» »

Kako se pogovarjati z vernikom?

Kako se pogovarjati z vernikom?

««
21 / 22
»»

Mrakw ::

Ja. Zdej o tem bi lahk se govoril. Jaz nemorm dokazat... en vernik tut nemore dokazat. Ampak po neki logiki mi je vseeno bolj logicno da to ni res kar je v bibliji in nevem ke povsod napisano. Dandanes imajo ze toliko dobrih agumentov glede na to da naj bi bile vere samo neke "zgodbice". Kaj mi pa lahko vernik ponudi? Biblijo... Vaaaav! Pa se tu notri so napisane nemogoce stvari.
Kje je logika? Mislm zakaj ima clovek tako trdno in domislijsko prepricanje v nekaj. Jaz mislm da ima tukaj zelo mocen vpliv sola in starsi.

49106 ::

Mrakw je izjavil:

Ponavad se jaz doskrat zapetem z verniki (sm atheist). In res je nic kaj pametnega ti ne povejo samo govorijo tisto kar so nauceni doma, v verskih solah


Delaš natanko to, kar si napisal za vernike, ti je lepo GregiB povedal. Očitno nisi nastrojen nisi proti vsem veram, ampak le proti Krščanstvu, ki ga poizkušaš demantirat. In tudi za to nisem ravno najbolj prepričan, ker verjetno hakeljc tišči v RKC.

To kar je človek storil po kristusovi smrti, da bi vero za svoje interese razširil(pa naj bodo to 'poganski elementi'(čeprav je pojem pogan protisloven in nekateri recimo niti tega ne vedo)), pa niti ni pomembno. Pomemben je original, preden so ga priredili tako, da je odgovarjal čimvečji množici in moč. Če se spravljate na koga, se dajte nanj.

Mam raj sonce za boga kot pa katerokoli danasnjo vero! Brez sonca tut zivlena ni.


Sonce je vir življenja in brez sonca ni niti mene, niti tebe in niti drugega življenja(sicer sonce ni vse za življenje, je pa vsekakor nujno). Tako da v prenesenem pomenu bi skoraj da lahko pomenilo sonce=izvor življenja na zemlji, kar nekateri enačijo z bogom.


Use vere so fake (nemorm ne dokazat ampak ce bi se ze sli bi mel veliko vec smiselnih temeljev kot pa ti)...


To da je vera fake se nemorem strinjat. Človek lahko verjame:
-da mu bo pomagal bog
-da se mu bo sreča obrnila
-da si bo pomagal sam ali mu bo nekdo drug
-da mu bo pomagala znanost
-XXY

Brez vere(ni nujno da v boga) se človek rad preda. Sprijazniti se je treba, da vera marsikoga(če ne vse) žene naprej, pa naj bo to verovanje v boga, v boljši jutri, v totem, v srečo, v svoje sposobnosti,...

Vsi vemo da je samozavest izjemno pomembna. Ta beseda pa pomeni verjeti v svoje sposobnosti, in splošno verovanje danes je, da samozavest igra ne majhno vlogo in definitivno lahko tvori razliko.

Znanost je pravtako religija, ker moramo znanstvenikom zaupati oz. verjeti, čeprav so le ljudje in se kot taki tudi motijo in delajo napake. Že res da človek lahko znanstvenikove 'besede' preveri, ampak je tudi 500 let premalo za običajne ljudi. Če bi lahko ustvaril najmanj 20 klonov(ena zavest, tudi zaradi objektivnosti), in bi te klone porazporedil po znanstvenih vedah, šele takrat bi si upal ustvariti realno mnenje. Poleg nekaj arhajičnih jezikov, bi moral biti strokovnjak in obvladati naslednje vede v nulo: zgodovino, etnologijo, geografijo, geologijo, kemijo, biologijo, gradbeništvo, strojništvo, metalurgijo, fiziko, astronomijo in še kaj sem verjetno pozabil. Bistvo je povezati vse kar vemo v neko celoto. Skratka za objektivno mnenje o obstoju boga, bi potrebovali Aristotela našega časa.

