Forum » Problemi človeštva » Ekonomski propad v Zda in tudi drugod
Ekonomski propad v Zda in tudi drugod
monster-x ::
Kakor pogledaš. Vsak lahko še zmeraj proizvaja substitute in prosto vstopa na trg. Tak trg je bil ves čas prost za vstop, samo nihče ni hotel oz. ni znal. Nekdo, ki pa je pogruntal, kako to ustvariti, pa sedaj to koristi. Če že temu rečemo regulacija, je to regulacija zaradi ščitenja znanja zbranega v produktu, ki se ščiti, da ga ne bi kdo ukradel. Kar pa je prav, ker če tega ne bi bilo, tudi razvoja ne bi bilo.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.
jype ::
monster-x> Kar pa je prav, ker če tega ne bi bilo, tudi razvoja ne bi bilo.
Kar pa je prav, ker če ne bi bilo antitrust zakonodaje, tudi prostega trga ne bi bilo, saj se stroški razvoja ne bi nikomur več povrnili.
monster-x> Vsak lahko še zmeraj proizvaja substitute in prosto vstopa na trg.
Bullshit, smo ti že povedali, zakaj. Ker država podeli pravice in jih ščiti s točno določenim namenom, mora imeti torej tudi pravico omejiti doseg teh pravic, da se ta namen (spodbujanje razvoja) ne uniči.
Kar pa je prav, ker če ne bi bilo antitrust zakonodaje, tudi prostega trga ne bi bilo, saj se stroški razvoja ne bi nikomur več povrnili.
monster-x> Vsak lahko še zmeraj proizvaja substitute in prosto vstopa na trg.
Bullshit, smo ti že povedali, zakaj. Ker država podeli pravice in jih ščiti s točno določenim namenom, mora imeti torej tudi pravico omejiti doseg teh pravic, da se ta namen (spodbujanje razvoja) ne uniči.
perci ::
Vsak trg je reguliran. Že sam obstoj države pomeni regulacijo. Torej ne gre za vprašanje ali trg regulirati ampak le v kakšni meri to početi.
Če so se monopolistu, bi se tudi tistemu, ki razvija substitute.
Ker država podeli pravice in jih ščiti s točno določenim namenom, mora imeti torej tudi pravico omejiti doseg teh pravic, da se ta namen (spodbujanje razvoja) ne uniči.
Sej sploh ne gre za to. Gre pač za to, da nekdo nekaj razvija, nekdo pa mu ta razvoj preprosto ukrade. Če bi vsak bil "pošten" in bi šel razvijat svojo tehnologijo, ne bi bilo težav. Ampak to se ne bo zgodilo, ker je lažje skopirat (torej ukrasti razvoj) in ljudje to dobro vedo. Imaš mogoče kakšno boljšo rešitev? Zakaj bi moral bodoči monopolist plačevati za razvoj, drugim pa ne bi bilo treba?
Copy-paste ekonomistom je pa res nemogoče kaj dopovedat.
Tako dobrega komentarja sploh ni potrebno komentirati. Kaj bi mi brez tebe, CrniE, ta tema bi bila za zbrisat!
Že sam obstoj države pomeni regulacijo.
Tole si pa pihnil mimo. Država skrbi (oz. bi morala skrbeti) za tista področja, ki se jih ne bi smelo kupiti in morajo biti objektivno odločena. To pa so npr. sodstvo in policija. Če bi jih lahko kupili, bi vsak sodnik odločil v prid tistega, ki ima več denarja, kar pa seveda ni prav. In to nima nobene veze s trgom. Če x pretepe y, to nima povezave s trgom. Država mora skrbeti za osebno varnost državljanov (torej jih ščititi pred fizičnim nasiljem in krajami) in nuditi "storitve", da lahko nekdo v primeru nespoštovanja pogodb tudi toži nekoga drugega. Vmešavat na trg pa se ne sme. Tko da ja, obstoj države ne pomeni avtomatsko regulacijo.
Daedalus ::
Vmešavat na trg pa se ne sme. Tko da ja, obstoj države ne pomeni avtomatsko regulacijo.
Once and for all times. Država se samo s tem, ko postavi framework trgu (= definira pravila igre) vmeša na trg. Vsako nadaljnje spreminjanje/dopolnjevanje/ukinjanje teh pravil je spet točno to - poseg na trg. Zdaj pa to preberi tolikokrat, da boš doumel.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Once and for all times. Država se samo s tem, ko postavi framework trgu (= definira pravila igre) vmeša na trg. Vsako nadaljnje spreminjanje/dopolnjevanje/ukinjanje teh pravil je spet točno to - poseg na trg.
Država ne rabi nobenih pravil postavljati. Dokler se jaz in ti strinjava, da bova nekaj izmenjala, ne rabiva nobene države. In če je nekdo monopolist, ga država ne sme omejevati, ampak naj prepusti to trgu. Če pa postavlja pravila, kdo kaj sme in česa ne (torej si midva nečesa ne smeva izmenjati, monopolist ne sme kupiti manjšega podjetja), pa je to poseganje na trg. Seveda pa tega ne sme. Razumeš?
Če pa ti meni groziš, da moram kupiti nekaj od tebe, pa se jaz s tem ne strinjam, pa te lahko tožim. Zato pa imamo državo, da poskrbi za take zadeve. Jasno?
Ti res ne štekaš...
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Ne, ti ne štekaš (pa ne samo ti).
Ne, ti ne štekaš. Sploh ne razumeš vloge države v ekonomskem sistemu. Upravičeno dvomim, da sploh štekaš vlogo države na splošno, for that matter. Stvari, kot zakaj je dobro meti državo in kako se skozi obstoj države (in oblasti) organizira in regulira družbo.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
monster-x> Če pa ti meni groziš, da moram kupiti nekaj od tebe, pa se jaz s tem ne strinjam, pa te lahko tožim. Zato pa imamo državo, da poskrbi za take zadeve. Jasno?
Če pa ti meni groziš, da ne smem kupiti nekaj od njega, če ne mi ti svojih reči ne boš več prodal, hkrati pa imaš na trgu prevladujoč položaj, te lahko tožim. Zato pa imamo državo, da poskrbi za take zadeve. Jasno?
Tebi ne. Ti misliš, da to je stvar trga, medtem ko intelektualna lastnina in kazenska zakonodaja pa niso stvar trga.
Naj kar trg poskrbi za morilce, prej ali slej bodo našli svojo konkurenco!
Če pa ti meni groziš, da ne smem kupiti nekaj od njega, če ne mi ti svojih reči ne boš več prodal, hkrati pa imaš na trgu prevladujoč položaj, te lahko tožim. Zato pa imamo državo, da poskrbi za take zadeve. Jasno?
Tebi ne. Ti misliš, da to je stvar trga, medtem ko intelektualna lastnina in kazenska zakonodaja pa niso stvar trga.
Stvari, kot zakaj je dobro meti državo in kako se skozi obstoj države (in oblasti) organizira in regulira družbo.
Vse (ali pa skoraj vse) regulacije favorizirajo nekoga. Kar pa je diskriminatorno. In če je diskriminatornost prisotna, je regulacijo potrebno odstraniti.
Ne, v tem primeru ti ne grozim. To je samo postavljanje pogojev pod katerimi bova nekaj izmenjala in če teh ne boš sprejel, se ti ne bo zgodilo nič hudega, kar se tiče osebne varnosti. Če pa ti grozim, da če nečesa ne boš kupil, ti bom nekaj naredil, pa se ti ne moreš svobodno odločiti, saj bi v tem primeru trpela tvoja osebna varnost.
Vedno mora biti svobodna odločitev obeh strani (to pomeni, da vsak postavi svoje pogoje in se potem odločita sodelovati ali ne). Koliko pa ima kdo pogajalske moči, pa je odvisno od primera do primera. In če ima nekdo več pogajalske moči kot ti, se pač ne smeš buniti.
Ne, če te nekdo v nekaj prisili, se nisi svobodno odločil. To pa je predpogoj svobodnega trga. In če te nekdo ubije, je potrebno takega tudi odstraniti, saj zavira svobodo in svobodne odločitve.
