» »

Izracun place

Izracun place

kixs ::

A tole pravilno racuna?

http://www.src.si/storitve/opla/izracun.asp

Ce bi zelel imeti recimo okoli 2.000€ place, bi moral imeti bruto 4.000€ 8-O Firmo pa skupaj kosta 5.000€ 8-O

Mat'r! Pa naj se kdo rece, da imamo nizke davke ;(( V casu fevdalizma so moral dajat kralju desetnino (1/10)... danes, dajemo vec kot pol (1/2). Ce racunamo, da placamo dodaten davek na vse kar kupimo (od 8.5% do 20%), pa se vec :\

Noro :(

jype ::

Popolnoma prav računa.

ales85 ::

kixs saj niso vse davki. Če slučajno ne veš, je v plačo vključeno tudi zavarovanje in pa se veda plačevanje za "penzijo". Tudi to ti "poje" kar precej plače.

Tear_DR0P ::

V casu fevdalizma so moral dajat kralju desetnino (1/10)

vcasih je kralj iz davscin financiral sebe, birica in vojsko - danes ti drzava placa se cestno razsvetljavo, zaporniske paznike in hrano za zapornike, policiste, tudi zdravstvo je vsteto v teh davscinah ki jih opisujes, moznost tega da nisi postavljen pred birica, ker kralju nekaj pri tebi ni vsec. poleg tega so vcasih v vsakem mestu pobirali vstopnino, za preckanje mostov mostnine, ce so te pa na poti med enim mestom iun drugim mestom pnapadli cestni razbojniki, si si bil sam kriv, kaj pa nisi najel varnostnikov - danes ti teh 50 % "davscin" pokrije pac mnogo vec reci, kot jih je nekoc
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

jype ::

Mimogrede, desetina, ki so jo plačevali gospodu, ni imela nič skupnega z eno desetino oziroma desetimi odstotki od pridelka. Gospod je vzel, kolikor je potreboval.

rasta ::

Glede primerjave s srednjim (novim) vekom: desetina je bila samo cerkveni davek. Plačati pa je bilo treba še cesarja in lokalnega fevdalca.

bosmla ::

@Tear_DR0P Daj ne nakladaj - po avtocestah se vozimo zastonj, izterjav ni vec, roparjev tudi ne, edino svizec se zavija cokolado ;(

zavajon ::

Če pa hočeš imeti plačo 800€, bo bruto strošek delodajalca le 1.400€.;)

kixs ::

ales85:

mas prav. Malo na hitro sem vse napisal. Vendar, ker ti to drzava pobere predno ti dobis placo v roke, je dejansko vseeno kako se temu rece.

Tear_DROP:

Tudi res. Sam vseeno moras cestnino dodatno placat (ob registraciji avta, tankanju goriva in dodatno, ce se peljes po nasih super-duper AC).

Ce zelis kvalitetno zdravstvo, predvsem pa hitro... pa ugotovis, da je tisto placevanje CISTO brez pomena. Te oderejo kot prasca!

jype:

sej niti nisem dvomil v izracun. Stevilke so pac enostavno sokantne.

Vikking ::

sej niti nisem dvomil v izracun. Stevilke so pac enostavno sokantne.

In kaj je pri teh številkah tako šokantnega, meni se zdi povsem normalno, večjo plačo kot imaš več daš državi.

Sicer pa imaš 4 podjetja pa v vsaki 500€ neto, in daš državi manj.

ali pa manjšo plačo pa več strošku prikažeš čeprav je zmeram težje tukaj kakrkoli državo naokol prinesti.

Sc0ut ::

Ravno zarad tega obdavčenja ne morajo zrasti plače. Zadnji čas, da se ukine davek na izplačane plače.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Vikking ::

Ravno zarad tega obdavčenja ne morajo zrasti plače. Zadnji čas, da se ukine davek na izplačane plače.

Jao kake bučke, kdo misliš da bo profitiru? tisti ki ima sedaj plače 300€ in dela za tekočim trakom ter se bori za preživetje ali lastnik podjetja?

BigWhale ::

Vsem bruto place! Potem naj vsak sam placuje zavarovanja, penzije in ostale davke!

