Forum » Loža » Kako se pogovarjati z vernikom?
Kako se pogovarjati z vernikom?

BigWhale ::
BigWhale> Ne Biblija in ne RKC nikjer ne 'reklamirata', da bo bog karkoli naredil namesto tebe.
Ja pa ja. Ne samo, da biblija vsebuje na desetine primerov, v katerih se pojavi bog in vse uredi v prid vernika, tudi RKC s pozivanjem k molitvi implicira, da bo ta molitev uslišana. Še besedo "prosimo" (boga ali kakšnega od njegovih nadomestkov) ves čas uporabljajo - kot da prošnja karkoli lahko spremeni.
Hm, res je bog precejkrat interveniral ampak intervencije so ble zlo taksne. Nasitil je lacne in ozdravil je bolne. V vecini primerov so bili sami extremi. Nikjer ni bilo reklamiranja, da lahko zdej, ker si pa vernik lenaris in bo bog vse namest tebe naredil. To kar zgoraj omenjajo. In da te ne rab nic vec skrbet, ker bo na konc vse kul. Tega nikjer ne ucijo in tudi verniki ne zivijo tako.
Me pa to spomni na mojega sosolca v srednji soli. Se je odpravil k vedezevalki in jo vprasal, ce bo naredil popravne izpite. Mu je rekla, da bo. Potem se pa ni nic ucil in je luftal celo poletje in na koncu ponavljal razred. :>
BigWhale> zakaj je greh
Aja? Zakaj pa je greh?
Dandanes? Beats me. Verjetno zato, ker si moz in zena zaobljubita, da si bosta zvesta. Ni lepo, ce se zlazes. :> Vcasih pa bi rekel, da neobstoj kontracepcije zelo hitro sproducira 'pankrta' in v tistih casih je ena sama mati tezko prezivela otroka in se sebe. Porodniske ni bilo, doklad tud ne. Prepovedat presustvovanje je blo kr smiselno no. Prav tako je blo smiselno prepovedat sexanje iz uzitka. Ce mas 10 otrok jih tezko prezivis, ce nimas nic za jest.
Dandanes so stvari drugacne in varirajo med verskimi ustanovami. Protestanti nimajo nic proti kontracepciji in proti sexu iz uzitka. So pa se vedno proti sexu pred poroko. Tudi iz precej prakticnih razlogov, mati samohranilka pac tezje prezivi otroka, kot to naredita mati in oce.

nuclear ::
BigWhale vse moje izjave so striktno iz življenjskih izkušenj, in ne iz knjige, ki opisuje izmišljotine. Moji starši so verni, zato imam na dlani obnašanje vernika.
Pogovor s tabo ne pelje nikamor, ker stavke čudno obračaš, in se mi ne ljubi 20x citirat tvojih tekstov.
NGlavna stvar v Hitlerjevi glavi je bila razširjanje rajha in čiščenje nearijcev na poti. Torej židov. Torej pridemo do teze, da so morali nedolžni ljudje znova umirati zaradi religije.
Prosim te, da ne obračaš stavke.
Pogovor s tabo ne pelje nikamor, ker stavke čudno obračaš, in se mi ne ljubi 20x citirat tvojih tekstov.
NGlavna stvar v Hitlerjevi glavi je bila razširjanje rajha in čiščenje nearijcev na poti. Torej židov. Torej pridemo do teze, da so morali nedolžni ljudje znova umirati zaradi religije.
Asus G14 2023 - Ryzen 7940HS - 32GB DDR5 - GeForce RTX 4080 - 990 PRO 4TB

A ker niso imeli sodišč je Bog direktno odredil genocid nad prebivalci par mest zaradi nekaj posameznikov?V stari zavezi seveda. Take stvari v Bibliji so največji problem, iz tega dobivajo kristjani/muslimani svoje "kill the infidels" nagibe.
Da pa so zaradi enega zločina včasih kamenjali storilca le-tega zločina se pa strinjam s teboj.
Uf, ne spomnim se vsega ampak v vecini je slo za kr 'hude krsitve in grehe' in zato tudi taksna kazen in niso bili vedno posamezniki. Sodoma in Gomora recimo.

Zheegec ::
A ker niso imeli sodišč je Bog direktno odredil genocid nad prebivalci par mest zaradi nekaj posameznikov?V stari zavezi seveda. Take stvari v Bibliji so največji problem, iz tega dobivajo kristjani/muslimani svoje "kill the infidels" nagibe.
Da pa so zaradi enega zločina včasih kamenjali storilca le-tega zločina se pa strinjam s teboj.
Uf, ne spomnim se vsega ampak v vecini je slo za kr 'hude krsitve in grehe' in zato tudi taksna kazen in niso bili vedno posamezniki. Sodoma in Gomora recimo.
Zaradi posameznika je bilo izbrisano tudi mesto... Odredil je pa to gospod Bogec walda.
Konec koncev so zaradi egipčanskega faraona umrli vsi prvorojenci ali kako že

"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014

BigWhale vse moje izjave so striktno iz življenjskih izkušenj, in ne iz knjige, ki opisuje izmišljotine. Moji starši so verni, zato imam na dlani obnašanje vernika.
Torej imas na dlani obnasanje dveh vernikov? Sedaj bos pa to posploseval na celotno populacijo kakih sestih milijard ljudi? Ce privzamemo, da je ena milijarda ateistov in agnostikov. Ajde, dve milijardi. Tezko bo tole.
Ah, ne. Stavkov nic ne obracam, samo hocem ti povedati, da o teologiji, religijah in veri nimas pojma. Neke izpeljave delas na podlagi svojih izkusenj in 'logike'. Izkusenj nimas prav dosti, logika ti pa tudi sepa.
Glavna stvar v Hitlerjevi glavi je bila razširjanje rajha in čiščenje nearijcev na poti. Torej židov. Torej pridemo do teze, da so morali nedolžni ljudje znova umirati zaradi religije.
Na, preberi si. Ni tako enostavno, kot si predstavljas.
Sam, da bova na jasnem. Ce jaz verjamem v Jezusa Kristusa ali pa v Flying Spaghetti Monster in me zaradi tega en ateist ubije, sem umrl zaradi religije?
Jaz ta pa prosim, da se naucis sklanjati, deal?

Zero0ne ::
In ravno v zgornejm delu daš vedeti, da če bi se spusti v debato, da boš hotu prepričati človeka v svoj prav.
dvosmerna cesta, nažalost. :D:D
Ne bo držalo. Obstaja pa razlika med debato z izobraženimi strokovnjaki, ki skupaj odkrivajo resnico in pogovorom (ki mu ne bom rekel debata) z ljudmi, ki so slepo prepričani v svoj prav. Slednjega se skušam izogibati, ker je izguba časa.
Torej, če se vrnem na originalno temo debate - z vernikom se pogovarjaš tako, da se izogibaš tem, katerih se z njim ne da debatirati. Meni taka rešitev predstavlja oviro za normalen odnos. Če tebi ne, izvoli.
uname -o

Zaradi posameznika je bilo izbrisano tudi mesto... Odredil je pa to gospod Bogec walda.
Konec koncev so zaradi egipčanskega faraona umrli vsi prvorojenci ali kako žeJeeee, genocid FTW.
Caki, caki. Prvorojenci so umrli v deseti egipcanski 'nadlogi'. Te nadloge so se pa zacele zato, ker faraon ni osvobodil izraelskih suznjev, ker je z njimi grdo ravnal in tako naprej in tako naprej. Glavni krivec za to je sicer bil faraon ampak je imel en kup somisljenikov in pripadnikov, egipcanov, ki so prav tako grdo ravnali s suznji in si jih lastili. Saj ni bil faraon edini, ki je imel suznje.
Nevem no. Sej ne da zdej zagovarjam karkoli ampak, stvari niso tko crno-bele, kot jih nekateri tukaj razlagajo in jih hocejo prikazati kot take.
Torej, če se vrnem na originalno temo debate - z vernikom se pogovarjaš tako, da se izogibaš tem, katerih se z njim ne da debatirati. Meni taka rešitev predstavlja oviro za normalen odnos. Če tebi ne, izvoli.
Sej ne vzpostavljas intimnega odnosa ampak se pogovarjas in sodelujes v debati.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BigWhale ()

