Forum » Problemi človeštva » Ekonomski propad v Zda in tudi drugod
Ekonomski propad v Zda in tudi drugod
Brane2 ::
Tole smo omenjali že drugje. Če se dolar sesede najebejo ZDA, že res, ampak Kitajska pa tudi. V ZDA letno izvozijo za 230 milijard dolarjev robe, ki bi jo težko prodali kje drugje. Ker bi verjetno v nekaj manjši meri nastradale tudi Japonska, Južna Koreja in EU bi to Kitajsko gospodarsvo spravilo v hudo agonijo.
Res je, tole so omenjali tudi drugje. A tam ej bilo rečeno, da bo efekt tega na Kitajskem še najkrajši, saj bodo Kitajci sposobni zapreti kroge ponudbe in povpraševanja prej ali slej kar doma, saj povpraševanje narašča.
Mnogi napovedujejo, da bo do zloma dolarja lahko prišlo tekom tega leta- da je verjeten torej letos. Tudi če nimajo prav, domnevam, da imajo za svoje napovedi tehten razlog in ni vse posledica drog...
Najbrž hočejo zbiti ceno dolarja in potem zaslužiti, ko bo cena spet zrasla.
Pa ja ne Ron Paul ?
On the journey of life, I chose the psycho path.
Smrekar1 ::
Res je, tole so omenjali tudi drugje. A tam ej bilo rečeno, da bo efekt tega na Kitajskem še najkrajši, saj bodo Kitajci sposobni zapreti kroge ponudbe in povpraševanja prej ali slej kar doma, saj povpraševanje narašča.
Morda. Lani pa sem slišal podatek, da Kitajsko notranje povpraševanje dosega nekje 10% proizvodnje. Tudi če se to povpraševanje potroji pa to še vedno pomeni katastrofo za industrijo, kar spravi tole povečanje povpraševanja pod velik vprašaj.
Pa ja ne Ron Paul ?
Aja, o njemu je beseda? Pridobiti hoče par volilcev in donatorjev več in zaslužiti na ta način.
Če ni to so najbrž res krive droge.
O.K. Ampak zakaj potem o bližini zloma govorijo celo sedanji Obamini ljudje ?
Bernanke je šef FEDa. Valjda ni bilo njemu v interesu, da je govoril o resnosti situacije, skozi katero so šli...
Bernanke je šef FEDa. Valjda ni bilo njemu v interesu, da je govoril o resnosti situacije, skozi katero so šli...
Sem gledal mislim da The Daily Show-u posnetek z mislim da C-SPANa.
Definitivno se spomnim Bernankeja in Gaitnerja razlagat o tem.
Linka nimam, to sem po bittorrentu snel IIRC...
username ::
Ne vidim pa tudi, kako lahko tega obtožiš znane finančnike in špekulante, ki padec dolarja napovedujejo že leta in za svojimi napovedmi stojijo s svojim denarjem - že leta vlagajo v zlato...Jezesna... ubogi finančniki in špekulanti...
Glej, vedno je v portfelju dobro imeti določen delež zlata. To je eno.
Poleg tega je jasno, da se v času krize (kot imamo sedaj že nekaj časa) poveča povpraševanje po zlatu in logično, da mnogi sedaj kupujejo zlato. Mnogi so ga že pred začetkom krize, ker so jo zaslutili (mogoče so pa ravno ti finančniki oni napovedovalci krize, ki si jih prej iskal, hehe).
No ampak tisti ki kupujejo zlato sedaj, so morda malo prepozno prišli na vlak.
In spet - ti tvoji finančniki, "ki padec dolarja napovedujejo že leta in za svojimi napovedmi stojijo s svojim denarjem" - jasno da napovedujejo padec dolarja, da ceno zlata pomagajo še malo obdržati in da še dodatne vlagatelje prepričajo v nakup zlata - potem pa jim bodo lahko dobroprodali svoje zlato in pobasali dobiček...
In vendar se vsak lahko odloči, ali se bo spustil na nizek nivo ali ne.
Hja, ne smeš pozabiti, da živimo v Sloveniji, kjer je kultura (javnega) komuniciranja nizka. Na TVju pač prevladujejo bombastične oddaje tipa Svet, Piramida ali T/Drenja.
Tudi v strokovnih krogih se je tak način kričaštva uveljavil - poglej recimo samo Mića Mrkaića in njegove bombastične izjave in izpade v javnosti.
Ni čudnega, da se je tudi Meninger spustil na tak nivo... to sicer ni opravičilo, pač pa bolj razlaga.
Sicer pa bombastičnost izjav ni glavni problem - lahko imaš dobre strokovne argumente za svoje trditve, pa jih pač predstaviš na bombastičen način.
So pa tudi bleferji ki nimajo pojma, ostane jim samo bombastičnost.
Je dobro znat ločit te dvoje.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)
Aha ... se mogoče spomniš kaj je rekel? Je govoril o hipotetični situaciji ali o nekih realnih možnostih?
Odin ::
O.K. Ampak zakaj potem o bližini zloma govorijo celo sedanji Obamini ljudje ?Kako drugace pa bi upravicili TARP? Ce vprasas Obamo ali kogarkoli drugega povezanega z bailouti, smo bili na robu financne apokalipse. Ce bi rekli, da so pretiravali s TARPom, bi bil to politicni samomor, sploh glede na danasnji deficit.