BigWhale ::

In vedno se najde nek Viking, ki takoj piha na duso 'delavcem za tekocim trakom'. Seveda bodo tudi oni profitirali! Kdor tega ne vidi je verjetno sindikalist, ki se boji za svoj sindikalni stol.

ales85 ::

kixs že res da kakorkoli temu rečeš država denar pobere. Ampak mislim, da se na ta način tudi nekako zaščiti. Obstajala bi možnost, da dobimo bruto plačo in si potem vsak plačuje zavarovanje, penzijo, ... itd. Ampak nekako se mi zdi, da bi bila bruto plača preveč mamljiva za marsikoga in bi večji del zapravil, kot pa karkoli plačal za zavarovanje ali pa penzijo. In ko bi prišel čas za upokojitev kaj bi bilo potem? Takšna(e) osebe bi potem postala(e) socialni problem in zopet bremenile davkoplačevalce.

Tudi je res, da je skrajni čas, da se ukine davek na izplačane plače. Hkrati pa je še res, da bo država to nekako poskušala dobiti nazaj. Morda ne vse, ampak defnitivno se bojo nekateri davki povišali, ali pa bodo uvedli nove.

Vsaj tako jaz menim.

username ::

Tisti link iz prvega posta poslat naokoli vsem znancem, prijateljem, sorodnikom, na vse forume.

Potem bo morda več ljudi ugotovilo, kako visoko je pri nas obdavčenje, in tudi kot je že ugotovil Sc0ut:
Ravno zarad tega obdavčenja ne morajo zrasti plače. Zadnji čas, da se ukine davek na izplačane plače.



(BigWhale): Vsem bruto place! Potem naj vsak sam placuje zavarovanja, penzije in ostale davke!
Jaz bi bil recimo takoj za. Seveda potem niti centa ne bi dal za ZPIZ (ker naša generacija itak najbrž ne bo dobila nobene omembe vredne penzije), ampak bi tisti denar naložil v vrednostne papirje, sklade...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Vikking ::

In vedno se najde nek Viking, ki takoj piha na duso 'delavcem za tekocim trakom'. Seveda bodo tudi oni profitirali! Kdor tega ne vidi je verjetno sindikalist, ki se boji za svoj sindikalni stol.

Ja komu piham, povem ti samo realno stanje. Brez davka se zniža odhodek podjetja na bruto plačo delavca, je pa SAMO DOBRA VOLJA DELODAJALCA če bo potem delavcu dal zaradi tega večjo plačo, razen da ne pride še zakon ki bo predpisal višje osnove in nevem kaj še vse.

Delavec za tekočem traku ne bo profitiral ker delodajalec lahko dobi takšnega delavca kjerkoli, se pravi takšni ki opravljajo "najcenejša" dela ne bodo videli nevem kakšen dvig plač. Obratno si bodo lahko tisti na višjih vodilnih mesti izplačali večji plače saj bo manj bremenilo podjetje, oz. lastnik bo plačal samo tisti kader ki si ga želi zadržati.

Dejstvo ki je glavno vodilo pri vsem tem je: podjetja maksimirajo prihodek in ne cene

Recimo če bi se uvedla enotna stopnja DDV-ja kjer bi se tudi potem odpravil davek na izplačane plače.

Karaya 52 ::

No, tukaj imate davek na izplačane plače za leto 2008:

do 165.000 tolarjev 0%
nad 165.000 do 400.000 tolarjev 1,1%
nad 400.000 do 750.000 tolarjev 2,3%
nad 750.000 tolarjev 4,4%

Tako da ne govorit na pamet imajo bogati največ od tega. Je pa zabavno gledat kako se postsocialistični umi počasi treznijo. Privat zdravstvo pa šolstvo - to vam pa spet nebi bilo všeč.

jype ::

Vikking> je pa SAMO DOBRA VOLJA DELODAJALCA če bo potem delavcu dal zaradi tega večjo plačo

In samo dobra volja delavca, če bo potem še delal tam.

AnWar ::

Povprecna placa v Sloveniji znsasa 1000evrov, zanimivo kako to racuna Slovenija:

10 Oseb po 500 evrov place
1 Oseba ima placo 6000 evrov
___________________________
Povprecna placa na osebo znasa 1000evrov.

Wtf?? Zalostno! Pa naj govorijo da je v Sloveniji povprecna placa 1000 evrov!
[Asus ROG Strix SCAR III]

Fizikalko ::

Ja po tem tvojem izračunu je res 1000, kaj je potem problem? Morda tvoje (ne)razumevanje povprečja?

karafeka ::

Potrpite še malo. Na obzorju je ena globala finančna kriza, kjer denarja sploh ne bo oz. vreden še manj, kot pa papir na katerega je tiskan.

jrtjtejtt ::

Vikking: Delavec za tekočem traku ne bo profitiral ker delodajalec lahko dobi takšnega delavca kjerkoli, se pravi takšni ki opravljajo "najcenejša" dela ne bodo videli nevem kakšen dvig plač. Obratno si bodo lahko tisti na višjih vodilnih mesti izplačali večji plače saj bo manj bremenilo podjetje, oz. lastnik bo plačal samo tisti kader ki si ga želi zadržati.