BigWhale seveda obračaš stavke. Skos jih obračaš, tako kot pri tezi z mojima staršema. Moja starša sta vsakdanji dokaz, pri katerem se lahko učim o obnašanju tako imenovanih vernikov.
Glede drugih vernikov, pa imaš zelo veliko virov recimo ko se kje družiš, recimo na televiziji, recimo internetu.
Spet uporabljaš svojo religiozno logiko, ki ti veleva, da jaz o religiji nimam pojma, medtem ko ti vse citiraš iz ene izmišljene knjige.
CITATI IZ BIBLIJE so vsakemu verniku največje orožje, ampak kaj ko se jaz na te tvoje citate lahko enostavno .... ne bom omenjal tule gor kaj, ker potem ne bi izpadel kulturen.
Če ti je tako težko dojeti, da zaradi religije umirajo nedolžni ljudje, ti ne bom več nič razlagal.
In moj cilj ni iztrebiti nobenega, tako kot je cilj bil RKC ko so zažigali na grmadi, ampak želim boljši svet, kjer se ne bodo sovražili in klali zaradi religije.
In še vedno boš trdil, da se noben ne sovraži zaradi vere, si pa pomoje prvi v vrsti, ki je proti gradnji džamije v Ljubljani. Sploh pa ni poanta tega, poanta je kaj se dogaja USA vs Arabski svet, Izrael vs Palestina itd.
Folk več ne razmišlja, kdo ima kri in kdo kožo, in da smo vsi isti, temveč kdo je kakšne vere in kdo je neveren.
BigWhale, ti ne bi bil veren, če ti nekdo drug ne bi 20 let v glavo vbijal laži, sem 100%.
edit: typo
Glede drugih vernikov, pa imaš zelo veliko virov recimo ko se kje družiš, recimo na televiziji, recimo internetu.
Spet uporabljaš svojo religiozno logiko, ki ti veleva, da jaz o religiji nimam pojma, medtem ko ti vse citiraš iz ene izmišljene knjige.
CITATI IZ BIBLIJE so vsakemu verniku največje orožje, ampak kaj ko se jaz na te tvoje citate lahko enostavno .... ne bom omenjal tule gor kaj, ker potem ne bi izpadel kulturen.
Če ti je tako težko dojeti, da zaradi religije umirajo nedolžni ljudje, ti ne bom več nič razlagal.
In moj cilj ni iztrebiti nobenega, tako kot je cilj bil RKC ko so zažigali na grmadi, ampak želim boljši svet, kjer se ne bodo sovražili in klali zaradi religije.
In še vedno boš trdil, da se noben ne sovraži zaradi vere, si pa pomoje prvi v vrsti, ki je proti gradnji džamije v Ljubljani. Sploh pa ni poanta tega, poanta je kaj se dogaja USA vs Arabski svet, Izrael vs Palestina itd.
Folk več ne razmišlja, kdo ima kri in kdo kožo, in da smo vsi isti, temveč kdo je kakšne vere in kdo je neveren.
BigWhale, ti ne bi bil veren, če ti nekdo drug ne bi 20 let v glavo vbijal laži, sem 100%.
edit: typo
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nuclear ()

Zheegec ::
Caki, caki. Prvorojenci so umrli v deseti egipcanski 'nadlogi'. Te nadloge so se pa zacele zato, ker faraon ni osvobodil izraelskih suznjev, ker je z njimi grdo ravnal in tako naprej in tako naprej. Glavni krivec za to je sicer bil faraon ampak je imel en kup somisljenikov in pripadnikov, egipcanov, ki so prav tako grdo ravnali s suznji in si jih lastili. Saj ni bil faraon edini, ki je imel suznje.
Nevem no. Sej ne da zdej zagovarjam karkoli ampak, stvari niso tko crno-bele, kot jih nekateri tukaj razlagajo in jih hocejo prikazati kot take.
Ja in kaj so bili prvorojenci tukaj krivi? Saj so lahko bili tudi samo eno leto stari ali pa še to ne... Genocid FTW

"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014

Arto ::
Caki, caki. Prvorojenci so umrli v deseti egipcanski 'nadlogi'. Te nadloge so se pa zacele zato, ker faraon ni osvobodil izraelskih suznjev
In to zato, ker je Bog faraonu "otrdil srce". Meni se ne sliši preveč fer :P
Exodus 10:20
But the LORD hardened Pharaoh's heart, so that he would not let the children of Israel go.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Arto ()

BigWhale seveda obračaš stavke. Skos jih obračaš, tako kot pri tezi z mojima staršema. Moja starša sta vsakdanji dokaz, pri katerem se lahko učim o obnašanju tako imenovanih vernikov.
Ne mores posplositi obnasanja dveh ljudi na obnasanje petih milijard ljudi. A res ne razumes tega?
Cakaj, Biblija narekuje vernikom kako naj se obnasajo in kako naj zivijo. Saj danasnji zakoni so tudi izmisljeni. Tako kot v nasem zakoniku pise, da ne kradi, tako pise v bibliji, da ne smes krasti. Nevem zakaj tukaj omenjas "mojo" religiozno logiko.
Problem je v tem, da ti izpodbijas nekaj cesar ne poznas. Ne ves kaj pise v Bibliji, ne ves kaj ucijo vere in religije ampak to izpodbijas in pravis, da je vse izmisljeno in nesmiselno.
A sem kje trdil, da se to ne dogaja? Sem kje trdil, da ni verskih vojn? Ti si namrec rekel, da so bile vse vojne verske. Jaz bi ti pa rad dopovedal, da to enostavno ni res.
Spet posplosujes. Omenjas RKC, ki ni edina religija in omenjas RKC pred par sto leti. In tudi takrat niso kar vseh zazigali na grmadi.
Err, jaz nisem nikjer trdil tega. In jaz sem bil prvi, ki je rekel, da sem takoj zato, da se postavi dzamija. Kaj se dogaja na bliznjem vzhodu je irrelevanto za nek pogovor z vernikom.
Od kje hudica pa tebi ideja, da sem jaz veren in kaj so meni vbijali v glavo?
A zdaj vidis v cem je problem? V nekatere stvari si preprican, jih zagovarjas in govoris kaj in kako je. Kako se obnasajo verniki, kaj pocnejo in tako naprej. V resnici pa o celotni tematiki nimas pojma, ne ves kaj ucijo vere in na cem temeljijo, kako se obnasa vecina vernikov, v kaj verjamejo in kako zivijo. Ne poznas zgodovine nastanka verskih knjig, zakaj so napisane tako kot so napisane.
Zakljucke in ugotovitve pa delas na precej majhnem vzorcu vernikov in nepoznavaju teologije.
Ti vse kar ves je to, da zaradi vere umirajo ljudje, da imajo verniki izprane mozgane in da so verske knjige same pravljice. Ne poznas pa vernikov in ne verskih knjig. Kako lahko potem to trdis?

Caki, caki. Prvorojenci so umrli v deseti egipcanski 'nadlogi'. Te nadloge so se pa zacele zato, ker faraon ni osvobodil izraelskih suznjev
In to zato, ker je Bog faraonu "otrdil srce". Meni se ne sliši preveč fer :P
Exodus 10:20
But the LORD hardened Pharaoh's heart, so that he would not let the children of Israel go.
No, sej nisem reku, da je bilo fer. :> Faraonu je otrdil oziroma zakrknil srce zato, da bi egipcanom pokazal, da se Bogu nima smisla upirati in da je vsemogocen. :)

jur3 ::
Najlažje se je temu izognit tako, da sam pri sebi začneš sprejemati ljudi, ki so drugačni. (En izobražen vernik mi je rekel, da nekateri ljudje rabijo luč, da vidijo svetlobo, drugim je zadosti sonce.)
Niso pa vsi verniki zadosti trdni, ker po večini ne znajo drugače in vera je tu njihova rešitev, da lažje preživijo in živijo neko smisleno življenje.
Zmeraj bodo ljudje, katerim cilj bo živeti po nekih vnaprej podanih prepričanjih, pravilih iv vzorcih, ker sami niso zadosti sposobni razmišljat s svojo glavo. Pač taki so in take jih sprejmi.
Problem vernikov je ta, da so bili včasih zelo lahko vodljivi (zaradi običajev družbe, premalo informacij itn) in tu je politična plat cerke začela izkoriščat v svoje namene. Kar je narobe in se je skozi zgodovino tudi pokazalo. Zdaj, ko živimo v dobi informacij pa ima cerkev problem, ker se ljudje začenjajo počasi prebujat iz spanca, v katerem so že toliko desetletij. In to je proces, ki mu moraš dati čas.
Vprašanje je, kaj boš ti naredil na tem mestu? Lahko se greš nekako poslanstvo in se z vernikom začneš počasi pogovarjati, da začne razmišljati s svojimi možgani. Lahko pa vse skupaj sprejmeš (ali pošlješ v k****) in jih pustiš v svojem prepričanju.
Niso pa vsi verniki zadosti trdni, ker po večini ne znajo drugače in vera je tu njihova rešitev, da lažje preživijo in živijo neko smisleno življenje.
Zmeraj bodo ljudje, katerim cilj bo živeti po nekih vnaprej podanih prepričanjih, pravilih iv vzorcih, ker sami niso zadosti sposobni razmišljat s svojo glavo. Pač taki so in take jih sprejmi.
Problem vernikov je ta, da so bili včasih zelo lahko vodljivi (zaradi običajev družbe, premalo informacij itn) in tu je politična plat cerke začela izkoriščat v svoje namene. Kar je narobe in se je skozi zgodovino tudi pokazalo. Zdaj, ko živimo v dobi informacij pa ima cerkev problem, ker se ljudje začenjajo počasi prebujat iz spanca, v katerem so že toliko desetletij. In to je proces, ki mu moraš dati čas.
Vprašanje je, kaj boš ti naredil na tem mestu? Lahko se greš nekako poslanstvo in se z vernikom začneš počasi pogovarjati, da začne razmišljati s svojimi možgani. Lahko pa vse skupaj sprejmeš (ali pošlješ v k****) in jih pustiš v svojem prepričanju.
Dead enemy always smell good

IceIceBaby ::
BW, debata o bibliji in njenih naukih v tej točki sploh ni smiselna, ker deluje le ob predpostavki, da veruješ. Vera sama po sebi pa ni najboj zdrava. Vera pomeni, da imaš nekaj za resnično, čeprav ni nobenih dokazov ali celo najmanjših indicev, da bi bilo tisto resnično. Obenem vera pomeni, da zavračaš teorije in dejstva, ki so dokazljiva, otipljiva ali očitna.
Na kratko, religija temelji na odklopu razuma. Razum je človekov največji asset, zato se mi zdi izredno nevarno in neodgovorno spodbujati takšneo brezrazumsko stanje.
Na kratko, religija temelji na odklopu razuma. Razum je človekov največji asset, zato se mi zdi izredno nevarno in neodgovorno spodbujati takšneo brezrazumsko stanje.

