» »

(Samo)mori žab ?!?

(Samo)mori žab ?!?

1
2
3

Thomas ::

> Na instituciji, na kateri delam, se že vsaj eno leto igramo z atomi in ustvarjamo delce velike od 3-30 nanometrov. Brez problema.

To je skoraj OK! Manjka vam predvsem še to, da s tako natančnostjo naredite celo hišo. Oziroma karkoli velikega kot hiša.

Thomas ::

> Zdi se mi, da vsi pozabljate na dejstvo, da je Zemlja(planet) prenaseljena.

Ja, najbrž da je. Ampak tudi to je samo tehnološki problem. Kako narediti iz te Zemlje 1000 ali milijon ali več superiornih svetov.

Ampak to bo zbrisalo slone, kot jih poznamo.

gzibret ::

> Tapru je človek, potem je narava. Pa še to samo toliko in tedaj, če imajo ljudje (magari posredno) kaj od tega.

To je tipično antropocentrično mišljenje. Ne, ni Zemlja v središče vesolja, človek je! (ubogi ljudje...:( )

Človek je izšel iz narave, je podvržen naravi in jo neobhodno potrebuje za svoj obstanek. Če deluješ proti naravi, deluješ hkrati tudi proti samemu sebi. Čisto logično.

Ni več žab -> razmnožijo se muhe in komarji ter ostali škodljivci -> besno škropimo insekticide -> pomorimo številne nove vrste -> itd....

Ljudje se pa na koncu čudijo, kam so šle vse štorklje in zakaj se rojevajo neplodni otroci.
Vse je za neki dobr!

Ziga Dolhar ::

Mr|ce:

> btw, Zigga, verjetno je mislil nam kot vsem.

Tudi jaz sem ga tako razumel. (Ampak pravim, da lakota ne grozi nam, ampak 'državam v razvoju', ki bodo še povečale obremenitev samih sebe. Ne pa nas (v občutni meri).)
https://dolhar.si/

Ziga Dolhar ::

gzibert:

> To je tipično antropocentrično mišljenje. Ne, ni Zemlja v središče vesolja, človek je! (ubogi ljudje... )

Maš prav.

V središču ni človek, ampak sem jaz. Altruizem je precej sebična sorta egoizma.
https://dolhar.si/

Thomas ::

> Človek je izšel iz narave, je podvržen naravi in jo neobhodno potrebuje za svoj obstanek. Če deluješ proti naravi, deluješ hkrati tudi proti samemu sebi. Čisto logično.

Nikakor ne. Če legice iz katerih smo, smiselno preložiš, ohraniš samo najboljše. Preveč resno jemlješ mitske pojme kot je "Narava". Samo okoli nametani atomi so, z nekaj ohranjanja, posnemanja in razvijanja vrednimi vzorci.

Myth ::

gzibret, čestitam. To sem hotel jaz povedat z tistim prej o prehranjevalnih verigah. :8)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

zee ::

zakaj bi nekdo hotel postaviti nekaj tako velikega, kot je recimo hiša z nanometrsko natančnostjo, presega moje intelektualne sposobnosti.

dober post gzibret!

čeprav tole o "pokanju" žab je rahlo čudno. Načeloma so jetra nujno potrebna za življenje (tudi žab). Brez jeter greš kar po hitrem postopku po gobe. Naj me kakšen medicinec popravi.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Thomas ::

O kakšnih prehranjevalnih verigah govoriš? Nobenih prehranjevalnih verig ni. Samo prehranjevalni krogi. Človeka požro bakterije.

Thomas ::

> zakaj bi nekdo hotel postaviti nekaj tako velikega, kot je recimo hiša z nanometrsko natančnostjo, presega moje intelektualne sposobnosti.

Zakaj bi kdo hotel kot hiša veliko napravo v milimetrski natančnosti je tudi presegalo intelektualne sposobnosti vseh, še 1000 let nazaj.

Say 747!

