» »

Rupel

Rupel

1
2
3

Daedalus ::

Če pristopi k poslanski skupini, ni potrebno, da postane član stranke... Res nam kaže lepo, ni kaj. Da lahko na volitve vpliva človek, ki se je med drugim v svojih pismih in govorih postavljal nad pravo, rušil kandidatko za ministrsko mesto svojega premiera in se ob vsakem napadu nanj sklicuje na svojo preteklost, v kateri je sicer za Slovenijo naredil marsikaj dobrega. Ampak, zgodovina je zgodovina in mene ni kaj posebej prepričal. Se pa lepo vidi, kaj vse so nekateri pripravljeni storiti, samo da bi se dokopali do oblasti... Pa mislim, da bo SDS pokasirala nekaj več podpore na račun Rupla - kratkoročno seveda. Kaj pa bojo z njim, bomo pa še videli. Je res, da je zelo nevaren nasprotnik, ker dobro pozna vlado, njene napake in šibke točke. To bo še zanimivo...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

MadMicka ::

Thomas, če misliš na itervju, ki je bil objavljen v sobotni prilogi Dela, potem velja naslednje: Žižek je trdil, da sta tako Forum 21, kot tudi Zbor za republiko oba nepotrebna, celo škodljiva, saj ustvarjata vtis, kot da bi v Sloveniji veljale napol izredne razmere, kot da država z uveljavljenimi mehanizmi parlamenta in vlade ne funkcionira. Kar pa je daleč od resnice. Tako, da se v celoti strinjam z Žižkom, ki je ena največjih umskih kapacitet pri nas.

Ciho ::

Po mojem mnenju država tudi v resnici ne funkcionira kot bi morala. Vzemimo primere izbrisanih, dušenja gospodarstva z previsokimi davki in vmešavanjem politike, korupcijskimi aferami (z vpletanjem visokih politikov), nedosledno pobiranje davkov, neupoštevanjem ustavnega sodišča (iz strani parlamenta in vlade),...
Če že gledamo sobotno prilogo, kjer je kar nekaj člankov in velik intervju namenjenih Ruplu bi lahko izpostavili tudi vmešavanje Kučana, ki nima kot nekdanji predsednik nobene pravice vmešavati se v vlado.
Forum 21 je kar nekako potihnil (ne vem zakaj, obstaja le še kot nekak grozeč oblak, a od njega ni nič), Zbor za republiko pa ni nek zaprt krog politikov in opozicije, amak so vabčljeni vsi (tudi koalicija in navadni državljani). Idealna priložnost da vsak pove kar si misli, brez cenzure vladnih časopisov (Delo, Dnevnik,...)

drejc ::

Žižkom, ki je ena največjih umskih kapacitet pri nas


Kaki argumenti?

Daedalus ::

>Po mojem mnenju država tudi v resnici ne funkcionira kot bi morala. Vzemimo primere izbrisanih, dušenja gospodarstva z previsokimi davki in vmešavanjem politike, korupcijskimi aferami (z vpletanjem visokih politikov), nedosledno pobiranje davkov, neupoštevanjem ustavnega sodišča (iz strani parlamenta in vlade),...

Ah, daj no. Nikoli ne moreš trditi, da je Slovenija nek zgleden primer demokratične države, samo da ne funkcionira, no, tale je pa močna. Slovenija se dejansko po zahodnih standardih glede razvitosti uvršča precej visoko. Sploh je uspeh v tako kratkem obdobju samostojnosti še toliko izrazitejši, saj je Slo. prehitela vse ostale tranzicijske države. Daj mi pa pokaži državo, kjer ni korupcijskih afer, kjer se poberejo vsi davki, kje se država ne vmešuje v gospodarstvo... Na žalost pa ne gre brez posebnosti in anomalij, ki so pa ravno zdaj, post EU in NATO, pa zaradi bližine volitev postale še očitnejše. Zaenkrat je velikih tem v (naši) politiki konec, prihaja do določenih sprememb (zasuk bolj desno?) in s tam prihajajo na dan razne zgodbe o nepravilnostih in zlorabah. In prav je tako - enkrat bo potrebno obračunati z tranzicijskimi kiksi (izbrisani). Istočasno se je že tudi prebivalstvo malo naučilo, da ni potrebno vedno misliti isto, pa je ratal tak rezultat. Tako da počasi se bodo morali tudi naši politiki naučiti bolj odgovornega ravnanja, obenem pa v politiko vstopa nova generacija politikov/strokovnjakov, ki imajo drugačne poglede na težave (npr. minister za gospodarstvo).

