» »

Mnenje: totalitarni vzgibi slovenskih oblasti pri odnosu do interneta

Daedalus ::

Tody - daj c/p članka sem...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

SasoS ::

Internetni ponudniki proti blokadi interneta Luka Dekleva Humar
luka.dekleva@finance-on.net

Sispa, ki združuje slovenske ponudnike dostopa do interneta, se ne strinja s cenzuro interneta. Na včerajšnjem informativnem sestanku s predstavniki Urada RS za nadzor prirejanja iger na srečo na ministrstvu za gospodarstvo so še enkrat povedali, da je ukrep prepovedi posameznih spletnih strani nesmiseln in neuresničljiv. Darko Bulat, predsednik Sispe, je dejal: "Nadziranje vsebine spletnih strani, ki je v tujini, denimo primer stavnice Bwin, ni mogoče učinkovito zapreti pred uporabniki v Sloveniji. Čeprav bi želeli ustreči zahtevam države po odklopu posameznih spornih spletnih strani v tujini, manjkajo ustrezni podzakonski akti in izvedbeni predpisi o takšni prepovedi. S prepovedjo spletnih strani brez ustrezne pravne podlage, pri čemer poziv ni bil ustrezna pravna podlaga, je mogoče vložiti tožbo proti ponudniku dostopa do interneta."

Trdi ::

Matthai, daj povej malo stroške teh tožb...
Trdota d.o.o.

Keyser Soze ::

Kar govorim že vseskozi je sedaj tudi nekaterim drugim potegnilo.

Problem ni v prepovedi spletnih stavnic, problem je pri cenzuri interneta. In folk bi nadvse rad tožil državo. Kako? Na podlagi česa? :\

Ne morejo se ISPji opirat na nek dopis kot pravno podlago za blokado določene strani. Ne gre. In tu je napaka čisto na strani ISPjev, ki so to blokirali. Državi gre zamerit samo to, da je tako grdo izigrala naivne ponudnike interneta. Delno dosegla cilj in si oprala roke.

In to je trajalo koliko časa da je temu Darku Bulatu potegnilo?

Slovenska zakonodaja je popolnoma jasna kar se tiče prirejanja iger na srečo preko interneta. Problem je le to, da nima ustreznih sankcij za primere kršitev teh določil. Kako smiselna je zakonska določba brez ustrezne sankcije je pa vsem jasno. Če RS ni uskladila svoje zakonodaje z direktivami EU jo čaka kazen. Preprosto.

Trdi ::

Heh, tale članek sem pa šele daens videl. Tako je, ko se udari z enakim orožjem nazaj, zdaj pa jok in stok. :\
Trdota d.o.o.

urban99 ::

Trdi tnx za novice, tole s SISPO je super... Darko Bulat bo enkrat dobil spomenik za svoje delo

Daedalus ::

Trdi - copy/paste prosim...

Problem ni v prepovedi spletnih stavnic, problem je pri cenzuri interneta. In folk bi nadvse rad tožil državo. Kako? Na podlagi česa? :\

Izigravanje ustavnega načela enakosti pred zakonom. S tem, da ne bi šlo za tožbo, ampak izpodbitje odločbe kot nezakonite. Tožil bi, če bi bil pri volji - Siol. Ker mi blokira dostop do omenjenih strani.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Trdi ::

Hit bije boj z Avstrijci pri evropski komisiji

Tudi Hit ne sme oglaševati v tujini, predvsem v Avstriji, ki je zanj najbolj zanimiva; pravico išče pri evropski komisiji

Hit s predsednikom uprave Nikom Troštom na čelu poskuša doseči odpravo prepovedi oglaševanja tujih prirediteljev iger na srečo.

S podobnimi težavami kot tuji prireditelji iger na srečo pri nas se v Avstriji srečuje tudi novogoriški Hit. Avstrijski zakon o igrah na srečo namreč v nasprotju z našim 6. členom izrecno prepoveduje tudi oglaševanje tujih igralničarjev oziroma iger. Zato je Hit že lani sprožili postopek pred evropsko komisijo (EK).