In ker jaz nisem Aristotel, (ti pa še manj) in dokler to ne bom postal, mi tako kot tebi, preostane samo vera v ali ali.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 49106 ()

s51as ::

Z vernikom se pač pogovarjaš tako kot z vsakim drugim, s tem da moreš računat s tem, da za dokaze v veri ni prostora, če bi karkoli dokazal potem vera ni potrebna.

Vsak človek pa je na nekem nivoju vernik. Ko prebereš članek, da je inštitut v Culokafriji odkril obstoj nekega fulranzigezeja, to tudi verjameš pa čeprav ga nisi nikoli videl.

Je pa res, da je vero v boga v zdejšnjih časih lažje spodbijat, kot pa obstoj nekih znanstveno dokazanih fizikalnih delacev, ki sestavljajo naš obstoj (oops...).
It's just me myself and I

Pyr0Beast ::

>Brez vere(ni nujno da v boga) se človek rad preda.
Vera kot religijski element nima veze s človekovim obstojem.

Vera vase, da si sposoben težave _SAM_ premagati pa je.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Aldo ::

Mrak, nič boljši nisi od vernikov, ki jih sovražiš. Namesto v Boga pač verjameš v neke teorije zarote :D.

Včasih se vprašam, kakšni bi bili ti "ateisti", ki tako sovražijo in kritizirajo vero, če bi bili vzgojeni v kakšni močno verni družini. Pomoje bi bili največji verniki :)). Zame ateizem ne pomeni zanikanje boga, temveč le racionalna presoja, iz katere sledi, da je verjetnost, da bog obstaja, zelo majhna.

Mrakw ::

Maaa dej kr neki... Neda se mi vec...

nism sovrazen do vernikov

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mrakw ()

guest #44 ::

A lahko na S-T uvedemo nove oznake za določene osebe. Predlagam "Persona brutus". DV naj bo eden izmed prvih, ki bi jo dobil.

guest #44 ::

Pa btw: Z vernikom se lahko tako pogovarjaš...če je znanec pač samo malo pokimaš in bolj kot ne ignoriraš kar govori. Če je prijatelj recimo, da poskušaš rečt kaj pametnega, ampak ko vidiš, da se ne prime ga začneš ignorirat. Če je oseba nek debil tipa DV pa ga kar ignoriraš in smešiš...bodisi za njegovim hrbtom bodisi v faco (odvisno od njegove agresivnosti).

49106 ::

Aldo je izjavil:

Včasih se vprašam, kakšni bi bili ti "ateisti", ki tako sovražijo in kritizirajo vero, če bi bili vzgojeni v kakšni močno verni družini. Pomoje bi bili največji verniki :)).


Hahahaha si me nasmejal :D pa še res je =)

Pyr0Beast ::

You'd be surprised ...
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

GregiB ::

Aldo je izjavil:


Včasih se vprašam, kakšni bi bili ti "ateisti", ki tako sovražijo in kritizirajo vero, če bi bili vzgojeni v kakšni močno verni družini.
Hmmm, verjetno takšni, kot "katoliki", vzgojeni v Saudovi Arabiji... Čeprav se ne strinjam povsem. Ateizem je "vzniknil" iz verskega okolja, kjer je primež religij zaradi ljudskih gibanj popustil...

Aldo je izjavil:

Zame ateizem ne pomeni zanikanje boga, temveč le racionalna presoja, iz katere sledi, da je verjetnost, da bog obstaja, zelo majhna.


Popravek... namesto zelo majhna.... nična
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

DarwiN ::

@GregiB, IMO nična, da obstaja krščanski Je$u$ bog, ali kateri drug BS izmed tisočih, v katere so/še verjamejo ljudje..

