Forum » Loža » Prehrana
Prehrana
Aldo ::
Večkrat sem opazil, da nekateri zagovarjate bolj netipično prehrano (npr. malo beljakovin). Zanima me kaj več o tem (počutje, kombinacija s športom).
Ramon dekers ::
če nekdo ne je mesa še ne pomeni da ne more uživati beljakovin. Beljakovine so gradnik telesa.
Backup22 ::
Tako kot je rekel Ramon dekers - beljakovine so gradniki telesa. Primanljaj beljakovimn rezultira v izgubo mišične mase.
Zakaj bi uživel manj beljakovin, kot je običajno, pa ne vem. Raje minimiziraj hidrate...
Edit typo
Zakaj bi uživel manj beljakovin, kot je običajno, pa ne vem. Raje minimiziraj hidrate...
Edit typo
//
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Backup22 ()
Blinder ::
poskusi pusto skuto, če ti ni ogaben okus je super zate. poceni in velik beljakovin ima.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
Aldo ::
Ah, niste me razumeli. Jaz že vem, da so beljakovine gradnik mišic in da je tipična športna prehrana veliko beljakovin in zdravih maščob ter malo OH. Zanimalo me je samo, zakaj nekateri zagovarjajo malo beljakovin in še neke druge stvari (se ne spomnim več), češ da naj se ob tem načinu prehrane bolje počutili.
Ramon dekers ::
nevem kdo to zagovarja, verjetno kakšen tvoj najstniški prijatelj ki nima pojma, kaj so beljakovine.
gzibret ::
Zagovarjajo tisti, ki jim ketonski metabolizem škodi. To so ljudje s putiko, okvarami ledvic ali jeter. Tako, na pamet iz glave...
Vse je za neki dobr!
Ramon dekers ::
Aldo ::
Ramon dekers je izjavil:
nevem kdo to zagovarja, verjetno kakšen tvoj najstniški prijatelj ki nima pojma, kaj so beljakovine.
Če si opazil, sem napisal nekateri ZAGOVARJATE, sepravi sem mislil na forumu. Drugače pa me zanima, če ima kdo kaj povedati o tem:
http://well.blogs.nytimes.com/2011/01/0...
http://www.stevepavlina.com/blog/2005/0...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aldo ()
Pyr0Beast ::
Telo rabi futr za energijo, ko enkrat odrasteš in ne več toliko za gradnjo.
Tako da veliko OH in olj.
+hrana s malo beljakovin in veliko vlaknin je IMO lažja za prebavljat + poleti sadje nudi vodo, ko se prebavlja -> manjša potreba po pitju
Tako da veliko OH in olj.
+hrana s malo beljakovin in veliko vlaknin je IMO lažja za prebavljat + poleti sadje nudi vodo, ko se prebavlja -> manjša potreba po pitju
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
blackbfm ::
tipična športna prehrana veliko beljakovin in zdravih maščob ter malo OH
OH zmanjšaš ko hujšaš. Za šport (sploh kakšen intenziven) načeloma rabiš veliko OH.
Telo rabi futr za energijo, ko enkrat odrasteš in ne več toliko za gradnjo.
Tako da veliko OH in olj.
+hrana s malo beljakovin in veliko vlaknin je IMO lažja za prebavljat + poleti sadje nudi vodo, ko se prebavlja -> manjša potreba po pitju
Rabiš beljakovine za obnovo tkiv.
drugače pa za prebavo je čist odvisno kaj vzameš...masten pečen krompir (oh + olja) vs paradižnik s skuto (malo oh + beljakovine)..verjetno da bo ta druga dosti lažja za prebavo :p
Pyr0Beast ::
Rabiš beljakovine za obnovo tkiv.
Tkiva ne izginejo v nič, zadeva se lepo regenerira nazaj če je le možnost.
Drugače pa wiki pravi 0.8g/kg teže.
Telo pa ne more shranjevati proteinov in bo višek zmetalo ven.
Iz zelenjave dobiš dosti beljakovin, če še kompletiraš s kakšnimi stročnicami je to vse, kar rabim/š.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
blackbfm ::
Tkiva ne izginejo v nič, zadeva se lepo regenerira nazaj če je le možnost
Iz cesa se regenerira? Iz zraka?
Sej niso samo beljakovine, mas se miljon drugih snovi katere tezko ali pa v bistveno skromnejsih kolicinah dobis v rastlinski hrani. Druga stvar je da moras jest potem se bolj raznovrstno prehrano, za katero pa dvomim da ima povprecen clovek cas in znanje, ce mas zaposlenega kuharja potem se komot gres take zadeve. To ne pomeni da moras pojest kilo mesa na dan, ampak dojemanje mesa kot manjvrednega zivila je fail.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: blackbfm ()
Ramon dekers ::
meso je manjvredno...vse se da zapolniti z določenemi rastlinskimi živili, ne rabiš strokovnjaka. Ena izmed takih živil je soja, aminokisline soje so podobne kot v mesu.
Meso samo po sebi je težko prebavljivo, to opaziš sploh v poletnih mesicih, vsaj jaz. Poskusi nekaj časa brez mesa.
Meso samo po sebi je težko prebavljivo, to opaziš sploh v poletnih mesicih, vsaj jaz. Poskusi nekaj časa brez mesa.
zee ::
Naceloma meso ni tezje prebavljivo. Prebavni trakti mesojedcev so znatno krajsi od preb. traktov rastlinojedcev.
Se pa strinjam, da se splaca preziveti nekaj casa (vsaj nekaj dni na teden) brez mesa. Ze vec malo manj kot pol leta med tednom ne jem mesa (izjema je kaksna riba). Zaenkrat se pocutim krasno.