Cisto mozno, da smo res bili na robu katastrofe, a na Bernanketa se jaz ne bi skliceval.
In spet - ti tvoji finančniki, "ki padec dolarja napovedujejo že leta in za svojimi napovedmi stojijo s svojim denarjem" - jasno da napovedujejo padec dolarja, da ceno zlata pomagajo še malo obdržati in da še dodatne vlagatelje prepričajo v nakup zlata - potem pa jim bodo lahko dobroprodali svoje zlato in pobasali dobiček...
Kot recimo Jim Rogers ? Tip se je preselil v Singapur dolga leta nazaj in potegnil praktično vse svoje premoženje iz USD samo zato, da bi profitiral na padcu dolarja ? To frajer, ki se ob vsem svojem denarju na biciklu okrog fjaka ?
Recimo, da je možno, ni pa ravno visoko na lestvici možnih razlag...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Brane2 ()
poweroff ::
In vendar se vsak lahko odloči, ali se bo spustil na nizek nivo ali ne.
Sicer pa bombastičnost izjav ni glavni problem - lahko imaš dobre strokovne argumente za svoje trditve, pa jih pač predstaviš na bombastičen način.
So pa tudi bleferji ki nimajo pojma, ostane jim samo bombastičnost.
Je dobro znat ločit te dvoje.
Vsekakor se vsak sam odloči. Vseeno pa je treba jasno povedati kdo je uvedel kričavost v ekonomske debate. Kar se tiče bleferjev je pa tudi jasno kateri so. Mencinger se je pred časom že dokazal (zlasti v času tranzicije), je pa res, da se je možakar sedaj pač nekoliko postaral.
Nekateri drugi pa razen kričavosti niso pokazali kaj dosti. Še iz strateškega sveta so kmalu izstopili, ne da bi kaj konkretnega sploh naredili...
sudo poweroff
Aha ... se mogoče spomniš kaj je rekel? Je govoril o hipotetični situaciji ali o nekih realnih možnostih?
Tip je razlagal o realni situaciji, ki je zahtevala takojšnje ukrepanje, sicer bi v roku istega dne lahko prišlo do s*anja.
Ne spomnim se več točno kako pa kaj...
[Vsekakor se vsak sam odloči. Vseeno pa je treba jasno povedati kdo je uvedel kričavost v ekonomske debate. Kar se tiče bleferjev je pa tudi jasno kateri so. Mencinger se je pred časom že dokazal (zlasti v času tranzicije), je pa res, da se je možakar sedaj pač nekoliko postaral.1. Nehaj jokati o 'kričavosti' - pomembno je, kaj kdo pove in kakšne argumente ima. 'Kričavost' ima pa toliko veze kot dizajn naslovnice knjige. Važno je kaj notri piše, lep dizajn je samo majhen bonus in pripomoček za boljšo prodajo.
Nekateri drugi pa razen kričavosti niso pokazali kaj dosti. Še iz strateškega sveta so kmalu izstopili, ne da bi kaj konkretnega sploh naredili...
2. S čim se je Mencinger kdaj dokazal, bi pa res rad vedel. Če praviš da se je 'sedaj nekoliko postaral', potem je bil pač od nekdaj star, hehe.
Seveda je pomembno kaj kdo pove, pomembno pa je tudi kaj kdo naredi. Eni pač niso nič konkretnega naredili - ko so imeli možnost, so pa raje stisnili rep med noge in jo ucvrli.
Seveda točno veš koga mislim.
Sicer pa mladoekonomistične ideologije zelo lepo potolče Andraž Ule s konkretnimi podatki: http://www.delo.si/clanek/99746.
Seveda točno veš koga mislim.
Sicer pa mladoekonomistične ideologije zelo lepo potolče Andraž Ule s konkretnimi podatki: http://www.delo.si/clanek/99746.
sudo poweroff
Thomas ::
Ena temeljnih domnev ekonomske ideologije je prepričanje, da se ljudje pri svojih vsakodnevnih odločitvah odločamo - recimo temu - razumsko. Da bomo pri vsaki, še tako zahtevni odločitvi znali delovati v lastnem interesu in povečati osebno zadovoljstvo.
Seveda se človek v svoji presoji velikokrat zmoti in naredi narobe. Ni pa to noben razlog, da bi svoje odločitve zato prepuščal "eliti". Politični, akademski ali katerikoli drugi.
Frustrated that people continued to consume so much alcohol even after it was banned, federal officials had decided to try a different kind of enforcement. They ordered the poisoning of industrial alcohols manufactured in the United States, products regularly stolen by bootleggers and resold as drinkable spirits. The idea was to scare people into giving up illicit drinking. Instead, by the time Prohibition ended in 1933, the federal poisoning program, by some estimates, had killed at least 10,000 people.
Hvala lepa za "dobronamernost elite", once more.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Thomas ()
Tip je razlagal o realni situaciji, ki je zahtevala takojšnje ukrepanje, sicer bi v roku istega dne lahko prišlo do s*anja.
Ne spomnim se več točno kako pa kaj...