Deističnemu bogu bi pa vseeno pripisal to "zelo majhno možnost".. Torej neka inteligenca, ki je vse skupaj ustvarila. Konec koncev lahko tudi živimo v njeni simulaciji.
Zdaj, kolk je tu smisla (nič?) in kako pojasnit nastanek takšne inteligence, je spet druga stvar, but nevertheless...
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

s51as ::

Hehe nekako je treba pojasnit ustvarjenje :D
There must be GOD :D

Nene, boga se ne sme tko razumevat.. Boga je treba razumet kot neko namišljeno figuro pod katero se skriva dobra praksa, vest, morala, etika, itd... ne pa en deda s čarobno palčko, ki vse nadzira in kontrolira...
Vse te stvari, ki pa jih predstavlja, se pa s časom pač spreminjajo zato so tudi bogovi/religije vedno novi :)

Sej tud ateizem ni nič drugega kot vera v brezbožje... pač neki primernega času v katerem živimo.
It's just me myself and I

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: s51as ()

GregiB ::

s51as je izjavil:

Hehe nekako je treba pojasnit ustvarjenje :D

Zakvaj že? Ker ne gre skupaj z našim konceptualnim razmišlanjem... Tudi smrt ne... pa vemo, da je.... "tu"...

s51as je izjavil:

Sej tud ateizem ni nič drugega kot vera v brezbožje...

Wrong... Ateizem ni vera v brezbožje... Je brezbožje samo. Ni neke aktivnosti, dejavnosti, ki bi to brezbožje definiralo kot vero. Ni ceremonij, ni malikovanja... Je preprosto stanje brez vere v... boga. V temni sobi ni črne svetlobe... ampak je preprosto ni...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

s51as ::

A bejž no :D
V toriji imaš seveda absolutno prav...

V praksi pa... Ker ateist pa je preprosto brezbožen? Vsak ki ima 5 minuit cajta na forumu odpre temo in širi svoje brezbožje ponavadi tako, da pluva čez vernike in čez to, da ne predstavijo dokazov za to in ono, kar naj bi delali preprosto zato ker si je on tko zamislu... Ateistu se zdi da je zaradi svojega prepričanja, intelektualno nad verniki, to jasno pove in je vedno pripravljen na debato o tem, kako zelo prav ima :D
Da sploh ne govorim, da je ob božiču pa za velko noč polna cerkev ateistev, ki verjetno tja hodijo zaradi stare navede svojih staršev...

Sej je lepo, da imajo svoje prepričanje in da se ne pustijo zmest vsakemu, ki s kako knjigo resnic maha po zraku. se mi pa zdi neumno in narobe bit tok nestrpn do vsakega, ki drgače misli o tem.

Kot sem že prej napisal, vere v boga ne smeš gledat dobesedno, saj jaz je ne. Vzami to kot nek vzor moralnega, etičnega življenja. skozi čas se te vrednote spreminjajo in z njimi tudi vera in njeni navki. Zato pa imajo stare vere tolk problemov, nove pa tolko privržencev.

Lahko pa si brez skrbi, da se tudi ateizem, kot vse druge vere zelo dobro prodaja :D

Pa ne se zdej jezit, ti nič slabega nočem :P
It's just me myself and I

Aston_11 ::

Po moje - verniki širijo neke svoje resnice, s katerimi se ateisti ne strinjajo in to povedo in povedo tudi zakaj se ne strinjajo. S tem ni po moje nič narobe.

GregiB ::

Mah, kaj se bom jezil... j epač tako, da v debatah v trikotniku vera - religija - ateizem zelo pogosto sem ter tja frčijo floskule, na vse strani iz vseh stani...