"Po pomoč smo se obrnili na EK in vložili pritožbo zaradi omejevanja prostega pretoka informacij oziroma očitne diskriminacije tujih ponudnikov. Želimo samo, da za vse veljajo enaki pogoji," pravijo v Hitu in dodajajo, da zaradi neurejenosti področja vse prireditelje iger na srečo, internetne in tako imenovane klasične, mečejo v isti koš. Poznavalci tega področja so namreč prepričani, da so z omenjeno prepovedjo v Avstriji verjetno želeli zajeziti predvsem internetno igralništvo, vendar so s tem v kot stisnili tudi Hit.
Avstrijci medijev še niso pregledali

Kljub prepovedi oglaševanja tujih prirediteljev Hit že ves čas brez težav objavlja oglase v tamkajšnjih medijih. Še več, je celo pokrovitelj beljaškega hokejskega kluba, vendar avstrijsko ministrstvo za finance, ki je pristojni nadzorni organ, doslej še ni ukrepalo. Je pa to storila njihova konkurenca, ki je želela prek svojih odvetnikov medije odvrniti od objave Hitovih oglasov.
Posredovali so tudi naši evroposlanci

Čeprav ukrepov zoper medije še ni bilo, je Hit že pred časom avstrijsko ministrstvo zaprosil za uradno tolmačenje navedenega zakona, vendar ni dobil pravega odgovora. Zato so se slovenski evropski poslanci z Jelkom Kacinom na čelu obrnili še na evropski parlament oziroma EK in prosili za natančno razlago tega področja. Komisija je najprej načelno odgovorila, da je vsaka diskriminacija prepovedana, nato pa je Hit pozvala, naj vloži uradno pritožbo s konkretnimi dokazi. To so lani tudi storili, pred kratkim pa so jo dopolnili še z dokazili o oglaševanju avstrijskih igralniških ponudnikov v tujini. Če bi oziroma bo EK odločila v prid Hita, bo njihova odločitev veljala za celotno EU, tudi pri nas. To torej pomeni, da bi tuji ponudniki v Sloveniji vendarle lahko oglaševali.
EK pritožbe v zadnjem času ni obravnaval

Po besedah odgovornih na Hitu postopek na EK poteka, vendar nimajo podrobnih informacij o tem, kako daleč je. Brez pravega odgovora o tem, v kateri fazi je postopek, smo v petek na EK ostali tudi mi. Slovenski komisar v EK Janez Potočnik pa nam je povedal, da te teme ni bilo na dnevnem redu zadnjih sej.


Vrhunec dvoličnosti pa se mi zdi komentar pod fotko šefa HIT-a:
Hit s predsednikom uprave Nikom Troštom na čelu poskuša doseči odpravo prepovedi oglaševanja tujih prirediteljev iger na srečo.

Ko je bilo govora o Bwin, je pa ravno ta gospod bil glasen, kako se to mora prepovedati.
Trdota d.o.o.

Keyser Soze ::

@Daedalus

Mislim, da tu ni govora o nobeni odločbi???

@Trdi

Je pa le mičkena razlika med oglaševanjem storitev in pa med samim izvajanjem le teh.:\

poweroff ::

Keyser: In to je trajalo koliko časa da je temu Darku Bulatu potegnilo?
Bulat to VE že od začetka. ČE nekaj forumašev tukaj ne ve in ne bera zadeve, to še ne pomeni, da Bulat ne ve.

In še enkrat: v primeru tožbe ne gre za poseg v pravice s strani države! Gre za poseg s strani ISPja. Gre za izključno za razm,erje med uporabnikom in ISPjem. ČE bi ISP imel odredbo, bi bil pokrit - šlo bi za razmerje med uporabnikom in državo. Če pravne podlage ni, ostane ISP sam, država pa se lepo skrije...
sudo poweroff

urban99 ::

RTV SLO blogi - "Civilna družba pa preko spletnih forumov in e-pošte že opozarja na (ponovno) državno cenzuro."

Ali tip res pridno spremlja spletno dogajanje ali pa se je folk res odzval :)

SasoS ::

"od tujih ponudnikov iger na srečo pa slovenski proračun nima prav nobene koristi."