Tle si pa zadel bistvo trga. Tko pač je. Podetje pač ne plača delavca več kot je treba, če dobi za isti denar drugega. Vprašanje je koliko kvaliteten je delavec z nizko plačo v primerjavi z nekom, ki je zadovoljen s plačo in z veseljem dela.

TI podatki o povprečni plači res utrujajo. Boljš bi blo če bi stat. urad podal še modus in mediano, pol bi te številke dejansko kej pomenile.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jrtjtejtt ()

jype ::

Saj modus poznamo. Minimalna zajamčena.

jrtjtejtt ::

Saj modus poznamo. Minimalna zajamčena.

Kle si ga pa mal preteral. Al maš kakšen podatek za podkrepit

Yohan del Sud ::

Še vedno greš lahko na svoje, postaneš s.p. in kasiraš bruto... Bah, razlika je le v tem, da se kregaš tako direktno z delodajalcem (plačnikom tvojih storitev v tem primeru), kot direktno z državo ki itak nima pojma kaj bi.
www.strancar.com

jype ::

Roky> Kle si ga pa mal preteral. Al maš kakšen podatek za podkrepit

Ja, nisem povsem resno mislil, ampak konec koncev je dovolj blizu, da lahko razliko praktično zanemarimo. Vsaj tisti, ki imamo več kot potrebujemo za preživetje.

noraguta ::

glede na forbes je naša domowina famozna po tem da je domowina ofce.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

BluPhenix ::

Huh, to je pa kr zanimiva "raziskava". Dražji smo od skandinavcev, ki so znani po tem, da imajo visoke davke.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Vikking ::

In samo dobra volja delavca, če bo potem še delal tam.

jype: na žalost jih veliko nima izbire, če si sam brez družine je čist možno da boš delodajalca poslal tja kamor niti sonce ne posveti, ko je enkrat družina in borba za preživetje se začne požirat marsikaj samo da so računi plačani.

jype ::

Vikking> na žalost jih veliko nima izbire, če si sam brez družine je čist možno da boš delodajalca poslal tja kamor niti sonce ne posveti, ko je enkrat družina in borba za preživetje se začne požirat marsikaj samo da so računi plačani.

Tega se popolnoma zavedam.

Tu so pač postavljeni pred dejstvo - socializma ni več in posledično tudi socialna varnost ne more več izhajati zgolj iz delovnega razmerja. Oklepati se ene same službe je škodljivo. Vsakdo mora biti pripravljen zamenjati službo, sicer sistem ne deluje. Če trg dela ni fleksibilen, potem delodajalci lahko delavca izkoriščajo bistveno bolj. Država sicer mora ukrepati zoper delodajalske kartele, vendar na drugi strani tudi sindikati nastopajo kot karteli. Za zdaj se zaradi očitne prednosti delodajalcev v razmerju moči še tolerira sindikate, ko bo enkrat ta reč približno uravnovešena, pa bo daleč najbolje, da bo vsak zastopal svoje interese - vsak delodajalec in vsak delojemalec zase.

robert512 ::

ja samo tole je zlo poenostavljeno racunanje.

delodajavci se skusajo na vsak nacin izognit davkom in davek gre samo na OSNOVO.

Tvoja placa pe je OSNOVA + DODATKI. Tko da je dalec od tega da bi recimo tvoja neto placa 1.000€ delodajalca stala 2.000€ .... Kvecjemu tam okoli 1.400-1.600

jype ::

robert512> Tvoja placa pe je OSNOVA + DODATKI. Tko da je dalec od tega da bi recimo tvoja neto placa 1.000€ delodajalca stala 2.000€ .... Kvecjemu tam okoli 1.400-1.600

To ne drži. Delodajalec plača za 1000€ neto plače približno 1850€. Dodatki niso posebej obdavčeni in niso del neto plače.

imagodei ::

Če govoriš striktno o _plači_, potem ja.

Če govoriš, koliko staneš svojega delodajalca, je pa to pač skupni znesek vsega denarja, ki ti ga izplača - naj bo to plača, malica, prevoz, dajatve, davki.
- Hoc est qui sumus -

jype ::

Predvsem pa so odvisni od tega, kako daleč od delovnega mesta prebivaš, koliko delovnih dni je v mesecu in koliko denarja delodajalec nameni za posamezen obrok.

