» »

Študentsko delo -> "malo delo"

Študentsko delo -> "malo delo"

««
5 / 12
»»

fosil ::

Tiste dodatne vrste so bolj v smislu različnih statusov, recimo samostojni podjetnik, samostojni umetnik, status kmeta in podobno.
Tako je!

SmeskoSnezak ::

Vseeno, kje si lahk o vsem tem preberem.
@ Pusti soncu v srce... @

hendriks ::

Reklamo za tole sem zadnjič videl
nad pisoarjem v Areni. Mobilizacija iz strani ŠOS-a se očitno začenja.
Lopovi!

mihaf ::

Naslov v Financah: Študenti in delodajalci v bran študentskemu delu

Naslov pove vse, študentom pa ne potegne. Kdaj pa so se delodajalci potegovali za nekaj, kar je v dobro tisti, ki delajo?

Ne razumem študentske kratkovidnosti, res.

hendriks ::

Jaz tudi ne, oz. jo razumem, saj jim je ŠOS do popolnosti opral možgane.
Pralnica se bo nadaljevala na majskih igrah, študentski tržnici ipd...
Se sprašujem, kaj lahko storimo?

BlueRunner ::

Največja kazen za študente, ki ne vidijo zakaj je ukinitev študentskega dela za njih dobra, je to, da se ga pusti. Še prekmalu bodo spregledali in takrat bo za njih že prepozno.

Konec koncev naj bi to bila prihodnja intelegenca te nacije. Če niso samo sposobni vpogleda v te stvari, potem jim ga tudi drugi ne moremo vsiliti. Mislim pa, da jih veliko, če ne celo večina, čisto dobro razume kako stvari stojijo.

Zgodovina sprememb…

hendriks ::

BlueRunner je izjavil:

Mislim pa, da jih veliko, če ne celo večina, čisto dobro razume kako stvari stojijo.


Not so sure. Na Facebooku ima tale grupa več kot 5K
članov. Je pa res, da je večina njih včlanjena samo zato, da so zraven..

dolenc ::

Lej jasno je da sistem študenskega dela kakeršen je sedaj ni najbolši.

Vendar pri nas se nikoli nič ne poštima, samo ukine se, naredi nekaj novega in ko pogruntajo lukne v novem sistemu se tega ukine in spet.....

Potrebno bi bilo obstoječ sistem poštimat, da ne dopušča možnosti iskoriščanja s strani delodajalca. Študenti so pa tako in tako odvisni od pogojev, ki jih delodajalec postavi. Tudi študenski status ne moreš vlečt v nedogled imaš leto ponavlanja in en prepis, potem si pa zunaj ali izredno.

Šoš oz šou bi bilo potrebno restruktorirat, kot je že nekdo predlagal, prostovolna članarina, kdor ne vidi koristi od organizacije jih pač ne plačuje.
Brez omejitve dela, če hoče študent delat, hvala bogu, jaz odkar delam ob študiju malo drugače gledam na študij, lahko si pa samo "študent" in se prešvercaš čez študij in si na koncu... Nezanimiv, neuporaben.

Dejstvo je da ni vsak dovolj zrel, da te zadeve vidi pri letih ko začne študirat, tudi jaz sem rabil malo da mi je potegnilo :). Sicer je teško kombinirat oboje, vendar se da, znanja, ki jih pridobim na delovnem mestu jih pač ne bi mogel pridobit samo z študijem, kombinacija obojega pa je odlična.

