» »

Javni potniški promet in zasebnost

Javni potniški promet in zasebnost

WhiteAngel ::

V Kranju bo za mestni potniški promet ukinjena gotovina in z marcem zahtevana CeKR kartica. To je kranjska verzija Urbane. Z eno bistveno razliko - ni brezimenske variante, ampak le prepaid Visa, za izdajo katere je potreben KYC postopek in ostale neumnosti (osebni dokument, davčna). Tudi šolarji (od prvega razreda dalje!), ki so do zdaj uporabljali Arrivo karto za trolo, bodo zdaj rabili CeKR in vse, kar spada zraven.

Sam menim, da gre za grob poseg v zasebnost. Prvič, ker NLB kot izdajatelj CeKRa pridobi osebne podatke mojih otrok le za to, ker želijo uporabljati javni prevoz. In drugič, tudi sam ne morem več anonimno koristiti javnega prevoza - tako banka kot izvajalec pridobi podatke o uporabniku avtobusa.

Kaj menite? Kam lahko oddam prijavo? IP-RS?

bm1973 ::

Kupi mulcu kolo, več v Kranju ne rabiš...

bm1973 je izjavil:

Kupi mulcu kolo, več v Kranju ne rabiš...

Uporabljajo kolo... a če je slabo vreme, grejo na bus. Nočem jih voziti za vsak dr*k v Kranj.

Je pa vprašanje bolj v to smer, ali ni to vendor lock.

nejc_nejc ::

se strinjam in woke zgodba gre dalje...
na pamet
je privat firma, JBG
probaj dati napačno davčno...

mn ::

Jaz bolj problem vidim v tem, da če hočem na mestni avtobus nimam načina da plačam. Urbano si v trafiki kupil pa lahko greš, manj smooth kot denar ampak vsaj oobstaja način. Če te prav razumem, v Kranju to ne bo več mogoče?

Potem tudi recimo za turiste javni mestni potniški promet ne obstaja več?

Spet en kekec, ki nima pojma kako svet deluje (kranjski župan).

To, da ni gotovine, se že preživi, ker ima danes tudi vsak penzionist NFC bančno kartico.

Da si moraš pa narediti prav specifično VISA kartico, čeprav jo že imaš, je pa malo bolano.

Najbrž sprega z NLB, da pridobijo komitente...

mn je izjavil:

Jaz bolj problem vidim v tem, da če hočem na mestni avtobus nimam načina da plačam. Urbano si v trafiki kupil pa lahko greš, manj smooth kot denar ampak vsaj oobstaja način. Če te prav razumem, v Kranju to ne bo več mogoče?

Potem tudi recimo za turiste javni mestni potniški promet ne obstaja več?

Turisti lahko plačajo s kreditno kartico. Predplačniške verzije, tako kot Urbana, pa (še?) ne obstaja. Sem pisal IP in županu. Čudi me, da se do zdaj še nihče ni obregnil ob to. Kolikor sem našel, so na sejah debatirali le o tem, koliko provizije bo NLB pobral za izdajo kartice.

bm1973 je izjavil:

Da si moraš pa narediti prav specifično VISA kartico, čeprav jo že imaš, je pa malo bolano.

Najbrž sprega z NLB, da pridobijo komitente...

Bolano je to, da mora 7-letnik NLBju dajat osebne podatke za to, da se lahko pripelje z busom do šole.

Saj če mu daš kakršnokoli kartico, prevoznik že ima osebne podatke...

k4vz0024 ::

Tudi pri IJJP sistemu gre načeloma kršitev pravice do zasebnosti. Vpr. je kdo vse ima vpogled v bazo in pri komu se podatki zbirajo in komu posredujejo. Vpr. je tudi čas hrambe podatkov. Nenazadnje tudi policija mimo odredbe sodišča, tako po domače hvatajo krivine, kadar rabijo. In ja, jih dobijo.

krho ::

Hvala, ker si šel ti do IP, drugače bi šel jaz. Meni se zdi nesprejemljivo, da tretja oseba se pravi NLB dobi najprej moje vse moje osebne podatke, potem pa še za vsakega mulca posebej, zato, da se bo ta lahko vozil z avtobusom. Tegale cekra gn*j od kranjskega župana ni mogel nikjer ponucat, sedaj nas pa posiljujejo z njim za prevoz z avtobusom.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

• spremenil: krho ()

bm1973 je izjavil:

Saj če mu daš kakršnokoli kartico, prevoznik že ima osebne podatke...

Prevoznik ja. Ne pa NLB.

Tu sta v bistvu dve stvari. Za mojega otroka NLB ne bi smel imeti nič. Gre za mesečno vozovnico.

Druga stvar je pa, od kdaj ne moreš več anonimno koristit javnega prevoza. Razumem, da jim kovanci za volanom smrdijo, a potem naj omogočijo nakup neke prepaid kartice. Ali pa plačevanje z lightningom na busu zarad mene.

krho je izjavil:

Hvala, ker si šel ti do IP, drugače bi šel jaz. Meni se zdi nesprejemljivo, da tretja oseba se pravi NLB dobi najprej moje vse moje osebne podatke, potem pa še za vsakega mulca posebej, zato, da se bo ta lahko vozil z avtobusom. Tegale cekra gn*j od kranjskega župana ni mogel nikjer ponucat, sedaj nas pa posiljujejo z njim za prevoz z avtobusom.

Prosim, če pišeš tudi ti. Ker filtri pri naši javni upravi so zelo grobi...

Zgodovina sprememb…

k4vz0024 je izjavil:

Tudi pri IJJP sistemu gre načeloma kršitev pravice do zasebnosti. Vpr. je kdo vse ima vpogled v bazo in pri komu se podatki zbirajo in komu posredujejo. Vpr. je tudi čas hrambe podatkov. Nenazadnje tudi policija mimo odredbe sodišča, tako po domače hvatajo krivine, kadar rabijo. In ja, jih dobijo.

Saj to je super.

Ko tebi tako dokazujejo, kje si bil, in je vse nazakonito, potem tožba pač pade...

Procesna napaka...

avtobusni prevoz_javni bi moral funkcionirati TUDI na klasične kartice, brez raznih cekrov in podobnih...

vprašanje za izdajatelje: ali lahko izključim brezstičnost?

Zgodovina sprememb…

evo sem šel prav pogledat lahko plačuješ s kartico...:)

Kaj je glavna novost v avtobusnem potniškem prometu v Mestni občini Kranj (MOK)?
Glavna novost je uvedba digitalnega plačevanja na vseh enajstih mestnih avtobusnih linijah (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 11A, 11B, 14 in 15). Plačilo bo možno z vozovnicami IJPP in plačilnimi karticami CeKR, Mastercard, Visa ter BA Maestro.

Z gotovino bo dnevno vozovnico za mestne linije še vedno mogoče kupiti na glavni avtobusni postaji.

Scaramouche3 ::

Jaz gotovine že dolgo ne uporabljam, če jo, se jo potem probam rešit naslednjič ko kupim kaj v trgovini...