stvari, ki se dogajajo na računalnikih, ki so v drugih državah, bi pa stvar postala potencialno zelo zanimiva. Narediš spletno stran za naročnika (npr. uporabiš remote desktop ali kaj podobnega za dostop na računalnik v drugi državi, na katerem delaš) in jo potem tudi daš na strežnik v tej drugi državi. Stvar ni bila niti trenutek v Sloveniji, zakaj bi torej od tega plačeval kakšne davke Sloveniji? Torej lahko združiš ugodnost manjših davkov s tem, da v resnici fizično sploh ne zapustiš Slovenije.

JanezekNovak ::

Ali je to kar Zvedavec sprašuje legalano ali ni!?

Mogoče kdo pozna kakšen link, ki bolj specifično (pravno) pojasni tole zadevo!?
http://www.euroairsoft.com/

driver_x ::

@zvedavec: če imaš firmo, ki služi s spletno stranjo, registrirano v sloveniji potem tudi plačuješ davke v Sloveniji ne glede na to, kje imaš server. Če se ti zdijo naši davki previsoki pač odpreš firmo v kakšni drugi državi, pri nas pa imaš le izpostavo. Nekaj sicer plačaš tudi tukaj, vendar se ves dobiček prelije drugam.

@Kitoslav: meni se zdi bolj na mestu primerjava s telefonom. Pokličeš v tujo firmo, ki organizira stave in staviš. Pri tem ni potrebno nobeno odpiranje izpostave pri nas. Tudi ko naročam knjige in DVD-je na Amazon.com, se pri nas ne odpre nobena izpostava Amazona, vsaj po plačani carini, taksi, DDV-ju in stroških carinskega postopka, ki jih moram plačati sodeč ne. Pričakujem, da če bi nakup opravil v nekašni slovenski izpostavi Amazona, ne bi imel teh stroškov, kakor jih nimam, kadar se odpravim po nakupih v slovensko izpostavo InterSparja.

Omenjeni firmi poslujeta na Malti oz. Gibraltarju, kamor narediš nakazilo in od koder dobiš denar v primeru uspešne stave. Firmi sta torej tam registrirani in tam obratujeta, predvidevam da imata tudi potrebna dovoljenja. Zakaj je potrebna slovenska koncesija, če firma ne obratuje pri nas. Meni se zdi popolnoma vseeno, ali se nekdo odpravi tja z avtom, peš, po telefonu ali preko spleta. Pred vstopanjem v EU smo poslušali o prostem pretoku blaga, storitev, delovne sile ipd. Ne vem, čemu potem rinemo v razne EU-je, NATO-e in podobno, če bi nekateri najraje zaprli in prepovedali kar jim trenutno ni po misli.

Saj mi je razumljivo, da so podobne stavnice (ki so, kakor berem, ugodnejše od naših) trn v peti določenim, očitno nekonkurenčnim organizacijam. Spomnimo se samo zadev okoli atestov mobilnih telefonov, katerih namen je bil edino dajanje potuhe domačim uvoznikom in kakšen vik in krik so zagnali, ko so ateste ukinili. Ali pa nekega združenja uvoznikov in prodajalcev računalniških igric, ki so hoteli prepovedati prodajo CD-R-ov. Vsem takim bi poslal samo to sporočilo: sorry fantje, nismo več za železno zaveso. Se boste morali malo prilagoditi al pa odj***te! Potrošniki nismo več take ovce, za kakršne nas imate in kakor ravnate z nami. Če imamo boljšo možnost od vaše jo bomo tudi izkoristili!

NorK ::

Matthai, ne vem. Bomo videli :D
Ampak tako daleč verjetno ne bodo šli, saj je na drugi strani oglasa je pogosto besedilo. Pa itak se jim ne bo dalo ukvarjati s tem, če bodo lahko onemogočili dostop do prepovedanih stvari.