Štos je v tem, ko bomo pri približno atomarni natančnosti za mega objekte, bodo nekateri od nas gradili povsem nove in kolosalne svetove.

Takrat bo boj z Zeleno paradigmo šele hud!

gzibret ::

> V središču ni človek, ampak sem jaz. Altruizem je precej sebična sorta egoizma.

Egocentrizem = bljak, fuj :(


Glede pojma narave ali Narave (saj je vseeno)

Človek = del narave (oz. podmnožica narave, by the way, ste vedeli, da so kemični procesi v celicah človeka skoraj identični kot pri kaki praživali)
narava vsebuje človeka
narava=organizem, tako kot je skupek celic človek, je narava skupek biotopa in organizmov


Narava ni kup nametanih atomov. Bistveno vpliva na človeka z naravnimi zakoni (tudi v čisto človeških okoljih, kot je vesoljska ladija npr. človek še vedno rabi kisik za svoj obstanek). Človek je biološko gledano na vrhu prehranjevalne verige, ti organizmi pa so najobčutljivejši. Iz zemeljske zgodovine smo se naučili, da VEDNO najprej izumrejo le-ti.

Narava bo po človeku še vedno obstajala. IMO človek narave ne more uničiti, ker je zelo trdoživa. Lahko pa zelo lahko narava uniči človeka. IMO. Nisem katastrofist, izpeljujem le logične zaključke.

Kaj je legica?
Vse je za neki dobr!

BigWhale ::

> Človeka požro bakterije.

Stvar semantike. Cloveka kot crknjen kos mesa ja. Nimajo pa bakterije klavnic za ljudi in gojisc ljudi. ;) Se sicer nekaj trudijo, samo niso glih dobro organizirane :)

Temu bi jaz bolj rekel krozenje biomase. Prehranjevalna veriga je bolj v stilu, vecja zival ulovi in poje manjso, oz mocnejsa sibkejso. Potem pa pride vsake toliko casa kaka zival, ki je na vrhu te verige.

Thomas ::

> Kaj je legica?

Atom. Lahko tudi subatomski delci, ampak dovolj je, če rečemo, da je to atom.

Kar hočem omeniti je to, da bo verjetno presenetljivo kmalu mogoče vsak atom Osončja postaviti tako, kot ga želimo. Z atomarno natančnostjo.

To relativno kmalu ne bo noben nerešljiv problem.

Kam z Zemljo in vsem kar je na njej? To se je pametno dogovoriti vnaprej. Mahanje z zakletvami, kako se to "nikoli ne bo zgodilo, ker je nemogoče" je nekonstruktivno.

Thomas ::

> Cloveka kot crknjen kos mesa ja.

U ne. Celo življenje se pasejo po tebi in te jedo. Res, res.

Urska-lolika ::

Hahahah:D :D
Kk ql....ljudje bomo na robu preživetja zarad sebe in svojih razvad + ne preostane nam kaj drugega kot da smo požrti......za to je vredno živeti!!!?!!!
aham pa še neki: zanima me kako dolgo bomo ljudje še lahko izkoriščali Naravo,kdaj bo vsega tega zmanjkalo.:\ :\
[remember:think before you act]

Myth ::

Te pa krogi no... nikoli nisem bil dober pri biologiji. :8)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Thomas ::

Naravo? Kakšno Naravo?

"Naravo" je treba dat lepo na natezalnico, da nam pod prisilo izda vse svoje skrivnosti, ki jih potem lahko uporabljamo za dobrobit ljudi. Morda tudi delfinov in goril. Morda. Izboljšanih (kot tudi izboljšanih ljudi), seveda.

Nej povem še drugače:

Vrhovno pravilo "Narave" je vedno bilo preživetje močnejšega. A zdej, ko je "Narava" na vrsti naj bi pa samo zato to pravilo menjali?

:\

Thomas ::

> Te pa krogi no... nikoli nisem bil dober pri biologiji.

