» »

Posest orožja

Posest orožja

««
23 / 57
»»

AndrejO ::

Prepričan sem, da bi (bo?) število ilegalnih kosov še bolj naraslo, če (ko?) se bo še kaj prestavilo iz seznama nadzorovanih na seznam prepovedanih vrst orožja.

Tvoje razmišljanje ob napovedanih idejah sprememb ni osamljeno in zagotovo se bodo našli tudi takšni, ki bodo šli zaradi prepovedi v ilegalo. Pa to ne samo z enim kosom, ampak z večini, če ne vsemi. All-in, ker drugače niti ne bo moglo biti (razen za lovce).

Martin Krpan ::

Se strinjam.

zmaugy ::

AndrejO je izjavil:

zmaugy je izjavil:

1. Morda preveri poznavanje osnov civiliziranega dialoga?
2. Temeljito preberi predno komentiraš.
3. Tole je forum in ne verska šola, kjer bi na primer ti nastopal v vlogi drugim nadrejenega učitelja in avtoritete. Če potrebuješ to, potem sem napačen naslov.
4. Za ad hominem "debato" imaš dovolj drugih kandidatov, ki se z veseljem spustijo tja.

Mislim, da sem dovolj dobro argumentiral zakaj mislim, da imaš slabe argumente oziroma se sklicuješ na primere, ki ne pritičejo današnjim razmeram. Niti ob eno izmed teh argumentacij se nisi obregnil.

Ravno tako sem pojasnil kakšne občutke mi vzbujaš, ko trdiš, da se ta država ne more smiselno zavarovati pred zunanjimi nevarnostmi ali pa, da se bo tebi ali meni v tej državi zgodilo nekaj takšnega, kar se je dogajalo manjšini na predvečer vstopa države v enostrankarsko diktaturo.

Zavrnil sem tvojo oceno, da nekateri ne vidimo nevarnosti, ker jih vidim. Hkrati pa ne vidim, da bi naštete ali meni znane nevarnosti odvračala večja količina osebnega orožja, deregulacija posesti orožja ali podobni ukrepi, ki bi lahko potencialno vodili v eskalacijo nasilja v družbi (to sledenje samo in zgolj kot moje lastno razmišljanje). Tudi tega se nisi lotil.

Tvoj celoten argument, ki ga imaš, je ta, da svojih stališč ne boš argumentiral, tujih argumentov ne boš kritično presojal ali jih poskušal sesuti v prah, spotoma si mene, ki se lotevam zgolj in samo tvojih stališč in njihove argumentacije, obtožil, da poskušam argumente spodbijati s tem, da tebe osebno nečesa obtožujem. Ničesar te nisem "obtožil" in z ničemer te nisem "blatil", da bi zmanjšal težo tvojih argumentov, vse kar sem storil, je da sem pokazal na te primerjave pokazal iz drugega zornega kota.

Če pa želiš, ti lahko tudi ustrežem in to pokažem, kako izgleda tvoj "ad hominem" napad v praksi. Zaenkrat mislim, da se držim kulture in se sklicujem na tvojo osebo samo in zgolj toliko, kolikor jo sam vlečeš v debato in se sam sklicuješ na njo. Obtožbe o "ad hominem" napadu pač ni možno zavrniti drugače, kot tako, da tisti, ki jo izreka izpade nekoliko ... prenagljen.

Svojo osebo in moje sorodnike "vlečem v debato" zgolj zato, da lahko ponazorim, da se nepredstavljivi dogodki dogajajo precej pogosteje kot si misliš in da imam sam in moji bližnji zelo nedvoumne osebne izkušnje na to temo (morda bi jih lahko imel tudi ti, če bi se hotel spomniti leta 1991).
Iz zgodovine zadnjih 100 let pa je nekaj povsem jasno: ljudi, ki so se jih hoteli znebiti, so oblastniki/okupatorji... najprej razorožili ali jim sploh niso dovolili, da bi bili oboroženi. Od genocida nad Armenci dalje.
Da nekateri še niso izgubili refleksa večvrednosti nam kažejo na ST - nekateri s prikritimi grožnjami s fojbami, drugi z osebnimi napadi v slogu tercijalk zato, ker imamo nekateri drugačno mnenje od njih. Glede na zgodovino je torej zelo nepredvidljivo na kaj so takšni modeli pripravljeni, če se situacija nepredvidljivo in "nepredstavljivo" poslabša. V tem primeru, ko bi šlo za posameznike, ki bi šli malce predaleč, bi se vsak normalen državljan verjetno počutil boljše, če bi imel učinkovito možnost samoobrambe.

Fritz ::

Okapi je izjavil:

Če nisi nasilnež, kaznovani kriminalec, mladoleten ali psihično moten, lahko v Sloveniji z malce truda prideš npr. do ostrostrelne puške 12,7mm, če se ti to lušta. In prav je, da je prodaja orožja regulirana.
Sedaj pa poskusi čisto po pravici povedati, ali bi enako govoril tudi, če bi bili za nakup in rabo šifrirnega programa ali tora zahtevani enaki pogoji, kot so za orožje? Ker šifrirne programe, kot vemo, uporabljajo teroristi in pedofili in kriminalci na splošno za svoje rabote, in je koristno, da je raba regulirana. Še zlasti, ker to ni nekaj, kar bi pošteni državljani, ki nimajo ničesar skrivati, nujno potrebovali.

Ali pa bi mogoče začel tulit, da ti država krši ne vem kakšne osnovne pravice?

O.

Delno je odgovoril že Jype. Pravica do tajnosti pisem in drugih občil je ustavno varovana pravica, zato se lahko sklicujemo na ustavo, če nam to pravico (ki po mojem vključuje tudi enkripcijo) skušajo omejiti. Pravica do posesti orožja pa v Sloveniji in Evropi ni ustavno varovana pravica tako, kakor je v ZDA.

