» »

Narava vs Tehnologija

Narava vs Tehnologija

1 2
3
»

Thomas ::

> Tako kot človeško telo ni namenjeno daljšemu bivanju v vesolju in breztežnosti pravtako ni namenjeno daljši odsotnosti naravnega okolja, svežega zraka in zdrave hrane, čiste vode, naravnega sonca,...

Dokler nekdo zagovarja varstvo narave zaradi človeka, ali pa zato, da se ohranja neka vitalnost ekosistema - nimam nobenega problema s tem.

Ko pa začnejo težit zaradi domnevnega višanja morja ki ga v resnici nikjer ni ... jim je prišla pena na usta, pravzaprav.

No, ampak pustimo Zelene! Kakšen je odnos med Naravo in Tehnologijo?

Tehnologija je naravna extenzija biologije. Biomase je zdaj neznatno od vse fizikalne mase. Tehnomase bo enkrat vsa masa. Tehnomase, finejše od katerekoli biomase. Biologija, je relativno preprosta tehnologija. Tehnologija zrase iz biologije in jo nadomesti, kakor hitro postane bolj sofisticirana.

Najbrž je biologija neobhodni most med "navadno mrtvo maso" in "tehnomaso". "Biomasa" je njun vezni člen.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

Človeštvo je na najvišji stopnji kompleksnosti na enoto volumna v celem vesolju. IMO. In hitro preoblikuje biomaso in snov v tehnomaso, kot se je izrazil Thomas. Verjetno je to kar naravna posledica evolucije v univerzumu.

Vloga zelenih pa je ta, po mojem, da malo pazijo, da tehnomasa ne začne zavirati biomase prehitro, predno le ta ne dozori.
Vse je za neki dobr!

gzibret ::

To na hitro, se mi mudi.... Več pojutrijšnem.
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

V tem je rezon. Če faliramo s svojo tehnomaso, hkrati pa uničimo še biomaso za seboj, potem smo res napravili katastrofo. To brez dvoma.

Vendar ta trenutek, večamo količino biomase na Zemlji. Spodjedamo samo kaomaso (kaotično maso, geološko maso ... whatever ji rečemo) in jo pretvarjamo v tehnomaso. Biomasa pa ob tem objektivno gledano - tudi narašča. Ker smo dodali kakšno milijardo ton vezanega dušika v okolje v obliki umetnih gnojiv. Navsezadnje, rastline imajo rade "naš" CO2, ki smo ga vzeli kaomasi. Zemlji se ni moglo zgoditi nič boljšega kot Človeštvo. Najbrž celemo Vesolju. Gledano iz sentientske perspektive seveda, ne iz perpektive mrtvih kamnov, ki so tako pri srcu Zelenim.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

podbevna ::

Nihče, ki vsaj malo razmišlja se na načelnem nivoju ne more ne strinjati s Thomasom. A je problem v prehodnih obdobjih...

Npr. ljudje razumejo osnove agrarne proizvodnje, ne razumejo pa skrbi za vzdržno rodnost zemlje (zemlje-prsti, da ne bo nesporazuma). In crknejo kot Inki ali tisti revčki na Velikonočnih otokih.

Tehnologija je vedno malo trial&error stvar. To je treba upoštevati preden se greš ogromne nepovratne spremembe. Prehitevanje posegov pred poglobljenim razumevanjem sistemov je problem. Pri tem nisem noben fan Daimonda ali ludističnih zelenih, a mislim, da lahko obstajajo tudi pametni zeleni, kot je omenil Gzibret.

Torej zeleni, ki pravijo- ne spremenit te šume v polje ali vertikalno kmetijo, dokler ne preveriš ali nima kaka rastlinica ali žabica v sebi kakšne kul sestavine ali vsaj, da ti ne bo cela planota padla v morje zaradi erozije...

WarpedGone ::

>> To je treba upoštevati preden se greš ogromne nepovratne spremembe.

To je osnovno bistvo teme Protokol. Ampak folk si tam raje daje opravit s tem, da jamra kako se to sploh ne more zgodit in da je vse skup brez veze, kot pa da bi razmislu in poskusu kakšno pametno rečt, kako se čimbolj in hkrati ne preveč zazihrat.
Zbogom in hvala za vse ribe

innerspace ::

Nekaj o tehnomasi: za njen nastanek(oziroma preoblikovanje iz kaomase(blabla))je potrebno nekaj cemur se rece vzrok..to je ponavadi cloveska realizacija ideje...te ideje se ustvarjajo v okolju ki je naklonjeno cimvecji produkciji te tehnomase..to je povezano s potrosnistvom in na drugi strani nabiranjem dobicka...obstajajo druzbe ki operirajo z generiranjem tehnomase(recimo avtomobili..) in funkcionirajo po golem principu ˝narava je surovina za tehnologijo˝...nimam pojma koliko avtomobilov je bilo v zgodovini napravljenih,ampak vidim po cestah vecinoma nove ali pa dokaj nove avte..kje so ostali? Tam kjer se pot tehnomase konca..na smetiscih zgodovine,v pozabi...
To je velik problem nasega casa.
Pa se to: ce je pot taka,da bo vse nekoc tehnomasa..kaksno vlogo ima clovestvo? Je le prispodoba zazigalne vrvice?

Saladin ::

Potrošništvo ni cilj.
Za nekatere je cilj zgolj pleasure, IMO pa je cilj vse večje znanje, vse večja moč, vse večja sloboda in vse boljša morala.

Pleasure pride potem avtomatsko iz te podlage ven.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Tear_DR0P ::

vidim po cestah vecinoma nove ali pa dokaj nove avte..kje so ostali?

pelji se kdaj v bosno, srbijo, makedonijo, albanijo - grčijo preskoči in pojdi južneje - pa boš videl kje so stari avti

ko sem bil jaz v alžiriji, me je na rit vrglo kolko majo tam jugecov in zastava 101 avtov
kreativni ljudje tehnomaso izkoriščajo do konca - še ko jo že vržejo v smeti, jo še razstavijo in ponovno uporabijo - pa nimajo pojma o nano tehnologijah - samo o izvijaču in kladivu
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Monsanto mora bolniku z rakom plačati 289 milijonov dolarjev odškodnine zaradi glifos (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12325469 (19780) Markoff
»

Praznjenje greznic na vasi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12717834 (14158) noraguta
»

Svet, Kot Ga Razume Monsanto (GSO) (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Problemi človeštva
877111071 (67820) jype
»

Čebelomor: Znanstveniki uspeli povezati pesticide iz skupine neonikotinoidov s sindro (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
17938743 (31305) A. Smith
»

Zakaj so škropiva škodljiva? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15223394 (16059) Pyr0Beast

Več podobnih tem