» »

Kako se pogovarjati z vernikom?

Kako se pogovarjati z vernikom?

««
10 / 22
»»

enjst ::

Okapi je izjavil:

ljudi, ki ti nič nočejo...
Se pravi, balinarji, ki bi po prav vsakem "cofu" katerega od njih trobili na rogove v vseh mestih in vaseh in kucljih, ti s tem "čisto nič ne bi hoteli"?

Tu seveda merim na zvonjenje, ki je pa eno od tistih manjših "nič nočejo", ki jih s seboj nosi vera.

Najbrž ti balinarji tudi s tem ne bi "hoteli nič", ko bi si na vse kriplje prizadevali da se tvojega otroka poučuje o tem, da ga bodo Balinček in Kugle kaznovali s posmrtnimi mukami v peči Livarne, kjer se bo cvrl dneve in noči, leta in stoletja in tisočletja brez konca in kraja, če ne bo verjel v prej omenjenega Balinčka in Kugle ter se ravnal točno po njihovih navodilih.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enjst ()

Lion29 ::

BigWhale je izjavil:

Saj ne, da jaz v kaj verjamem ali karkoli ampak, en samcat namig bi rad? Na svetu je vec vernikov kot nevernikov. Hah! ;>

omfg (pun intended)...

to pa ti je argument...

tvoj argument ne zdrzi iz preprostega razloga, da ti verniki razlicno verujejo, torej je zdalec vec nevernikov kot vernikov dolocene religije

in ravno v tem je problem... ker je religija tako vsidrana v naso druzbo, v tej debati jemljete neko zmotno izhodiscno tocko... ces da sta vernik in nevernik enakovredna pac debatirata vsak o svojem PRAV-u... :D
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

nuclear ::

Razlika med fanatičnim ateistom(če tako misliš) in fanatičnim vernikom je ta, da jaz želim z logiko svet pripeljati na bolje. Fanatični vernik pa s pravljicami.

In kot sem že 100x rekel, želim si, da bi vsi ljudje bili isti in enakopravni. Dokler bo religija pa se to ne bo doseglo, ker se bodo vsi sovražili, kot imaš dokaz med 2 največjima verama, da kristjani ne marajo muslimanov in obratno.

Thanks za pozornost.
Asus G14 2023 - Ryzen 7940HS - 32GB DDR5 - GeForce RTX 4080 - 990 PRO 4TB

jype ::

nuclear> kot imaš dokaz med 2 največjima verama, da kristjani ne marajo muslimanov in obratno.

Nisi resen, človek božji.

jype? ti si blind zgleda..

BigWhale je izjavil:

Saj ne, da jaz v kaj verjamem ali karkoli ampak, en samcat namig bi rad? Na svetu je vec vernikov kot nevernikov. Hah! ;>

Maš prav. Ta teorija drži, več je kmetovalcev, kot pa izučenih znanstvenikov, ki vsak dan odkrivajo zdravila za nove bolezni in razvijajo tehnologijo.

Ampak se zaradi vse večej izobrazbe počase stanje spreminja... na bolje.

Gray_Warden ::

nuclear v tej temi smo ugotovili nekaj pomembnega.
Med vernike ne smeš šteti vseh pripadnikov RKC. 3/4 jih obiskuje cerkev iz navade, dolgčasa, veliko ljudem (predvsem starejšim) je to praktično edini način da pridejo v družbo.

Pravega gorečega vernika pa s tvojimi "argumenti" ne boš prepričal da imaš ti prav.

Vera NI nikoli naredila ničesar slabega. Vera kot taka je pozitivna reč. Problem je v RKC in ostalih "voditeljih" ki vero in neumnost ljudi izkoriščajo za svojo korist in na njihov račun mastno služijo denar in uresničujejo svoje cilje (recimo imajo vpliv po celem svetu).
Why so serious?

Zgodovina sprememb…

nuclear> jype? ti si blind zgleda..

Ne, nisem. Kristjani in muslimani imajo do ateistov bistveno bolj zajeban odnos kot eni do drugih. Svete knjige jim praktično narekujejo, da tako mora biti. Seveda jih danes zelo malo sprejema takšen odnos do ljudi in svete knjige ubogajo le selektivno, nekateri izmed njih pa so res konkretno usekani.

Žal si uspešno demonstriral, da tudi med ateisti ne manjka podobnega deleža norcev, ki so pripravljeni z vso resnostjo fašistične metode vsem okoli sebe narekovati, kako se pravilno živi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

enjst ::

jype je izjavil:

Žal si uspešno demonstriral, da tudi med ateisti ne manjka podobnega deleža norcev, ki so pripravljeni z vso resnostjo fašistične metode vsem okoli sebe narekovati, kako se pravilno živi.
Bilo bi prav, ko bi najprej dokazal - pokazal kje in kako - da so ateisti tisti, ki vsiljujejo svoj pogled vernikom, ne pa obratno.