Pedofili, teroristi in kriminalci uporabljajo tudi avtomobile. Ampak point ni v tem. Point je v tem, da EU sedaj poskuša uvajati restrikcije nad legalnim orožjem, čeprav problem z orožjem izvira iz ilegalne trgovine z orožjem in terorizma kot takšnega. Kljub temu pa lahko po sedanji in tudi morebiti spremenjeni zakonodaji, vsak polnoleten etc. državljan kupi orožje.

Sam delujem po svojih močeh proti spremembam EU Direktive o strelnem orožju, takšnim kot so sedaj predlagane, saj menim, da je dosedanja ureditev, ki je za nekatere preveč restriktivna, za druge pa preveč liberalna, v bistvu dokaj dobra ureditev, ki potrebuje le manjše spremembe in odpravo arbitrarnosti.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Okapi ::

Delno je odgovoril že Jype. Pravica do tajnosti pisem in drugih občil je ustavno varovana pravica, zato se lahko sklicujemo na ustavo, če nam to pravico (ki po mojem vključuje tudi enkripcijo) skušajo omejiti. Pravica do posesti orožja pa v Sloveniji in Evropi ni ustavno varovana pravica tako, kakor je v ZDA.
Predvsem ustava ni nekaj, kar bi bilo nespremenljivo, ali nezmotljivo. Če pravice do orožja nimamo v ustavi, to ne pomeni, da je ne bi mogli (ali morali) imeti (v ustavi).

Nekateri pač mislimo, da je ustava v tem (in še marsikaterem) delu pomanjkljiva oziroma slaba. Rahlo problematičen je že sam koncept ustave (ki se med drugim kaže tudi s tem, da potrebuješ majhno skupino "modrecev", ki odloča, kaj je ustavno in kaj ne), ampak to je že druga stvar.

O.

zmaugy je izjavil:

Svojo osebo in moje sorodnike "vlečem v debato" zgolj zato, da lahko ponazorim, da se nepredstavljivi dogodki dogajajo precej pogosteje kot si misliš in da imam sam in moji bližnji zelo nedvoumne osebne izkušnje na to temo (morda bi jih lahko imel tudi ti, če bi se hotel spomniti leta 1991).

S tem ni nič narobe, ampak moja replika se bo potem zadevala tebe in tvojih sorodnikov. Seveda ne na žaljiv način (reči nekomu, da ga je lahko sram in tudi pojasniti zakaj IMO ni žaljivo), da bi lahko očital neke "ad hominem" napade. Ampak kljub temu si jih.

Na kratko:
- Primer osebnega napada: "ti si ___________, zato je vse, kar si rekel, narobe".
- Primer nečesa, kar ni osebni napad: "kar si rekel je narobe, zato menim, da si _____________".

Če praviš, da si ogrožen, potem moram navajati primere manjšin v Sloveniji in za nekatere tudi, da jih država diskriminira. Pri temu sem te nekajkrat brez trohice cinizma tudi vprašal, če si pripadnik ene izmed diskriminiranih manjšin. To pa zato, ker ...

zmaugy je izjavil:

Iz zgodovine zadnjih 100 let pa je nekaj povsem jasno: ljudi, ki so se jih hoteli znebiti, so oblastniki/okupatorji... najprej razorožili ali jim sploh niso dovolili, da bi bili oboroženi. Od genocida nad Armenci dalje.

... si podal še en primer, kjer je večinski narod izvedel (in zanikal) genocid nad neko etnično manjšino. Zato je vsaj v mojih očeh vprašanje, če si ti pripadnik ene izmed manjšin, da se počutiš ogroženega še kako zelo relevantno in primerno za debato. Kajti, če si, potem te lahko utemeljeno skrbi za prihodnost. Če pa nisi, potem pa ne razumem tvojega argumenta.

Zame se tvoji scenariji razdelijo na dve kategoriji:
- Tiranija države nad manjšinami.
- Napad na državo in njena okupacija.

Za nobenega izmed teh scenarijev si ne predstavljal, da bi osebna oborožitev s specifičnim namenom "obrambe" naslavljala na učinkovit način. Manjšine so po definiciji v manjšini in jih bo večinska populacija iztrebila, če se ji tako zahoče. Oborožene ali pa neoborožene, ne igra vloge.

Za napad na državo in-ali okupacijo pa zagovarjam doktrino splošnega ljudskega odpora, kjer je vsak/vsaka fizično in psihično sposoben/sposobna državljan/državljanka usposobljena v prvinah asimetričnega boja, država pa zagotavlja ustrezno materialno opremo in uposabljanje. Kar je znova nekaj, kar ne vidim kot stvar osebne oborožitve, temveč za majhno državo morda bolj smiselne doktrine obrambe, ki se ne zanaša na disfunkcionalno vojaško zavezništvo za katerega ne izpolnjuje niti osnovnih pogojev.

zmaugy je izjavil:

Da nekateri še niso izgubili refleksa večvrednosti nam kažejo na ST - nekateri s prikritimi grožnjami s fojbami, drugi z osebnimi napadi v slogu tercijalk zato, ker imamo nekateri drugačno mnenje od njih. Glede na zgodovino je torej zelo nepredvidljivo na kaj so takšni modeli pripravljeni, če se situacija nepredvidljivo in "nepredstavljivo" poslabša. V tem primeru, ko bi šlo za posameznike, ki bi šli malce predaleč, bi se vsak normalen državljan verjetno počutil boljše, če bi imel učinkovito možnost samoobrambe.

Hm. Saj to upam, da razumeš, da bi v državi enakopravnih in enakovrednih imeli pravico do orožja tudi "drugače misleči". Torej takšni, ki se poudarjeno ne bi strinjali s teboj, tvojim svetovnim nazorom ali pa s tvojo morebitno (ne)vero. V Sloveniji se je v preteklosti že dvakrat pokazalo kako znamo "enotno" obračunati sami s seboj. Mislim, da je to mnogo večja nevarnost, kot pa hipotetična vzpostavitev diktature, ki bi začela zatirati preostale državljane.