Dela v politiki pa itak ne bo nikoli zmanjkalo, pravtako pa tudi ne afer in raznih pizd*rij, face it.

>Forum 21 je kar nekako potihnil (ne vem zakaj, obstaja le še kot nekak grozeč oblak, a od njega ni nič), Zbor za republiko pa ni nek zaprt krog politikov in opozicije, amak so vabčljeni vsi (tudi koalicija in navadni državljani). Idealna priložnost da vsak pove kar si misli, brez cenzure vladnih časopisov (Delo, Dnevnik,...)

Ja, seveda. Me zanima, kaj bi/bodo rekli veliki bwane Zbora za republiko, ko jih bo nekdo dobro skritiziral... Bojo to upoštevali (če bo kritika konstruktivna) ali bojo začeli z raznimi protinapadi, kot je praksa do zdaj? Jaz glasujem za drugo opcijo, na žalost je to realnost političnega dialoga (in dialoga nasploh) v Sloveniji. Forum 21 pa - ne vem no, meni deluje (zaenkrat) kot prostozidarska loža...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Ciho ::

Sploh nisem misli da ne funkcionira. Mislil sem da bi bilo lahko veliko bolje (vem pa da nikoli ne bo zadovoljivo). Je pa res da se isto dogaja tudi v drugih državah, primer aktualna Italija, ki z Berlusconijevo politiko vidno slabi. Bojim se, da se pri nas dogaja isto. Res je, da smo dosegli izredno veliko. A kdor je z malim zadovoljen, velikega vreden ni. Zakaj ne bi bili še boljši. Zatiskanje oči ne pomaga. Lahko da se bo Zbor za republiko sprevrgel, a dokler se ne bo lahko le upam da pa bo nekaj pametnega prinesel naši državi. Še najslabše pa je apatično spremljati politiko in si misliti "Saj bolje ne bi tako ali tako nikoli".
Tip Rupla z njegovim načinom komunikacije mi je všeč. Nisem se vedno strinjal z njegovimi odločitvami, a vedno mi ga je bilo zanimivo poslušati. In vedno je tudi sodeloval v pogovorih. Zato bo še izredno zanimivo kako bo funkcioniral Zbor. Le upam lahko da se ga bo udeležilo veliko politikov koalicije in da se bo pričelo sodelovati. Tako kot se je takoj po vojni. In smo dosegli največ v najhitrejšem času.
Sanjam?

MadMicka ::

Ciho, trditi, da je po eni strani Zbor odprt in bla bla bla, po drugi strani pa da je Forum 21 grozeč oblak, je čisto navadna politična propaganda in nič drugega. Ne vem, nekako imam občutek, da smo tisti, ki zagovarjamo LDS, bolj pošteni in dosledni pri teh političnih debatah >:D

drejc, kak argument pa rabiš v zvezi z Žižkom? Da je uveljavljen avtor številnih del predvsem iz družbeno filozofskega področja tako pri nas kot tudi v tujini? Kako veš, da je nekdo brithn? Prebereš par njegovih stvari, vprašaš koga iz njegove stroke itd.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Daedalus ::

Sej je popolnoma normalno, da se opcija, ki je dolgo časa na oblasti, iztroši. In tudi ne pravim, da moramo biti zadovoljni in tiho. Samo nekih hudih preobratov, tudi če na volitvah zmaga alternativa, ni za pričakovati. Prav tako bojo še naprej pizd*rije, pa afere, pa folk bo apatičen do politike... Saj v tem je "čar" demokracije - spremembe morajo biti postopne, konsenzualne in morajo upoštevati čim širše interese. Naj ne bi bilo (ali pa čimmanj) hudih preobratov in spektakularnih, hitrih rešitev, ker to ne pripomore kaj dosti k stabilnosti politike...

