» »

Kaj bi se zgodilo če bi vsi postali vegani :) ?

Kaj bi se zgodilo če bi vsi postali vegani :) ?

1 2
3
4

Utk ::

Sej pravim, da jih bi imel lahko za kakšno malico.

bambam20 ::

Utk je izjavil:

Sej pravim, da jih bi imel lahko za kakšno malico.


Ko bi cel dan vihtel lopato :).

Unknown_001 ::

@Utk

Omejimo se na osnovna živila.

Hektarski donost koruze na primer 8t zrna
Hektarski od cele pa 45t

Na koncu vidimo kam pelje računica. Vse tiste o izgubah zaradi oretvorb tu padejo v vodo, saj mi že v štartu zavržemo 82% masnega deleža pridelka, ki je za nas neužiten.

Lahko ostalu naredite še izračune za ostala živila. Na koncu vidimo da računica obstaja
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

Tomas 33 ::

Še zmeraj bi lahko zeleni del uporabili za:

    kurivo,
    gradbeni material,
    gnojilo,
    ...

Unknown_001 ::

Tomas 33 je izjavil:

Še zmeraj bi lahko zeleni del uporabili za:

    kurivo,
    gradbeni material,
    gnojilo,
    ...


Bi te rad videl kako boš na zelenje kuril.

Gradbeni material? Dajmo se kaj boljšega spomnit. Saj nismo v afriki, da bi iz mišunge blata in slame delali opeko.

Gnojilo... bolj švoh. Bolj švoh. Razen mogoče sežgano ampak to pozabi da boš v peči kuril. NPK ostane prva izbira.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Tomas 33 ::

Unknown_001 je izjavil:

Tomas 33 je izjavil:

Še zmeraj bi lahko zeleni del uporabili za:

    kurivo,
    gradbeni material,
    gnojilo,
    ...


Bi te rad videl kako boš na zelenje kuril.

Gradbeni material? Dajmo se kaj boljšega spomnit. Saj nismo v afriki, da bi iz mišunge blata in slame delali opeko.

Gnojilo... bolj švoh. Bolj švoh. Razen mogoče sežgano ampak to pozabi da boš v peči kuril. NPK ostane prva izbira.


1. Še zmeraj bolj ekološko, kot velenjski premog.
2. Še 60 let nazaj so stebla sirka uporabljali kot armaturo in jih obložili z glino/blatom za predelne stene.
3. OK, to je res, lahko bi pa uporabljali celulozo za papir, ...

Utk ::

Sej tega materiala imate že danes, pa se naj oglasi en, ki ima stene iz slame in blata.

Unknown_001 ::

Tomas 33 je izjavil:



1. Še zmeraj bolj ekološko, kot velenjski premog.
2. Še 60 let nazaj so stebla sirka uporabljali kot armaturo in jih obložili z glino/blatom za predelne stene.
3. OK, to je res, lahko bi pa uporabljali celulozo za papir, ...


1. Ni tok priblema z ekologijo kot z praktičnostjo. Načeloma bi rabil posebno peč pa še tu bi imel probleme, ker bi bila vse skupaj na koncu ena neznosna svinjarija za počistit. Potem imaš še problem vlage oziroma problem latentne toplote (https://sh.wikipedia.org/wiki/Latentna_..., prostora za shranjevanje. Namreč mogoče bi se dalo prešat ampak gorelo bi zelo slabo pa še vedno bi imel zelo majhno kurilno vrednost. Plus stalno bi moral pogosteje nalagati in čistiti sproti.

2. Še na lesa pri nas ne boš uvedel kot osnovni material za gradnjo hiše kaj šele ilovico zmešano z rastlinskim odpadom.

3. Celulozo mogoče, papir težko. Za papir rabiš boljše zelenje z visoko vsebnostjo celuloze. Lesu konkrurenčna je edino industrijska konoplja ki ima zelo močna vlakna-papir iz nje je obstojnejši od klasičnega. Pravtako se vidi potencial v kompozitnih materialih. Opomba za vsak primer: Pohci MARŠ obvoz!
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

RatedR ::

V vsakem primeru bi bilo manj mučenja živali po teh ogromnih farmah kjer so zaprte 24/7.

Unknown_001 ::

RatedR je izjavil:

V vsakem primeru bi bilo manj mučenja živali po teh ogromnih farmah kjer so zaprte 24/7.