Pa tudi, če se bi to slednje zgodilo, lahko pogledaš primere Tunisa (kjer so neoboroženi državljani sesuli diktatorja), Slovenije (kjer državljanom med osamosvojitvijo ni bilo potrebno organizirati vaških straž, ker smo imeli organizirani lastno vojsko in policijo), Rusije (kjer je Jelcin splezal na tanke in jih z močjo dejstva, da za njim stoji večina, predvsem neoboroženega naroda, poslal nazaj v vojašnice), Romunije (kjer je neoboroženo ljudstvo odstavilo komunističnega diktatorja), ...

Torej to, da je množica posameznikov oborožena, ne pomeni še nič in očitno ni nujen pogoj za odstavitev nelegitimne diktature, ki večini naroda škodi. Za obrambo pred zunanjim sovražnikom pa zgolj orožje ne zadošča in mislim, da sta potrebni tudi oprema in usposabljanje v osnovnih vojaških veščinah, ki jih lahko organizirano v zadostnem obsegu izvede le država.

kalorijagr ::

No, ljudje ki si lastijo orožje, da v Sloveniji (!) občutijo večjo varnost, lahko primerjamo s tisti, ki si v Sibiriji za mraz kupijo šnops, da jih pogreje. Orožja v EU zagotovo ne potrebujemo in niti ne vidim potrebe, da obstaja trg, ki je namenjen fizičnim osebam. Argumenti, da bo nekaj proizvedlo nespoštovanje zakona pa so slabi. Tudi davkov vsi ne plačujejo v predvidenem obsegu pa to še ne pomeni, da je dobro ukiniti davke.

Da je nakup orožja za obrambo slaba zamisel, smo že ugotovili. Ampak orožje imaš lahko tudi za streljanje na tarčo, ali ker ti je všeč mehanika, zgodovina ali karkoli pač. In siliti nekoga, da se mora včlaniti v strelski klub, če hoče s svojo pištolo streljati na tarčo, je nesmiselna oziroma odvečna represija.

jype ::

Okapi> In siliti nekoga, da se mora včlaniti v strelski klub, če hoče s svojo pištolo streljati na tarčo, je nesmiselna oziroma odvečna represija.

AFAIK se ni treba včlaniti v strelski klub, če te zanima mehanika ali zgodovina. Če hočeš streljat se pa moraš, ker je preveč nevarno pustit takim, ki radi streljajo, da to počnejo na poljuben način. Tudi če hočeš za zabavo postavit svoje letališče za bajto, moraš zadostiti predpisom, ki varujejo varnost drugih.

Tvoje mnenje je posledica tega, da orožja ne poznaš dovolj in te je zarądi tega preveč strah. Podobno, kot bi zahteval, da smejo avto vozit samo tisti, ki se v klubih ukvarjajo z dirkanjem. To, ali pa si pač med tistimi, ki ljubijo državno represijo.

Verjetno si tudi med tistimi, ki rad drugim določa, kje smejo in kje ne smejo kaditi, ne?>:D

Streljalo bi se še vedno na urejenih streliščih, samo da bi lahko to počel vsak s svojim orožjem, ne samo organizirani "športniki".

@AndrejO:

1. Če si mislil, da sem s primerom sebe in svojih sorodnikov hotel govoriti o sebi in svojih sorodnikih, potem nisi dobro razumel.
2. Manjšine so lahko etnične ali drugačne. In ni nujno da večina terorizira manjšino, večinoma v diktaturah manjšina psihopatov terorizira večino.
3. V primeru okupacije država ne bi nič zagotavljala. Ker je ne bi bilo več in bi javne službe bile pod kontrolo okupatorja - kot je to bilo v preteklosti. Splošni ljudski odpor je potem na pogon orožja, ki ga imajo ljudje sami in orožja, ki ga neka zunanja sila s svojimi interesi priskrbi točno določeni skupini v okupirani državi (ponavadi tistim, za katere verjame, da bodo delovali po niihovih željah).
4. "Drugače misleči" so ponavadi že oboroženi, torej to ničesar ne spremeni.

matobeli ::

Okapi je izjavil:

Streljalo bi se še vedno na urejenih streliščih, samo da bi lahko to počel vsak s svojim orožjem, ne samo organizirani "športniki".

A ni dovolj da je zakon kot tak dovolj ohlapno definiran? Edino kar je moteče pri obstoječem zakonu so neki papirnati dinozavrčki, bi lahko obstajala baza upravičencev, ne da mora uslužbenec na okencu vedno kasirat ko hočeš novo igračko.

Glede namena pa sploh ni samo šport.
"Športnik" je vsak lahko, dedovanje je tudi OK, če pa res ne bi plačal tistih x€ za šport pa lahko nekoga poprasiš da ti "podari" svoj kos.

Matako ::

Okapi je izjavil:

Tvoje mnenje je posledica tega, da orožja ne poznaš dovolj in te je zarądi tega preveč strah. Podobno, kot bi zahteval, da smejo avto vozit samo tisti, ki se v klubih ukvarjajo z dirkanjem.

Imaš verjetno prav: večina strelnega orožja izgleda za uporabo precej varnejša za rokovanje kot večina (ročnega) orodja. Pa ne mislim samo motorke. Sploh na strelišču.

Izjema so verjetno zelo stari kosi, za katere dvomim, da se kaj dosti strelja po streliščih.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Matako ()

Mi je bilo pa smešno prebirati članek na RTV Slo na temo ostrejše zakonodaje na tem področju v EU. Hecno je bilo v smislu kdo se je oglasil kot nasprotnik ostrejše zakonodaje, priviligiranci, ki bi vsem ostalim prepovedali legalni dostop do orožja, so takoj obrnili ploščo, ko so postali ogroženi njihovi interesi.