Sicer se kaj dosti ne sekiram glede sprememb, jaz vem da bom potem zunanji sodelovec preko spja, plačo bom imel isto kot sedaj(no upam da kej višjo :D), delodajalca bom koštal malo več, vendar še vedno bistveno manj kot če bi bil redno zaposlen in vsi bomo veseli :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dolenc ()

kogledom ::

@dolenc
Vse kar si napisal so "poštimali". Zdaj ne bo več študentov za 2-3 leta, ki niso naredili niti enega izpita, da so lahko delali preko študenta. KEr jim bo brezveze plačevat šolnino. Po končanem študiju se ti bo mudilo poiskat full-time job, ne pa tako kot zdaj, ko si preko študenta zaslužil več...
Najbolj pa bodo nastradali tisti, ki so sedaj preko napotnic vlekli več kot 500EUR/mesečno. Ampak "pravih" študentov je tukaj vmes resnično malo. Bo pa več štipendij (vsaj ubljubljajo, upam da res) - za prave študente.
Povej mi torej eno stvar, ki bo za "študenta" ne-ŠOUvovca tako neugodna?

dolenc ::

Kar se mojega primera tiče je vseeno, na začetku sem bil tudi sam proti temu, namreč zaslužim preko 500eur in tako jih pač ne bi mogel(stroški mojega bivanja v lj so ravno okoli 500eur, ko delam malo več še kak evro ostane, ko delam malo manj in več študiram, je potrebno še kaj dodat zraven :D), potem sem pa malo povprašal v kakšni smeri razmišljajo v podjetju smo prišli na debato z spjem in vidim same prednosti v tem, zame seveda, za podjetje bo malo slabše, pa tudi jih ne bo bolelo :)
(ps. do predkratkim sem s tem kar sem zaslužil, ravno pokriv stroške bivanja v lj (tukaj delam), študiram v drugem kraju, vendar se mi glede na pridobljeno znanje in izkušnje splača)

Za dela kot so pa kakšno anketiranje, raznašanje letakov, promocije, torej priložnostna dela, kjer je manj delovnih ur (vseeno lahko za vikend nabiješ več kot predlaganih 14) pa je problem, njihova postavka je krepko nad novo predlagano 8eur bruto znese verjetno okoli 5-6eur neto. Tak se bo pa malo težje preživel, oziroma bo lahko delal zastonj, v trenutnem sistemu pa lahko še kdaj na kako pivo skočiš.
Če prepračunaš 14ur * 4 tedne * 6eur = slabih 340eur, kar je za bivanje v lj občutno premalo in bo marsikateremu onemogočilo študij(lj je za primer ker pač poznam zadeve).

Čist tko en primer z glave, verjetno bi jih pa lahko še več naklepal.

Štipendiranje je sedaj slabo in tudi potem ne bo nič bolše, v našem gospodinstvu je zaposlena mama, z ne neko bajno plačo (kmalu jo bom jst presekov :D) in nisem upravičen do štipendije, če bi pa že bil, bi bila ravno dovolj, da mi pokrije stroške za bencin :), brez dela ne bi mogel študirat drugje koker doma, torej tudi ne bi dobil službe, ki jo imam in še en kup verižnih bi bilo v mojem živlenju...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dolenc ()

kihc ::

500EUR mesečno je kar huda ...
x

dolenc ::

Ja se strinjam sam tolk znese, sobo imam svojo (rabim svoj mir :), to pride največji strošek), potem pa bencin, hrana(juhu), potem pa še pač ostale stvari, telefon, kej na avtu crkne, kak zvezek je dobro met, kej za oblečt itd... :)

Nisem čist tipični študent na minimalcu, sam pač ko pridem domov mi ni glih do tega da pridem v kmš kjer ima cimer fešto v sobi, za jest je ratalo drago, greš v merkator pa si nabaveš za par dni hrane pa si ob 30eur :D, prevoz rabim svoj ker če bi se s trolo vozil bi lahko preživel 3 ure samo na troli itd...