Če bi take stvari podpirali, potem bi vsak vsakemu vse kradel, ubijal, itd. Pa se mu ne bi nič zgodilo. To pa ni nobena svoboda.
Vse (ali pa skoraj vse) regulacije favorizirajo nekoga. Kar pa je diskriminatorno. In če je diskriminatornost prisotna, je regulacijo potrebno odstraniti.
In ker nikol ne moremo najti kompromisa, ki ne bi diskriminiral nekoga... je najboljše, da odstranimo državo. Se mi je zdelo, da si kr spodoben anarhist.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Države mora biti ravno toliko, da se lahko svobodno odločim med alternativami na trgu brez da bi me v to nekdo prisilil (ne mešati s pogoji poslovanja).
monster-x> Države mora biti ravno toliko, da se lahko svobodno odločim med alternativami na trgu brez da bi me v to nekdo prisilil (ne mešati s pogoji poslovanja).
Igralec s prevladujočim deležem te lahko brez težav prisili v kar hoče, ti pa imaš na izbiro his way or the highway.
Tak je trg.
monster-x> Vse (ali pa skoraj vse) regulacije favorizirajo nekoga.
_VSE_ regulacije favorizirajo nekoga. O tem ni nobene debate. Močan, nasilen moški je totalno depriviligiran na račun države, ki mu ne dovoli izkoriščati njegovih naravnih danosti za dosego osebnih ciljev. Kakšen bullshit! To je nepravično! Pa je res?
Šibak, iznajdljiv izumitelj je favoriziran na račun države in lahko na račun točno te regulacije obogati. To je nepravično! Pa je res?
Stvar perspektive. Če zagovarjaš prosti trg, potem implicitno zagovarjaš regulacijo države in če počneš to, potem zagovarjaš prosti trg, v katerem so pravila določena s cilji države, ne s cilji kapitala (ker potem to ni več prosti trg - kapital ni obvezan spoštovati ničesar in lahko zakone brez težav spreminja, država pa je podrejena lastnim zakonom).
monster-x> Ne, v tem primeru ti ne grozim.
To je navadno sprenevedanje. Če si dovolj močan, potem enostavno pokupiš dobavitelje surovin za moj biznis, pa sem ekonomsko gledano mrtev. To lahko storiš s praktično vsakim, saj se največ kapitala nabira tam, kjer ga je največ že od prej.
Igralec s prevladujočim deležem te lahko brez težav prisili v kar hoče, ti pa imaš na izbiro his way or the highway.
Tak je trg.
monster-x> Vse (ali pa skoraj vse) regulacije favorizirajo nekoga.
_VSE_ regulacije favorizirajo nekoga. O tem ni nobene debate. Močan, nasilen moški je totalno depriviligiran na račun države, ki mu ne dovoli izkoriščati njegovih naravnih danosti za dosego osebnih ciljev. Kakšen bullshit! To je nepravično! Pa je res?
Šibak, iznajdljiv izumitelj je favoriziran na račun države in lahko na račun točno te regulacije obogati. To je nepravično! Pa je res?
Stvar perspektive. Če zagovarjaš prosti trg, potem implicitno zagovarjaš regulacijo države in če počneš to, potem zagovarjaš prosti trg, v katerem so pravila določena s cilji države, ne s cilji kapitala (ker potem to ni več prosti trg - kapital ni obvezan spoštovati ničesar in lahko zakone brez težav spreminja, država pa je podrejena lastnim zakonom).
monster-x> Ne, v tem primeru ti ne grozim.
To je navadno sprenevedanje. Če si dovolj močan, potem enostavno pokupiš dobavitelje surovin za moj biznis, pa sem ekonomsko gledano mrtev. To lahko storiš s praktično vsakim, saj se največ kapitala nabira tam, kjer ga je največ že od prej.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
pulstar ::
Sicer malo bolj offtopic, vendar me zanima vaše mnenje pri zadevi:
Zanima me, kakšna prihodnost sploh čaka t.i. zahod. Produkcija se množično seli v vzhodne dežele, kjer pa seveda odprtih rok pričakajo nove proizvodne linije. Glavni pomen seveda ima proizvodnja raznoraznih izdelkov, a na drugi strani pa to pomeni nadvse lahek način reverse-engineeringa. Seveda, zahodnjaki bomo še vedno outsource-ali tovarne, vendar se bo(in se že) pojavljalo vedno več novih konkurentov, kateri bodo hitro zrastli ob vsem tem uvoženem tehnološkem boostu. S cenejšimi izdelki(že zaradi cenejšega razvoja le-teh) pa bodo veliko bolj prodorni. Kje sploh je razlog za beg proizvodnje iz Evrope? Saj menda sploh v high-tech panogah vendar ni več toliko delovne sile, da bi bila ta, kljub nižji ceni v Aziji, toliko bolj profitabilna? Nevem no, tu razpravljamo o regulaciji, a noben se ne vpraša česa. V državah, kjer večino bdp-ja predstavljajo storitvene dejavnosti, oz. bančne mahinacije, kjer se trgovinski deficit vedno bolj povečuje, kmalu na žalost ne bo več česa regulirati. Imamo know-how, kvalificirano delovno silo, razvito infrastrukturo, bolj ali manj pravičen trg, a kljub vsemu vedno manj produkcije.
Sam na žalost ne vem, kako se bodo stvari ob podobnem trendu nadaljevale. Bojim se, da bo tako Evropa, kljub vsem sredstvim vloženim v razvoj, na koncu ostala praznih rok.
Zanima me, kakšna prihodnost sploh čaka t.i. zahod. Produkcija se množično seli v vzhodne dežele, kjer pa seveda odprtih rok pričakajo nove proizvodne linije. Glavni pomen seveda ima proizvodnja raznoraznih izdelkov, a na drugi strani pa to pomeni nadvse lahek način reverse-engineeringa. Seveda, zahodnjaki bomo še vedno outsource-ali tovarne, vendar se bo(in se že) pojavljalo vedno več novih konkurentov, kateri bodo hitro zrastli ob vsem tem uvoženem tehnološkem boostu. S cenejšimi izdelki(že zaradi cenejšega razvoja le-teh) pa bodo veliko bolj prodorni. Kje sploh je razlog za beg proizvodnje iz Evrope? Saj menda sploh v high-tech panogah vendar ni več toliko delovne sile, da bi bila ta, kljub nižji ceni v Aziji, toliko bolj profitabilna? Nevem no, tu razpravljamo o regulaciji, a noben se ne vpraša česa. V državah, kjer večino bdp-ja predstavljajo storitvene dejavnosti, oz. bančne mahinacije, kjer se trgovinski deficit vedno bolj povečuje, kmalu na žalost ne bo več česa regulirati. Imamo know-how, kvalificirano delovno silo, razvito infrastrukturo, bolj ali manj pravičen trg, a kljub vsemu vedno manj produkcije.
Sam na žalost ne vem, kako se bodo stvari ob podobnem trendu nadaljevale. Bojim se, da bo tako Evropa, kljub vsem sredstvim vloženim v razvoj, na koncu ostala praznih rok.
T-h-o-r ::
vsi se jokajo, kako izkoriščajo boge otroke
vendar pa z veseljem selijo proizvodnjo tja, kjer otroke izkoriščajo :)
vendar pa z veseljem selijo proizvodnjo tja, kjer otroke izkoriščajo :)
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?
if we no longer are interested in being civilized?
pulstar> Kje sploh je razlog za beg proizvodnje iz Evrope?
Da si pri nas nihče ne želi 8 ur na dan preživeti za tekočim trakom - in mu ni treba, ker lahko boljše plačilo dobi za prijetnejše in kreativnejše delo.
pulstar> a kljub vsemu vedno manj produkcije.
Produkcija je za robote.
Da si pri nas nihče ne želi 8 ur na dan preživeti za tekočim trakom - in mu ni treba, ker lahko boljše plačilo dobi za prijetnejše in kreativnejše delo.
pulstar> a kljub vsemu vedno manj produkcije.