Aha - predvidevam, da je bilo to pred precej časa? Bil sem pod vtisom, da gre za neko relativno aktualno zadevo. Fasali smo hudo finančno krizo, to je res, in posledice krize bi res lahko bile še hujše kot so že itak bile. Res pa je tudi, da je morala administracija, ki je napovedala hud boj proti zadolževanju, upravičiti nov, še hujši val zadolževanja.
Fasali smo hudo finančno krizo, to je res, in posledice krize bi res lahko bile še hujše kot so že itak bile.
Ma ne!
Lahko bi bile še hujše?
Recimo, da bi katera država bankrotirala?
Hecno - ti daješ takele trditve, v isti sapi pa kritiziraš Mencingerja, ki je trdil nekaj podobnega in se zmotil.
sudo poweroff
Ma ne!
Lahko bi bile še hujše?
Recimo, da bi katera država bankrotirala?
To sicer bolj težko, lahko bi pa imeli hujši padec DBP-ja in daljšo recesijo.
Hecno - ti daješ takele trditve, v isti sapi pa kritiziraš Mencingerja, ki je trdil nekaj podobnega in se zmotil.
Tole si me z nekom zamenjal
Jaz sicer nisem ekonomist, ampak kolikor spremljam zadeve se mi zdi, da bi utegnila Slovenija pod Pahorjem bankrotirati. Ne sicer v smislu klasičnega bankrota, pač pa v smislu, da dolgo časa ne bo več denarja za investicije...
sudo poweroff
rh^ ::
Jaz sicer nisem ekonomist, ampak kolikor spremljam zadeve se mi zdi, da bi utegnila Slovenija pod Pahorjem bankrotirati. Ne sicer v smislu klasičnega bankrota, pač pa v smislu, da dolgo časa ne bo več denarja za investicije...
Bankrotirala lih ne bo, bomo pa definitivno zaostali in naša gospodarska rast bo v naslednjih nekaj letih dosti nižja kot bi lahko bila.
No, vsekakor imamo javnofinančno krizo, ampak roko na srce, pripravlja se že od osamosvojitve dalje. Imamo namreč obsežen in posledično drag javni sektor, ter zelo visoke davke, kar še dodatno zmanjšuje tuje investicije. Prav v tej kategoriji smo povsem na repu lestvice.
Res pa je tudi, da smo do vključno leta 2008 kljub temu imeli zelo dobro gospodarsko rast in teh tujih investicij niti nismo tako strašno potrebovali. Zdaj pa se nam tole malce maščuje.
IgorGrozni ::
Tole je zapisalo DELO :
Jože Mencinger opozarja na publikacije, ki napovedujejo, da bodo ZDA bankrotirale junija 2009 in da bodo razglasile, da ne morejo več vračati dolgov.
.........
......
......in napovedano recesijo v gospodarstvu. »Nihče ni pričakoval, da bo prišlo tako hitro. Na začetku leta sem bral, da bo se bo to zgodilo do konca septembra ali oktobra. Nisem mogel verjeti tako natančnim napovedim. Zdaj iste publikacije napovedujejo, da bodo ZDA bankrotirale junija 2009 in da bodo razglasile, da ne morejo več vračati dolgov,« je sinoči v Kopru povedal profesor Mencinger.
in tole je izjavil(ali nekaj podobnega) Guglar: username/rh/Thomas:
username: Niso ga napovedali oni, temveč kar sam dobri profesor Mencinger. Po njegovih 'ugotovitvah' bi morale ZDA biti že 234 dni v bankrotu. Zakaj niso? Najbrž še niso slišali Mencingerja, nevedneži.
Če kdo tukaj lahko prebere, da je J.M. napovedal bankrot ZDA, je najmanj funkcionalno nepismen.
Če pa iz te izjave še naprej izpeljuje, da je J.M. neizpodbitni bankrot ZDA impliciral s to omembo prebranega, je pa sodba enostavnejša - ignoranca.
Da parafraziram J.M.: ˝...po toliko letih študija ekonomije, sem mislil, da o stvari nekaj vem...pa vidim, da tukaj pisatelji, električarji in frizerji več vedo....˝ (sl. parlament, tam nekje, kjer je J.M. odstopil z ministrskega položaja zaradi nestrinjanja z vladnim načrtom privatizacije)
Prav tako, kot se smo imeli v zgodovini (in žal še sedaj) vraževerje, vedeževanje in čaranje, imamo v teh časih novo obliko :
Guglovstvo - Površna informiranost kot zamenjava za vedenje in znanje.
Guglovski intelektualci še sami verjamejo, da tako lahko solijo pamet vsemu in vsakomur, o katerikoli stvari. Da so le dovolj nasilni in nesramni.
Tukaj na Slo- Tech, še posebej to prakso (je ?) uveljavlja Thomas in njemu podobni. Malo Gugla, malo zmerjanja levaki-desnjaki in evo. Že smemo prevzgajati mase. Če ne gre zlepa, bo šlo pa zgrda.
Takšen nivo razprave na temle forumu, iz njega dela vaško gostilno. Nasilni dedci, ki vbijajo nekaj pameti v glavo vsem tistim, ki se znjimi ne strinjajo ali jim niso všeč.
In kolikor opažam razni NavadniNimde,levaki-desnaki, ena-dva... itd. že harajo s takšnim vzorcem po ostalih slovenskih forumih. Ki so se ga naučili tukaj.
