» »

Globalizacija v Sloveniji

Globalizacija v Sloveniji

1
2
»

Thomas ::

Sedanja administracija ima malo prijateljev.

No, jaz se štejem mednje, če kdo tega še ne ve, ali je kakorkoli dvomil, oziroma spregledal.

Sej kam pa pridemo, če bi bila ljudem vlada všeč?! To ne gre. Bodisi vlada ne opravlja svojega dela, bodisi so v nekih FDR razmerah.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Se še spomnite, kako ste večinsko žalovali leta 2000, da ni zmagal Gore?

Hvalabogu, da ni. Ta panker bi pa bil katastrofa.

Tko, za začetek, če ste dojeli, da je bil MOREBITI Bush pa le boljša varianta, je že veliko. Dober začetek.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ahac ::

Kaj imamo od tega, da postajamo amerikanizirana država? Še več McDonaldsov?


Sprehodi se mal po Ljubljani. McDonaldsov je sicer dost ampak DQ je propadu, Quick je propadu, Subway je propadu... kebab pa prodajajo na vsakih 10 metrov.
Po tej logiki niti ne zmaguje amerikanizacija. ;)
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

IceIceBaby ::

Globalizacija rulz. Zaradi globalizacije (in tehnološkega napredka) mi zdaj ni treba več iz hiše za 8 - 12 ur vsak dan, da bi zaslužil mesečni dohodek za preživetje. Ni mi treba gledati slovenskih informativnih oddaj, ni mi treba brati slovenskih časopisov...

In kaj je pri tem najboljše ? Da niti ni treba, da sem iz "razvitega" sveta. Vse kar danes rabiš za dobro življenje je malo pameti in internet. Nismo še povsem na enakem nivoju, ampak smo pa blizu. Škoda, da se premalo ljudi iz revnejših delov sveta tega še ne zaveda.

poweroff ::

Ti si poštimaj vrstni red.
Prvo pride civilizaranost, šele potem kultura... Če kultura onemogoča civiliziranost (primer žensk v arabskem svetu) naj jo spremenijo ali pa ostanejo za zidom.
Kot naj ostanejo za zidom vsi ki ne upoštevajo zakona.


Govorim o tem, da so ljudje v Novi Gorici pred kratkim protestirali, ker so se italijanski upokojenci odločili, da bodo tam doli množično pričeli kupovati (za njihove razmere poceni) stanovanja.

Govorim tudi o tem, da vsi hitro začnejo vpiti o ogroženi narodni biti, če se k nam priseli nekaj več Hrvatov, Bosancev ali Srbov.

Ne govorim o Arabcih - govorim o naših sosedih, ki jih nočemo sprejemat.

Glede ostalega pa - seveda, prvo morajo biti zakoni. Kateri zakoni? Človekove pravice.

To je jasno - človekove pravie je treba spoštovat, potem pa šele pride kultura.

Samo problem je, ker nekateri zahodni desničarji človekovih pravic ne spoštujejo.

Thomas: Turka, ki v Šengenu ubije hčer, ker se je spečala z nevernikom, tukaj smatramo za zločinca.

Turka, ki je izven Šengena ubil hčer, ker se je spečala z nevernikom, smatramo za zločinca.


Američana, ki v Šengenu ubije človeka, ker se je "izgledal sumljiv", tukaj smatramo za zločinca.

Američana, ki v Iraku ubije človeka, ker se je "izgledal sumljiv", tukaj smatramo za zločinca.

OK?
sudo poweroff

jype ::

Thomas> Se še spomnite, kako ste večinsko žalovali leta 2000, da ni zmagal Gore?

Seveda. Ker je Gore odličen politik. Še nobelovo nagrado za mir je dobil. Pa malo bolj resno bi jemal svojo obveščevalno službo in bi 3000 in nekaj newyorčanov preživelo 11. september, ki ga tako ni.

Svet bi bil danes bistveno boljši - ZDA bi lahko Rusijo držale v šahu, ziher bi obračunal s kitajskim kapitalom, ki poganja toliko afriških konfliktov, tisti mali minus zaradi njegove CO2fobije bi pa itak pokrila odsotnost proračunske luknje v ZDA in bistveno močnejši dolar.