Se ti sploh zavedaš, da IMA RAVNO RELIGIJA težnje DRUGIM NAREKOVATI kako se PRAVILNO ŽIVI? Pa ne v smislu "živi po svoje, MENI pa pusti živeti po moje" ampak poskuša svoje vrednote vsiljevati tudi tistim, katerih način življenja se NE TIČE NE NJE SAME ne PRAV NIKOGAR DRUGEGA (ali pa tretjega) in NE ŠKODUJE ne njej, ne nikomur drugemu (ali pa tretjemu).
Ti pa pojasnilo reakcije "NE DOVOLIM in nimam namena dovoliti da bi mi kdorkoli ali pa nekdo prav določen VSILJEVAL kako naj živim", imenuješ fašistična metoda. Saj je menda ja na mestu, da človek pojasni zakaj česa takega ne dovoli. Čeprav mu sploh pojasnjevati ne bi bilo treba, se mi zdi.

Lepo bi bilo izvedeti, kje ti osebno vidiš izhod iz te (takšne) situacije. Je po tvoje rešitev v tem, da pametnejši popusti?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enjst ()

ZaphodBB ::

@nuclear: Ti želiš z Logiko.... KAJ? Logika? Stari, ti pojma nimaš o logiki - tukaj nas je kar nekaj profesionalcev, ki smo močno trenirani v pravilih logike. Tvoja logika je na nivoju FOX-NEWS. Slamnati možje in ad-hominem napadi so najnižja greznica logike. V bistvu totalen antipod logike. Ti L od logike ne poznaš. Bebček.

@Lion: Verniki vsi bolj kot ne spadajo v isti koš, pa če so religije RKC, Budisti ali pa pripadniki te nove "ateistične" oz. "scientistične" religije.

Pa da še enkrat opomnim, v tej temi s troli debatiramo v glavnem neverniki (jaz, BigWhale, Saladin) ki pa smo trenirani v logiki in enostavno ne želimo, da se nas povezuje s takimi bimboti kot so nekateri tukaj - saj to našim ciljem razsvetljenja za vse enostavno ne koristi.

Kmetje kot je nuclear enostavno samo še bolj utrjujejo religiozneže v njihovi religiji (fundamentalist je nasprotnemu fundamentalistu največji zaveznik, ker mu daje smisel obstoja).

@enjst: V Sloveniji konkretno so roko na srce "ateisti" precej bolj agresivni od vernikov. Povsod opažam, da se ljudje ne upajo govoriti o svojem religioznih usmeritvah, ker jih je strah da jih bodo imeli za norce in bedake.

Svoboda govora v Sloveniji glede verske usmeritve je na psu. Se pa že vnaprej strinjam, da PR RKC temu stanju ne pomaga, saj zgolj podpihuje razna trenja. Po drugi strani, pa tudi razni komunisti ne izkazujejo nikakršne tolerance in strpnosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZaphodBB ()

ZaphodBB: zakaj bi verniki spadali v isti kos? Vsi imajo isto psihicno tezavo, to ja..in vsi bi radi verjeli v pravljice in odgovornost za pizdarije prelagali na (tocno doloceno) visjo silo...in vsi se kot ovce vkalupijo v tisto religijo, ki je na tistem obmocju kulturno/zgodovinsko prisotna....

ampak v argumentu,ki ga je podal BW pa to ne vzdrzi... saj vsaki pripadnik dolocene religije verjame in veruje v nekaj cisto drugacnega...kar seveda ne daje niti najmanjsega "suma" ali dokaza, da bog je...

da poenostavim...

imamo 100 ljudi

10 jih verjame v letec spagetek
10 jih verjame v dobro vilo
20 jih verjame v supermana
20 jih verjame v super inteligentnega vesoljca ki nas nadzoruje
in 40 jih ne verjame v nic

kdo je v vecini?

@Lion: Predvidevam, da ljudi grupiramo glede na to koliko imajo skupnega?

A si ti opazil, kako glede verskih vprašanj nadškof in mufti vedno skup sedita? Šele pri posamičnih detajlih se razvije debata.

Tisti, ki ste versko ignorantski - mogoče ne veste za ekumensko gibanje v sklopu katerega se religije po svetu združujejo v boju proti skupnemu sovražniku - ateizmu.