Ampak to se že ne nanaša na temo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dolenc ()

kogledom ::

8EUR boš dobil ven, prispevke posebej plača delodajalec, kot je bilo to dosedaj. 728*8=5824/12=485EUR/mesec v povprečju boš lahko zaslužil. Max urna postavka tudi meni ne ugaja, imam zdaj preko študenta višjo. Pač kompenziraš z več urami, si pa omejen na 5,8kEUR/letno. Je pa res, da bi lahko dobil redno zaposlitev samo zaradi študija tega ne zmorem. Zaradi Zoisove štipendije tudi ne smem odpreti firme (popoldansko delo) in imeti drugih dohodkov kot preko študenta. Bo treba pač doštudirat. Zdi se mi pravilno, da te sistem prisili čimrej doštudirat. Sam sem študent in sem mnenja, da je potrebno študentom nekaj ugodnosti vzet in študente postaviti na realna tla. Ni prav, da nam zdaj kot študentom gre bolje, kot potem prvo leto kot zaposlenemu - to mislim predvsem na ugodnosti, ki nam jih trenutna ureditev študentskega dela nudi.
Z novim zakonom o malem delu bodo trg dela dosti bolje uredili.

kihc ::

Jah sej čist razumem, sam fora je da imet svoj avto + lastna soba je kar precejšen luksuz.

ŠOU pa vso zadevo eksponencira in prikazuje kot da bomo študentje zdaj umirali od lakote.

//edit

Je pa itak še precej "lukenj", ki se jih če imata študent in delodajalec resen namen izkoristita. Lahko ti da štipendijo, in ti pač malo več delaš pri njem. Lahko ti da službeni telefon itd ...
x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kihc ()

kogledom ::

ŠOU ukinit in ta denar razdelit kot štipendije. Naj ima vsak študent štipendijo. Za vsak letnik ti pripada eno leto štipendije. Torej če se prepišeš in si za 1. letnik že dobil štipendijo je potem pač ne. Ko prvi letnik narediš dobiš štipendijo za drugi letnik, če se vpišeš naprej. Tisti ki zabluzi lahko torej od države pokasira največ 1 leto štipendije. Štipendija, bi se morala v 2. letniku opazno dvigniti, torej tisti, ki so študij resno vzeli naj jim bo to omogočeno. Če študij končaš v rednem roku, naj sledi nagrada. Čemu vleči absolventa? (Gledano s strani države, ki te financira) Če imamo ob tem še malo delo smo vsi zmagali, samo večni študenti so na šlabšem.

dolenc ::

Študentje pri trenutnem sistemu sploh niso problem, bol je problem pri delodajalcih, ki študensko delo preveč izkoriščajo.

Jaz osebno nimam kompleksa mučenika, kjer, če te celo živlenje nekdo biča te more pa še zdej, lepo bi bilo, da enkrat če delaš, da lahko živiš, ne pa da živiš zato, da delaš(kot je v naši državici). Pa tudi od študenskega živlenja je lepo kaj imet, ne samo da si v predpripravah za nadalno suženjstvo, ki te čaka do 65 leta, potem si pa za odstrel.

Glede postavke mislim da je bilo 8eur bruto omenjenih, hudo se pa nisem poglabljal v zadeve :)

Za šou izgublat besed je pa tko brezveze.

Kogledom, sej razmišlaš pravilno, samo do predlaganih sprememb ni prišlo ker nekoga moti da je "sistem" slab, ampak nekoga moti, da imajo oni premalo koristi od tega. Da bi pa novo pridobljeni denar porazdelili, hja, jst ne poznam primera ko bi se to zgodlo, res pa da sem še mlad :)

JanezekNovak ::

Prvo kot prvo ta predlog je zanekrat še najboljša opcija do sedaj!

Evo še en predlog za študentsko delo in študij.

Študentsko delo se ukine.

Vsak študij je plačljiv (približno 8.000 EUR na letnik (bi se dalo še debatirati o tej številki)).

Država, da vsakemu študentu 500 EUR štipendije in plača teh 8.000 EUR študija.

Če ne narediš letnika v rednem roku (1 leto) vrneš (8.000 + 500 * meseci študija) z obrestmi državi.

Ko narediš letnik, se v naslednjem letniku zgodba ponovi.