Se pa strinjam, da se splaca preziveti nekaj casa (vsaj nekaj dni na teden) brez mesa. Ze vec malo manj kot pol leta med tednom ne jem mesa (izjema je kaksna riba). Zaenkrat se pocutim krasno.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Aldo ::
Torej zaužiješ tudi manj beljakovin ali jih dobiš iz rastlin, kadar ne ješ mesa? Se počutiš bolje kot pri navadni prehrani oz. kaj te je pritegnilo k temu načinu prehranjevanja?
black ice ::
@zee: V eni starejši temi si trdil, da ješ samo neke oreščke itn. Lahko poveš kaj več o tej dieti?
blackbfm ::
Meso samo po sebi je težko prebavljivo, to opaziš sploh v poletnih mesicih, vsaj jaz. Poskusi nekaj časa brez mesa.
Sem se ze sel en obdobje (2leti se mi zdi) brez mesa in nisem opazil nobenih plusov. Prej kaksen minus. Mesna hrana mi ne dela tezav s prebavo, da bi se pa zaradi tega slabse pocutil pa tudi dvomim. Pomoje vecina teh "se pocutim boljse" efektov pride zarad tega ker ljudje zacnejo na splosno jest bolj pusto in lazjo hrano, ne zaradi crtanja samega mesa z jedilnika. Pa tudi razlika je kaksno meso pripravljas in na kaksen nacin.
zee ::
@black_ice:
Nisem rekel, da jem samo neke oreske, saj vseskozi poudarjam, da samo med tednom ne jem izdelkov iz mesa (se ribe so med tednom prej izjema kot pravilo), jajc in moke. Med vikendom je pa druga zgodba.
Nisem rekel, da jem samo neke oreske, saj vseskozi poudarjam, da samo med tednom ne jem izdelkov iz mesa (se ribe so med tednom prej izjema kot pravilo), jajc in moke. Med vikendom je pa druga zgodba.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
btree ::
Vege hrana je zakon, še posebej za tiste, ki preživijo veliko časa v pisarnah, po njej se manj spi, kot po mesu. Problem je pri soji, ki je v večini primerov GSO, se jo spalča kupit v kakšni bio trgovini, brez GSO. Jaz ne jem mesa že od malega.
Izi ::
Ramon dekers je izjavil:
Meso samo po sebi je težko prebavljivo,
WTF, a nekateri ne hodite v šole ali kaj?
Meso je daleč najlažje prebavljiva hrana, trava je najtežje prebavljiva, zato jo ljudje ne moremo uživati, kjer nam jo sploh ne uspe prebaviti.
Mesojedci imajo najkrajši prebavni trakt, ker se meso prebavi hitro oziroma za človeka celo prehitro. Človek ima prebavno trakt srednje dolžine in ker se meso prebavi prehitro na koncu pri človeku pride že do gnitja in zastrupljanja telesa. Zato bi človek, ki bi jedel samo meso in nič drugega umrl zaradi zastrupitve.
Trava pa je najtežje prebavljiva in zanjo se rabi ekstremno dolg prebavni trakt, drugače njeno uživanje nima smisla, ker iz nje ne povlečeš prav ničesar.
Ravno zaradi prehitre prebavljivosti mesa se ga moramo ljudje precej izogibati ker imamo že predolgo črevesje zanj in če pretiravaš z mesom boš prej ali slej zagotovo umrl za rakom debelega črevesja, ker na koncu našega dolgega črevesja od mesa ostane samo še strupena gniloba.
Nekaj mesa pa je seveda nujno, ker imamo še vedno precej prekratek prebavni trakt, da bi lahko živeli samo od zelenja, čeprav se to danes že da, ker imamo na razpolago cel kup prehranskih dopolnil.
Vseeno je za športnike, ki rabijo velikanske količine beljakovin bolje nekaj jajc vsak dan kot pa kilo mesa vsak dan.
Ramon dekers ::
Izi kdo pa je travo? Poskusi solato pa riž namesto mesa pa potem javkaj.
Če pa že meso, potem definitivno ribe.
Če pa že meso, potem definitivno ribe.
Izi ::
Ramon dekers je izjavil:
Izi kdo pa je travo?
Trava je glavni vir hrane za večino živali na Zemlji. Krave in Konji, če se že ne spomniš nobene. Za človeka je popolnoma neprebavljiva.
Glede rib je treba zadnja leta že kar precej paziti, ker so vode povsod po svetu že močno onesnažene in vsa človeška svinjarija na koncu konča v ribah. Tako da je dolgoročno verjetno bolj zdravo jesti perutnino, kot pa ribe. Čeprav je tudi pri perutnini precej vprašljivo s čim jo futrajo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Izi ()
RejZoR ::
Enostavno rečeno, mešan oz zelo raznovrsten. Če ne greš v nobeno skrajnost je to najbolj zdrav jedilnik.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Fuks ::
Polnozrnati OH viri v razumnih količinah (manjši del OH tudi iz sadja, predvsem lupinastega in manj sladkega)
Kvalitetni vir beljakovin (pusta perutnina, ribe (manjše ribe so boljše), jajca, whey, čimmanj mlečnih izdelkov (sranje), soja (v kolikor vas ne moti estrogenski odziv))
Kvalitetni viri maščob (lešniki, mandlji, olivno olje)
Neomejeno neškrobne zelenjave
Posebej pa se izognite raslinskim oljem (majoneza, namazi ipd), predelanim škrobnim živilom (pice, piškoti, bel kruh)
Kvalitetni vir beljakovin (pusta perutnina, ribe (manjše ribe so boljše), jajca, whey, čimmanj mlečnih izdelkov (sranje), soja (v kolikor vas ne moti estrogenski odziv))
Kvalitetni viri maščob (lešniki, mandlji, olivno olje)
Neomejeno neškrobne zelenjave
Posebej pa se izognite raslinskim oljem (majoneza, namazi ipd), predelanim škrobnim živilom (pice, piškoti, bel kruh)
RejZoR ::
Kam se pa smatra npr repično olje in majoneze oz njeni "nadomestki" narejeni iz slednjega olja? Sem opazil že par izdelkov kjer je namesto sončničnega olja uporabljen repični v 50% ali pa celo v 98% deležu (druga 2% naj bi bilo jajce, zlobni modificiran škrob in še nekaj drugih stvari). Slišal sem tudi, da naj bi bile iz samo olivnega olja čeprav take zadeve še nisem videl.
