» »

Izdelava zvočnikov

Izdelava zvočnikov

«
1
2 3

zlabo ::

Malo me je prijel, da bi kaj z lesom delal, pa sem prišel na idejo, da si naredim zvočnike za home cinema sistem, torej 5.1 8-)
Opazil sem, da so zvočniki velik narejeni iz tiste goste iverke. Sam mislim to izvesti kar z masivnim lesom. Ali mislite da bo to šlo, kakšen bo kaj zvok. V mislih sem imel češnjo, pa bi potem samo polakiral, da bi bila naravna barva lesa.
Za aktivni subwoofer sem mislil vzeti nizkotonc cerwin vega HED 10. Zvočnik ima 150W RMS (a mislte da bo dovol za dnevno sobo 4x5m). Ne vem pa točnejših podatkov za ta zvočnik, tako da ne morem narediti boxa. Vsi podatki ki jih imam so tukaj nekje. Za sub imam tud namen uporabit češnjev les. Ojačevalec za aktivni sub bom naredu sam, ker se mi zdi da mam neki pojma o elektronki:D

Ne vem še katere zvočnike naj izberem za satelite. Prosim svetujte mi, rad bi razmeroma kvaliteten zvok, za ne preveč denarja. A bi bli sateliti vsak po 80W RMS dost za našo dnevno sobo?

Za vse skupaj imam namen dati do okol 100k SIT, s tem da se bo stvar zavlekla v poletje, saj moram malo denarja zaslužit med počitnicami ;) Predvsem imam namen najprej narediti subwoofer, ga bom do takrat dal pod računalnik, ker mi je zdajšni prešvoh >:D

In za konec, a se mi splača to delat za 100-120k SIT, al se mi bl splača da kupm v štacuni narejene, sam potem ni istega filinga kot če bi naredu sam:P Nekje sem slišal, da lohk z doma narejenimi zvočniki dosežeš kvaliteto kupljenih, že narejenih zvočnikov, za pol cene tistih v trgovini

Vsi nasveti dobrodošli, razpište se;)

jest10 ::

Vzemi raje drugi zvočnik za sub. Ker ta ni ravno najboljši za enostavno izdelavo škatle.(refleksne, pri zaprti ni problemou)
Pa za škatle uporabi mediapan plošče

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jest10 ()

zlabo ::

A pa zaprta ne bi bla dobra za filme, a bi blo bol da bassreflex nardim?
Ker nizkotonec pa maš v mislih? Kva pa če bi uporabu cerwin vega vega 104 (to ma pa 300W rms >:D )

OnTheMic ::

Zlabo,
če se prvič ukvarjaš s home-made zvočniki, boš težko dosegel kvaliteto kupljenih zvočnikov za okoli 100kSIT (seveda odvisno od firme, recimo srednji razred). Zaradi konkurence in popularnosti 5.1 sistemov so namreč tudi cene kvalitetnih 5.1 zvočnikov že precej nizke. Je pa res, da filing po lastni izdelavi naredi svoje... Glede na to, da so pri 5.1 za kvaliteto in čistost zvoka najpomembnejši sateliti, ti priporočam, da te kupiš v štacuni (seveda kakšne spodobne, ne najbolj low-cost crap), aktiven woofer pa si narediš sam. Tako boš lahko precej prišparal (woofer je ponavadi vreden vsaj tretjino cene celotnega 5.1 sistema) in dobil kvaliteto preizkušenih firm zvočnikov. Pa še dober filing samogradnje ti ostane, saj boš v kvaliteten aktiven woofer vseeno moral vložiti precej časa in znanja.
Mimogrede, dobri zvočniki se največkrat delajo iz mediapana, ki je precej kompaktnejši kot iverka, je pa dosti cenejši kot masiven les (češnja, smreka...). Pri wooferjih je kompaktnost zaradi vibracij še posebej pomembna.
Za satelite se pa malo sprehodi po Big Bangu, Bofu, Harvey Normanu in podobnih štacunah. Priporočam predvsem B&W, JBL, Mission, Tannoy... V Big Bangu so imeli enkrat v akciji JBL-ov 5.1 za 60kSIT. Woofer je bil sicer bl bogi, sateliti pa vredni imena JBL. Vsekakor pa preposlušaj čimveč modelov, vsake oči imajo svojega malarja, za ušesa velja popolnoma enako:)

