» »

lcd kalibracija

lcd kalibracija

ajagodnik ::

Živjo,

zanima me, katere programe uporabljate za kalibracijo lcd zaslonov oz. kako vam uspeva?

LP

ajagodnik ::

še to,
ali obstajajo barve za primerjavo na papirju?
Primer, na listu je natisnjena rdeča s kodo FF0000, isto ponoviš na zaslonu, primerjaš.., natisneš barvo, primerjaš... in tako naprej za nekaj osnovnih barv.

aljazh ::

Kalibriranje monitorja oz. color management je prava znanost in cena profesionalne opreme se začne pri najmanj 1000 €. Za domačo uporabo sicer zadostujejo programske rešitve (razen če imaš denar za HW kalibrator). Sam uporabljam kar Adobe Gamma (zraven Photoshopa) in za domačo uporabo so rezultati čisto o.k., tudi za resnejšo obdelavo fotografij.

Kalibracije monitorja ne moreš opraviti tako, da printaš poskusne printe. Oziroma lahko na ta način le kalibriraš monitor tako, da bodo barve na njem enake kot barve izpisa iz printerja. To pa seveda ne pomeni, da so barve "realne", kajti lahko ti tudi printer "laže".

Pomembno pa je tudi, kakšne barvne profile (icc za monitor, icm za printer) imaš nastavljene.

Vprašanje je, zakaj želiš kalibrirati monitor oz. kaj želiš s tem doseči - ali uskladitev z izpisom printerja, ali realne barve za obdelavo fotografij ali pa grafično oblikovanje.

Imaš pri nas tudi podjetje, ki se ukvarjajo s color managementom in tudi prodajajo opremo za kalibracijo. Klik

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aljazh ()

ajagodnik ::

no, želim doseči le realne barve za grafično oblikovanje.

glede "poskusnih printov"... mislil sem, če obstajajo že narejeni printi z ključnimi barvami (in rgb kodami), ki jih lahko primerjaš z sliko na zaslonu.

Hvala

aljazh ::

Baje obstajajo neki lističi, ki jih prilepiš na ekran in potem primerjaš, nisem pa tega še videl v živo.

Jaz sem dobil zadovoljive rezultate z Adobe Gamma, vendar pa je to le za "advanced amateur" uporabo. Če se greš karkoli resnega, sploh pa če boš delal tudi za tisk (v mislih imam pravi tisk - press, ne doma na printerju) pa so takšne low-budget rešitve malenkost bolje kot nič.

CaqKa ::

take liste izdelujejo razni kodaki in podobne jajce. tako da bi pomojem bilo dobro it povrašat k kakemu resnejšemu fotografu.

ajagodnik ::

hvala obema,
s colorific sem nekako že poštimal da so kontrasti v redu, pa svetilnost. Bom skušal dobiti te liste, da še malo barve poštimam.

Je pa zanimivo, ko berem koliko % ljudi ima sploh kalibrirane monitorje >:D. Narediš nekaj "kalibriranega" za na splet in potem itak zgleda "usrano" pri uporabniku :D.

LP

CaqKa ::

poel tega da ti icc profil itak nebo imun na to če boš z šalterčkom na monitorju recimo preštelav nastavitve toplote barv :)

ajagodnik ::

saj, imam tale f-engine na monitorju, ki štela barve med drugim, pa še softwersko colorific + še nvidia color brilliance, tako da je čista zmeda :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Monitor za obdelavo fotografij (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5215475 (11612) schurda
»

Prikaz barv na monitorju Lightroom in ostali programi

Oddelek: Pomoč in nasveti
121489 (1204) fujtajksel
»

Kalibracija barv monitorja in tiskalnika

Oddelek: Programska oprema
322756 (2244) Okapi
»

Nov članek: Barvno upravljanje na spletu!

Oddelek: Novice / Nova vsebina
154520 (2854) Jst
»

20" LCD (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
505116 (3747) miwche

Več podobnih tem