Mene pa zanima s čim konkretno bi se dalo "ciljati" HDL in SDL holesterol. Torej kako efektivno višat dobrega in nižat slabega samo s spremembo prehrane. Ter npr sladkor v krvi.
Pa rečmo raje temu, da bi namesto odvzemanja dotičnih snovi v celoti raje konzumiral primerno količino hrane, ki slednje zmanjšuje oz uravnava. Sicer sem dost spremenil prehrano ampak še vedno se pač ne morem odreči določenim stvarem in bi samo rad efektivno reguliral oba konca slabih in dobrih snovi, da nakoncu nekako prideš na neko pozitivno ničlo če temu tako rečemo.
Mene pa zanima s čim konkretno bi se dalo "ciljati" HDL in SDL holesterol. Torej kako efektivno višat dobrega in nižat slabega samo s spremembo prehrane. Ter npr sladkor v krvi.
Pa rečmo raje temu, da bi namesto odvzemanja dotičnih snovi v celoti raje konzumiral primerno količino hrane, ki slednje zmanjšuje oz uravnava. Sicer sem dost spremenil prehrano ampak še vedno se pač ne morem odreči določenim stvarem in bi samo rad efektivno reguliral oba konca slabih in dobrih snovi, da nakoncu nekako prideš na neko pozitivno ničlo če temu tako rečemo.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Fuks ::
Kam se pa smatra npr repično olje in majoneze oz njeni "nadomestki" narejeni iz slednjega olja? Sem opazil že par izdelkov kjer je namesto sončničnega olja uporabljen repični v 50% ali pa celo v 98% deležu (druga 2% naj bi bilo jajce, zlobni modificiran škrob in še nekaj drugih stvari). Slišal sem tudi, da naj bi bile iz samo olivnega olja čeprav take zadeve še nisem videl.
Mene pa zanima s čim konkretno bi se dalo "ciljati" HDL in SDL holesterol. Torej kako efektivno višat dobrega in nižat slabega samo s spremembo prehrane. Ter npr sladkor v krvi.
Pa rečmo raje temu, da bi namesto odvzemanja dotičnih snovi v celoti raje konzumiral primerno količino hrane, ki slednje zmanjšuje oz uravnava. Sicer sem dost spremenil prehrano ampak še vedno se pač ne morem odreči določenim stvarem in bi samo rad efektivno reguliral oba konca slabih in dobrih snovi, da nakoncu nekako prideš na neko pozitivno ničlo če temu tako rečemo.
Repično olje glede na vsebnost maščob zgleda za odtenek bolje. Ima nekaj Omega3, vendar pa ima še vedno kar precej Omega6. Tako da po pamet :)
Lahko si sam pogledaš točne podatke (recimo primerjava s sončničnim)
Repica:
http://nutritiondata.self.com/facts/fat...
Sončnično:
http://nutritiondata.self.com/facts/fat...
Izberi pri obeh enako enoto (100g) in glej čisto spodaj razpredelnico Fatty acids.
Glede HDL in LDL ti bo še kdo drug kaj povedal, jest bi ti samo predlagal da ne z Danacol in super margarincami in podobnim (sej to si že sam rekel ubistvu ;) ).
Kakorkoli tukaj gre za eno precej kompleksno odvisnost, torej ni odvisno samo od nekih posameznih dejavnikov. Garantirano slab vpliv na razmerje holesterola ima visok vnos predelanih OH in slabih maščob (samo to ima itak skor na vse). Zanimivo jajca nimajo negativnega vpliva na to razmerje oz ga še celo izboljšajo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Fuks ()
Pyr0Beast ::
Iz cesa se regenerira? Iz zraka?
Iz odpadnega materiala. Saj celica ne izpuhti v zrak, za obnovo pa pravtako rabiš energijo.
Kam se pa smatra npr repično olje in majoneze oz njeni "nadomestki" narejeni iz slednjega olja? Sem opazil že par izdelkov kjer je namesto sončničnega olja uporabljen repični v 50% ali pa celo v 98% deležu (druga 2% naj bi bilo jajce, zlobni modificiran škrob in še nekaj drugih stvari). Slišal sem tudi, da naj bi bile iz samo olivnega olja čeprav take zadeve še nisem videl.
Avoid at all costs.
Mene pa zanima s čim konkretno bi se dalo "ciljati" HDL in SDL holesterol. Torej kako efektivno višat dobrega in nižat slabega samo s spremembo prehrane. Ter npr sladkor v krvi.
Odstranit živalske maščobe in meso iz prehrane ali pa če že, jesti kako pusto meso in si zafilat potrebo po maščobah s kakšnimi pistacijami, mandlji, etc. Pa nehat jest en kup v olju ocvrte hrane + veliko gibanja.
Trava je glavni vir hrane za večino živali na Zemlji. Krave in Konji, če se že ne spomniš nobene. Za človeka je popolnoma neprebavljiva.
Solata anyone ?
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Pyr0Beast ::
Meso je daleč najlažje prebavljiva hrana, trava je najtežje prebavljiva, zato jo ljudje ne moremo uživati, kjer nam jo sploh ne uspe prebaviti.
Kuhano/termično obdelano meso, ja. Surovo, nikakor.