zlabo ::

tnx za razlago, sem tud že sam razmišlu da bi kupu satelite, sub pa naredu sam. Sej verjetno bom res tako naredu, ker sem neki brsku po internetu, pa je velik govora o tej kvaliteti zvoka, da če v prvo delaš, je teško dobro nardit. Čeprav me še vseen mal vleče, da bi jih sam se spravu delat. Sej bom šel naslednji teden v bing-banga v BTC pogledat, pa bom pol vidu

jest10 ::

Ja VEGA serija je pa čsto druga stvar. Potres zagotovljen:D

zlabo ::

Ok, to sem hotu slišat;) Sem se zdej odloču, da zdej naredim sub sam za pod comp, polet pa na šiht pa ene 150k SIT zaslužit. Pa še ene 50k SIT bom dal zraven, pa si bom kupu en oreng Onkyo (sem se zalubu v Onkyo:8) )fšterker pa satelite8-)

OnTheMic ::

Zalubu si se v Onkyo??? Ufff, da si se pri vseh dobrih firmah zalubu ravno v Onkyo:O Saj vem, sto ljudi, sto okusov... ampak rekel si, da želiš nekaj kvalitetnega. Boš pa menda svojemu wooferčku privoščil kaj boljšega... ali pač ne?

zlabo ::

Vsi so mi še rekli, da je Onkyo zakon. Zdej pa res ne vem... Sem čist zmeden:8)
Kiro fermo pa ti priporočaš, pa prosm ne kakšnih ekstremov, tja do 120k SIT bo čist dost, hočem najboljše razmereje cena/kvaliteta;)

zlabo ::

ja, upam da se razumemo, to mislim u bistvu na reciever. A misliš da tale onkyo ni v redu?
Za sub bom pa sam naredu feršterekr 300W RMS

OnTheMic ::

V Big-Bangu dobiš tole Yamaho za 127 kSIT, za kakih 20 kSIT manj pa tole. Vsekakor boljše razmerje cena/kvaliteta, kar se zvoka tiče, pa se Onkyo skrije. Pojdi pogledat v Big-Bang, tam imajo ogromno modelov Yamaha receiverjev po ugodni ceni.
P.S.: Če ti je srebrna tako všeč, tobiš pri Yamahi vse modele tudi v srebrni barvi (za isto ceno):D :D :D

zlabo ::

Aja, jaz sem pa lih kontra slišu (kao da je yamaha v primerjavi z onkyo poden:8)). Sem pa še bl zmeden:O Ma sej ni važn, bom šou enkrat poslušat v big banga pa se bom pol odloču.

Aja, pa črn bo;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlabo ()

OnTheMic ::

Zlabo, res je najbolje, da sam preposlušaš zadeve in sam oceniš, kaj tvojim ušesom najbolj ugaja. Poskusi na vseh receiverjih poslušat isto musko oziroma gledat isti film, da boš lahko čimbolj objektiven.
Glede primerjave si poglej tudi po tujih forumih & testih, kjer v večini primerov Yamahi pripisujejo lepši zvok (dinamika, prostorska zvočna slika...) in bolj dodelane DSP prostorske efekte, kar je logično glede na dejstvo, da je Yamaha na področju DSP obdelave zvoka med najboljšimi (sintetizatorji, signal-procesorji, profi zvočne kartice...).
Skratka, preposlušaj, pa malo še prebrskaj po Googlu...