Ampak fanatikom razlagati o takih rečeh je itak bob ob steno, ane, ker vidijo samo teroriste in komuniste, ane.

username ::

Govorim o tem, da so ljudje v Novi Gorici pred kratkim protestirali, ker so se italijanski upokojenci odločili, da bodo tam doli množično pričeli kupovati (za njihove razmere poceni) stanovanja.
Zakaj pa ne bi smeli Italijani kupovati?
Bodo pač Novogoričani hitreje in za več denarja prodali svoje nepremičnine, kdor se bo za to odločil. Le kaj je tukaj slabega?
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

ziher bi obračunal s kitajskim kapitalom
Zdaj moraš pa razložiti:
- Kaj si mislil s pojmom "kitajski kapital"?
- kaj je točno problem tukaj/zakaj bi bilo treba z njim "obračunati"?
- kdo bi moral z njim obračunati?
- kako bi to lahko storil?

No, čakam razlago.

E pa da vidim i to.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

Ker Kitajska računa na afriške vire surovin, ki jih ob svojem hitrem razvoju potrebuje, se pogosto zgodi, da državne inštitucije v tamkajšnjih državah kot dobri gospodarji očistijo zemljo, na kateri je potem lažje izkoriščati surovine.

Kot veliki nasprotnik obremenjevanja planeta je Gore že pisal o tem, da je treba preprečiti korupcijo v afriških državah, če nočemo iz celotne celine narediti katastrofe - poslovnih partnerjev pač ne zanimajo podrobnosti, zato bi morali "mi", torej zahodna družba, te partnerje pritiskati - na suverene afriške države imamo precej bolj omejen vpliv kot na poslovne subjekte, ki se posredno okoriščajo z genocidi, kjer lahko enostavno na "meji zahodne civilizacije" zahtevamo dokazila o tem, da je bila reč narejena tako, da proizvodnja ni terjala nobenega kršenja človekovih pravic.

Jaz mislim, da je ima prav - da lahko komot prisilimo biznis, da nam prodaja samo "človekovo pravično pridelane" reči - če ga pa ne, pa ta seveda ubere najbolj učinkovito pot, ki prinese največji profit. Če je za to treba kupit afriško državico, ki potem s svojo vojsko dela genocid nad svojimi državljani - zakaj pa ne?

poweroff ::

username: Zakaj pa ne bi smeli Italijani kupovati?
Bodo pač Novogoričani hitreje in za več denarja prodali svoje nepremičnine, kdor se bo za to odločil. Le kaj je tukaj slabega?


Saj ravno to pravim. Gospodje Slovenci iz Nove Gorice so se veselili, ko je meja padla in so videli, da bodo lažje hodili v Italijo.

Hkrati pa so proti temu, da Italija pride k nam.

Za moje pojme bolano in ksenofobno. Ampak to je žal slovensko dojemanje globalizacije.
sudo poweroff

Avby ::

Tko, za začetek, če ste dojeli, da je bil MOREBITI Bush pa le boljša varianta, je že veliko. Dober začetek.


To je pa res zdaj šala dneva.

Looooooka ::

na hitro preletel tole temo...
in osebi, ki je drugo osebo obtozila, da nima pojma o biologiji ce tako razmislja...bi rekel da on po isti logiki nima pojma o sociologiji.
ker zahodna kultura ni cisto nic bolj vredna od vzhodne.
da ne omenim da islam oz neke zahodne vrednote o kakovosti zivljenja...spet nimajo cisto nic ne z eno ne z drugo stvarjo.
in edino kar mata z globalizacijo je to da ce bi globalizacija dejansko "pozrla" cel svet bi na konc koncala ena kultura.Glede na to da jo zacenja zahod bi ta kultura vecinoma res vsebovala elemente zahodne kulture ampak lahko stavis levo jajce, da bi tud vzhodnjaki prilili svojo kapljico primitivnosti oz karkol ze ne spada v tvojo "biologijo".
Ce ne verjames gres lahko mal po sloveniji in zacnes stet kitajske restavracije...kebabe in po novem indijske ter arabske restavracije.
Edin problem nase zahodne globalizacije je v tem da je bolj podobna kulturnemu genocidu kot pa nekemu sirjenju visje razvitosti na ostale regije.
Zame recimo mcdonalds, lastnina v rokah posameznikov na celu velekorporacij...unicevanje manjsih s posiljevanjem svoje kulture ni glih neki kar je dobr za ta svet.
Na konc koncev ze zato, da lahko grem na pocitnice "drugam"...in ne v malo bolj oddaljeno mcdonaldsovo vasico.Pa ce jo zgradi Ahmad Ibrimovic al pa Johnny Americano.Oboje je bad.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