Je pa IMHO tako, da pri marsikaterem ateistu naletiš na "postavljanje" iz podobnih razlogov, kot če 8,9 letnemu fantku rečeš, če verjame v Dedka Mraza, on pa ti stoično pove, da je že tako odrasel, da ve, da ne obstaja in da je to za "majhne" otroke. Pač javno izrazijo, da se jim zdijo religiozni "argumenti" žalitev za njihov intelekt. In se moram s tem "razlogom" (žal) strinjati... Religiozne "resnice", pa naj bodo od tradicionalnih ali "new wave" religij so v svoji srži žalitev človeškega uma, v kakršnem stadiju je zdaj, v 21. stoletju.
Kar se tiče polnih Cerkva ob Božiču gre pač za neko tradicijo, ki je nekaterim všeč kot taka... Na polnočnice gredo zgolj iz zabave, ki s konkretnim verovanjem nima nič skupnega. Je res hecno, ampak ateisti s(m)o tudi tradicionalisti in za praznike pravtako praznujemo, zgolj brez verske konotacije...
Kar pa se tiče jemanja vere dobesedno... hja, pač dober "izgovor", ko "Beseda" ne paše v koncept. Kot moralna in etična načela so mi bližje družbene norme. In verjamem, da so prav družbene norme bile temelj religijskih "zapovedi" in ne obratno.
Glede prodajanja ateizma pa je moje mnenje, da ni ateizem tisti, ki se dobro prodaja, ampak anti-teizem. Ta namreč krmi tiste, ki jih opisuješ v svojem prvem odstavku... tiste, ki morajo svoj "ateizem" brez zunanjih vzgibov javno manifestirati in IMHO prvi podžgejao zadrtega vernika v brezplodno debato o tematiki, o kateri teče tale tema...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

s51as ::

Se strinjam.

Ko sem napisal da se vera ne jemlje dobesedno, sem mislil na to, da je bilo, saj v preteklosti, ko izobrazba ni bila tako dostopna, določene družbene norme lažje "dopovedati" s podajanjem zgodbic/primerov, kot pa z zakoni in je blo lažje rečt da neka šiba božja bedi nad njimi, kot pa rečt, da bo hudo, če te dobim.
Se mi zdi da je še vedno tako, da se moralno in etično zdravi ljudje bolj bojimo svoje vesti, kot pa represivnega organa oblasti.

Kaj pa misliš o znanosti kot o veri? V enem postu prej sem že namignil na to pa ni bilo nobenih odzivov? :D
It's just me myself and I

GregiB ::

s51as je izjavil:

Kaj pa misliš o znanosti kot o veri?


Glej... zame je paralela za razliko med vero in znanostjo ista, kot med verjetjem in verovanjem... mislim, da to pove vse...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

s51as ::

Mislim da je problem malo globji, ker danes se pod predpostavko znanosti prodaja ogromno resnic.
Imaš vse tiste kozarce, za tako in drugačno vodo, magnetke in odeje, ki zdravijo, blažijo..., ki so bili testirani v raznoraznih raziskovalnih znanstvenih inštitutih, certifikate podpisane s strani Dr. znanosti. Da o hrani ne govorimo.
Ko beremo članke objavljene v bolj ali manj strokovnih revijah, so kot nosilci navedeni znanstveniki te in one univerze ali inštituta.
Potem nekje na majhno včasih preberemo tudi kaj o tem kako so tisti slavni rezultati nerelevantni ker so prišli do njih nekako neugodno, oz se ne skladajo z naknadnimi ugotovitvami...
Skratka, kako sploh vemo, da tisto kar nam znanost proda za resnico, dejansko je resnica.
Konec koncev se v teh časih znanost ukvarja s stvarmi, ki večinoma niso otiplive, so celo nepredstavljive, dokazi zanje ponavadi temeljijo na nekih modelih, ki se nekako najbolj ujemajo z nekimi predstavami o tem kako naj bi bilo.
Sej ne da dvomim v znanost, samo dvomim pa, da se te vere v znanost v zadnjem času ne izkorišča. Resnica je pač taka da znanost ni finančno neodvisna, bolj revolucionarni ko so rezultati raziskav, več dinarčkov pade v blagajno univerz in inštitutov, ki jih izvajajo. Interes je torej gotovo ogromen, zaradi naivnosti ljudi in želje ljudi po tem se nekaj novega revolucionarnega in vsesplošno fantastičnega odkrije pa je velika, pa čeprav je to, nekaj neotipljivega in nepredstavljivega.
It's just me myself and I

.:joco:. ::

@s51as, mešaš jabolke pa klobase.