Zato tudi ni pričakovati nekakšnih hudih učinkov informacijske demokracije. Isti vzorci, enaki postopki in enaki učinki.
Zadnji žebelj v krsto racionalne in civilizirane razprave, ki bi jih lahko nudil forum, pa pribijejo z izjavami, kot je tale :
Thomas: .....Sicer si ti eden najpametnejših na forumu, a o nekaterih rečeh imaš PRESENETLJIVO slabo predstavo, glede na siceršnjo razgledanost in sploh glede na svojo inteligenco.
Ti si eden tistih, katerih inteligenca presega njihovo modrost.
Kdo za vraga pa si ti, ste vi, da si upaš deliti takšne nesramne in površne sodbe ?
Guglovski mišičnjak.
Lp. Igor
Jože Mencinger opozarja na publikacije, ki napovedujejo, da bodo ZDA bankrotirale junija 2009 in da bodo razglasile, da ne morejo več vračati dolgov.
.........
......
......in napovedano recesijo v gospodarstvu. »Nihče ni pričakoval, da bo prišlo tako hitro. Na začetku leta sem bral, da bo se bo to zgodilo do konca septembra ali oktobra. Nisem mogel verjeti tako natančnim napovedim. Zdaj iste publikacije napovedujejo, da bodo ZDA bankrotirale junija 2009 in da bodo razglasile, da ne morejo več vračati dolgov,« je sinoči v Kopru povedal profesor Mencinger.
in tole je izjavil(ali nekaj podobnega) Guglar: username/rh/Thomas:
username: Niso ga napovedali oni, temveč kar sam dobri profesor Mencinger. Po njegovih 'ugotovitvah' bi morale ZDA biti že 234 dni v bankrotu. Zakaj niso? Najbrž še niso slišali Mencingerja, nevedneži.
Če kdo tukaj lahko prebere, da je J.M. napovedal bankrot ZDA, je najmanj funkcionalno nepismen.
Če pa iz te izjave še naprej izpeljuje, da je J.M. neizpodbitni bankrot ZDA impliciral s to omembo prebranega, je pa sodba enostavnejša - ignoranca.
Da parafraziram J.M.: ˝...po toliko letih študija ekonomije, sem mislil, da o stvari nekaj vem...pa vidim, da tukaj pisatelji, električarji in frizerji več vedo....˝ (sl. parlament, tam nekje, kjer je J.M. odstopil z ministrskega položaja zaradi nestrinjanja z vladnim načrtom privatizacije)
Prav tako, kot se smo imeli v zgodovini (in žal še sedaj) vraževerje, vedeževanje in čaranje, imamo v teh časih novo obliko :
Guglovstvo - Površna informiranost kot zamenjava za vedenje in znanje.
Guglovski intelektualci še sami verjamejo, da tako lahko solijo pamet vsemu in vsakomur, o katerikoli stvari. Da so le dovolj nasilni in nesramni.
Tukaj na Slo- Tech, še posebej to prakso (je ?) uveljavlja Thomas in njemu podobni. Malo Gugla, malo zmerjanja levaki-desnjaki in evo. Že smemo prevzgajati mase. Če ne gre zlepa, bo šlo pa zgrda.
Takšen nivo razprave na temle forumu, iz njega dela vaško gostilno. Nasilni dedci, ki vbijajo nekaj pameti v glavo vsem tistim, ki se znjimi ne strinjajo ali jim niso všeč.
In kolikor opažam razni NavadniNimde,levaki-desnaki, ena-dva... itd. že harajo s takšnim vzorcem po ostalih slovenskih forumih. Ki so se ga naučili tukaj.
Zato tudi ni pričakovati nekakšnih hudih učinkov informacijske demokracije. Isti vzorci, enaki postopki in enaki učinki.
Zadnji žebelj v krsto racionalne in civilizirane razprave, ki bi jih lahko nudil forum, pa pribijejo z izjavami, kot je tale :
Thomas: .....Sicer si ti eden najpametnejših na forumu, a o nekaterih rečeh imaš PRESENETLJIVO slabo predstavo, glede na siceršnjo razgledanost in sploh glede na svojo inteligenco.
Ti si eden tistih, katerih inteligenca presega njihovo modrost.
Kdo za vraga pa si ti, ste vi, da si upaš deliti takšne nesramne in površne sodbe ?
Guglovski mišičnjak.
Lp. Igor
Ne vem kaj je tvoj point, Igor.
Moj point je ta, da dober Googlar je bistveno pametnejši od povprečnega alpinista.
Kaj hočeš - reference za svoje trditve, katere lahko zgoogla vsak ali trditve brez tega?
Žal mi je. Težko je povedati kaj novega, kar nima reference najdljive z Google, pa hkrati ni totalen bulšit.
Ti Igor, doslej nisi povedal ničesar, kar ne bi bilo moraliziranje te ali one sorte.
Moj point je ta, da dober Googlar je bistveno pametnejši od povprečnega alpinista.
Kaj hočeš - reference za svoje trditve, katere lahko zgoogla vsak ali trditve brez tega?
Žal mi je. Težko je povedati kaj novega, kar nima reference najdljive z Google, pa hkrati ni totalen bulšit.
Ti Igor, doslej nisi povedal ničesar, kar ne bi bilo moraliziranje te ali one sorte.
Daedalus ::
Ne vem kaj je tvoj point, Igor.