Meni Rupel ni všeč, pa ne zaradi načina komunikacije, ampak vsebine le-te. Tip je v preteklosti podal par izjav, ki bi ga v vladi, kjer ma premier jajca, takoj stale stolčka. Poleg tega daje vtis prepričanja, da mu je dovoljeno več kot ostalim, zaradi preteklih zaslug. Taki politiki nimajo na politični sceni kaj iskati. Če ne prenese napadov in poskusov diskreditacij (v politiki precej normalno dogajanje), naj spakira kufre, pa gre, ne pa da samo išče opcijo, kako do oblasti.

Glede sodelovanja v slovenski politiki - se bo mogla kompletno zamenjat generacija. Tale sedanja je preveč obremenjena z preteklostjo in ideološko navlako. Sicer pa sanjat ni slabo;)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Ciho ::

Forum 21 je zaprta skupnost, ki skriva svoje cilje in metode. Kot je dejal (pozabil kdo v tem forumu ,se mi ne ljubi brati za nazaj) ..., delujejo kot prostozidarji. In zato sem se izrazil metaforično, da mi delujejo kot grozeč oblak. Ker ne vem kaj si o njih sploh misliti. In nisem goreč zagovornik opozicije, sem pa zagovornik menjave strani na vsakih vsaj osem let. Pa še to je preveč. Če mi je bila na začetku LDS še nekako všeč, pa mi z odhodom Drnovška in zdaj Rupla in z njeno politiko kontroliranja medijev in prevzemanja oblasti prav na vseh kotičkih postaja prav ogabna. In zaradi tega bom volil po mojem mnenju manjše zlo.
Šušlja se da bo Rupel ustanovil svojo stranko. Kaj pa vi mislite o tem? Če jo bo, ali ima možnost na parlamentarnih volitvah?

asskicker ::

Ciho
>Zbor za republiko pa ni nek zaprt krog politikov in opozicije, amak so vabčljeni vsi (tudi koalicija in navadni državljani). Idealna priložnost da vsak pove kar si misli, brez cenzure vladnih časopisov (Delo, Dnevnik,...)

Se mi zdi, da malo "lomiš škatle". Me prav zanima, če bi se jaz ali pa ti prijavila na tem vsemogočnem zboru k razpravi. Ali bi naju pustili govoriti in kdo bi naju sploh bil pripravljen poslušat! Bla bla bla ...

Morebitno novo Ruplovo stranko pa nebi volil niti mrtev, zakopan dva metra pod zemljo! Na jetra mi grejo nenačelni politiki, ki so se v svoji karieri že nevemkolikokrat prebarvali le zato, da ostanejo na oblasti. Moje skromno mnenje je, da je tudi tokrat pri Ruplu tako. PLP
Heaven is on the next door!

MadMicka ::

Jaz mislim, da Rupel sam stranke pač ne bo ustanavljal, vsaj ne še do jesenskih volitev. Namreč šlo bi preveč energije za rezultat, s katerim nemara niti v parlament ne bi prišel.

Tako da, mislim, da bo zaenkrat ostal pri Janši, čeprav dolgoročno tudi zadeva ne more funkcionirati, ker je Rupel preveč svojeglav, da bi se lahko slednji podrejal prvemu.

Drugače pa, ko pravi Deadalus, da je politika preveč obremenjena z ideološko preteklostjo, to vsekakor drži. Preveč je s tem obremenjena tudi širša javnost. Kar pa štejem za dobro pri LDS je, da so v ospredju Rop, Gaber in Golobič , ki pa so nemara nekoliko manj obremenjeni s preteklostjo kot nekateri drugi politiki.

ferdo ::

mzupin, sej urednik STA tudi samo prebere tisto kar napišejo drugi...

madmicka: Kar pa štejem za dobro pri LDS je, da so v ospredju Rop, Gaber in Golobič , ki pa so nemara nekoliko manj obremenjeni s preteklostjo kot nekateri drugi politiki.