Ne sekiraj se. Večina učenih biologov še naprej opleta z verigami. Samo so krogi. Če izvržeš kakšen člen (pobiješ vse krokodile naprimer), se krogi sklenejo pač malo drugače. No big deal.

Myth ::

Nam je "Narava" dala pamet in z njo tehnologijo, s katero jo lahko uničimo. Kaj če bi vzel to v obzir in zato pustil "Naravo" na miru. Le v sožitju lahko živimo obojni. :\

edit: saj se ne sekiram, samo povem.
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Myth ()

CaqKa ::

in kaj lahko naredimo, za te pomore žab? je sploh pametno kaj naredit(prehranjevalna veriga)?
Pa kako to da žaba ne odmre že prej, če jo vrana operira (prepikne?)?

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

> Nam je "Narava" dala pamet in z njo tehnologijo, s katero jo lahko uničimo.

Ne moremo je uničit. Ohranitveni zakoni za maso/energijo veljajo. Samo (drastično) spremenimo jo lahko.

> Kaj če bi vzel to v obzir in zato pustil "Naravo" na miru.

Le zakaj? Kolikor vem nas "Narava" misli kmalu vse pobiti. Strukturirana kot je. Sej jo bomo samo rekonstruirali. Nekaj najbolj naravnega!

Myth ::

"Narava" nas nima namena ubiti. Mi si sami škodujemo in "Narava" se tako odziva, torej nam v škodo. A misliš da se bi brez nas ozonjska luknja zmanševala? :\
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Thomas ::

> "Narava" nas nima namena ubiti.

Kolikor jest vem, namerava.

V sto letih, še prej, bi bili vsi na tem forumu mrtvi. Sonce bi pa že čez 300 milijonov let dokončno sežgalo tudi vse eventualne potomce.

Če bi bili preveč Zeleni in si ne bi upali "udariti nazaj".

> A misliš da se bi brez nas ozonjska luknja zmanševala?

Je bila že brez nas tako velika, da je skoraj vse na Zemlji pocrkalo od tega. Brez nas se je že tudi zmanjšala ... in spet povečala. Ne vem kaj misliš reči sploh.

TESKAn ::

Mrice, a misliš, da če bi človek šel nazaj v votline, pa narava ne bi več nad nas metala vulkanov, potresov, tornadov in kar je še tega? Ne dolgo nazaj je bila ena oddaja, na discoveryju ali NGju, se ne spomnim več, kjer je bilo rečeno, da pred 70 tisoč leti človeštvo skoraj ni preživelo, ko je izbruhnil supervulkan. Tako da res prosim vse, ki bluzite o tem, kako je 'mati narava' fajn in nam nima namen škodit, premislite vse še enkrat.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Myth ::

I give up, I give up! Nisem podkovan na tem področju, samo logično razmišljam. No, zdaj vsaj vem da se ozonska luknja manša in veča brez nas... :8)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Vice ::

Teskan to si pa tako povedal, kot če bi šel po avto v tovarno še preden bi ga skupaj zašvasali in se potem pizdil na prvem ovinku, ko bi ti razpadel, kakšno k... varnost ima.

Kolikor jest vem, namerava.
Znanstveno odkritje. V daljni prihodnosti nam bo slej ko prej kej padlo na glavo ali pa si bomo sami malo podkurili.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vice ()

Thomas ::

Tile prehrambeni krogi - še bolje bi bilo reči prehrambene mreže - so zanimiva stvar. Ko nekdo poje nekoga, se njihova oblika spremeni za vedno. Poslej bodo drugi jedli druge, kot če ga ne bi. Pa če je morski pes potegnil človeka v globino, če je lovec ustrelil sinico, ali pa če je lisica snedla poslednjega zajčka.

Prehranjevalna mreža se v hipu preštrika. Vedno znova, z vsako smrtjo.