Psevdoznanost != znanost.
Mens health != strokovna revija.
Kvantna fizika ni edina znanost.
Tolmačenje znanosti s strani politikov, samooklicanih in včasih tudi pravih znanstvenikov != znanost.

Znanost NIČ ne prodaja. Znanost je način gledanja na svet. Sistematično poskuša pridobiti in urediti znanje s čim bolj objektivnim opazovanjem sveta okoli nas.

To, da se beseda znanost zlorablja in je večina ljudi ne razume, pa se strinjam. Si to dokazal tudi s svojim postom.

Kar pa se tiče keša. Seveda, vsak bo poskušal vodo speljat na svoj mlin. Ampak to nima veze s samo znanostjo. Če bo šlo več keša v raziskovanje novih virov energije, ne bomo kar pozabli kako in zakaj delajo antibiotiki. To je produkt politike. Kapitalizma. Komunizma, če češ. Ne pa znanosti.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

s51as ::

Glej tko kot pri veri. Sej vera ni sama seb namen, njen namen je kontrolirat ljudske množice, nihove misli in dejanja, je orodje v rokah peščice ljudi.
Enako kot znanost. Znanost sproducera veliko, ogromno, koristnih zadev, ki pa pridejo med ljudi, ko je primeren čas za tisto pečico ljudi. Sej poznaš patente pa licence, pa trgovanje z njimi ane.

Gor sem sicer napisal, da sem pisal o predpostavki znanosti, verjetno nisi opazil. Ampak kaj znanost je, za moj post niti ni pomembno, pomembno je kaj ljudje dojemamo pod znanost. Večina ljudi pod znanost razume kar prebere v dnevnem časopisju pod poglavje ZNANOST. In tam notri piše o astronomiji, o medicini, o tehniki, energetiki, podmornicah in kovačiji. In ljudje temu verjamejo in to plačujejo.

Sej vem, da tole moje pisanje meji (al pa že presega meje) paranoje in teorij zarote, samo včasih se res vprašam, ali v vsej svoji pameti nismo ratal pametni v svojo škodo.
It's just me myself and I

.:joco:. ::

Če ne vidiš razlike drugje, hvala bogu, da jo vsaj tukaj:
Znanost sproducera veliko, ogromno, koristnih zadev

patente pa licence, pa trgovanje z njimi
To nima veze z znanostjo.

kaj znanost je, za moj post niti ni pomembno
Ravno to je bistvo. Ker ne veš kaj je, jo mešaš oz. enačiš z ostalimi pogledi, ureditvami, politiko, patenti ipd. To je srž problema.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

oemdzi ::

49106 je izjavil:

Aldo je izjavil:

Včasih se vprašam, kakšni bi bili ti "ateisti", ki tako sovražijo in kritizirajo vero, če bi bili vzgojeni v kakšni močno verni družini. Pomoje bi bili največji verniki :)).


Hahahaha si me nasmejal :D pa še res je =)


No jst sm biv, pa kaj zdj .. lahk sam recem: "What does not kill me makes me stronger" , tko da se naj ne cudjo zakaj ne morem prebavljat njihovo nakladanje, ker sem ga ze 8 let poslusal vsako nedeljo! Ne se sploh cudit zakaj bi usakega, ki prevec utuja z vero najraj okrog kepe, zarad takih je deloma tudi svet taksen kaksrn je, poln neumnih ljudi ki, dlje od kriza na steni ne vidijo.

Glede tistega, ki je trdil, da ce bi imeli dokaz, da to vec ne bi bilo verovanje.. Seveda ne bi bilo slepo verovanje ampak precej boljse verovanje v nekaj kar si videl in verujes v recimo njegovo dobroto itd, ki je se nisi videl. Ne razumem, kako lahko verujes v nekaj za kar ni niti 1 trohice dokaza in proti tej veri je vec sto tehtnih razlogov zakaj naj bi bila ta vera en navaden "scam".