Hja, tudi, če delaš spletno stran preko remote desktopa, je zadeva v Sloveniji. Če ne na disku pa v pomnilniku. Nekako pač moraš prikazati podatke z drugega računalnika. Če se motim, naj me nekdo popravi.

edit: sammy73, mogoče se pa država še ne zaveda tega, da se naredi "izpostava". če ugotovi, se lahko nadejamo plačevanja še kakšne dajatve. glede na to, da prejšnja opozicija zdaj spet nekaj cenzurira, čeprav je bla prejšnjič zelo proti temu, kaže, da je pri nas možno vse.:\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: NorK ()

urban99 ::

"Meni se zdi popolnoma vseeno, ali se nekdo odpravi tja z avtom, peš, po telefonu ali preko spleta."

evo, meni tudi. Ob spletu se mi zdi tole vztrajanje na telesnosti, fizikalnosti in zakoličenosti v prostoru popolnoma predpotopno in neprilagojeno času.

poweroff ::

Zakon o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu /ZEPEP/, 13.b člen:

(1) Kadar je del storitve informacijske družbe prenos podatkov v elektronski obliki v komunikacijskem omrežju, ki jih zagotovi prejemnik storitve ali zagotavljanje dostopa do komunikacijskega omrežja, ponudnik storitve ni odgovoren za posredovane podatke, pod pogojem, da:
– ne sproži prenosa podatkov;
– ne izbere naslovnika posredovanih podatkov in
– ne izbere ali spremeni vsebine posredovanih podatkov.

Takole pravi zakon. Kaj pa to pomeni naj si pa vsak sam razlaga....
sudo poweroff

G-man ::

No, mogoče pa se bi temu lahko reklo "kitajska" demokracija :D

CyberPunk ::

Hja, tudi, če delaš spletno stran preko remote desktopa, je zadeva v Sloveniji. Če ne na disku pa v pomnilniku. Nekako pač moraš prikazati podatke z drugega računalnika. Če se motim, naj me nekdo popravi.


Zagovarjam ta drugo stalisce, da to ni v Sloveniji in da se ne more prepovedati - moj racunalnik ni "izpostava" te firme.
V nasprotnem primeru bi lahko rekli tudi to, da ko se z nekom iz tujine pogovarjam po telefonu ali videofonu, se pri meni kreira njegova "iz-postava", pa sem ilegalc, ce oseba, s katero se pogovarjam, nima pri sebi potnega lista, ali, se huje, ce ji je vstop v Slovenijo prepovedan, ker je s svojim pojavljanjem na mojem ekranu storila ravno to - prisla je v Slovenijo. >:D

driver_x ::

Internet je očitno ena taka stvar, ki jo državni uradniki še ne razumejo prav dobro.

urban99 ::

ja, na račun državljanov... oblast je pri nas ljudska, al kako že gre?

McWolf ::

Športna loterija more skos dajat $$$ za naše športnike medtem k bwin in ostalim tega ni treba. Zgleda da jih to moti pa hočjo blokirat.:\
Go tell it on the mountains!

tecumseh ::