Razne alkajde in jihadi, pa določene Ameriške evangeličanske sekte so tu zgolj izjemno glasni robni elementi, ki ne igrajo nekega vpliva - razen šuma seveda. Tako kot nuclear in enjst recimo.

Keyser Soze ::

nuclear je izjavil:

Razlika med fanatičnim ateistom(če tako misliš) in fanatičnim vernikom je ta, da jaz želim z logiko svet pripeljati na bolje. Fanatični vernik pa s pravljicami.

In kot sem že 100x rekel, želim si, da bi vsi ljudje bili isti in enakopravni. Dokler bo religija pa se to ne bo doseglo, ker se bodo vsi sovražili, kot imaš dokaz med 2 največjima verama, da kristjani ne marajo muslimanov in obratno.

Thanks za pozornost.

Jezus. (vidiš, še jaz na trenutke verjamem v Kristusa, sploh ko vidim kakšno katastrofo >:D) Fant, ti še logično konsistentnega sestavka nisi sposoben skupaj sklepat. In bi rad z logiko popeljal svet na bolje?

Ne rečem, da namen ni plemenit. Ampak je hudič ker "izvajalec" ni (še?) sposoben zagrist v tako obsežen in kompliciran problem.
OM, F, G!

haha, ravno to mi je smesno, da se religiozi zdruzuje skupaj proti SOVRAZNIKU ateizmu :D

pa sej razumem, zakaj se voditelji religijskih skupnosti zdruzujejo in zakaj je cela uzbuna, saj jim oblast in moc polzita iz rok...

@ZaphodBB: kaj imajo skupnega tisti, ki verjamejo v supermana s tistimi, ki verjamejo v leteci spagetek?

Za VSE vernike lahko seveda recemo, da zivijo v iluzijah, imajo psihicno "motnjo", ki jim veleva, da morajo iskati smisel v vsem in nerazumljive/nejasne stvari pripisovati nekim visjim silam..lahko tudi recemo, da imajo grozno potrebo po pripadnosti.. pripadnost drzave, jezika, denarni valuti, zastavi, himni, druzini, mestu, obcini, sportnem klubu, soli, podjetju... jim je premalo... zato se vkalupljajo se v fare, skofije, etc..

o antropolskem in socialnem vidiku religij na druzbo in posameznika nebi... vsi se strinjamo, da so religije mocno vsidrane v naso kulturo in da nosijo velik del nase identitete (kot druzbe)... kar pa niti pod razno ne pomeni, da je OK..

namesto, da bi ljudi ucili, da so sami odgovorni za svoja dejanja se jih posilja k nekim obredom, kjer se ponavljajo mantre: "Gospod je moj pastir, nic mi ne manjka"... (Saj veste... paralela ... "Tito je najboljsi, zivimo v blaginji")....

BW, pred 500 leti, je tudi 99% populacije verjelo, da je Zemlja ravna... a to pomeni, da je Zemlja ravna?

BigWhale ::

enjst je izjavil:

BigWhale in ostali "takšni",

predlagam, da ti ali pa kdo drug (am*pak samo en, da ne bo prevelike zmede), na osebni ravni* skozi vprašanja ki se tičejo ateizma ali vere, en drugemu osvetliva svet kakor ga dojemava.

Kaksno je moje osebno prepricanje o veri in religijah je za tole debato popolnoma nepomembno. In mojih osebnih prepricanj nisem nikoli omenjal ali jih vkljuceval v debato.

enjst je izjavil:

Mislim da bi na tak način dobili precej dobro sliko o tem, kaj je na stvari. Sam sem mnenja, da, če se "za poskusnega zajčka" ne bi priglasil ravno kakšen novodobni Jezus osebno, se bi bilo poskusa prav kmalu konec z izmikanjem vernika, češ da gre za verovanje in da se temu ravno zato reče vera in da je na zadevo treba gledati drugače ne pa dobesedno ... itd... itd...
*edit

Vidis, tole je srz problema! Nekateri enostavno nocete razumeti, da verskih knjig danes ne gre jemati dobesedno. V casu, ko so jih pisali so bile kazni, ki jih vse verske knjige omenjajo, druzbeno sprejeta norma. Ce si ljudem hotel dopovedati, da nekaj delajo narobe si jih moral kaznovati po takratnem sistemu. Sodnije in sodnega sistema niso poznali, poznali so pa mec in sulico in v tem stilu so bile tudi standardne kazni.

A je to res tako tezko razumeti? A je res tako tezko razumeti, da so tudi verske ustanove sle v korak s casom in so spremenile odnos do verskih knjig in jih prenesle v sodobni svet? Vsekakor obstajajo marginalci, ki si verske knjige razlagajo dobesedno so pa v manjsini.