49106 ::

Če imaš neizpodbiten dokaz, vere ne potrebuješ.

oemdzi ::

Zakaj ? Ce bi recimo nekako imel 100% dokaze da je Jezus obstajal, se vedno ne bi imel dokaze o obstoju Boga, bi bilo pa precej bolj smiselno verovati. Se ti ne zdi ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oemdzi ()

.:joco:. ::

V realnem svetu 100% dokaz ne obstaja.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

49106 ::

To ni neizoidbiten dokaz. Neizpodbiten dokaz bi bil naprimer, če bi ga lastne oči videl vstati od mrtvih, ali pa ozdravil slepca oz pozdravil polomljeno nogo (oboje seveda v trenutku očesa).

.:joco:. ::

Zanašat se na lastne oči te ne pripelje do neizpodbitnega 100% dokaza.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Limit-sky ::

...ozdravil slepce...

In to več njih. V kontroliranem okolju. To bi meni dalo eno samo misel. "Hmmm, zanimivo. Dajmo tole malo bolj poštudirat." Kakšen katolik, bi pa rekel, da je bog velik in da moramo le moliti še bolj.

tt2 ::

Me samo tako mimogrede zanima, tisti ki ste ateisti. Kako si predstavljate, da je nastalo vesolje (ves ta prostor in materija). Kako je sploh nastala zavest v živih bitjih (da nismo le skupek atomov oziroma delov, ki sestavljajo atome...)? Pa ne, da bi me zdajle napadli, me le zanima vaša predstava vsega tega kar je tukaj. :D

oemdzi ::

No ne rabimo zdj filozofirat kaj je 100% dokaz, recimo da ce bi teoreticno imel 100% dokaz ali pa tudi to ni potrebno da je 100% dokaz, pa tudi kar sem rekel sem mislil teoreticno, ker v praksi je itak nemogoce to dokazat ( pa pustimo dejstvo da Bog tako ali tako ne obstaja :P )

Kar hocem rect, je to da ti vernik ko mu nekaj razlozis odvrne: "Saj cerkev ne uci slabo" , no ja marsikatera stvar ne uci slabe stvari, pa ni zato priznana kot vera. Sploh pa vsi vemo, da laz najlazje prikrijes tako, da jo skrijes med 2 resnici (formula za vse nategnunske litarature)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oemdzi ()

oemdzi ::

tt2 je izjavil:

Me samo tako mimogrede zanima, tisti ki ste ateisti. Kako si predstavljate, da je nastalo vesolje (ves ta prostor in materija). Kako je sploh nastala zavest v živih bitjih (da nismo le skupek atomov oziroma delov, ki sestavljajo atome...)? Pa ne, da bi me zdajle napadli, me le zanima vaša predstava vsega tega kar je tukaj. :D


Po pravici povedano ne vemo, obstajajo teorije in to je to (sicer pa kdo pa sploh ve ?)... Teorij imas lahko malo morje, nevem zakaj bi se zapicil in verjel v eno izmed najmanj verjetnih, ki nam jo na pladnju dostavlja nasa RKC. V njihovih vrednotah (kjer sem ze reku da je veliko lepega napisanega) najdes tudi take nauke, ki so vec kot ocitno napisani za to, da imajo oni od tega korist, no vsaj imeli so jo pred nekaj stoletjih. Zdaj je pac malo drugacen trend ampak se zmeraj imajo oblast nad svojimi verniki, samo spomnimo se kako so zbirali podpise proti druzinskem zakoniku kar v cerkvi. Nacin delovanja ostaja isti, menjajo se samo motivi.

DarwiN ::

Kako si predstavljate, da je nastalo vesolje (ves ta prostor in materija). Kako je sploh nastala zavest v živih bitjih (da nismo le skupek atomov oziroma delov, ki sestavljajo atome...)?