Produkcija je za robote.
innerspace ::
@monsterX> To kar ti pravis ali zagovarjas je zelo podobno temu kar se dogaja v juzni Italiji, kjer ima mocno vlogo takozvana Mafia. Taka je prihodnost brez drzavnih regulacij. Lustno, ane?
Mislim da nebi bilo za se cudit ko se bo tudi pri nas zgodil vzpon take "ureditve" oziroma mentalitete, pravzaprav druzba ki prezira drzavo, sama sili v tak sistem.
Mislim da nebi bilo za se cudit ko se bo tudi pri nas zgodil vzpon take "ureditve" oziroma mentalitete, pravzaprav druzba ki prezira drzavo, sama sili v tak sistem.
rndm2008 ::
Seveda ima prav. Zadnji vlak, da popravijo napake, vgrajene v sam sistem, so zamudili, ko sinko Buš in Greenspan nista pravilno reagirala, ko je Clintonova administracija sicer zapustila gospodarstvo v presežkih, pa čeprav umetno napihnjenih. Takrat so podjetja objavljala strašne pluse, ampak ne zaradi poslovanja na svojih področjih, ampak ker so vsi po vrsti mešetarili in se šli take in drugačne malverzacije na kreditnem trgu in pri poslovanju z delnicami. Je pa bilo že takrat vse na precej majavih nogah. Preveč proizvodnje so že preselili na Vzhod in si domišljali, da bodo sedeli na patentih, preostali svet bo pa produciral robo za njih. Saj bi še šlo, če bi jo tudi plačali, tako pa je šlo vse na kredit. Slabo to.
In kurc gleda Nuriela Roubinija in Stiglitza in kaj še vem koga - Schiff je o tem govoril pred njima, pa mu nihče ni dal Nobelove. Kar je dobil (in dobiva še dandanes) so bili posmeh in cinične opazke so-komentatorjev na TV.
In kurc gleda Nuriela Roubinija in Stiglitza in kaj še vem koga - Schiff je o tem govoril pred njima, pa mu nihče ni dal Nobelove. Kar je dobil (in dobiva še dandanes) so bili posmeh in cinične opazke so-komentatorjev na TV.
AE911TRUTH
All Hail Thermal Expansion!
All Hail Thermal Expansion!
nevone ::
To kar ti pravis ali zagovarjas je zelo podobno temu kar se dogaja v juzni Italiji, kjer ima mocno vlogo takozvana Mafia. Taka je prihodnost brez drzavnih regulacij. Lustno, ane?
To, da si ti po zelo kvalitetni razlagi svobodnega trga Monster-x-a zaključil, da trg brez regulacije producira mafijo, kaže ne popolno nerazumevanje pojmov.
Sploh se v tej temi kaže, da resnično ne ločite med regulacijo in delovanjem pravne države.
Nihče ne trdi, da je potrebno državo ukiniti. Le to pravimo, naj drži roke od trga proč, mora pa obenem zaščititi posameznike in njihovo lastnino pred krajo, po domače. In zakoni, ki to urejajo nimajo prav nobene zveze z regulacijo trga s strani države.
Kdor ne zmore ločiti med regulacijo in zaščito svobode posameznika in njegove lastnine, ta v bistvu tega niti noče. Tu se enostavno pokaže, kako pač nekateri skušajo pravo uporabiti za reguliranje trga.
Seveda, ker in dokler imamo demokracijo se pač koncept svobodnega trga in državne regulative spopadata. Pristaši svobodnega trga pač računajo, da so si z lastnim delom in svobodnim povezovanjem z drugimi lahko zaslužijo svoj vsakdanji kruh in celo kaj več, medtem ko regulatorji se povezujejo bolj na nekem drugem nivoju, ki omogoča, da se nakopičeni kapital vseh vrst malo kar tako razdeli med množice, ter da se z zakoni slabi najmočnejše.
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
Brane2 ::
Že, ampak asi opazila, da tudi Peter Schiff ne govori o obdavčenju itd ampak o FEDovih umetnijah in norčijah pri garancijah za kredite ?
Tip se ne ukvarja s tem, zakaj so recimo bajte tam toliko obdavčene in jemlje to pač kot danost.
Tip se ne ukvarja s tem, zakaj so recimo bajte tam toliko obdavčene in jemlje to pač kot danost.
On the journey of life, I chose the psycho path.
Sploh se v tej temi kaže, da resnično ne ločite med regulacijo in delovanjem pravne države.Pravne države brez regulacije po definiciji ne more biti. Regulacija je postavljanje pravnih pravil. Brez pravnih pravil pa je nemogoče govoriti o pravni drzavi.
Tear_DR0P ::
@nevone - nihce noce kradit - podobno kot sem monsterju poskusil dopovedat da drzava preprecuje boj s krepeli, pa me je monster obtozil zagovarjanja uporabe krepel proti kapitalistom, sedaj spet obtozujes zagovornike regulacije, da hocejo kradit denar ljudem, ki so ga kao posteno pridelali
nikakor pa nocete stopit ven iz laboratorija in ugotoviti da trg ni locen od drzave, se manj od sociologije - in da so socialni transferji nakup politicnega in socialnega miru, samo da mnogi kapitalisti niso sposobni tega dojeti in je bolje da jim drzava kao nasilno odvzame delez denarja in z njim kupi mir - preden ljudje posezejo po krepelih in komu razcesnejo betico
zdej ce hocete vztrajat v svojem teoretskem ekonomskem razglabljanju, kjer vsak problem izolirate, da ga s svojimi teorijami lazje preucujete its fine with me - ampak v resnicnem svetu bodo vase teorije pogorele - upam da v teoretskem spopadu in ne na grmadah
nikakor pa nocete stopit ven iz laboratorija in ugotoviti da trg ni locen od drzave, se manj od sociologije - in da so socialni transferji nakup politicnega in socialnega miru, samo da mnogi kapitalisti niso sposobni tega dojeti in je bolje da jim drzava kao nasilno odvzame delez denarja in z njim kupi mir - preden ljudje posezejo po krepelih in komu razcesnejo betico
zdej ce hocete vztrajat v svojem teoretskem ekonomskem razglabljanju, kjer vsak problem izolirate, da ga s svojimi teorijami lazje preucujete its fine with me - ampak v resnicnem svetu bodo vase teorije pogorele - upam da v teoretskem spopadu in ne na grmadah
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain
Samuel Clemens aka Mark Twain
innerspace ::
Nevone>Nihče ne trdi, da je potrebno državo ukiniti.
Saj je sploh ni potrebno ukiniti..za zacetek je dovolj ce delujes mimo nje. Ko je masa, ki tako deluje, dovoljsnja, je drzava pomaknjena na rob, to pa je poligon kjer se mafija dobro razmnozuje. Prve posledice pa so na nivoju statistike.
Poskusi uporabit vec orodij za izostritev pogleda, je koristno.
Ne trdim da je mafija naravna posledica deregulacije, pravimn le da je realna moznost...dogaja se lahko za vsakim vogalom.
@Brane2: Kul, res dober govor, vendar po pravici, nic novega. Je pa lepo, da je povedano...
Saj je sploh ni potrebno ukiniti..za zacetek je dovolj ce delujes mimo nje. Ko je masa, ki tako deluje, dovoljsnja, je drzava pomaknjena na rob, to pa je poligon kjer se mafija dobro razmnozuje. Prve posledice pa so na nivoju statistike.
Ne trdim da je mafija naravna posledica deregulacije, pravimn le da je realna moznost...dogaja se lahko za vsakim vogalom.
@Brane2: Kul, res dober govor, vendar po pravici, nic novega. Je pa lepo, da je povedano...
Brane2 ::
IMHO točno tako. Država se že zaradi svoje narave ob vsakem ključnem problemu preseda z ene ritnice na drugo, kolikor dolgo je le mogoče.
Ko jo prisiliš v tekmovanje z drugim sistemom, pa dejanjsko mora dati nekaj od sebe in pokazati, zakaj se njen sistem splača bolj. In skozi proces sama sebe zoptimizirati in odvreči balast.
On the journey of life, I chose the psycho path.
Tak je trg.