Je lepo razvidno. Sam prebrati je treba.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Hočeta mogoče reči Igor, da je Mencinger zgooglal propad Amerike na tisti datum?
Je to vajin point?
Potem me zanima, kje hudiča je zgooglal idejo, da je vrednost družbene lastnine negativna? Kje je zgooglal, da Slovenija ne bo nikoli samostojna?
Je to vajin point?
Potem me zanima, kje hudiča je zgooglal idejo, da je vrednost družbene lastnine negativna? Kje je zgooglal, da Slovenija ne bo nikoli samostojna?
Thomas, pa daj se malo ustavi in razmisli, saj si drugače povsem funkcionalno pismen in inteligenten dečko, no!
KDO je torej napovedal? Mencinger?
Iz tegale vidim samo, da je Mencinger povedal, da neke publikacije napovedujejo bankrot ZDA.
Hvala Igorju, da je razkrinkal še eno spletno laž Libertarca, ki na svojem blogu vrti števec koliko časa je že minilo od bankrota ZDA. Libertarec je s temle izgubil čisto vso kredibilnost... pričakujem njihov javni odziv!
.........
......
KDO je torej napovedal? Mencinger?
Iz tegale vidim samo, da je Mencinger povedal, da neke publikacije napovedujejo bankrot ZDA.
Hvala Igorju, da je razkrinkal še eno spletno laž Libertarca, ki na svojem blogu vrti števec koliko časa je že minilo od bankrota ZDA. Libertarec je s temle izgubil čisto vso kredibilnost... pričakujem njihov javni odziv!
sudo poweroff
Heh, Libertarec, če je narobe citiral Mencingerja, naj sam odgovarja.
Če ga je prav - bo pa Igor Grozni.
OK?
OK?
IgorGrozni > Guglovski intelektualci še sami verjamejo, da tako lahko solijo pamet vsemu in vsakomur, o katerikoli stvari.Jep. Svoboda govora je res jeba, a ne.
...
Zato tudi ni pričakovati nekakšnih hudih učinkov informacijske demokracije.
Dobro da so na svetu bolj modri ljudje (na primer ti) ki vedo, da ne moreš ravno vsakemu pustiti da prosto govori (ampak samo, če se strinja s tabo - kdor se ne, zanj ni informacijske demokracije, a ne).
Če kdo tukaj lahko prebere, da je J.M. napovedal bankrot ZDA, je najmanj funkcionalno nepismen.Seveda ga je napovedal. Sicer se je poskušal skrivati za "nekimi publikacijami" (sic) - ampak tak način ni na ravni enega profesorja-ekonomista.
Da parafraziram J.M.: ˝...po toliko letih študija ekonomije, sem mislil, da o stvari nekaj vem...pa vidim, da tukaj pisatelji, električarji in frizerji več vedo....˝Aha, a ti pa lahko parafraziraš, kaj?
Je pa Menci torej nezavedno kar sam priznal, da je glede ekonimije, vsak frizer in električar bolj kompetenten od njega - kar je popolnoma res!
No, slednje je sicer popolnoma logično - frizer in električar se morata za biznis boriti na trgu, Menciju se nikoli ni bilo treba.
Zato je tudi žaljivo z njegove strani, da omalovažuje frizerje in električarje - oni praviloma vsaj obvladajo svojo stroko, za razliko od Mencija, ki nima pojma. Mar bi bil raje bolj spoštljiv do teh ljudi.
Vsaj ta prvega ni mogel zgooglat, to bi pa ja lahko vedal
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Jaz sicer nimam namena branit Mencingerja, se mi pa vseeno zdi da je tole:
takole na pol podlo podtikanje. Na pol pa ker citat/navajanje ni "skrivanje za nekimi publikacijami" pa ker drug del citiranega stavka drži. Ni na ravni nekoga z Mencingerjevo izobrazbo, da ne navede vira. S tem si je sam pač pripravil teren za take odzive. Pa kot zgleda ga je konkretno povozil čas in se ne gre preveč nanj ozirat. Ajde, dober je za ideološka obračunavanja (kar gre Libertalcu dobro od tipkovnice), za kaj drugega pa niti ne.
Seveda ga je napovedal. Sicer se je poskušal skrivati za "nekimi publikacijami" (sic) - ampak tak način ni na ravni enega profesorja-ekonomista.
takole na pol podlo podtikanje. Na pol pa ker citat/navajanje ni "skrivanje za nekimi publikacijami" pa ker drug del citiranega stavka drži. Ni na ravni nekoga z Mencingerjevo izobrazbo, da ne navede vira. S tem si je sam pač pripravil teren za take odzive. Pa kot zgleda ga je konkretno povozil čas in se ne gre preveč nanj ozirat. Ajde, dober je za ideološka obračunavanja (kar gre Libertalcu dobro od tipkovnice), za kaj drugega pa niti ne.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
IgorGrozni ::
Evo, pa poglejmo Thomasa:
Crittical - kolikor sem razumel, da, lep doprinos, a saj ga vendar prodajaš, kot jaz svoje delo
Antiwarming - OK. Dobro. Cenim.
