» »

2 perfektna igralca šaha kdo zmaga

2 perfektna igralca šaha kdo zmaga

1
2
3 4 5

Okapi ::

Drugi indic so sama šahovska pravila. Kralj ne more narediti samomora, mora ga nasprotnik ubiti.

O.

Double_J ::

Štos je v tem, da s potezo lahko poslabšaš svoj položaj. Tudi z najboljšo potezo.

Če ti nebi bilo treba nujno vedno nekaj vlečti, potem bi res beli bil v prednosti. Tako pa lahko v optimalni partiji ravno na njega pade poteza, kjer ima vsa pametna polja zaprta in mora potegniti pač slabo potezo, ki pomeni samo poraz.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

gani-med ::

Obstajajo pozicije, kjer kralj mora storiti samomor, ker je na potezi in mora nekaj vleči.
Če ne bi bilo nujno potegniti poteze, mu ne bi bilo treba stopiti v prepad.
CO2 is the elixir of life.

Okapi ::

To ni samomor. Še vedno mora nasprotnik povleči zadnjo potezo. Samomor bi bil, če bi moral beli požreti lastnega kralja, ko bi bila to edina možna poteza. Ampak mu ga ni treba - v tem primeru je remi.

O.

gani-med ::

Če se vržeš pod vlak, je to samomor, čeprav se ne fentaš sam, ampak delo dokonča vlak.
CO2 is the elixir of life.

Okapi ::

Samomor kot posledica optimalne igre po šahovskih pravilih. Če bi bila šahovska pravila drugačna, kot so, bi bila slabost prve poteze možna (ali verjetnejša), tako pa je skrajno neverjetna.

Če bi lahko beli s svojo potezo naredil samomor in izgubil, bi bila poteza več, ki jo ima na voljo beli, lahko slabost. Tako pa je IMHO nemogoče (dokazati pa seveda ne znam).

Mogoče je celo kdo dokazal, da je prva poteza prednost za belega (ne ljubi se mi tako natančno guglati), samo da pač ni nujno tako velika, da bi zagotavljala zmago.

O.

Double_J ::

Dejstvo je, da če bi lahko poljubno preskočil svojo potezo, potem bi beli 100% dosegel najmanj remi! Če tega ni, potem nima vnaprej takšnega zagotovila.

Saj ni obvezen ravno samomor... dosti je da ti gre kak laufer, ker si ravno ti na potezi kot beli, v situaciji kjer pač ni dobre poteze.
Dve šivanki...

_Dormage_ ::

Za sam šah ne vem, mogoče pa pomaga sledeča zgodba.
Mislim, da je prenesljiva, ampak nisem siguren.
Ne davno smo imeli primer pri potapljanju ladjic kjer sta 2 programa prek vmesnika komunicirala.
Vmesnik je sodil igro. Igra ni bila ravno klasično potapljanje ladjic, ampak je dovolila goljufanje vse dokler sodnik tega ne ugotovi.(da ne bi bilo dolgcajt)
Skratka pravila niso toliko pomembna, pomembno je to, da je igra imela optimalen algoritem, ki ni bil nevem kaj zahteven.
Kasneje se je izkazalo, da tak algoritem obstaja in ko sta 2 taka algoritma "igrala" med seboj je zmagal vedno tisti, ki je začel in logično zgubil je za en korak.
Prav tako mislim, da pri šahu obstaja za vsako dano potezo optimalna rešitev, in če bi v skrajnosti oba uporabljala optimalen algoritem bi zmagal beli, ker prvi začne igro.

Če bi tak algoritem obstajal bi ob prvi potezi, pred katero so vse figure ne napadane moral pričeti napad.
Ker beli že pozna optimalno potezo jo naredi. Črni nemore več igrati optimalno igro vendar igra optimalni odgovor na optimalno igro belega.
Črni ne bi nikoli mogel odigrati ofenzivno, ker če bi lahko bi beli to že predvidel in tega ne bi igral.

Drugače pa zanimiva ideja.
Mogoče, če si izmislite model, z bolj ohlapnimi pravili, manj polj in figur bi se mogoče celo dalo v praksi testirat :)

darkolord ::

Pri potapljanju ladjic je situacija precej drugačna - tam je cilj v čim manj potezah potopiti vse ladje, pa še napad in "obramba" sta popolnoma ločeni. V tem primeru je kakršnakoli morebitna poteza več VEDNO prednost - škoditi definitivno ne more.

