» »

Izrael in palestina

Izrael in palestina

«
1
2 3
...
5

BorisJ ::

A ve kdo za kakšen link, ki bi razložil celotno dogajanje o tej krizi od začetka do zdaj, v sami palestini kot odzive svetovne politike.

Seveda povejte tud svoje mnenje...

DavidJ ::

V zadnjem tednu je stvarem kazalo lepo, potem pa so teroristične organizacije zopet udarle. Bolj verjamem Izraelcem.

Žal.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

||_^_|| ::

Zdej majo palestinci edinstveno priložnost in upam da bojo najdl tok pameti da sprejmejo zadevo in se stvari umirijo. V nasprotnem primeru pa jim ni več pomoči.

Thomas ::

Dvomim. Skrajnežem je cilj uničenje Izraela in samo uničenje Izraela.

Vem pa tudi, da bo potem večina spet krivila Izrael, kako je vsega kriv.

;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Končno so Izraelci začel delat to, kar sm že zdavni reku. Narest zid med obema državama in seveda umik iz zasedenih ozemelj. Čez 50 let, ko se bodo strasti pomirile, pa ne bo noben problem tak zid podret.

Seveda pa Izraelci tega niso začeli delati iz sočutja do Palestincev, temveč zato, ker so jih v to prisilili Palestinski borci. Poznam nekatere iz tega foruma, ki so še pred nekaj meseci trdili, da še malo in Izraelci bodo izkoreninili Palestinske borce.

Besede kot so: "skrajnežem je cilj uničiti Izrael" niso vredne komentarja. Lahko bi le reku, da je skrajnežem cilj iztrebiti Palestince. Seveda prva trditev drži toliko kot druga.

Hud problem pa bodo že zgrajena in naseljena mesta oz. naselja na zasedenih pokrajinah. Izraelci bi si lahko kaj takega omislili kot Nizozemci. Zemljo, ki jim manjka, bi lahko ukradli iz morja :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Thomas ::

Zapora bi/bo za Palestince pomenila samo bedo. Nič hudega?



:\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

madmitch ::

MadMicka:

Ne zid med njimi, zid okoli njih in totalno informacijsko blokado, bi videl kako hitro bi se dogovorili. Poleg tega pa še nihče nebi mogel dvigati svojega ratinga s kvazi mirovnimi načrti.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

BorisJ ::

Men se zdi, da verska gorečnost na obeh strani zelo zaostruje konflikt.:( ;(

Thomas ::

Ameriški mirovni načrt je čisto ok. Če si kdo dviguje rating z njim, si ga zasluženo.

Mici in mitch (oba mad) - bi pa dala poudarek na zid. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Poudarek je na umiku iz zasedenega ozemlja. Brez umika ne bo noben zid zadost visok za Palestinske borce.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Thomas ::

Zasedeno ozemlje minus vsa zemlja, ki so jo Židi izgubili širom Arabskega sveta, od koder so bili pregnani.

Treba bit realist.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Hja, to je bolj utopist. Po tej logiki lahko od EU zahtevamo, da nam prizna meje iz časa Karantanije. :D. Če pa bi za Izraelce izbral najbolj ustrezen časovni moment in začrtal takratne meje, bi jih pa lahko vrnil v Egipt za sužnje >:D

Thomas ::

No ja, Bush proba narest mir na Bližnjem vzhodu. Upam, da mu bo uspelo.

Če mu ne bo, bodo kratko potegnili Palestinci.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Tudi jaz želim Bushu vse najboljše pri reševanju Izraelsko-Palestinske krize.

Ampak, če kriza ne bo uspešno rešena bo to predvsem v škodo Izraela in ne Palestincev! Logika je preprosta. Prvi lahko več izgubijo kot slednji, ki že tako ali tako ničesar nimajo.

p.s.: še vsaka kriza oz. vojna se je končala, pač tedaj ko se nabere dovolj žrtev in večina sprevidi, da tako ne gre naprej

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Thomas ::

Izraelci imajo na razpolago veliko večji fire power kot Palestinci.

Tako da izid vojne ni vprašljiv. Edini problem je Hamas in podobni, ki bi za uničenje Izraela žrtvovali 90% Arabcev.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Izid vojne v klasičnem smislu res ni vprašljiv. Kako neki, če reveži nimajo niti enga tanka? Zato pa so Palestniski borci ubrali takšno taktiko, kot so jo.