Keyser Soze ::
Jao, kam je par posameznikom uspelo pripeljat temo. Več kot 150 postov skoraj čistega gnoja. In to vse na podlagi svoje neizmerne ignorance in ozkoglednosti.
Kot sem rekel, religija je zahtevna reč če se ji želiš posvetit oz. jo razumet. Ravno tako je zelo močna, manipulativna reč če jo znaš pravilno uporabljat. In za razumet religijo oz. jo umestit v največji možni meri v okvire racionalnega moraš bit precej pameten. Nekako tako kot za razumet znanost.
Žal je veliko folka (glej to temo za primerke) enostavno preveč stupidnega, da bi te stvari razumeli. Tako na strani vernikov, kot na strani nevernikov.
V tej temi na žalost svoj neupravičen žolč in največje bedarije stresajo ravno slednji, in s tem mečejo slabo luč na vse ostale. Ampak, razumem, protiutež verskim ekstremistom pač nekje mora bit.
Kot sem rekel, religija je zahtevna reč če se ji želiš posvetit oz. jo razumet. Ravno tako je zelo močna, manipulativna reč če jo znaš pravilno uporabljat. In za razumet religijo oz. jo umestit v največji možni meri v okvire racionalnega moraš bit precej pameten. Nekako tako kot za razumet znanost.
Žal je veliko folka (glej to temo za primerke) enostavno preveč stupidnega, da bi te stvari razumeli. Tako na strani vernikov, kot na strani nevernikov.
V tej temi na žalost svoj neupravičen žolč in največje bedarije stresajo ravno slednji, in s tem mečejo slabo luč na vse ostale. Ampak, razumem, protiutež verskim ekstremistom pač nekje mora bit.
OM, F, G!

i386 ::
kst, tvoje pisanje mi daje občutek da ne poznaš sv. pisma nič bolj kot nuclear. Prva stvar, ki jo potrebuješ ko se greš debete o veri je poznavanje verskih knjig. Da veš kaj not piše, o čem se gre, kakšni so ti nauki itd. Ti izgleda da ne veš. Če si pa tako prepričan, da to ni potrebno ti pa priporočam da povabiš lokalnega župnika na pijačo in vžgi debato o veri z njim. Če ne poznaš vsebine verskih knjig, teoloških dognanj itd. boš po 5h minutah šel domov in se zariu pod kouter. ni šanse da se greš debato z nekom, če ne poznaš osnov stvari o katerih se greš debato!

Kot sem rekel, religija je zahtevna reč če se ji želiš posvetit oz. jo razumet.
Lahko še 100x napišeš, pa ne bo nujno res.
V resnici je zadeva ZELO enostavna. Človek, ki ni dovolj psihično trden ali informiran se opira na neke imaginarne konstrukte. V največji meri gre za tolažbo in razvrednotenje lastnih zajebov (težko si je priznati, da si naredil napako zaradi lastne neumnosti. Veliko lažje je verjeti, da bog že ve zakaj se je tako zgodilo).
In za razumet religijo oz. jo umestit v največji možni meri v okvire racionalnega moraš bit precej pameten. Nekako tako kot za razumet znanost.
Tole je lep primer napihovanja in kompliciranja vere. Če neko blodnjo postaviš v stavku zraven znanosti, še ne pomeni, da imata pojma karkoli skupnega ali, da sta enakovredna.
Razumevanje znanosti od človeka ne zahteva veliko. Vsak, ki se ravna po znanstveni metodi bo razumel znanost. Sigurno ne razumemo vsi vsega kar znanost odkrije, ampak osnove so pa zelo jasne in transparentne.
Temelj vere pa je slepo verovanje. Brez dokazov, brez vprašanj in brezpogojno. Ljudje, ki sprejmejo takšna pravila so v najboljšem primeru zelo naivni. Tisti, ki dejansko aktivno "prakticirajo" vero (molijo, hodijo k maši, convertajo nevernike...) pa so po definiciji duševni bolniki.
i386, če poznam verske knjige ali ne je tukaj povsem nepomembno. Ne govorim o verskih knjigah, niti nočem govoriti o njih. Če bi se pogovarjal o bibliji bi avtomatično dal neko legitimnost knjigi in s tem veri.
Moje stališče je, da je vera (slepo verovanje v bullshit vseh vrst) nevarna in vsak pošten človek, bi se moral boriti za to, da jo izkoreninimo.
Če si pa tako prepričan, da to ni potrebno ti pa priporočam da povabiš lokalnega župnika na pijačo in vžgi debato o veri z njim.
Običajno se zatakne že pri osnovnem vprašanju "Zakaj verjameš v Boga". Zaenkrat mi še nihče ni dal vsaj približno dobrega razloga, ki bi lahko vodil v resno debato.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: IceIceBaby ()

Religion @ Wikipedia
Za začetek je dovolj. Ker na takem nivoju se ne da normalno debatirat. Bemti...
Za začetek je dovolj. Ker na takem nivoju se ne da normalno debatirat. Bemti...

OM, F, G!

jrtjtejtt ::
IceIceBaby je izjavil:
Tisti, ki dejansko aktivno "prakticirajo" vero (molijo, hodijo k maši, convertajo nevernike...) pa so po definiciji duševni bolniki.
Moje stališče je, da je vera (slepo verovanje v bullshit vseh vrst) nevarna in vsak pošten človek, bi se moral boriti za to, da jo izkoreninimo.
Običajno se zatakne že pri osnovnem vprašanju "Zakaj verjameš v Boga". Zaenkrat mi še nihče ni dal vsaj približno dobrega razloga, ki bi lahko vodil v resno debato.

in še trikrat

Kva je pa teb kdo naredil???
ad.1
Se pravi pol moje familije po atovi strani je duševnih bolnikov??? Sploh ne bom skušal utemeljit nasprotno...samo vprašal bom po kateri definiciji točno?
ad.2
Veliko znanstvenih teorij je včasih mejilo na vero (ob pomanjkanju kakršnihkoli dokazov)...kje bi bli danes...
ad.3
tu si napisal z veliko, tako da predpostavljam, da misliš krščanskega Boga. Jaz vanj ne verjamem, torej v Boga...verjamem pa v neko nadbitje, ki je ustvarilo vesolje oz vse kar je in ni...recimo da verjamem v boga - moja zelo poenostavljena verzija Akvinskega. Njegova utemeljitev mi je vedno bila všeč (čeprav daleč od tega da bi se poglobil vanjo).

energetik ::
Moja starša sta vsakdanji dokaz, pri katerem se lahko učim o obnašanju tako imenovanih vernikov.Ti iz obnašanja tvojih staršev in nekaj komentarjev vernikov na netu sklepaš, kakšna je večina?
Če ti je tako težko dojeti, da zaradi religije umirajo nedolžni ljudje, ti ne bom več nič razlagal.Zaradi nekaj nun in animatorjev, ki pojejo, rišejo in športajo z otroci umirajo nedolžni ljudje? Zaradi nekaj 1000 mladih, ki se zberejo v določenem mestu in se tam pogovarjajo, pojejo, molijo in zabavajo nastanejo vojne? Ne ga srat. Vojne nastajajo zaradi fanatikov in ektremistov, ne pa zaradi Kristjanov/Muslimanov/Budistov/..., ki si to ime zaslužijo. Veš, če nekdo reče, da je vernik in hodi vsako nedeljo k maši, to še ne pomeni da je dober človek.
In moj cilj ni iztrebiti nobenega, tako kot je cilj bil RKC ko so zažigali na grmadi, ampak želim boljši svet, kjer se ne bodo sovražili in klali zaradi religije.Še enkrat, RKC je folk zažigala na grmadah več 100 let nazaj. In prejšnji papež (ki ni prav nič kriv za to, kar so delali izprijenci 300 let nazaj), se je za to leta 2000 celo opravičil.
Folk več ne razmišlja, kdo ima kri in kdo kožo, in da smo vsi isti, temveč kdo je kakšne vere in kdo je neveren.To ni Kristjan/Musliman/Budist/..., ampak ekstremist, ki religijo uporablja v politične namene. Ti to še vedno ni jasno?
Temelj vere pa je slepo verovanje. Brez dokazov, brez vprašanj in brezpogojno. Ljudje, ki sprejmejo takšna pravila so v najboljšem primeru zelo naivni. Tisti, ki dejansko aktivno "prakticirajo" vero (molijo, hodijo k maši, convertajo nevernike...) pa so po definiciji duševni bolniki.Ne, temelj (vsaj Krščanske vere) je brepogojna ljubezen do vseh ljudi. Slepa vera v bradatega starca nad oblaki je pa po mojem ostanek iz starih časov, ko preprostih ljudi ni bilo mogoče drugače prepričati, da naj bodo dobri do soljudi.