@Lion29
Pa ti sploh veš kaj se klasificira pod religijo. Al si, žal tako kot večina tule, omejen pri tem delu z aspekti, ki ti jih je vcepila zgolj in samo RKC? Se pravi, tvoja (in ostalih) logika je religija=RKC
OM, F, G!

Spet s stališča agnostika: Če 99% populacije verjame, da boga ni ali ga potem res ni?

Pa še malo trši oreh. Če moram izbirati med dvema stališčema - nuclearovim logično nekoherentnim, da boga ni in recimo Vinka Ošlaka, da bog je. Kdo je bolj verodostojen?

BTW - Vinko je bil dolga leta vdan katoliški cerkvi. Par let nazaj je pa izstopil, zaradi hinavščine. Iz čvrstih filozofskih prepričanj.

Keyser Soze kaj točno si prisostvoval svetu s tvojo repliko? Nič.

ZaphodBB your god loves you...... and he always needs your money.. As Carlin said.
Profesionalci rabijo res visok IQ, da začnejo verjet pravljicam iz Beblije.

@nuclear
Prosil sem te, da vsaj malo prebereš kaj pomeni religija, kaj pomeni vernik, kaj vse izvira iz religije (takšne in drugačne), njene slabe kot pozitivne posledice.

Pa si že pri članku o religiji na Wikiju začel jambrat da nucaš povzetek. Kaj še hočeš? Da ti zrihtam inštrukcije na to temo? BW&Co. ti že skoraj celo temo tumi kaj pomeni religija pa si kot ena stena, od katere se odbije vse kar vržeš vanjo.

Maš prav, nič nisem prispeval. Ker tumbaš isto, kot si tumbal na začetku.
OM, F, G!

Lion29 je izjavil:

[to pa ti je argument...
tvoj argument ne zdrzi iz preprostega razloga, da ti verniki razlicno verujejo, torej je zdalec vec nevernikov kot vernikov dolocene religije

Moj argument je bil bolj tongue-in-cheek argument, kot pa kaj bolj resnega. V bistvu je bil samo namig, saj je po tem spraseval enjst. :>

To, da pa verniki ne verujejo v isto stvar je pa bolj tako tako. Islam, krscanstvo in judovstvo tako ali tako zastopa en in isti bog. Te religije so si pa v nekaterih zadevah tudi precej podobne hinduizmu in budizmu. Vse skupaj zapade v kategorijo 'isto sranje, drugo pakovanje'.

Lion29 je izjavil:

in ravno v tem je problem... ker je religija tako vsidrana v naso druzbo, v tej debati jemljete neko zmotno izhodiscno tocko... ces da sta vernik in nevernik enakovredna pac debatirata vsak o svojem PRAV-u... :D

V vsaki debati sta obe strani vedno enakovredni, zaradi debate morata biti. Ce pa ti zaradi tega, ker se ti zdi, da ena stran verjame v carobna bitja, mislis, da ta stran ni enakovredna, potem pa debato ze narobe zacenjas.

Keyser Soze je izjavil:

@Lion29
Pa ti sploh veš kaj se klasificira pod religijo. Al si, žal tako kot večina tule, omejen pri tem delu z aspekti, ki ti jih je vcepila zgolj in samo RKC? Se pravi, tvoja (in ostalih) logika je religija=RKC

cemu pa me to sprasujes?
ce tako deluje, je to samo zato, ker navajam primere iz mojega okolja, torej okolja ki ga bolj poznam, kar je tudi normalno...

ZaphodBB je izjavil:

Spet s stališča agnostika: Če 99% populacije verjame, da boga ni ali ga potem res ni?

ravno v tem je point. Obstaja znanstvena metoda, (ki je nasprotno kot nekateri mislijo) totalno nepovezana s samim ateizmom in ni njej cilj ovreci boga.) s katero lahko z veliko verjetnostjo ovrzemo obstoj boga...in seveda nas vzpodbuja da uporabljamo razum... naprotno od religij

nuclear je izjavil:

Thanks za pozornost.

S kaksno logiko? Taksno, da natrosis en kup lazi in neresnic o veri? Kako si potem drugacen od 'vernikov, ki ti prodajajo pravljice'?

jrtjtejtt ::

nuclear je izjavil:

Keyser Soze kaj točno si prisostvoval svetu s tvojo repliko? Nič.

prisostvováti -újem nedov. (á ȗ) biti v določenem času na določenem mestu zaradi kakega dogajanja: filmski predstavi, tekmi je prisostvovalo le nekaj oseb; prisostvoval je sejam in pisal zapisnik / prisostvovati pouku, pri pouku ∙ redko doslej še ni prisostvoval takemu prepiru ga še ni slišal; redko hotel je, da tudi on prisostvuje pri delu sodeluje, pomaga

@Lion: Oprosti apelu k a avtoriteti, vendar kot poklicni inženir tudi nekaj vem o znanstveni metodi in o njenih mejah. Predvsem je znanstvena metoda neučinkovita za vsakodnevno odločanje.