Pri šahu pa na primer definitivno obstajajo situacije, kjer bi za enega od igralcev situacija bila boljša, če bi lahko "preskočil" potezo, a v splošnem tega ne more. Vprašanje je, ali lahko črni z optimalno igro v vsakem primeru izsili kakšno takšno situacijo... IMHO bolj malo verjetno, ni pa nemogoče.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Okapi ::

Prav tako mislim, da pri šahu obstaja za vsako dano potezo optimalna rešitev, in če bi v skrajnosti oba uporabljala optimalen algoritem bi zmagal beli, ker prvi začne igro.
Sigurno obstaja optimalen odgovor na vsako potezo. Ni pa nujno, da pripelje do zmage, povsem mogoče je, da lahko vodi samo do remija.

Prevladujoče mnenje med najboljšimi šahisti je, da optimalna igra na obeh straneh vodi do remija. Manjšina meni, da najmanj ena najboljša možna uvodna poteza vodi do zmage belega. AFAIK nihče ne zagovarja možnosti, da lahko pri optimalni igri obeh zmaga črni. Bi rekel, da že vedo, zakaj.

O.

rembrant ::

Igra bi se definitivno končala remi. To, da ima beli začetno potezo še ne pomeni nobene prednosti, ker na vsako potezo belega, lahko črni odgovori z izbiro variante, ki vodi v remi. V šahu je ravno črni tisti, ki izbira kakšna otvoritev se bo igrala, torej prva poteza belemu ne prinaša kakšne velike prednosti.

rasta ::

Statistika zmag, ki temelji na stotinah tisočev zabeleženih šahovskih iger, in je zato kar zanesljiva, ne kaže na noben tak prepad.

Na statistiko se v tem primeru ne gre zanašati, saj je pristranska (biased).
Problem je v tem, da ne moreš ločiti lastnosti sistema (gole teorije šahovske igre) in "merilnega inštrumenta" (človeških igralcev in šahovskih programov, ki temeljijo na hevrističnih algoritmih).

Mipe ::

Jasno je, da perfektnih igralcev šaha ni. Niti superračunalniki niso perfektni. Vse to je teorija.

Thomas ::

Obstaja neka zelo majhna možnost, da ima JJ prav. Vendar je zelo majhna, saj trdi, da lahko z optimalno igro zmagaš proti katerikoli začetni poziciji plus ena poteza nasprotnika. Ne moreš pa proti začetni poziciji nasprotnika sami.

To trdi in je skrajno neverjetno. Nimamo pa še dokaza, da je dejansko nemogoče.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

rasta ::

Jasno je, da perfektnih igralcev šaha ni.

Ni res. Lahko preiščeš celotni kombinacijski prostor in tako matematično dokažeš, kaj je najboljša možna strategija. To je možno pri manj kompleksnih igrah kot je npr. križci in krožci.

Lahko pa tudi najdeš kakšen "trik", s katerim prav tako matematično ekzaktno dokažeš, katera je perfektna strategija. Le da za šah takega "trika" nismo našli ...

technolog ::

Očitno je šah pri vas še vedno na socialističnem nivoju, kjer si kralja lahko pojedel ali prisilil v samomor :)

Jst sm isto rekel kot rembrandt. Se pa zavedam da taka ugibanja stojijo na zelo tankem ledu.

Hkrati pa tudi mislim, da odgovora na tole vprašanje ne bomo nikoli dobili... Kombinacij je preveč, da bi vse pregledali s kakim strojem, za matematične dokaze pa je igra preveč komplicirana.

Thomas ::

Ne, jaz pa mislim da se da. Če sam ne vidim nobene pametne ideje, še ni rečeno, da je ni. Če so osnovna pravila preprosta in končna, ni razloga, da bi bila reč neskončno komplicirana in se ji gotovo da priti do živega.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gani-med ::

Zanimiva je različica igre imenovana 'žri', kjer zmaga igralec, ki se prvi znebi vseh svojih figur in je jemanje obvezno, če je možno.
Tu je pokazano, da za veliko začetnih potez belega (naprimer d4 ali e4), črni zagotovo zmaga.
CO2 is the elixir of life.

rasta ::

[...] za matematične dokaze pa je igra preveč komplicirana.

Na to ne gre staviti. Nikoli ne veš kdaj ti bodo servirali kakšen zelo pametno zamišljen, a neočiten dokaz.

