Forum » Loža » DIY PIzza...
DIY PIzza...
Magic1 ::
Razmišljam o tem na pelete, ampak bom prvo probal eno poceni homemade pečko naredit iz opek in šamotne plošče
a tako?
je mamljivio, a me ne prepriča povsem. poden je zažgan.
Jaz sem tudi gledal to in seveda ni čist ok. Samo rešitev je dost enostavna. Pod ploščo daš še en deflektor, da ogenj ne žge na polno po plošči.
Magic
Badwolff ::
https://www.amazon.com/KettlePizza-Gas-...
Neki tazga bi imel za pizzo. Se pravi škatla, alu najbrž, ki toploto zadržuje in jo odbija nazaj proti pizzi.
To se da najbrž za male pare kje nardit. Tele ameriške z amazona so 100+ evrov in x3 poštnina in dajatve.
Neki tazga bi imel za pizzo. Se pravi škatla, alu najbrž, ki toploto zadržuje in jo odbija nazaj proti pizzi.
To se da najbrž za male pare kje nardit. Tele ameriške z amazona so 100+ evrov in x3 poštnina in dajatve.
mastazeko ::
https://www.amazon.com/KettlePizza-Gas-...
Neki tazga bi imel za pizzo. Se pravi škatla, alu najbrž, ki toploto zadržuje in jo odbija nazaj proti pizzi.
To se da najbrž za male pare kje nardit. Tele ameriške z amazona so 100+ evrov in x3 poštnina in dajatve.
https://www.amazon.co.uk/BBQ-Toro-Attac...
Badwolff ::
Obnese se super.
Presenetil me je sicer z velikostjo, na srečo je imel 2 cm rob na vsaki strani, kao za boljše dihtanje, ki sem ga odfleksal in se sedaj usede kot ulit.
Skorja je občutno bolje zapečena, dno pa skoraj preveč. Spekel sem dve pici. Kar iz na hitro pripravljenega testa, nisem imel časa komplicirat. Eno na peki papirju, drugo brez, mal več kot 3 minute. Vročine je toliko, da je peki papir zoglenel. Brez njega je bilo dno kar preveč pečeno. Moram še malo poeksperimentirat .
Not se jih da super, ven gre pa kar malo na tesno, hitro pizzo potisneš nazaj.
Presenetil me je sicer z velikostjo, na srečo je imel 2 cm rob na vsaki strani, kao za boljše dihtanje, ki sem ga odfleksal in se sedaj usede kot ulit.
Skorja je občutno bolje zapečena, dno pa skoraj preveč. Spekel sem dve pici. Kar iz na hitro pripravljenega testa, nisem imel časa komplicirat. Eno na peki papirju, drugo brez, mal več kot 3 minute. Vročine je toliko, da je peki papir zoglenel. Brez njega je bilo dno kar preveč pečeno. Moram še malo poeksperimentirat .
Not se jih da super, ven gre pa kar malo na tesno, hitro pizzo potisneš nazaj.
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
korenje3 ::
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
hogorq ::
Obnese se super.
Presenetil me je sicer z velikostjo, na srečo je imel 2 cm rob na vsaki strani, kao za boljše dihtanje, ki sem ga odfleksal in se sedaj usede kot ulit.
Skorja je občutno bolje zapečena, dno pa skoraj preveč. Spekel sem dve pici. Kar iz na hitro pripravljenega testa, nisem imel časa komplicirat. Eno na peki papirju, drugo brez, mal več kot 3 minute. Vročine je toliko, da je peki papir zoglenel. Brez njega je bilo dno kar preveč pečeno. Moram še malo poeksperimentirat .
Not se jih da super, ven gre pa kar malo na tesno, hitro pizzo potisneš nazaj.
looks good!
ne vem, kako daleč si z izkušnjami, ampak sam bi ne segrel kamna na ful. tam, na enih 270. potem pa pizzo gor in gas do daske.
omni-vor ::
Fantje, problem imam glede loparja za pico.
Imam Ooni kodo in sem opremljen s kvalitetnimi sestavinami, naredim zelo dobro testo in tudi pico. Problem je samo pica lopar, ker običajno naredim 70% hidrirano testo in se to prilepi na lopar, če ne dam spodaj dovolj moke - ki pa je ne sme biti preveč, ker se mi sicer na kamnu moka zažge.