Človek pa je hrano, ki je lahko prebavljiva že od nekdaj, če ni, jo obdela, da je.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Ramon dekers ::
Ramon dekers je izjavil:
Izi kdo pa je travo?
Trava je glavni vir hrane za večino živali na Zemlji. Krave in Konji, če se že ne spomniš nobene. Za človeka je popolnoma neprebavljiva.
Glede rib je treba zadnja leta že kar precej paziti, ker so vode povsod po svetu že močno onesnažene in vsa človeška svinjarija na koncu konča v ribah. Tako da je dolgoročno verjetno bolj zdravo jesti perutnino, kot pa ribe. Čeprav je tudi pri perutnini precej vprašljivo s čim jo futrajo.
no v perutnini, govedini pa imaš antibiotike, rastne hormone in ostalo svinjarijo.
Preferiram ribe brez ostalega mesa + zelenjava, in hidrati.
bfranklin ::
Tukaj v tem postu je bilo nažalost navedeno veliko neresnic, vse pa se da empirično preverit, če si nekdo vzame malo časa in ne naseda vsakemu marketingu, ki pa je nažalost v veliki meri prisoten tudi v medicini.
Prvo kot prvo, se da dobit več kot zadostno količino beljakovin (potrebnemu človeku) iz samo rastlinske hrane. Za šalo se da dobit 200% RDA-ja. In to enake kvalitete kot meso ali mleko/mlečni izdelki. www.nutritiondata.com je dober empirični vir podatkov o hrani. Tu je navedeno tudi kako dobro se izkoristijo beljakovine iz vsakega prehrambenega vira (za človeka).
In zelo popularizirano je v naši družbi mnenje, da imajo rastline samo OH. Lepo vas prosim, no. A je šel kdo gledat podatke? Če poješ za 2000kcal pšenice na dan, dobiš 100% RDA beljakovin - pa ne govorim glede na vse beljakovine, ki jih ima, ker to je 2x več, ampak govorim o izkoristku. Če ješ oves, ajdo, sojo ali fižol prideš zlahka na 200% RDA.
Naprimer pšenica se izkoristi v 40% (glede na vse beljakovine) - pomembno je razmerje esencialnih aminokislin. Torej tista esencialna aminokislina, katere je najmanj bo pomenila izkoristek - torej recimo temu "najšibkejši člen". Če pa kombiniramo živila - naprimer fižol in riž ali fižol in pšenico, je pa izkoristek vsega skoraj 100%.
Pa še to, ko pravijo, da imajo ljudje po fižolu, soji in podobnih živilih "pline". Imajo jih na začetku, dokler se prebavila ne navadijo, potem je pa prebava normalna.
Kakšen je učinek vegan hrane(torej brez mesa in mleka/mlečnih izdelkov)? Ogromno energije, zlahka zmožnost povečanja mišične mase, majhen odstotek telesne maščobe. Govorim iz izkušenj, in imam za sabo tudi veliko prebranega na temo prehrane in športa.
In to da je meso najlažje prebavit, ker imajo mesojedci najkrajši prebavni trakt? Lepo vas prosim, no. Mesojedci imajo neprimerljivo močnejšo želodčno kislino (ta prebavlja beljakovine in meso) in ne rabijo dolgega trakta. Mi pa smo vsejedci in nimamo tako močne želodčne kisline. Mesojedcem je že lahko prebavit velike količine mesa, a to se težje reče za človeka.
Prvo kot prvo, se da dobit več kot zadostno količino beljakovin (potrebnemu človeku) iz samo rastlinske hrane. Za šalo se da dobit 200% RDA-ja. In to enake kvalitete kot meso ali mleko/mlečni izdelki. www.nutritiondata.com je dober empirični vir podatkov o hrani. Tu je navedeno tudi kako dobro se izkoristijo beljakovine iz vsakega prehrambenega vira (za človeka).
In zelo popularizirano je v naši družbi mnenje, da imajo rastline samo OH. Lepo vas prosim, no. A je šel kdo gledat podatke? Če poješ za 2000kcal pšenice na dan, dobiš 100% RDA beljakovin - pa ne govorim glede na vse beljakovine, ki jih ima, ker to je 2x več, ampak govorim o izkoristku. Če ješ oves, ajdo, sojo ali fižol prideš zlahka na 200% RDA.
Naprimer pšenica se izkoristi v 40% (glede na vse beljakovine) - pomembno je razmerje esencialnih aminokislin. Torej tista esencialna aminokislina, katere je najmanj bo pomenila izkoristek - torej recimo temu "najšibkejši člen". Če pa kombiniramo živila - naprimer fižol in riž ali fižol in pšenico, je pa izkoristek vsega skoraj 100%.
Pa še to, ko pravijo, da imajo ljudje po fižolu, soji in podobnih živilih "pline". Imajo jih na začetku, dokler se prebavila ne navadijo, potem je pa prebava normalna.
Kakšen je učinek vegan hrane(torej brez mesa in mleka/mlečnih izdelkov)? Ogromno energije, zlahka zmožnost povečanja mišične mase, majhen odstotek telesne maščobe. Govorim iz izkušenj, in imam za sabo tudi veliko prebranega na temo prehrane in športa.
In to da je meso najlažje prebavit, ker imajo mesojedci najkrajši prebavni trakt? Lepo vas prosim, no. Mesojedci imajo neprimerljivo močnejšo želodčno kislino (ta prebavlja beljakovine in meso) in ne rabijo dolgega trakta. Mi pa smo vsejedci in nimamo tako močne želodčne kisline. Mesojedcem je že lahko prebavit velike količine mesa, a to se težje reče za človeka.
Ramon dekers ::
"Odstranit živalske maščobe in meso iz prehrane ali pa če že, jesti kako pusto meso in si zafilat potrebo po maščobah s kakšnimi pistacijami, mandlji, etc. Pa nehat jest en kup v olju ocvrte hrane + veliko gibanja."
