» »

Is the west becoming too indulgent?

Is the west becoming too indulgent?

guest #44 ::

Sem gledal dokumentarec o križarskih vojnah in en komentar je bil, da so Arabci imeli take težave pri bojevanju z grožnjo križarjev, ker so bili preveč prizanesljivi in uživaški. Če mal pomislimo, so Arabci takrat ravno uživali v izobilju, žurali na polno, itd. Sej dejasnko tudi Rim je začel propadati ko so postali prebivalci preveč samozavestni v samih sebe in živeli lagodno življenje.

Če mal pogledamo danes. Kitajska in Indija nas lovita z vso silo. Njihovi podmladki, so dosti bolj motivirani za boj na globalni ekonomiji. Zahodnjaki postajajo po domače, leni. Nas skoraj bolj briga XBOX, pijančevanje, in ******* na okol... (generalizacija!) IMO.
Pač deluje mi, da so ljudje iz razvijajočih dežel bolj motivirani. Dejansko je celo nekaj resnice na tem, čeprav nimam statistike ravno pri roki.

A smo v dobi zatona zahodne civilizacije?

donfilipo ::

Ni rečeno. Oswald Spengler: The Decline of the West, vzpon Nemške faustovske in nacionalistične figure, medsebojni spopad in naposled popolna svetovna prevlada zahoda. Ideja ni nova, zato je treba biti skeptik.

Morda pa Xbox , 'kurbarija' in drogiranje pomenita, da je proizvodnja na dovolj visokem tehničnem nivoju, da si marsikdo to lahko privošči. Bedenje ob brlivki, z 12 urnim delovnikom, naj nam ne bo za vzor. Tudi Kitajska in Indija sta naposled grožnja, le za skupne zemeljske omejene resource, kot za western style od life. Prej smo mi z xboxi in dopom, ter mitom o poceni dostopnih lepoticah velika nevarnost za njihov stabilen in hiter vzpon zadnja desetletja. Na njihovo srečo vse to stalno spremlja xbox in kup druge tehnologije, s katero se pride do poceni ljubice na z relativno hitrim prevozom, v relativno obilnem prostem času:) Tako da.... Edini res resen problem na videz postavlja nemogoče težak prehod ekonomije iz fosilnih surovin, na obnovljive, ki jih je vendar v izobilju.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Matako ::

guest #44 je izjavil:

Sej dejasnko tudi Rim je začel propadati ko so postali prebivalci preveč samozavestni v samih sebe in živeli lagodno življenje.


To je stvar debate. Gre bolj za mit, kot resnično zgodovino. Bolj jih je ubijala velikost imperija. Dejansko je bil Rim pod MOČNIM udarom na raznih koncih - obramba tako velike države pa stane, ne samo denar! In ko stvari zaškripljejo na tem področju potem politična kriza in razkroj vladanja ni več daleč.

Po mojem se veliko prebivalcev Rima predvsem ni zavedala resnosti položaja in so živeli tako kot prej ...
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

tadvet ::

guest #44 je izjavil:


A smo v dobi zatona zahodne civilizacije?


Na dobri poti zagotovo nismo. Kar se pa tiče primerjave boja med križarji in Arabci. Kolikor vem, križarji niso nikoli popolnoma prevzeli nadzora na Arabskim svetom. Ustanovili so sicer nekaj provinc, dokonlne oblasti nad svetim mestom jim pa ni uspelo prevzeti. Arabci so bili uživaški, ja to mogoče drži, drži tudi da smo se mi približali temu načinu življenja. Nisem pa prepričan, da bi lahko vzhod prevzel nadzor nad svetovnim gospodarstvom. Vseeno smo na nekoliko višjem znanstvenem nivoju kot so bili Arabci pred pol tisočletja.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izrael in palestina (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22211848 (2853) el_bahattee

ISIS, poboji civilistov v Iraku (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
27182254 (55589) bluefish
»

Ali gre zahod v pi***? (#2 edition) (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
14912956 (10913) Ramon dekers
»

Štirje slovenski vojaki gredo v Irak. (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
48329038 (17045) upirna
»

Kdaj bo "the big one"

Oddelek: Problemi človeštva
211946 (1401) Caligula

Več podobnih tem