To kar američani delajo z masovnim farmanjem ni treba projecirati na nas. Kapiš? V EU je to veliko bolje poštimano.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

3_14zda ::

Z ženo sma vegana cca. 8 let. Pred tem sma imela BMI okoli 30 zdaj sma na spodni meji. od tega imamo številne prednosti:
bolše počutje
normalna telesna teža brez ukvarjana z športom
od naju se ne zakolje nobena žival
bistveno enostavnejše prehranjevanje saj ni potrebe po vsakodnevnem kuhanju in nevem kaj še

Bolana nisma bila nič prav tako ne otroka (3 &5) katere tudi prehranjujema vegansko. prvotno smo se za vegane odločila ker sva se bila vajena samo prenažirati in je bilo mišljeno kot začasno. Ker pa sma izbolšala mnogo zadev sva na tem tudi ostala.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: connel ()

Invictus ::

3_14zda je izjavil:

prvotno smo se za vegane odločila ker sva se bila vajena samo prenažirati in je bilo mišljeno kot začasno. Ker pa sma izbolšala mnogo zadev sva na tem tudi ostala.

Če se ne prenažiraš, kot sta se vidva, je čisto vseeno kaj ješ. Tako ali tako so ponavadi problem sladkarije, oz skriti sladkor v pijačah in ne svinjska pečenka.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

krneki0001 ::

Če bi vsi postali vegani, bi domače živali pocrkale, ker bi jim ljudje vso hrano pojedli.

Človek je vsejed. Kaj je narobe s tem, da ješ vsega po malem in v mejah normale?

shotalick ::

krneki0001 je izjavil:

Če bi vsi postali vegani, bi domače živali pocrkale, ker bi jim ljudje vso hrano pojedli.

Človek je vsejed. Kaj je narobe s tem, da ješ vsega po malem in v mejah normale?


+1. Jej vsega po malem. Kdo pravi, da mora na "tajlarju" vsak dan bit stejk pa krompir? Rižote, mineštre, enoločnice, pasulj, jota,itd...kamor lahko kej mesnega notr zaplava :), ni pa nujno. Sam imam raje, da ima "žmah" po mesu.

k--p ::

IMHO je problem moralni: masovna vzgoja, slabi pogoji, hormoni v prehrani živali itd. in tukaj se da kaj spremeniti (na dolgi rok). Večino zgodovine je človek meso jedel bolj poredko, pa še to ulovljeno, ne vzgojeno. Primarna hrana pa korenine, gomolji, gozdni sadeži. Osebno od mesa jem večinoma samo ribe, redkeje perutnino, pa še to ne ravno pretiravam.

Če bi vsi postali vegani bi se zmanjšala živinoreja in tudi pridelava krme za živinorejo, gojili bi druge stvari.

Netrunner ::

krneki0001 je izjavil:

Če bi vsi postali vegani, bi domače živali pocrkale, ker bi jim ljudje vso hrano pojedli.

Človek je vsejed. Kaj je narobe s tem, da ješ vsega po malem in v mejah normale?

+1

Dosti veganov meji že na fanatike in zagovarjajo veganstvo kot religijo in bog ne daj da rečeš kaj proti. Vsekakor splošna populacija bi morala zmanjšati količino uživanja mesa, vendar če pametno ješ se nimaš kaj sekirat za zdravje.

Si ne predstavljam kaj bi lahko nadomestilo en pošten mesni obrok pred oz. po daljšem fizičnem naporu.

V Mariboru obstaja neka veganska restavracija v katero sem šel aarkrat na malico in vsakokrat sem do konec delovnega časa (16:00) postal spet lačen ... pa neglede na to da me je malica stala 8€. Za isto ceno če grem na klasično malico zdržim komot tja do 18:00 ure. Kar hočem povedati je to, da si ne predstavljam živeti brez mesa, saj po teh izkušnjah bi moral konstanto nekaj jest da bi bil sit.

rawwer ::

Meni se zdi, da edino kar je pomembno je kaj pravi znanost. In konsenz znanosti kot sem zgoraj napisal je
"Properly planned vegan diets are appropriate for all life stages, including pregnancy and lactation"

Mislim da ne velja 0 naslednje:
- kakšne so moje izkušnje
- Kar je naravno
- zdrava pamet
- kar je bilo nekoč (paleo,..) Koliko časa nazaj naj gledamo? :)
- kaj piše v x knjigi
- kako se je počutil kolega po x dieti
- kar pravi en zdravnik

Lp :)

krneki0001 ::

8€ malica? Normalna malica je nekje 4€ (www.slamca.si).

V ljubljani recimo dobiš za 9,9€ T-bone, pa se ob 11h naješ in si sit do drugega dneva do 11h.

rawwer je izjavil:

Meni se zdi, da edino kar je pomembno je kaj pravi znanost.