Okapi je izjavil:

Da je nakup orožja za obrambo slaba zamisel, smo že ugotovili.

Morda je to najino skupno stališče, ampak nisem prepričan, da sva v večini. Sploh pa ne, če se ustaviš pri Boškotu in malo povprašaš o tem, kako ga povprečni državljani zadnje čase biksajo.

Okapi je izjavil:

Ampak orožje imaš lahko tudi za streljanje na tarčo, ali ker ti je všeč mehanika, zgodovina ali karkoli pač. In siliti nekoga, da se mora včlaniti v strelski klub, če hoče s svojo pištolo streljati na tarčo, je nesmiselna oziroma odvečna represija.

Strinjam se, da se je to v Sloveniji izrodilo. Ideja članstva v strelskem društvu je izhajala iz tega, da je na začetku vsakdo začetnik in društva so tista, ki začetniku pomagajo, da bo začetek varen in tudi uspešen. Ideja ni zaživela, ker je to šlo nekaterim tako zelo na jetra, da so skupaj s fotrom in stricom ustanovili lastno društvo. Zakaj in s kakšnimi razlogi, ne vem. Vem pa, da je iz ideje kako rekreativnim športnim strelcem pomagati, postalo nekaj, kar si opisal kot "represija". Morda pa je to na nek način povezano s tem, da se ljudje na vlogi za nabavo preprosto lažejo in kupujejo s čisto drugim namenom.

Na papirju so članstva v strelskih društvih smiselna. Kar se mi zdi žalostno in v bistvu fail države, ker če se nekdo laže glede razlogov za nakup, potem orožja bodisi ne bi smel imeti in zakon tega ne prepreči, ali pa je zakon slab, ker ne upošteva kakšne druge legitimne želje dela posestnikov. Pač fail, ne glede na razlog.

Za zbiratelje se ve, da članstva ne potrebujejo.

Kaj bi pa ti predlagal, da bi bil primeren ukrep za nekoga, ki se je v vlogi za nakup grdo zlagal in napisal "šport", dejansko pa se nima interesa ukvarjati s športom, temveč kupuje za "domačo obrambo"? Morda opcija, da se z njimi naredi tako, kot z dediči in obdarovanci? Orožje imajo lahko v posesti, ne smejo pa kupovati streliva, temveč lahko streljajo samo in izključno na komercialnem strelišču, ki jim da strelivo na kraju samem?

Okapi je izjavil:

Tvoje mnenje je posledica tega, da orožja ne poznaš dovolj in te je zarądi tega preveč strah. Podobno, kot bi zahteval, da smejo avto vozit samo tisti, ki se v klubih ukvarjajo z dirkanjem. To, ali pa si pač med tistimi, ki ljubijo državno represijo.

Uf, tole glede avtomobilov ... ko/če bo prišel individualen avtomatiziran transport (a.k.a. samovozeči avti dostopni vsakomur), si prepričan, da se ne bo "ročne modele" odpisalo v točno takšne klube? :D

Danes ljudje te naprave resnično potrebujejo (čeprav ne vsi, ampak menda smo enakopravni). Kaj pa, ko tega v javnem prometu ne bo več prektično nihče potreboval? Se bom entuziastom še pustilo, da enakopravno sodelujejo v javnem prometu s svojimi nepotrebnimi in žal tudi nevarnimi igračami?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: AndrejO ()

zmaugy je izjavil:

1. Če si mislil, da sem s primerom sebe in svojih sorodnikov hotel govoriti o sebi in svojih sorodnikih, potem nisi dobro razumel.

Dobil sem takšen občutek, ker si tako poudarjal primere pogromov nad manjšinami, nisi pa pokomentiral nobenega izmed mojih primerov, kjer je neoboroženo ljudstvo odstavilo svojo oblasti.

zmaugy je izjavil:

2. Manjšine so lahko etnične ali drugačne. In ni nujno da večina terorizira manjšino, večinoma v diktaturah manjšina psihopatov terorizira večino.

Etnične, verske, narodnostno, ... ni važno. Manjšine so obsojene na milost večine in osebna oborožitev žal dokazano ne pomaga.

Če pa govorimo o diktaturah, pa mi povej ... Kako je bil v Romuniji odstavljen Caucescu in njegova klika? Kako je neoboroženo ljudstvo ustavilo vojaški puč v Moskvi? Kako je neoboroženo ljudstvo odstavilo diktatorja v Tunisu?

zmaugy je izjavil:

3. V primeru okupacije država ne bi nič zagotavljala. Ker je ne bi bilo več in bi javne službe bile pod kontrolo okupatorja - kot je to bilo v preteklosti. Splošni ljudski odpor je potem na pogon orožja, ki ga imajo ljudje sami in orožja, ki ga neka zunanja sila s svojimi interesi priskrbi točno določeni skupini v okupirani državi (ponavadi tistim, za katere verjame, da bodo delovali po niihovih željah).

Uf. Švica se s teboj ne bi strinjala. Koncept splošnega ljudskega odpora vključuje to, da je osebno orožje za obrambo države že razdeljeno med branilce, ali pa jim je nemudoma dostopno v trenutku agresije. Za to ne potrebuješ delujoče "javne uprave", samo ukaz vrhovnega poveljnika, da se skladišča odpro.

Tega ne bi nikoli enačil z osebnim orožjem, ker si ga ljudje ne kupujejo za popoldansko rekreacijo ali "obrambo doma", temveč ga zagotavlja država z jasno definirano dolžnostjo, da se ga uporabi zgolj in samo za obrambo države. Ostala uporaba tega orožja odpade in to ni isto, kot posest orožja, kjer je konkreten kos tvoja izključna last.

zmaugy je izjavil:

4. "Drugače misleči" so ponavadi že oboroženi, torej to ničesar ne spremeni.