Res je. Če si na pošten način pridelaš takšno pogajalsko moč, si si jo pač zaslužil in ne vem, zakaj bi jo bilo potrebno jemati. Ne vem, zakaj bi nekdo stremel k temu, da ima manjšo pogajalsko moč, če to ni dobro zanj.
Tebi se zdi normalno, da država nekoga favorizira?
Kapital lahko počne karkoli. Vse dokler lastniki kapitala ne postanejo v želji povečanja kapitala nasilni do ostalih in jih prisilijo v neprostovoljen nakup z grožnjami in fizičnim nasiljem.
Sicer pa ... tudi razvoj je lastnina. Ne v fizični obliki, ampak je last nekoga. In če je ne želi deliti, potem ima vso pravico do tega, da ga država zaščiti. Seveda obstaja možnost, da nekdo razvije popolnoma enak produkt. Ampak, povej mi, glede na to, da nam ves čas očitate, da nismo realni, kakšna je možnost, da nekdo razvije popolnoma enak produkt ob tem, da je prvotni produkt že na trgu (brez da bi pokukal, kako prvotni produkt funkcionira). Sploh če ima ta, ki bi konkuriral na voljo ali skopirati nekaj ali pa razviti nekaj novega, se bo verjetno odločil za kopijo, ker je ceneje.
Mogoče si boš rekel, da tako ali tako kupiš produkt. Seveda ga. Ampak ti kupiš funkcionalnost, ne pa znanja in razvoja, ki je skrit v tem produktu (lahko si predstavljaš kot da plačaš najem tega znanja, ne pa nakupa).
Če imaš dovolj denarja, lahko pokupiš vse, seveda. In če nato začneš nategovati, to pač vzpodbudi konkurenco. Slej ko prej.
To kar ti pravis ali zagovarjas je zelo podobno temu kar se dogaja v juzni Italiji, kjer ima mocno vlogo takozvana Mafia. Taka je prihodnost brez drzavnih regulacij. Lustno, ane?
Ne, to ni to. Preberi si še prejšnje poste, pa potem napiši, da si se zmotil. Boš?
sedaj spet obtozujes zagovornike regulacije, da hocejo kradit denar ljudem, ki so ga kao posteno pridelali
Nič kao. Dokler se na trgu meniva po koliko bova nekaj izmenjala brez da bi eden drugega silila v nekaj, potem je vse pošteno, pa tudi če je cena 100-krat višja od tržne.
in da so socialni transferji nakup politicnega in socialnega miru, samo da mnogi kapitalisti niso sposobni tega dojeti in je bolje da jim drzava kao nasilno odvzame delez denarja in z njim kupi mir - preden ljudje posezejo po krepelih in komu razcesnejo betico
Tebi se zdi povsem logično, da država jemlje enim in daje drugim, da lahko trenutna oblast lahko ostane tam, kjer je?
Tebi se zdi normalno delovanje države, da zadovolji apetite množice na račun najbolj produktivnih?
In nasilje se ti zdi povsem normalno, če produktivni nečesa ne podarijo manj produktivnim?
Ja, sej smo videli, kako zelo učinkovit je bil sistem prerazdeljevanja v bivšem sistemu. Smo videli, kako se je končalo. Na koncu pa so se tisti, ki so tak sistem najbolj zagovarjali, čez noč spremenili v kapitaliste, kjer so se lepo okoristili, ker so bili del političnih elit. Super iskrenost a ne. Če imaš pa manj regulacij trga in manj prerazdeljevanja, pa noben ne more nikomur očitati, da je ukradel nekaj javnega. Verjetno samo ne razumete trga. Zato se ga pa tudi bojite in ga ne podpirate.
Ne, ne dogaja se, če imaš učinkovito pravno državo, ki ščiti državljane pred neprostovoljnimi odločitvami.
Ja pač tako, da ko nekih dobrin nisi sposoben sproducirati sam, se moraš vključiti na trg in tam svoje dobrine zamenjati za tiste druge. In pri tem ima vsaka stran svoje zahteve. Ena se ceni bolj, druga manj. Zato nimaš pravice nobeni strani očitati, ko postavlja pogoje izmenjave. In če je ena stran "močnejša" (to pomeni, da ima npr. veliko več možnih strank, boljše produkte, itd.), druga pa šibkejša, se šibkejša pač ne more pritoževati, če ji postavi močnejša stran slabše pogoje. Še vedno se lahko svobodno odloči, če bo vzela to. In če omejimo svobodo ene strani v želji povečati koristi druge strani, potem nimamo več svobode za vse. Si želite sistem brez svobode?
Če pa želi ena stran prisiliti drugo (močnejša šibkejšo ponavadi) v neko odločitev s tem, da jo ogroža na osebni ravni ali s krajo osebne lastnine (češ če ne boš naredil tega, te bomo ubili, ti ukradli to in to), pa naj deluje pravna država, da jo zaščiti, ker to sicer ne bi bil svobodni trg temelječ na svobodnih odločitvah, ki se tičejo izmenjave na trgu.
In je pač tako, da če hočeš postati prvak (ali pa da si vsaj blizu njega), potem moraš premagati prvaka na igrišču (ali pa vsaj premagati vse njegove tekmece, da si mu blizu). Pika.
monster-x> Res je. Če si na pošten način pridelaš takšno pogajalsko moč, si si jo pač zaslužil in ne vem, zakaj bi jo bilo potrebno jemati. Ne vem, zakaj bi nekdo stremel k temu, da ima manjšo pogajalsko moč, če to ni dobro zanj.
Že miljardotič (pa ti še vedno ne bo jasno, se bojim) - nihče nikomur ne jemlje moči. Ne dovoli se te moči arbitrarno uporabljati. Ni prepovedano posedovati orožja, prepovedano je ubijati ljudi! Ni prepovedano biti monopolist ali imeti prevladujoč tržni delež, prepovedano je zlorabljati svoj položaj za onemogočanje konkurence!
Tako pač je, ker smo civilizirani - če si pa želiš neomejene pravice močnejšega, se pa seveda lahko sprehodiš par tisoč kilometrov južneje, kjer te možnosti (za zdaj na žalost še vedno) imaš.
Že miljardotič (pa ti še vedno ne bo jasno, se bojim) - nihče nikomur ne jemlje moči. Ne dovoli se te moči arbitrarno uporabljati. Ni prepovedano posedovati orožja, prepovedano je ubijati ljudi! Ni prepovedano biti monopolist ali imeti prevladujoč tržni delež, prepovedano je zlorabljati svoj položaj za onemogočanje konkurence!
Tako pač je, ker smo civilizirani - če si pa želiš neomejene pravice močnejšega, se pa seveda lahko sprehodiš par tisoč kilometrov južneje, kjer te možnosti (za zdaj na žalost še vedno) imaš.
jype, kaj pa je večja pogajalska moč drugega kot pogoji v obliki prepovedi prodaje drugih izdelkov, večja moč v pogajanjih o rokih plačila, nižje nakupne cene in višje prodajne cene? Kaj ti pol pomaga, če imaš večjo pogajalsko moč, če ne moreš stiskati ostalih na račun sebe (preden se kak nepoznavalec javi -- stiskanje v smislu postavljanja pogojev poslovanja in ne groženj)?
monster-x> Kaj ti pol pomaga, če imaš večjo pogajalsko moč, če ne moreš stiskati ostalih na račun sebe
Madonca si trd. Če si naredu ekonomski faks ziher poznaš tolk prava, da razumeš koncept neupravičene obogatitve. No, to je podobno - če imaš prevladujoč položaj pač ne smeš _neomejeno_ stiskat (in s tem _zlorabljati_ svojega tržnega položaja).
Razumeš? A moram narisat?
Madonca si trd. Če si naredu ekonomski faks ziher poznaš tolk prava, da razumeš koncept neupravičene obogatitve. No, to je podobno - če imaš prevladujoč položaj pač ne smeš _neomejeno_ stiskat (in s tem _zlorabljati_ svojega tržnega položaja).
