» »

Urbana

Urbana

Utk ::

Zarad mene lahko moj naslov nosim tudi napisan na čelu. Ampak, da MORAM imet osebno sabo na bus, je pa vseeno bolano. Ali pa da jo rabim, če grem peš do konca ulice. Jaz je ne nosim. Niti je ne bom nosil na bus. Niti nimam študentske, samo bančne in podobne brez slik, če jih bojo te zanimale, jim jih komot pokažem. Kazni ti ne morejo dat, če imaš karto. Kot ti policaj ne more dat kazen, da imaš neveljaven izpit, če ga sploh nimaš pri sebi.
Kaj bi naredili zmano, če ne bi imel osebne, bi blo pa prav zanimivo. Policija te v takem primeru (če res hoče zvedet kdo si) odpelje na postajo in te že tam nekako preverijo. Bojo tudi redarji poklicali policijo in te odpeljali z marico?:) Cel žur.

BlueRunner ::

V najslabšem primeru te bodo vrgli dol iz busa, ker je to nekaj, kar lahko lastnik prevoznega sredstva zahteva in stori. Policija/redarstvo pride v poštev samo v primeru, da takšni zahtevi ne boš ugodilo, oziroma boš postal verbalno ali fizično nasilen.

Valjda ne bo policaj za vsakogar, ki ni plačal karte tekal naokoli. Sploh ne vem kako lahko kaj takšnega komu pade na pamet. Saj nisi storil nikakršnega prekrška. Samo pogojev uporabe se nisi držal, policist pa lahko ukrepa samo takrat, kadar kršiš zakon za katerega izvajanje je on zadolžen.

Bi pa bilo zanimivo, če bi se mimoidoči policist odločil, da te zaradi kravala (za to potrebuje razlog - na pamet pač ne gre) prosi za osebni dokument, ki ga nimaš. V takšnem primeru pa ti lahko sledi privedba na PP, kjer se ugotavlja tvoja identiteta, potencialno tudi globa za prekršek.

V Zakonu o osebni izkaznici je namreč navedeno:
- 2. čl.: Državljan s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki dopolni 18 let starosti in nima veljavne javne listine, opremljene s fotografijo, ki jo je izdal državni organ, mora imeti osebno izkaznico.
- 18. čl.: Z globo od 200 do 830 eurov se kaznuje za prekršek državljan: 1) ki nima osebne izkaznice ali veljavne javne listine, opremljene s fotografijo, ki jo je izdal državni organ (drugi odstavek 2. člena).

To pa pomeni, da se po svetu brez primernega osebnega dokumenta sprehajaš na lastno odgovornost in s tem sprejemaš vse posledice, ki izhajajo iz tega prekrška. Od težav s policijo od morebitnih glob. Mislim, da je problemček z Urbano tukaj naravnost minoren. Dokument privzeto imaš, pokazal ga boš pa tistemu, ki ga bo zanimalo samo to, če se ime na kartici ujema z imenom na osebnem dokumentu. Ne trdim, da je to lepo ali korektno, ni pa nepraktično, kot razbiram, da je tvoje mnenje.

Bo pa cel žur, če boš npr. spremenil ime in priimek, ne boš pa zamenjal Urbane. Potem bi pa znali kontrolorji brez potrebe postati "pametni", ker jim boš izpod nog spodmaknil edino stvar, ki jo razumejo. Ne morem se namreč spomniti, če sem v pogojih uporabe za Urbano najde navedbo, da potrebujem novo, če spremenim ime ali priimek.


Aha... pa sedaj, ko sem to prebral... Ni mi pa jasno kaj bo z mladoletnimi osebami, ki ose bnega dokumenta sploh ne morejo niti imeti, kaj šele, da bi ga morali imeti.

Zgodovina sprememb…

Ibex ::

je pa menda tako, da ce citalci na busu ne delajo, imajo vsi potniki free ride...