Sarcasm: Jah. Če je jype res oborožen, potem morajo biti nacisti še bolj oboroženi, mar ne?
Resno: Jah, če pristaneš na to, da "drugače misleči" predstavljajo nevarnost, zaradi katere moraš sodelovati v "oborževalni tekmi", kot se dogaja v ZDA, potem mislim, da boš ven dobil samo en velik kup dreka. Dokler je teh drugače mislečih malo, se lahko država na njih vsede "like a ton of bricks". Če so v večini, jih bo preveč, da jim karkoli storiš s svojo pokalico. Če bodo v manjšini in bodo ugrabili državo, potem jim s svojo pokalico tudi ne boš prišel do živega, temveč boš moral biti del večine, da boš lahko diktaturo odstranil.

Za nobenega ampak res nobenega izmed teh primerov ne vidim, kako ti bi osebna pokalica pomagala. Lahko ti naredi samo večji drek.

1. Neoboroženo ljudstvo nikoli spontano ne odstavi oblasti. Vedno je nekje neka "pomoč" - od zunaj ali od znotraj, če se hočeš iti odstavljanje oblasti.
2. Švica in Slovenija sta neprimerljivi. V Švici imajo obvezniki orožje doma, poleg tega se vsi moški vojaško usposabljajo vsako leto in so v sestavi oboroženih sil do svojega mislim da 50 leta starosti. Skratka ni primerjave. Tam so tudi referendumi enkrat letno in nobena oblast se ne dela norca iz volje ljudi.
3. Drugače misleče si kot pojem vpeljal ti. Zame to pomeni ljudi, ki so oboroženi in so z orožjem nasilno pripravljeni vsiliti svoje psihopatske ideje in poglede preostalim.

V vseh primerih lahko osebno orožje nekomu, ki se je znašel na napačen dan na napačnem mestu (to je lahko tudi doma), reši življenje. Kaj bo potem naredil naprej je stvar debate ampak včasih je to dovolj, da se preživi izredne razmere. Tvoje razglabljanje o tem, kako se bi odstavilo diktaturo ipd. je nekaj, kar ni na prvi prioritetni listi normalnih državljanov - le ti hočejo zgolj preživeti in biti na varnem. Tisti, ki imajo v mislih prevrate, se oborožujejo ne glede na zakone, če ne gre drugače tudi ilegalno.
Je pa res, da če je en večji procent normalnih ljudi oborožen, predstavlja to grožnjo psihopatom, saj se ljudje zaradi zaščite svojih življenj in življenj svojih družin lahko v sili tudi organizirajo. To pa je problem za psihopate.

Mislim pa da v tem primeru do samoorganiziranja nikoli ne bi prišlo, saj bi že sama možnost psihopate odvračala od neumnosti.

mailer ::

zmaugy je izjavil:

Mi je bilo pa smešno prebirati članek na RTV Slo na temo ostrejše zakonodaje na tem področju v EU. Hecno je bilo v smislu kdo se je oglasil kot nasprotnik ostrejše zakonodaje, priviligiranci, ki bi vsem ostalim prepovedali legalni dostop do orožja, so takoj obrnili ploščo, ko so postali ogroženi njihovi interesi.
Predvidevam, da misliš na ta članek: Za evropske komisarje so tudi legalni lastniki orožja potencialni vir terorizma
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Okapi> Tvoje mnenje je posledica tega,

Moje mnenje je posledica statistike, ki mi daje jasno vedeti, da so ljudje preveč nezanesljivi.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: oo7 ()

mailer ::

Poglej si raje statistiko prometnih nesreč pa boš videl, da bi morali vsaj četrtini voznikov v tem trenutku preklicati vozniško dovoljenje. Koliko poškodb ljudi ali celo smrti je bilo povzročeno s strani legalnih lastnikov orožja lansko leto pri nas. Mogoče kakšen primer, dva (lovci so posebna "rasa" in jih v to nisem štel) in koliko pri nelegalnih lastnikih oz po domače povedano kriminalcih.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mailer ()

Zadevo bi lahko primerjal če bi bila v sloveniji daleč najbolj glavna oblika zaposlitve delo z orožjem (recmo da bi bli vsi lovci), kjer bi eventueleno vsak lahko dobil orožje, ne glede na to da po n poizkusih še vedno ne opraviš glavne vožnje.

Pač se dovoli vožnjo vsem ker je v trenutnem času to pomemben del zasebnega in profesionalnega življenja. Če tega ne bi bilo bi se znašli na drugi način. Ampak od veliko avtomobilov imajo vsi korist tako da se ne dira tega.

Že če bi za opravljanje vozniškega izpita zahtevali psiho-test (kjer med drugim malenkost testirajo tudi koordinacijo roke-noge) ter tisti člen o zanesljivosti in da ni javnih zadržkov bi na cestah bilo kar nekaj manj čudakov.

Pa odvzem izpita za precej več časa oziroma permanentno če se ne obnašaš korektno ipd.

matobeli je izjavil:

Edino kar je moteče pri obstoječem zakonu so neki papirnati dinozavrčki, bi lahko obstajala baza upravičencev,
Mene najbolj moti ravno "baza upravičencev". Zakaj bi moral nekomu razlagati, zakaj bi rad imel doma pištolo? In bi poleg tega moral še izbrati enega od uradno požegnanih razlogov. Mogoče bi se rad samo od časa do časa zabaval z razstavljanjem in sestavljanjem. V gimnaziji sem pri obrambi dobil 5, ker sem m48 razstavil in sestavil v manj kot 18 sekundah. ;)

O.

Okapi> Mogoče bi se rad samo od časa do časa zabaval z razstavljanjem in sestavljanjem.