Trancedeejay ::

Onthemic bi prosil da nehal klamfat bedarije kar se tice Yamahe in Onkya. Testiram vsak dan komponente, ma kaksna Yamaha clovek. Ce kupujes v rangu do 100 jurjev se ti zdele splaca NAD T742(98 tisoc sit-tudi boljsi od Onkyo), TX-SR601 je 100krat boljsi receiver od omenjenega 640 modela od Yamahe, ma scekiraj kaj bom sploh govoril. Yamah ima en kup DSP variant in vsega, sam zvok je valda se zmer pri onkyo better, ce pa gledamo npr Onkyo TX-SR500(tastar model) in NAD T742 je pa valda NAD dost boljsi, v stereo se najbolj pozna.
Have a nice Day

Matt

OnTheMic ::

Trencedeejay,
če zaidemo v stereo zvok, je tale debata popolnoma brezpredmetna. Če hočeš res dober stereo, sigurno ne boš kupoval surround receiverja in petih zvočnikov + subwoofer, ampak raje za isti denar dva precej kvalitetnejša full-range zvočnika in dober stereo ojačevalec.
Kar se pa zgoraj naštetih surround receiverjev tiče, je pa vedno lahko za nekoga Yamaha bedarija, za drugega Onkyo, za tretjega pa pač NAD.
Zato pa, Zlabo, brž v štacuno poslušat in sam presodi, s čim boš bolj zadovoln. Ni ti treba bit tonski mojster, da ugotoviš, kaj tvojim ušesom najbolj paše...

zlabo ::

Jutr grem v BTC, pa bom svojo najlubšo musko vzel sabo pa kšn film bom pogledu. Drugač mi je pa en frend (dela v eni taki trgovini) reku, da bi mi mogoče lahko posodil za vikend dva recieverja pa ene zvočnike. To bi blo pa res zakon, k doma me noben ne ovira kolk dam lohk naglas>:D . Sam ne vem če bo k more šefa uprašat:8)

Aja, pa za sub bom kupu vego 124. Sej ma sam 400W RMS>:D :D

LP, zlabo

Trancedeejay ::

Onthemic
Ocitno sploh ne ves kaj ti zelim povedat. Ne gre za karakter zvoka ampak za kvaliteto. NAD sploh nebi uvrstil v ta razred,ker je dalec kvalitetnejsi. Ley sem imel tut Yamaho doma ma clovek to sploh ni surround zame. Pa fora je v tem da so zanic samo novejsi modeli, tastare serije so bile velik bolse, zdej se je pa Yamaha skomercializirala in ponuja en kup DSP scen in se polno enih stvari, samo zvok pa ni podoben HI-FI napravi ampak kvalitetnejsemu glasbenemu stolpu, v tem pa je velika razlika. Vglavnem ze surround sucks, stereo pa se bolj. To sele vidis in slisis ko priklopis zraven kaksno drugo komponento. Ze ko sem priklopil se tastar najnizji model od Onkyo TX-SR500 je blo uf olajsanje, razlika pa je taka da slis se napol gluh. Za NAD pa sploh ne bi izgubljal besed. Ponavad folk kup Yamaha RX-V440RDS al pa se starejso 430 RDS al pa se uno cenejso za 58 jurjev - jebiga ne izgleda kot stolp. spila pa - nazalost. Yamaho sem imel,ker sem jo dobil skoraj za dzabe, valda sem pol kuj NAD nabavil in pa System Audio, da je stvar kot se zagre - enkrat kupim orenk kupim. Folk nekej govori ah jest pa ne rabm tolk, zakaj pol vseen kup komponento,ki spila kot stolp in je se vedno drazja. Yamaha je ocenjena tako zelo dobro zaradi polno funkcij in ker je poceni in pa sej kolk komponent pa ni dobr ocenjenih. Nekateri laiki uporabniki pa valda pojma nimajo k ne primerjajo komponent med sabo, sele pol vidis kaksen crap imas ko vidis da za isti denar spila stvar much better.
Have a nice Day

Matt

OnTheMic ::

Zlabo,
ko prideš iz Big-Banga, poročaj o svojih ugotovitvah... kaj ti je bilo OK in kaj ne ter zakaj ne... bi bilo zanimivo slišat.

zlabo ::

Ja, sam a majo v big-bangu Onkyo recieverje, ker na njihovi spletni strani jih ni ne najdem

Kaj pa marantz? V BOF-u imajo v akciji Marantz SR5300, cena 130k SIT klik!