jzt bi temu tako reku.... hočejo marsikaj pozabit in pomest pod preprogo, to so itak že naredili, zato je za njih ta preteklost pozabljena, glava jih boli samo, če kdo pogleda kako smrdi pod preprogo, ker tudi njim zasmrdi.. vsem smrdi, zato na preprogo napišejo fuj, zdravju škodljivo "to napiše minister keber" . on ima smisel za nalepke:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ferdo ()

Ciho ::

Tudi Rop, Gaber in Golobič so obremenjeni z preteklostjo. Sploh ne razumem kako je lahko Gaber že spet minister, ko je prejšen mandat tako odmevno letel iz vlade. Šele čez 20 let se bomo otresli politikov obremenjenih s preteklostjo. Upam, da bo Evropa stvar pohitrila.
Imam pa tudi jaz občutek da Rupel ne bo ustanavljal svoje stranke. Če se bosta z Janšo razumela, bo pokazal čas, zakaj se tudi nebi če se lahko toliko avtoritet pri LDS-su skupaj drži.

cbelica ::

Kaj pa to spljoh je biti obremenjen s preteklostjo!? A zdej kr vsak, ki je zivel pred nastankom Slovenske drzave, se mora s pepelom posut a lkaj!? dejte ga srat, no... ne poznam imen, ampak pred par dnevi sem na TV poslusal, kako Jansa benti proti nekemu tozilcu, ki je se v 'jeklenih' casih sluzboval in menda bil oh in spljoh strah in trpet... PA KAJ!!! Takrat je pac bil drug sistem, drugi zakoni, druga navodila - clovek je pac spostoval zakone, ki so takrat veljali v Jugi - a ga je treba zato zdej pred zid al kaj!?
Pa se neki mi ful na zivce gre (pri takozvani 'desnici') - to stalno trkanje po prsih kao ... 'mi, osamosvojitelji...' A se moramo klanjat al kaj? Se*jem se na njihove zasluge...

98% of the teenage population does or has tried smoking pot.
If you're one of the 2% who hasn't, copy & paste this in your Signature

Daedalus ::

Cbelica - prej ko ti na nekoga serješ, naredi vsaj kaj približno tako pomembnega. Do takrat pa bodi tiho, ker če ne bi bilo tistih, po katerih bi ti sral, bi bilo marsikaj drugače. Med drugim verjetno ne bi imel možnosti pisati neumnosti po slo-techu... Vsi osamsvojitelji so takrat nosili glavo naprodaj zato ker so se zavedali, da v bivši Jugi ni bilo več prihodnosti. Meni gre tudi na živce nenehno sklicevanje na pretekle zasluge in morda kdo celo pričakuje kakšne kredite na ta račun, ampak vseeno je treba določene ljudi spoštovati. Če bo oni takrat rekli "poserjem se na..." verjetno ne bi danes poznali Slovenije kot take. Tako, da ne mi s takimi naprej hodit...

Obremenjen s preteklostjo pa pomeni med drugim tudi biti vpet v takratne vzorce razmišljanja, spore z ljudmi, s katerimi si v preteklosti sodelova/stal na nasprotnih bregovih in v našem primeru, tudi obremenjenost z ideološko pripadnostjo (famozna delitev na partizane in domobrance) in seveda poskus politične interpretacije dogodkov iz zgodovine, ki pa itak pametnih ljudi več ne brigajo. Taka vprašanja naj rešuje stroka in ne politika.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Alexius Heristalski ::

Alexius, ti in tvoje brčiče. Zakaj jih raje ne narišeš Janši in Bajuki, ki sta v parih mesecih, kolikor sta tvorila vlado, menjala direktorje kot za stavo? In sta zaradi tega tudi odletela.
Ker jima ne pašejo. Odletela sta pa zaradi močne protipropagande s strani slovenskih "neodvisnih" medijev.

če misliš na itervju, ki je bil objavljen v sobotni prilogi Dela,
Po mojem je mislil včerajšnji intervju v Odmevih, ko so Žižka posneli v neki gostilni (??), na ramah pa mu je sedel otrok. Slednji je potem splezal dol in se igral z mobilnikom, vse skupaj je bilo nekako smešno.