Za začetek je dovolj. Ker na takem nivoju se ne da normalno debatirat. Bemti... 8-O
Za začetek je dovolj kaj? Ne štekam. Članek je precej obsežen, misli pa tudi ne berem.
Če namiguješ na to, da je vera kompleksna reč sem ti že zgoraj odgovoril. V osnovi je ideja zelo preprosta, potem pa so jo razni bullshiterji zapakirali v nešteto layerjev verskih zakonov, zapovedi, knjig, običajev...
Takole je lažje manipulirati z ljudmi. Prishološka fora pač, če je nekaj komplicirano že mora biti res. Podobne metode se veliko uporabljajo v direktni prodaji. Glej katerokoli topshop reklamo, še posebej tisti del, ko strokovnjak razlaga način delovanja. Čeprav večinoma govorijo popolne nesmisle jim ljudje verjamejo, ker je slišati zapleteno.
Kva je pa teb kdo naredil???
Sem že večkrat napisal. Vtikajo se v moj način življenja, zatirajo in pobijajo ljudi po svetu, aktivno povzročajo trpljenje... vse to v imenu religije ali zaradi nje.
Se pravi pol moje familije po atovi strani je duševnih bolnikov??? Sploh ne bom skušal utemeljit nasprotno...samo vprašal bom po kateri definiciji točno?
Sem tudi to že napisal, pa bom še enkrat prilepil link, ki poda zelo enostavno razlago. http://www.thecheers.org/Opinion/articl...
Veliko znanstvenih teorij je včasih mejilo na vero (ob pomanjkanju kakršnihkoli dokazov)...kje bi bli danes...
Primer?
tu si napisal z veliko, tako da predpostavljam, da misliš krščanskega Boga. Jaz vanj ne verjamem, torej v Boga...verjamem pa v neko nadbitje, ki je ustvarilo vesolje oz vse kar je in ni...recimo da verjamem v boga - moja zelo poenostavljena verzija Akvinskega. Njegova utemeljitev mi je vedno bila všeč (čeprav daleč od tega da bi se poglobil vanjo).
Pri nas je velika večina vernikov pripadnikov RKC zato večinoma govorim o njih. So pa tudi ostali približno enako usekani.
Lahko mi pa ti razložiš zakaj verjameš v neko nadbitje. Kaj te je pripeljalo do tega, da verjameš (oz. veruješ)? Pa zakaj ravno v nadbitje, ki je ustvarilo vesolje, ne pa v Smrkce?

Gray_Warden ::
energetik> Ne, temelj (vsaj Krščanske vere) je brepogojna ljubezen do vseh ljudi. Slepa vera v bradatega starca nad oblaki je pa po mojem ostanek iz starih časov, ko preprostih ljudi ni bilo mogoče drugače prepričati, da naj bodo dobri do soljudi.
ok ob tej izjavi sem se malo zamislil. Prav imaš, človeštvo tudi danes potrebuje bradatega nevidnega starca nad oblaki saj človeka drugače kot moč nič ne prepriča da naj bo dober do soljudi. Čeprav niti religija ni pomagala pri tem, pravzaprav sumim da so zaradi RKC recimo homoseksualci tako osovraženi, ker je RKC tako lepo učila ljudi kako naj se obnašajo.
ok ob tej izjavi sem se malo zamislil. Prav imaš, človeštvo tudi danes potrebuje bradatega nevidnega starca nad oblaki saj človeka drugače kot moč nič ne prepriča da naj bo dober do soljudi. Čeprav niti religija ni pomagala pri tem, pravzaprav sumim da so zaradi RKC recimo homoseksualci tako osovraženi, ker je RKC tako lepo učila ljudi kako naj se obnašajo.
Why so serious?

Ne, temelj (vsaj Krščanske vere) je brepogojna ljubezen do vseh ljudi. Slepa vera v bradatega starca nad oblaki je pa po mojem ostanek iz starih časov, ko preprostih ljudi ni bilo mogoče drugače prepričati, da naj bodo dobri do soljudi.
2 problema vidim v tem.
1. Se ne strinjam popolnoma. Sicer ljubezen so ljudi spada med nauke jezusa, ampak najprej je potrebno verjeti v boga in ga ubogati, da sploh postaneš kristjan. Sama ljubezen do ljudi ni dovolj, od tebe hočejo, da brezpogojno verjameš v dogme.
2. Za ljubezen in spoštovanje do ljudi ne rabiš boga. Samo malo common sensa in normalno vzgojo. Ne štekam zakaj bi moral zraven požreti še kup bullshita.

IceIceBaby je izjavil:
Za začetek je dovolj kaj? Ne štekam. Članek je precej obsežen, misli pa tudi ne berem.
Vem da ne štekaš. Ampak na žalost temu kaj drugega kot obsežno branje ne bo pomagalo. Poznavanje religije ni simpl, kar se lepo kaže na tvojem primeru.
OM, F, G!

IceIceBaby je izjavil:
Sem že večkrat napisal. Vtikajo se v moj način življenja, zatirajo in pobijajo ljudi po svetu, aktivno povzročajo trpljenje... vse to v imenu religije ali zaradi nje.Res? Spet neko podtikanje. Na kakšen način se pa pravi vernik vtika v tvoje življenje? Kar se tiče pobijanja in povzročanja trpljenja pa sploh ne bom komentiral, ker znova in znova vlečete notr fanatike in ekstremiste, ki nimajo veze z verskimi nauki.
Skratka očitno se ne da debatirat z vami zagrizenimi ateisti, ker udrihate podolgem in počez, mešate ekstremistične religiozne fanatike s popolnoma nenevarnimi duhovniki ipd.

DeJus ::
Keyser Soze je izjavil:
IceIceBaby je izjavil:
Vem da ne štekaš. Ampak na žalost temu kaj drugega kot obsežno branje ne bo pomagalo. Poznavanje religije ni simpl, kar se lepo kaže na tvojem primeru.
Poznavanje religij koristi približno toliko kot poznavanje LOTRa, Harrya Potterja ... Krščanstvo poznam le toliko, da mi je jasno
da biblija spada pod isti žanr kot prej omenjeni knjigi.

IceIceBaby je izjavil:
1. Se ne strinjam popolnoma. Sicer ljubezen so ljudi spada med nauke jezusa, ampak najprej je potrebno verjeti v boga in ga ubogati, da sploh postaneš kristjan. Sama ljubezen do ljudi ni dovolj, od tebe hočejo, da brezpogojno verjameš v dogme.Pa kdo hoče? Te mogoče pride lokalni župnik na silo iskat in prisili, da izpoveš vero? Mirno lahko v prvi knjigarni nabaviš SP in ven potegneš tisto, kar je dobro. Če se pa nujno hočeš ukvarjati z zgodbicami iz stare zaveze, je pa tvoj problem.
2. Za ljubezen in spoštovanje do ljudi ne rabiš boga. Samo malo common sensa in normalno vzgojo. Ne štekam zakaj bi moral zraven požreti še kup bullshita.Imaš prav, ampak zakaj se pa potem to nikjer ne pozna v družbi? Zakaj bi te večina folka najraje zaklala, če mu npr. dobronamerno potrobiš na semaforju?
Poznavanje religij koristi približno toliko kot poznavanje LOTRa, Harrya Potterja ... Krščanstvo poznam le toliko, da mi je jasnoS to izjavo si sam pokazal, da ga očitno poznaš premalo.
da biblija spada pod isti žanr kot prej omenjeni knjigi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

Keyser Soze: Meh. Mogoče kaj bolj konkretnega? Btw. "Poznavanje" religije in "Razumevanje" religije ni isto. Odloči se o čem bi sploh rad govoril.
Če gre za razumevanje religije potem je tvoj link brezpredmeten, dokler ne poveš kaj točno si z njim mislil. O zgodovini in organizacijski strukturi RKC ali kakšne druge cerkve se mi pa ne zdi smiselno pogovarjati v tej temi. Niti me zadeva ne zanima pretirano, niti se mi ne zdi pomembna, dokler ne rešimo osnovnega vprašanja.
Kdo pa je pravi vernik? Kako ga prepoznam.
Lahko recimo za model vernika vzamem papeža, ki je najbolj vplivna in tudi dokaj zgledna figura v RKC. In kaj on osebno pravi o epidemiji AIDS-a v Afriki?
http://news.bbc.co.uk/2/hi/4081276.stm
Kdor tolerira takšne kretenizme zame ni dober človek. Oz. očitno mu blodnje meglijo razum. Edina rešitev je, da pomagamo tem ljudem iz njihovih blodenj.
Če gre za razumevanje religije potem je tvoj link brezpredmeten, dokler ne poveš kaj točno si z njim mislil. O zgodovini in organizacijski strukturi RKC ali kakšne druge cerkve se mi pa ne zdi smiselno pogovarjati v tej temi. Niti me zadeva ne zanima pretirano, niti se mi ne zdi pomembna, dokler ne rešimo osnovnega vprašanja.
Res? Spet neko podtikanje. Na kakšen način se pa pravi vernik vtika v tvoje življenje? Kar se tiče pobijanja in povzročanja trpljenja pa sploh ne bom komentiral, ker znova in znova vlečete notr fanatike in ekstremiste, ki nimajo veze z verskimi nauki.
Kdo pa je pravi vernik? Kako ga prepoznam.
Lahko recimo za model vernika vzamem papeža, ki je najbolj vplivna in tudi dokaj zgledna figura v RKC. In kaj on osebno pravi o epidemiji AIDS-a v Afriki?
The Pope warned that contraception was one of a host of trends contributing to a "breakdown in sexual morality", and church teachings should not be ignored.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/4081276.stm
Kdor tolerira takšne kretenizme zame ni dober človek. Oz. očitno mu blodnje meglijo razum. Edina rešitev je, da pomagamo tem ljudem iz njihovih blodenj.