Znanost ti pove da je v paradajzih preveč nikotina, potem to umakne. Kaj si potem misliš o tem?

Zgodovina sprememb…

Utk ::

rawwer je izjavil:

Meni se zdi, da edino kar je pomembno je kaj pravi znanost. In konsenz znanosti kot sem zgoraj napisal je
"Properly planned vegan diets are appropriate for all life stages, including pregnancy and lactation"

Mislim da ne velja 0 naslednje:
- kakšne so moje izkušnje
- Kar je naravno
- zdrava pamet
- kar je bilo nekoč (paleo,..) Koliko časa nazaj naj gledamo? :)
- kaj piše v x knjigi
- kako se je počutil kolega po x dieti
- kar pravi en zdravnik

Lp :)

Pomembno je še koliko to stane, v denarju in času. Da je teoretično možno zdravo preživet samo z rastlinami, verjetno nihče ne dvomi, samo s koliko prilagajanja?

Netrunner ::

krneki0001 je izjavil:

8€ malica? Normalna malica je nekje 4€ (www.slamca.si).
V ljubljani recimo dobiš za 9,9€ T-bone, pa se ob 11h naješ in si sit do drugega dneva do 11h.



Ja sklepam da je veganska malica dražje ker je pridelana na bio / eko in še kakšen način :) ... drugače pa je normalno da če porabim 8€ samo za meso me bo le to držalo 24 ur z energijo ... vendar pri malici meni paše da je še kakšna juha in zelenjavna priloga ipd :)

krneki0001 ::

Enolončnice so ponavadi 2.5€, tako da 8 evrov je že veliko, res veliko za malico. Pa četudi je bio/eko/z prispevki/s subvencijami/... pridelano.

iKst ::

Utk je izjavil:

Kile moke ne moreš primerjat s kilo piščanca za 7 evrov, ampak bolj s kakimi hrenovkami za 2,5 evra, kar pa ni več nič dražje kot kila pa pol kruha iz kile moke.
Kila jagod pa stane recimo 5 evrov, pa jih jaz brez problema pojem za kakšno malico, za 5 evrov bi pa dobil tudi kilo pa pol svinjine s katero se bi komot mastil 3 dni.


Hmm, tukaj listam en spar katalog. Piščančje hrenovke so v akciji za 1,15€ za 210g (torej 5,5€ na kg), telečje pa 5,95€. Tudi, če dobiš kje kilo hrenovk za 2,5€ je to še vedno cca. 3x dražje od moke.

Podobno je, če primerjaš stročnice, krompir, žita...

Kot sem napisal, kalorije iz rastlinske hrane so BISTVENO cenejše od kalorij iz živalske hrane.


Sadje in zelenjavo lahko v izračunu izpustimo, ker ju moramo v vsakem primeru vključiti v zdravo prehrano v zadostnih količinah, če jemo meso ali ne.

Si ne predstavljam kaj bi lahko nadomestilo en pošten mesni obrok pred oz. po daljšem fizičnem naporu.


Tako, kot to npr. delajo vrhunski športniki po ekstremnih naporih. Predvsem z veliko OHji in dovolj tekočine.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: iKst ()

iKst ::

Unknown_001 je izjavil:

@Utk

Omejimo se na osnovna živila.

Hektarski donost koruze na primer 8t zrna
Hektarski od cele pa 45t

Na koncu vidimo kam pelje računica. Vse tiste o izgubah zaradi oretvorb tu padejo v vodo, saj mi že v štartu zavržemo 82% masnega deleža pridelka, ki je za nas neužiten.

Lahko ostalu naredite še izračune za ostala živila. Na koncu vidimo da računica obstaja


V tistih izračunih, ki so bili polinkani na 1. strani je to že upoštevano. Razlika med užitnim delom za ljudi in užitnim delom za živali. Pač, dejstvo je, da je reja mesa zelo potraten postopek, poznamo veliko boljši način.

Na velikih "plants only" kmetijah tisti neužitni del v veliki meri kompostirajo in v veliki meri uporabijo kot gnojilo, tako, da ne gre v nič. Pa spet je bolj učinkovito kot živalski gnoj, ker spet odrežeš enega posrednika.

Unknown_001 ::

3_14zda je izjavil:

Z ženo sma vegana cca. 8 let. Pred tem sma imela BMI okoli 30 zdaj sma na spodni meji. od tega imamo


Samo komentar. Glede na to da sta na spodnji meji upam da ne rineta s to zdravo hrani v drug ekstrem. Svetujem pazljivost.