Kakšna misel glede tega!?
http://www.euroairsoft.com/

bluefish ::

Nikakor.
Predlagana šolnina je še v primerjavo s trenutnimi vsaj še enkrat višja, štipendija 500EUR pa za en kup študentov nima smisla.
Za prvi letnik morda predlog še razumljiv, da pa bi se v vsakem tresel za vračilo, pa absolutno odpade. Poleg tega so velike razlike v težavnosti med fakultetami.

Matako ::

Po mojem je še vedno boljši "angleški" sistem. Dobiš posojilo, pod zelo ugodnimi pogoji in z odlogom plačila. Če si dober, ti ga država plača, sicer ga moraš vrniti. Možne so tudi vsi odtenki vmes (da dobiš nazaj proporcionalno od uspeha, kako hitro doštudiraš ipd.)
/\/\.K.

kogledom ::

Ne to ne bo šlo skozi, bodo vsi igrali na karto, da mora bit študij za vse, ne samo za bogate. Do zdaj se je sistem dal zelo izkoriščat, samo to bi bilo treba omejit. Za začetek.
Je pa res, da bi po sistemu, ki ga predlaga Matako marsikdo bolj gledal tudi na to, kakšne so možnosti zaposlitve in ne samo iskal bližnjico do diplome. Nekateri študiji danes žal ne zaslužijo svojega imena, pa vseeno prideš do diplome.

Karaya 52 ::

Zanimivo je ogorčeno nasprotovanje predlogu ki ga je dala prejšnja vlada, medtem ko je danes podpornikov obstoječega sistema veliko manj. Na "črni petek" so uspeli porisati kup bajt v centru Ljubljane, danes je to le še spomenik neumnostim in opomin naslednjim generacijam. Recimo kot ogorčeno nasprotovanju reformi dela (za časa prejšnje vlade) in pisunjenje Svetlika o pogromu socialne države, danes pa copy/pasta večino Drobničevih predlogov. Od kod drastičen preobrat? Je levici zmanjkalo materiala, je brez vizije? Zakaj se odreka osnovnim načelom, ni rešitev v višjih davkih in neomejeni socialni varnosti? Zakaj nas druge države prehitevajo po obeh straneh in kdo bo prevzel odgovornost za miniranje reform med leti 2004 in 2008? Mogoče komentar Matthaia?

BlueRunner ::

Pretekla opozicija je (zaradi prevelike obsedenosti z oblastjo) počela enake bedarije, tako kot jih počne tudi današnja. Namesto trezne in tehtne opozicije imamo že dva mandata zaporedima samo opozicijo, katere edina misija je nasprotovanje poziciji. Ne glede na vse argumente ali protiargumente.

IMHO je to posledica tega, da smo imeli v preteklem mandatu enorodno koalicijo, tako kot jo imamo tudi v tem mandatu. Zato se vsaka debata na koncu izrodi v partizane in domobrance. Če bi bila koalicija mešana, kot jih je nekako znal sestavljati Drnovšek, bi bila danes v opoziciji vsaj ena leva stranka in v poziciji vsaj ena desna stranka. To bi vse debate IMHO naredilo za mnogo bolj produktive. Tako pa se igramo blokovsko politiko, kjer je strategija "požgane zemlje in porušenih mostov" za vse strani sprejemljiva... povzročena škoda pa nobeno stran ne zanima.

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

Zakaj nas druge države prehitevajo po obeh straneh in kdo bo prevzel odgovornost za miniranje reform med leti 2004 in 2008?


Itak da zloglasna udbaška rdeča komunistična mafija. Kdo drug le? Bogi revček Janša itak ni mogel nič proti murgeljskemu palčku in lutkarju. Mater ste dolgočasni s tem...

Od kod drastičen preobrat? Je levici zmanjkalo materiala, je brez vizije?