To, da pa na slepo verjameš znanstvenikom, ker oni uporabljajo znanstveno metodo pa ni znanstvena metoda ampak... vera! Poanta znanstvene metode je skepsa, do vsega in vsakogar. To pomeni, da če pridigaš znanstveno metodo - se pričakuje, da si šel in verificiral razultate katere prodajaš naprej. Sicer si... vernik.

Pa to ni nič slabega - sam ne si delat utvar.

ZaphodBB je izjavil:

@Lion: Oprosti apelu k a avtoriteti, vendar kot poklicni inženir tudi nekaj vem o znanstveni metodi in o njenih mejah. Predvsem je znanstvena metoda neučinkovita za vsakodnevno odločanje.

To, da pa na slepo verjameš znanstvenikom, ker oni uporabljajo znanstveno metodo pa ni znanstvena metoda ampak... vera! Poanta znanstvene metode je skepsa, do vsega in vsakogar. To pomeni, da če pridigaš znanstveno metodo - se pričakuje, da si šel in verificiral razultate katere prodajaš naprej. Sicer si... vernik.

Pa to ni nič slabega - sam ne si delat utvar.

se strinjam..ne mores verjeti vsemu kar ti servirajo znanstveniki.... se pa drzim nacela in poante, kot si jo ti zapisal, da je skepsa tisto gonilo znanstvene metode.. in seveda zdrav razum...

ce mi recejo, da ima mars 2 luni velikosti take pa take z evolucijo taksno pa tako... valda ne bom sel tega preverjat in sam delat preizkusov ali posiljat nekih raziskovanih aparatov v vesolje... pac po gori drugih "dokazov" in mojemu (upam si trditi zdravemu) razumu, pac lahko z veliko gotovostjo trdim, da je res temu tako...

in prosim te, ne mi enaciti mojega prepricanja, da ima mars dejansko dva naravna satelita s prepricanjem nekega jehovca, da bo sodni dan in da bo potem raj na Zemlji

ZaphodBB> To, da pa na slepo verjameš znanstvenikom, ker oni uporabljajo znanstveno metodo pa ni znanstvena metoda ampak... vera!

Vera in zaupanje nista ista stvar. Zaupanje v znanost ni vera, ni neomejeno in se (skupaj z znanstvenimi dognanji) spreminja.

@Lion: To so tvoji lastni neracionalni strahovi. Kar se znanosti tiče imata lahko prav tako znanstvenik kot jehovc. Jehovčevo prepričanje je izven domene znanosti, ker znanost se zaveda svojih meja. In noben resen znanstvenik ne bo izgubljal časa s tem.

Pa ko smo ravno pri znanosti in religiji... A ste vi modreci sploh preverl, kaj znanstveniki sami menijo o tem?

Wiki: Seznam krščanskih mislecev v znanosti
Verni znanstveniki

@jype: prosim? Ne mi s semantiko:

vera -e ž (e)

1. zavest o obstoju boga, nadnaravnih
sil: vera se kaže v različnih oblikah; tudi
primitivni človek ni bil brez vere;
ugotavljati izvor vere

2. sistem naukov, norm, vrednot in
dejanj, obredov, v katerih se kaže
zavest o obstoju boga, nadnaravnih sil:
širiti, učiti, zavračati vero; vzgojiti otroke
v veri; nauki, resnice, skrivnosti vere /
pripadati kaki veri; odpasti od vere;
prestopiti v drugo vero / preganjati vero
versko dejavnost, vernike; zatajiti vero
staršev; zlorabiti vero v politične
namene / to uči vera nauki vere; živeti po
veri / državna vera v nekaterih državah ki jo
država z zakonodajo priznava za svojo;
judovska, krščanska, muslimanska vera;
biti rimskokatoliške vere; kriva vera za
pripadnike določene krščanske veroizpovedi ki
je zaradi nepriznavanja kake dogme druga,
drugačna

* rel. prejeti tolažila vere zakramente za
umirajoče; vera, upanje, ljubezen

3. prepričanost o obstoju, resničnosti
tega, kar vsebujejo nauki o bogu,
nadnaravnem: njegova vera peša,
raste; izgubiti, ohraniti vero; ekspr. vzeti
komu vero; preganjati koga zaradi vere;
potrditi koga v veri; imeti močno, ekspr.
živo vero / svoboda vere izražanja vere,
verske dejavnosti / vera v posmrtno
življenje // prepričanost o obstoju česa
skrivnostnega, skrivnostni moči česa:
vera v duhove, čarovnice