In kako je možna okvara? >:D


To se je meni že zgodilo, da kartice ni potegnil in je pol še šofer probal. Vožnjo ni bilo treba plačati.

ta_ki_tke ::

Bi pa bilo zanimivo, če bi se mimoidoči policist odločil, da te zaradi kravala (za to potrebuje razlog - na pamet pač ne gre) prosi za osebni dokument, ki ga nimaš. V takšnem primeru pa ti lahko sledi privedba na PP, kjer se ugotavlja tvoja identiteta, potencialno tudi globa za prekršek.
Proti ugotavljanju identitete nimam ničesar, za ugotovitev prekrška in za globo bo pa že treba poklicati na pomoč kak drug zakon, v navedenem namreč nikjer ne piše (samoumevne pa te reči niso, drugače o njih ne bi pisali zakona), da moram imeti osebno izkaznico pri sebi.

BlueRunner ::

Hm. Citiral sem zakon, kjer piše, da moraš imeti ustrezen dokument ali osebno izkaznico, če si že dopolnil 18. let. Ravno tako sem navedel tudi člen kjer je navedena globa, če si 2. člen Zakona o osebni izkaznici prekršil.

Sedaj pa naj kakšen pravnik pove kaj v citiranem zakonu natančno pomeni "imeti osebno izkaznico". Sem pač laik in dopuščam, da lahko to pomeni, da mora "obstajati" (četudi doma v predalu), ali pa to pomeni "imeti pri sebi".

V vsakem primeru pa te bo policija po neuspešnem legitimiranju odvedla na PP, kjer se bo postopek ugotavljanja identitete nadaljeval. Ne more pa policija postopka (z legitimacijo se običajno začne) začeti kar tako, če nima nekega razloga za začetek postopka.

hunter01 ::

Tudi ta zakon o osebni izkaznici se ne izvaja tako strogo. Velikokrat se mi je že zgodilo, da nas je policaj vstavil z avtom na recimo dokaj nenavadnem mestu in zahteval legitimacijo vseh oseb, pa velikokrat sopotniki niso imeli enega dokumenta ali pa kakšne bančne kartice in je že to zadostovalo in niso komplicirali. Za legitimacijo tudi ni potrebno (razen kaki izjemni primeri) da nas peljejo na policijsko postajo ampak lepo preverijo preko svojih radijskih postaj. Počakaš par minutk in to je to.

Sploh pa imam občutek, da bojo največkrat zahtevali kakšne dokumente, če se bo gospod recimo star okrgo 40 let vozil s šolsko mesečno karto. Nadzori nasplošno v Sloveniji so zelo slabi, vsaj po mojih izkušnjah.

BlueRunner ::

Da, policija ima diskrecijsko pravico, kar ne pomeni, da se zakon ne izvaja "tako strogo". Če ne delaš problemov, potem jih tudi policija praviloma ne ustvarja.

Še vedno pa nisi prebral v kakšnem primeru lahko sploh pride do posega policije... prosim daj.

hunter01 ::

Saj sploh nisem omenjal poseg policije na mestnem avtobusu ...

ender ::

Jaz se spomnim iz srednje šole, ko so enkrat policisti prišli nekaj predavat, in je bilo rečeno, da je v skupini dovolj, če ima ena oseba dokument, ker lahko le-ta potem jamči za druge.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

BlueRunner ::

Saj sploh nisem omenjal poseg policije na mestnem avtobusu ...

Uh, oprosti.

Sem še enkrat malo bolj pozorno prebral tvojo in predhodne objave, pa vidim, da sem te malo pomešal.

Še enkrat, oprosti.

hunter01 ::

Saj sploh nisem omenjal poseg policije na mestnem avtobusu ...

Uh, oprosti.

Sem še enkrat malo bolj pozorno prebral tvojo in predhodne objave, pa vidim, da sem te malo pomešal.

Še enkrat, oprosti.


Ni panike :)

No jaz osebno bi rad videl, da enkrat vidim inšpektorja na delu. Na tak način bi mogoče lahko ugotovil ali imajo online sistem, ali je večji del zapisan na kartici, kar bi teoretično (kartica je še vedno kriptirana) bil večji varnostni rizik? Glede na način polnjenja denarja na urbanomatih, bi rekel da je večji del kar na kartici zapisan. Bi blo potrebno standard v roke vzet, pa ga preučit kaj te kartice sploh omogočajo a kaj ko ni časa :(

BlueRunner ::

Dvomim, da je on-line... Vsaj ne vidim nikakršne potrebe, da bi bil.