Mimogrede, problem mesa globalno je samo v prenažiranju. Ne pa v uživanju. Pridelava mesa bi se lahko nekoliko skrčila in izboljšala po kvaliteti. Živila živalskega izvora so zelo dobrodošla v prehrani saj jo bistveno konkretneje obogatijo. Zanimivo, da kljub vsemu prepričevanju da smo rastlinojedi zaradi zob in nekih hipotetičnih zgodbic NIHČE ni opazil da smo v veliko primerih bolje prilagojeni za prebavo hrane živalskega izvora oz. je učinkovitost prebave in absorpcije večja.

In še komentar na zdravo nezdravo.
Dejstvo je da si veliko ljudi sploh ni sposobnih urediti zdrave prehrane. Je pa BREZ znanja bistveno lažje shajati kot vsejed kot pa vegan. Vsejed se bo v najslabšem primeru malo zredil, vegan brez znanja bo pa čez čas postal rahitičen.

Hec teh zgodbic, vseh ki so naredil prehod in se jim je Marija prikazala ko tako ponosno rečejo"ja pa zdaj tok bolj zdravo živimo" je le v tem, da so si ti ljudje končno organizirali prehrano, le da so izvzeli meso. In kaj je bistvo organizacije? Prvi pogoj je da se tega lotiš premišljeno z dobro mero znanja da si znaš sestavit normalno kaloričen obrok, druga zadeva je pa umetnost balansiranja vnosa kalorij. Na kratko, če bi se prenažiranje omejilo že prej, bi bil rezultat podoben tudi brez odrekanja mesu, mleku, jajcom, siru...
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Utk ::

https://trgovina.mercator.si/market/izd...

Tu imaš pa vegi hrenovke, ki so, začuda, veliko dražje:
https://trgovina.mercator.si/market/izd...

Unknown_001 ::

iKst je izjavil:


Na velikih "plants only" kmetijah tisti neužitni del v veliki meri kompostirajo in v veliki meri uporabijo kot gnojilo, tako, da ne gre v nič. Pa spet je bolj učinkovito kot živalski gnoj, ker spet odrežeš enega posrednika.


Question! Ali se ti zdi bolje vreč en žakl umetnega gnoja manj pa vmes raztrosit še zmlet kompostiran odpad, ali pa da del tega ponidiš zraven trave, kot krmo in dobiš poleg podobnega hektarskega donosa na isti zemlji še par ton mesa ali litrov melka.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

iKst ::

Je pa BREZ znanja bistveno lažje shajati kot vsejed kot pa vegan. Vsejed se bo v najslabšem primeru malo zredil, vegan brez znanja bo pa čez čas postal rahitičen.


Rastlinska hrana je precej bolj fool proof. Samo dovolj je treba pojesti. Edina stvar, ki jo moraš paziti je v resnici B12, tako, da je treba v hrano vključiti dovolj živil, ki ga vsebujejo. Sicer se je pa na rastlinski hrani precej lažje približati optimumu.

Tu imaš pa vegi hrenovke, ki so, začuda, veliko dražje:
https://trgovina.mercator.si/market/izd...


No evo, najcenejše, najbolj crappy hrenovke so še vedno več kot 3x dražje od moke.

Question! Ali se ti zdi bolje vreč en žakl umetnega gnoja manj pa vmes raztrosit še zmlet kompostiran odpad, ali pa da del tega ponidiš zraven trave, kot krmo in dobiš poleg podobnega hektarskega donosa na isti zemlji še par ton mesa ali litrov melka.


Problem je, da hektarski donos "kalorij" užitnih za človeka niti približno ni podoben.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: iKst ()

Utk ::

Kile moke ne moreš pojest, naredit moraš najmanj kruh, ki je pa že dvakrat dražji na kilo kot moka. Pa tudi če ga narediš, iz kile moke boš sit kakšen dan, morda dan pa pol. S kilo hrenovk se lahko bašeš najmanj 3 dni. Če imajo manj kalorij, je v današnjih časih to kvečjemu prednost.