Pusto meso ki ga dobiš v trgovini naj bi dejansko imelo več maščobe. Zakaj? Ker dobiš piščanca ki se nič ne giblje, je zaprto v kletki dan in noč in samo je. Od tu maščoba. Medtem ko je domači piščanec veliko manj masten (s tem mislim na tiste ki so spuščeni)
Poleg tega sem pa že na lastne oči videl kako je imel v trgovini piščanec slabo odrezane tace, tako da se je videl amoniak, oz poškodba od amonika ki nastane pri piščancih v teh kletkah oz prostorih.
Navadno to lepo zrežejo in oblikujejo tako da se ta rana ne vidi. No pa dober tek.
"Pa še to, ko pravijo, da imajo ljudje po fižolu, soji in podobnih živilih "pline". Imajo jih na začetku, dokler se prebavila ne navadijo, potem je pa prebava normalna.
Kakšen je učinek vegan hrane(torej brez mesa in mleka/mlečnih izdelkov)? Ogromno energije, zlahka zmožnost povečanja mišične mase, majhen odstotek telesne maščobe. Govorim iz izkušenj, in imam za sabo tudi veliko prebranega na temo prehrane in športa.
In to da je meso najlažje prebavit, ker imajo mesojedci najkrajši prebavni trakt? Lepo vas prosim, no. Mesojedci imajo neprimerljivo močnejšo želodčno kislino (ta prebavlja beljakovine in meso) in ne rabijo dolgega trakta. Mi pa smo vsejedci in nimamo tako močne želodčne kisline. Mesojedcem je že lahko prebavit velike količine mesa, a to se težje reče za človeka."
Se strinjam, popolnoma. Meso ima samo določen esencialne aminokisline, te pa kot že rečeno lahko nadomestiš s sojo.
Sicer pa vsak naj proba sam, meni se že gravža meso. Mlečni izdelki še, ampak izključno iz kmetije, kjer nabavljam tudi jajca od piščancev ki letajo prosto po travi.
Pusto meso ki ga dobiš v trgovini naj bi dejansko imelo več maščobe. Zakaj? Ker dobiš piščanca ki se nič ne giblje, je zaprto v kletki dan in noč in samo je. Od tu maščoba. Medtem ko je domači piščanec veliko manj masten (s tem mislim na tiste ki so spuščeni)
Poleg tega sem pa že na lastne oči videl kako je imel v trgovini piščanec slabo odrezane tace, tako da se je videl amoniak, oz poškodba od amonika ki nastane pri piščancih v teh kletkah oz prostorih.
Navadno to lepo zrežejo in oblikujejo tako da se ta rana ne vidi. No pa dober tek.
"Pa še to, ko pravijo, da imajo ljudje po fižolu, soji in podobnih živilih "pline". Imajo jih na začetku, dokler se prebavila ne navadijo, potem je pa prebava normalna.
Kakšen je učinek vegan hrane(torej brez mesa in mleka/mlečnih izdelkov)? Ogromno energije, zlahka zmožnost povečanja mišične mase, majhen odstotek telesne maščobe. Govorim iz izkušenj, in imam za sabo tudi veliko prebranega na temo prehrane in športa.
In to da je meso najlažje prebavit, ker imajo mesojedci najkrajši prebavni trakt? Lepo vas prosim, no. Mesojedci imajo neprimerljivo močnejšo želodčno kislino (ta prebavlja beljakovine in meso) in ne rabijo dolgega trakta. Mi pa smo vsejedci in nimamo tako močne želodčne kisline. Mesojedcem je že lahko prebavit velike količine mesa, a to se težje reče za človeka."
Se strinjam, popolnoma. Meso ima samo določen esencialne aminokisline, te pa kot že rečeno lahko nadomestiš s sojo.
Sicer pa vsak naj proba sam, meni se že gravža meso. Mlečni izdelki še, ampak izključno iz kmetije, kjer nabavljam tudi jajca od piščancev ki letajo prosto po travi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ramon dekers ()
bfranklin ::
Jaz ob vegan hrani zlahka vzdržujem fitness postavo in visoko stopnjo telesne pripravljenosti. Za šalo lahko 1 uro hitro tečem in ne zgledam ravno šibek.
Potem se pa oglašajo ljudje, da rabiš ful beljakovin? Ja, a res? "Poglej sebe pa poglej mene pol se pa še enkrat vpraši kaj si reku." Gor sm pa tut že velik napisu o tem.
Potem se pa oglašajo ljudje, da rabiš ful beljakovin? Ja, a res? "Poglej sebe pa poglej mene pol se pa še enkrat vpraši kaj si reku." Gor sm pa tut že velik napisu o tem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bfranklin ()
Ramon dekers ::
beljakovin ja, ampak ne ravno iz mesa, so še drugi viri. Če pa hočeš postati bilder pa itak inekcija pa steroidi.
Sicer pa genetika pri športni postavi igra ogromno vlogo.
EDIT: beljakovin rabiš toliko da se ti mišice obnovijo, kar je višek itak poserješ.
Sicer pa genetika pri športni postavi igra ogromno vlogo.
EDIT: beljakovin rabiš toliko da se ti mišice obnovijo, kar je višek itak poserješ.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ramon dekers ()
blackbfm ::
Prvo kot prvo, se da dobit več kot zadostno količino beljakovin (potrebnemu človeku) iz samo rastlinske hrane.
no najdi še en dober vir vitamina b12 (ki je mimogrede zelo pomembna snov) izključno v rastlinski hrani..pa tak da ni treba pojest za 2000 kcal hrane za dnevne potrebe
Jaz ob vegan hrani zlahka vzdržujem fitness postavo in visoko stopnjo telesne pripravljenosti. Za šalo lahko 1 uro hitro tečem in ne zgledam ravno šibek.