So se ljudje v preteklosti že nasmolili (npr. pri kompleksnosti množenja matrik).

Okapi ::

Če pogledaš pravila igre in poskušaš na tej osnovi ugotoviti, ali je začetna poteza prednost ali ne, je AFAIK edina prednost črnega ta, da ima pri svoji prvi potezi (in vsaki nadaljni) eno informacijo več na voljo kot beli. Še vedno je pa ves čas eno potezo v zaostanku in to je pri klasičnih pravilih precej očitna slabost. Če bi imel črni po padcu svojega kralja na voljo še eno potezo, da bi oba igralca lahko naredila enako število potez, bi bila pa ta informacija več, ki jo ima na voljo črni, verjetno odločilna prednost zanj.

O.

JanK ::

technolog je izjavil:

Ja, ja, Go sem tudi špilal :)

Ravno to me je fasciniralo, da je igra zastavljena na ta način, da več šteje človekova intuicija in strateški občutek kam postavit kamenček, kot pa gola računska moč. :)


Yup, Go je res dobra igra.

Kot zanimivost, pri Go-ju velja, da je prva poteza vredna 5 tock - tisti, ki v zrebu dobi crne kamne, zacne, hkrati pa takoj na zacetku belemu da 5 ujetnikov (tock). Pri cemer so tipicne razlike na koncu igre enakovrednih nasprotnikov nekaj tock.

antonija ::

Kot zanimivost, pri Go-ju velja, da je prva poteza vredna 5 tock

Ne zmeri, in ne povsod. Nekje je 6.5, nekje je 5.5, spreminja se skozi cas (glede na to kaksno statistiko imajo pri igrah profiji). Na zacetku (1000+ let nazaj) se mi zdi da te razlike (komi) sploh niso upostevali.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

JanK ::

Ah, res je, da *dolgo* casa ze nisem igral in sem to pisal po spominu.

antonija ::

Pa tiste .5 je skor najbolj vazno ker prepreci neodlocen izzid in spodbuja fight do zadnje tocke.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

gani-med ::

Handicap (kamni fore) je pri GO-ju običajen in naredi igro med neenakimi igralci bolj zanimivo in enakovredno.
Remi je tudi brez komi-ja (x.5 točk, ki se jih doda kot kompenzacija belemu, ker ne vleče prve poteze) zelo redek.

Pri primerjavi z računalniškim šahom, je treba omeniti, da ima GO večjo tablo 19x19 in je tako tudi preiskovalni prostor večji, kot pri šahu (8x8)
Tudi računalniki že igrajo na manjših tablah velikosti 9x9 "profesionalni" GO do visokih dan stopenj.
CO2 is the elixir of life.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gani-med ()

Imperfect ::

Kako gre že tista igra.. Začneš s cca. 100 japki na mizi in odvzemaš po največ 9 (in najmanj 1) jabolk. Kdor zadnji vzame jabolko z mize zmaga. Igra je sicer precej trivialna. Tisti, ki začne ima v 1/9 primerih (glede na začetno število jabuk) zagotovljen poraz - v 8/9 primerov pa eno idealno začetno potezo (ki ga vodi v zmago) - ostalih osem pa precej pogubnih.

Da je šah tak kot zgornja igra v 8/9 primerov je vse prej kot očitno. Možno (po mojem precej) je, da je začetna postavitev tako "lepa", da jo prva poteza pokvari..


Je pa to, da pri šahu ni poteze pass (tako kot je pri go-ju) po mojem precej velik FAIL v pravilih. Da se to ne spremeni je kriva pa mentalilteta: "če pa pri fuzbalu začnemo uporabljat tehnologijo - bo pa igra izgubila tisti svoj čar"

imHo :)

Matev ::

Je pa to, da pri šahu ni poteze pass (tako kot je pri go-ju) po mojem precej velik FAIL v pravilih.


pri šahu je prav da ni poteze pass...
Zugzwang @ Wikipedia


lahko pa izdelaš novo verzijo šaha kjer bo ta poteza možna

antonija ::

Go pac nima nekega specificnega konca in so passi tam zato da se igra lahko konca ko se oba igralca s tem strinjata. Da bi pa pri go-ju vmes izpustil potezo ker bi s tem kaj pridobil se pa IMO ne more zgoditi, razen ko si ocenil da je igre ze konec in da je vse odloceno.