BAW in ostale stavnice so firme. Ti poslujes s to firmo. Nekaj ji placas, nekaj ona tebi placa (ce zadanes seveda), pac poslovanje. Torej vse kar so naredili s to prepovedjo je, da so ti nekako preprecili poslovanje s to firmo. Tega pac ne smejo kar tako naredit. Vmes je sicer zakon o igrah na sreco, ampak o tem malo kasneje. Regulacija iger na sreco je ze tako ena bedarija, sej folk prostovoljno vplacuje in ce zadane mu tudi izplacajo. Opravicevanje tega s tem, da imajo pri tem igralnice prednost in da to skoduje druzbi ker lahko folk rata zasvojen in bla bla je pa tudi malodane smesno, sej rata lahko odvisen tudi od alkohola (dokaj pogosto v Slo), cigaret (to ze po pravilu), zdravil ali pa kaj vem, seksa, bencinskih hlapov pa tega (se) niso prepovedal pa tudi pri tem imas samo izgubo... V glavnem, to s koncesijo mi ni bilo nikoli jasno, naj pac poskrbijo, da firma posluje regularno, torej da res izplacuje dobitke, da je toliko dobitkov, kolikor pravijo in naj dajo neko obliko davka na prireditelje teh iger ce ze morajo...
Zdej pa zgodba s Sportno loterijo in stavami. Kot prvo, pri nas so sportne stave klasificirane kot igra na sreco (v tujini kolikor razumem povecini niso) in zato potrebuje prireditelj pridobit koncesijo. Pri nas je to seveda uspelo samo Sportni loteriji. (Btw: le-ta nima zveze z Loterijo Slovenije, ki prireja 'klasicne' igre na sreco.) Oz. v bistvu je tako da je Sp. loterija koncesijo ze imela, potem pa so se zaceli ukvarjati se s sportnimi stavami. Vsi ostali bookieji, ki so hoteli pri nas zacet ponujat stave, niso mogli dobiti te vrazje koncesije. Med njimi dve hrvaski stavnici in ena italijanska (kolikor vem). Tako ima Sp. loterija efektivno monopol nas stavami pri nas. In s tem si lahko privosci da ima kvote in stavne pogoje, ki so sramotni v primerjavi z ostalimi drzavami (razen kaksnih vzhodnih...) oz. stavnicami. Od tega se seveda precej dobro sluzi, ceprav jim velik del izkusenejsih stavcev uhaja vplacevat stave na Hrvasko, ali pa v Italijo ter Avstrijo. Poznam primere, ko so masovno hodili vplacevat v naso juzno sosedo, recimo zbrali so kes in potem se je nekdo zapeljal dol stavit za vse ipd. (Tudi precej slovenskih nogometasev je imelo/ima take izlete.) No, kakorkoli ze, problem je v naslednjem, pri nas imata in Loterija Slo in Sp. loterija kao namen zbiranja sredstev za sport, kulturo in invalide (iz kje natanko jim to, pravzaprav ne vem) in sta dolzna placevati mislim da 5% denarja v te sklade. Tukaj se obraca dosti denarja (predvsem preko najprilubljenejse igre Lota) in bog ve kam vse zaide. Svoje dobi tudi drzava, ki pobere 15% davka na dobitek za zneske nad ~47 jurjev. Zdej, ce bi prisel se kak drug ponudnik stav v Slo, bi se drzavi sicer splacalo, ker bi dobila vsaj toliko ali pa se vec denarja, ampak, heh zal so napisali zakon tako (ocitno je bilo lobiranje izjemno dobro), da so vanj zapisali recimo naslednje (8. clen, zadnji odstavek): "Na območju Republike Slovenije trajno prirejata klasične igre na srečo največ dva prireditelja, Vlada Republike Slovenije pa lahko dodeli največ 15 koncesij za prirejanje posebnih iger na srečo v igralnicah in 45 koncesij za prirejanje posebnih iger na srečo v igralnih salonih." Zanimivo, ni kaj.
No, kot da uhajanje stavcev cez mejo ne bi bilo dovolj, so se pojavile se online bookieji. No, nekateri so sicer obstajali ze prej, ampak pred pojavom Sportnih stav v Slo so le redki vedeli zanje. Potem so jih pocasi zaceli odkrivati, z razvojem interneta so tudi prihajali novi in tam so zaceli staviti tudi Slovenci. Kako je z eventualnim zasluzkom nisem cisto sure, ker ko ti recimo izplacajo denar iz racuna na TR, ker prihaja iz tujine bi menda moral placati davek oz. prijavit v dohodnino (folk pa tega vecinoma ne pocne). Ampak nekaj let tega nihce ni imel za mar, dokler ni BAW zacel oglasevati tudi v Slo, kot je ze rekel Trdi. In mu je dejansko uspelo pritegnit nekaj folka. Potem so nasi ugotovil, da jim inet bookieji skacejo v zelje in so morali ukrepati. Zdej, situacija je se bolj zanimiva, ker v nasem zakonu, clen 3a pise tole: "Prirejanje iger na srečo preko interneta oziroma drugih telekomunikacijskih sredstev je dovoljeno le gospodarskim družbam, ki pridobijo koncesijo za trajno prirejanje klasičnih iger na srečo ali koncesijo za prirejanje posebnih iger na srečo v igralnicah.
Gospodarske družbe iz prejšnjega odstavka morajo informacijski sistem, na katerem prirejajo igre na srečo preko interneta, povezati v informacijski sistem nadzornega organa in nadzornemu organu zagotoviti bralni dostop do aplikacij podatkov in sistemskih zabeležk.
" Jest to razumem da morajo (tudi) ce poslujejo (samo) prek neta, slovenski ponudniki imeti koncesijo, ker ce s tem prepovedujejo vsem (tujim) firmam da "prirejajo igre na sreco" preko neta (kakorkoli ze naj si pisci zakona to predstavljali) potem ne vem kako ta clen zdrzi kakrno koli pravno presojo. No, torej zdej hocejo blokiranje vseh takih strani. Seveda so takoj zaceli vpletati v to zgodbo, kako BAW nic ne placuje sportnikom in ostalim tem organizacijam, oni pa in podobne stvari, da bi obrnili javnost sebi v prid aii pa speljali pozornost stran od relevantnih podatkov.
Nismo pa prvi s to problematiko, kajti ravno pred kratkim so zaceli online bookieje preganjati tudi v Nemciji, prvega seveda BAW. Cele zgodbe se nisem prebral, ampak menda naj bi razmisljali, da prepovejo Nemcem staviti na ne-nemskih bookiejih.
Ce se dotaknemo pa se tega dopisa, to je pa tudi komedija brez primere. Da lahko ena taka stvar prisili ISP-je da blokirajo strani je grozljivo. Itak je vprasanje, kaj naj bi ta urad sploh lahko naredil, oni bi morali preganjat krsitelje zakona, ki pa nikakor ne morejo biti ne uporabniki, ne ISP-ji, ne lastniki serverjev ne sami bookieji. Zakon, razen zgoraj omenjenega odstavka, ki je malo cuden, doloca samo, kdo in na kaksen nacin lahko prireja igre na sreco v Slo. Kaksni so recimo odgovorni pri nasih ISP-jih in njihovi pravniki, da takoj izvrsijo kar jim kdorkoli rece pa si lahko misli vsak sam.
Ce zakljucim to klobaso od pisanja se s prepovedjo reklamiranja, pa naj recem samo ROTFL.

