» »

Varstvo narave. Kdo bo pa pred svojim pragom pometal?

Varstvo narave. Kdo bo pa pred svojim pragom pometal?

1 2
3
4

Zheegec ::

Nekateri zeleni so res preveliki ekstremist, nekateri ne vejo za kaj se sploh borijo, samo vseeno se mi zdi da je nekaj dejavnikov ki nas morajo skrbeti, pa če je to povzročil človek ali je pa naravno;
- povečevanje puščav (zaradi posekovanja gozdov zemlja erodira in to vpliva na podnebje) - zaradi globalnega segrevanja
- višanje morske gladine - zaradi tega ker ima višje T se morje razširi
- taljenje ledu na Antarktiki - na obrobju seveda, v notranjosti Antarktike se pa T nižajo (!)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Thomas ::

> povečevanje puščav (zaradi posekovanja gozdov zemlja erodira in to vpliva na podnebje) - zaradi globalnega segrevanja

To ni res. Zaradi segrevanja in več CO2, se puščave krčijo! Že 20 let, se Sahara počasi ozelenjuje. Ko je bilo 6000 let nazaj zelo toplo, je bila celo zelena.

> višanje morske gladine - zaradi tega ker ima višje T se morje razširi

Big deal. Morje raste in upada za 100 in več metrov. Če se poviša gladina za 1 meter - se bo treba pač umaknit za nekaj metrov v notranjost. No big deal - vsaj za planet ali okolje ne.


- taljenje ledu na Antarktiki - na obrobju seveda, v notranjosti Antarktike se pa T nižajo (!)

Na Munrojevi postaji bo bolj hladno. Ježešmarička no!

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Banzai!

Thomas, kje so linki.. Jaz nisem nic nasel...


--
BigW!

Thomas ::

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Zemlja zeleni. Zaradi ogrevanja, zaradi več CO2, zaradi umetnih gnojil ki jih potresajo kmetje, profitirajo pa od njih tudi divje rastline.

Si predstavljate, kako bi tulili Zeleni in (njihovi) mediji, če bi se puščave večale, biomasa pa zmanjševala?!

No, sej so, dokler jih satelitski posnetki niso demantirali. Zdaj pa širijo propagando o širjenju puščav bolj diskretno. Da se preveč ne blamirajo.

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

roscha ::

Saj ponavadi se s Thomasom ne strinjam povsem, v tej temi pa 110%. Globalno segrevanje? A res? Temperaturo na zemlji merimo šele ubogih 100 let pa še to ne prav natančno, pa že točno vemo, da se zemlja segreva. Neumnost. In tudi če bi se, pa kaj. Bomo vsaj ustavili oz. kompenzirali drsenje v naslednjo ledeno dobo, ki jo tudi tako zagnano napovedujejo. In nihče še ni pojasnil zakaj pravzaprav ledene dobe in zakaj je čudežno že nekaj 1000 let mir pred njimi.

In še ena od blesavih floskul zelene bratovščine. Gozdovi so pluča planeta. Japaja. Če tatrenutek posekamo vsa drevesa kar jih je na zemlji, bo kisika ravno toliko kot ga ja bilo včasih. Blesavi gozd ponoči porabi ravno toliko kisika kot ga je podnevi pridelal. Odgovor za "pluča" planeta je povsem drugje. Modrozelene alge.

Še malo špekulacije. Če se planet segreva se segreva tudi morje. Ergo izhlapeva več vode. Posledica več oblakov, ki preprečujejo sončnim žarkom ogrevanje zemlje. V glavnem stvari niso tako črno/bele kot jih zelenci hočejo predstavit.

Aja še to. Mamute naj bi iztrebili ljudje. In to pred nekaj tisoč leti, ko so še "živeli z naravo". In kaj se je spremenilo? Se je zemlja nehala vrtet?

In ja, tudi mene zanima zakaj moramo šparat z vodo?

by!

Azrael ::

Hm, mogoče je pa to: šparat vodo in elektriko, da bo tvoja domovina lahko izvozila več elektrike in dobila prepotrebne devize ??!
Samo, moram povedati, ta pobuda je klavrno propadla v Romuniji konec leta 1989 ...

No, Zelena bratovščina, povejte že kaj in to podkrepite s kakšnimi uporabnimi linki, tisti zeleni forumi in vaši peskovniki me ne prepričajo.

