»

UNPIS: Ni časti med tatovi (2)

Slo-Tech - Kot smo poročali v začetku letošnjega leta se UNPIS zadnje čase aktivno ukvarja s prestrezanjem in preusmerjanjem komunikacij slovenskih uporabnikov interneta iz nekaterih spletnih stavnic na svojo spletno stran. Tako se vam lahko mimogrede zgodi, da pristanete na njihovem strežniku, če boste želeli obiskati spletne strani, za katere ne želijo, da bi jih videli.

Kot so priznali že sami v odgovoru Upravnemu sodišču, Urad prav gotovo nima in ne bo imel interesa, da bi vzpostavljal zbirko IP naslovov za katero nima oziroma ne bi imel pravne podlage, čemur je sodišče tudi v celoti sledilo.

V postopku Informacijskega pooblaščenca se je izkazalo, da je organ seveda obljubljal stvari, ki jih ni imel nobenega namena spoštovati.

Tako so med inšpekcijskim pregledom odkrili, da ne samo, da je UNPIS vzpostavil nezakonito zbirko za katero je sodišču obljubil, da je nikakor ne bo vzpostavil, temveč jo je celo javno objavil.

Dostopi so se tako do nedavnega shranjevali, ne da bi se o temu...

129 komentarjev

Okrogla miza: ACTA in SOPA: Trgovinski sporazumi, ki grozijo svobodi spleta?

Slo-Tech - Včeraj zvečer je v Kiberpipi potekala okrogla miza na temo ACTE. Udeležili so se je Andrej Piano, sekretar na ministrstvo za gospodarstvo, Jure Logar, državni nadzornik v Uradu informacijskega pooblaščenca, Tadej Hren, SI-CERT, dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M., ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino, Matija Šuklje, član društva FSFE. Iz občinstva pa posebej poudarjamo tudi prispevke informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar ter direktorja Datalaba Andreja Mertlja.

Debata je postala živahnejša, ko je Informacijska pooblaščenka iz občinstva vprašala državnega sekretarja Andreja Piana, ali so na ministrstvu pripravili analizo, katere zakone bi bilo potrebno spremeniti, da bi ACTA lahko zaživela v slovenskem...

28 komentarjev

Sodišče Evropskih skupnosti dovolilo državni monopol nad športnimi stavami

Reuters - Sodišče Evropskih skupnosti je danes v postopku odločanja o predhodnem vprašanju odločilo, da določba 49. člena Pogodbe o ustanovitvi Evropske skupnosti o svobodi opravljanja storitev državam članicam ne prepoveduje omejevanja opravljanja iger na srečo preko spleta oz. spletnega dostopa iz državnega ozemlja, kar določa portugalski zakon o državnem monopolu na področju iger na srečo in stavnicah. To pomeni, da lahko posamezne države članice EU od ponudnikov dostopa do interneta zahtevajo prepoved dostopa uporabnikov do spletnih stavnic, če obstaja nevarnost kaznivih dejanj.

V postopku pred sodiščem sta si nasproti stala portugalska državna loterija Jogos Santa Casa ter Bwin in portugalska nogometna liga. Bwin in portugalska nogometna zveza sta namreč sklenila sponzorsko pogodbo, ki je vključevala reklamiranje Bwina na stadionih in internetnih straneh lige, zaradi česar ju je Santa Casa, ki ima na Portugalskem monopol nad igrami na srečo in stavnicami, kaznovala z vsakega po 75.000...

15 komentarjev

Kiberpipa v tem tednu

Kiberpipa -

Safe.si, slovenska točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih tehnologij, vas v torek od 15h naprej vabi v Kiberpipo ob Dnevu varne rabe interneta.

Ob 19h se na Pipinem odprtem terminu obeta predavanje dr. Mateja Kovačiča o kriminalu preko elektronske pošte, kjer boste imeli priložnost slišati malo več o nezaželeni pošti (t.i. spam-u), e-poštnih goljufijah in zlonamernih vsebinah, ki se posredujejo preko elektronske pošte. Na predavanju bodo med drugim predstavljeni trije konkretni primeri zlorabe elektronske pošte, ki jih je obravnavala slovenska policija.

V sredo si bomo s Sebastjanom Trepčo na Spletnih uricah pogledali, kako izgleda razvoj in osnovni gradniki Java Server Pages aplikacij ter se dotaknili še osnovne filozofije samega jezika oziroma na kaj moramo biti pozorni, ko se odločamo zanj.

Vstop je seveda prost. Vabljeni!

0 komentarjev

Mnenje: totalitarni vzgibi slovenskih oblasti pri odnosu do interneta

Slo-Tech - Naslednje v seriji mnenj o omejevanju dostopa do interneta na podlagi grozilnih dopisov. Še vedno iščemo pisca za nasprotno stališče (pišite nam). Matej Kovačič je tokrat malo podrobneje obdelal stališče, da tako izvedena cenzura v pravni državi ni dopustna.

Z današnjim dnem se je operaterjem, ki so upoštevali grozilni dopis Urada pridružil tudi SiOL. Koliko je tak ukrep smiselen, si lahko ogledate sami na www77.bwin.com.