Razumeš? A moram narisat?
jype, jst razumem, da trenutno tega ne smeš. Pravim pa, da to ni pravično, ker s tem postavljaš neenake pogoje akterjem na trgu. In tega ne moreš zanikati. Štekaš?
monster-x> Pravim pa, da to ni pravično
Res ne? Daj premisli še enkrat, lepo prosim.
monster-x> ker s tem postavljaš neenake pogoje akterjem na trgu
Ne, to ne drži. Pogoji so za _vse_ akterje na trgu _popolnoma_ enaki.
Res ne? Daj premisli še enkrat, lepo prosim.
monster-x> ker s tem postavljaš neenake pogoje akterjem na trgu
Eden sme kupiti neko firmo, drugi ne, eden sme postavljati pogoje svojim kupcem, drugi ne, itd. To je enako? Ne, ni enako, jype, ni enako.
monster-x> Eden sme kupiti neko firmo, drugi ne, eden sme postavljati pogoje svojim kupcem, drugi ne, itd. To je enako? Ne, ni enako, jype, ni enako.
Seveda je enako. Nobeno podjetje ne sme kupit neke firme in nobeno podjetje ne sme postavljat (kar zakon smatra za) nepoštenih pogojev svojim kupcem.
Nobeno podjetje s prevladujočim tržnim deležem tega ne sme. Pogoji so vedno za vse popolnoma enaki.
Tudi noben avtobus ne sme peljati hitreje od 100km/h, pa so kljub temu prometni predpisi za vse enaki.
Seveda je enako. Nobeno podjetje ne sme kupit neke firme in nobeno podjetje ne sme postavljat (kar zakon smatra za) nepoštenih pogojev svojim kupcem.
Nobeno podjetje s prevladujočim tržnim deležem tega ne sme. Pogoji so vedno za vse popolnoma enaki.
Tudi noben avtobus ne sme peljati hitreje od 100km/h, pa so kljub temu prometni predpisi za vse enaki.
Zgodovina sprememb…
Aja, si se začel ven vlečt, potem ko si se zapletel.
To si napisal nedolgo tega.
Jap, favoriziraš nekoga, ampak je še zmeraj pošteno. Fajn to. ;)
Že ves čas govoriš o tem, kako največji igralec na trg ne bi smel početi tega in drugega. Nehaj zdaj bluziti o tem, kako je za vse enako pošteno. Ja, so za vse enaki pogoji, če gledaš tako, ampak še vedno pa ni pošteno, da največji ne sme postati še večji. To je omejevanje, ki pač ni pošteno. Kapiraš?
To si napisal nedolgo tega.
_VSE_ regulacije favorizirajo nekoga. O tem ni nobene debate.
Jap, favoriziraš nekoga, ampak je še zmeraj pošteno. Fajn to. ;)
Že ves čas govoriš o tem, kako največji igralec na trg ne bi smel početi tega in drugega. Nehaj zdaj bluziti o tem, kako je za vse enako pošteno. Ja, so za vse enaki pogoji, če gledaš tako, ampak še vedno pa ni pošteno, da največji ne sme postati še večji. To je omejevanje, ki pač ni pošteno. Kapiraš?
monster-x> Že ves čas govoriš o tem, kako največji igralec na trg ne bi smel početi tega in drugega.
Ne. Govorim o tem, da antitrust zakonodaja preprečuje, da bi veliki igralci lahko zlorabili svoj položaj na trgu. Očitno ti ni usojeno, da bi lahko razumel kaj takega. Dal sem ti številne primere, kjer zakonodaja ukrepa podobno (avtobus ne sme hitreje od 100 km/h, pa če se ti to zdi še tako nepošteno, voznik avtobusa mora imeti 0.0 promila, pa če se ti to zdi še tako diskriminatorno), pa očitno to ni dovolj.
monster-x> ampak še vedno pa ni pošteno, da največji ne sme postati še večji. To je omejevanje, ki pač ni pošteno. Kapiraš?
Predvsem to ne drži, da največji ne sme postati še večji - to si si ti kar izmislil. Pa ne vem zakaj naj to ne bi bilo pošteno? Pravila veljajo enako za vse, kaj je tukaj torej nepoštenega? Če je to nepošteno, potem je nepošteno tudi to, da morajo veliki trgovski centri plačevati gasilsko enoto, ki je ves čas prisotna na lokaciji, majhnim trgovinicam pa tega ni treba. Potem je nepošteno, da do tolk-pa-tolk evrov prometa poslovni subjekti niso davčni zavezanci - vsak, ki na bolhi proda rolo skret papirja, naj bo zavezanec za DDV in naj lepo vodi dvostavno knjigovodstvo, sicer je to nepošteno.
Razumeš?
Ne. Govorim o tem, da antitrust zakonodaja preprečuje, da bi veliki igralci lahko zlorabili svoj položaj na trgu. Očitno ti ni usojeno, da bi lahko razumel kaj takega. Dal sem ti številne primere, kjer zakonodaja ukrepa podobno (avtobus ne sme hitreje od 100 km/h, pa če se ti to zdi še tako nepošteno, voznik avtobusa mora imeti 0.0 promila, pa če se ti to zdi še tako diskriminatorno), pa očitno to ni dovolj.
monster-x> ampak še vedno pa ni pošteno, da največji ne sme postati še večji. To je omejevanje, ki pač ni pošteno. Kapiraš?
Predvsem to ne drži, da največji ne sme postati še večji - to si si ti kar izmislil. Pa ne vem zakaj naj to ne bi bilo pošteno? Pravila veljajo enako za vse, kaj je tukaj torej nepoštenega? Če je to nepošteno, potem je nepošteno tudi to, da morajo veliki trgovski centri plačevati gasilsko enoto, ki je ves čas prisotna na lokaciji, majhnim trgovinicam pa tega ni treba. Potem je nepošteno, da do tolk-pa-tolk evrov prometa poslovni subjekti niso davčni zavezanci - vsak, ki na bolhi proda rolo skret papirja, naj bo zavezanec za DDV in naj lepo vodi dvostavno knjigovodstvo, sicer je to nepošteno.
Razumeš?
Ne. Govorim o tem, da antitrust zakonodaja preprečuje, da bi veliki igralci lahko zlorabili svoj položaj na trgu.
Sej ... to je enako kot to, da ne smejo početi karkoli jim paše.
avtobus ne sme hitreje od 100 km/h, pa če se ti to zdi še tako nepošteno, voznik avtobusa mora imeti 0.0 promila, pa če se ti to zdi še tako diskriminatorno
Ja, načeloma, če bi bil avtobus prazen in ne bi bilo nobene možnosti, da kogarkoli (ali karkoli) poškoduje s svojim divjanjem, potem bi zaradi mene lahko počel tudi to. Ampak realno ... koliko je možnosti za to? Ta tvoj primer je čist neprimeren. To je le zakon, ki ščiti, da bi kdo nekaj ali nekoga _fizično_ poškodoval (torej, nekaj, kar ti ves čas govorimo). V poslovanju pa nikogar fizično ne poškoduješ, če ne posluješ z njim. Ja?
Predvsem to ne drži, da največji ne sme postati še večji - to si si ti kar izmislil.
Emm, to da ne sme kupiti kogarkoli, ker bi potem imel še večjo moč, je del te tvoje zakonodaje, ki jo tako zagovarjaš (recimo, da nekdo pokupi vse tvoje dobavitelje). Na ta način mu preprečuješ, da bi bil še večji. Boš to dojel počasi?
Pa ne vem zakaj naj to ne bi bilo pošteno?
Zakaj ni pošteno? Ker diskriminiraš nekega akterja na trgu. Pa saj je vseeno, kdo je največji. Lahko je najprej eden, pa ga drug premaga in je potem tisti največji. In ravno to je diskriminatorno, da enega akterja diskriminiraš (je pa vseeno, ali je to prvi ali drugi, pač največjega).
Če je to nepošteno, potem je nepošteno tudi to, da morajo veliki trgovski centri plačevati gasilsko enoto, ki je ves čas prisotna na lokaciji, majhnim trgovinicam pa tega ni treba. Potem je nepošteno, da do tolk-pa-tolk evrov prometa poslovni subjekti niso davčni zavezanci - vsak, ki na bolhi proda rolo skret papirja, naj bo zavezanec za DDV in naj lepo vodi dvostavno knjigovodstvo, sicer je to nepošteno.