Sah ima za cilj umor nasprotnikovega kralja in to je to. Nobenega konsenza o koncu igre ne rabis.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Grey ::

Zmaga tisti, ki zadnji premakne figuro, če ni rezultat Pat hehe.

Šah ima končno število variacij tako kot vse igre. So izračunljivi in nekateri vodijo v izgubo belega, nekateri črnega, nekateri pa v neodločeno. Tako, da bi najverjetneje bil rezultat praktično vedno neodločeno, ker oba igrata po najboljših močeh v smeri zmage.

Thomas ::

Very on topic. Črni v inicialni poziciji izgubi, proti takole postavljenim belim v 2 potezah.



Pa so bele naredile 15 potez po otvoritvi. Zaprta pozicija ni tako močna, kakor mislijo šahovski začetniki, to je povedal že Milan Vidmar.

Hočem rečt, za nujno zmago črnega, praktično ni šanse. Double_JJ, revidiraj svoje stališče!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

T-h-o-r ::

problem pri zaprtih pozicijah je ta, da nimaš manevrskega prostora doh
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Matev ::

Very on topic. Črni v inicialni poziciji izgubi, proti takole postavljenim belim v 2 potezah.


črni zgubi v prvi potezi belega

Df4xf7++

če se gremop po pravilih da prvi vleče beli

Thomas ::

Sej ne vleče beli. Beli je naredil 15 potez in zdaj je črni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

A to je kak dokaz... to nič ne pove. Zložit bele figure ravno tako, da dajo mat v eni potezi.
Dve šivanki...

Thomas ::

Še enkrat pove, da začetna pozicija ni tako močna(, kot šahovski začetniki mislijo).

Sicer ni dokaz, je pa še en indic, da ko narediš kakšno začetno potezo, svojo pozicijo ojačaš.

Kako naj črni nujno premaga bržkone močnejšo pozicijo (belega)?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

Nobena pozicija ni močna če glede na njo, namenoma in poljubno zložiš figure.

V realni igri pa to ni možno. Situacija, ki si jo pokazal je v nasprotji s šahovskimi pravili.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

Thomas ::

Nobena pozicija ni močna če glede na njo, namenoma in poljubno zložiš figure.


Ne gre za poljubno zlaganje, ampak vlečenje 16 potez (1. a4 2. Na3 3. h4 4. Nf3 5. d4 6. Nd2 7. Rh3 8. Nac4 9. Raa3 10. Ne4 11. Qd2 12. Rhf3 13. g3 14. Bh3 15. Qf4 16. Rae3) iz začetne pozicije belega. S to omejitvijo, da celo nobena ne gre na drugo stran. Če bi šla, bi bila absolutna premoč dosežena že dosti prej.

In ti zdaj praviš, da vsako vlečenje figur morda belega oslabi na začetku? Šele kdaj, po tvojem, ga začne krepiti?

Predpostavljaš neko padanje moči, ampak vidiš se to najmanj obrne v premoč.

(Če kej štekaš, OK, sicer OK.)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

Sej to se razume... figure belega so postavljene po pravilih. So pa zložeme poljubno, kot da nasprotnik nebi nič oviral njihove postavitve. To je vedno tako v hipotetičnih primerih.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

Double_J ::

Ti nastavim figure belega tako, da črni iz začetne pozicije z eno potezo naredi šah mat?

Kak dokaz je to? Niti ni dokaz, še indic ni.
Dve šivanki...

Thomas ::

Črni nič ne ovira prve poteze belega. Beli naredi kar hoče.

Predpostavimo, da ima beli neoviranih več (denimo X) potez. Z vsako se njegova moč poveča, tako da je po X potezi beli že nujni zmagovalec.

Ti si pa više trdil, da mu moč po prvi potezi morda pade.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

donfilipo ::

Ljudje igrajo šah z ocenjevanjem pozicije. Bolj ali manj slabo. Ker pač ne ocenjujejo vseh možnih potez. Ampak le droben delček po intuiciji.

Programi so danes že veliko boljši. Vendar še vedno, lahko samo ocenjujejo pozicijo po povlečenih recimo 20 pol-potezah. Tako en program po pol-potezi, oceni pozicijo drugače kot drugi in vleče drugo linijo razvoja igre. No kljub temu se zdi, da boljši so programi, in več časa imajo za kalkulacijo, v igri sam s sabo vedno pogosteje remizira. Pa seveda ne goljufa. Če mu še odklopimo stoletja človeške kalkulacije (to je knjigo otvoritev) pa sploh. Ampak, s tem ga za čuda 'hendikepiramo'.