Zanimivo se mi zdi, zakaj mediji kar naprej nekaj sprašujejo Kučana, kaj si misli itn. Kot bi bil še vedno predsednik. Čudno.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Alexius Heristalski ::

Obremenjenost s preteklostjo? Po mojem so najbolj obremenjeni tisti, ki vneto trdijo, naj prekinimo razprave o njej, naj gledamo na prihodnost, obenem pa namigujejo, da naš zračni prostor varujejo fašistična letala.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

cbelica ::

daedalus...
ce pozorno preberes se enkrat, ne govorim o ljudeh, ki so imeli zasluge za osamosvojitev na splosno; govorim o specificni skupini... tisti, ki s tem opravicuje vsa svoja dejanja, tudi fasistoidne teznje in nagnjenja (problem izbrisanih kot primer)... naj jih spostujem!? nobene zasluge ne pomagajo, si pac enostavno ne zasluzijo drugega, kot da se nanje pos...

98% of the teenage population does or has tried smoking pot.
If you're one of the 2% who hasn't, copy & paste this in your Signature

MadMicka ::

V politični debati o Ruplu in Ropu se najde Alexius Heristalski in začne o fašističnih letalih.
Še pred tem pa je začel z hitlerjevimi brčicami. Enostavno resna debata, debata na nivoju s takim človekom pač ni mogoča.

Glede Rupla: je bil tudi intervju v Delu (pa še marsikje drugje) in zanimivo, kaj Rupel pravi o svojem nasledniku: Mnenja o Vajglu je spreminjal, na koncu pa mu ni bilo povšeči, ker Vajglu srce bije preveč na levo. Zdej, če je vse kar zmore na koncu koncev takšen zaključek, ali naj bi to bil kredibilen politik? Je morda že kdaj Rop izjavil, da nekomu bije srce preveč na levo ali desno?

cbelica ::

Janso pa neki crevlji motijo...:D
bojda preveliki...samo ne vem, a levi al desni:D

98% of the teenage population does or has tried smoking pot.
If you're one of the 2% who hasn't, copy & paste this in your Signature

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cbelica ()

perci ::

Alexius, ti in tvoje brčiče. Zakaj jih raje ne narišeš Janši in Bajuki, ki sta v parih mesecih, kolikor sta tvorila vlado, menjala direktorje kot za stavo? In sta zaradi tega tudi odletela.

A res Micka? In kolk od teh zamenjanih direktorjev jih potem LDS ni nazaj zamenjala? Barabe, a ne?

Da ne govorim, kaksno politicno gonijo proti desnici so takrat zaceli novinarji, pri tem da desnica sploh ni pocela nic nenormalnega. Zamenjala je garnituro sekretarjev (pa se to zdalec ne vseh), ki so delovali proti novi vladi. In to je narobe? Me prav zanima kolk trenutnih sekretarjev je clanov SDS. Prasci LDSovski so jih kar zamenjali. Kaj takega. Pa ni bilo o tem ne duha ne sluha v medijih.

Tko, da se ne neki neumnega delat tule, ker zlo bedasto izpade vse skupaj.

MadMicka ::

Perci, ti si mal pomešal stvari. Povsem normalno je, da se ob prihodu nove politične stranke na oblast zamenja vlada in sekretarji. Nekaj povsem drugega pa je, da se čez noč začenja menjati direktorje v podjetjih. Direktorja zamenjaš, če slabo dela, ne pa, če ni v pravi stranki. Na dolgi rok bo vlada gotovo gledala, da bo izmed dveh sposobnih kandidatov postavila na direktorski stolček tistega, ki ji je bolj pri srcu, ali pa če hočete bližji vladajoči politični garnituri. Kar čez noč pa to ne gre. Pri teh stvareh je potrebno imeti občutek. Počaka se, da se direktorju isteče mandat in se ga potem zamenja, kar takole čez noč pa res le tedaj, ko ga direktor biksa. Mislim Perci, kaj je zdej bedasto?