IceIceBaby je izjavil:
Sem že večkrat napisal. Vtikajo se v moj način življenja, zatirajo in pobijajo ljudi po svetu, aktivno povzročajo trpljenje... vse to v imenu religije ali zaradi nje.
Sem tudi to že napisal, pa bom še enkrat prilepil link, ki poda zelo enostavno razlago. http://www.thecheers.org/Opinion/articl...
Primer?
Lahko mi pa ti razložiš zakaj verjameš v neko nadbitje. Kaj te je pripeljalo do tega, da verjameš (oz. veruješ)? Pa zakaj ravno v nadbitje, ki je ustvarilo vesolje, ne pa v Smrkce?
ad.1
misliš rečt g. ta in ta se vtika vame, g. ta in ta neti vojne, g. ta in ta. pobija...sfaljenost tvoje logike je nekdo že obravnaval, ne bom še jaz.
ampak če potegnem paralelo...Srbe bi morali gladko zbrisati iz zemljevida oz jih konvertirati v nekaj drugega, ali kako.
ad.2
LOL, definicija avtorja Sweet Tea...ko klikneš na link, nobene biografije, ni podatkov o izobrazbi, področju dela, znanstvenih objavah. Ko klikneš na strani "About us" nobenih imen, piše samo "mladi novinarji, strokovvnjaki z raznih področij..."
r u serious???
ad.3
recimo Demokrit in atom
ad.4
prvi argument Akvinskega (vsaj mislim da je prvi), ki pravi, da nekaj je moralo vse skupaj spraviti v gibanje, obstoj. Karkoli že, ampak nekaj...nadbitje (lahko jih je tudi več) se lahko imenuje tudi ata smrk, če hočeš...ime ni važno, važna je vsebina.

S to izjavo si sam pokazal, da ga očitno poznaš premalo.
Tudi poznavanje (oz. nepoznavanje) mi koristi približno toliko, kot mi koristi poznavanje (oz. nepoznavanje) prej omenjenih knjig.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DeJus ()

IceIceBaby je izjavil:
Kdo pa je pravi vernik? Kako ga prepoznam.Ne ne moreš vzeti papeža, in ne vem, zakaj spet govora o RKC.
Pravi vernik je tisti, ki v centralni Afriki brezplačno leta in leta pomaga, uči in zdravi tamkajšnje prebivalce. Pravi vernik ti bo vedno pripravljen priskočiti na pomoč. Pravi vernik je tisti, ki odpusti morilcu svojega otroka.
Ja, zelo malo jih je takih pravih.

IceIceBaby je izjavil:
Edina rešitev je, da pomagamo tem ljudem iz njihovih blodenj.
Aha, tko kt je cerkev v srednjem veku "pomagala"...
vse bolj se strinjam s tvojim podpisom...
Malo OT:
predlagam adminom, da spremenijo naslov teme, v "Kako se pogovarjati z ateistom"

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jrtjtejtt ()

IceIceBaby je izjavil:
Kdo pa je pravi vernik? Kako ga prepoznam.Ne ne moreš vzeti papeža, in ne vem, zakaj spet govora o RKC.
Pravi vernik je tisti, ki v centralni Afriki brezplačno leta in leta pomaga, uči in zdravi tamkajšnje prebivalce. Pravi vernik ti bo vedno pripravljen priskočiti na pomoč. Pravi vernik je tisti, ki odpusti morilcu svojega otroka.
Če delaš vse naštete stvari, še ne pomeni, da si vernik ... bi rekel še celo, da se bo našlo več ateistov, ki bodo brez kakšnih pritiskov oz pričakovanj plačila naredili našteto

Pa kdo hoče? Te mogoče pride lokalni župnik na silo iskat in prisili, da izpoveš vero? Mirno lahko v prvi knjigarni nabaviš SP in ven potegneš tisto, kar je dobro. Če se pa nujno hočeš ukvarjati z zgodbicami iz stare zaveze, je pa tvoj problem.
Če hočeš biti kristjan moraš sprejeti določena pravila. In prvo pravilo je, da začneš verjeti v boga in ves crap povezan s tem.
Če iz SP potegneš dobre stvari in živiš pošteno življenje še ne pomeni, da si vernik. Oziroma, nobene potrebe ni po tem, da bi verjel v boga.
Imaš prav, ampak zakaj se pa potem to nikjer ne pozna v družbi? Zakaj bi te večina folka najraje zaklala, če mu npr. dobronamerno potrobiš na semaforju?
Kaj točno se spet ne pozna? A so to spet zgodbice o tem kako so se včasih imeli vsi radi in je bilo vse lepo, danes pa bi se najraje vsi pobili? Nostalgični bullshit.
Zanimivo, kako vedno in povsod ignoranti vejo vse o vsem.
Zanimivo kako dobro znata vidva s Keyser Sozejem pisati enostavčnice.
misliš rečt g. ta in ta se vtika vame, g. ta in ta neti vojne, g. ta in ta. pobija...sfaljenost tvoje logike je nekdo že obravnaval, ne bom še jaz.
ampak če potegnem paralelo...Srbe bi morali gladko zbrisati iz zemljevida oz jih konvertirati v nekaj drugega, ali kako.
Srbi trenutno nobenem nič nočejo. Ko so se znašali nad albanci je pa mednarodna skupnost poskusila narediti red. Ali je bilo uspešno ali ne tukaj nima veze.
Ko papež hladnokrvno reče, da bo pač milijon afričanov umrlo od AIDS-a, ker se njemu gumice zdijo mimo mu pa pol sveta ploska. To je problem.
LOL, definicija avtorja Sweet Tea...ko klikneš na link, nobene biografije, ni podatkov o izobrazbi, področju dela, znanstvenih objavah. Ko klikneš na strani "About us" nobenih imen, piše samo "mladi novinarji, strokovvnjaki z raznih področij..."
Če je avtor neznan še ne pomeni, da napisano ne drži. Lahko gremo pa po točkah, če želiš. Link sem dal zato, ker je lepo strnjeno napisano, da ne lepim 10 različnih linkov do uradnih definicij. Najboj enostavno boš zadevo rešil tako, da pogooglaš "psychosis" in primerjaš.
recimo Demokrit in atom
Razlika med znanstvenikom in vernikom je menda jasna? Vernik bi njegove trditve slepo vzel za resnico. Znanstveniki so njegove trditve poskušali dokazati. Znanstvena metoda pač.
prvi argument Akvinskega (vsaj mislim da je prvi), ki pravi, da nekaj je moralo vse skupaj spraviti v gibanje, obstoj. Karkoli že, ampak nekaj...nadbitje (lahko jih je tudi več) se lahko imenuje tudi ata smrk, če hočeš...ime ni važno, važna je vsebina.
Glej zgornjo sliko.