Če je na kartici (kodirano in/ali šifrirano) ime + priimek + čas zadnjega vstopa + tip zadnjega vstopa (plačana vožnja, mesečna vozovnica), potem to IMHO zadošča za ugotovite, če nekdo goljufa ali ne.

Urbanomati pa po drugi strani potrebujejo povezavo že zaradi možnosti plačevanja z karticami, kar pomeni, da imajo tudi enostavno možnost dostopa do centralno zapisanih podatkov.

Seveda so to samo moje ocene kaj je primerno in smiselno. Ker ZVOP pravi, da se osebne podatke obdeluje v najmanjši možni meri, ki zadošča za namen za katerega se zbirajo, bi pričakoval, da se za kakršno koli drugačno obdelavo predhodno pridobi moje strinjanje, oziroma da se drugače, kot za ta osnovni namen podatki ne obdelujejo.

Je pa vprašanje kakša je razlika med mojim tehničnim mnenjem o temu kaj je "tehničen minimum, ki zadošča" in Margentovim mnenjem o istem "tehničnem minimumu". Tukaj pa navali narode na hekanje.

hadhad ::

ce lahko droben namig glede teh kartic dam.. da ne bo kdo po nepotrebnem odkrival toplo vodo - Mifare DESFIRE EV1, certificirane na nivoju (EAL) 4+ so kartice..

obstaja se cel kup dodatnih varoval, ki so vgrajene v sam sistem.. in ce bi bilo res tako preprosto to klonirati (oyster card je bila pac pasivna kartica in jo je bilo lahko razbiti), bi verjetno to bilo ze v obtoku..

dovolj za prvic.. in lep vikend!

Ziga Dolhar ::

1. V medkrajevnem prometu (Trzic-Lj, prevoznika Alpetour in Integral) praviloma vsaj enkrat na mesec naletim na kontrolo vozovnic. Terminske kontrolor zgolj prisloni na terminal, se nikoli nisem opazil, da bi kontrolor zahteval katerikoli dokument. Ne pri mesecnih, ne pri letni karti.

2. Glede pooblastil osebja v potniskem prometu sem ze enkrat prilimal par clenov in link do zakona/pravilnika. Matthai, magari izbrskaj, jst s telefona malo tezje. Bo pa treba preverit, ce glede Lj/Urbane obstajajo se kaksni posebni predpisi.
https://dolhar.si/

poweroff ::

Primoz mi je rekel, da je ob nakupu kartice moral podpisati, da dovoljuje, da ga LPP kontrolorji pregledujejo.
sudo poweroff

šernk ::

Primoz mi je rekel, da je ob nakupu kartice moral podpisati, da dovoljuje, da ga LPP kontrolorji pregledujejo.


to precej obrne vse skupaj na glavo, ker če ničesar takega ne podpišeš, pomeni da če naletiš na kontrolo...enostavno nočeš pokazati osebne in čakaš na naslednji avtobus.

Strinjam se z vsemi ki ste proti takšnemu preverjanju, osebni dokument ni dokument ki mi ga lahko vsak pregleda. sploh pa ne neki redarji. če želiš nadzor obesi sliko nanj. v baru sem ga dolžen pokazati inšpektorju, nikakor pa nisem dolžen ga pokazati natakarju
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

poweroff ::

Kolikor sem razumel Primoza, ti kartice ne dajo, če ne podpišeš.
sudo poweroff

Ziga Dolhar ::

Interesting.

Ampak cez palec bi rekel, da gre tu torej za pravni posel zasebnega prava - pogodbo. Kar pomeni, da gre v primeru nestrinjanja zgolj za krsitev pogodbe, nasprotna stranka pa nima ravno 'prisilnih' pooblastil (vsaj ne na tej podlagi). Torej - moral bi pokazati OI, a ce je ne, zoper tebe prisilnih ukrepov za vpogled vanjo oz. 'pregled' ne morejo uporabit. Razen izkljucitve iz prometa.