Tear_DR0P ::

da se malo posmetim
tecno mi je brati o starih casih kako je bilo lepo z nizkimi davki - potem ko cloveku razlozis da tisti casi niso bili tako carobni pa dobis nazaj se odgovor da danes moras pa cestnine se vedno placevati
preselte se v kako drzavo, kjer so davki nizji, ali pa jih celo ni - ce si to lahko privoscite ali pa ce si upate - al pa se vsaj vsedite na prvi poceni let in si taksno drzavo oglejte za kaksen teden
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

pirat ::

Pred debato ali je prav, da so višje plače bolj obdavčene... sicer že nekoliko staro a večina stvari žal še vedno velja (reform namreč ni bilo)....

O plačah in obremenitvi z davki in prispevki...

namreč, ni prav in na dolgi rok škoduje gospodarski rasti Slovenije (beg možganov, itd...)

lp

username ::

preselte se v kako drzavo, kjer so davki nizji, ali pa jih celo ni - ce si to lahko privoscite ali pa ce si upate - al pa se vsaj vsedite na prvi poceni let in si taksno drzavo oglejte za kaksen teden
Recimo lahko se gre pogledat v Luksemburg, ki je neke vrste evropski davčni raj (gorivo npr. trenutno kar nekaj centov cenejše kot v Sloveniji, sicer pa država z najvišjim BDP/p.c. v EU). Lahko tudi da bi se našlo kaj še bližjega (morda Švica?)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: username ()

Tear_DR0P ::

Recimo lahko se gre pogledat v Luksemburg
- seveda boš z enkratnim obiskom videl samo ceno goriva - ki je btw v alžiriji poleti stalo le 17-29 centov za liter in je tam torej gotovo boljše živeti, kot pa v sloveniji - če pa greš v Luksemburg za kak teden živet, pol boš pa videl kako lepo je tam, po enem letu boš še lažje presodil, kje je lepše - razen če imaš morda ta problem da si ne moreš privoščit niti enega tedna v luksemburgu ali monaku
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

kixs ::

Novo vprasanje:

Kako se bruto/neto placa dejansko giblje glede na mesec (stevilo delovnih dni)? Bi lahko bruto iz pogodbe delil s stevilom delovnih ur in potem dobil postavko koliko EUR na uro. Meni v pogodbi kot na placilni listi pise samo mesecni bruto. Ce grem racunat koliko pride to na uro, je prakticno vsak mesec drugace.

Se dodatek na delovno dobo steje v osnovni bruto ali ne?

V to se nikoli nisem spuscal, me pa zanima, ker vidim, da placa kar niha iz meseca v mesec.

lp

jrtjtejtt ::

obesi gor plačilni list, pa bomo vidli, kako je razparcelirano

St235 ::

Načeloma je odvisno od tega, kako imaš sestavljeno pogodbo. Ponavadi imaš v pogodbi bruto plačo, ki je dejansko pavšalna, glede na to da imajo meseci različno število ur. Zato imaš vsak mesec drugačno urno postavko. Se pa recimo malica obračuna glede na dejansko število delovnih dni. PA potem je vsak mesec kup popravkov za prejšnji mesec glede na to če si koristil dopust/bolniško/službeno pot.

Seveda, pa je mogoče, da imaš pogodbo z urno postavko. V tem priemru se bo mesečni bruto spreminjal.

Vikking ::

kixs je izjavil:

Novo vprasanje:

Kako se bruto/neto placa dejansko giblje glede na mesec (stevilo delovnih dni)? Bi lahko bruto iz pogodbe delil s stevilom delovnih ur in potem dobil postavko koliko EUR na uro. Meni v pogodbi kot na placilni listi pise samo mesecni bruto. Ce grem racunat koliko pride to na uro, je prakticno vsak mesec drugace.

Se dodatek na delovno dobo steje v osnovni bruto ali ne?

V to se nikoli nisem spuscal, me pa zanima, ker vidim, da placa kar niha iz meseca v mesec.

lp



http://www.racunovodja.com/izracuni/pla...

drejc ::

Jest nimam nič proti če ne sprejmemo takoj EDS, vkolikor povečamo stopničko za 27% obdavčitev (lahko tudi 30%) na 30kEUR.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stroski delodajalca za tehnike Slo vs Aut (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12530824 (27799) Matko
»

Minimalna neto plača

Oddelek: Loža
2724399 (22832) MadMicka
»

[Delovna razmerja]Neto znesek na pogodbi za redno delovno razmerje za nedolocen cas (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7422252 (19705) St235
»

Reforme na mizi (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Problemi človeštva
81835517 (22627) Thomas
»

Ali Slovenija potrebuje novo stranko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
31018052 (14583) gzibret

Več podobnih tem