Vidiš, počasi sam dojemaš, da so ene stvari diskriminatorne. Taka pravila so za rolo skret papirja butasta, ker so stroški kontroliranja večji od pobranega davka. Seveda pa so potem ta pravila za enega potrebna, za drugega pa ne. To ni pošteno, štekaš? Če pa daš za vse plačilo nekega minimalnega davka ne glede na njegov dohodek, pa je za vse enako in nediskriminatorno, pa še najmanjši stroški so s tem.
monster-x> Sej ... to je enako kot to, da ne smejo početi karkoli jim paše.
Sej nihče ne sme početi kar česarkoli. Vse omejuje zakon in isti zakoni veljajo za vse!
monster-x> To je le zakon, ki ščiti, da bi kdo nekaj ali nekoga _fizično_ poškodoval (torej, nekaj, kar ti ves čas govorimo). V poslovanju pa nikogar fizično ne poškoduješ, če ne posluješ z njim. Ja?
Če to drži, potem nima nobenega smisla, da je karkoli, kar fizično ne poškoduje nikogar, prepovedano. Komot lahko kopiraš kar hočeš, ker to nikogar fizično ne poškoduje. Zakon, ki ti to prepoveduje, je diskriminatoren, ker dovoli kopiranje zgolj avtorju (kaj pa je on zaena gnada, da on sme, mi pa ne)!
monster-x> Ja, načeloma, če bi bil avtobus prazen in ne bi bilo nobene možnosti, da kogarkoli (ali karkoli) poškoduje s svojim divjanjem, potem bi zaradi mene lahko počel tudi to.
Ja, pa ne sme! Ker je zakon za vse enak! Tudi če se pelješ s kolesom velja, da z avtobusom ne smeš hitreje kot 100 km/h! In tudi če si popoldanski s.p. zate velja, da s prevladujočim tržnim položajem nekatere reči postanejo prepovedane!
monster-x> Pa saj je vseeno, kdo je največji.
Seveda je vseeno! In sploh ni nujno, da je samo _eden_ s prevladujočim tržnim deležem, ki pade pod to zakonodajo. Lahko jih je več, pa antitrust zakonodaja še vedno velja za vse igralce s prevladujočim tržnim deležem, tako kot velja za vse avtobuse. In še nečesa ne razumeš - prevladujoč tržni delež ni prepovedan, tako kot tudi avtobusi niso prepovedani!
monster-x> Če pa daš za vse plačilo nekega minimalnega davka ne glede na njegov dohodek, pa je za vse enako in nediskriminatorno, pa še najmanjši stroški so s tem.
Pa je to pravično? Pavšal je po tvoje pravičen? Smešno, a ni?
Sej nihče ne sme početi kar česarkoli. Vse omejuje zakon in isti zakoni veljajo za vse!
monster-x> To je le zakon, ki ščiti, da bi kdo nekaj ali nekoga _fizično_ poškodoval (torej, nekaj, kar ti ves čas govorimo). V poslovanju pa nikogar fizično ne poškoduješ, če ne posluješ z njim. Ja?
Če to drži, potem nima nobenega smisla, da je karkoli, kar fizično ne poškoduje nikogar, prepovedano. Komot lahko kopiraš kar hočeš, ker to nikogar fizično ne poškoduje. Zakon, ki ti to prepoveduje, je diskriminatoren, ker dovoli kopiranje zgolj avtorju (kaj pa je on zaena gnada, da on sme, mi pa ne)!
monster-x> Ja, načeloma, če bi bil avtobus prazen in ne bi bilo nobene možnosti, da kogarkoli (ali karkoli) poškoduje s svojim divjanjem, potem bi zaradi mene lahko počel tudi to.
Ja, pa ne sme! Ker je zakon za vse enak! Tudi če se pelješ s kolesom velja, da z avtobusom ne smeš hitreje kot 100 km/h! In tudi če si popoldanski s.p. zate velja, da s prevladujočim tržnim položajem nekatere reči postanejo prepovedane!
monster-x> Pa saj je vseeno, kdo je največji.
Seveda je vseeno! In sploh ni nujno, da je samo _eden_ s prevladujočim tržnim deležem, ki pade pod to zakonodajo. Lahko jih je več, pa antitrust zakonodaja še vedno velja za vse igralce s prevladujočim tržnim deležem, tako kot velja za vse avtobuse. In še nečesa ne razumeš - prevladujoč tržni delež ni prepovedan, tako kot tudi avtobusi niso prepovedani!
monster-x> Če pa daš za vse plačilo nekega minimalnega davka ne glede na njegov dohodek, pa je za vse enako in nediskriminatorno, pa še najmanjši stroški so s tem.
Zgodovina sprememb…
Če vzameš trenutne zakone kot dane, je za vse enako. Če pa ne, pa hitro ugotoviš, da so taki zakoni diskriminatorni.
Sej če ne bi bil tako kratkega spomina, bi se hitro spomnil, da ene par postov nazaj razlagam, kako je potrebno ščititi lastnino. In tudi znanje je lastnina, za katero je potrebno plačati. Ne verjameš? Šola je plačljiva (okej, mogoče mislite, da je zastonj, ampak to se vse financira prek davkov in ni zastonj). Par postov nazaj pa imaš še kaj na to temo razloženo. Preberi, resno.
Torej se tebi ne zdi, da diskriminiraš največjega in kršiš njegovo svobodo? In potem rečeš, da je to pošteno? Bravo, res.
Seveda jih je lahko več. To pa je še vedno diskriminatorno, pa reči, kar češ. Samo zato, ker distribuiraš na trg največ dobrin, ne smeš početi tega in onega? Smešen si, res.
Ja, pravično je, da vsak plača enako davka. Zakaj bi moral nekdo, ki ima več, plačati tudi več, koristi pa imata oba enake? Tebi se zdi pošteno, da se produktivnejšim vzame več kakor neproduktivnim? Ne opaziš niti malo diskriminacije?
monster-x> Ja, pravično je, da vsak plača enako davka.
Skratka, vsak naj plača 1500 evrov davka na mesec, in to je to?
monster-x> To pa je še vedno diskriminatorno, pa reči, kar češ.
Sej je tut diskriminatorno, da motor lahko pelje 130 km/h, avtobus pa ne sme. To se direktno zažira v profit avtobusnega podjetja, ki bi lahko namesto 4 voženj opravil 5 voženj v istem času.
monster-x> Torej se tebi ne zdi, da diskriminiraš največjega in kršiš njegovo svobodo? In potem rečeš, da je to pošteno? Bravo, res.
Ne, meni se ne zdi da diskriminiram kogarkoli. Za vsakogar, ki ima prevladujoč tržni delež to velja, ne glede na njegovo velikost, barvo ali katerokoli drugo lastnost. Če noče bi predmet te zakonodaje, se lahko svobodno odloči, da ne bo imel prevladujočega tržnega deleža, enako kot se lahko vsak lastnik avtomobila odloči, da ne bo kupil 6 litrske 500 konjske mašine, če noče plačat s tem povezanih visokih dajatev!
monster-x> Sej če ne bi bil tako kratkega spomina, bi se hitro spomnil, da ene par postov nazaj razlagam, kako je potrebno ščititi lastnino.
Ja, ampak to je diskriminatorno! Vsaka regulativa, ki preprečuje meni, da šibkejšim vzamem, kar jim lahko, me diskriminira, ker če sem 10 let kvihtal zato da zdaj lahko pahnem šibkejše po tleh se nima država kaj vmešavat v to. Drugi so imeli povsem enake možnosti, pa so raje počeli druge reči.
Ti pač zagovarjaš, da se črto postavi drugje kot jaz in praviš, da je na tistem mestu postavljena črta pravična. Jaz se s tem ne strinjam, ker prvič "pravično" pomeni, da imajo vsi enake možnosti (in tega nima nihče, nikoli, ne glede na to kaj si ti misliš) drugič pa "pravično" pomeni, da se šibkejšim pomaga zaradi prej omenjene neenakosti. To pomeni "pravično", če je tebi všeč, ali pa če ti ni.