Saj to je utemeljen, uradno požegnan razlog.

Kdo drug bi pa rad imel orožje zato, da se ga bo sosed bal. To pa pač ni uradno požegnan razlog in je prav, da tak človek ne dobi orožja.

mailer> lovci so posebna "rasa" in jih v to nisem štel

Ja, pri razpravi o orožju je pametno zanemarit vse tiste, ki orožje dejansko uporabljajo.

Zgodovina sprememb…

Za zbiratelje se ve, da članstva ne potrebujejo.
In kaj imajo lahko zbiratelji? Oziroma kdo je lahko zbiratelj? Ker močno dvomim, da lahko pridem na "občino" in teti na okencu rečem, da bi rad poleg znamk in ur zbiral še pištole, in bom šel lahko v trgovino po novega glocka.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Umm, ja. Če me spomin ne vara je točno tako.

Za "dovoljenje za zbiranje" ne potrebuješ upravičenega razloga. Ampak s takim orožjem ne smeš streljat.

edit: da bomo korektni: "Dovoljenje za zbiranje orožja dovoljuje osebi zbiranje orožja brez pravice nošenja in se izda s trajno veljavnostjo."

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

Kaj bi pa ti predlagal, da bi bil primeren ukrep za nekoga, ki se je v vlogi za nakup grdo zlagal in napisal "šport", dejansko pa se nima interesa ukvarjati s športom, temveč kupuje za "domačo obrambo"?
Kot rečeno, jaz ne bi omejeval sploh (razen pri tistih s kazensko kartoteko ali psihičnimi motnjami). Imeti orožje za obrambo ni najbolj pametno, ampak ljudje počnemo zelo veliko stvari, ki niso najbolj pametne. Prav lahko si predstavljam, da bi kdo bolj mirno spal z nabito pištolo v nočni omarici. In zakaj bi mu to preprečili, če je to v povprečju manj nevarno, kot vsakodnevna vožnja z avtom v službo, ali žaganje drv z motorko.

@jype
Moje mnenje je posledica statistike, ki mi daje jasno vedeti, da so ljudje preveč nezanesljivi.
Ja, takšno nezaupanje do državljanov, oziroma pokroviteljski odnos do njih, je precej značilen za "anti-liberalce". V resnici statistika čisto nič takega ne kaže, oziroma kvečjemu nasprotno. V Sloveniji je kar dosti orožja, pa s tistim registriranim kvečjemu od časa do časa kakšen star jager naredi samomor. Pa tudi s tistim neregistriranim pri nas kakšnih resnejših težav v resnici nimamo (v smislu oboroženih ropov, umorov ...). Glede tega smo precej bolj Kanada kot ZDA.

O.

Okapi> Ja, takšno nezaupanje do državljanov, oziroma pokroviteljski odnos do njih, je precej značilen za "anti-liberalce".

Ni treba nič "nezaupat", ker že zaupamo, pa tudi preštejemo vse tiste, ki se z orožjem in/ali avtomobili poškodujejo. Na podlagi tega potem tudi sprejmemo ukrepe, ki omejujejo tveganja.

Če si anarhist, potem se pač sam odločiš, da orožja ne boš posedoval, ker je preveč nevarno.

Če si "liberalec", potem ti pa itak nihče ne more pomagat in je prav, da ti "anti-liberalci" vsaj preprečijo, da poškoduješ druge.

Okapi> Glede tega smo precej bolj Kanada kot ZDA.

Tudi glede predpisov smo precej bolj Kanada kot ZDA.

Zgodovina sprememb…

Le zakaj bi kdo v Sloveniji dejansko uporabljal orožje, ha? A nimamo zakonov jasno napisanih? Torej niti policija ne rabi orožja in ker smo del mednarodne skupnosti, kjer so zakoni jasni, ne rabimo niti oborožene vojske. ane?

Dejmo ne pretiravat in mlatit slame, jasno je da se orožje povsod mora uporabljat v "mirovne" namene, vedno se bo pojavila neka skrajnost katero bo mogoče odpravit samo z dokončno eliminacijo.

Ampak to naj počnejo strokovno usposobljeni ljudje.

oo7 ::

Gledam sejo na Slo 3 kjer so rekli, da zadnji Evropski politik, ki je razorožil svoj narod je bil Adolf Hilter in potem oborožil tiste, ki jih je hotel.
Potem pa so še rekli, da Švica je ena najbolj varnih drćav v Evropi čeprav ima vsak drugi državljan doma mitraljez.

EU ima neke čudne načrte prvo v evropo pripeljati par miljonov tujcev potem pa razorožiti narod, da se ne bodo mogli braniti sami kar za Slovenijo še kako velja, ker imamo samo ubogih 7000 vojakov.

Tudi glede predpisov smo precej bolj Kanada kot ZDA.
No ja, v Kanadi moraš opravit enodnevni tečaj in narediti preprost izpit, stane te to okoli 50 evrov. Nobenih zdravniških pregledov, nobenih članstev v strelskih društvih, nobenega spraševanja, zakaj bi rad imel orožje ...

O.

Okapi> No ja, v Kanadi moraš opravit enodnevni tečaj in narediti preprost izpit, stane te to okoli 50 evrov. Nobenih zdravniških pregledov, nobenih članstev v strelskih društvih, nobenega spraševanja, zakaj bi rad imel orožje ...

Pa če se na kakršenkoli način neodgovorno obnašaš ta pravica izgine.

Ja, mal manj so birokratski, ampak bistvo, ki si ga izpostavil, je nadzor. Tega imajo v Kanadi vsaj toliko, kot pri nas.

M-Power> Potem pa so še rekli, da Švica je ena najbolj varnih drćav v Evropi čeprav ima vsak drugi državljan doma mitraljez.