4. s tradicijo prenašano mnenje o
obstoju česa skrivnostnega, skrivnostni
moči česa: zavračati vero, da črna
mačka prinaša nesrečo / ekspr. babja
vera; vraže in prazne vere

5. nav. ekspr. prepričanost o obstoju,
možnosti nastopa, uresničitve zlasti
česa zaželenega: v izgnancih je še
živela vera; krepiti v ljudeh vero v lepšo
prihodnost; vera v prijateljstvo, uspeh;
tolažila ga je vera, da bo še vse dobro //
prepričanost o možnosti, obstoju česa
domnevanega, predpostavljanega,
napovedovanega: v ljudeh se je
utrjevala vera, da je na tem kraju v
globinah voda / njeno vedenje mu je
potrjevalo vero, da ni več prisebna
prepričanje / pustil jih je v veri, da je
sprejel njihove predloge

6. nav. ekspr., navadno v zvezi z v
prepričanost o uspešnosti, učinkovitosti
koga ali česa: izgubiti vero v zdravnike /
dati otrokom vero v življenje; neuspeh
mu je omajal vero v lastne sposobnosti;
zavreči vero v silo / manjka mu vera
vase zaupanje vase; samozavest

7. star. prepričanost o poštenosti,
iskrenosti koga: ta človek je vreden
vere, zasluži vero; s svojim ravnanjem je
zapravil vero ljudi

8. ekspr., s prilastkom skupek načel,
nazorov, naukov: oznanja novo estetsko
vero; nevarna politična vera / ne
verjame več tvoji veri tvojim naukom,
pogledom

9. rel. molitev, ki obsega dvanajst
temeljnih členov krščanske vere: moliti
vero / apostolska vera

10. v medmetni rabi izraža podkrepitev
trditve: ne, vere mi, tega nisem naredil /
na mojo vero, tako je, kot sem rekel; pri
moji veri, da je res

o star. smo te vere, da se je knjiga
bralcem prikupila prepričani smo; dati vero
star. s solzami je dal vero svojim
besedam jih je podkrepil; star. njegovim
trditvam niso dali vere niso jim verjeli; star.
dal ji je vero obljubil ji je zvestobo; star. ne
drži vere ne drži (dane) besede; nima
(nobene) vere je neveren; star. dati komu
kaj na vero na upanje; zastar. živita na
veri živita skupno življenje moškega in
ženske brez zakonske zveze; posodil jim je
v dobri veri, da bodo vrnili v trdnem
prepričanju; to je storil v dobri veri v
prepričanju, da je tako prav; ekspr. ti
oznanjaš, učiš krivo vero tvoji nazori,
nauki niso v skladu z določeno ideologijo,
normami, navadami; tvoja razlaga, trditev ni
pravilna; ekspr. to je mož vere zelo je
veren; vreden je zaupanja; živa vera gore
prestavlja kdor trdno veruje, lahko napravi
skoraj nemogoče stvari

Pa še nekaj - glede na to, da si verjetno mislil religijo. Tudi religija se spreminja, skupaj z znanstvenimi dognanji. Poleg tega, pa primerjava vere v znanost in vere v religijo ni bila namenjena tebi - ampak tistim, ki mislijo da se da vse dekonstruirat in zanalizirat.

Zgodovina sprememb…

.:joco:. ::

Veliko manjša bo verjetnost da se motiš, če zaupaš znanstveni metodi oz. njenim zaključkom.
Vera ni enako, kot če delaš neke predpostavke. Brez njih bi bilo, kot si ugotovil, vsakodnevno odločanje nočna mora.
Predpostavka, da je voda iz pipe pitna, izhaja iz nekih oprijemljivih zadev. Naprimer zakonov, na podlagi preteklih izkušenj, zagotovil komunale, inšpekcij ipd. Ko hodiš tudi ne preverjaš ali boš stopil v prepad vsak naslednji korak. Predvsem na podlagi izkušenj si izoblikoval cel kup predpostavk.
In v večino takih trivialnih primerih so tvoje predpostavke in znanost povsem konsistentni.
Vera pa ni konsistentna z dosedanjimi dognanji. Molitev očitno ne pomaga pri igranju lota. Vera v nadnaravno bitje očitno ne pomaga preprečevati vojn, ne pomaga pri podaljševanju življenja, ne pri njegovi kvaliteti ipd.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

ZaphodBB> @jype: prosim? Ne mi s semantiko:

Pomensko pomembna razlika je. Temelj verovanja je nespoznavnost tistega, v kar veruješ. Navzkrižno napram tistemu, kar botruje vsej znanosti.