mumbo ::

tragikomično je vse skupaj...

potem bo moral tudi google odgovarjat, ker jaz skozi njihov gmail sprejemam emaile z oglasno vsebino od bwina.. pa na tv sloveniji sem videl pri prenosu tekem oglase za bwin.. bojo odgovarjali? glede na zakon in njihovo tomačenje s strani urada, bi morli.

.....
Obvestilo v zvezi z opravljanjem storitev za tuje prireditelje iger na srečo

V zvezi z aktualnim oglaševanjem tujih prirediteljev iger na srečo v slovenskem prostoru posebej opozarjamo na 6. člen Zakona o igrah na srečo (uradni list RS, št. 134/03 – uradno prečiščeno besedilo), ki izrecno določa, da je sprejemanje vplačil za igre na srečo ali opravljanje drugih storitev v zvezi s katerekoli igro na srečo za tuje osebe v Republiki Sloveniji prepovedano. Ravnanje v nasprotju z navedenim členom predstavlja prekršek, ki je sankcioniran v 120. členu Zakona o igrah na srečo.

Prirejanje iger na srečo v Republiki Sloveniji je predmet posebne zakonske ureditve in izključna pravica Republike Slovenije, igre na srečo pa se lahko prirejajo le na podlagi dovoljenja oziroma koncesije pristojnega organa.

Register pravnih oseb, ki so pridobile koncesijo Vlade Republike Slovenije za prirejanje iger na srečo v Republiki Sloveniji, je javno objavljen na spletni strani Urada RS za nadzor prirejanja iger na srečo.
link

poweroff ::

Žalostno je, da očitno Urad RS za igre na srečo ne pozna primera Gambelli - sodbe Sodišča ES izdane 6. novembra 2003.
sudo poweroff

urban99 ::

kolega me je obvestil, da naj bi bila na VAL 202 ob 14:45 oddaja na to temo, vendar v uradnem sporedu ni sledi o tem. Bomo videli... er, slišali :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: urban99 ()

urban99 ::

jup, it's on!