Ne ne moreš vzeti papeža, in ne vem, zakaj spet govora o RKC.
Pomoč ljudem in nasplošno spoštovanje do vsega okoli nas nima popolnoma nobene veze z vero. To pomeni, da si pač dober človek.
Papeža sem pa vzel zato, ker je zgled vsem ostalim pripadnikom RKC. O RKC pa govorim zato, ker so pri nas pač najbolj številčni in jih najbolj poznamo. Očitno se pripadniki RKC strinjajo z njegovo politiko terorja.
Aha, tko kt je cerkev v srednjem veku "pomagala"...
Ne tako, kot cerkev. Na povsem nenasilen način. Z debato in izmenjavo mnenj. Mogoče bo kdo sicer užaljen, ko mu poveš resnico, ampak to je pa najhujše, kar se ti lahko zgodi v debati.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: IceIceBaby ()

ahac ::
Pravi vernik je tisti, ki v centralni Afriki brezplačno leta in leta pomaga, uči in zdravi tamkajšnje prebivalce.
Sploh, če je ravno njegova religija kriva, da so bolani...
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Fak energetik, BigWhale in ZaphtaBB(neki takega).
BigWhale in ZaphtaBB, vidva naj bi bila največja ateista, agnostika whatever, sta pa takšna teista, da lahko vidiš to iz aviona. Sej to je bila včasih tudi pretkana preobleka teh ljudi, ki so širili vero.
Vsem, ki ne zmorejo globlje razmišljati s svojo glavo:
Moja starša sta mi direktni vsakdanji dokaz, kako nemogoče se je pogovarjati z vernikom, in kakšne fore mata ko pride do pogovora o veri. In ne nista edina. Lahko prosim preberete 15x-20x-30x moj post in videli boste, da so še drugi ljudje po katerih lahko sklepam in imagine that, celo v živo(o fak).
Ne rabim js v real lifu poznat 5 milijonov ljudi, da bom imel neko mnenje o stvari. Dost mi je da vidim, kaj se dogaja v svetu zaradi vere. Sej tudi sami volite predsednika po tem ko spremljate, kaj dela in kaj se dogaja z njim. Halo?
Pa zakaj, dej mi povej, zakaj bi jaz rabil neko nategovalsko knjigo, ki bi me učila, da ni lepo krasti ali lagati? Zakaj? To je že standardna vzgoja otroka. Zakaj bi rabil knjigo?
Glede na tvoje citate in podobno, je ta Biblija, čisto nesmiselna stvar, ker v njej pišejo neke stvari, ki so že same po seb samoumevne za življenje. Ko pa pridemo do izmišljotin, ki jih sploh ni možno izpeljati, pa Biblija(nategovalska knjiga) mrkne.
Ravno zgoraj je en vprašal, kaj se zgodi, če moliš bogu, da zadeneš loterijo, da zadeneš potovanje na Maldive, pa mu je en odpisal.. Ja pri molitvi moraš biti racionalen. Ne moreš moliti v extreme, moraš moliti za manjše stvari, recimo, da boš jutri si lahko kupil viski, da boš dobro opravil v službi.. RFOL no, pa to je samo od sebe samoumevno, ker dejansko vse to sam narediš.. rotal človek.
Ko pride pa do extremov, pa ni možno, seveda ne, ker ni nobenga, ki bi bil to zmožen izpeljati.
In vem kaj se vere trudijo učiti, tiste samoumevne stvari, ki se jih človek že po standardu uči, ampak te samoumevne stvari so le krinka, da lahko oni globlje v knjigi perejo možgane s 6 dnevnim nastankom sveta in ostalo gluparijo.
So pa zažigali. S kakšno pravico? Razloži mi? V imenu "boga". Dj ne šumataj...
Seveda .. irelevantno.. Ko pa vidiš tam na TVu, kako neizobražena muslimanka zavita v ruto pri 40°C se dere ko neka stara vešča "Zažgite Amerike, pobijte američane....".
Bolano.
Da si veren, verjetno lahko vsak iz tvojih postov razbere. V glavo pa ti vero vbijajo od rojstva, tudi meni so jo, dokler nisem ugotovil, da je vera en navaden bulmastif. Povej mi zakaj "bog" ni obvaroval bulmastifov, ki so bili posiljeni?
Problem je, da vi verniki preobračate vprašanja, odgovore, ker neznate direktno postopati v pogovoru. Še enkrat ti povem. Koran ima 3 strani. Ena stran je kjer uči kako biti dobe do človeka, ena stran so pravljice, zadnja stran pa kako bodo tisti ki ne verujejo se žgali blabla.. Biblija je ista.
Prvo postopajo do tebe kot, da so relevantni s standardnimi stvarmi, ki se jih dejansko lahko učiš brez nakladanja bukve, potem že preidejo na pravljice, s katerimi ti perejo glavo(pekel, nebesa, 6 dni), potem pa ko so ti že oprali možgane, te pa prepričajo kaj delati nevernikom.
Zdej pa counteraj tale zadnji moj stavek glede nevernikov z odgovorom: "Zakaj so žgali na grmadi nevernike?", "Zakaj so kamenjali do smrti nevernike?"
Če ne piše nikjer v knjigi po tvoje, potem pa je take seljačine knjiga sama naredla. Torej lahko povzamemo, da so te nategovalske knjige eno velko zlo.
.. še za konec. Ne rabiš religije, da si dober človek. Rabiš jo samo zato, da ko narediš sranje, da se lahko opravičiš izmišljenemu prijatelju, in se počutiš bolje.
Mental disease imho.
edit:typo
BigWhale in ZaphtaBB, vidva naj bi bila največja ateista, agnostika whatever, sta pa takšna teista, da lahko vidiš to iz aviona. Sej to je bila včasih tudi pretkana preobleka teh ljudi, ki so širili vero.
Vsem, ki ne zmorejo globlje razmišljati s svojo glavo:
Moja starša sta mi direktni vsakdanji dokaz, kako nemogoče se je pogovarjati z vernikom, in kakšne fore mata ko pride do pogovora o veri. In ne nista edina. Lahko prosim preberete 15x-20x-30x moj post in videli boste, da so še drugi ljudje po katerih lahko sklepam in imagine that, celo v živo(o fak).
Ne rabim js v real lifu poznat 5 milijonov ljudi, da bom imel neko mnenje o stvari. Dost mi je da vidim, kaj se dogaja v svetu zaradi vere. Sej tudi sami volite predsednika po tem ko spremljate, kaj dela in kaj se dogaja z njim. Halo?
Cakaj, Biblija narekuje vernikom kako naj se obnasajo in kako naj zivijo. Saj danasnji zakoni so tudi izmisljeni. Tako kot v nasem zakoniku pise, da ne kradi, tako pise v bibliji, da ne smes krasti. Nevem zakaj tukaj omenjas "mojo" religiozno logiko.
Pa zakaj, dej mi povej, zakaj bi jaz rabil neko nategovalsko knjigo, ki bi me učila, da ni lepo krasti ali lagati? Zakaj? To je že standardna vzgoja otroka. Zakaj bi rabil knjigo?
Problem je v tem, da ti izpodbijas nekaj cesar ne poznas. Ne ves kaj pise v Bibliji, ne ves kaj ucijo vere in religije ampak to izpodbijas in pravis, da je vse izmisljeno in nesmiselno.
Glede na tvoje citate in podobno, je ta Biblija, čisto nesmiselna stvar, ker v njej pišejo neke stvari, ki so že same po seb samoumevne za življenje. Ko pa pridemo do izmišljotin, ki jih sploh ni možno izpeljati, pa Biblija(nategovalska knjiga) mrkne.
Ravno zgoraj je en vprašal, kaj se zgodi, če moliš bogu, da zadeneš loterijo, da zadeneš potovanje na Maldive, pa mu je en odpisal.. Ja pri molitvi moraš biti racionalen. Ne moreš moliti v extreme, moraš moliti za manjše stvari, recimo, da boš jutri si lahko kupil viski, da boš dobro opravil v službi.. RFOL no, pa to je samo od sebe samoumevno, ker dejansko vse to sam narediš.. rotal človek.
Ko pride pa do extremov, pa ni možno, seveda ne, ker ni nobenga, ki bi bil to zmožen izpeljati.
In vem kaj se vere trudijo učiti, tiste samoumevne stvari, ki se jih človek že po standardu uči, ampak te samoumevne stvari so le krinka, da lahko oni globlje v knjigi perejo možgane s 6 dnevnim nastankom sveta in ostalo gluparijo.
Spet posplosujes. Omenjas RKC, ki ni edina religija in omenjas RKC pred par sto leti. In tudi takrat niso kar vseh zazigali na grmadi.
So pa zažigali. S kakšno pravico? Razloži mi? V imenu "boga". Dj ne šumataj...
Kaj se dogaja na bliznjem vzhodu je irrelevanto za nek pogovor z vernikom.
Seveda .. irelevantno.. Ko pa vidiš tam na TVu, kako neizobražena muslimanka zavita v ruto pri 40°C se dere ko neka stara vešča "Zažgite Amerike, pobijte američane....".
Bolano.
Od kje hudica pa tebi ideja, da sem jaz veren in kaj so meni vbijali v glavo?
Da si veren, verjetno lahko vsak iz tvojih postov razbere. V glavo pa ti vero vbijajo od rojstva, tudi meni so jo, dokler nisem ugotovil, da je vera en navaden bulmastif. Povej mi zakaj "bog" ni obvaroval bulmastifov, ki so bili posiljeni?
A zdaj vidis v cem je problem? V nekatere stvari si preprican, jih zagovarjas in govoris kaj in kako je. Kako se obnasajo verniki, kaj pocnejo in tako naprej. V resnici pa o celotni tematiki nimas pojma, ne ves kaj ucijo vere in na cem temeljijo, kako se obnasa vecina vernikov, v kaj verjamejo in kako zivijo. Ne poznas zgodovine nastanka verskih knjig, zakaj so napisane tako kot so napisane.
Zakljucke in ugotovitve pa delas na precej majhnem vzorcu vernikov in nepoznavaju teologije.
Problem je, da vi verniki preobračate vprašanja, odgovore, ker neznate direktno postopati v pogovoru. Še enkrat ti povem. Koran ima 3 strani. Ena stran je kjer uči kako biti dobe do človeka, ena stran so pravljice, zadnja stran pa kako bodo tisti ki ne verujejo se žgali blabla.. Biblija je ista.
Prvo postopajo do tebe kot, da so relevantni s standardnimi stvarmi, ki se jih dejansko lahko učiš brez nakladanja bukve, potem že preidejo na pravljice, s katerimi ti perejo glavo(pekel, nebesa, 6 dni), potem pa ko so ti že oprali možgane, te pa prepričajo kaj delati nevernikom.
Zdej pa counteraj tale zadnji moj stavek glede nevernikov z odgovorom: "Zakaj so žgali na grmadi nevernike?", "Zakaj so kamenjali do smrti nevernike?"
Če ne piše nikjer v knjigi po tvoje, potem pa je take seljačine knjiga sama naredla. Torej lahko povzamemo, da so te nategovalske knjige eno velko zlo.
.. še za konec. Ne rabiš religije, da si dober človek. Rabiš jo samo zato, da ko narediš sranje, da se lahko opravičiš izmišljenemu prijatelju, in se počutiš bolje.
Mental disease imho.
edit:typo
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nuclear ()