Iz nujnosti. Al kaj resno spremenimo, al pa gremo do dna, skupaj z raznimi Grčijami. Prejšnja vlada je mela lukzus konjukture (in sploh ni jemala resno opozoril, da ne bo večno trajala - konjuktura in vlada), tale pa operira v gospodarski katastrofi. Kaj češ pol narest? Kar se tiče zloglasnih propadlih reform pa sam tole - leta 2004 revolucije nismo rabil. Janša je pa bailal takoj, ko mu je rejting malo padel. Sej so mu po hitrem postopku vsi reformatorji pobegnili. In pejd danes vprašat določenega JP Damjana, kaj si misli o resnosti Janše takrat. Jaka muda, ni kaj.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

bluefish ::

Iz predloga se umika max urna postavka: http://www.delo.si/clanek/102356

kogledom ::

Bolj logična izbira. Čeprav 6000/728 = 8,24 torej velike razlike ne bo.

k4vz0024 ::

Ko sem opozoril, da so študentom po 26. letu vzeli pravico do zdravstvenega zavarovanja se nihče ni razburjal, sedaj ko je leva vlada posgla po omejitvi dela je pa cel halo nastal.... Zgleda da je pri nas leva samo še leva al bo postala desna. No potem pa bo čas grmad, bog vam pomagej slovenceljni:D

BlueRunner ::

študentom po 26. letu vzeli pravico do zdravstvenega zavarovanja

Verjetno si mislil brezplačnega zdravstvenega zavarovanja.

Če si pri 26. še vedno študent, potem malo razmisli kaj počneš... to je 8 let študija! Če je vse OK, potem govorimo o (stari) diplomi + magisteriju + polovici doktorata. Če si bil 4 leta v bolnici, pa lahko še vedno spraviš pod streho diplomo.

Če pa pri 27. študiraš kako boš doštudiral, potem pa tega ne rabiš početi na tuje stroške, ampak si lahko zavarovanje urediš tudi sam. Osnovnega ti uredi socialno ali pa občina, dodatnega pa boš moral spraskati skupaj cca. 22EUR.

Tarzan ::

160 ur po 8 EUR znese 1.280 EUR. Kar se mene tiče bi bilo prav, da tudi postavka ostane. Študentje so vedno radi proti, pa naj jih hujska kdor hoče. :)

k4vz0024 ::

BlueRunner, ti si zgrešil poanto. Bistvo pr. države je, da ne sme vzeti pridobljenih pravic za nazaj.

BlueRunner ::

Res je. Ne sme jih. Ne štekam pa katere pravice je država vzela za nazaj...

Tarzan ::

Seveda lahko, zakaj pa ne? Pride na oblast Boško Šrot in ukine obdavčitev za tajkune, hkrati pa obdavči največje reveže. Ko pride na oblast Janez Novak, kmet, Bošku ne more več povišati davkov?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tarzan ()

k4vz0024 ::

Pravico do brezplačnega zdr. zavarovanja so odvzeli vsem študetom v trenutku, ko so imeli status rednega študenta. Če bi določili neko predhodno obdobje potem to ni sporno, tako pa so spet ustvarili nove "izbrisane". Lahko pa bi določili, tisti, ki v trenutku uvljavitve zakona imajo status študenta, le ti obdržijo pravice, dokler ne dokončajo študija. To bi bilo dopustno. Spreminjajanje socialnih prAVIC JE DOPUSTNO, če se te spreminjajajo postopoma, ne pa ad hoc. Ta država bo še veliko plačevala za svoje grehe, izbrisani, Kramarjeva dav. obveznost, so šele začetek. Ne bi se čudil, če bi Prijatelja spoznali za nedolžnega, pol bodo pa mastne odškodnine.....Da sem imel prav s pravne plati je lep primer LPP, kjer smo jih pritisnili in sedaj žetone nalaga na Urbano. :D

k4vz0024 ::

V naši državi vsakokratna poltična olgarhijavleče všečne poteze svoji volilni bazi ali celo v korist svojim, pri tem pa mirno pozabi na pr. državo, saj bodo itak za njihove grehe plačevali davkoplačevalci>:D

BlueRunner ::

Pravico do brezplačnega zdr. zavarovanja so odvzeli vsem študetom v trenutku, ko so imeli status rednega študenta.