Lp, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

perci ::

Thomas:

Glede gnojil, pesticidov in podobnega sranja ti pa ne dam prav. V Ljubljani je voda na nekaterih zajetjih zaradi kmetov zelo onesnažena. Sicer se situacija izboljšuje, ampak lahko bi bilo boljše.

Je pa to seveda zgolj še en razlog, da se pretoči čimveč vode. Zato, da ni koncentracija pesticidov v vodi prevelika.

BigWhale ::

Banzai!

> No, Zelena bratovščina, povejte že kaj in to podkrepite s
> kakšnimi uporabnimi linki, tisti zeleni forumi in vaši
> peskovniki me ne prepričajo.

If you were told to comb the the desert, would you comb it?

*roll*

A nisem ze prej o vodi povedal svojega? Se enkrat preberi, ko bos koncal pa se enkrat. Sicer pa, cemu tvoj post? Saj nisi nicesar povedal, tudi linkov ni nikjer...

------

To roscha:

Za mamute nihce ne ve zakaj so izumrli. Spekulirajo, tako kot za dinozavre in veliko drugih stvari. Za Tasmanijskega tigra pa tocno vedo, da ga je clovek iztrebil. Ne ni se zemlja nehala vrtet. Najbolje, da takoj vse iztrebimo, tako ali tako zasedajo te inferiorne zivljenske oblike dragoceni plac na planetu, mar ne?

Ledene dobe? Ah, ledene dobe so povezane z drugimi stvarmi, recimo nagibom zemljine osi, ekscentricnostjo njene orbite in precesije enakonocij...


--
BigW!

Thomas ::

Perci,

Kar se tice pesticidov - so svinjarija - to gotovo.

Kar se pa tiče fosfatov in drugih umetnih gnojil - pa ni panike. Vsaj če ne pridejo v pitno vodo.

Samo to je sanitarni problem. Sej vidiš, da bi Zeleni iz skrivnostnih razlogov najraje, da vodovodov ne preluftamo preveč.

:D

No ja, Zeleni si bodo seveda pripisovali zasluge za snitarne predpise. Ampak čisto po krivici. V Nemčiji imajo reke dokaj v podnu - Zelene pa na oblasti.

V UK pa Zeleni niso v parlamentu - reke pa čiste.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Azrael ::

>BigWhale
Zeleni ste začeli to temo. Ko so drugi uporabniki sesuli in pohodili vaše trditve, se sedaj obešate na posamezne stavke in besede. Namesto, da bi te vaše trditve branili in podprli na vsaj tak način, kot so drugi te trditve zmleli v prah. Recimo povejte že zakaj je npr. treba šparat vodo, če ni suše. Jaz vidim edini problem v $$$, če imaš vodomer. Nič drugega ne zahtevam od vas ! Pa brez zamere.

Lp, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

iration ::

V zadnji ali predzadnji številki ŽIT je članek o pridobivanju vode v puščavi. Znanost ima še na vse probleme odgovor.

Zeleni pa delajo probleme tam, kjer jih ni. In naletijo na ušesa, ki jih slepo poslušajo, ker je 'zeleno' moderno.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Gaby ::

Thomas...

Fosfati so velik problem... Grozno velik. In ne vem od kod ti ideja, da so problematicni samo v pitni vodi.

Fosfati in nitrati v vodi povzrocajo hipertrofijo jezer in vodotokov. Zakaj, oz. kaj to pomeni? Alge za svojo rast uporabljajo med drugim tudi fosfate. In ce jih je prevec, se razmnozijo. A ti je cvetenje morja kaj znano? :D

Thomas ::

Cvetenje morja pomeni več biomase kot je prenesejo razglednice.

Pa tudi več hrane za morske organizme.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Gaby ::

Hmm. OK...

Ob pretiranem vnosu fostatov in nitratov prihaja do cvetenja stojecih voda. "Cvet" ponavadi plava na povrsini jezera, kar preprecuje soncnim zarkom, da bi dosegli globino. Zato se v globinah pricne proces odmiranja in gnitja. Globinske vode postanejo anoksicne. Zaradi procesov vrenja prihaja do velike porabe kisika, ki povzroci izginotje nekaterih rib. Taksno jezero pocasi izgublja zmoznost regeneracije. Na dnu se nabira mulj. Zivljenje pa skoraj popolnoma izgine. Voda zacne smrdeti. Ob konstantnem vnosu anorganskih in organskih snovi taksno jezero umre..