Če pa bi imeli Mašino, ki bi zlahka premlela vse možne kombinacije, je pa ena sama ultimate partija za najboljši algoritem ocenjevanja pozicije. In ko bi imeli to ultimate partijo, bi lahko 'skalibriali' različne algoritme tako, da bi vedno šli igrat to partijo. In na koncu bi bila razlika samo v času kalkulacije, oziroma potrebnih strojnih korakih.
S kančkom tega se je tudi ubadal Thomas, le da dvomim, da je kdo s 'Critticalu' podobno rečjo šel gladit svoj 'chess engine'. Pa bi moral.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Double_J ::

As explained below, chess theorists in recent decades have continued to debate the size and nature of White's advantage, if any. Apart from Berliner, they have rejected the idea that White has a forced win from the opening position. Many also reject the traditional paradigm that Black's objective should be to neutralize White's initiative and obtain equality.
Dve šivanki...

Thomas ::

Pozicija enega je močnejša od pozicije drugega, če za obe poziciji postaviš optimalnega igralca in igralec izza prve pozicije zmaga.

So rahlo odprte pozicije, ki so močnejše od zaprte, to smo videli.

JJ pa trdi, da je vsaka pozicija odprta samo z eno potezo, MORDA slabša od zaprte pozicije. To je dilema tele teme.

No ja ... zdej je mal omehčal stališče, vidim.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

Ja kaj, neizpodbitno dejstvo je, da imaš pozicije v šahovski igri, kjer tisti ki prvi vleče potezo zagotovo izgubi. Če je navrsti beli bo izgubil, če je navrsti črni bo izgubil.

Možno, da je tudi začetna pozicija pač ena izmed teh.
Dve šivanki...

Mipe ::

Poanta šaha je ravno v tem, da nasprotniku onemogočiš gradnjo močne pozicije, medtem ko gradiš svojo.

donfilipo ::

Teoretičari šaha i filozofi, bi morali pustiti igrati kako mašino z ELO-jem 3300 (s čimer Anand izpade Patzer;((:) kakih 1000 partij in bi ugotovili, da je, kot je nekdo že napisal kakih 95% remijev, od preostalih 5 procentov pa bi bilo rahlo več zmag belega. In koliko več, bi razorožilo vse teoretiziranje filozofskih poprdevanj:).

Normalna začetna pozicija je minimalna prednost za belega zaradi iniciative 1.poteze in poltempa. Ta prednost je tako minimalna da se praktično izgubi pri normalnem šumu igre. (pomeni za kanček različni kalkulacijski časi za isti engine so dovolj). Kaj šele za 2 različna algoritma ali igralca.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Thomas ::

Normalna začetna pozicija je minimalna prednost za belega zaradi iniciative 1.poteze in poltempa. Ta prednost je tako minimalna da se praktično izgubi pri normalnem šumu igre. (pomeni za kanček različni kalkulacijski časi za isti engine so dovolj). Kaj šele za 2 različna algoritma ali igralca.


Se je nemogoče ne strinjat! Kar trdi JJ, je to, da morda lahko črni vedno zmaga, ob optimalni igri obeh.

Jaz mu pa pravim, da bi to pomenilo, da se beli s prvo potezo vedno fatalno oslabi. Čeprav je nesporno, da še nekaj dovoljenih potez, belega absolutno okrepi.

JJ prepostavlja en tak deepening s prvo potezo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

According to game theory, playing second may be advantageous because White has to reveal his hand first.


Uradno stališče.
Dve šivanki...

Thomas ::

Tvoje uradne stališče? Kdo ima v šahu kakšna uradna stališča?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

To je uradno stališče... glede šaha zaenkrat, torej da so možni vsi trije končni izidi. Nobeden ni izločen, ker če bi bil bi to pač vedeli.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()
1
2
3 4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Šahovski problem - mat v dveh potezah (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
19119498 (7941) msjr
»

V šahu čedalje več remijev, prednost belega pa ostaja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7225923 (18858) Jst
»

Šah - remi (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17622709 (19212) Yosh
»

Kasparov vs. Fritz 8 (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
27317396 (14310) Thomas
»

Kasparov vs Junior (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
18314340 (11201) Thomas

Več podobnih tem