Če so bili prestari, potem so jim vzeli pravico za naprej. Ne pa za nazaj. Če je bil nekdo star 30 let, ko so to ukinili, verjetno ni rabil vračati zavarovanja za pretekla 4 leta. To bi namreč pomenilo ukiniti pravico za nazaj.

Če bi določili neko predhodno obdobje potem to ni sporno, tako pa so spet ustvarili nove "izbrisane".

Prehodno obdobje je bilo. Če rečem na pamet, je bilo najmanj 15 dni od objave v uradnem listu. Morda pa celo več.

Tudi izbrisani niso bili izbrisani za nazaj, ampak od dneva odvzema pravic naprej.

Lahko pa bi določili, tisti, ki v trenutku uvljavitve zakona imajo status študenta, le ti obdržijo pravice, dokler ne dokončajo študija.

Lahko bi. Vendar pa to ne pomeni, da so komurkoli karkoli vzeli za nazaj.

Spreminjajanje socialnih prAVIC JE DOPUSTNO, če se te spreminjajajo postopoma, ne pa ad hoc.

Minimalno plačo lahko podjetja dvigajo postopoma v roku celega leta. Težko bi našel zaposlenega na minimalcu, ki bi menil, da je ta postopnost poštena.

Ja. Marsikaj bi lahko storili drugače, vendar pa to niso argumenti, ki bi potrjevali mnenje, da je zakon deloval za nazaj. Ker ni.

Da sem imel prav s pravne plati je lep primer LPP, kjer smo jih pritisnili in sedaj žetone nalaga na Urbano.

In načrtuje ukinitev plačevanja z gotovino, ker se to preveč zlorablja za izogibanje kontroli. Vendar tudi to ne bi bilo delovanje za nazaj. Kar si uspel s svojimi somišljeniki doseči je posledico za naprej.

k4vz0024 ::

V primerih, ki sem jih naštel gre za t.i nepravo retroaktivnost, katera sega v sfero pričakovanih pravic. Torej če pričakuje nekdo, da se mu ne bo poslabšal pr. položaj v prihodnosti na podlagi obstoječe pravice, pa se mu pr. položaj poslabša gre za primer neprave retroaktivnosti, ki v pr. državi ni dopustna. Tako kot ti razlagaš, da gre odvzem pravice v naprej v primeru obstoja pr. položaja je pogosta zmota, ki temelji na principu, da gre jemanje pravic v naprej, ker v trenutku, ko pride do poslabšanja nosilec pravice nima nobene pravice iz katere izhaja pravica v bodoče. Poenostavljeno rečeno, če nekdo nima neke pravice, ali pr. položaja iz katere bi se mu bo poslabšal pr. pložaj, potem lahko govorimo o odvzemu pravice za naprej. Nikakor pa ne v primeru, ko nekomu, ki ima določen pr položaj pa se mu z zakonom poslabša njegov položaj to ni odvzem pravice za naprej, ampak poseg v že pridobljeno pravico. Je pa neprava retroaktivnost malo poznana zadeva.

"Prehodno obdobje je bilo. Če rečem na pamet, je bilo najmanj 15 dni od objave v uradnem listu. Morda pa celo več." To ni prehodno obdobje pač pa vacatio legis, ki je načeloma dana za vse na novo sprejete zakone. Prehodno obdobje je obdobje od enega do več let v katerem za pridobljene pravice velja zakon pred novelo.

Kar se tiče ukinitve plačevanja z kovanci je spet sporno, ker je zakonito plačilno sredstvo euro......

k4vz0024 ::

Minimalno plačo lahko podjetja dvigajo postopoma v roku celega leta. Težko bi našel zaposlenega na minimalcu, ki bi menil, da je ta postopnost poštena.


Spet ta pogled je napačen, ker za delovno zakonodajo veljajo drugačna načela, ki pa se seveda pri nas ne spoštujejo. Postopnost sprememb velja samo v primeru, da gre za korist delavca in ne delodajalca. To kar navajaš nima nobene povezave z postopnostjo uveljavljanja pravic, pač pa gre za kršenje načel socialne države in še kaj.....