A si zdaj zadovoljen? ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

perci ::

Gaby: Recimo, da ti dam prav. Ampak to še vedno ne pojasnjuje vprašanja, zakaj moramo šparat vodo. A za to, da je ne bo zmanjkalo :\ ?

Thomas ::

Gaby ...

Seveda se lahko nekatere stoječe vode usmradijo. Tudi ni prijetno, če imaš pod oknom usmrajen bajer.

Se pa da očistiti in je to majhna cena za to, da v deželi ni lakote. Kot je v "ekoloških" časih bila.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

flipflop ::

naučiti kmete, da gnojijo toliko kot je treba in takrat ko je treba,


Če maš ti jamo polno,jo je treba spraznit. Najboljše je,da gnojco odpelješ na njivo/travnik,še posebej,ker za kakšno drugačno deponiranje ni denarja,pa tudi boljše raste.

snow ::

Gaby mi poveš primer cvetenja voda pri nas, da si grem to pogledat.

Odpadne vode in čiščenja in razlage negativnih posledic določenih elementov in spojin v vodah.

Gaby ::

Snow. Na stajerskem je en ribnik v Hotinji vasi blizu Gasilskega doma. Iz njega delam diplomo. Oglej si ga v avgustovskem casu..:))

ali3n ::

naučiti kmete, da gnojijo toliko kot je treba in takrat ko je treba,
Če maš ti jamo polno,jo je treba spraznit. Najboljše je,da gnojco odpelješ na njivo/travnik,še posebej,ker za kakšno drugačno deponiranje ni denarja,pa tudi boljše raste.


@flipflop: ja - seveda mora kmet izprazniti jamo, venda jo bo brihten kmet izpraznil takrat, ko bo to potrebno (še preden bo polna do roba - to _se da_ planirat vnaprej) in takrat ko bodo za to izpolnjeni ostali pogoji - npr. dež...
Se je pa na tem področju v Sloveniji že ogromno naredilo in se še dela; kmetje so vedno bolje "strokovno podkovani"; fitofarmacevtska sredstva in ostale snovi trosijo v pravilnih odmerkih, ob pravilnih terminih;
Pred kratkim je g. Rop zavezal mošnjiček za Kmetijsko svetovalno službo - to je slabo.

Mislim da je pravilna srednja pot - sonaravno kmetovanje. Bio kmetije so možne na manjših površinah, saj je ogromno ročnega dela, alternativna fitofarmacevtska sredstva pa niso tako učinkovita; da bi kmetje lovili pikapolonice, ki bodo pojedle vse uši v nasadu jablan, pa tudi ni za pričakovati. Verjetno je to tudi en od načinov, kako izboljšati (ohraniti) kakovost pitne vode. Omejevanje porabe je pa pomojem še zmeraj totalna bedarija. Noben od nas verjetno ne pusti teči vode tja v tri dni, vsi jo zapiramo.
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

flipflop ::

Seveda se da planirat vnaprej,ampak včasih pride kaj vmes (poškodba,okvara stroja) . Verjetno ni veliko kmetov,ki jame praznijo v najhujši vročini.

Poleg tega pa je treba vedeti,da se po hribovitih delih s polnim traktorjem v dežju ni zdravo voziti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: flipflop ()

drejc ::

Mal pozn ampak vseen me je neki zbodl:

Gaby: Lahko dam tudi link od enega zdravnika, ki lepo pise o tem, da ni problema, ce je nosecnica vegetarianka. Imam prijateljico, ki od rojstva hrani otroka vegetariansko.

Men se zdi tale tvoja kolegica mal sick, da si upa tko zmanipulirat tko mladega otroka, ki ji niti v fris ne more povedat, da bi rad en posten polkrvav zrezek. Prou eno prasicjo glavo bi ji nesu pred vrata.

Stekam, da se vcasih kdo odloci jest samo zelenjavo do konc lajfa.... malo manj stekam folk, ki ne je kuhane hrane... mislm da smo bili homo-sapiensi ze pred nekaj tisoc leti bili razvsetljeni (ko je strela zanetla ogenj in se je zravn ponesreci spekla kaka zavalena svinja:), in se stevilo "samobrokolibijedu"-ljudi vztrajno manjsa.