Transhumanizem - z genezo komunizma, začetek se odmika, znanstvenih potrditev ni, predelava drugih idej, with the twist :), zgubljena zadeva, hoax..
popularizacije evolucije - z guglovsko napako, z starimi beheviorističnimi napakami, Darwineskno, zastarelo
popularizacija fizike - jep, univerzitetno znanje fizike s stranpotmi, po Guglovsko
in lep kupček hoaxov (npr. NOB, še pomnite tovariši...)
Osveščanje o fiziki in evoluciji je že mogoče dosežek, recimo v kakšnem kotu SLO, ampak ne vem, če je Slovenija res tako zatohla.
Ne tem forumu se sicer občasno pojavi kakšen znalac na področjih, kjer igraš veleuma, a ga tvoja intelektualno/guglovska tortura hitro odžene...
Tako ostajaš prvi petelin na vasi, to pa je mogoče res dosežek.
Dosedaj še nič pametnega od tebe. Osveščanje mas. Pa Gugle znaš uporabljati, to pa ja.
username; -ignoranca
Lp.Igor
Crittical - kolikor sem razumel, da, lep doprinos, a saj ga vendar prodajaš, kot jaz svoje delo
Antiwarming - OK. Dobro. Cenim.
Transhumanizem - z genezo komunizma, začetek se odmika, znanstvenih potrditev ni, predelava drugih idej, with the twist :), zgubljena zadeva, hoax..
popularizacije evolucije - z guglovsko napako, z starimi beheviorističnimi napakami, Darwineskno, zastarelo
popularizacija fizike - jep, univerzitetno znanje fizike s stranpotmi, po Guglovsko
in lep kupček hoaxov (npr. NOB, še pomnite tovariši...)
Osveščanje o fiziki in evoluciji je že mogoče dosežek, recimo v kakšnem kotu SLO, ampak ne vem, če je Slovenija res tako zatohla.
Ne tem forumu se sicer občasno pojavi kakšen znalac na področjih, kjer igraš veleuma, a ga tvoja intelektualno/guglovska tortura hitro odžene...
Tako ostajaš prvi petelin na vasi, to pa je mogoče res dosežek.
Dosedaj še nič pametnega od tebe. Osveščanje mas. Pa Gugle znaš uporabljati, to pa ja.
username; -ignoranca
Lp.Igor
Heh, Libertarec, če je narobe citiral Mencingerja, naj sam odgovarja.
OK?
OK. Pričakujem,d a boste "libertarčkarji" zmogli toliko poguma in spisali JAVNI ODZIV (v obeh primerih).
Ampak saj si kar mislim, kaj se bo zgodilo...
sudo poweroff
No, najprej naj se izkaže kako je. Potem delaj takele javne pozive in obligacije, komu se boš ti javno opravičil. Svetujem.
IgorGrozni je izjavil:
Glede na kontekst, je to lep kompliment zame.
username; -ignoranca
Lp.Igor
Hvala.
Vsekakor, Thomas. Samo zate sem zgooglal tole izjavo: http://www.delo.si/clanek/69538.
Plus podnaslov:
Mislim, da je to dovolj za konkreten sum, da mora Libertarec marsikaj pojasniti.
Plus podnaslov:
Mislim, da je to dovolj za konkreten sum, da mora Libertarec marsikaj pojasniti.
sudo poweroff
Tale članek ni odločilen. Ne pomeni, da te izjave nikoli ni bilo.
PaX_MaN ::
Tale članek ni odločilen. Ne pomeni, da te izjave nikoli ni bilo.
Kot močan privrženec reverznega guglanja, jo boš pa ja znal najti, kejnede?
Težko. Lahko da je to v kakšni izjavi za TV, če obstaja.
Ampak prebrskat ves POP in RTVSLO se mi pa ne da. Meni ne.
Ko sem pred kakšnim mesecem našel izjavo Ala Gorea, kako da je on ustanovitelj Interneta, mi to v neki diskusiji ni dosti pomagalo. Samo tisto izjavo je dal vsaj še enkrat, ko sem ga videl na CNN v živo to rečt. Zato sem se potrudil - a kot rečeno, brez efekta.
Za Liberatca in Mencingerja pa nimam volje.
"brez efekta" pomeni, da sem izjavo našel, dal link nanjo, posnetek, a ni "prijela" v debati. Elsewhere - lesswrong.com.
Tud uni so eni posrečeni morončki, večkrat.
Ampak prebrskat ves POP in RTVSLO se mi pa ne da. Meni ne.
Ko sem pred kakšnim mesecem našel izjavo Ala Gorea, kako da je on ustanovitelj Interneta, mi to v neki diskusiji ni dosti pomagalo. Samo tisto izjavo je dal vsaj še enkrat, ko sem ga videl na CNN v živo to rečt. Zato sem se potrudil - a kot rečeno, brez efekta.
Za Liberatca in Mencingerja pa nimam volje.
"brez efekta" pomeni, da sem izjavo našel, dal link nanjo, posnetek, a ni "prijela" v debati. Elsewhere - lesswrong.com.
Tud uni so eni posrečeni morončki, večkrat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Thomas ()
OK, torej imamo situacijo, ko Libertarec ne more dokazati svojih trditev, še več, obstajajo podatki, da so trditve netočne, a jim vseeno verjamemo, saj bi se utegnil kje pa vseeno skrivati kakšen dokaz, ki ga (še?) ne najdemo.
Bravo.