BlueRunner ::

Torej če pričakuje nekdo, da se mu ne bo poslabšal pr. položaj v prihodnosti na podlagi obstoječe pravice, pa se mu pr. položaj poslabša gre za primer neprave retroaktivnosti, ki v pr. državi ni dopustna.

Ne moreš reči, da ni dopustna. Če rečemo, da se gre za nepravo retroaktivnost (čeprav sam te tukaj res ne vidim), ta ni sporna, če ne gre za arbitrarne spremembe, temveč za spremembe z nekim javnim interesom. Mislim, da se bi dalo v tvojem primeru pokazati javni interes in s tem opravičiti poseg tudi, če bi pristal na mnenje, da je to neprava retroaktivnost.

Sicer pa ne vem zakaj niso bili tako trdni argumenti predstavljeni na ustavnem sodišču. Konec konecv si verjetno kot študent ali starš študenta imel pravni interes za ustavni spor.

k4vz0024 ::

Javni interes tu ne more biti izkazan, ker gre za manjšino oz. malo številno skupino študentov.

Mislim, da so celo poskusili pred US, vendar se US s tako argumetacijo, kot so jo predstavili sploh niso ukvarjali.

k4vz0024 ::

Kot sem zapisal, teorija oz. institut neprave aktivnosti, je pri nas malo poznan in ignoratia iuris nocet.8-)

Do dokončanja doktorata imam še leto dni in preden bi odločili bom jaz že drugod...

BlueRunner ::

Nisem mislil tako v smeri dokazovanja, da bi imeli študenti javni interes za ohranitev. Mislil sem na nasprotno: javni interes mora biti izkazan v smislu, da je posledica v javnem interesu. Kontra od tega, kakor sem te prebral. Če pristanem na tezo, da gre tukaj za nepravo retroaktivnost, seveda. V to bi me moral še prepričati.

Zakaj pa jim je US zavrnilo zahtevo, pa je verjetno že druga težava.... če si dovolim zloben komentar: ŠOS verjetno ni imel dovolj denarja za najeti katerega izmed bolj izkušenih odvetnikov na tem področju. Čeprav kdo bi danes vedel kdo točno je kaj počel l. 1995 - 1996. Če se ne motim so se takrat nekje dogajale te spremembe.

k4vz0024 ::

Ne vem, kaj naj ti še povem, da te prepričam. Da ne bi šlo za pričakovana upravičenja pravic je nemogoče zanikati. Lahko mi postaviš vpr. pa ti bom pskušal odgovoriti.

Lahko mi pošlješ tudi vpr. na ZS.

BlueRunner ::

Zakaj bi študentski status za seboj avtomatično potegnil pričakovana upravičenja iz naslova socialne varnosti? Razumem v kontekstu nekega dogovora, ampak študent ni "vstopil v status" zaradi pravice brezplačenga zdravstvenega zavarovanja. Študenta vidim kot upravičenca do iz naslova pravic do obiskovanja predavanj, opravljanja izpitov, brezplačnega študija (gledano ozko v smislu šolnine), ... ne pa npr. kot osebo, ki vstopa v status zaradi razloga socialnih transferjev.

k4vz0024 ::

Zato, ker ima za čas študija pravico do socialne in zdr. varnosti.

k4vz0024 ::

Namen študija, je študij sam, ne pa nekdo mora poleg študija skrbeti za ekistenco. Če se nekdo ukvarja z eksistenco težje kvalitetno študira, načeloma. So tudi študiji, kjer se zraven lahko brez problema dela. Seveda so izjeme, ki poleg študija še delajo. Če gre za urbano območje in ima študent tam tudi fakulteto in še delo je to uresničljivo. Če pa je kdo iz pereferije, je to že težje.

Utk ::

Ma kaj se obešaš na teh 20 evrov po 26. letu, ko pa dobijo pri teh letih vsi študenti avtomatsko štipendijo (če niso zaposleni itd.), tudi če si njegovi starši z denarjem rit brišejo. To pa radi pozabimo, a?