LP, zlabo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlabo ()

zlabo ::

No, zdaj sem prišu iz BTC-ja:D
Bil sem v Big-nagu, v BOF-u in Harvey Normanu. Poslušal sem Marantz SR4400 in SR5300; Onkyo TX SR500; Yamaho RX-V440RDS in RX-V730RDS in za konec NAD (pozabu ker model :8) )
Najprej grem v Big-banga, poslušam yamaho. Yamaha ima polno enih funkcij, nabita z elektroniko.
Grem naprej v BOF-a, poslušam oba Marantza, predvsem SR5300 me je navdušil, v navezi z Infinity zvočniki8-)
Potem pa grem še v Harvey Normana, kjer sem od Onkya lahko preizkusil le TX SR500. Preizkusil sem tudi NAD. Ta dva recieverja sta me tudi zelo navdušila, Onkyo in NAD sta bila približno enaka, saj je bil NAD eden cenejših modelov.

Za zaključek: nisem ravno nek avdiofil, vendar sem prišel do zaključka, da Yamaha dela vse, le zvok me ni prepričal. Škoda da sem od Onkyo preizkusil le en model (v harvey normanu imajo 30% popusta na recieverje in 50% na zvočnike, zato je bilo vse pobrano), čeprav sem od onkyo preizkusil le tega, me je ta veliko bol fasciniral kot yamaha. Potem pa je tu še Matrantz, všeč mi je bil predvsem model SR5300. Od vseh me je najbolj navdušil NAD.

Še končni vrstni red:D :
1.NAD
2.Onkyo & Marantz
3. Yamaha

Mogoče bi poudaril, da je med vsem skupaj zelo malo razliike, pač popolnoma odvisno od okusa. In tukaj so še zvočniki, ki so bli pri vseh sistemih drugačni.
Če bi kupoval bi se verjetno odločil za Onkyo ali pa Marantz, pa tudi NAD se nebi branil (sam cena problem)


LP, zlabo

Trancedeejay ::

Onthemic kako bos komentiral?
Mislim da je Zlabo kar solidno poslusal sisteme.
Have a nice Day

Matt

zlabo ::

Sej to ni nobeno tekmovanje;)
Samo moje mnenje pač. popolnoma odvisno od ušes in od muske ki jo poslušaš:P

OnTheMic:pa brez zamere, vsak ma svoj okus

LP, zlabo

OnTheMic ::

Hvalabogu, da ima vsak svoj okus, kako bi pa bilo, če bi bila vsem všeč ista ženska:\...8-O ...:O

LOL:D :D :D

Zlabo, važno je le, da bo tebi všeč poslušat, kar boš kupil.
Trancedeejay, ja kar solidno je Zlabo izvedel testiranja. Moti me le en njegov stavek, ki vsaj pri meni precej poruši objektivnost testa:
In tukaj so še zvočniki, ki so bli pri vseh sistemih drugačni.

Glede vtisov pri NADu in Marantzu vse lepo in prav, Onkyo pa mene žal ni prepričal, vsaj ne bolj kot Yamaha...
Citiram Zlabota: "pa brez zamere, vsak ma svoj okus";)

LP:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OnTheMic ()

zlabo ::

Hja glede zvočnikov, res so bili različni, ampak so bili vsi iz srednje-višjega cenonega razreda:P

LP, zlabo

hooger ::

onthemic. Ali še vedno upaš, da je bila Yamaha pač priklopljena na NAJSLABŠE zvočnike in
zato ni bilo pravega učinka? :)

Sam sem imel možnost preizkusiti kar nekaj sistemov različnih proizvajalcev.