Ce bi vsi jedl sam zelenjavo, bi se od sportov lahko najvec ukvarjali samo mogoce s kaksnim golfom, al pa šahom, ker ma zelenjava itak zanimiv glikemicni indeks, tko da no-way da lahko atlet uspe z vegetarjansko prehrano, ne da bi prej pojedu najprej ves svoj, pol pa se sosedov vrt poln zelenjave.

Drgac pa kot sm reku...nc nimam proti vegetarjancem, kot tudi proti antivegetarjancem, mam pa vse proti takim, ko vse to forsirajo.

vege

ali3n ::

hm.. glede hranjenja otrok:
v mesu so kombinacije aminokislin in lipidov, ki so otroku potrebne; seveda so vse aminokisline tudi v rastlinah, vendar bi taka mati potrebovala manjši laboratorij, da bi ujela pravilno kombinacijo;
Give him a stake dammn... let him choose what to eat.;(
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ali3n ()

Vegi ::

Zavo ::

Še moje ponižno mnenje.

Nič nimam proti ljudem, ki pač ne jedo mesa, jajc, mleka..., ker mislijo, da bodo s tem rešili pol krave, eno kuro in četrt pujsa na leto, pač pa me moti, da ti ljudje še svoje otroke prisiljujejo v takšno prehrano!
Takšen ekstremist je recimo moja sestrična, ki res ne pije mleka, ne je jajc, da o kakšnem fajn mastnem govejem zrezku sploh ne pišem. Skratka ona ne pusti svojega otroka jesti teh stvari in mu govori, da če bo to jedel, da bo hitro umrl in takšne pizdarije!

Ta mali je enkrat bil pri nas na počitnicah, seveda smo dobili spisek hrane, ki jo ne sme jesti...En dan pri kosilu (saj vem da ni bilo lepo jesti zrezka poleg njegovih lačnih oči), mi reče mali:" Stric Zavo, zakaj ješ meso, kaj ne veš da boš zato umrl!"

Povem vam, da se mi je tisti zrezek kar v grlu zaustavil in ga vprašal kdo mu je natrosil takšno neumnost. Seveda mu je to natrobla mamica.
Ko sva bila z malim (star je 6 let) sama, sem mu lepo rekel, da naj pride z mano. Peljal sem ga v McDonalds in mu naročil Happy meal.
Če bi vi videli, kako se je otrok mastil s tistim burgerjem, da sem mu kupil kar še enega in mu zabičal da ne sme nič mami povedati, ter ga tudi poučil, da zaradi mesa ne bo umrl, prej od podhranjenosti, ker z zelenjavo ne dobi dovolj energije za rast!

Skratka, nič nimam proti travojedcem, le naj ne silijo svojih otrok v ta način življenja, ker so tudi oni sami mastili z mesom, ko so bili otroci, pa še dobro jim je bilo!
Otroci rabijo meso, jajce in mleko za rast. Nujno!!!

Preračunano pa je, da dobiš iz 100g mesa enako energijo, kot iz 1kg "trave", pa še človeško črevo je prekratko, da bi se lahko prehranjevali s samo zelenjavo!

snow ::

Hm za zadnjih nekaj komentarjev je odpra druga tema...

iration ::

Hehe, nice story, Zavo! :)
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Daniel ::

Poštenega Hamburgerja ne zamenjam za kilogram trave..nikoli :D

Marjan ::

Menim, da tole še ni off topic. Gaby kako je šla diploma, in če smem vprašat kakšne so glavne ugotovitve, kakšna posebnost okoli tistega jezera...?
:\ :)

flipflop ::

Verjetno gre za precej staro jezero.

attackiko ::

attackiko ::

username ::

eh, spet jokanje o izumiranju vrst... so what? če vrsta ni sposobna preživetja v naravi, bo pač izumrla.