Problem pa ni v Hamasu, ker če njega ne bi bilo bi Izrael lahko delal, kar bi hotel. Problem je v Izraelskih skrajnežih, ki so mnenja, da lahko gradijo kjer koli hočejo, četudi na tujem ozemlju in podirajo karkoli hočejo, četudi na tujem ozemlju.

Pomislte, da bi npr. Italijani prišli s tanki na naše ozmelje in si zgradili naselje????
Na žalost tukaj nekateri mešajo vzrok in posledico.

p.s.: Thomas, sori, ampak kako lahko sploh tako butasto vn vržeš? 90% bi jih žrtvovali? Ne razumem, morda bi razumel, če bi jih hoteli žrtvovati 99% :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Azrael ::

Če Palestinci zavozijo še ta mirovni predlog, potem se naslednjih 10 let lahko zanšajo smo še na Alaha, nihče drug jim ne bo pomagal.

Mislim, da je največji problem Palestincev njihova nezmožnost enotno se organizirati. Imajo en kup frakcij od Fataha do Hamasa, ki imajo popolnoma različne interese, enotne pa so si samo v tem, da želijo ali pa so želeli uničenje Izraela. Pravzaprav ne vedo niti kaj sploh hočejo in dogovoriti se ne znajo o ničemer, tako zelo so neenotni. Za tak kaos pa so samomoriski borci idealni. Ni problema v žepe natlačiti dinamit in se potem raztreliti v eni piceriji, če si dovolj nor ali zaslepljen z takimi idejami, organiziran in učinkovit diplomatski ali vojaški napad na nasprotnika, pa je čisto nekaj drugega.

Nimam druge razlage zakaj si je Izrael po vsaki vojni zmerom povečal ozemlje in pravzaprav gre državi Izrael, glede na njene sosede, presenetljivo dobro. Drugače pa se mi zdi, da je bil film Brianovo življenje, zelo dobra predstavitev razmer v tem koncu sveta, malo bolj humoristično ampak kar primerno za ta letni čas.

Lp, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

jamiroq ::

kaj ni bilo tik pred Rabinovim umorom praktično vse domenjeno? kolikor se spomnim je Hamas (oz palestinski skrajneži) prenehal z atentati, Izraelci so izjavili, da se bodo umaknili iz zasedenih ozemelj itd.. Ko so ga ubili, so pa oboji spet zdivjali...

Thomas ::

Neee ... slabo se spomniš. Mirovni proces je zastal že prej. Palestinci so hoteli Jeruzalem za glavno mesto Palestine in Izraela, Izraelci pa se s tem niso strinjali.

Takrat je Arafat spustil skrajneže s ketne. Ali jih vsaj ni mogel več nadzorovati. Kdo bi to vedel.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jamiroq ::

en zanimiv link: podroben timeline dogodkov na Bližnjem vzhodu.

Thomas ::

Dober link ja.

Če ga prebereš, ti po mojem besedna zveza "Palestinski borec za svobodo" niti ne gre več tako zlahka iz ust.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

diesel22 ::

azrael, naj te opomnim, da niso izraelci tisti, ki živijo že več kot 50 let pod okupacijo. In sploh veš, kaj pomeni beseda okupacija? mislim da ne... se strinjam, da je to slab izgovor za hamas in ostale organizacije, da lahko terorizirajo nedolzne prebivalce izraela. Samo ljudje, a resno mislite, da se bodo Izraelci dejansko umaknili iz zasedenih območij??? A resno mislite, da če ne bi bilo hamasa in ostalih, da bi se situacija kaj spremenila v prid Palestincev? yeah right, in your dreams.

"pravzaprav gre državi Izrael, glede na njene sosede, presenetljivo dobro"

seveda da ji gre dobro, če že 50 let živi na vojnih reparacijah in ameriški podpori, ki je bytheway tolikšna, kot pomoč južni ameriki in afriki skupaj. pa da ne bi komentiral diplomatske podpore, al pa vojaške pomoči.