Vesolje je seveda nastalo z big bangom, kako in kaj je bilo prej, oziroma kaj je zunaj vesolja, pa jasno (še) ne vemo.

Zavest je pa plod evolucije naših možganov, vseh teh milijard nevronov, ki tvorijo našo osebnost, spomin, itd... Za detajle bo pa treba počakat na znanost.. Vsekakor pa ne moreš verjet v koncept neke duše, ker je zanjo ravno toliko logike in dokazov kot za pušo, rušo, gušo, mušo, fušo, jušo, kušo, zušo, žušo, nušo, itd, itd, itd...
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

GregiB ::

tt2 je izjavil:

Me samo tako mimogrede zanima, tisti ki ste ateisti. Kako si predstavljate, da je nastalo vesolje (ves ta prostor in materija). Kako je sploh nastala zavest v živih bitjih (da nismo le skupek atomov oziroma delov, ki sestavljajo atome...)? Pa ne, da bi me zdajle napadli, me le zanima vaša predstava vsega tega kar je tukaj. :D


No... iščeš smisle... typical... in nič narobe...
Ampak ti povej tistim, ki so ateisti, zakaj obstaja 4 milijarde svetlobnih let od nas planetoid premera 2000 km za katerega nikoli ne bo nihče, ki zmore razumnega dojemanja, nikoli vedel... Čemu? S kakšnim namenom?
Če iščeš smisle smiselnim stvarem, ga išči analogno za popolnoma nesmiselne...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Mrakw ::

.:joco:. je izjavil:

V realnem svetu 100% dokaz ne obstaja.


Lej 100% dokaz ok.... ampak a mi lahk poves kaksn je poj 47% dokaz? to ne gre tko... obstaja samo dokazan ali ne dokazan... torej... jezus.... nedokazan... bog nedokazan... nevem kva se sploh se pogovarjate :D

.:joco:. ::

Pri nas mamo samo eno besedo. V angleščini mamo pa evidence pa proof.
Proof je lahko le matematični.
Evidence pa le prispeva k verjetnosti.

Če imamo nek 2000 let star zapis (ki po današnjih standardih ne velja za evidence), potem je verjetnost, da je teza o kateri govori, ekstremno majhna.
Če pa imamo kup evidence-ov, ki konsistentno z večih zornih kotov potrjujejo neko tezo, potem obstaja zelo velika verjetnost, da je ta teza pravilna.

Nikoli pa ni 100%.

To, da ti vidiš s svojimi lastnimi očmi, velja za enega najbolj ohlapnih evidence-ov (Anekdota).
Seveda, pogovorno, velikokrat uporabljamo besedo dokaz/proof. Ampak v znanosti tega ni.

Sej pravim. Most people don't understand science. S čimer ni nič narobe. Problem je, ker mislijo, da jo.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

oemdzi ::

Ce ti to vidis z lastnimi ocmi, je to zate 100% dokaz, za ostale je pac enak odstotku zaupanja vate in v tvojo presojo...

.:joco:. ::

Sej pravim. Most people don't understand science.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

AmokRun ::

oemdzi je izjavil:

Ce ti to vidis z lastnimi ocmi, je to zate 100% dokaz, za ostale je pac enak odstotku zaupanja vate in v tvojo presojo...

Jaz na lastne oči vidim, da se Sonce vrti okoli Zemlje. 100% dokaz! :D

oemdzi ::

No ce ti v to verjames, je to zate 100% dokaz, kar recimo ze nekoga ni. Sicer kar si navedel je kar mocan dokaz proti tistim, ki zgolj zaradi tega kar pise v svetem pismu verjamejo v obstoj boga.

AmokRun ::

Dokazi so objektivni, zato ne smejo biti odvisni od vere.

s51as ::

Dokazi so še zmeri samo dokazi... Potem jim je treba še verjet.
It's just me myself and I

AmokRun ::

Ni pa treba, da v njih veruješ, tako kot v Boga.