Moja lestvica
1. Denon (AVR-1803, 6.1., cena cca 140.000 sit)
2. NAD
3. Harman Kardon & Marantz

pa brez zamere:)

LP vsem

karma ::

hoyla,

bom kar tukaj nadaljeval,da ne načenjam nove teme....
Zadeva je sledeča: nabavil sem zvočnike (drajverje+kretnice) od Tannoya za model Mercury M3 in zdaj bo treba naredit boxe.

Originalni boxi M3 so narejeni iz 16 mm MDF pa me zanima sledeče:

1.ali lahko front-plato namesto iz MDFa naredim iz kakšnega tršega masivnega lesa, ker mislim fronte samo prelakirat in pustit v barvi lesa.Bo to vplivalo na zvočne karakteristike?

2.MDF za stranske stranice sem mislil dat narezat pod kotom 45 stopinj, da jih bom lažje zlepil skupaj (mislim jih samo lepiti, brez vijakov -> any tip okol lepila...kak Rivikol al kej podobega...?)

3.Notranje oblazinjenje boxa: kakšen material naj uporabim? v originalu je bil nek 2cm filc, ki ga ne dobim....Razni termo-tervoli me odbijajo zaradi odprtine bas-reflexa (da ne bi kej preveč uni delčki ven leteli...).Mogoče kakšna penasta guma (una na "prizmice" kao akustična al kej podobnega?

Mere imam točne, v bistvu je v spodnjem delu zvočnika dvojno dno, ki je za balast napolnjeno s mivko-peskom.Uporabit mislim kremenčevo mivko Chemo-Puconci :D , nek čep dat na dno in vsut mivko notr.

Mogoče še kakšna ideja o kvaliteti notranjega ožičenja: mislil sem uporabit kak QED Plus kabel za to po 700SIT/m...kakšna boljša varianta?

Zvočniki bojo služili kot front par pri hišnem kinu priključenem na Yamaho RXV-550 skupaj z Tannoy aktivnim subom in ehm(zaenkrat)Jamo E3 centrom in E310 zadnjim parom.

dosedaj sem naredil že ena 2 parčka zvočnikov bolj po domače, eni floorstanderji mi kar dobro služijo v kuhinji....

Vsak nasvet bo dobrodošel...

cya
k.
...obsolete...

glinik ::

Škatlo imej cimbol trdo in teško. Tukaj ne šparaj preveč z materialom. V sami škatli imej čimveč nosilnih sten oz. prekatov. B&W reče temu matrix ohišje. Tako kot čebelji panj. O kablaži ti nebi zal kaj pametnega povedat.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

filtr ::

Mene pa zanima ce imajo v conradu kokr tolk dobre zvočnike, za samogradnjo? klik, ker bi si naredu dva stereo zvočnika. A mi lahko se kdo svetuje katere troblje in woofer naj dam skupaj. A se mugoce splaca ubavt pr nih kit kumplete ko imas ze vse zravn??? Pa smesn se mn zdi k je en woofer 5 jurjou pa 100rmsa ma...lol:))
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

glinik ::

Heh, saj veš, malo $$$, malo muzike :) Drugače bi to lahko bilo za teh par Prešernov OK roba.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

filtr ::

Aja, pa za sub bom kupu vego 124. Sej ma sam 400W RMS>:D :D

ja ej kpa ce bi kr carwin vega 154 k ma samo 500rmsa???>:D jes bi tole ubavu. pa sam se neki, a pa bi tole tut fajn igral u stanvanu,kje drgac auto woofer?
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

glinik ::

Carwin vegini zvočniki so OK za štanc. Drugače ti jih skrajno odpriporočam.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

filtr ::

a poj ni gut to ce bi ga nastimou za hisni kino? drgac pa kerga bi ti priporocu za hisn kino ( car woofer mislm) tko najmn 300rmsa

LP
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

jRk0 ::

kaj sploh gledas rms zvocnikov, kar je totalna bedarija, ojacevalec bos pa pol mel 150rms, pa onega 400rms wooferja se na pol izkoristil ne bos.