Če se bodo Izraelci v naslednjih 50 letih dejansko umaknili iz zasedenih ozemlij, si odrežem svoj obrezan kabel!!! toliko jim verjamem, kot verjamem, da bo v iraku zavladala demokracija.

Thomas ::

Za 280 milijonov Arabcev bi bilo najbolje, da se takoj nehajo smiliti sami sebi in se vzamejo v roke.

Ni njihov problem Izrael. Njihov problem je njihova zaostalost.

Največjo uslugo jim naredi tisti, ki jim to pove. Ne tisti ki jih revčke pomiluje, češ kako grdo jih izkoriščajo vsi in kako bi bilo fino na svetu, če bi "Izrael vrgli v morje".

Po njem bi se morali le zgledovati. Samo kako, če jih pa zajebejo skoraj vse že kot otroke?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

diesel22 ::

Thomas: kako lahko prideš ven s takimi rasističnimi izjavami? "njihova zaostalost". pejt raje debatirat na KKK forum. no comment.

me prav zanima kakšno mnenje bi imeli arabci pred 1000 leti o tvojih prednikih. Sploh pa bi moral biti arabcem zelo hvalezen za mnogo stvari, ki so jih izumili.(pa ne bi začel naštevati...)

Thomas ::

Seveda so bili Arabci 1000 let nazaj kulturnejši kot Evropejci.

Ampak od takrat je šlo Arabcem na slabše, Evropejcem pa na bolje.

Kje ti vidiš kakšen rasizem dizel?

To so pač dejstva.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

diesel22 ::

"Njihov problem je njihova zaostalost."

aja sorry, to ni rasistična izjava če en pro američan, kot si ti izjavi kaj takega, da so arabci zaostali.

živimo v svetu dvojnih standadov.

kopernik ::

tako "gledanje" nazaj nima smisla. V zgodovino so bila različna obdobja, v katerih so bili bolj napredni enkrat eni enkrat drugi (egipčani, kitajci, grki, rimljani, itd...). V sedanjem času pa je problem arabcev predvsem ta, da "sedijo" na glavnih zalogah nafte. Po eni strani zaradi tega pridejo na lahko do veliko denarja, kar jim omogoča kupovanje in financiranje raznih neumnosti, po drugi strani pa so ves čas pod vplivom ostalih svetovnih velesil (ZDA, Evrope, Rusije, ...) in zaradi tega prihaja do raznoraznih konfliktov. Povprečen arabec (npr. iračan ali iranec) se posledično počuti opeharjen in prikrajšan, kar ga vodi do raznih ekstremnih dejanj. In Izrael jim pomoje predstavlja vse slabo iz zahoda. Na kratko povedano, arabski svet se hoče uveljaviti kot nova "velesila" v svetu (alternativa zahodu). Kar pa jim s takim načinom najbrž ne bo uspelo. Časa pa tudi ni več dosti, ker bo nafte ali zmanjkalo ali pa ne bo več pomembna.

Thomas ::

> aja sorry, to ni rasistična izjava če en pro američan, kot si ti izjavi kaj takega, da so arabci zaostali.

Če en pro američan? Kaj pa če kdo drug?

Da nisi le ti nekoliko "rasističen" dizel? :\


A da Arabci niso zaostali? Vsi ne. Samo velika večina. To je (žalostno) dejstvo. Zdej pa jest nekomu na čast tega ne bi smel reči?

So prebivalci Zimbabweja zaostali?

Se tudi to ne sme rečt?

:\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

kopernik, a mi lahko poveš, od kje teb ideja, da se hoče arabski svet uveljavit kot nova velesila??? Kakšna velesila? Vojaška, gospodarska, politična? Kr ena? Od kje teb to? In kaj naj bi to bil arabski svet? Tiste, med sabo skregane feudalne države?

Takele "na pamet" so pa mal too much.

p.s.: seveda pustimo ob strani, da pač vsaka država, vsak narod je raje bolj močan, kot manj.

Thomas ::

Pan Arabsko gibanje je imelo svoje čase dokaj ambiciozne cilje. Hoteli so združiti vse Arabske države v veliko, preko sto milijonsko državo od Magreba do Iranske meje. Iranci niso Arabci - in tu kopernik nima prav.

Če to ni velesila - z atomskim orožjem (Naser in še kdo) in ogromnimi vojskami - potem ne vem kaj je.