Zato sem pa napisal, da kilo bele moke lahko primerjaš z najcenejšimi hrenovkami...ker tudi moka ni glih neka super stvar, a ne da.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Looooooka ::

Kaj bi se zgodilo?
Zastrupljevanje planeta bi se povečalo.
Na morju bi bilo ene parkrat več tankerjev, da bi se fancy zelenjava, ki ne raste povsod lahko dostavljala v večjih količinah. CO2 ni edini strup, ki ga izvažamo v okolje. Verjetno bi pocrkalo še več rib...ampak, ker smo vegani nas to ne briga....posledično bi bilo verjetno še več alg. Win win a ne?
Več hrane....več ljudi in bi bili takoj na istem. Najboljše za nas je ravno to, da se količina hrane, ki je na voljo ne povečuje, ker smo za ta planet ena navadna plesen. Prav nobene potrebe ni za to, da odstranimo goveda. Prostor, ki ga zasede ene 100 generacij krav(zrezek hitro zraste) bi 100 let zasedal en sam človek. Ta bi seveda v trh 100 letih naštepal kar nekaj podobnih parazitov, ki bi jim bil ta prostor seveda premajhen. Sledile bi vojne in pobijanje. Ampak, ker bi se pobijalo ljudi in ne živali je to ok, ker smo vegani.

razerznak ::

Unknown_001 je izjavil:

iKst je izjavil:


Na velikih "plants only" kmetijah tisti neužitni del v veliki meri kompostirajo in v veliki meri uporabijo kot gnojilo, tako, da ne gre v nič. Pa spet je bolj učinkovito kot živalski gnoj, ker spet odrežeš enega posrednika.


Question! Ali se ti zdi bolje vreč en žakl umetnega gnoja manj pa vmes raztrosit še zmlet kompostiran odpad, ali pa da del tega ponidiš zraven trave, kot krmo in dobiš poleg podobnega hektarskega donosa na isti zemlji še par ton mesa ali litrov melka.


sej pa dobiš kompostiran odpad z gnojem in odpadno slamo,
vesoljec nacist fojb
#trump2016
ups https://www.rt.com/usa/339768-us-marines-aircraft-aging/

Unknown_001 ::

iKst je izjavil:

Je pa BREZ znanja bistveno lažje shajati kot vsejed kot pa vegan. Vsejed se bo v najslabšem primeru malo zredil, vegan brez znanja bo pa čez čas postal rahitičen.


Rastlinska hrana je precej bolj fool proof. Samo dovolj je treba pojesti. Edina stvar, ki jo moraš paziti je v resnici B12, tako, da je treba v hrano vključiti dovolj živil, ki ga vsebujejo. Sicer se je pa na rastlinski hrani precej lažje približati optimumu.


V bistvu še en pomislek koliko ljudi ve kaj je dovolj? Jaz se od bučk pa kruha lahko nasitim in imam po občutku dovolj samo ni nujno da je občutek pravi. Pravtako, kot praviš treba je pojsti večje količine da zadostiš tiste 2000 kcal na dan. Pravtako je treba malo bolj premišljeno sestavit jedilnik, da ne bo samo krompir z repo pa zelje na mizi. Je sicer ok hrana ampak ne moreš tega vsak dan jest.

Pa upam da me ne dojemaš kot nasprotnika. Saj vege hrana ni slaba. Jaz jem vse ker so me doma naučil da se iz hrane ni norca za delat. Ko se je jedlo nedaj bog da si probal it od mize če nisi vsega pojedel. In rad jem zelenjavo oz. vse nasploh in me srat prime ko slišim od raznih ljubiteljev živali a te nič vest ne peče... Zakaj? In kmal jim skedi dodatno vprašanje gospod/gospa a ste vi zmer vajeni tečkat/driskat za mizo.

Strinjam se da se danes prenažiramo z mesom, zato je tudi trg narastel in vidiš tiste grozne slike iz amerike, hvalabogu je pri nas bolje poštimano. Ampak zakaj bi zdaj šli v drug ekstrem in meso črtali iz prehrane? A ni možno naredit konsenza in uravnotežit proizvodnjo med rastlinsko in živalsko hrano, ter posledično dvignit kvaliteto na obeh straneh - tako pri hrabi kot pri pridelavi?

Men je bilo vedno hecno kako to da se gremo raje ping pong z ekstremi kot pa da bi lovili ravnotežje.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

krneki0001 ::

Unknown_001 je izjavil:

A ni možno naredit konsenza in uravnotežit proizvodnjo med rastlinsko in živalsko hrano, ter posledično dvignit kvaliteto na obeh straneh - tako pri hrabi kot pri pridelavi?


Težnje po zaslužku so prevelike. Poceni pridelana hrana, ki se drago prodaja so večne želje, ne pa ureditev razmer.

Utk ::

Tako je...če mi hočejo prekmurci prodajat paradajz po 3 evre, ga bom jedel kvečjemu zraven mesa, ne pa namesto. No, pa tudi ne njihovega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

SimplyMiha ::

Paradižnik za 3€ po kili? Kvečjemu na ljubljanski tržnici. Drugod (na Prekmurju in Dolenjskem) se da dobit za manj kot evro.