Kolk dnarja mislis dat za woofer? kolko vidim bi vzel enega od avtoakusticnih firm? 10, 12 al 15 palcev? Kompresija al BR?

to se mors ze vnaprej odlocit. Mas Rainbow, Treo, DLS, SPL Dynamics in tako naprej, dosti je firm. Samo magnatov pa kakih takih se izogibaj pa bo...
You fuck up once, you loose two teeth.

filtr ::

aha aha ja tko je, verjetn bi naredu basrefleks, kr bl prbije>:D, ja ujacvalc bi pa vrjetn za avto uzeu ane, a bi ga na se en napajalnik od racunalnika gor dou, k je glih 12v enosmern tok, pa kupu bi ojacvalc pac za 400rmsa,ce bom mu tak woofer. Uzeu bi vrjetn 12 al pa 15 palcu, najbrz 15>:D
Kva pa je bols za hisn kino kompresijsk al BR? Za kompresiskga vem da je lepsi bas menda, sam kolk je razlike pa nevem. Pa kero firmo priporocas, pa a se avtowoofer kokr tolk dobr obnese v bajt notr? Pa sm poslusu od susolca woofer k ma 300rmsa za hisn kino je od jamo firme, pa mu zbija ko svina ane,sej je tut 120 kekou dau, ma pa mal pretrde base zame. Poj sm pa u stacun gledu enga tut 300rmsa sam je biu pa auto woofer, pa so mi bli basi res zlo usec k so bli ful bl mehki, tko da jes bi rd tm nek umes, al pa da bl na mehko vlece. Ker je ksn tak woofer, firma mislm, da delajo kokr tolk uredu wooferje??:D
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

jRk0 ::

jaz bi nardil kompresijo, v bajti kar fajn trese na malih glasnostih. 400 rms moci na wooferu v bajti dela stalo...glede uporabe avtoojacevalca pa je tak tak. napajalnik ne vem ce bo lih dovol za kake mocnejse ampe. drugace pa, ce bos se kje dobil Rainbow SLC 300 (12" je bil malo manj kot 30k sit) in je zakon za svoj denar, 30-35L kompresije al pa okrog 50,60L BR.

Mas se Groundzero kaksne cenejse, Treo mas za ene 40k pa tak.

15" bo ziher glasneje, ampak recmo da nabavis Treo TSX 15" je to 100L BR kista. pa tudi malo pocasnejsi so 15 palcni, meni je boljse 12" :)
You fuck up once, you loose two teeth.

filtr ::

stekam to ja in je bols da nardim kompresijskga, pa 12" enga rainbowa al pa treota. fajn se slis no ej res hvala ti za vse. Kpa a u kompresijskga dam notr tut tole volno? a to kj bl mehke base ndobim vn? klik na volno.
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

jRk0 ::

Najboljse bi blo ce bi kje slisal te sube, ker firm je res hudo dosti:) pa nic nisi povedal kolko dnarja si pripravljen odstet=).

Volno je kar fajn met tudi ja, drugace pa skatla ne sme bit lih kocka, ker povzroca ful stojecih valovanj :)
You fuck up once, you loose two teeth.

filtr ::

ja samo za woofer brez boksa sm prpraulen dat tm tko ukol 30 jurjou naprej no. neki taga. am ja kpa je fora volne drgac k si reku da jo je fajn met?
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

skymaster811 ::

KUP SI OD MARTIN AUDIA EM 120 SUB.KER TRGA GATE8-O 8-O 8-O

filtr ::

ja sej nis brihtn, aves kok je ta woofer...170 jurjou....
jao jao...jes rabm...tko tm za 30 dost...al pa ene 40je ze cez glavo an, no ja ceb mu kes bi to ubavu ja...valda>:D
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

filtr ::

am ja kpa je fora volne drgac k si reku da jo je fajn met?

se enkat, k me res zanima an, k bi rd naredu tko k se zagre da nau poj kr en jajc od jajca vn prsu pa kumad kesa dau u to notr.
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

jRk0 ::

saj polnila ne rabis nujno, sam itak je poceni to:)
You fuck up once, you loose two teeth.