_marko ::

loooka:

Glej... ne obtožuj drugih, da nimajo pojma, če sam nisi razumel bistva. V bistvu si totalno drugače razlagaš stvari kot ostali v tej temi.
Bom kasneje odgovoril...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

_marko ::

->ker zahodna kultura ni cisto nic bolj vredna od vzhodne.

Kultura mora biti v skladu z človekovimi pravicami. To je menda jasno.
Če določena kultura ne ustreza temu pogoju jo je treba opustiti ali spremeniti.
Vsaj tako je pravično - razn, če se npr tebi zdi kamenjanje deklet kot nek dogodek, ki je v skadu s kulturo bolj pomemben od človekovih pravic in zakonov, ki ščitijo tega ubogega otroka.
Meni se hvala bogu to ne zdi in zato pravim, da se naj najprej upoštevajo človekove pravice in zakoni, potem se pa lahko pogovarjamo o kulturi.


Marko:>Pa lepo prosim, ne mi začet da je njim njihovo življenje všeč. Tisti, ko to govori nima pojma o biologiji.
Loooka:>da bi tud vzhodnjaki prilili svojo kapljico primitivnosti oz karkol ze ne spada v tvojo "biologijo".

Prvo kaj si nardil si vzel besedo "biologija" iz konteksta, ter si jo tudi čisto napak razlagal.
Govoril sem o biologiji človeškega bitja, torej o ljudeh.

Vse rase delujejo po istih principih. Najprej zadovoljijo fiziološke potrebe, nato pa prehajo do psiholoških.
In moja poanta je bila, da ljudje v svetu, kjer ne morejo dobiti dovolj hrane, zdravstvene oskrbe in dovolj žensk, ne morejo biti srečni.
Srečni pa ne morejo biti ravno zaradi biologije, ker jim le ta ne dopušča sreče, dokler niso zadovoljene omenjene potrebe.
(da se boš še nekaj o sociologiji morda naučil)


->Zame recimo mcdonalds, lastnina v rokah posameznikov na celu velekorporacij...unicevanje manjsih s posiljevanjem svoje kulture ni glih neki kar je dobr za ta svet.
Na konc koncev ze zato, da lahko grem na pocitnice "drugam"...in ne v malo bolj oddaljeno mcdonaldsovo vasico.Pa ce jo zgradi Ahmad Ibrimovic al pa Johnny Americano.Oboje je bad.

Če je že globalizacija tako bad pa ne hodi v McDonaldsa, pa ne hodi na Kebab... ostani doma in si skuhaj žgance.
Pa seveda ne piši na forumu, kjer ti je globalizacija prinesla pipico do tvoje hiše, zavrni uporabo 99% zdravstvenih aparatur v bolnišnici ko boš bolan, ker jih je prinesla globalizacija. Antibiotiki? huh... ni šans, vse to je globalizacija!

V bistvu nimaš izbire, globalizacije te pač prevzame - lahko si to priznaš ali pač ne. Lahko se ti zdi, da je slabo, lahko se ti dopade.
Je pa res, da ti naštevaš samo zate slabe stvari, dobrih pa ne vidiš. To bi opazil šele, ko jih nebi bilo.
Verjemi, da si lahko prekleto srečen, da te je srečala globalizacija.

Če pa nisi, pa se še vedno lahko greš "asketa".
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _marko ()

poweroff ::

In moja poanta je bila, da ljudje v svetu, kjer ne morejo dobiti dovolj hrane, zdravstvene oskrbe in dovolj žensk, ne morejo biti srečni.