No, samo .. so preveč zaostali, da bi to lahko uspelo.

:)

Link.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kopernik ::

MadMicka:
gospodarska, vojaška, politična... skratka taka, ki bi v svetu nekaj pomenila in se je noben ne bi upal dotakniti. Tako kot npr. kitajska, evropa, zda. Poglej par postov višje (ali pa na google), kako so naredili koalicijo in napadli izrael. Tako koalicijo lahko naredijo tudi z drugačnimi cilji. Tu obstaja tudi arabska liga, ki bi se lahko poskušala povezovati kot EU. Skupaj lahko kaj dosežejo, vsak zase pa bolj malo. Ne moreš zanikati dejstva, da si arabske države želijo več besede v današnjem svetu, ali pač?

kopernik ::

Thomas:
ja, z iranci sem za*ebal.

MadMicka ::

Je pa ja normalna stvar, da si vsakdo želi več besede.

Na jetra mi pa grejo nekateri, ki strašijo s takimi bednimi kot, če ne bi bilo Izraela, bi kamele pile iz Rena. Mislm, na žalost živijo tud taki na tem svetu in v skladu z zdajšnimi načeli jih moramo pustiti živet :)

Aja, arabski svet se naslednjih 50 let gotov ne bo povezal tako kot EU. Čeprav, bi bilo bolje, da bi se.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

kopernik ::

MadMicka:
sploh ne trdim, da bi arabske države hotele kar zavzeti cel svet. Tudi če bi Izraelci kar naekrat izginili, bi bila situacija podobna. Dokler se ne bo vzpostavilo nekakšno ravnotežje, bojo vedno problemi. Mislim predvsem na gospodarski in politični razvoj. Turčija in Egipt imata precej manj problemov kot npr. Libija in Irak.

ordan ::

ja sam lejte oni so pripravljeni umirat za to svojo drzavo. ni vazn na kak nacin umrejo sam da postanejo muceniki. proti takem gverilskem boju nima nobena drzava sanse. Spomnmo se afganistan med sovjetsko okupacijo al pa vietnama in sovjeti in ameri so se moral popakat in it. Ker ka naj oni v drzavi opravicijo 100000 mrtvih za nek kos zemlje tam. Isto bo v izraelu in v iraku.

kopernik ::

ja, izraelci so tam kjer so in bodo morali rešiti ta problem tako ali drugače. V 40 letih jim to ni uspelo. Upajmo, da jim bo vsaj sedaj. Kako bo pa z irakom... to pa ne vem.

Thomas ::

Eni so se že dosti razburjali nad mojim rangiranjam družb in civilizacij.

Koliko boljša je država A od države B?

Če 5% prebivalstva države A hoče v državo B in 40% prebivalstva države B hoče v državo A, potem je država A 8 (ozirom 40/5) krat boljša od države B.

Večji procent Kitajcev bi rado v Slovenijo, kot Slovencev na Kitajsko. Morda 100 krat.

Slovenija je potem 100 krat boljša od Kitajske in Amerika je nekajkrat boljša od Francije.

To je taka približna metoda. (Tudi uporabna za jezit multikulturaliste.)

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kopernik ::

ja samo, koliko Kitajcev bi si želelo v Slovenijo, če bi bilo na kitajskem samo 2 milijona Kitajcev?

OwcA ::

@kopernik: (idealno) natanko enak procent kot si jih izmed miljarde. ;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

ordan ::

Pocakite se eno 20 let. Bodo ljudje iz europe hodl v kitajsko ne pa oni sem. ke r evropi ni vec zanimiv balkan zdej so jim bolj pri srcu "rumenjaki."

MadMicka ::

Owca, to kar si reku, je seveda daleč od resnice!

Zakaj si npr. želi več ljudi iz 3. sveta v ZDA kot na Nizozemsko in to tako v absolutnem smislu kot tudi v relativnem. Enostavno zato, ker je prva v 3. svetu bolj znana, kar pa še zdaleč ne pomeni, da imajo več šans za boljše življenje v ZDA, kot na Nizozemskem.

Še o Izraelu: Na prostost je spustil celo "teroriste". Mislm, kakšna velikodušnost :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Thomas ::

Seveda! Za procent gre.