če se pa komu škoda zdi, da ne bo mogel videti živega primerka neke vrste, pa nekaj zadnjih primerkov umetno vzdržujmo v kakšnem zooju. pa seveda shranimo genski zapis. bomo enkrat lahko ene par kopij naredil, ko bo tehnologija dovolj razvita.

seveda bodo nekateri spet pop*zdili, ker jim mrak na oči pade ob omembi genske tehnologije. ampak to je prihodnost, samo evropa tega očitno še ne ve in to področje zatira, namesto da bi ga pograbila in izkoristila kot eno redkih možnosti, da ne postane ekonomska druga liga.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Thomas ::

Razen tega, je že do sedaj izumrtje ene vrste, pomenilo razcvet druge. To je že dosedanji Evolution's way. Ko so izumrli veliki plazilci, je šele bila odprta pot sesalcem in ptičem. Ko so izumrli volnati mamuti in nosorogi, je šele prišla na svoj račun drobnejša divjad. To je že star trik - pobij (skoraj vse) in razvijaj preživele v prej nedosegljive kompleksnosti in prilagoditve - ki je tudi nas pripeljal na obličje Zemlje. Samo da zeleni ekologi tega še niso jemali.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

A se bom ponavljal, ce bom rekel, da z naravno selekcijo in naravnim izumiranjem ni v bistvu nic narobe, narobe je le to, ker vrste izumirajo zaradi cloveka. Takrat se ne dela prostor za nove vrste...

Thomas ::

Jest nasprotno, mislim da človek ne dela takega uničenja, kot kakšen dober asteroid (kamen, kovina) ali komet (kamen, voda). Človeška prisotnost biomaso samo veča. Stvar okusa, če ti ni všeč sestava. Če misliš, da mustangi v Ameriko ne pašejo, pač pa bi tam morali biti dolgorogi bizoni, ki so jih iztrebili Indijanci. Konji so bili v Ameriki tudi že prej - in iztrebljeni ali na nek drug način odstranjeni s scene. Hočeš več planik, kot je rododendronov - too bad! Ne moreš razumeti, kako je tako pametna Mati Narava lahko naredila tako napako, kot je človeštvo? Pomeni, da imaš nekonzistenten pogled na svet. Čisto naravna stvar - tudi. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

noraguta ::

Če misliš, da mustangi v Ameriko ne pašejo, pač pa bi tam morali biti dolgorogi bizoni, ki so jih iztrebili Indijanci.


najbrz ne bo povsem res, izumrl je zaradi spremembe klime ne pa indijancev. Pustimo vnemar pravlice ki jih je dobri beli clovek razsiril o zlobnem rdecekozcu.

Glede vode pa kaj dosti pri varcevat ne moremo in tudi potrebe ne bojo dosti vecje predvidoma.
Le bolje bi bilo potrebno poskrbet za vracanje le te nazaj v naravo. Kar nekj potokov poznam ki so v zadnjih petnajstih letih preprosto izginili na zajetjih.Bolj kot ne ponepotrebnem.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Thomas ::

Zdej nekateri beli fantki razširjajo pravljico o harmoničnem življenju rdečih mož in vseh živali v Ameriki, preden so tja prišli hudobni belci. |O
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

attackiko ::

eh, spet jokanje o izumiranju vrst... so what? če vrsta ni sposobna preživetja v naravi, bo pač izumrla.


Halo? Živali izumirajo zaradi vpliva človeka, ne zato ker bi jih druge živali pojedle. In to moti veliko večino znanstvenikov in Združene narode. Ampak kot vedno se najde par ljudi na forumu, ki vedo več od njih.

Razen tega, je že do sedaj izumrtje ene vrste, pomenilo razcvet druge. To je že dosedanji Evolution's way.


Mislim, da vsi tukaj razumemo evolucijo. Lahko se tudi pretvarjamo, da je človek še ena žival, ki pač izrinja ostale živali. Evo tukaj je del seminarske na to temo:

OGROŽENOST BIODIVERZITETE

Izumiranje vrst ni proces značilen samo za današnje čase. Znanstveniki ocenjujejo, da danes živi le 1% vseh vrst, ki so se zvrstile skozi zemeljsko zgodovino. Zgodilo se je najmanj pet velikih biotskih katastrof - veliko izumiranje vrst v razmeroma kratkem časovnem obdobju. Vsaka od njih pa je povzročila tudi nov evolucijski razvoj.

V zadnjem obdobju, s pojavim človeka, pa se je tempo izumiranja tudi do tisočkrat povečal. 22.500 že znanih živalskih in rastlinskih vrst je na robu izumrtja, nekatere pa bodo izumrle, še preden jih bomo odkrili.

Tudi v Sloveniji je stanje zaskrbljujoče. V seznam ogroženih živali je vključenih 45% vrst. Stanje pri rastlinah je nekoliko ugodnejše, ogroženih je okoli 19% vrst.

---
aja pa še tole: zabeležili smo že kar nekaj izumrtij vrst, katere vrste so medtem nastale?