Ta je svetovna :D. Seveda nima nobenih koristi...prav tako nima slovenski proračun nobenih koristi od še mnogih drugih tujih ponudnikov takih ali drugačnih servisov. Najbolje bi bilo da začne vlada kar po vrsti vsem pošiljat pisma da morajo plačevati davke sloveniji...kar vsi...za vsak slučaj. Naj cel svet plačuje nam davke da bo Bajuk lahko pokril svojo davčno luknjo :D

Keyser Soze ::

Jah, pa jih ne ane. Hvala bogu, da ne razmišljajo vsi na tak način.

Če pa malo omeji igre na srečo pa res ni noben velik problem. En vas mora kontrolirat.:D

thezerox ::

http://www.finance-on.net/?MOD=show&id=...

Odgovor odvetnika na trditve Urada RS.

Registracija je potrebna za ogled članka. C/p pa ne bom delal zaradi avtorskih pravic.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: thezerox ()

SasoS ::

Članek pravi da uredba krši načelo "prostega pretoka storitev iz 49. člena Pogodbe o ustanovitvi Evropskih skupnosti", je neustavna (zaradi načela enakosti), "Poleg tega je po 17. členu slovenskega Zakona o davku na dodano vrednost kraj opravljanja storitve pri tovrstnih storitvah kraj sedeža ponudnika, to pa je v konkretnem primeru izven Slovenije. Bwin torej opravlja svoje storitve izven Slovenije in so omejevalna ravnanja Urada tudi iz tega razloga nezakonita."

Tudi v Bruslju se premikajo mlini....http://www.finance-on.net/?MOD=show&id=...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SasoS ()

tecumseh ::

SasoS: ja, samo cakam da bo kdo od lolekov na oblasti pri nas pribil to, kar smo slisali v enem izmed Monty Python skecev: "I think we should tax all foreigners living abroad". :))

poweroff ::

Hitra obnova članka v Financah:

v članku od linka, ki ga je objavil alo-alo se najpogosteje pojavlja besedna zveza "takšno ravnanje države predstavlja škodno ravnanje, posledica je odškodninska odgovornost države".

8-)
sudo poweroff

Tody ::

mislim da sem našel nekaj denarja za tožbeni sklad >:D money money money :D

Gavran ::

sese12 ::

https://www.bwin.com/ začel danes na Siol-u čudežno spet delovati.

Pa se vseeno nekaj premika :D

Daedalus ::

Aha, Siol se je že usral... So mogoče pogruntali, da nastavljajo glavo za državo?

Še vedno pa majo konkretno minus točko, ker mi niso odgovorili na mail. Krasen PR, ni kaj.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

globoko grlo ::

T2 ma pa še kr glavo v pesku

urban99 ::

hehe, tole je špasno... tnx za info sese12

Gavran ::

Kakšno je trenutno stanje? Kateri ponudnik blokira?

Primoz ::

Blokirajo siol, t2 in mobitel. Volja nic vec.


Pac zadeve tako ali drugače povezane s slovensko državo.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primoz ()

Daedalus ::

Ehm, wotta mistejka to mejka...:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Gavran ::

Čez vikend smo s kolegi prišli do zanimivega zaključka: če naši ISPji priznavajo, da opravljajo storitev za tujega ponudnika (v tem primeru Bwin), potem priznavajo svojo krivdo tudi v primeru p2p povezav. Posledično lahko pričakujejo milijardne tožbe (v dolarjih) s strani RIAA, MPAA in ostalih velikih založb, katerih dela se prenašajo preko omrežja naših ISPjev... Še bo zanimivo... Kdo bo o takšnem stališču naših ISP obvestil recimo RIAA?

neres ::

Blokirajo siol, t2 in mobitel.

Meni na Siolu dela.

Primoz ::

Kater naslov?
There can be no real freedom without the freedom to fail.

sese12 ::

Meni doma na Siolu-u že tri dni normalno dela na

www.bwin.com

Tody ::

jap dela na siolu... sicer se neka flash animacija pokaže ki je prej ni bilo ampak se da vse delat

Daedalus ::

Čez vikend smo s kolegi prišli do zanimivega zaključka: če naši ISPji priznavajo, da opravljajo storitev za tujega ponudnika (v tem primeru Bwin), potem priznavajo svojo krivdo tudi v primeru p2p povezav. Posledično lahko pričakujejo milijardne tožbe (v dolarjih) s strani RIAA, MPAA in ostalih velikih založb, katerih dela se prenašajo preko omrežja naših ISPjev... Še bo zanimivo... Kdo bo o takšnem stališču naših ISP obvestil recimo RIAA?