Cez palec, na hitro napisano.
https://dolhar.si/

luli ::

"Kolikor sem razumel Primoza, ti kartice ne dajo, če ne podpišeš. "

Saj Primož bo verjetno brez problema pokazal osebni dokument če bo naletel na kontrolorja. Če pa mi posodi kartico ali pa jo recimo najdem na cesti pa inšpektorju osebne ne bom pokazal. Saj nisem nič podpisal.

Utk ::

No, nekaj o tem.

BlueRunner ::

Za brezosebno varianto ni razloga za kazanje kakršnega koli osebnega dokumenta, saj je kartica prenosljiva.

Osebni dokument se navezuje na varianto, ki je vezana na osebo, oziroma ni prenosljiva. Če takšno pobereš in izkoriščaš, potem ti jo verjetno lahko odvzamejo, če se nisi pripravljen identificirati kot lastnik te kartice.

Še vedno pa mi ni jasno kako bodo kontrolirali mladoletne in maloletne osebe, ki osebnega dokumenta ne potrebujejo oziroma ga sploh ne morejo pridobiti... Verjetno bi bilo za to smotrno imeti Urbano s sliko lastnika. TfL ima na to temo kar nekaj variant.

Sicer pa glede na to, da avtomati ne vračajo drobiža in ne omogočajo brezgotovinskega plačila, glede na to, da se je roke premaknilo v nedoločeno prihodnost, glede na to, da se pojavljajo vedno nova vprašanja glede nadzora, glede na to, da izvajalec in naročnik očitno nista naštudirala KAKO bo sistem deloval, ... Ne glede na vse pozitivne lastnosti, ki bi jih in jih verjetno s časom Urbana verjetno tudi bo prinesla, mi začenja vse skupaj puščati slab priokus.

BlueRunner ::

No, nekaj o tem.


Pa še moj komentar: http://slo-tech.com/forum/t374776/p2448...

XS!D3 ::

A kdo ve, če vozniku recimo izpiše podatke (ime, priimek, itd.), ko ti čitalec na avtobusu prečita kartico, ali naj bi te podatke gledali le ob kontrolah recimo?

bluefish ::

Vozniku samo zapiska. Sicer pa lahko tudi sam pogledaš.

V-i-p ::

Zanimivo. Če terminal ne dela, je vožnja zastonj. Kaj pa če ti recimo "res" crkne kartica iz ne vem katerega razloga, gotovine pa nimaš? Se smeš peljat ali ne? Ker če se smeš, poškoduješ kartico tako, da se ne opazi (recimo) in se nonstop voziš zastonj? Ne gre skozi...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

BlueRunner ::

Zastonjkarstvo je možno samo v prehodnem obdobju. Ko bo to končano, pa bo konec zabave.

Res pa je, da trenutno kaže, da se bo ta "prehod" še zavlekel... >:D

tx-z ::

Kakor sm vidu to kartico je gor sam črtna koda...Tko da je to navadn kos plastike?
tx-z

overlord_tm ::

Kakor sm vidu to kartico je gor sam črtna koda...Tko da je to navadn kos plastike?


Noti je RFID cip

šernk ::

a juti jih še zastonj delijo ali je jutri konec? in pa ali se jih od jutri naprej že da kupit v vsaki trafiki?
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

svetetko ::

jst sm jo dons dobu še zastonj na lppju.

PaX_MaN ::

Kdo gre stavit, koliko voznikom bo blip-blipanje enkrat dopizdilo?

NorK ::

Bodo pa zvok nadomestili s svetlobo. :D

hunter01 ::

Bolj zanimivo se mi zdi, koliko časa bojo te čitalci delovali brezhibno, sploh na starih tresočih avtobusih :) Ko bo to začelo enkrat crkovat bo cela zabava :)

T.A.D.E.J ::

Jaz pa ne vem kako ta urbana točno deluje...včeraj sem šel do bližnje trafike in prodajalka mi je povedala, da jih dobijo na današnji dan in da pride 2EUR, + kolk si pač gor denarja naložiš...zdej me pa zanima kako se bo vedelo ko bo meni zmanjkalo denarja na kartici? A piše na čitalcu kolk denarja še imaš gor al kako? Da ne bom enkrat šel na bus pa mi bo voznik rekel naj grem dol ker nimam denarja ;((

Sem pa slišal da ko greš pač prvič na bus za tiste 80 centov (bivši žeton) s to urbano, se lahko potem eno uro in pol voziš z lpp-jem zastonj. A je to res?