Verjetno si to naredil nezavedno, ampak omenjaš, da LJUDJE, ki ne morejo dobiti dovolj ŽENSK ne morejo biti srečni. Hecno, ampak jaz sem vedno mislil, da so ženske tudi ljudje... :D ;) :P
sudo poweroff

poweroff ::

Kultura mora biti v skladu z človekovimi pravicami. To je menda jasno.
Meni je jasno. Vsem pa ne. Thomasu recimo - ni jasno.

Če določena kultura ne ustreza temu pogoju jo je treba opustiti ali spremeniti.
Razen, če je to slučajno ravno naša kultura. Potem je treba ostale zatret. Tako razmišljajo Thomas in Co.

Vsaj tako je pravično - razn, če se npr tebi zdi kamenjanje deklet kot nek dogodek, ki je v skadu s kulturo bolj pomemben od človekovih pravic in zakonov, ki ščitijo tega ubogega otroka.
Ne, tak dogodek se mi ne zdi pomembnejši od človekovih pravic.

Ampak tudi zbombandiranje Faludže do ground zero zaradi domnevnega (danes vemo zlaganega) WMD se mi ne zdi pomembnejše od človekovih pravic.

Pa to, da londonska policija ubije Brazilca v bundi ker je bil baje podoben teroristu se mi tudi ne zdi pomembnejše človekovih pravic. Čeprav je mogoče to nova britanska kultura.
sudo poweroff

_marko ::

->Verjetno si to naredil nezavedno, ampak omenjaš, da LJUDJE, ki ne morejo dobiti dovolj ŽENSK ne morejo biti srečni. Hecno, ampak jaz sem vedno mislil, da so ženske tudi ljudje... :D ;) :P

:) Ja, lapsus je ja...
Pa ne gre za dovolj, ampak gre za sploh katero. Ker se pač dogaja, da revni ne pridejo do žena, keri jih ima bogati 10.
Pol pa se itak ta človek razstreli al pa kaj... (ne preveč resno tega vzet)


->Ampak tudi zbombandiranje Faludže do ground zero zaradi domnevnega (danes vemo zlaganega) WMD se mi ne zdi pomembnejše od človekovih pravic.

No, roko na srce... tam pred posredovanjem ni bilo človekovih pravic. "jutri" pa morda bodo...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

username ::

Verjetno si to naredil nezavedno, ampak omenjaš, da LJUDJE, ki ne morejo dobiti dovolj ŽENSK ne morejo biti srečni. Hecno, ampak jaz sem vedno mislil, da so ženske tudi ljudje.
Tudi relativno najboljši (najmanj slabi) argumenti, ki jih levaki in antiglobalisti spraskate skupaj, so takale picajzlasta obešanja na minorne malenkosti ali lapsuse.
Marko je pač tip in očitno ne peder, pa je pač najprej pomislil, da si človek želi fajn bejbo.
Če bi bil pa peder ali ženska, bi pa napisal "...ljudje, ki ne morejo dobiti dovolj moških..."

Da te še malo ošimfam: si še slabši od jypeta: v debati o odtenku bananine rumene barve ti niti toliko domišljije nimaš, da bi rekel "banana je modra", bi bilo vsaj malo originalno, ampak se zadovoljuješ z brezveznim kreganjem, v kakšni vrečki smo banano prinesli iz štacune.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

poweroff ::

No, roko na srce... tam pred posredovanjem ni bilo človekovih pravic. "jutri" pa morda bodo...
Še en lapsus.

Trdiš namreč, da bodo potem, ko bomo vse pobili, tam zavladale človekove pravice.

Kaj ni pravica do življenja ena glavnih pravic. Zakaj je bilo treba zmasakrirat civiliste (med drugim tudi otroke)?

Da bodo potem njihova trupla imela več pravic, ali kaj?
sudo poweroff

_marko ::

Česa nisi razumel?
Tega, da tam ni bilo človeških pravic, ali tega, da se bodo v prihodnosti morda vzpostavile?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Thomas ::

V tehle levih pogledih je samo eno veliko žalovanje zaradi neuspeha socializma.