Thomas ::

> Teskan to si pa tako povedal, kot če bi šel po avto v tovarno še preden bi ga skupaj zašvasali in se potem pizdil na prvem ovinku, ko bi ti razpadel, kakšno k... varnost ima.

Ne štekam kaj si napisal.

poweroff ::

Tole je bolj hladna kalkulacija, koliko nam še manjka, da kontroliramo svet z atomsko preciznostjo in da kontroliramo vse okoliške atome. To je povsem tehnično vprašanje. Priti moramo na 1/10 nanometra, zdaj smo na okoli 50 nanometrov.
Haha, to je pa dobra šala.
Nek filozof, Bentham je leta 1787 opisal idealen zapor, kjer bi lahko do potankosti nadzorovali zapornike. Danes jih ljub tehnologije o kateri se Jeremyu takrat še sanjalo ni, ne moremo.

Tej zablodi se reče utilitaizem. Poleg tega, da je zabloda, je tudi nevarna. Zakaj, je pa Alain Miller lepo opisal v svojem tekstu Despotizem koristnega.

Ampak fantazirati ni greh...
sudo poweroff

Thomas ::

V naravi je že tako, da od nekoga mrtvaški oder, je obložena miza za drugega. Nekoga pogreb, je dostava hrane za ene druge.

Ko pa čebela nabira med, je nekoga poročna postelja njena miza s sladkarijami. Ko mi obiramo sadje, je porodna postelja rastline, naša jedilna miza. Tukajle ni smrt nekoga cena za življenje drugega. Tukaj je življenje enega, vstopnica za še več življenja drugih. Novum, ki je vstopil v evolucijo pred več kot 100 milijoni let. Igra z neničelno vsoto, kjer lahko zmagata oba igralca.

Koncept ali princip vreden nadaljevanja. Tazgornji pa seveda ne.

p.s.

Matthai ... ne morem se tako dret, da bi se na tvoj breg kaj slišalo. Preprosto predaleč je.

BigWhale ::

> U ne. Celo življenje se pasejo po tebi in te jedo. Res, res.

Hmm, pri zivem? Mislim, da ne, bom Gaby zatezil, da mi obrazlozi. Ja na sebi in v sebi imamo kar nekaj bakterij ampak z njimi zivimo v simbiozi. Mi jim dajemo hrano, recimo ostanke nase odmrle koze ali pa tisto kar iz zelodca prigomazi v crevesje one nam pa pomagajo pri prebavi.

Thomas ::

Ti si idealist. Nikoli bolan? :\

Zgleda da je čas, da ti Gaby nasuje nekaj življenskih resnic v krožnik. Nocoj, namesto večerje.

Če meni ne verjameš.

zile ::

BigWhale: Thomas ma prav. Obstaja bakterija, ki te živega požre. In to zelo hitro.

BigWhale ::

V bistvu na bolezen nisem niti pomislil, pojma nimam zakaj. Ah, it happens.

Matek ::

To vse z Naravo je bluz. Kje je meja sploh med tem, kar je naravno in tem kar ni? Če šimpanzi s palcami bezajo žuželke iz lukn in s kamni razbijajo lupine kakega sadja in če mravlje pa termiti delajo (relativno) ogromne zgradbe in tunele in ne vem kaj vse, je to kul, to je vse naravno, ni problema ane. Če pa ljudje postavijo mesto je pa vse "umetno", podiranje naravnega ravnovesja, itd. Zakaj so vse živali in rastline, ki jih več ni, v preteklosti izumrle po "naravni poti evolucije", človek pa vse "nenaravno iztreblja". A ni isto če pač ene močnejše rožice prerastejo druge in al pa če človek pošprica ene rožice s strupi? V obeh primerih gre za eno vrsto, ki za izboljšanje lastnega življenja in lastno širitev uniči drugo. Radikalnost našega delovanja v primerjavi z ostalimi organizmi je pač sorazmerna z našo inteligenco v primerjavi z njihovo...
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

A. Smith ::

>>Zakaj so vse živali in rastline, ki jih več ni, v preteklosti izumrle po "naravni poti evolucije", človek pa vse "nenaravno >>iztreblja". A ni isto če pač ene močnejše rožice prerastejo druge in al pa če človek pošprica ene rožice s strupi?