Približno 10% prebivalcev bivše NDR je ušlo v ZRN. Ko je bil prehod svoboden, so ušli praktično vsi. Obratnega prometa je bilo (procentualno) zanemarljivo.

Če bi tole mojo formulo uporabljali takrat pred 30 leti, bi opustili Vzhodnonemški socializem že tedaj.

Ni pa še prepozno, da izmerimo sedanjo popularnost držav in civilizacije. In priznamo, da Pakistanski in Iranski režim nista vredna veliko v primeru z Zahodom. Pa če se multikulturalisti še tako napihijejo.

Hehehe ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Enostavno zato, ker je prva [ZDA] v 3. svetu bolj znana [kot Nizozemska]

Kako da potem ne hodijo v Rusijo, za katero vedo tako, kot vedo za ZDA?


;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Nesporno vemo danes naslednje: Kolonialne države so pobijale in požigale v imenu večvrednosti!

To vemo, za kaj drugega si moramo pa vzeti še čas. Da ne bi ponovili napake. Pa čeprav to ni pogodu nekaterim hujskačem.

OwcA ::

@MadMicka: kaj izmed tega kar sem povedal je daleč od resnice? Morebiti trdiš, da bi je procent Kitajcev bežečih v Slovenijo odvisen od števila prebivalcev Kitjaske? Kaj več pa tudi nisem povedal. ;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Azrael ::

diesel pravi, da je država Izrael okupator ubogih Palestincev?
Kot vem, je bila država Izrael ustanovljena na pobudo ZN, požegnana od velikih, kot opravičilo Židom za holokavst. Država, da obstaja, pa mora tudi imeti ozemlje. Tu pa Palestincii niso razumeti, da je prav vseeno ali je voditelj države neki šejk ali Žid, dokler je voditelj razumen. Arabci niso Izraelu dali niti 100 dni, da pokaže in dokaže svoje namene, ampak so mlado državo takoj hoteli zradirati s sveta in seveda totalno izgubili, Izrael pa je pridobil nova ozemlja, kot pozneje še velikokrat. Z vsako bitko je bil Izrael močnejši, nezaupanje med stranema je raslo, nasilje je rodilo novo nasilje. Nazive okupator, terorist, borec za svobodo, osvobodilno gibanje itd. bi lahko obesili obema stranema, odvisno od tega na kateri strani smo. Dejstvo pa je, da Arabci že na začetku niso spoštovali določil ZN, sedaj pa si lahko sami sebi pripišejo posledice.

Lp, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

MadMicka ::

Azrael, dejmo te malo razsvetlit:

Kot prvo, v ZN, ki so dovolili ustanovitev Izraela na ozemlju okupiranem s strani VB, niso imeli arabci nobene besede.

Kot drugo, Izrael je prvotno določeno ozemlje za večkrat povečal.

Kot tretje, če se nebi Izraelci iz celega sveta preseljevali na Bljižnji vzhod, danes Izraela zaradi pomanjkanja prabivalcev pač ne bi bilo :D

Tolk o tem. Če te še kaj zanima, kar vprašaj.

Poanta: Palestinci živijo na ozemlju, okupiranem s strani Izraela. Tega sodobni svet ne sme tolerirat. Kot ne sme Rusov v Čečeniji. Kot ne sme Američanov v Iraku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

perci ::

Jah Owca, v bistvu nimaš prav. Reciva da hoče zdajle 30% Kitajcev v Slovenijo. Če se prebivalstvo Kitajske drastično zmanjša, obstaja možnost, da se tam razmere precej izboljšajo, kar lahko zmanjša tudi odstotek ljudi, ki si želijo v SLO. Reciva na 5%.

OwcA ::

@perci: vem, zato pa sem zapisal pred izjavo (idealno). :)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Odin ::

Micka, kaj bi pa ti potem naredo z židi?
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Izrael vs. Palestina (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Problemi človeštva
85244587 (28156) Stepni Volk
»

Iran bi izbrisal Izrael (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
686867 (5504) Phil

Arabci (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
1519506 (7429) Barakuda1
»

Palestisnko-Izraelska kriza (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
18413672 (11125) jype
»

Bali (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1307756 (6261) undefined

Več podobnih tem