Najbolj me pa jezi tvoja popolna izoliranost od realnosti. Edina absolutna resnica prostega trga je ta, da vsak trg stremi k monopolu. Monopol je edino stabilno stanje prostega trga in nobene možnosti ni, da bi monopol bil kakorkoli učinkovit - monopoli zavirajo napredek, zmanjšujejo učinkovitost in na dolgi rok povzročajo gospodarsko stagnacijo. Če bi kaj poznal zgodovino, bi to že vedel.
monster-x> To pa je še vedno diskriminatorno, pa reči, kar češ.
Sej je tut diskriminatorno, da motor lahko pelje 130 km/h, avtobus pa ne sme. To se direktno zažira v profit avtobusnega podjetja, ki bi lahko namesto 4 voženj opravil 5 voženj v istem času.
monster-x> Torej se tebi ne zdi, da diskriminiraš največjega in kršiš njegovo svobodo? In potem rečeš, da je to pošteno? Bravo, res.
Ne, meni se ne zdi da diskriminiram kogarkoli. Za vsakogar, ki ima prevladujoč tržni delež to velja, ne glede na njegovo velikost, barvo ali katerokoli drugo lastnost. Če noče bi predmet te zakonodaje, se lahko svobodno odloči, da ne bo imel prevladujočega tržnega deleža, enako kot se lahko vsak lastnik avtomobila odloči, da ne bo kupil 6 litrske 500 konjske mašine, če noče plačat s tem povezanih visokih dajatev!
monster-x> Sej če ne bi bil tako kratkega spomina, bi se hitro spomnil, da ene par postov nazaj razlagam, kako je potrebno ščititi lastnino.
Ja, ampak to je diskriminatorno! Vsaka regulativa, ki preprečuje meni, da šibkejšim vzamem, kar jim lahko, me diskriminira, ker če sem 10 let kvihtal zato da zdaj lahko pahnem šibkejše po tleh se nima država kaj vmešavat v to. Drugi so imeli povsem enake možnosti, pa so raje počeli druge reči.
Ti pač zagovarjaš, da se črto postavi drugje kot jaz in praviš, da je na tistem mestu postavljena črta pravična. Jaz se s tem ne strinjam, ker prvič "pravično" pomeni, da imajo vsi enake možnosti (in tega nima nihče, nikoli, ne glede na to kaj si ti misliš) drugič pa "pravično" pomeni, da se šibkejšim pomaga zaradi prej omenjene neenakosti. To pomeni "pravično", če je tebi všeč, ali pa če ti ni.
Najbolj me pa jezi tvoja popolna izoliranost od realnosti. Edina absolutna resnica prostega trga je ta, da vsak trg stremi k monopolu. Monopol je edino stabilno stanje prostega trga in nobene možnosti ni, da bi monopol bil kakorkoli učinkovit - monopoli zavirajo napredek, zmanjšujejo učinkovitost in na dolgi rok povzročajo gospodarsko stagnacijo. Če bi kaj poznal zgodovino, bi to že vedel.
Ja, kolikor je pač treba, da se pokrijejo tiste javne storitve, ki so potrebne za delovanje prostega trga (varnost državljanov npr.). Za ostale stvari pa naj skrbi trg. To ni dosti. Ne bi bilo potrebnih 1500€. Pa tudi potrebno je upoštevati, da se dohodek poveča, ker so davki nižji.
V bistvu je res ja. Problem je, ker se avtobus pri npr. 130 ustavi veliko počasneje kot pa osebno vozilo pri 200. In zaradi tega pač ogroža varnost potnikov.
Ja, ampak to ni pošteno. Zakaj bi moral nekdo za skupno dobro prispevati več kakor kdorkoli drug samo zato, ker želi imeti boljši avto in so njegova strast avtomobili, nekdo drug, katerega strast pa je nekaj drugega, kar ni obdavčeno oz. je veliko manj, pa prispeva veliko manj? To pač ni pošteno.
Res je. Če nekdo izzove velikana na pretep, naj bo tudi toliko pameten, da bo prej kvihtal. Verjetno se ne bo velikan kar pustil pretepsti, vmes pa bo božal šibkejšega, če pa je od tega odvisen naslov prvaka in veliko denarja. Saj pravim, če hočeš postati prvak, moraš premagati prvaka.
Seveda nima nihče enakih možnosti v smislu "štartali bomo vsi naenkrat". Potem bi moral vsakič, ko kdorkoli vstopi v panogo vsem vzeti vse in na novo začeti igro. Pa je to res pravično, da nekomu, ki se je 10, 20, 30 let trudil, da bo čim več zaslužil, kar tako vzameš vse? Če si je nekdo priigral prednost, naj jo tudi ima in to je povsem pravično, kdor pa kasneje vstopi v panogo, pa se mora zavedati, da so na trgu že močni igralci in če želi pobrati smetano, jim mora stranke speljati in rasti precej hitreje kot ostali, da bo lahko nekoč konkurenčen. Za to pa bo tudi nagrajen, če bo uspešen. In to je najbolj pravičen način.
Ne, z nekaterimi ostalimi ti poskušamo samo dopovedati, da bi moralo biti drugače. Večina pa vas gleda preveč v okvirjih trenutnega stanja (trenutnih zakonov). Stvari je potrebno spreminjati in že če se mišljeje spreminja, je nekaj narejenega v tej smeri.
Seveda vsak stremi k temu, da bo imel čim večji tržni delež ali pa da bo celo edini. To je normalno. Nihče si ne želi konkurence, ki mu odžira dobiček. Take stvari pa se rešujejo s čim bolj prostim trgom, saj to uničuje monopole (ali kartele), saj je vstop omogočen vsem. To, da je monopol edino stabilno stanje prostega trga, pa je popolna laž. Kapital se steka v posamezno panogo, če je dovolj dobička. In vedno gre tja, kjer ga je več in to se ves čas spreminja. V panogi pa je kapital le toliko časa, dokler podjetje pokriva vsaj variabilne stroške. Na dolgi rok mora pokrivati tudi stalne stroške in trg je stabilen v tisti točki, kjer se izenačita ponudba in povpraševanje. Učinkovit pa je najbolj v točki, ko je v panogi prisotno na dolgi rok pokrivanje stalnih in spremenljivih stroškov (torej tam, kjer vsi pokrivajo stroške in nimajo nobenega dobička). Tam je trg najbolj učinkovit.
Monopoli seveda niso učinkoviti, ker proizvajajo manj po višjih cenah in imajo precej dobička. Če pa imajo veliko dobička, pa to pomeni, da ni nujno, da se vsi resursi porabljajo najbolj ekonomsko učinkovito. Če dodam še malo bolj razumljiva dejstva ... logično je, da nihče ne bo proizvajal več po nižjih cenah, če bo imel zaradi tega nižji dobiček. In prav tako deluje tudi monopolist.
Normalno je, da si nobena družba ne želi monopolov, kartelov. Ampak take stvari se najbolj učinkovito rešuje s konkurenco. Zato ker je preprosto najmanj diskriminatorno (ne mormo se it demokracije in svobode samo takrat, ko je poskrbljeno našo rit). Pa še veliko več ljudi se zaposli, kar kvečjemu poganja gospodarsko rast in razvoj družbe.
Kar manjka večini ljudi, je zavedanje, da morajo poskrbeti zase. Preveč se zanašajo na to, da bo država nekaj naredila za njih. Ob tem si večkrat nasprotujejo v svojih izjavah, ampak pustimo to. Tisti, ki bodo samo čakali, bodo le povprečneži ali pa še to ne. Tisti, ki pa bodo nekaj naredili zase (in s tem tudi za družbo), pa bodo najuspešnejši členi te družbe. In da bi ljudi zaradi tega kaznovali (z visokimi davki, ipd.), ker so uspešni, pa res ni moralno. Tako tekmovalnost pa je potrebno omogočiti tako, da lahko vsakdo svobodno vstopi na trg in konkurira. Logično je, da podjetje stremi k maskimizaciji dobička, zato je potrebno to tudi omogočati, ne pa negodovati, kako zelo je nekdo imel visok dobiček, češ kakšna baraba je. Bolj kot bomo omogočali ljudem, da vstopajo na trg in konkurirajo, več akrapovičev, pečečnikov, tušov, itd. bomo imeli. In manj kot bomo omogočali to in več vloge pripisovali državi, da upravlja s premoženjem družbe, več šrotov, bavčarjev, ipd. bomo imeli. Da klientelizma sploh ne omenjam. Skratka, rešitev je vedno v več svobode, ne manj.