Unknown_001 ::

krneki0001 je izjavil:

Unknown_001 je izjavil:

A ni možno naredit konsenza in uravnotežit proizvodnjo med rastlinsko in živalsko hrano, ter posledično dvignit kvaliteto na obeh straneh - tako pri hrabi kot pri pridelavi?


Težnje po zaslužku so prevelike. Poceni pridelana hrana, ki se drago prodaja so večne želje, ne pa ureditev razmer.


Ah... če ne moreš prodat ti vse tisto pomeni izgubo. Če bi se omejila poraba na obeh straneh da bi res vsi jedli vsega po malem tako kot naj bi jedli. Bi tudi trg bil nekoliko manjši in bi bili farmerji prisiljeni reducirat tiste natlačene štale. Ampak prvo kar bi se moglo uredit je strožja zakonodaja glede reje. Mislim da ni treba še enkrat ponovit da smo na našem kontinentu še vedno na mnogo boljšem kot čez lužo kar se regulacij tiče. Ravno proste roke in nereden nadzor in pritisk prehrambenih korporacij na farmerje, ki delajo z njih prek pogodbe za odkup, puščajo tam takšne rezultate. Ko bodo tam začeli hrano obravnavati tako resno kot davke bo slika takoj drugačna. Do takrat bo pa taka svinjarija za čim večji zaslužek.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

frudi ::

Netrunner je izjavil:

V Mariboru obstaja neka veganska restavracija v katero sem šel aarkrat na malico in vsakokrat sem do konec delovnega časa (16:00) postal spet lačen ... pa neglede na to da me je malica stala 8€. Za isto ceno če grem na klasično malico zdržim komot tja do 18:00 ure. Kar hočem povedati je to, da si ne predstavljam živeti brez mesa, saj po teh izkušnjah bi moral konstanto nekaj jest da bi bil sit.

Morda Loving Hut na Gosposvetski?

Malice so tam 4€ in zame so dovolj za do večera. Imaš tudi kosilo za 5€ in drobiž (5.30 se mi zdi, nisem pa siguren), ki je prav tako čisto dovolj kot glavni obrok dneva.

Če ti to ne leži, ponujajo tudi veganski fast food - burger, kebab, hot dog, sendviče, ipd, cene okrog 4€ (+- 0.50€). Meni so vsi noro dobri, zlasti kebab mi je boljši od kateregakoli mesnega, ki sem ga kdaj poskusil.

Imho je hrana tam odlična in več kot dovolj nasitna, tudi za ne-vegane. Cene pa tudi niso visoke.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Utk ::

SimplyMiha je izjavil:

Paradižnik za 3€ po kili? Kvečjemu na ljubljanski tržnici. Drugod (na Prekmurju in Dolenjskem) se da dobit za manj kot evro.

Ja glej, lušt je 2-3 evre, odvisno od sezone, v vseh trgovinah. Pa če ga po tolk prodajajo, ga nekdo ziher tudi kupi.

iKst ::

Utk je izjavil:

Kile moke ne moreš pojest, naredit moraš najmanj kruh, ki je pa že dvakrat dražji na kilo kot moka. Pa tudi če ga narediš, iz kile moke boš sit kakšen dan, morda dan pa pol. S kilo hrenovk se lahko bašeš najmanj 3 dni. Če imajo manj kalorij, je v današnjih časih to kvečjemu prednost.

Zato sem pa napisal, da kilo bele moke lahko primerjaš z najcenejšimi hrenovkami...ker tudi moka ni glih neka super stvar, a ne da.


Lahko pa poješ kilo ječmena, kilo fižola, kilo riža... V vsakem primeru so kalorije iz rastlin bistveno cenejše, kljub temu, da se meso subvencionira. Če, kot sem že rekel, izvzameš zelenjavo, ki jo moraš imeti v prehrani v vsakem primeru. Ampak zelenjave ne ješ zaradi kalorij.

In ne, kilo hrenovk ni dovolj za 3 dni. Povprečen človek na dan potrebuje okoli 2000 kalorij (+- nekaj 100, odvisno od posameznika). Kilo perutninskih hrenovk ima ravno tam nekje okoli 2000, 2500 kalorij. Teh 2000 kalorij ceneje dobiš v telo z rastlinsko hrano kot z mesom, mlekom in sirom. Poleg tega je profil makrohranil v tej najcenejši rastlinski hrani precej blizu tistemu, kar priporočajo prehranski strokovnjaki, med tem, ko so hrenovke katastrofa, večinoma mast zmešana z ojačevalci okusa.