Goranjama ::

glih sem zamudil odaj. Kaj so rekli?

urban99 ::

iščem po arhivu vala 202 pa ne najdem.... popolnoma kratek pogovor z Darkom Bulatom je bil in če sem prav razumel, naj bi MF razposlalo ISPjem dopis, ne pa odločbe o tem, da ti dve stavnici pač nimata koncesije. In, hop - T2 je blokiral zadevo, večina ostalih pa ne. Če ima kdo več informacij (jaz nikjer ne zasledim uradnih, T2 net namreč trdi, da je bila iz MF poslana ZAHTEVA), naj pripopa link sem.

Primoz ::

Na vrhu (v novici) imate že od samega začetka link do skeniranega zmazka, ki ga je okoli pošiljal urad.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Trdi ::

Zelo informativen post tecumseha, ki se na te stvari podrobno spozna že veliko let. Ne postat, če ga ne preberete, lepo prosim.

Povedal bi še nekaj glede tega. Dilema ali je to v Sloveniji ali ni. Zakon pravi, da kdor hoče ponujati storitev iger na srečo prek interneta, mora pridobiti koncesijo. Ampak jasno je vendar, da to velja samo za slovenske firme. Tuje firme ne morejo biti podvržene temu zakonu. Priporočam branje britanskega Gambling acta, ki proti našemu zakonu o igrah na srečo zgleda kot roman. Zakaj? Ker je tako presneto natančen. Naš zakon si lahko razlagaš na sto načinov, vsak uradniček, ki ga podkupi Pepe s Športne loterije, lahko prebere zakon drugače. Gambling act ne moreš. V bistvu je Gambling act enak našemu zakonu - le da je dodanih več pojasnil. Na primer? No, na primer, pojasnjeno je, da to glede koncesij velja samo za domače firme. Kaj pa tuje firme, ki bi rade opravljale dejavnost na območju Velike britanije? Imajo vso možnost za to, ni jim treba pridobiti koncesije, ni jim treba plačevati davkov prav tako tudi ne igralcem. Ampak vsak zakon ima tudi kakšno omejitev a ne? Seveda. Zakon pravi, da taka tuja firma, na ozemlju VB ne sme "fizično" ponujati svoje storitve. Prav s primerom je pojasnjeno, da lahko najamejo prostor v katerem oglašujejo svojo dejavnost, ne smejo pa ničesar več ponuditi, nobenega monitorja, nobene tipkovnice. Če pa nekdo pride v ta prostor s svojim prenosnikom, pa lahko opravi storitev, koncesija ni potrebna. Vse to je lepo zapisano v Gambling actu, vključno s primeri računalniške opreme, ki se smatra za nedovoljeno.

Slovenska država s trenutnimi dejanji tako globoko in nedopustno posega v postavljene okvirje, v katerih delujejo tovrstne firme v naši preljubi Evropski Uniji. Gambling act sem izpostavil zato, ker je najbolj podoben slovenskemu sistemu (kar sem bral teh zakonov (italijanski, nemški, švedski) - samo dodatna pojasnila ima, veliko teh. In naši vrli uradnički ta pojasnila krvavo potrebujejo.
Trdota d.o.o.

urban99 ::

SiOL blokiral dostop...

tecumseh ::