Alexius Heristalski ::

Kar pa štejem za dobro pri LDS je, da so v ospredju Rop, Gaber in Golobič
Ravno ti so obremenjeni, Gaber je celo glavni ideolog stranke in še šolski minister. Zaradi njega je šolski sistem slab.

V politični debati o Ruplu in Ropu se najde Alexius Heristalski in začne o fašističnih letalih.
Beseda je nanesla na obremenjenost s preteklostjo in jaz sem povedal svoje mnenje.

Kar čez noč pa to ne gre.
Zdaj se vlečeš iz dreka s takimi puhlicami? Raje priznaj dejstva, ki jih je izpostavil Perci.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Jst ::

> Zaradi njega je šolski sistem slab.

A ti trdiš, da če bi zamenjali šolskega ministra z nekom, ko je "bolj" sposoben, bi se kvaliteta izobraževanja dvignila?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

jype ::

Alexius: lahko utemeljis, zakaj je nas solski sistem slab in ce ja, lahko tudi predlagas izboljsave?

Daedalus ::

Bom kr jaz - naš šolski sistem je v kurcu. Zakaj? Devetletke ne bom kometiral, ker je ne poznam, kar se tiče srednjih šol (gimnazije) pa tole - na tone snovi se je za napiflat, vsako ustvarjalnost je potrebno čimprej zatret, psihičnih pritiskov in goženj kako bo na maturi ne bi niti omenjal, prav tako ne izživljanja raznih profesorjev nad določenimi (slabšimi) dijaki. Ukrepa proti tem nihče. Hja, nekaj mora biti narebe, če ti, takole od oka, 90% učencev zazna šolo kot stres, rajt?

Faks - lahko povem za FDV, iz sodelovanja na nekaterih delavnicah pa še malo bolj splošno. Spet se je treba učit vsako malenkost na pamet, uporabnih stvari za službo se praktično ne naučiš, učni programi so zastareli, nobenega stika ni med gospodarstvom ali trgom dela in fakultetami. Opremljenost je povečini slaba (na večini fakultet manjka računalniške opreme), profesor (redni), ko enkrat to postane, je to v bistvu dosmrtna funkcija, neglede na to, kako in kaj nauči (mater, en tip na FDV-ju je letos na predavanjih NAREKOVAL zaboga, pol bi pa naj hodil na takšna predavanja al kaj), prodajanje neustreznega (nelektoriranega) gradiva študentom (povečini je takšno gradivo tudi obvezno), splošna aroganca predavateljev, pomanjkanje asistentov, 400+ študentov na nekaterih predavanjih, stalni zapleti pri priznavanju izpitov, opravljenih v tujini (tudi če je formalno vse urejeno)...

Bo pomojem zaenkrat dovolj...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

Dedal, to kar si nastel so v glavnem problemi solskega kadra in ne sistema. Tam kjer so profesorji malo manj zagrenjeni in zatezeni so stvari precej drugacne.

V solskem sistemu je najbrz zgresena devetletka in drzavna preverjanja znanja za osnovnosolce...

PS: Ja oprema bi lahko marsikje bila boljsa, to je res...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

ferdo ::

univerze med sabo skregane
slaba komunikacija in pretok znanja med gospodarstvom
Finančne težave šolstva vsako leto
Konzervativna politika univerz
šolski sistem rabi reformo!
Glede devetletke, zastavljeno lepo na papirju, preverite kako se izvaja, porazno.
sistemu treba zgradit TEMELJE teh pa nima..
reforma "ustava" šolskega sistema more bit čimprej, nato se zgradi temelje in se izvaja programe ki so praktični, učinkoviti ter primerni šolarjem, dijakom, študentom,..itd vsem, ki se hočejo šolati.
UČNI programi so porazni, način učenja je porazen, to je še večji problem, sistem je tak, da te ODVRAČA od učenja, takega kot so rabili v prejšnem sistemu, da bo ja čim manj pametnih glav, in primeren za tiste, ki imajo vpliv.