ZaphodBB> Pa še nekaj - glede na to, da si verjetno mislil religijo. Tudi religija se spreminja, skupaj z znanstvenimi dognanji.

Seveda, a se precej dobro upira takšnim spremembam - včasih celo z nasiljem.

AmokRun ::

ZaphodBB: Ni vsaka vera neracionalna.
Vera, da bom z dvigalom varno prišel v 30. nadstropje, je čisto nekaj drugega kot pa vera, da bom preživel padec iz 30. nadstropja.

Pizda ste skočil v defenzivo.

Jaz hočem poudart samo to, da se da tud po znanstveni metodi zajebat. In da z določenimi vprašanji se znanost ne ukvarja oz. nima še primernih orodij, da bi lahko dala zadovoljive odgovore.

Takšno področje je recimo družboslovje. Tukaj je v splošnem znanstvena metoda bolj na psu. V celotnem področju.

Skrajno argoantno je da si kot fiziki in inženirji domišljamo, da bomo z znanstvenimi eksperimenti vse rešl. Poglejte kaj se je s sovjetsko zvezo zgodil. In lejga zlomka, vprašanje kulture in duhovnosti je družboslovno področje.

In tukaj imajo religije tisočletja prednosti pri eksperimentiranju, seveda po trial and error metodi - vendar vsak resen presikovalec teh področij ne o zavrgl teh dognanj - samo zato ker ne verjame v obstoj boga.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Vera pa ni konsistentna z dosedanjimi dognanji. Molitev očitno ne pomaga pri igranju lota.
Molitev pri igranju lota pomaga približno enako kot katerikoli matematični sistem, ki se ga gredo igralci;)

Predvsem pa se vera in znanost ne izključujeta, kar mnogi napačno mislijo. Poglej na najbližji zvonik. Kaj boš videl? Strelovod. Župnik se ne zanaša na molitev, da ne bo strela udarila, ampak izkorišča znanost. Ko papež zboli, se ne zanaša izključno na molitev, ampak vzame antibiotik oziroma uporabi najnovejše dosežke medicinske znanosti. In tudi od vernikov ne pričakuje, da se bodo zanašali samo na molitev.

Redke so tiste vere, oziroma tisti verniki, ki gredo v skrajnosti in zavračajo vso znanost.

O.

energetik ::

AmokRun je izjavil:

Vera, da bom z dvigalom varno prišel v 30. nadstropje, je čisto nekaj drugega kot pa vera, da bom preživel padec iz 30. nadstropja.
To je samo stvar verjetnosti. Seveda boš z 99,9% verjetnostjo prišel varno gor z dvigalom, ampak če se pa takrat zgodi potres 9 magnitude/strga nosilna vrv/odpovedo zavore, ne boš varno dospel.
Prav tako te lahko spodaj pri skoku z recimo 0,01% čaka gasilska blazina za lovljenje padcev, in boš preživel.
Ampak fanatični ateist je kot človek, ki verjame, da bo 100% varno prišel navzgor z dvigalom in v to vehementno prepričuje tudi ostale.

ZaphodBB> Jaz hočem poudart samo to, da se da tud po znanstveni metodi zajebat.

Jaz pa hočem poudart to, da bog zajebava sto na uro, pa verniki ne trznejo - znanost pa _vnaprej pove_, da bo verjetno zajebala in če zajebe, dognanja spremeni.

RKC mogoče res montira strelovode na zvonike, nikakor pa ne sprejme dejstva, da jih bog do njih očitno nima nobenega posebnega odnosa.

jype: zakaj se pri vprašanju religije in vere, ves čas omejuješ striktno na politiko? To področje je precej bolj bogato, kot ga pa ti poskušaš prikazat.

.:joco:. ::

@ZaphodBB
nima še primernih orodij

Znanost je learning process. Seveda da nima še odgovorov na vse. Je pa zagotovo najbolj objektiven pogled na svet, kar ga imamo.
Molitev pri igranju lota pomaga približno enako kot katerikoli matematični sistem, ki se ga gredo igralci

Well, ja, napake ne delajo samo verniki, itak. Sploh v naših koncih redko najdeš fanatike. Ampak kakšen church iz Texasa se pa zna it umaknit strelovode in prepovedat tablete, ker so hudičevo delo.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

energetik je izjavil:

AmokRun je izjavil:

To je samo stvar verjetnosti. Seveda boš z 99,9% verjetnostjo prišel varno gor z dvigalom, ampak če se pa takrat zgodi potres 9 magnitude/strga nosilna vrv/odpovedo zavore, ne boš varno dospel.
Prav tako te lahko spodaj pri skoku z recimo 0,01% čaka gasilska blazina za lovljenje padcev, in boš preživel.
Ampak fanatični ateist je kot človek, ki verjame, da bo 100% varno prišel navzgor z dvigalom in v to vehementno prepričuje tudi ostale.