r0b3rt ::

Živjo,
mene pa zanima glede zvočnikov, ko gledam bass zvočnike imajo vsi majhen izkoristek 80 - 90 db, nekateri malo več, visokotonci in srednjetonci pa tudi do 100db. Pri katerih frekvencah je to merjeno? Glede Condrada pa imam slabe izkušnje (drago, slaba roba, kar je dobro je drago saj se dobi v drugih trgovinah ceneje).

filtr ::

dobr da vem glede conrada an...tnx....ja sube se gleda ponavad od 100Hz nadol, visokotonce tm do ene 28.000Hz najvec, ceprou sm zasledu tut ze 40.000Hz, sam mn je mal smesn to ane....za sredn ton pa nism cist zih kok je tocn;(
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

r0b3rt ::

Razumem pri kateri frekvenci približno se to mer, sam mene zanima zakaj imajo visolotonci 100db, nizkotonci pa okrog 90db. To je velika razlika v izkoristku. Rad bi dobil karateistiko kakšnega nizkotonca ali pa podatek pri kateri frekvenci točno to merijo.

filtr ::

aja ej to pa nevem cist tocn no....uglavnm poznam pa tut sube k majo tut cez 100db pa tak, za 90tisocakou.
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

Dr Evil ::

T_u_m_b_l.


Pri konstruiranju zvočnikov se izkoristek visokotoncem zniža na kretnici z vezavo zaporednega in vzporednega upora.Formule za izračun teh upornosti ne vem,enkrat mi jo je profesor izračunal,mislim pa da zmorejo to tud programi za konstruiranje zvočnikov.

filtr ::

Zdravo, mene pa zanimazj, tkole.....ce bi kupu marantz sr4300, k ma 80vatow na kanal, a bi jes du konca izkoristu zvocnike mission m33 k majo 90 oz. 91dB, nevem zj tocn. Pa zanima me kolk je to razlike med 90 in 91db v glasnosti. Pa recmo pr wooferju, k ma edn 102db en pa 103, kolk bi se to poznal v glasnosti, a je to ze zlo velik pr tolkh decibelh? Pa zj se to, ce bi primerjou, moc z-5500 pa mission m33(ce so do konca izkoprisceni), kolk so to mocnejsi od z5500. Ker sm vidu pr frendu z-5500...sej so ql, sam kokr da neki manka no...pa da do polovice, sej je ze kr dost naglas sam jes bi rd da mn res ze tko celo bajto u nulo strese, pa da je sele mal cez pol ane, k mas poj res filing da je to to(a bi to dusegu z marantz sr 4300 pa z mission m33..sej bi ubavu poj se m32 pa centr m3c2, pa poj se en woofercek>:D ....ja pa rd bi tut da je quality cimbolsa ane....(a to pr mission m33 kombinirani z marantz sr4300 kvaliteta je uredu???)


LP FiLtR:D
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

Highlag ::

Vsak decibel pomeni enkrat višjo glasnost.
Never trust a computer you can't throw out a window

filtr ::

ja a od 90 naprej...al kva zj ..prblizn vem ko gre to, sam ce bos ti mu recmo 3db poj nau 4decibele se enkat vec? al bo?? am pa se to...a je 90db za u 15m2 sobo zadost pa en frsterkr 80w na kanal???
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Hi-Fi] - Oprema / naprave (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Zvok in slika
74073062 (5025) MaStr
»

Nakup A/V Receiverja (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Zvok in slika
23546016 (27481) Anney
»

[Hi-Fi] - O zvočnikih (strani: 1 2 3 428 29 30 31 )

Oddelek: Zvok in slika
1501186998 (52141) Janac
»

[Hi-Fi] - Hišni kino sistemi 3.1, 5.1, 7.1... (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Zvok in slika
16633941 (16712) josko674
»

Racunalnik -> Reciver (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
534536 (4079) filtr

Več podobnih tem