Rekli so narobe.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

matobeli je izjavil:

Dejmo ne pretiravat in mlatit slame, jasno je da se orožje povsod mora uporabljat v "mirovne" namene, vedno se bo pojavila neka skrajnost katero bo mogoče odpravit samo z dokončno eliminacijo.

Ampak to naj počnejo strokovno usposobljeni ljudje.

Ne razumem, zakaj se ne bi mogli ustavit in pogovorit o težavah. Policija ne potrebuje orožja, ravno tako vojska. Vse se da zmenit. Ane?
Saj imamo zakone in ne bomo reševali stvari po principu divjega zahoda, ane? In da ne omenjam lovcev - zakaj za vraga rabijo orožje oni? WTF?!

mailer je izjavil:

zmaugy je izjavil:

Predvidevam, da misliš na ta članek: Za evropske komisarje so tudi legalni lastniki orožja potencialni vir terorizma

Točno tole sem mislil. Smešno do konca. Sploh nisem vedel, da se tole dogaja, bila je pa cela komedija, ko sem prebral članek.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zmaugy ()

jype je izjavil:

Ja, mal manj so birokratski, ampak bistvo, ki si ga izpostavil, je nadzor. Tega imajo v Kanadi vsaj toliko, kot pri nas.
Niti ne. Kanadčani so bili mnenja, da država nima pravice beležiti, kdo ima doma "navadno" puško.

What is the difference between licensing and registration?

Licensing and registration under the Firearms Act can be compared to a driver's licence and the registration of a vehicle. A firearms licence shows that the licence holder has met certain public-safety criteria and is allowed to possess and use firearms. A registration certificate, required for restricted and prohibited firearms, identifies a firearm and links the firearm to its owner to provide a means of tracking the firearm.

From 1995 on, all firearms were required to be registered, but in April 2012 the requirement to register non-restricted firearms was dropped

Non-restricted firearms are ordinary rifles and shotguns

-----------
Počutim se užaljenega in nekateri ukrepi, kot je skrajšanje veljavnosti orožnega lista in ponovno preverjanje vsakih pet let, se mi zdijo kratenje mojih državljanskih pravic
pravi najuspešnejši slovenski športni strelec Rajmond Debevc.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

oo7 je izjavil:

Gledam sejo na Slo 3 kjer so rekli, da zadnji Evropski politik, ki je razorožil svoj narod je bil Adolf Hilter in potem oborožil tiste, ki jih je hotel.
Potem pa so še rekli, da Švica je ena najbolj varnih drćav v Evropi čeprav ima vsak drugi državljan doma mitraljez.

EU ima neke čudne načrte prvo v evropo pripeljati par miljonov tujcev potem pa razorožiti narod, da se ne bodo mogli braniti sami kar za Slovenijo še kako velja, ker imamo samo ubogih 7000 vojakov.

Sreča da imamo aplikacije na mobilnih platformah in ogled za nazaj, grem malo pogledat. Hvala.

Vanich ::

Tudi Kanadčani imajo svoje cvetke: prepovedali so vse puške na sistemu AK47, pa če tudi so samo semi-auto. Tako je edina AK-like puška, ki se v Kanadi lahko prodaja češka VZ58, čeprav je po vseh bojnih karakteristikah, kalibru in pa ognjeni moči identična AK-ju. Go figure.

Če pride, do vojne imamo 7000 vojakov in če sprejmejo zakon o razorožitvi državljanov potem ni druge kot, da si kupim grob no ja saj to je cilj EU ;)

Okapi> Niti ne. Kanadčani so bili mnenja, da država nima pravice beležiti, kdo ima doma "navadno" puško.

No, pri nas imaš tudi lahko neregistrirano "navadno" puško - v našem primeru je to zračna pod tolk-pa-tolk Joulov.

Okapi> pravi najuspešnejši slovenski športni strelec Rajmond Debevc.

Ja, saj jaz mu verjamem, ampak komot bi se vsajal tudi nad tem, da mora vsaki dve leti podaljšati vozniško zaradi visoke dioptrije.

zmaugy je izjavil:

oo7 je izjavil:

Sreča da imamo aplikacije na mobilnih platformah in ogled za nazaj, grem malo pogledat. Hvala.

Poučna oddaja na SLO3.

zmaugy je izjavil:

zmaugy je izjavil:

oo7 je izjavil:

Poučna oddaja na SLO3.

Jani Moderndorfer sploh ne ve kaj govori na koncu je bil že čisto rdeč v obraz pa sploh ni vedel ali bi imel očala na glavi ali v rokah:))

Njega sem dokaj hitro preskočil, ker nimam časa gledat nekega teatralnega guncanja afen.

zmaugy je izjavil:

Njega sem dokaj hitro preskočil, ker nimam časa gledat nekega teatralnega guncanja afen.

Pametno ;)

zmaugy je izjavil:

1. Neoboroženo ljudstvo nikoli spontano ne odstavi oblasti. Vedno je nekje neka "pomoč" - od zunaj ali od znotraj, če se hočeš iti odstavljanje oblasti.

Kdo je pomagal Romunom? Kdo je pomagal Rusom? Kdo je pomagal vzhodnim Nemcem?

Samo upam, da ne boš prijavil kakšnega NWO.

zmaugy je izjavil:

2. Švica in Slovenija sta neprimerljivi. V Švici imajo obvezniki orožje doma, poleg tega se vsi moški vojaško usposabljajo vsako leto in so v sestavi oboroženih sil do svojega mislim da 50 leta starosti. Skratka ni primerjave. Tam so tudi referendumi enkrat letno in nobena oblast se ne dela norca iz volje ljudi.