Hm, no ja, odvisno od vrste :)
Saj veš, sesalci avtomatsko držijo ravnotežje z okolico, mi pa ne. Zato so nas v enih filmih z virusom primerjal...

Sicer se mi pa zdi smiselno ohranjat živalske vrste. Tudi če bi same izumrle. Je lepše, če jih je več. Tudi po Thomasovi logiki, bodo morale nekoč obstajat, da bi jih lahko uploadali, vsaj pomoje.

Kar se pa Narave tiče, ima pa prednosti in slabosti. Obdržimo prednosti.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: A. Smith ()

Thomas ::

> Saj veš, sesalci avtomatsko držijo ravnotežje z okolico, mi pa ne.

Ne, to ni res. To je mit.

A. Smith ::

A sklepaš to tudi na kakšni drugi vrsti, kot človeški?
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Stepni Volk ::

A.Smith... tudi zajci so zradirali marsikatero avtohtono vrsto... potem so tu še podgane, mačke... sicer je posredno vpleten človek, ki jih je na takšna področja "prinesel"...

In to je nekako tudi vprašanje te teme: smo za "Samomorilske žabe" (spet) odgovorni ljudje?
oz. zakaj se to dogaja?

Thomas ::

Mnoge vrste so zradirale druge vrste, pa človeka ni bilo v bližini.

Pozabite na tole floskulo "vedno je kriv človek". Večinokrat celo, ni imel nič pri tem, ko je ena vrsta izbrisala eno ali več drugih.

Mato je pametno napisal. Preberte to.

Stepni Volk ::

Če se prav spomnim nekega documentarca, so tudi žabe že zradirale kako vrsto...
Zakaj imajo sedaj samomorilske izpade, pa nimam nobenega novega prebliska... pardon, že gre en: Kaj če na nas delajo le teste?
Opazujejo in gledajo naše reakcije (ala Douglas Adamsove, miši v laboratoriju, ki so dejansko le 3 dimenzionalni odsev večdimenzionalnih bitij...)

A. Smith ::

No, če smo že pri tem, je treba omeniti tudi afriške "ubijalske" čebele. Tudi te je v evropo in ameriko prinesel človek.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Matek ::

Dejte prebrat kaj sem napisal. A je kaj važno, če jih je prinesel človek? Če prinese ena ptica selivka iz svojega domovanja nekam tisoč kilometrov južneje kake zajedalce v perju, je vse ok, če pa človek prenese ene čebele pa ne?
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Ziga Dolhar ::

MMMato: ja, razlika med "naravnim" in "umetnim" je definirana po človeku. Ni nobene "naravne" podlage, le dogovor pač.

Sicer pa: da, je razlika, če nekaj stori ena raca, ki se tega ne zaveda in ne more upret, ali pa to stori človek, ki bi se lahko ali vsaj moral zavedat posledic, pa vanje lahkomiselno prvivoli. To pa ni več le konsenzualna, ampak precej realna razlika.

Posledica je podobna, le zamaje vprašanje o človeški "superiornosti" in resničnosti njegove "skrbi za okolje" (politika).
https://dolhar.si/

Thomas ::

Samo vprašanje časa je, kdaj bo kakšna trdoživejša žival premagala zeljepisno oviro in zasedla prostor manj trdožive.

To se je zgodilo že vsaj milijardokrat, preden smo prišli mi na prizoršče. Recimo, ko sta se zaradi premikanja celin združili Severna in Južna Amerika, so mačke iz Severa iztrebile vse vrečarske plenilce, ki so bili do tedaj dominantni na Jugu. Pa še vse plenilske ptice po vrhu. 6 milijonov let nazaj.

Potem se je pa godilo še kakšnih 1000 krat "po naši zaslugi".