Pics or it didnt happen. Če nisi vsaj približno tak kot dejan zavec potem nimaš fitness postave.
bfranklin ::
haha, sm vedu da bo tole dolga debata.
ampak jaz ne mislim bit dolg.
1. ob uživanju maščob, se zmanjša krvni pretok in zmanjša aktivnost imunskega sistema
2. rastlinska hrana ima največ mineralov in vitaminov - meso in mleko jih mata dosti manj in to samo določene
3. meso in mleko ti potegneta kalcij iz kosti in posledično dobiš osteoporozo - ja, pravijo nam, da pijmo mleko, da ne bomo meli osteoporoze, ampak kako pa to da ravno tam kjer uživajo največ mesa in mleka je največ osteoporoze? tam ko pa ne, je pa skorajda ni zaznati. SIGURNO GENETIKA, ja :))
4. kar se tiče vitamina b12, ga pa res ni v rastlinski hrani danes, ampak včasih pa je bil, ko je bilo še vse bolj naravno. ja, tu ni druge kot da vzameš prehramben dodatek vitamin b12. ampak to še ne podere tega kar sem napisal ;)
5. Dejan Zavec ni pretirano močen. neki tazga komot rečem da sem. slik pa ne bom dajal nažalost. kot je pa reku Ramon Dekers za bilderje mogoče pride v poštev meso... samo bilderji niso ravno najbolj zdravi
6. genetika že igra vlogo pri postavi, ampak se nebi strinjal, da nimajo drugi faktorji vsaj tako velikega vpliva
ampak jaz ne mislim bit dolg.
1. ob uživanju maščob, se zmanjša krvni pretok in zmanjša aktivnost imunskega sistema
2. rastlinska hrana ima največ mineralov in vitaminov - meso in mleko jih mata dosti manj in to samo določene
3. meso in mleko ti potegneta kalcij iz kosti in posledično dobiš osteoporozo - ja, pravijo nam, da pijmo mleko, da ne bomo meli osteoporoze, ampak kako pa to da ravno tam kjer uživajo največ mesa in mleka je največ osteoporoze? tam ko pa ne, je pa skorajda ni zaznati. SIGURNO GENETIKA, ja :))
4. kar se tiče vitamina b12, ga pa res ni v rastlinski hrani danes, ampak včasih pa je bil, ko je bilo še vse bolj naravno. ja, tu ni druge kot da vzameš prehramben dodatek vitamin b12. ampak to še ne podere tega kar sem napisal ;)
5. Dejan Zavec ni pretirano močen. neki tazga komot rečem da sem. slik pa ne bom dajal nažalost. kot je pa reku Ramon Dekers za bilderje mogoče pride v poštev meso... samo bilderji niso ravno najbolj zdravi
6. genetika že igra vlogo pri postavi, ampak se nebi strinjal, da nimajo drugi faktorji vsaj tako velikega vpliva
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bfranklin ()
Pyr0Beast ::
no najdi še en dober vir vitamina b12 (ki je mimogrede zelo pomembna snov) izključno v rastlinski hrani..pa tak da ni treba pojest za 2000 kcal hrane za dnevne potrebe:))
Eating your own poop :P
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
bfranklin ::
no najdi še en dober vir vitamina b12 (ki je mimogrede zelo pomembna snov) izključno v rastlinski hrani..pa tak da ni treba pojest za 2000 kcal hrane za dnevne potrebe:))
Eating your own poop :P
Na to ti nimam kej komentirat, če mislš da si tok pameten. Vitamin B12 je bakterija, ki pa je bila včas prisotna v rastlinski hrani. Zdej če je to dokaz zate, da je rastlinska hrana neprimerna za človeka, pol kaj ti morem. :))
blackbfm ::
2. rastlinska hrana ima največ mineralov in vitaminov - meso in mleko jih mata dosti manj in to samo določene
ni res, rastlinska in živalska hrana se dopolnjujeta, nikakor pa ne izključjeta
3. meso in mleko ti potegneta kalcij iz kosti in posledično dobiš osteoporozo
Tako "pravijo". url do non-biased raziskave.
5. Dejan Zavec ni pretirano močen. neki tazga komot rečem da sem. slik pa ne bom dajal nažalost. kot je pa reku Ramon Dekers za bilderje mogoče pride v poštev meso... samo bilderji niso ravno najbolj zdravi
Nabildan folk ni optimalno fit. Zavec pa je sigurno. Jah saj ko je treba pa kaj pokazat se pa ustavi..
Vitamin B12 je bakterija, ki pa je bila včas prisotna v rastlinski hrani
b12 ni bakterija ampak je njihov(njen bakterijski :D) by-product
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: blackbfm ()
RejZoR ::
- ocvrtega pojem res zelo malo, fritezo smo povsem upokojili pred ene 2 leti pa že prej nismo neki pretiravali
- mlečnih izdelkov načeloma pojem relativno malo, če že je to 1,3% navadni jogurt, kefir ali kislo mleko, preferirano ne homogeniziran, sir predvsem tistega z najnižjo vsebnostjo maščob
- svinjino smo praktično v celoti črtali iz jedilnika, prevladuje pusto puranje, piščančje in ribe ter občasno goveje. Jajc nisem jedel že celo večnost
- soli praktično ne uporabljamo več in kar se olja tiče uporabljamo izključno olivno olje
- beli sladkor smo zamenjali z medom in javorjevim sirupom
- sadja pojem glede na počutje, včasih ogromno ko mi zadiši, spet drugič par dni skupaj nič
- zelenjave skonzumiram kar precej, sploh zdele čez poletje
Mene verjetno najbolj jebejo sladkarije, ker jih kar rad pojem in so polne maščob in sladkorjev.