IceIceBaby je izjavil:
Srbi trenutno nobenem nič nočejo. Ko so se znašali nad albanci je pa mednarodna skupnost poskusila narediti red. Ali je bilo uspešno ali ne tukaj nima veze. Ko papež hladnokrvno reče, da bo pač milijon afričanov umrlo od AIDS-a, ker se njemu gumice zdijo mimo mu pa pol sveta ploska. To je problem.
Če je avtor neznan še ne pomeni, da napisano ne drži. Lahko gremo pa po točkah, če želiš. Link sem dal zato, ker je lepo strnjeno napisano, da ne lepim 10 različnih linkov do uradnih definicij. Najboj enostavno boš zadevo rešil tako, da pogooglaš "psychosis" in primerjaš.
Razlika med znanstvenikom in vernikom je menda jasna? Vernik bi njegove trditve slepo vzel za resnico. Znanstveniki so njegove trditve poskušali dokazati. Znanstvena metoda pač.
Glej zgornjo sliko.
ad.1
si popolnoma zgrešil moj point...gre se za to, da ne moreš množico obsoditi na podlagi posameznika...ergo Haag ni obsodil Srbije za genocid v sporu z BiH...in verjetno bo isto s Hrvaško tožbo.
Kaj je papež rekel je pač rekel, njegovo prepričanje in stališče uradne RKC. Seveda je to mimo in problem, ampak verniki nimajo nič s tem, sploh ne moja stara mama. ampak dost v tej smeri, ker je debata zajadrala v neumnosti
ad.2
kar tam piše je res...je pa vprašanje ali se da to aplicirati na vernike nasplošno, kot ti počneš. Vem, da moji sorodniki ne ustrezajo nobeni kategoriji.
ad.3
v tistih časih so bili filozofi, kar je bilo znanstvenikov, so se bolj z merljivimi pojavi ukvarjali (takrat merljivimi se razume). atom seveda ne spada v to kategorijo v tistem času, danes ja, takrat ne..
ad.4
zgornja slikica danes seže do tistega, kar so zmožni v LHC poustvarit (nekaj časa nazaj je bla novica nekje o nekem časovnem okvirju...mislim da tud na ST), teorije na podlagi enačb, ki pa jih še ni mogoče preverjati sežejo malo/veliko dlje, ampak niso več v okviru slikice (pa da ne rečem, da nekatere mejijo na vero), razprava Akvinskega pa seže še naprej od tega...kako točno si potem naj z zgornjo sliko pomagam???
in seveda krux problema ki ga jaz vidim tle...ti enačiš vernika z fanatikom, oz pod vernik razumeš fanatik. ostali pa ne. tudi jaz ne, lahko me imaš za vernika, ker verjemem v "ata smrka", ampak to mi ne preprečuje, da razmišljam kako je svet nastal, zakaj smo tu...in verjamem, da se tudi kakšen vernik to sprašuje...vprašanje pa je če ti dopuščaš tako osebo še imenovati za vernika, ali pa je to že kaj drugega po tvojih merilih.
mogoče je pa težava res samo v semantiki

ZaphodBB ::
Evo en članek za vernike in nevernike.
Christopher Hitchens (Ateist!) o St. James Bible.
Upam, da bo branje tega članka nekoliko razširilo obzorja tukajšnjim kvaziintelektualcem.
Christopher Hitchens (Ateist!) o St. James Bible.
Upam, da bo branje tega članka nekoliko razširilo obzorja tukajšnjim kvaziintelektualcem.

Mislim da se argumentirane debate z verniki sploh ne da imeti, glede na to, da argumente vlečejo iz 2000 let stare knjige pravljic za lahko noč in iz laži, ki so jih dobili od najbolj pokvarjene in gnile institucije znane človeštvu. Zato je ta debata čisto nesmiselna.

Skratka očitno se ne da debatirat z vami zagrizenimi ateisti, ker udrihate podolgem in počez, mešate ekstremistične religiozne fanatike s popolnoma nenevarnimi duhovniki ipd.
Rofl. Še en dokaz, kako enostavno verniki živite v svojem svetu, zavračate dokazana dejanja duhovnikov, zavračate, kaj se je dogajalo včasih, ker so hoteli utišate ateiste.
Ni poanta, da se en papež opraviči za 2000let, ker je pač danes družba napredovala, in se morajo nekako izlizat ven, ampak je poanta v tem, da so zdaj pa le spremenili mnenje, in ne zažigajo več ljudi.
Ampak zakaj jih ne zažigajo več? Ker se bojijo za svoj obstoj, in se je nekako potrebno prilagoditi.
Za masakre pri širjenju vere, se tudi ne moreš opravičiti.
Pravite, da pobijajo v imenu vere le verski fanatiki in extremisti. Seveda, ampak kaj ko s tem dejanjem rabiš 10.000 mož, in s potem vidiš še, kako so ljudje nastrojeni eni proti drugemu, ker jim ti verski fanatiki in extremiski lažejo V IMENU VERE(ker drugače jih pomoje ne bi mogli nategovati).
Kako težko je nekemu povprečni inteligentnemu slovencu dojeti, da je tu glavno orožje RELIGIJA, povodi za vojne so religije.
Danec nariše karikaturo Mohameda, in že se 100.000 vreščečih muslimanov spravi na ulice, in zažigajo zastave? Pa kaj to je normalno?
Pa tisti, ki je zažigal Koran v USA? Da dela nemire zaradi tega, BIBLIJA ga je pa učila, da naj bo dober človek? Pa kaj to je normalno?
Kdor še vedno zanika in živi megleno in slepo v svojem svetu z ignorantskim odnosom do tega kaj se dogaja v svetu zaradi religije, da je religija orožje in povod za zlo, je res težek žebelj.
Še nekaj naj dodam za konec... Te centre sveti duh in podobne fore, ki jih imajo v Sloveniji "mladi" in "dojenčki(beri 5-12 let)" so tam nameščeni, da se imaš fajn. Imaš prav, tako. Ampak poleg tega, da se imajo fajn, jim nabijajo v glavo neke zgodbice..
Cerkev že ve kako postopati.. Rabiš nove aktiviste, ker če ne propadeš.
Globoko v trebuhu mi je težko, ko razmišljam, kako lahko človek tako bolno globoko low pade, da gre enega tepit ker je musliman in ne katolik, da ga gre klat, da ma proti homoseksualcem, ker to njegova vera ne podpira.
In najbolj.. Najbolj me jezi to.. Da Mustafin Šehid ne more vzeti Jožetove Micke samo zaradi neke mentalne bolezni, vere.

ma meni je blo pa pr verouku prov fajn, so nas učil prov luštne stvari in se mi zdi da sm kr neki koristnega potegnu od tistih nekaj let, k sm bil tam...še posebej se mi je dopadlo, k sm mogu k dopolnilnemu verouku hodit, ker sm prešprical dva razreda (sicer so se zapisniki, kdo je kdaj hodu zgubili, ampak so se potem spet našli na mojo žalost, tako da se nisem mogu izognit)
se mi je pa po drugi strani prov fajn zdelo, k je bil Škof Kramberger pr nas in je imel tisto izpraševanje pred birmo, pa sem jaz črna ovca z dopolnilnega edini odgovarjal na vprašanja, k sem bil edini, ki je mel kaj pojma. Škof je bil vidno v zadregi, k sm samo jaz stalno roko dvigaval, da bi odgovoril na njegova vprašanja...po drugi strani pa tudi navdušen, da neki mali dečko tako pametno odgovarja na njegova vprašanja
seveda mi je potem župnik, ki me je poslal k dopolnilnemu, čisto skesano podaril vodnik po svetem pismu s posebnim posvetilom mojemu znanju
se mi je pa po drugi strani prov fajn zdelo, k je bil Škof Kramberger pr nas in je imel tisto izpraševanje pred birmo, pa sem jaz črna ovca z dopolnilnega edini odgovarjal na vprašanja, k sem bil edini, ki je mel kaj pojma. Škof je bil vidno v zadregi, k sm samo jaz stalno roko dvigaval, da bi odgovoril na njegova vprašanja...po drugi strani pa tudi navdušen, da neki mali dečko tako pametno odgovarja na njegova vprašanja

seveda mi je potem župnik, ki me je poslal k dopolnilnemu, čisto skesano podaril vodnik po svetem pismu s posebnim posvetilom mojemu znanju

Rofl. Še en dokaz, kako enostavno verniki živite v svojem svetu, zavračate dokazana dejanja duhovnikov, zavračate, kaj se je dogajalo včasih, ker so hoteli utišate ateiste.Sem kje napisal, da sem vernik?
Ni poanta, da se en papež opraviči za 2000let, ker je pač danes družba napredovala, in se morajo nekako izlizat ven, ampak je poanta v tem, da so zdaj pa le spremenili mnenje, in ne zažigajo več ljudi.Veš da. Wojtyla je kot 30-letnik navijal, da vsakega nevernika takoj zakurijo, potem pri 70. letih je pa spoznal, da bi se bilo dobro prilagoditi...
Ampak zakaj jih ne zažigajo več? Ker se bojijo za svoj obstoj, in se je nekako potrebno prilagoditi.