Saj to mi je jasno. Moj point je, da takih stvari ne gre metati v isti koš. Češ, vera v znanost je enako kot vera v bradatega starca nad oblaki.

Edit: Še glede ateizma. Jaz v bistvu ne poznam nobenega 100% ateista, poznam pa kar nekaj 100% vernikov.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: AmokRun ()

ZaphodBB> jype: zakaj se pri vprašanju religije in vere, ves čas omejuješ striktno na politiko? To področje je precej bolj bogato, kot ga pa ti poskušaš prikazat.

Ker samo skozi politično delovanje verniki in vera vplivajo na moje življenje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

@jype: Fair enough. Očitno te drugi aspekti ne zanimajo. In ja - tukaj smo skupaj. RKC je treba odrezat od državnih aparatov. Fajmoštri nimajo kaj iskat v polciji in vojski. Ravno tako ne v šolah. Poleg tega je potrebno postavt Džamije, pa makari še kakšen budističen tempelj. Če RS podpira RKC - naj podpira še vsaj protestante (ki so roko na srce več nardil za Slovence) - pa Islam (zarad demografije).

RKC ima možnost v življenju države sodelovati tako kot vse ostale skupine - preko svojega občestva.

Ti pa svetujem, da se potem v debatah omejiš na vprašanje sekularne družbe in se ne zapletaš v metafizično/ontološke debate, bo manj nesporazumov.

Zgodovina sprememb…

Ne pravim, da me ne zanimajo - samo do njih se nimam razloga ostro opredeljevati.

Nimam potrebe od vernikov slišati, da se strinjajo z mano, niti jim nimam potrebe razložiti, čemu je vsaka oblika vere logično nezadostna in torej protislovna - protislovno je tudi marsikaj drugega, pa to ne spremeni dejstva, da so ljudje lahko srečni, celo če ne razrešijo vseh protislovij.

Metafizično in ontološko gledano sem pa itak že dolgo tega obupal nad skoraj vsakim principom, ki mi ga kdo predstavi - odkar sem se spoznal s kvantno mehaniko nihilizem pravzaprav "na vodi čutim". Vesolje je nastalo iz nič in bo eventuelno postalo nič in s tem se lahko sprijaznim brez vsake najmanjše težave.

dobro si to napisal.... metafizicno :D

@Lion a sploh veš kaj pomen metafizično?

ZaphodBB je izjavil:

@Lion a sploh veš kaj pomen metafizično?

lol

Skrivališče v katerega se skrijejo verniki, ko jim zmanjka argumentov? :D

ahac ::

In tudi od vernikov ne pričakuje, da se bodo zanašali samo na molitev.

Po svetu (tudi v ZDA) se dogaja, da otroci umrejo, ker starši verjamejo, da bo pomagala samo molitev in otroka ne peljejo h zdravniku...
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Pizda ste intelektualci. Kdo se kam skriva? Tle mate problem svoja stališča zagovarjat pred nevernikom. Kaj bi šele blo, če bi uletu kšn res dobro podkovan profi?

CoolBits ::

A profi v razlaganju pravljic za otroke? :))

Morda kakšen William Lane Craig, ki premaga vse ateiste. Drugače pa pravi, da je genocid moralno dejanje, če ga ukaže Bog. ;((

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: AmokRun ()

CoolBits je izjavil:

A profi v razlaganju pravljic za otroke? :))

Se sreca, da imamo argumentirano debato v tejle temi! Kaksne bi sele pol ven metal troli.

CoolBits ::

Argumentirano? V temi kjer je vmes bog? lol

Okapi ::

Po svetu (tudi v ZDA) se dogaja, da otroci umrejo, ker starši verjamejo, da bo pomagala samo molitev in otroka ne peljejo h zdravniku...
A mojega posta pa nisi uspel do konca prebrati? FYI pa se je to zgodilo že tudi pri nas.

O.
««
10 / 22
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Verjamete v boga? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
42373257 (67338) Marilyn
»

[fork] Krščanstvo je v bistvu poganska vera (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Problemi človeštva
992128596 (113206) PacificBlue
»

Odnosi do Krščanstva v Sloveniji (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
55286989 (76747) gruntfürmich

Več podobnih tem