Bo treba to mal oklestit te zadeve in jih zamenjat z manj svinjskimi alternativami. Npr temna čokolada namesto mlečne. Če se že ne morem povsem losat tega :D
- mlečnih izdelkov načeloma pojem relativno malo, če že je to 1,3% navadni jogurt, kefir ali kislo mleko, preferirano ne homogeniziran, sir predvsem tistega z najnižjo vsebnostjo maščob
- svinjino smo praktično v celoti črtali iz jedilnika, prevladuje pusto puranje, piščančje in ribe ter občasno goveje. Jajc nisem jedel že celo večnost
- soli praktično ne uporabljamo več in kar se olja tiče uporabljamo izključno olivno olje
- beli sladkor smo zamenjali z medom in javorjevim sirupom
- sadja pojem glede na počutje, včasih ogromno ko mi zadiši, spet drugič par dni skupaj nič
- zelenjave skonzumiram kar precej, sploh zdele čez poletje
Mene verjetno najbolj jebejo sladkarije, ker jih kar rad pojem in so polne maščob in sladkorjev.
Bo treba to mal oklestit te zadeve in jih zamenjat z manj svinjskimi alternativami. Npr temna čokolada namesto mlečne. Če se že ne morem povsem losat tega :D
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
bfranklin ::
2. rastlinska hrana ima največ mineralov in vitaminov - meso in mleko jih mata dosti manj in to samo določene
ni res, rastlinska in živalska hrana se dopolnjujeta, nikakor pa ne izključjeta
3. meso in mleko ti potegneta kalcij iz kosti in posledično dobiš osteoporozo
Tako "pravijo". url do non-biased raziskave.
Lahko se dopolnjujeta, če tko hočeš, ampak ob rastlinski hrani je človek najbolj zdrav in najbolj aktiven. Tudi v poznih letih.
za to da ti mleko in meso potegneta kalcij iz kosti, pa mislim da tudi uradna medicina ne kontrira. pač prebava mesa in mleka ustvari kislost v telesu in telo uporabi kalcij iz kosti, da to zadevo nevtralizira. kolk je ta teorija uradno podprta nisem čist ziher, ampak kar se pa statistik osteoporoze in zaužitega mleka tiče, si pa upam trdit da so bile uradne statistike, ki so potrjevale korelacijo - torej več zaužitega mleka, več osteoporoze.
Kar se Zavca tiče se pa strinjam. Bilderji se samo kažejo, ko je treba pa laufat al pa kup peska premetat, se bojo pa usedl pa čakal da kdo to nardi namesto njih. Pa ne zato, ker "kaj mi je tega treba"(to bi bil njihov izgovor), ampak ker dejansko ne morejo opravljat nobenega dela malo dlje časa.
Kar se tiče b12, se mi je pa zdelo da sem malo narobe napisal, ja. Tko je kot ti praviš. By-product neke bakterije.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bfranklin ()
Fuks ::
za to da ti mleko in meso potegneta kalcij iz kosti, pa mislim da tudi uradna medicina ne kontrira. pač prebava mesa in mleka ustvari kislost v telesu in telo uporabi kalcij iz kosti, da to zadevo nevtralizira. kolk je ta teorija uradno podprta nisem čist ziher, ampak kar se pa statistik osteoporoze in zaužitega mleka tiče, si pa upam trdit da so bile uradne statistike, ki so potrjevale korelacijo - torej več zaužitega mleka, več osteoporoze.
Kar se Zavca tiče se pa strinjam. Bilderji se samo kažejo, ko je treba pa laufat al pa kup peska premetat, se bojo pa usedl pa čakal da kdo to nardi namesto njih. Pa ne zato, ker "kaj mi je tega treba"(to bi bil njihov izgovor), ampak ker dejansko ne morejo opravljat nobenega dela malo dlje časa.
1. stvar ne drži nič. Telo zelo natančno regulira PH in ima zato zelo učinkovit in neodvisen sistem. Kislost pomeni odtopanje ne za 1 ampak za 0.1 ali še manj. Slabši vpliv na kislost telesa imajo predelani OH. Obstaja pa neka druga povezava med mlekom in kalcijem (slaba). Tako da za kalcij jaz mleka nebi pil (oz ga sploh nebi).
2. Bilder je navajen pravega garanja v fitnesu in ti bo premetal tisti kup peska v momentu ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Fuks ()
RejZoR ::
Ok, če recimo vzamemo, da je mleko in mlečni izdelki "evil", s čem bi potem telesu zagotovili dovoljšen vnos kalcija?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
bfranklin ::
za to da ti mleko in meso potegneta kalcij iz kosti, pa mislim da tudi uradna medicina ne kontrira. pač prebava mesa in mleka ustvari kislost v telesu in telo uporabi kalcij iz kosti, da to zadevo nevtralizira. kolk je ta teorija uradno podprta nisem čist ziher, ampak kar se pa statistik osteoporoze in zaužitega mleka tiče, si pa upam trdit da so bile uradne statistike, ki so potrjevale korelacijo - torej več zaužitega mleka, več osteoporoze.
Kar se Zavca tiče se pa strinjam. Bilderji se samo kažejo, ko je treba pa laufat al pa kup peska premetat, se bojo pa usedl pa čakal da kdo to nardi namesto njih. Pa ne zato, ker "kaj mi je tega treba"(to bi bil njihov izgovor), ampak ker dejansko ne morejo opravljat nobenega dela malo dlje časa.
1. stvar ne drži nič. Telo zelo natančno regulira PH in ima zato zelo učinkovit in neodvisen sistem. Kislost pomeni odtopanje ne za 1 ampak za 0.1 ali še manj. Slabši vpliv na kislost telesa imajo predelani OH. Obstaja pa neka druga povezava med mlekom in kalcijem (slaba). Tako da za kalcij jaz mleka nebi pil (oz ga sploh nebi).