Pravite, da pobijajo v imenu vere le verski fanatiki in extremisti. Seveda, ampak kaj ko s tem dejanjem rabiš 10.000 mož, in s potem vidiš še, kako so ljudje nastrojeni eni proti drugemu, ker jim ti verski fanatiki in extremiski lažejo V IMENU VERE(ker drugače jih pomoje ne bi mogli nategovati).Ja. In to ima veze z vero le toliko, da je ta zlorabljena.
Še nekaj naj dodam za konec... Te centre sveti duh in podobne fore, ki jih imajo v Sloveniji "mladi" in "dojenčki(beri 5-12 let)" so tam nameščeni, da se imaš fajn. Imaš prav, tako. Ampak poleg tega, da se imajo fajn, jim nabijajo v glavo neke zgodbice..Seveda, tako kot Holivud, rabiš nove gledalce, sicer propadeš. Zato pa @nuclear bolje da z zaprtimi očmi okoli hodiš, da slučajno kje kakšne zgodbice ne slišiš, ker ti bo hudo škodila.
Cerkev že ve kako postopati.. Rabiš nove aktiviste, ker če ne propadeš.
Globoko v trebuhu mi je težko, ko razmišljam, kako lahko človek tako bolno globoko low pade, da gre enega tepit ker je musliman in ne katolik, da ga gre klat, da ma proti homoseksualcem, ker to njegova vera ne podpira.Tudi meni, ampak to je spet ekstremist, ki vero zlorablja.
In najbolj.. Najbolj me jezi to.. Da Mustafin Šehid ne more vzeti Jožetove Micke samo zaradi neke mentalne bolezni, vere.A da ne? Kje v slovenskih zakonih pa to piše?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

jype ::
kst> Pomoč ljudem in nasplošno spoštovanje do vsega okoli nas nima popolnoma nobene veze z vero. To pomeni, da si pač dober človek.
Zgodovina sprememb…
- zavarovalo slike: jype ()

Energetik, na tiste tvoje enostavčne replike, je škoda zgubljat besed. Teb se prebere, da veruješ v obstoj boga, ne rabiš slepit sebe in mene.
Drugače pa glede poroke med muslimanom in katoličanko... Najd mi enega, ki bi to svoji hčeri tu v Sloveniji dovolil, pa da je čisti teist. Potem pa pridi nazaj, ko boš našel.
Povej mi, kaj se bo zgodilo, če bo hčera hotela otroka krstit.. Kaj bo musliman rekel?
Drugače pa glede poroke med muslimanom in katoličanko... Najd mi enega, ki bi to svoji hčeri tu v Sloveniji dovolil, pa da je čisti teist. Potem pa pridi nazaj, ko boš našel.
Povej mi, kaj se bo zgodilo, če bo hčera hotela otroka krstit.. Kaj bo musliman rekel?

si popolnoma zgrešil moj point...gre se za to, da ne moreš množico obsoditi na podlagi posameznika...ergo Haag ni obsodil Srbije za genocid v sporu z BiH...in verjetno bo isto s Hrvaško tožbo.
Kaj je papež rekel je pač rekel, njegovo prepričanje in stališče uradne RKC. Seveda je to mimo in problem, ampak verniki nimajo nič s tem, sploh ne moja stara mama. ampak dost v tej smeri, ker je debata zajadrala v neumnosti
Obtožujem posameznike, ki trpijo oz. celo podpirajo takšnega vodjo. Tvoja staramama se lahko tolaži, da ona nima nič s tem. Če hodi v cerkev in podpira organizacijo potem je prav tako del problema.
kar tam piše je res...je pa vprašanje ali se da to aplicirati na vernike nasplošno, kot ti počneš. Vem, da moji sorodniki ne ustrezajo nobeni kategoriji.
Se da. Če tvoji sorodniki verjamejo v boga in molijo potem spadajo v isto kategorijo. Je več oblik takih blodenj. nekateri imajo samo namišljene prijatelje, drugi pa se trudijo aktivno uveljavljati "božjo" voljo.
Sem že prej napisal. Če verjameš temu, kar ti natvezijo klerikalci si v najboljšem primeru samo neizmerno naiven.
v tistih časih so bili filozofi, kar je bilo znanstvenikov, so se bolj z merljivimi pojavi ukvarjali (takrat merljivimi se razume). atom seveda ne spada v to kategorijo v tistem času, danes ja, takrat ne..
Par ZELO pomembnih razlik je:
1. Demokrit in drugi grški filozofi so domnevali, da so zadeve sestavljene iz atomov. Za svoje domneve so imeli pač nekatere bolj ali manj racionalno osnovo. Noben duhovnik ne domneva, da obstaja bog, vsi precej agresivno trdijo, da je to pač nesporno dejstvo. Za veliko vernikov je vsak poskus dokazovanja boga celo nespodoben itd.
2. Čeprav so stari grkški filozofi običajno trdno zagovarjali svoje stališče so bili pripravljeni svoje mnenje spremeniti, če so jim predstavili dovolj dokazov o nasprotnih stališčih.
Če bodo kdaj uspeli dokazati boga (resnično dokazati) bom vanj seveda verjel. Zaenkrat nimam popolnoma nobenih dokazov ali vsaj kakšnega kolikor toliko logičnega indica, ki bi me prepričal v nasprotno.
in seveda krux problema ki ga jaz vidim tle...ti enačiš vernika z fanatikom, oz pod vernik razumeš fanatik. ostali pa ne. tudi jaz ne, lahko me imaš za vernika, ker verjemem v "ata smrka", ampak to mi ne preprečuje, da razmišljam kako je svet nastal, zakaj smo tu...in verjamem, da se tudi kakšen vernik to sprašuje...vprašanje pa je če ti dopuščaš tako osebo še imenovati za vernika, ali pa je to že kaj drugega po tvojih merilih.
Sem tudi to že napisal. Imaš vernike, ki verujejo samo zato, ker so tako pač navajeni. Ti so relativno neškodljivi, dokler se ne vtikajo v druge, čeprav je takih ZELO malo. Na drugi strani pa imaš verske fanatike.
Vseeno obstaja skupni imenovalec. Ne le, da verjamejo v nekaj nepopisno neumnega. Za svoje verovanje ne zahtevajo dokazov, ne zahtevajo rezultatov njihovega truda (npr. rezultat molitve) in nasploh kot ovce sledijo cerkvenim dogmam.
ma meni je blo pa pr verouku prov fajn, so nas učil prov luštne stvari in se mi zdi da sm kr neki koristnega potegnu od tistih nekaj let, k sm bil tam...še posebej se mi je dopadlo, k sm mogu k dopolnilnemu verouku hodit, ker sm prešprical dva razreda (sicer so se zapisniki, kdo je kdaj hodu zgubili, ampak so se potem spet našli na mojo žalost, tako da se nisem mogu izognit)
Me veseli, da ti je bilo fajn. Ampak tvoje dobro počutje nima nobene veze z vero in bogom. Za dobro družbo in otroško zajebancijo ne rabiš ne enega ne drugega.

Pat Robertson @ Wikipedia
lol /facepalm
2007: Terror attack
On the January 2, 2007, broadcast of The 700 Club, Robertson said that God spoke to him and told him that "mass killings" were to come during 2007, due to a terrorist attack on the United States. He added, "The Lord didn't say nuclear. But I do believe it will be something like that."[61] When a terrorist attack failed to happen in 2007, Robertson said, in January 2008, "All I can think is that somehow the people of God prayed and God in his mercy spared us."[62]
lol /facepalm
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Verjamete v boga? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Loža | 73288 (67369) | Marilyn |
» | [fork] Krščanstvo je v bistvu poganska vera (strani: 1 2 3 4 … 17 18 19 20 )Oddelek: Problemi človeštva | 128626 (113236) | PacificBlue |
» | Odnosi do Krščanstva v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 … 9 10 11 12 )Oddelek: Problemi človeštva | 87014 (76772) | gruntfürmich |