"Kako lepo bi bilo, če ..."

> Trdiš namreč, da bodo potem, ko bomo vse pobili, tam zavladale človekove pravice.

Da "bomo vse pobili", je seveda tvoja pobožna želja. Ne moreš dopustiti, da okupacija Iraka uspe. Potem so bili tvoji mirovniki pač očitno eni navadni brezvezniki.

Samo v scenariju neuspeha Iraka, lahko dokažeš svoj globalni prav.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Ne moreš dopustiti, da okupacija Iraka uspe.

Absolutno. A ti lahko?

Vedeli smo en kup reči: WMD je BS, Sadamov Irak je napredna sekularna država, Busheva administracija nujno potrebuje konflikt večjih razsežnosti da lahko pobere sadove vlaganja v vojaško industrijo, Irak financirajo evropske investicije medtem ko Sadam američanov ne pusti zraven, Sadama je mogoče zamenjati brez okupacije.

Potem se je začelo in smo videli za dane razmere (okupacija bo, ker se je Busheva administracija tako odločila) odličen načrt. Po manj kot pol leta je bilo jasno, da se tega načrta ne bodo držali. Bremer je dobil v upravljanje državo in si skoraj tri leta vrtal po nosu. Najprej sta šli prot hudiču vojska in policija in Iračani so nenadoma živeli sredi Los Angelesa med Rodney King uprising - praktično niso mogli na delo in na tržnico, ne da bi kdo streljal nanje. Potem so poskrbeli, da so bile meje na stežaj odprte in pustili ogromna območja države brez ustreznega nadzora, da je imela Al Kaida dovolj časa in prostora zgraditi zavidljivo omrežje terorističnih celic, katerih učinek se je v tem času začel šteti v tisočih trupel mesečno - samo od terorističnih napadov, brez odprtih spopadov verskih ločin in ameriškega terorja. Potem so povabili v Irak en kup podjetij, ki bodo za denar iz iraške nafte zgradili novi Irak. Seveda so plačani na uro in se jim ne mudi preveč - nadzora ni, projekti stojijo, denar pa ponikne. Od več kot milijon milijard dolarjev denarja, ki ga je v Iraško vojno vrgla mednarodna skupnost z ZDA na čelu je v zasebne roke preko teh podjetij izginila skoraj četrtina denarja, ne da bi od njega bil kak opazen učinek, razen ... Američani so v Irak za zaščito svojih in tujih delavcev pripeljali paravojaške skupine, organizirane v podjetja, ki za delo niso odgovarjala nikomur. Po skoraj 200 primerih nelegalne in neupravičene uporabe strelnega orožja zoper neoborožene civiliste in po posnetem masakru, ko je nek uslužbenec takšnega paravojaškega podjetja s strojnico kosil po množici iraških civilistov na neki tržnici, je tisto eno podjetje doletel pisni opomin. Da je komedija še malo bolj črna, se na koncu za "ureditev" razmer v Irak pošlje še dobrih 30.000 vojakov in pripadajočih 20.000 uslužbencev podpornih podjetij, ki bodo zdaj popravili to, kar so prej isti ljudje totalno zamočili. Deluje - ker je na vsakem vogalu kak ameriški vojak, jih sicer več umre, ampak ker teroristi niso tako zabiti, kot bi si Busheva administracija želela, so se potuhnili, vsaj za nekaj časa. Prej ali slej, si naivno mislijo, se bodo ameriški vojaki pobrali.

In tebi se še vedno zdi, da bi okupacija lahko uspela. Takih optimistov ne srečaš vsak dan.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Le kdo bi vedel zakaj televizije takšnih stvari ne pokažejo..? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
644806 (3454) Thomas
»

Washington Post o Sloveniji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1305895 (4357) Keyser Soze
»

Ameriški terorizem (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26816424 (13432) undefined
»

Prvi udar tudi z jedrskim orožjem?! (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
32017155 (13398) poweroff

Kaj za božjo voljo se dogaja? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28115118 (11745) TheJack

Več podobnih tem