2. Bilder je navajen pravega garanja v fitnesu in ti bo premetal tisti kup peska v momentu ;)
Mislim, da je nepomembno kak proces mora biti, da se zgodi regulacija PH. Torej če želiš zdravje in imaš dokaze, da mleko poslabša stanje, je to dovolj.
Kar se pa bilderjev in garanja v fitnessu tiče, me pa ne moreš. Sem leta in leta bil v tem in vem kako je. Bilder dela izključno za mišično maso in izgled, in zanemarja funkcijo. Temu primerne so tudi njegove sposobnosti. Sorry, ampak tko je. V borilnih veščinah so bilderji slabi, v vzdržljivostnih športih tudi, koordinacijo imajo slabo, gibčnost slabo. Metanje lopat peska zahteva več ur neprestanega dela, bilderji pa večinoma trenirajo 1 uro na dan in še to je dejanskega treninga mogoče 10 minut, ostalo je počitek med serijami. Poleg tega dvigujejo visoka bremena malkorat, ne srednje velikih bremen velikokrat - kar delaš, v tistem si dober. Znajo pa pozirat in se kazat, če so dobri bilderji.
Ok, če recimo vzamemo, da je mleko in mlečni izdelki "evil", s čem bi potem telesu zagotovili dovoljšen vnos kalcija?
Poglej si kolk majo polnozrnata žita veliko kalcija. In potem še pomisli na to, da ne ješ stvari ki bi ti jemale kalcij, pa imaš rešitev enačbe.
In jaz nisem rekel, da je mleko evil. Če nimaš druzga za jest kot mleko, je verjetno bolše jest mleko, da ne umreš.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bfranklin ()
blackbfm ::
pač prebava mesa in mleka ustvari kislost v telesu in telo uporabi kalcij iz kosti
Glede na to je ph želodčne kisline med 1 in 2, dvomim da meso ali pa mleko lahko zakisa telo.
jype ::
"Zakisa telo" je popolnoma nestrokovna in neustrezna fraza.
Kri je itak pufer, kot tudi večina ostalih telesnih tekočin, tako da je spremenit pH izjemno težavno, tako da je uporaba take terminologije prej škodljiva kot koristna, ker zamegljuje dejstva, namesto da bi jih predstavila na jasen in konsistenten način.
Kri je itak pufer, kot tudi večina ostalih telesnih tekočin, tako da je spremenit pH izjemno težavno, tako da je uporaba take terminologije prej škodljiva kot koristna, ker zamegljuje dejstva, namesto da bi jih predstavila na jasen in konsistenten način.
Fuks ::
Pa en tvoj starejši post:
Sem preračunal kar si rekel.
Vzel sem polnozrnate makarone za osnovo. Za 2000kcal pride cca 570g suhih makaronov.
S tem dobiš: 430g OH 85g B
Potem pa moraš še upoštevat da je biološka vrednost 64 (% absorbcije, ker ogromno beljakovin ostane zalepljenih na vlaknine), ter da je aminokislinski profil zelo slab. Če se spustiš še v kombiniranje (bi te rad videl kako v službi na kosilu delaš kombinacije) mogoče res komajda dosežeš tisto RDA številko sicer pa fališ za kar precej.
Če uživaš navadne makarone, ali pa riž ti pa to pač ne uspe. Poleg tega pa s tem vnašaš vase tudi eno goro hidratov.
Pol so pa še športniki ki rabijo več...
...
Prvo kot prvo, se da dobit več kot zadostno količino beljakovin (potrebnemu človeku) iz samo rastlinske hrane. Za šalo se da dobit 200% RDA-ja. In to enake kvalitete kot meso ali mleko/mlečni izdelki. www.nutritiondata.com je dober empirični vir podatkov o hrani. Tu je navedeno tudi kako dobro se izkoristijo beljakovine iz vsakega prehrambenega vira (za človeka).
In zelo popularizirano je v naši družbi mnenje, da imajo rastline samo OH. Lepo vas prosim, no. A je šel kdo gledat podatke? Če poješ za 2000kcal pšenice na dan, dobiš 100% RDA beljakovin - pa ne govorim glede na vse beljakovine, ki jih ima, ker to je 2x več, ampak govorim o izkoristku. Če ješ oves, ajdo, sojo ali fižol prideš zlahka na 200% RDA.
Naprimer pšenica se izkoristi v 40% (glede na vse beljakovine) - pomembno je razmerje esencialnih aminokislin. Torej tista esencialna aminokislina, katere je najmanj bo pomenila izkoristek - torej recimo temu "najšibkejši člen". Če pa kombiniramo živila - naprimer fižol in riž ali fižol in pšenico, je pa izkoristek vsega skoraj 100%.
...
Sem preračunal kar si rekel.
Vzel sem polnozrnate makarone za osnovo. Za 2000kcal pride cca 570g suhih makaronov.
S tem dobiš: 430g OH 85g B
Potem pa moraš še upoštevat da je biološka vrednost 64 (% absorbcije, ker ogromno beljakovin ostane zalepljenih na vlaknine), ter da je aminokislinski profil zelo slab. Če se spustiš še v kombiniranje (bi te rad videl kako v službi na kosilu delaš kombinacije) mogoče res komajda dosežeš tisto RDA številko sicer pa fališ za kar precej.
Če uživaš navadne makarone, ali pa riž ti pa to pač ne uspe. Poleg tega pa s tem vnašaš vase tudi eno goro hidratov.
Pol so pa še športniki ki rabijo več...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Zdrava prehrana in dodatki (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 35644 (12374) | mn |
» | Moralni in ekološki vidiki prehranjevanja (strani: 1 2 3 4 … 17 18 19 20 )Oddelek: Loža | 143931 (110884) | razerznak |
» | OZN vidi žuželke kot možno rešitev za svetovno lakoto (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 63669 (57198) | enadvatri |