Okoli občutka sitosti je bilo pa že precej napisanega. Nalepil sem "satiety index" graf, na linku je tudi precej natančno razloženo, da je največji faktor pri sitosti količina zaužite hrane.

Tako je...če mi hočejo prekmurci prodajat paradajz po 3 evre, ga bom jedel kvečjemu zraven mesa, ne pa namesto. No, pa tudi ne njihovega.


Paradajza ne ješ namesto mesa. Namesto mesa ješ krompir, riž, sojo, pšenico, ajdo, fižol, grah in tako naprej.


Na morju bi bilo ene parkrat več tankerjev, da bi se fancy zelenjava, ki ne raste povsod lahko dostavljala v večjih količinah. CO2 ni edini strup, ki ga izvažamo v okolje. Verjetno bi pocrkalo še več rib...ampak, ker smo vegani nas to ne briga....posledično bi bilo verjetno še več alg. Win win a ne?


Po kakšni logiki bi se ladijski promet povečal? Sprostilo bi se 3/4 obdelovalnih površin, kar pomeni, da bi lahko bližje potrošniku pridelali več človeške hrane, ki bi bila hkrati tudi bolj raznolika.

Pa kako točno bi bistveno zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov in antibiotikov v okolje ter bistveno zmanjšanje izsuševanja celih regij ter izsekavanje tropskega gozda imelo za posledico umiranje rib?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: iKst ()

frudi ::

Utk je izjavil:

Tako je...če mi hočejo prekmurci prodajat paradajz po 3 evre, ga bom jedel kvečjemu zraven mesa, ne pa namesto. No, pa tudi ne njihovega.

Napaka ni v ceni paradižnika, ampak že v tvoji predpostavki, da v veganski prehrani meso nadomesti zelenjava. Kar ni res, namesto mesa so stročnice, oreščki, sejtan, in podobno, živila bogata s proteini in energijo.

Zelenjavo moraš jesti zraven v vsakem primeru, tudi k mesu.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

krneki0001 ::

Utk je izjavil:

SimplyMiha je izjavil:

Paradižnik za 3€ po kili? Kvečjemu na ljubljanski tržnici. Drugod (na Prekmurju in Dolenjskem) se da dobit za manj kot evro.

Ja glej, lušt je 2-3 evre, odvisno od sezone, v vseh trgovinah. Pa če ga po tolk prodajajo, ga nekdo ziher tudi kupi.


Lušt je vse naredil na evropskih subvencijah, je bilo njegovega zelo malo vloženega. Delavce pa plačuje z manj kot minimalcem. Zaposluje jih za 6 ur, plača jih za 4 ure, delat morajo pa 12 ur, če hočejo službo obdržat. Jebeš takega "proizvajalca".

Utk ::

Nemogoče. Samo meso se subvencionira, to vsi vemo.

iKst ::

Ah dej no. Kje je pa kdo to napisal?

          ::

iKst je izjavil:

Teh 2000 kalorij ceneje dobiš v telo z rastlinsko hrano kot z mesom, mlekom in sirom.


Nekateri se ne prehranjujemo samo zaradi tega, da dobimo tistih nekaj tisoč kalorij dnevno. V tem primeru se lahko poslužiš tudi tistih industrijskih šejkov, ki vsebujejo vsa hranila v pravem razmerju. Zame je pri hrani zelo pomemben tudi kulinarični užitek. Čeprav bi bila kila fižola, graha, soje ali česa drugega mnogo cenejša od (kalorično enakovrednega) kobeja ali florentinca, ne nudi niti primerljivega užitka. Zakaj bi se torej takim užitkom odpovedal? Res pa je, da mesa ne jem vsak dan, običajno le nekaj dni v tednu.

noraguta ::




Po kakšni logiki bi se ladijski promet povečal? Sprostilo bi se 3/4 obdelovalnih površin, kar pomeni, da bi lahko bližje potrošniku pridelali več človeške hrane, ki bi bila hkrati tudi bolj raznolika.