https://www.bwin.de/default.aspx ;)
Se en dokaz da je to sproducirano s strani Sportne loterije in da nasi uradniki nimajo pojma za kaj sploh gre. Betandwin oz. Bwin se poleg sportnih stav ukvarja tudi z online gamblingom. V lasti ima recimo http://www.pokerroom.com in http://www.casinoroom.com. Te dve strani nista blokirani. Pravzaprav so blokirali samo BAW in www.bet-at-home.com. Samo ti dve strani od vseh moznih bookiejev, ki jih lahko iz glave nastejem ene petnajst in pa od vseh moznih gambling strani, ki jih sicer ne poznam toliko, ampak sem preprican da jih je ene 20x vec kot bookejev. To nam lahko ze samo po sebi marsikaj pove. Ne vem zakaj takih svinjarij casopisi ne dajo na prvo stran. Delo je danes objavil en majhen clanek, ki je sicer kar dobro opisal stanje, ampak brez ozadja in uvida kaksne implikacije ima zadeva.
Povsem se strinjam s tem, da imajo vse razvite drzave te zakone in samo 'stavno sceno' urejeno mnogo bolje kot pri nas. Tudi ex-jugo drzave pred katerimi se ponavadi tolcemo po prsih s svojo evropskostjo.
Me pa zanima se nekaj drugega, ce zna kdo odgovorit... Ali lahko ISP-ji po 'lastni presoji' blokirajo katero koli stran? Ali s tem krsijo kaksen zakon in/zli pogodbo med uporabniki in njimi? Ker, kot sem ze rekel, dvomim da imajo ISP-ji tako nesposobne pravnike, da ne bi dojeli, da pri tej prepovedi nekaj ne stima (ceprav, no, vse je mogoce, heh). Tako da bi se lahko za to odlocili edino prostovoljno, ces 'sli jim bomo na roko'... In ce ne smejo, kaj lahko narocniki naredimo glede tega?

roscha ::

www77.bwin.com

>:D :D

Trdi ::

Haha. Najbolj je pa zanimivo, da se toliko jezim zaradi ene stavnice, kjer nikoli ne bi stavil. Stavnica namreč spada med ovčarske stavnice. Dokler ti gre slabo, je kul, ko ti pa gre dobro, ti pa zmanjšujejo dovoljeno stavo na posamezni dogodek in najboljšim stavcem tudi ukinejo account (denar seveda vrnejo, ampak vseeno). Profesionalni stavci tako igrajo na drugih stavnicah...
Tako da v tem primeru gre samo za princip.
Trdota d.o.o.

urban99 ::

meni še vedno ni jasno, zakaj poteka vse tako potiho... ok, štekam da je danes glavna novica umetna vojna na hotizi, ampak pričakoval bi vsaj kak pogovor z Alkalajem ali kaj podobnega pa nič.

driver_x ::

@Trdi: tako je, gre se za princip. Tudi pri meni so stave zadnje, kar bi me zanimalo. Ampak nikoli se ne ve, kaj bo na vrsti naslednje ...

Ferplay ::

Zdravo

Je že kaj novega glede tega.

V kdo če bi bilo možno slovensko vlado tožiti zaradi kršenja človekovih pravic (pravica do informacij ali pravica ...)

lp
--------------------------------------------------------------------------
Človeško se je motiti, neumno pa je vztrajati v napaki

Daedalus ::

Tožit zaradi česa takega IMO bolj ne gre, kot ja. Če pa hočeš prispevat svoj delež k širjenju besede o neumnosti takelih poteza, pol pa se priključi v tole temo, pa pošli par mailov.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

roscha ::

Blah. grem v 2 fronti.

1. Kršenje pogojev poslovanja. Na najihovi spletni stani piše da NE blokirajo spletnih vsebin... Zavrnitev računa.
2. DOPIS (ki ga seveda ne bodo šmirgali 2%) ampak je pravno zavezujoč enako kot od MF. 187 člen Kazenskega zakonika
prva in tretja (pogojno četrta) alineja. Kakih 150 XXX strani za začetek. Pa da vidimo. Medije sem že omenil?


Gremo se (pod)jebavat. weeeeeeee!
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Postopek proti Telekomu Slovenije zaradi suma kršitve konkurenčnega prava (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
548270 (5838) PaX_MaN
»

Blokada bwin se razpleta s tožbo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
8112095 (9115) MarkV
»

Mnenje: totalitarni vzgibi slovenskih oblasti pri odnosu do interneta (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
29136044 (28166) driver_x
»

Blokada BetandWin.com (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8816936 (13333) CWIZO
»

Imperij v trgovini s porcelanom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8120909 (831) roscha

Več podobnih tem