Jap, analogija je jasna. Glede na utemeljevanje naših državnih uslužbencev je možno naše ISP-je komot kazensko ovadit. Recimo - zarad pomoči pri razpečevanju pedofilskega materiala. A bi šli probat?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

urban99 ::

čist btw - meni na SiLOLu že 2 dni ne delata tako https://www.bwin.com/ kot http://www.bet-at-home.com/. Prej je dva dni delalo bp.

neres ::

http(s)://www.bwin.com mi dela na Siolu, ampak nalaga zelo počasi.
edit: www.bet-at-home.com prav tako dela.

Sicer pa bo o tej tematiki govora tudi nocoj na Studio City.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neres ()

Gavran ::

@ Daedalus: razpečavanje xxx materialov je kaznivo tako ali tako, tožbo bi po službeni dolžnosti moral vložiti javni tožilec, torej zadošča da njemu pošljemo dokaze.

urban99 ::

Je kdo gledal Studio City? Jaz nisem mogel gledat celega, ampak napovedane teme o cenzuri stavnic nisem opazil?

christooss ::

Urban99 sej si ga lahko ogledaš na rtvslo.si
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Tody ::

Finance spet objavljajo zanimiv članek Finance: Bwin želi v Sloveniji 100,4 milijona evrov

Če sem prav razumel hoče Bwin vse skupaj 100 mio EUR

POPTV fasal kazen 500.000 sit ker je še naprej reklamiral BWIN , me zanima če bo IPROM tud dobil po prstih mamu jih politično

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tody ()

urban99 ::

@christooss - em... bom vprašal drugače - a so res umaknili napovedano temo iz oddaje ali jo samo jaz vedno spregledam, ko pregledujem zadevo?

Gavran ::

Tudi jaz ne najdem tega prispevka - cenzura na RTV?

Keyser Soze ::

Čisto lepo dela na Siolu. Že kar nekaj časa. Tako da ne iskat "obrazov na marsu" tule.

Kar se pa tiče same odločbe, ki jo je izdal urad. Jo je možno kje videti?

Gavran ::

Keyser Soze ::

Ne dopis. Odločbo sem imel v mislih.

Za dopis vem, odločbe pa nikjer ne najdem.

Gavran ::

Kolikor vem je tole edino kar je izdal urad. Lahko pa se motim.

perci ::

Motiš se. V dopisu navaja dve številki odločb, ki naj bi jih vročil bw in bah

Gavran ::

V mislih sem imel tisto kar naj bi dobili v roke naši ISPji. Odločbe ki jih naši izdajajo firmam v tujini so itak neveljavne - firme poslujejo po zakonodaji držav v katerih so registrirane.

perci ::

Odločbe ki jih naši izdajajo firmam v tujini so itak neveljavne
Ne, če te poslujejo tudi v SLO. To je pa zdaj vprašanje sodne prakse - imo ni šans, da bi lahko interpretiral, da BW posluje pri nas.

Gavran ::

Mislim da nas veliko deli tvoje mišljenje.

http://www.finance-on.net/?MOD=show&id=...

poweroff ::

Govorimo o odločbah ISPjem, ne Bwinu.
sudo poweroff

Keyser Soze ::

Kakšne pa so tiste bistvene sestavine odločbe?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako dostopati do Bwina

Oddelek: Pomoč in nasveti
175010 (1801) DarwiN
»

Blokada bwin se razpleta s tožbo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
8112095 (9115) MarkV
»

Mnenje: totalitarni vzgibi slovenskih oblasti pri odnosu do interneta (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
29136045 (28167) driver_x
»

Blokada BetandWin.com (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8816936 (13333) CWIZO
»

Imperij v trgovini s porcelanom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8120909 (831) roscha

Več podobnih tem