Veselo branje

291 komentarjev

Mnenje: Nevtralnost omrežij

Slo-Tech - Danes objavljamo krajše razmišljanje o nevtralnosti omrežij. Lenart J. Kučič v njem opozarja, da je za javno dobro bolje, da omrežja ostanejo vsebinsko nevtralna in operaterji ne diskriminirajo paketkov IP glede na vsebino, ki jo prenašajo.

Upamo, da bomo s člankom povzročili vsaj nekaj debate na to temo. Vsekakor bomo z veseljem objavili tudi nasprotno mnenje o tem, zakaj je bolje, če telekomunikacijski operater pregleduje promet in se na podlagi vsebine odloča kako hitro (če sploh) bo določena informacija prišla do cilja.

Veselo branje.

30 komentarjev

Imperij v trgovini s porcelanom

Slo-Tech - Potem ko je pred leti Inšpektorat za varstvo osebnih podatkov najprej reševal življenja, kasneje pa ugotovil, da je takšno početje precej jalovo, je tokrat udaril Urad RS za prirejanje iger na srečo.

Urad je namreč mnenja, da ima pristojnost z dopisom blokirati dostop do spletnih strani, ki se mu zdijo škodljive. Pri tem tokrat ni niti izdal odločbe, kot je to pred leti uspelo Inšpektoratu za varstvo osebnih podatkov. Grozilni dopis ne vsebuje navedbe pravne podlage in pravnega poduka -- vsebuje le grožnjo, da bodo ponudniki interneta preganjani kot organizatorji iger na srečo brez koncesije.

V odgovor na ta dopis je T-2 blokiral dostop do navedenih spletnih strani, SiOL je blokado obljubil, ostali operaterji pa menda še razmišljajo o svojih možnostih.

Ponovno se od ponudnikov dostopa do interneta zahteva, da opravljajo dolžnosti policije. Tako bo najbrž, ko bo naslednjič nekdo brez koncesije postavil igralnico, naša oblast poslala dva policista na most pred vhodom in s tem...

81 komentarjev

Postopek proti Telekomu Slovenije zaradi suma kršitve konkurenčnega prava

Slo-Tech - Urad za varstvo konkurence Republike Slovenije je 15. oktobra v Uradnem listu objavil sklep o uvedbi postopka proti Telekomu Slovenije zaradi ugotavljanja domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu s pogojevanjem zakupa priključka ADSL s hkratnim zakupom priključka ISDN in z oglaševanjem zgolj enega ponudnika ADSL povezave v internet (svoje hčerinske družbe SIOL d.o.o.).

Pobudnik postopka oziroma prijavitelj je Boris Horvat. Pogovor, v katerem opisuje razloge za svojo pobudo, je bil je bil objavljen v DELU, 15. oktobra 2004 na strani 18, DELO pa je 22. oktobra 2004 na straneh rubrike "Informacijska tehnologija" objavilo tudi prve odmeve na uvedbo postopka, med drugim sta svoje mnenje povedala tudi direktor Telekoma, ki je mnenja, da Telekom ni zlorabil prevladujočega položaja na trgu in (trenutno še) minister za informacijsko družbo Pavle Gantar, ki je povedal, da so na MIDu zelo zainteresirani za razvezavo ADSL in ISDN, saj bi to po njihovem mnenju občutno povečalo delež...

54 komentarjev

Radio Slovenija o nadzoru interneta v Sloveniji

Slo-Tech - V petek, 9. julija, je bila na Radiu Slovenija na sporedu oddaja Studio ob sedemnajstih. Tema pogovora je bil zakoniti nadzor interneta. V oddaji so sodelovali Klemen Tičar iz ministrstva za informacijso družbo, Andrej Anžič iz policije, Darko Bulat iz K2.net in SISPE ter Matej Kovačič iz FDV.

Zvočni posnetek pogovora v formatu RealAudio lahko poslušate na spletnih straneh Radia Slovenija.
Naslov: 9.7.2004 - Studio ob 17h (Radio Slovenija): Zakonito prestrezanje elektronskih komunikacij v Sloveniji (avtor: Blaž Mazi).

27 komentarjev

Slo-Tech s kolesi čez drn in strn

Vsi skupaj

Slo-Tech - Pred točno desetimi dnevi se nas je skupina desetih Slo-Techerjev podila po obrobnih hribih Ljubljane. Strokovno smo ta dogodek poimenovali STZBČDS, a v bistvu je bil izlet le dober izgovor, da nam ni bilo treba celega dneva presedeti pred računalniki in knjigami.

Kako smo se vlekli v klanec in kako valili navzdol, smo dokumentirali. Veliko spominov nam je ostalo v glavah (nekateri so si podatke dobesedno zabili v glave -- srečanja z drevesi), nekaj smo pofotografirali, še več pa s kamero posneli. Rezultat vsega tega pa sta poročilo o dogodku ("Joj, popolnoma sem v maturo padel") in nadmočni filmček, ki ga je za 60 MB. Vsi obvezno na branje/gledanje, drugič pa se nam pridružite v še...

36 komentarjev