Lopar, ki ga imam je bil kupljen na eBayu iz Kitajske in mi je solidno služil, ampak zdaj sem ga prerasel. Zato potrebujem nekaj boljšega - na drugi strani pa spet nisem pripravljen plačati po 80eur in več za lopar, kot ga lahko dobiš pri ponudnikih te opreme.
Ali imate izkušnje s katerim loparjem, ki ni absurdno drag in ima površino na katero se mokro testo ne prilepi kar tako? Lahko je tudi iz tujine.
Kakšno površino za obdelovanje in pripravo testa priporočate, s katerega potem vzamete dol na lopar že pripravljeno pico?
Imam Ooni kodo in sem opremljen s kvalitetnimi sestavinami, naredim zelo dobro testo in tudi pico. Problem je samo pica lopar, ker običajno naredim 70% hidrirano testo in se to prilepi na lopar, če ne dam spodaj dovolj moke - ki pa je ne sme biti preveč, ker se mi sicer na kamnu moka zažge.
Lopar, ki ga imam je bil kupljen na eBayu iz Kitajske in mi je solidno služil, ampak zdaj sem ga prerasel. Zato potrebujem nekaj boljšega - na drugi strani pa spet nisem pripravljen plačati po 80eur in več za lopar, kot ga lahko dobiš pri ponudnikih te opreme.
Ali imate izkušnje s katerim loparjem, ki ni absurdno drag in ima površino na katero se mokro testo ne prilepi kar tako? Lahko je tudi iz tujine.
Kakšno površino za obdelovanje in pripravo testa priporočate, s katerega potem vzamete dol na lopar že pripravljeno pico?
korenje3 ::
Pica ne sme biti na loparju več kot 20 sekund, ker se moka absorbira v testo. Nek nov lopar ne bo nič pomagal, če je tehnika slaba.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
omni-vor ::
OK testo je na loparju dalj časa že zato, ker sta prostor za pripravo pice in prostor kjer se peče vsak na svojem koncu hiše, ampak spet to ne traja tako zelo dolgo.
Sem mislil, da se boljši loparji od teh razlikujejo po tem. Pomislil sem že, da je problem morda celo v tem, da lopar nima vzdolžnih luknjic oziroma zarez.
Kako pa potem zvlečete pripravljeno pico na lopar?
Ker če jo vlečem, se lahko prehitro zgodi da se testo raztrga (morda tudi zato ker je včasih malo več sestavin, lahko preveč omake, ali pa včasih pretanko dno).
Sem mislil, da se boljši loparji od teh razlikujejo po tem. Pomislil sem že, da je problem morda celo v tem, da lopar nima vzdolžnih luknjic oziroma zarez.
Kako pa potem zvlečete pripravljeno pico na lopar?
Ker če jo vlečem, se lahko prehitro zgodi da se testo raztrga (morda tudi zato ker je včasih malo več sestavin, lahko preveč omake, ali pa včasih pretanko dno).
korenje3 ::
Takoj ko daš testo na lopar mora v peč.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Kvinta ::
Jaz dam pod pico vedno peki papir pa nimam nikol problemov ,za pečico loparja niti ne rabiš tud če maš kamen not ne.
A.C.A.B
omni-vor ::
Klobasa ::
Jaz pult posujem izključno z ostro moko in naredim obliko pice. Lesen lopar rahlo pomokam z ostro moko in testo sfiniširam kar na loparju. Zadevo pustim na loparju vshajati še kakšnih 20 min. Med tem časom segrevam kamen v pečici. Ko se kamen segreje namečem sestavine na pico in to je to. Nikoli problemov. Pečka na max (275), samo spodnji grelec + ventilator. Pica se peče 3,5 minute.
c3p0 ::
Preveč moke spodaj se zažge in da neprijeten okus, če govorimo o bolj vročih pečeh od klasičnih domačih pečic.
hogorq ::
Fantje, problem imam glede loparja za pico.