Mal si poglej kaj se kje prideluje. Ne boš gojil na škotskem in novi zelandiji bombaža pa da ga jebeš. Tud soje in žitaric ne. In v sloveniji je precej podobno. Ne da se travnika preorat kar tako. Čez palec lahko zgolj 1/3 travnikov spremeniš v njive in še to slabe. Hektarski donosi bodo pa precej mizerni ob velikem vložku.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

iKst ::

Nekateri se ne prehranjujemo samo zaradi tega, da dobimo tistih nekaj tisoč kalorij dnevno. V tem primeru se lahko poslužiš tudi tistih industrijskih šejkov, ki vsebujejo vsa hranila v pravem razmerju. Zame je pri hrani zelo pomemben tudi kulinarični užitek. Čeprav bi bila kila fižola, graha, soje ali česa drugega mnogo cenejša od (kalorično enakovrednega) kobeja ali florentinca, ne nudi niti primerljivega užitka. Zakaj bi se torej takim užitkom odpovedal? Res pa je, da mesa ne jem vsak dan, običajno le nekaj dni v tednu.


Govorili smo o ceni, ne o kulinaričnih užitkih. In tukaj pač rastlinska hrana zmaga, konkretno. Kulinaričnim užitkom se ti pa tudi ni treba odreči, če ne ješ mesa.


Mal si poglej kaj se kje prideluje. Ne boš gojil na škotskem in novi zelandiji bombaža pa da ga jebeš. Tud soje in žitaric ne. In v sloveniji je precej podobno. Ne da se travnika preorat kar tako. Čez palec lahko zgolj 1/3 travnikov spremeniš v njive in še to slabe. Hektarski donosi bodo pa precej mizerni ob velikem vložku.


Saj ti ni treba preorati travnikov. Če nehaš pridelovat krmo za živali, se ti sprosti ogromen del obdelovalnih površin.

noraguta ::

Nič se yi ne sprosti. Razen vzhoda države je celo pridelava žita nerentabilna.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

krneki0001 ::

iKst je izjavil:

Mal si poglej kaj se kje prideluje. Ne boš gojil na škotskem in novi zelandiji bombaža pa da ga jebeš. Tud soje in žitaric ne. In v sloveniji je precej podobno. Ne da se travnika preorat kar tako. Čez palec lahko zgolj 1/3 travnikov spremeniš v njive in še to slabe. Hektarski donosi bodo pa precej mizerni ob velikem vložku.


Saj ti ni treba preorati travnikov. Če nehaš pridelovat krmo za živali, se ti sprosti ogromen del obdelovalnih površin.


Problem je še ena zadeva, ki pa ji vsi dajemo resnično premalo poudarka in to je svinjarija, ki so jo kmetje polivali na njive. Recimo če je gojil oljno repico za predelavo v biodizel, je lahko šprical skoraj s čemerkoli.
Če boš na taki zemlji danes gojil hrano za ljudi bo vsaj oporečna, če že ne strupena.

iKst ::

nebivedu, nima veze s temo. Oljna repica je za biodizl, ne za hrano.

Nič se yi ne sprosti. Razen vzhoda države je celo pridelava žita nerentabilna.


Seveda se ti sprosti.

http://www.globalagriculture.org/report...

The production of meat, milk and eggs leads to an enormous loss of calories grown in fields, since cereals and oil seeds have to be cultivated to feed to animals. According to calculations of the United Nations Environment Programme, the calories that are lost by feeding cereals to animals, instead of using them directly as human food, could theoretically feed an extra 3.5 billion people. Feed conversion rates from plant-based calories into animal-based calories vary; in the ideal case it takes two kilograms of grain to produce one kilo of chicken, four kilos for one kilogram of pork and seven kilos for one kilogram of beef.


Razen, če imaš plan, kako vse tiste milijarde krav, kokoši in prašičev nahraniti iz travnikov?

          ::

iKst je izjavil:


Govorili smo o ceni, ne o kulinaričnih užitkih. In tukaj pač rastlinska hrana zmaga, konkretno. Kulinaričnim užitkom se ti pa tudi ni treba odreči, če ne ješ mesa.


Če ti je cena hrane edini kriterij, potem OK. Rastlinsko hrano, ki bi nadomestila kulinarični užitek dobre ribe, stejka ali pršuta bi pa silno rad videl. Itak pa je veganstvo in vegetarjanstvo v večini primerov samo modna muha. Najhujši pa so vegani, ki naokoli hodijo v usnjenih jaknah ali čevljih.

dolenc ::

Kašna dobra lubenica, mehek mango, jagode trenutno ... mmmm
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Biti vegan (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Problemi človeštva
1144228569 (208099) BigWhale
»

Moralni in ekološki vidiki prehranjevanja (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Loža
969132631 (99584) razerznak
»

Kitajska študija, Avtor: Colin Campbell (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
38191088 (77888) Smrekar1
»

Prehrana (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20647933 (44267) Matev

Več podobnih tem