» »

Servis oz. barvna kalibracija rac. monitorja?

Servis oz. barvna kalibracija rac. monitorja?

matic ::

Zanima kam bi lahko peljal barvno skalibrirat rac. monitor, da bi se barve bolj ujemale pravim?

Oz. natacneje pojasnilo: ima dva enaka monitorja - dual screen. Philiphs brilliance 19" 109P, ki sta po barvah kar dosti razlicna. Eden vlece zelo rahlo na rjavo-rdeco, drugi pa kar precej mocno na plavo. Ce bi imel samo 1 monitor tega vejetno sploh nebi opazil, tako pa imam dva in je to kar precej opazno, ko non stop primerjas enega z drugim, zlasti ko delam (in to je velikokrat) v kakem photoshopu ipd.
Rad bi vsaj kolikor toliko dosegel enake barve. Sem se ze precej igral z nastavitvami monitorja in regolacijo toplot barv itd. pa se s tm ne da doseci enakosti.
-----------------------------------------
podpis: _____________

CaqKa ::

imajo na philipsovi strani mogoče že narete tele filetke? mislim da imajo končnico dcc al nekak tak in jih pol v windowsih daš med kalibracijske profile.

če pa enaka monitorja ob enakih nastavitvah ne kažeta približno enako.. potem jim jih pa nesi nazaj na servis pa reči da nekaj z njima ne štima naj pogledajo...
največkrat je ponavadi vzrok tega da je na monitorju naštelana toplota drugače.. tam maš nekje v nastavitvah 6000 K ali pa 9300 K ali pa custom/user... malo to prej preglej.

gumby ::

boljsi monitorji so znali imeti v nastavitvah kalibracijo vsake barve posebej, ne samo toplote barv...

iskra ::

Obstajajo tudi neke specialne naprave, k prpopaš na zaslon in prklopiš v USB in pol ti vse nastavi računalnik. Ampak te reči niso poceni - ne vem več kje sm to vidu ma bi znalo bit, da bi ti posodli u kakem digitalnem studiu :)
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Vice ::

Vprašaj pri zastopniku za Apple tam imajo to kar pravi Iskra, če ti bodo ustregli ne vem, meni so zaradi jabolka seveda. :P

matic ::

1. monitorji so ze malce starejsi in nimajo vec garancije. V bistvu sem ze kupil to kot 2 rabljena enaka monitorja

2. ima v nastavitvah za stimat barvno toploto IN vsako barvo posamezno, ampak s tem ne morem doseci enake nastavitve. Na zacetku so sicer se nekako dokaj bile barve enake (desni monitor je ze takrat bil samo rahlo bolj moder od levega) ampak nekega lepega dne je levi potenil na precej bolj toplo barvo. Zato sem desnemu zmanjsal toploto z 9300K na 6500K tako da se toplotno (v primerjavi bele barve) dokaj ujemata, se vedno je pa precej razlike pri gledanju npr. sivih odteknkov. Npr. ravno tale slo-techova privzeta shema je na levem bolj rjava, na desnem pa modra. Razlika je ZELO ocitna. Ce se igram z barvnimi nastavivami to prevec vpliva na celoto in sem se preigral ze OGROMNO casa in se ne da za boga ujet nastavitev.

3. za tiste "pajkce" od Applov sem ze slisal ja. Ampak nevem kje bi jih dobil, da b ga pa kupil pa je prevec denarja, pa tudi vprasanje kolk bi to delovalo - mogoce so monitorji ze prevec "sfukani"?!

Skratka iscem enega dobrega serivserja da bo povedal v cem je fora in si ogledal malce zadevo in povedal kak res strokovno mnenje kaj se da narest ce se sploh da.

Skratka kje je kak dober serviser? V ljubljani....
-----------------------------------------
podpis: _____________

matic ::

Evo nekako takole zgelda ce dam to na sredino in je ena stran na eni polovici monitorja in ena na drugi:

To je pac moja preslikava mojega "videnja" v photoshop. Kako sedaj to zgleda na vaih ekran podobno moji sliki pa tuti nevem... ampak naceloma bi moral bi to to!?

Skrakta levi vlece malce na modro, ampak ce v nastavitvah monitorja (levega) zmanjsam modro to vpliva precej tudi na belo in je samo se slabse, je se velika razliak v beli. Malce je razlike tudi v contrasu in sem tudi to ponazoril, ampak to ni tak problem ustimat... to pac zmanjsam oz. povecam na enem.

Ni mi pa jasno sploh zakaj mi je na desnem nekega lepega dna padla toplota!? In je sedaj toplota desnega za skoraj 3000K manjsa od levega, da se ujemata. Ce dam to oba na enako vrednost je katastrofa.

Ko dobim nazaj digit. fotic, bom slikal se dajnsko oba monitorja z enakima slikama na obeh za primerjavo kako zadeva zgleda.
Skratka RGB barve so nekako dokaj kul ko jih primerjas. Bela in crna sta si tudi dokaj enake. Katastrofa pa so sivi odtenki!
-----------------------------------------
podpis: _____________

CaqKa ::

ko boš mel digiča bi slikal obe z isto barvno paleto... potem pa probaj z fotošopom "zmerit" rgb vrednosti.. mogoče ti bo kaj pomagalo pri ugotavljanju :) če druga ne boš vsaj lažje vedel kako posamezne rgb komponente na monitorju naštelat.

matic ::

Zdej sem se malo poigral z nastavitvami v windowsih v display properties > advanced > color (na ATIjevi kartici R9200) in sem na enem malce povecal modro barvo na enem malo zmanjsal in na desnem se dodal malo rdece in je SUPER! Sicer je se malo razlike, mapk res zelooooo malo.

Se vedno mi pa ni jasno kaj se je zgodilo z barvno temperaturo na levem monitorju, da je "padla" :\
-----------------------------------------
podpis: _____________

Jebiveter ::

Sej... mogoce je problem na kartici. Zna bit da se je malo urgalo filtrom za posamezno barvo (na enem od izhodov) in niso vec dali pravega signala vn.

Aja, moras racunat na to, da na dual-head karticah navadno izhoda nista povsem enaka. Eden je skoraj vedno "sibkejsi" (pocasnejsi RAMDAC, nizje frekvence, itd.) torej je mozno da to vpliva tudi na barve.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

matic ::

Sem psounil tudi na to ze in probal tudi ze zamnejati monitorja med sabo in je isto oz. obratno - pac - napaka je na monitorjih.

Skratka, ce pozna kdo kakega dobrega serviserja monitojev naj sporoci! Zanima me kaj se je zgodil s to toploto barv, da se je na enem izmed monitorjev spremenila, ostalo sem nekako porihtal.
-----------------------------------------
podpis: _____________


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

PC na TV - splošni nasveti (strani: 1 2 3 437 38 39 40 )

Oddelek: Zvok in slika
1962570597 (9926) Dominator
»

Primerjava bele - Amoled vs LCD

Oddelek: Mobilne tehnologije
153186 (2693) LordPero
»

Stari Slo-Tech se ukinja (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Slo-Tech
29017088 (11367) Tody
»

226BW ali 2232BW monitor (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
15317177 (10239) Zako
»

lcd kalibracija

Oddelek: Zvok in slika
81412 (1315) ajagodnik

Več podobnih tem