Tako, jaz sem svoje v tej temi odpisal, ker res nimam več volje ljudem dopovedovati, zakaj je rešitev v več svobode in ne manj. Tudi s svojim časom ne nameravam več razmetavati, da bi ljudem ponavljal stokrat rečeno. O tem je napisanega kar precej, pa si lahko preberite še drugje kaj o tem. Predvsem pa ... ne gledati preveč v okvirjih. Glejte širše. Vsak je lahko prvak. Ti, jaz, kdorkoli.
monster-x> V bistvu je res ja. Problem je, ker se avtobus pri npr. 130 ustavi veliko počasneje kot pa osebno vozilo pri 200. In zaradi tega pač ogroža varnost potnikov.
No, vidiš. Podjetje s prevladujočim tržnim deležem je pa nevarnejše, ker se lahko poslužuje prijemov, ki se jih podjetja z majhnimi tržnimi deleži ne morejo. In zaradi tega pač ogroža obstanek konkurence.
monster—x> Take stvari pa se rešujejo s čim bolj prostim trgom, saj to uničuje monopole
Ne jih ne! Ker bi vsi radi imeli monopol, se na prostem trgu prej ali slej združijo, saj je to edini način, da lahko nategujejo trg, kolikor pač ta prenese.
monster-x> Kar manjka večini ljudi, je zavedanje, da morajo poskrbeti zase.
Daj ne trabunjaj no! Debata nima _nikakršne zveze_ s tem! Vse, kar je pomembno je to, da prosti trg _vedno_, _brez vsake izjeme_ vodi v monopol!
Lahko pa pokažeš, zakaj po tvoje to ne drži - pa pri tem se ni treba sklicevati na "iznajdljivo konkurenco", ker bo ta konkurenca, če ima kaj soli v glavi, samo sebe prodala monopolistu in služila na račun visoke razlike med ceno proizvodnje in prodajno ceno. To je edini smiseln način udejstvovanja na prostem trgu - nobenega drugega ni.
monster-x> Pa je to res pravično, da nekomu, ki se je 10, 20, 30 let trudil, da bo čim več zaslužil, kar tako vzameš vse?
Ne seri, ničesar mu ne vzameš. Pravično je, da vsi štartajo z enakimi pogoji, ampak tega jasno ne moreš zagotoviti - komot pa zagotoviš (in se to že dela) da veliki ne morejo požreti malih, če to ni v interesu ohranjanja konkurence.
No, vidiš. Podjetje s prevladujočim tržnim deležem je pa nevarnejše, ker se lahko poslužuje prijemov, ki se jih podjetja z majhnimi tržnimi deleži ne morejo. In zaradi tega pač ogroža obstanek konkurence.
monster—x> Take stvari pa se rešujejo s čim bolj prostim trgom, saj to uničuje monopole
Ne jih ne! Ker bi vsi radi imeli monopol, se na prostem trgu prej ali slej združijo, saj je to edini način, da lahko nategujejo trg, kolikor pač ta prenese.
monster-x> Kar manjka večini ljudi, je zavedanje, da morajo poskrbeti zase.
Daj ne trabunjaj no! Debata nima _nikakršne zveze_ s tem! Vse, kar je pomembno je to, da prosti trg _vedno_, _brez vsake izjeme_ vodi v monopol!
Lahko pa pokažeš, zakaj po tvoje to ne drži - pa pri tem se ni treba sklicevati na "iznajdljivo konkurenco", ker bo ta konkurenca, če ima kaj soli v glavi, samo sebe prodala monopolistu in služila na račun visoke razlike med ceno proizvodnje in prodajno ceno. To je edini smiseln način udejstvovanja na prostem trgu - nobenega drugega ni.
monster-x> Pa je to res pravično, da nekomu, ki se je 10, 20, 30 let trudil, da bo čim več zaslužil, kar tako vzameš vse?
Ne seri, ničesar mu ne vzameš. Pravično je, da vsi štartajo z enakimi pogoji, ampak tega jasno ne moreš zagotoviti - komot pa zagotoviš (in se to že dela) da veliki ne morejo požreti malih, če to ni v interesu ohranjanja konkurence.
Zgodovina sprememb…
T0RN4D0 ::
Ma si tud trd monster-x. Kje kdo govori o tem da bi blo treba velikanom pobrat vse?
Ne moreš jim pa pobrat vsega. Če se spuščaš na primerjavo boxa, mi govorimo o tem da če je velikan v ringu sam, ni lepo da se postavi na sredo ringa, ob robovih pa nasavi minsko polje in bodeče žice.
Bluziš o tem da se monopoli rešujejo s konkurenco, ampak prov ne gre ti v glavo da monopoli NISO prepovedani, prepovedano je monopolom ONEMOGOČAT konkurenco. Torej monopoli ne smejo uporabljat vseh sredstev, ker si enostavno ne predstavljaš kakšno moč bi imeli popolnoma brez nadzora. Sicer sem proti prevelikim posegom države v gospodarstvo, ampak to, da monopoli določajo pogoje za druge igralce, ki se njih neposredno ne tičejo je tud ena takšna reč, ki bi jo ti lahko klasificiral kot fizično nasilje, da si boš lažje predstavljal.
(mimogrede, avtobus pri 130 se nič ne ustavlja veliko dlje kot osebni avtomobil pri 200)
Ne moreš jim pa pobrat vsega. Če se spuščaš na primerjavo boxa, mi govorimo o tem da če je velikan v ringu sam, ni lepo da se postavi na sredo ringa, ob robovih pa nasavi minsko polje in bodeče žice.
Bluziš o tem da se monopoli rešujejo s konkurenco, ampak prov ne gre ti v glavo da monopoli NISO prepovedani, prepovedano je monopolom ONEMOGOČAT konkurenco. Torej monopoli ne smejo uporabljat vseh sredstev, ker si enostavno ne predstavljaš kakšno moč bi imeli popolnoma brez nadzora. Sicer sem proti prevelikim posegom države v gospodarstvo, ampak to, da monopoli določajo pogoje za druge igralce, ki se njih neposredno ne tičejo je tud ena takšna reč, ki bi jo ti lahko klasificiral kot fizično nasilje, da si boš lažje predstavljal.
(mimogrede, avtobus pri 130 se nič ne ustavlja veliko dlje kot osebni avtomobil pri 200)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
monster-x: Ali so usklajena ravnanja po tvojem tudi čist kul? Torej, da se nekaj oligopolistov dogovori, da bodo jutri vsi za 1 EUR dvignili cene?
A. Smith ::
“Political pressure from investment banks and all the people that make money in derivatives” will prevent adequate regulation, said Mobius, who oversees $25 billion as executive chairman of Templeton in Singapore. “Definitely we’re going to have another crisis coming down,” he said in a phone interview from Istanbul on July 13.
Bloomberg
Se strinjate z njim?
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
Phil ::
Za spremembo ena dobra novica:
German Factory Orders Surge the Most in Two Years
oz.
V Nemčiji nepričakovano vnovična rast naročil v industriji
Zdaj pa počakat da se posledice vidijo še pri nas.
German Factory Orders Surge the Most in Two Years
oz.
V Nemčiji nepričakovano vnovična rast naročil v industriji
Zdaj pa počakat da se posledice vidijo še pri nas.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Phil ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nobelova nagrada za ekonomijo 2010 (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 25724 (24247) | Manu |
» | Bohinjska deklaracija (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 16311 (14474) | lurker |
» | Freemarket, pravna drzava, regulativa (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 5252 (4939) | nevone |
» | Liberalne reforme (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Problemi človeštva | 70825 (66885) | Grey |
» | Kapitalizem, sindikati in industrija (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Problemi človeštva | 20379 (15312) | jype |