Thomas ::

> V zadnjem obdobju, s pojavim človeka, pa se je tempo izumiranja tudi do tisočkrat povečal.

No, imeli smo že bistveno večjo stopnjo izumiranja. Ko je izumrlo 90% vrst, biomasa je padla na delček prejšnje ... zdaj imamo pa toliko biomase kot že vsaj že zelo dolgo ne. Izumrlo je pa nekaj odstotkov vrst.

> zabeležili smo že kar nekaj izumrtij vrst, katere vrste so medtem nastale?

Vsak dan ene tri. Izumre jih mogoče pa 10. Ampak ne se preveč sekirat. Jest mislim, da pol ure po tehnološki Singularnosti bodo izumrle vse nesentientne vrste rastlin in živali.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> OGROŽENOST BIODIVERZITETE

Z dobro genetsko tehnologijo lahko skreiraš milijardo bilijonov vrst. Leteči prašiči included. Ampak zakaj bi sploh karkoli delali iz DNA?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

> aja pa še tole: zabeležili smo že kar nekaj izumrtij vrst, katere vrste so
> medtem nastale?

To se jaz tud sprasujem ze nekaj casa...

Ampak kaj konkretnega v cloveski zgodovini se ni nastalo, je pa res, da je ta relativno kratka..

Thomas ::

Obstoječe "vrste" se stalno diverzificirajo. Vedno več novih genov je v cirkulaciji. Ker se nista srečali, sta populaciji papig na dveh oddaljenih otokih še bolj različni, kot sta bili včeraj. Skupni potomci še manj verjetni, kot včeraj.

A je to merilo, v koliko vrst so se razvili ščinkavci na Galapagosu, ko jih je pred nekaj milijoni let prinesel veter iz Južne Amerike? So današnje češnje proti tistim, ki so jih zobali 100 let nazaj še ista vrsta? Ali pa krompir? Genetski pool se samo veča, četudi izumirajo mnoge rastline in živali. Tudi to je treba vedeti.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

noraguta ::

Z dobro genetsko tehnologijo lahko skreiraš milijardo bilijonov vrst. Leteči prašiči included. Ampak zakaj bi sploh karkoli delali iz DNA?


z dobro genetiko ja ....
obljube v stilu na onem svetu ...
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Thomas ::

No, že zdaj je bilo nekaj "genetsko spremenjenih organizmov" narejenih. Samo majhen čudež v zagotovilo, da "Božje kraljestvo" lahko pride! >:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tic ::

Ja, razvije se pa en kup novih virusov. :)
persona civitas ;>

Thomas ::

Tudi virusi in tudi ti izumirajo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

attackiko ::

No, imeli smo že bistveno večjo stopnjo izumiranja. Ko je izumrlo 90% vrst, biomasa je padla na delček prejšnje


To je tako, da bi Tutsijem rekel: kaj se pritožujete, Židov je v drugi svetovni vojni še veliko več umrlo.

zdaj imamo pa toliko biomase kot že vsaj že zelo dolgo ne. Izumrlo je pa nekaj odstotkov vrst.


Tukaj nobeden ni omenjal biomase, ampak nas muči biodiverziteta. Biomasa nas zanima samo kot alternativni vir energije :D Pozabljaš tudi, da je ogromno vrst na seznamih ogroženih vrst in da brez "zelenih" danes ne bi več obstajale.

Z dobro genetsko tehnologijo lahko skreiraš milijardo bilijonov vrst. Leteči prašiči included.


Seveda, lahko se kopaš tudi v banji, namesto v morju. Pa vseeno 99% ljudi tega noče in enako je z biodiverziteto.

Thomas ::

Traparija tale biodivetziteta. Pri tolikem številu ljudi ni prostora, da bi večina prostora bila namenjena divjini. Biodiverziteta Anglije je kake 50 krat manjša, kot biodiverziteta Slovenije. Pa je Anglešky countryside zato kaj slabši kot Slovenski? Čisto nič.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Neokrnjena narava (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20211236 (8668) Karaya 52
»

Ogrožene živalske vrste (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1468274 (6611) Pyr0Beast
»

(Samo)mori žab ?!? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1377790 (6230) gzibret
»

Hrana za Homo Sapiensa (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
19711736 (9839) Thomas
»

Top predators (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
1188633 (7248) Airskull

Več podobnih tem