Imam Ooni kodo in sem opremljen s kvalitetnimi sestavinami, naredim zelo dobro testo in tudi pico. Problem je samo pica lopar, ker običajno naredim 70% hidrirano testo in se to prilepi na lopar, če ne dam spodaj dovolj moke - ki pa je ne sme biti preveč, ker se mi sicer na kamnu moka zažge.
probaj s pšeničnim zdrobom namesto moke spodaj. ali pa s polento. videl na yt kanalu vito iacopelli.
omni-vor ::
probaj s pšeničnim zdrobom namesto moke spodaj. ali pa s polento. videl na yt kanalu vito iacopelli.
Če misliš s pšeničnim zdrovom na semolina moko, sem jo ravno pred kratkim kupil ravno zaradi Vita Iacopellija in bom sprobal še ta trik, če bo kaj bolje. Ker kot rečeno malo višje, se preveč moke pri 450 stopinjah zažge na kamnu in pusti grenko testo.
reeves ::
OK testo je na loparju dalj časa že zato, ker sta prostor za pripravo pice in prostor kjer se peče vsak na svojem koncu hiše, ampak spet to ne traja tako zelo dolgo.
Sem mislil, da se boljši loparji od teh razlikujejo po tem. Pomislil sem že, da je problem morda celo v tem, da lopar nima vzdolžnih luknjic oziroma zarez.
Kako pa potem zvlečete pripravljeno pico na lopar?
Ker če jo vlečem, se lahko prehitro zgodi da se testo raztrga (morda tudi zato ker je včasih malo več sestavin, lahko preveč omake, ali pa včasih pretanko dno).
Testo imaš lahko na loparju tudi dlje, ampak na vsake toliko malo potresi lopar, da se pizza odlepi, če se je slučajno že kje prilepila. Ne moreš pa prav pretiravati s tem.
Ne daje se pizze na lopar ampak lopar pod pizzo. Pri nas uporabljamo aluminijast lopar brez kakšnih luknjic, ki ga pa redno brusimo s štrajharjem za nože. Z robom loparja lahko praktično režeš. Je pa potrebna povsem ravna površina. Za pizze je itak najboljša podlaga nek kamen (granit, marmor,..).
Koliko moke, če sploh, boš uporabil je pa odvisno od veliko dejavnikov. Koliko mokro testo imaš, kako dolgo rabiš, da zaključiš pizzo, kako razteguješ testo (v zraku se bolj lepi, na pultu imaš pa celega v moki).
Kvinta ::
Pred kratkim sem kupo neko specialno moko za 6€ kg kje so zdaj tisti ko pravijo ,da to ni res
A.C.A.B
hogorq ::
hogorq ::
probaj s pšeničnim zdrobom namesto moke spodaj. ali pa s polento. videl na yt kanalu vito iacopelli.
Če misliš s pšeničnim zdrovom na semolina moko, sem jo ravno pred kratkim kupil ravno zaradi Vita Iacopellija in bom sprobal še ta trik, če bo kaj bolje. Ker kot rečeno malo višje, se preveč moke pri 450 stopinjah zažge na kamnu in pusti grenko testo.
mislil sem kar na čisto navaden zdrob. kake hude razlike ni.
tonzo ::
Razmišljam o nakupu Ooni pečice? kako se obnese? Je kje možen "najem" za preizkus? Nasveti...
Magic1 ::
Jaz pa opažam, da rabim železen kos namesto kamna. Pri 300°C je efekt kamna prešibak pa še traja, da ga segreješ. Železni kos daš na indukcijo da se segreje potem pa hop v pečico in si pripravljen, ko je pečica na max temperaturi. Samo ene kvalitetne rokavice potrebuješ, da lahko 300°C železo prestavljaš.
Magic
Kvinta ::
Navadn pleh je zakon za vse ostalo škoda dnarja in živcev zato grem raje v picerijo.
A.C.A.B
kuglvinkl ::
Tale ima 4.33kg pri 35cm, tako da predvidevam da pridem komot skozi z cca. 5kg:
Aha, sem mislil, da bi dal gor kar oreng 10mm ploščo :)
Your focus determines your reallity
Magic1 ::
Sem našel na Amazonu plato 37x33x1cm in ima 10kg. Samo ne rabim pravokotne težke plate.