PaX_MaN ::

A piše na čitalcu kolk denarja še imaš gor al kako?

Mislim da.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

hunter01 ::

zdej me pa zanima kako se bo vedelo ko bo meni zmanjkalo denarja na kartici? A piše na čitalcu kolk denarja še imaš gor al kako?


Piše na čitalcu na avtobusu, vendar zelo na drobno. Lahko pa preveriš stanje na vsakem avtomatu, kjer jih je možno tudi polnit.


Sem pa slišal da ko greš pač prvič na bus za tiste 80 centov (bivši žeton) s to urbano, se lahko potem eno uro in pol voziš z lpp-jem zastonj. A je to res?


Res je.

T.A.D.E.J ::

No super!

Hvala za odgovore :)

ta_ki_tke ::

LPP in EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI - BREZPLAČEN PREVOZ ZA VSE UPORABNIKE KARTICE URBANA
V Ljubljani bo tudi letos, že osmič zapored, od 16. do 22. septembra potekal Evropski teden mobilnosti. Prevoz z mestnimi avtobusi bo za vse uporabnike kartice Urbana v tem tednu brezplačen. Ob vstopu na avtobus se bo še vedno treba validirati, vendar vam sistem s kartice ne bo odštel dobroimetja.

k4vz0024 ::

Kartica Urbana, kljub nekaterim prednostim, ima pred žetoni veliko pomanjkljivost. To je ta da si žetone lahko kupil na zalogo in se izognil, vsaj za nekaj časa podražitvi prevoza. Sedaj pa financiraš LPP vnaprej, ko pa bodo podražili prevoz, boš imel manj dobroimetja. Če se motim naj me kdo popravi.

Drugič žetonov ni mogoče zamenjati za dobroimetje in denar. To pa je zeeeelo sporno. Kaj jim daje podlago za tako ravnanje, ki meji na ciganarijo?>:D

hunter01 ::

Drugič žetonov ni mogoče zamenjati za dobroimetje in denar. To pa je zeeeelo sporno. Kaj jim daje podlago za tako ravnanje, ki meji na ciganarijo?>:D


A ti misliš, da si v casinoju? :))

k4vz0024 ::

Ah, tam v Casinoju je super. Tole glede žetonov LPP pa je tipična značilnost ljubljanskih ciganov:D

bluefish ::

Ti bi seveda kupil ene tisoč žetonov, počakal na podražitev in jih nato prodal nazaj, kajne? Neke vrste vlaganje.

k4vz0024 ::

,ki pa je povsem zakonito. Saj bi investiral in povečal trenutno likvidnost podjetja:D

Adrijan0 ::

k4vz0024, dobra ideja :D;((

k4vz0024 ::

Pri nas se investitorjev očitno bojijo:D >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: k4vz0024 ()

poweroff ::

Kaj pa, če bi bila podražitev manjša kot inflacija? 8-)
sudo poweroff

k4vz0024 ::

Investitor ima investicijsko tveganje8-)

Jaz sem jih kupoval zase, da sem se izognil podražitvam, nekaj 100 komadov je blo dost za nekaj časa:))

bluefish ::

V scenariju čakanja na podražitve in poznejšo prodajo bi te prej prehitela inflacija.

k4vz0024 ::

V scenariju čakanja na podražitve in poznejšo prodajo bi te prej prehitela inflacija.


LPP mi mora vrniti bodisi denar ali dobro imetje za nabavljene žetone. Nima nobene podlage, da ne bi bil dolžan vrniti kupnine za žetone, saj so oni spremenili sistem plačevanja>:D

k4vz0024 ::

Imajo pa še eno možnost, da sprejemajo žetone še kako leto.:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Urbana prispela tudi na iOS (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
10115513 (1937) Gregor P

Odvzem šolske urbane (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
5710100 (7508) solatko
»

lpp redarji, kontrola urbanih? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9320959 (15982) Šimpanz
»

Uporabna vrednost urbane (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
24350041 (46888) Ziga Dolhar

Več podobnih tem