Tale dva linka dokazujeta, da je ta DELO-v članek imel za osnovo tudi libertarec - in spregledal, da je Mencinger le navajal vire, ki trdijo:
http://libertarec.blogspot.com/2008/10/...
http://libertarec.blogspot.com/2009/06/...
Libertarec naj po mojem mnenju pojasni svoje "bralno nerazumevanje" ali pa je to nekredibilen medij.
Bravo.
Tale dva linka dokazujeta, da je ta DELO-v članek imel za osnovo tudi libertarec - in spregledal, da je Mencinger le navajal vire, ki trdijo:
http://libertarec.blogspot.com/2008/10/...
http://libertarec.blogspot.com/2009/06/...
Libertarec naj po mojem mnenju pojasni svoje "bralno nerazumevanje" ali pa je to nekredibilen medij.
sudo poweroff
Ja. Zdej je na Libertarcu da dokaže, kaj je Mencinger trdil. Vsekakor.
Odin ::
//SARCASM ON
Ja Mencinger je opozarjal, on ni napovedoval. Podobna kot duhovnih opozarja, da bo Jezus prisel nazaj, a nikakor tega ne napove.
Ogorcen sem nad LIBERTARCEM. Matthai, kaj pravis da Tomaza Stiha opozorima na tozbo, zaradi custvenih bolecin, a hkrati tozbe ne napovema. V tem primeru bo na lastni kozi obcutil to pomembno razliko!
//SARCASM OFF
Kaj pa ko je Libertarec rekel, da je insinuiral s tem ko je opozarjal na te publikacije? Ali bi s tem prav tako izgubil vso kredibilnost v tvojih oceh?
Ja Mencinger je opozarjal, on ni napovedoval. Podobna kot duhovnih opozarja, da bo Jezus prisel nazaj, a nikakor tega ne napove.
Ogorcen sem nad LIBERTARCEM. Matthai, kaj pravis da Tomaza Stiha opozorima na tozbo, zaradi custvenih bolecin, a hkrati tozbe ne napovema. V tem primeru bo na lastni kozi obcutil to pomembno razliko!
//SARCASM OFF
Kaj pa ko je Libertarec rekel, da je insinuiral s tem ko je opozarjal na te publikacije? Ali bi s tem prav tako izgubil vso kredibilnost v tvojih oceh?
Ne, tisto je Libertarec povsem upravičeno trdil.
Problem je, da je Libertarec trdil nekaj, kar Mencinger ni nikoli rekel.
Ampak saj je jasno - zelo verjetno ne bodo zmogli priznati napake. Oni že ne.
Problem je, da je Libertarec trdil nekaj, kar Mencinger ni nikoli rekel.
Ampak saj je jasno - zelo verjetno ne bodo zmogli priznati napake. Oni že ne.
sudo poweroff
No, če bi Amerika res bankrotirala okoli navedenega dne, bi bil Jože Mencinger velik heroj. Potem se najbrž ne bi sklicevali na to, da je "samo opozarjal na neke vire ki so tako trdili".
Zdej je pa ta njegov krog simpatizerjev malo bolj občutljiv in subtilen.
Zdej je pa ta njegov krog simpatizerjev malo bolj občutljiv in subtilen.
Po moje bi bili heroji tisti, ki so to objavili. Seveda bi nekaj slave padlo tudi na Mencija.
Kar pa ne spremeni dejstva, da bi Libertarec moral pojasniti par zadev, če hoče ohraniti kredibilnost.
Kar pa ne spremeni dejstva, da bi Libertarec moral pojasniti par zadev, če hoče ohraniti kredibilnost.
sudo poweroff
Pa dobr no, ti si čist obseden s tem Libertarcem. Daj zmeni se direkt z njim, ne pa tlele jokat.
Itak zate taki Libertarci najbrž nikoli ne bodo kredibilni.
Je pa takole - preberimo si članek iz Financ oktobra 2008:
http://www.finance.si/227182/Jo%BEe_Men...
Naslov članka "Jože Mencinger: ZDA bodo junija bankrotirale" - ta naslov je verjetno oblikoval novinar, a se ne spomnim da bi Mencinger kdaj ugovarjal takemu naslovu.
Prvi odstavek članka:
>>Nisem pričakoval, da bo prišlo tako hitro. Na začetku leta sem bral, da se bo to zgodilo do konca septembra ali oktobra. Nisem mogel verjeti tako natančnim napovedim. Zdaj iste publikacije napovedujejo, da bodo ZDA bankrotirale junija 2009 in da bodo razglasile, da ne morejo več vračati dolgov,<< je včeraj finančno krizo komentiral ekonomist Jože Mencinger, piše Delo.
Res je, da se formalno sklicuje na 'publikacije' - vendar je iz navedenega očitno, da se kot ekonomist (ki pravkar v tej vlogi daje izjave za javnost) strinja z ugotovitvami teh publikacij.
Če daje neke trditve, se pričakuje da stoji za njimi - tudi če citira neke publikacije. Kot strokovnjak si namreč odgovoren tudi za to, katere vire izbereš in kaj po njih povzameš ter kako. Sicer lahko vsaka snažilka, ki zna brati, navaja znanstvene in druge strokovne ugotovitve iz raznih publikacij - le nekdo jih mora njej potisniti v roke.