Pleh premera 35cm, debeline okoli pol centi bo ravno prav, sosed mi bo našvasal še dve pokončni ročki.
Na indukcijski jo nažgeš na 350°C+ pa bo že moral bit primeren efekt.
Pleh premera 35cm, debeline okoli pol centi bo ravno prav, sosed mi bo našvasal še dve pokončni ročki.
Na indukcijski jo nažgeš na 350°C+ pa bo že moral bit primeren efekt.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Evolve ::
Dons si bom probal doma prvič speči pico v navadni električni pečici (z ventilatorjem in vsemi temi stvarmi). Žal trenutno na navadnem železnem pladnju in mreži.
Gre do 275 stopinj
Kaksen predlog kako se lotit, zadeve.. Postavit zgoraj, spodaj, grelci da/ne, ventilator da/ne, kako dolgo pustit v pečici...
Hvala
Gre do 275 stopinj
Kaksen predlog kako se lotit, zadeve.. Postavit zgoraj, spodaj, grelci da/ne, ventilator da/ne, kako dolgo pustit v pečici...
Hvala
6151 ::
Cimbolj tanko testo naredi, peci pizzo brez sira 5 minut, po 5 minutah dodaj sir in speci do konca. Prvih 5 min spodnje grelo in ventilator, zadnjih 5 min obe greli in ventilator, pozicija pizze pod ventilatorjem
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB
Kvinta ::
Jaz dam na 275 stopinj pleh čisto na vrh program piščanec torej žar čisto na vrhu ,da se pleh čimbolj zagreje ... takoj ko se zagreje na 275 dam na program kruh gretje spodaj in zgoraj brez ventilatorja ,vzamem pleh ven potegnem nanj pizzo ,ki je na peki papirju dam v pečico na sredino in pečem nekje med 4 in 7 min odvisno kaj je naloženo gor.
Če pustim pleh na 275 pol ure ali pa eno uro da se kao greje ni totalno nobene razlike
Če pustim pleh na 275 pol ure ali pa eno uro da se kao greje ni totalno nobene razlike
A.C.A.B
hogorq ::
Dons si bom probal doma prvič speči pico v navadni električni pečici (z ventilatorjem in vsemi temi stvarmi). Žal trenutno na navadnem železnem pladnju in mreži.
Gre do 275 stopinj
Kaksen predlog kako se lotit, zadeve.. Postavit zgoraj, spodaj, grelci da/ne, ventilator da/ne, kako dolgo pustit v pečici...
Hvala
odvisno od velikosti oz. količine testa in nadeva. če boš pekel slovensko party pizzo (debelo testo, veliko zosa, gob in sira), razvaljaj testo (za tipičen pleh 40x35 cm, ca. 40 dag testa), naloži in daj na pleh s papirjem za peko in peci na 220 na drugi najnižji stopnji. po nekaj minutah preveri stanje. ko protfan potreseš in se pizza premika, prestavi za stopnjo višje,nažgi grill in ventilacijo na max) opazuj, da ne zažgeš.
na tanjšo in hitrejšo (imho boljšo) varianto daj 25 dag testa, protfan samo pomokaj in naloži pizzo z manj nadeva. pečico prej segrej na ful. pekač s pizzo daj na dno in peci pet minut, potresi, ko se pizza premika in sir še ni (za tvoj okus dovolj) zapečen, prestavi pekač višje in nažgi grill.
v vsakem primeru boš moral prvič stati zraven za približen uspeh. in prvič skoraj zagotovo pizza ne bo taka, kot si si jo predstavljal. okusi in pečice so različni.
lp
mailer ::
Plinska je verjetno bolj enostavna za čiščenje in hitreje se segreje.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Peka pizze (strani: 1 2 3 4 … 23 24 25 26 )Oddelek: Loža | 234107 (51) | alekskac |
» | Vprašanje za pripravo kruha (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15376 (2570) | Tody |
» | pekač za pizzo (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 48444 (11650) | MArkusPrimus |
⊘ | Domača pica (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 56191 (36064) | bluefish |
» | Katera zmrznjena pica? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 33509 (19682) | joze67 |