Seveda danes nista primerljivi, ampak rešitev tvoje dileme vidim ravno v tem "švicarskem" konceptu ljudskega odpora, ne pa v individualnem oboroževanju. Konec koncev, kaj je pa bila TO in kakšne je bila njena vloga v času osamosvajanja? Kakšna je bila pa vloga lokalnih lovskih društev?

zmaugy je izjavil:

3. Drugače misleče si kot pojem vpeljal ti. Zame to pomeni ljudi, ki so oboroženi in so z orožjem nasilno pripravljeni vsiliti svoje psihopatske ideje in poglede preostalim.

Z isto mislečimi se verjetno ne boš kregal, ali pač? Zaenkrat pa vidim Slovenijo kot državo, kjer so varnostni organi sposobni hitro in ustrezno sprocesirati vsakogar, za kogar se izkaže, da želi z orožjem komerkoli in karkoli vsiljevati, pa če je to orožje legalno ali pa nelegalno pridobljeno.

Vsaj statistika temu kaže tako.

zmaugy je izjavil:

V vseh primerih lahko osebno orožje nekomu, ki se je znašel na napačen dan na napačnem mestu (to je lahko tudi doma), reši življenje.

V Sloveniji je takšnih možnosti, da se bi nekdo znašel na napačnem kraju ob napačnem času tako zelo malo, da je pravzaprav smešno o njih govoriti. Statistika tudi pravi, da je največ umorov v družinskem okolju in ne predstavljam si kako bi lahko osebno orožje nekomu rešilo življenje npr. pred lastno ženo.

zmaugy je izjavil:

Kaj bo potem naredil naprej je stvar debate ampak včasih je to dovolj, da se preživi izredne razmere.

Ne vem o katerih "izrednih razmerah" govoriš. Najbolj izredne razmere v Sloveniji so oboroženi ropi in te preživiš tako, da počakaš, da ropar pobere, kar se je namenil pobrati in gre naprej.

zmaugy je izjavil:

Tvoje razglabljanje o tem, kako se bi odstavilo diktaturo ipd. je nekaj, kar ni na prvi prioritetni listi normalnih državljanov - le ti hočejo zgolj preživeti in biti na varnem.

Verjel ali ne, najbolj so varni takrat, kadar živijo v državi z učinkovito policijo in svojega orožja ne hranijo doma. Tako o temu podatki. Je pa res, da se nenadoma cel kup ljudi počuti prestrašenih in si v glavi nekaj umišlja, da bo domače oboroževanje nekaj pomagalo, pa čeprav za to ni niti trohice dokazov, podatki pa kažejo, da več kosov pomeni tudi več nesreč, če vse ostale stvari (vključno z deležem nesreč) ostanejo enake.

Zagotovo ne boš sedaj trdil, da bo nesreč po deležu manj, če bo kosov orožja več.

zmaugy je izjavil:

Tisti, ki imajo v mislih prevrate, se oborožujejo ne glede na zakone, če ne gre drugače tudi ilegalno.

Da, zato je argument o "oboroženem ljudstvu", ki se bo branilo pred "pokvarjeno oblastjo" nerelevanten. Ko se v resnici "zgodi narod", je v veliki meri vseeno koliko kosov orožja imajo v rokah že preprosto zato, ker ne moreš pobiti večine ljudstva, ki mu želiš vladati.

zmaugy je izjavil:

Je pa res, da če je en večji procent normalnih ljudi oborožen, predstavlja to grožnjo psihopatom, saj se ljudje zaradi zaščite svojih življenj in življenj svojih družin lahko v sili tudi organizirajo. To pa je problem za psihopate.

Edini "psihopati", ki jih vidim v najini debati, so osebe, ki si mislijo, da so v Sloveniji toliko ogrožene, da potrebujejo orožje in, da si bodo z orožjem sploh lahko kaj pomagale. "Psihopati" so zato, ker zaradi meni neznanih razlogov ne morejo trezno presoditi kakšna je njihova resnična ogroženost, o učinkovitosti orožja očitno sodijo na podlagi holywoodskih filmov, o tveganjih pa ne želijo slišati ničesar, ker oni pa že vedo kako se stvari streže.

Potem, ko se en takšen med izpitnim streljanjem z napolnjeno pištolo obrne proti inštruktorju, da mu pove, da je zadel tarčo, potem že veš koliko je ura.

Mislim da sem ti dovolj jasno razložil svoje mnenje in ga tudi utemeljil. Če ti hočeš zreducirati debato na pobalinsko podjebavanje, debatiraj naprej sam.
Saj lahko razumem, da nekateri ljudje iz svoje pozicije ne vidijo vsega, ampak to še ne pomeni, da ni česa videti. In tukaj bom s tabo zaključil, ker se mi enostavno ne da izgubljati časa.

zmaugy> Mislim da sem ti dovolj jasno razložil svoje mnenje in ga tudi utemeljil.

Ne, v resnici ga objektivno nisi prav nič utemeljil, razložil si ga pa samo na pol in še pri tem si se opiral na napačne predpostavke (na primer na to, da so ljudje, ki so oboroženi, varni pred okolico - v resnici podatki jasno kažejo, da je ravno obratno).

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: zmaugy ()

@yupe: Kaj se pa ti oglašaš? Je kdo govoril s tabo?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zmaugy ()

Če sredi oštarije glasno otresaš, ti lahko vsakdo pove, da se motiš - vključno z mano.

jype je izjavil:

Če sredi oštarije glasno otresaš, ti lahko vsakdo pove, da se motiš - vključno z mano.

Kot sem ti že večkrat povedal: tvoje mnenje me ne zanima.

zmaugy je izjavil:

jype je izjavil:

Kot sem ti že večkrat povedal: tvoje mnenje me ne zanima.

Potem pa povej za vse druge v tej debati. Vsi znamo vohat ;)
««
23 / 57
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Imate orožje (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
820212647 (27962) gruntfürmich
»

Novo streljanje v Ameriki (Oregon) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
18548147 (35897) c3p0
»

napad v Las Vegasu (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
419102781 (94605) Grey

Več podobnih tem