Kače so zaradi človeka zsedle otok Guam, nekaj manj od obale oddaljenih otokov pa že prej, brez človeka. Samo vprašanje časa je, kdaj bi priplaval nek hlod z Guama na Havaje, gor pa ena breja kača.

Samo vprašanje časa je potem, kdaj bo kakšen ribji orel iztrebil tiste kače, ker ima zraven še ribe, kadar je kač malo. Naprimer.

Razmišljajte stvarno, ne pa furat tegale tazelenega crapa o tem, kako je v "naravi vse lepo urejeno, le človek je motnja". To je čist navadna pravljica za otroke. Bolj slaba, s pedagoškega stališča. Se jih (očitno) preveč prime.

Thomas ::

> ki bi se lahko ali vsaj moral zavedat posledic

Kakšnih posledic pa? Da so v Avstraliji zajci namesto nekega majhnega kenguruja?

Komu mar? Mislim resno - kaj je s tem tako narobe? Čisto vseeno je. Razen, če ne bi morala biti Zemlja muzej. Ampak potem pa iz katerega časa? Tik pred prihodom rastlin na kopno?

Ziga Dolhar ::

> Komu mar? Mislim resno - kaj je s tem tako narobe?

Nič ni narobe, Thomas (sem mar kaj takega napisal?). Je pa smešno, če ne žalostno, poslušat na eni strani natolcevanja enih o človeški superiornosti, sposobnosti naprednega razlogovanja in razmišljanja ter po drugi strani hkratnega upravičevanja izumiranja živali, kadar gre za posledico delovanja "okolja zavedajočega se in odgovornega človeka".

Zdej -- če si faca [ne leti nate, ampak na tiste, ki ustrezajo zgornjemu kriteriju] -- priznaj, da si zajebal in prevzemi odgovornost. Če se s tem ne strinjaš, omili tezo o svojih intelektualnih lastnostih, saj je očitno zgrešena. (Ali pa reci, da si to storil naklepno, in strinjali se bomo.)
https://dolhar.si/

A. Smith ::

Mogoče nas res ne zanima usoda živali, so pa težave, ki si jih nakopljemo sami. Tisti od čebel do smrti popikani že vedo, pa kmetje, ki so jim kakšne lisice kure udnesle, če je po gmajni zajcev zmanjkal.
Dejstvo je, da s spreminjanjem okolice po svoji meri včasih dosežeš nepredviden bumerang, zato je dobro delat čim manj sprememb kjer vse funkcionira.

Ni pa to razlog, da ne bi zgradili tistih vetrnih elektrarn na Pohorju. Leta 2020 bo ostala od JE KK ena velika gmota betona in tistih 600MW bo treba nadomestit, pa po možnosti z uvoženimi iz avstrije - 3x dražji.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Thomas ::

> Leta 2020 bo ostala od JE KK ena velika gmota betona in tistih 600MW bo treba nadomestit, pa po možnosti z uvoženimi iz avstrije - 3x dražji.

Kako pa veš, da bodo Avstrijci imeli kaj viška elektrike? Od kod pa? Sej so zajezili že vse reke, ki jih je bilo možno. Zeleni kot so. Zeleni kot so, atomskih ne marajo.

Hehe ...

Get real!

borchi ::

Komu mar? Mislim resno - kaj je s tem tako narobe?

nekateri hočejo met možnost, da se v divjini ustrašijo kenguruja ne pa zajčka, nekateri pa možnost, da umrejo v hummerju namesto v ax-u.

kaj je tako narobe s prvimi?
l'jga
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj so škropiva škodljiva? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15223365 (16030) Pyr0Beast
»

Patentiranje "narave" (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16311215 (8272) Luka Percic
»

clovek je merilo vsega (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
736538 (5442) Thomas
»

Top predators (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
1188669 (7284) Airskull
»

HA! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1147851 (6118) OrlyTM

Več podobnih tem