Ziga Dolhar ::

k4vz0024 je izjavil:

Kot sem zapisal, teorija oz. institut neprave aktivnosti, je pri nas malo poznan in ignoratia iuris nocet.8-)

Do dokončanja doktorata imam še leto dni in preden bi odločili bom jaz že drugod...


With all due respect - nas so v 1. in 4. letniku kar fino posiljevali z "nepravo retroaktivnostjo". In v 4. letniku sem jo še na izpitu dobil.

In kakor vem - neprava retroaktivnost ni kategorično nedopustna, in enako je reklo US v slavnem "pokojninskem" primeru.

-- edit: dodan kvalifikator "kategorično"
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

BlueRunner ::

Hm. Torej lahko to spremenimo v tehtanje med (takrat misli, da še) časovno neomejeno pravico do študija, ki bi zagotavljal časovno neomejeno socialno varnost in splošnim interesom, da naj študent v nekem končnem času doštudira, ne more pa socialni sistem podpirati neomejeno dolgega študija. Tako da tudi, če rečemo, da to je primer neprave retroaktivnosti, je še vedno opravičljiv. Oziroma ne verjamem, da bi bilo takrat (ali pa sedaj) zadevo možno obrniti samo iz tega razloga. Avtomatična nedopustnost neprave retroaktivnosti mislim, da ni možna.

Bi pa verjetno lahko izsilili dejanski prehodni čas. Dvomim pa, da bi bilo možno ta prehod upravičiti s kakšnimi posebej dolgimi roki. Verjetno bi bilo v igri šolsko leto ali dve (3 - 4 semestri).

Če lahko sprejmem, da čas študija vključuje tudi pravico do socialne in zdr. varnosti, pa tega ne vidim v primeru študentskega dela. Čeprav je to že dolga leta zatečeno stanje, je tukaj govora o posebnih pravicah iz naslova delovnih razmerij in davkov na prihodke. Tukaj pa res ne vidim argumenta, kako bi lahko vstopanje v enostavna minimalno oziroma pretežno neobdavčena delovna razmerja predstavljalo "pravico". Samostalnik, ki ga raje uporabljam, je "anomalija".

@CrniE: sorry. s k4vz0024 sva malo zavila ven iz teme. zato teh 20EUR ni relevantnih za pravni vidik tovrstnega početja.

strictom ::

Fantje, rahlo ste offtopic.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

mihaf ::

Hm, če se ukine zgornjo mejo urne postavke ...
Ali je potem možno, da nekdo dela tako kot sedaj, vsak dan, 8 ur, vse delovne dni v mesecu, delodajalec pa mu pač napiše, da je delal npr. 10 ur v mesecu po 50 €?

Potem pridemo na isto, kot je sedaj.

kogledom ::

Saj bo omejeno koliko se na letni rani lahko zasluži z malim delom, govori se okoli 6kEUR. Za več boš potreboval drugačeno obliko zaposlitve. In ne, ne bo enako kot do sedaj, ker bo delodajalec moral plačati obutno več dajatev. To bo ugodno vplivalo na trg dela, saj bo študentu tako v interesu, da se čimprej znebi malega dela z redno zaposlitvijo. Ne pa kot sedaj, ko se je splačalo vleči absolventa, ker si preko študentskega dela zaslužil več kot potem redno zaposlen.
««
5 / 12
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študentsko delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7615606 (12106) Janac
»

Vpliv zakona o uravnoteženih javnih financah na študentsko delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5712999 (11618) pirlo
»

Malo delo - referendum (strani: 1 2 3 427 28 29 30 )

Oddelek: Problemi človeštva
1466198531 (169895) Mipe
»

Zbiranje podpisov za referenduma (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21738526 (35350) borisk
»

Popolna ukinitev študentskega dela: DA/NE (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25321744 (16956) bluefish

Več podobnih tem