.:joco:. ::

Potem jim je treba še verjet.
Ni treba. Lahko verjameš kar češ. Samo potem ne pričakuj enakovrednega tretmaja pri debatah o tem kaj je bolj verjetno.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

oemdzi ::

Pa dejmo mal desifrirat kaj zapovedi resnicno pomenijo:

1. veruj v enega boga: Seveda, preprecevanje konkurence, verjamem da ce to ne bi bil greh bi marsikdo ki isce nekaj v kaj lahko verjame presaltal na kaksen budizem.

2.Ne skruni bozjega imena: Seveda tudi apple ali microsoft ne zeli, da se o njihovi znamki grdo govori

3. Posvecuj gospodov dan: Kot vsaka organizacija praznuje letnico obstoja tako tudi cerkev, sicer pa pridi k nam v cerkev po nova navodila, aja in denar bomo pobirali 2x :)

4. Spustuj oceta in mater, da bos dolgo zivel in ti bo dobro na zemlji: Sistem kot v tusu njihove tocke ali pa merkatorjeva kartica pika, torej zvestoba je poplacana ;(( Ustvarjajo nam lazno podobo, da za vse dobro bos poplacan, ja seveda ... Sicer nauk sam po sebi ni slab, ampak je le zavajajoc

5. Ne ubijaj: Seveda zelo ugodno pravilo zanje, sploh zato se papez sredi vernikov pelje skrit za neprebojnem steklu. Hecam se, ampak kot sem ze dejal nekaj resnic\ splosnih dejstev more bit vmes.

6. Ne necistuj: Seveda noben nima rad soseda na svoji zeni

7. Ne kradi: Odlicno in zelo bistveno pravilo za taksno veliko organizacijo, kam bi pa prisli ce bi se kdo kradel razen njih.

8. Ne pricaj po krivem: Seveda so samo oni pooblasceni zavajati ljudi in jih peljati zejne cez vodo.

9. Ne zeli svojega bliznjega zene: Kot sem ze rekel, je zelo tezko razlozit vernikom zakaj je Bog hotel soseda na njegovi zenski, tako da je to pravilo nuja.

10. Ne zeli svoje bliznjega blaga: Ocitno jim je pravilo tako vsec, da so ga napisali kar 2x, le kaj bi tvoj bliznji lahko daroval cerkvi, ce si mu pa ze ti vse pokradel...

Vajenc ::

Kako bi lahko zračunal verjetnost, da je Bigbang bolj verjetna teorija od božje kreacije?
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

oemdzi ::

Ker se pri bozji kreacijo more poklopiti precej vec nakljucnih stvari, da bi bila kaj bolj verjetna kot big bang theory, sicer pa mi ne verjamemo 100% v to teorijo, kot to pocnejo verniki z svojo...

Vajenc ::

oemdzi je izjavil:

Ker se pri bozji kreacijo more poklopiti precej vec nakljucnih stvari, da bi bila kaj bolj verjetna kot big bang theory, sicer pa mi ne verjamemo 100% v to teorijo, kot to pocnejo verniki z svojo...


Katerih naključnih stvari? Da je ravno takrat "bogu" bilo dolgčas? Večina katolikov, ki jih poznam (pa tudi neznanci, o katerih govorijo v javnih medijih) ne verjame 100% v Sveto pismo. Marsikdo od teh ti zna tudi razložiti, da lahko en ustvarjalni božji dan pomeni za nas tudi več miljonov let, itd.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

.:joco:. ::

Božja kreacija ne sodi v kategorijo "teorija". Niti hipoteza. Je nezanikljiva, z njo ne moreš ničesar napovedat, ko dokažeš boga, nisi razložil njegovega obstoja ipd.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.
««
21 / 22
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Verjamete v boga? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
42366484 (60565) Marilyn
»

[fork] Krščanstvo je v bistvu poganska vera (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Problemi človeštva
992117256 (101866) PacificBlue
»

Odnosi do Krščanstva v Sloveniji (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
55278258 (68016) gruntfürmich

Več podobnih tem