Pa še to sicer ni povedal, katere so te 'publikacije' - a ravno v tem primeru se mi zdi še bolj pomembno, da sam presodi kvaliteto in točnost navedb, ki jih je notri prebral.
Skratka sta dve varianti:
1. Menci je brez nekih resnih strokovnih podlag, napovedal bankrot ZDA za junij 2009 in epsko falil.
2. Menci ni nič napovedal sam, ampak samo nekje prebral neko traparijo in potem brez tehntega lastnega strokovnega premisleka o tem, to trobil naokoli vsakemu, ki ga je hotel poslušati. Kasneje se je seveda potrdilo, da je bila to res totalna traparija.
Po obeh variantah ne vidim nič obetavnega glede njegovih sposobnosti...
Itak zate taki Libertarci najbrž nikoli ne bodo kredibilni.
Je pa takole - preberimo si članek iz Financ oktobra 2008:
http://www.finance.si/227182/Jo%BEe_Men...
Naslov članka "Jože Mencinger: ZDA bodo junija bankrotirale" - ta naslov je verjetno oblikoval novinar, a se ne spomnim da bi Mencinger kdaj ugovarjal takemu naslovu.
Prvi odstavek članka:
>>Nisem pričakoval, da bo prišlo tako hitro. Na začetku leta sem bral, da se bo to zgodilo do konca septembra ali oktobra. Nisem mogel verjeti tako natančnim napovedim. Zdaj iste publikacije napovedujejo, da bodo ZDA bankrotirale junija 2009 in da bodo razglasile, da ne morejo več vračati dolgov,<< je včeraj finančno krizo komentiral ekonomist Jože Mencinger, piše Delo.
Res je, da se formalno sklicuje na 'publikacije' - vendar je iz navedenega očitno, da se kot ekonomist (ki pravkar v tej vlogi daje izjave za javnost) strinja z ugotovitvami teh publikacij.
Če daje neke trditve, se pričakuje da stoji za njimi - tudi če citira neke publikacije. Kot strokovnjak si namreč odgovoren tudi za to, katere vire izbereš in kaj po njih povzameš ter kako. Sicer lahko vsaka snažilka, ki zna brati, navaja znanstvene in druge strokovne ugotovitve iz raznih publikacij - le nekdo jih mora njej potisniti v roke.
Pa še to sicer ni povedal, katere so te 'publikacije' - a ravno v tem primeru se mi zdi še bolj pomembno, da sam presodi kvaliteto in točnost navedb, ki jih je notri prebral.
Skratka sta dve varianti:
1. Menci je brez nekih resnih strokovnih podlag, napovedal bankrot ZDA za junij 2009 in epsko falil.
2. Menci ni nič napovedal sam, ampak samo nekje prebral neko traparijo in potem brez tehntega lastnega strokovnega premisleka o tem, to trobil naokoli vsakemu, ki ga je hotel poslušati. Kasneje se je seveda potrdilo, da je bila to res totalna traparija.
Po obeh variantah ne vidim nič obetavnega glede njegovih sposobnosti...
Ni čisto dobr, username. Obstaja še:
3. Menci ni nič napovedal sam, ampak samo nekje prebral neko traparijo in potem po tehtnem lastnem strokovnem premisleku o tem, to trobil naokoli vsakemu, ki ga je hotel poslušati.
To je po moje najverjetneje.
3. Menci ni nič napovedal sam, ampak samo nekje prebral neko traparijo in potem po tehtnem lastnem strokovnem premisleku o tem, to trobil naokoli vsakemu, ki ga je hotel poslušati.
To je po moje najverjetneje.
Hehe, morda imaš prav. Njegov "tehten lastni premislek" pa je bil tu predvsem v tem smislu, koliko rumene publicitete si bo s tem spet pridobil zase in kako bo lahko ob tem spet malo squrcal USA... skratka poskrbel je za svoj biznis, takšen kot pač ta njegov biznis je.
podbevna ::
Ne. Mencinger res verjame kar govori.
Imel sem priložnost razpravljati z njim in on res verjame v določene koncepte, ki padejo v smislu realnosti in možnosti. Ker alternative niso skladne z njegovimi vrednotami in ker misli, da je treba zagotavljati, kar bi po njegovo "moralo biti" in ne kar najbolje ustreza realnosti. Kar je za znanstvenika katastrofa...
Edit: če seveda ekonomistom sploh lahko rečemo znanstveniki :)
Imel sem priložnost razpravljati z njim in on res verjame v določene koncepte, ki padejo v smislu realnosti in možnosti. Ker alternative niso skladne z njegovimi vrednotami in ker misli, da je treba zagotavljati, kar bi po njegovo "moralo biti" in ne kar najbolje ustreza realnosti. Kar je za znanstvenika katastrofa...
Edit: če seveda ekonomistom sploh lahko rečemo znanstveniki :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: podbevna ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nobelova nagrada za ekonomijo 2010 (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 25426 (23949) | Manu |
» | Bohinjska deklaracija (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 16007 (14170) | lurker |
» | Freemarket, pravna drzava, regulativa (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 5173 (4860) | nevone |
» | Liberalne reforme (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Problemi človeštva | 70692 (66752) | Grey |
» | Kapitalizem, sindikati in industrija (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Problemi človeštva | 20158 (15091) | jype |