Država v novem sistemu rabi čim več pametnih in inteligentnih glav, kaj pa bo par posameznikov, raja bo neumna in bo še več problemov... Vložit treba sredstva, industrija še najbolj potrebuje pemet, je reku ROP... plače bodo takrat večje, ko bo produktivnost večja, ja HALOOO, dejte ljudi šolat!!!! omogočite tak način šolanja, da se bodo ljudje neki naučili in ne pozabili, ker se napiflajo ZA TO da dobijo oceno in ne ZNANJE.... naj me nekdo nadaljuje...;((

jype ::

Nadaljujem lahko kar jaz: vecina kadra, kakor tudi starsev, ni pripravljenega na sodobne spremembe (ucitelj naj zdaj ne bi vec otroka moralno ali kako drugace vzgajal, temvec nanj prenasal le znanje, starsi pa naj bi otroka primerno vzgajali, da se bo lepo osnovno socializiral).

Kasneje (proti koncu osnovne in skozi srednje solanje) je ves kader, ki se trudi v dijakih izzvat iznajdljivost negaitvno nagrajen. Sistem nicesar ne zaupa ucitelju in program naj bi se cimbolj togo izvedel. Sam sistem ponuja neko mero fleksibilnosti, a ta je dalec premajhna za vecino mularije, ki jo zanimajo najrazlicnejse reci. Sistemska ureditev tega podrocja ni mozna drugace kot tako, da se vec odgovornosti prenese na ucitelja/profesorja. Zal so moje izkusnje s profesorji precej razlicne in na zalost je danes vecina prosvetnega kadra popolnoma robotiziranega in jim je kakrsnakoli deviacija od rutine popolnoma odvec.

Univerze pa, kot ste povedali, so kar se industrije tice, neuporabne. To lepo slika stavek, ki sem ga slisal od cloveka, ki potrebuje dobro usposobljenega delavca v drzavno sluzbo, pa pravi: "To je nemogoce, dobit cloveka k kej zna, pa ma zraven se diplomo." Pri nas je to nemara res, drugje po evropi pa niti ne.

Ja, bo ze res, da je nekaj narobe, vendar je nas dragi minister za solstvo izhajal iz predpostavk, ki so se vladi zdele fajn. Omogocil je (po njegovem) enakovredne moznosti za izobrazevanje vsem otrokom, ne glede na druzbeni sloj (tu gre predvsem za socialne razlike) in uvedel enotne pogoje, ki zagotovo izboljsajo enakomerno porazdeljenost otrok v visjih solah (iz osnovnih na srednje in iz srednjih na fakultete). Ce teh sistemov ne bi imeli, bi zagotovo imeli bistveno vec zlorab vsem dobro znanih "vez in poznanstev", kar se tudi nikomur ne zdi prav.

Na zalost je Slovenija v splosnem prevec utopljena v dvojnih moralah, da bi se izrekla za dober solski sistem. Po eni strani si vecina ljudi privosci materialne dobrine, ki si jih v bistvu ne more, ce hoce imeti sredstva za kvalitetno vzgojo otrok, po drugi strani pa si upajo kritizirat ucitelja, ki danes nima nikakrsne pravice poseganja v otrokovo okolje ali obnasanje, dokler otrok ne ogroza sebe in drugih, s tem pa seveda ucitelj izgubi vse vzgojne ukrepe, ki bi lahko delovali. Po eni strani drzava namenja neverjetno kolicino denarja za smesne projekte, po drugi pa ni denarja za kvalitetno gradivo, kvalitetne prostore in predvsem kvalitetno usposobljene kadre v solstvu.

Pri vsem tem ne vidim, kako je Gaber slab minister. Vidim, kako bi lahko bil boljsi, ampak vsi ostali, ki so se potegovali za tisti stolcek, so po mojem mnenju slabsi.

ferdo ::

lej kolko je odprtih vprašanj....
Če rečeš da je g.Gaber dober minister je mogoče delno res, ker boljšega na kakem področju še ni bilo, pa če je on kaj zafural, dajte priliko drugemu, vendar izbere se naj BOLJŠI z boljšimi plani in kako nadgradnjo obstoječega sistema!..
primer, imaš dve jabolke, ena je gnila druga pa nagnita delno, pa malo pikasta, je res da je ta tadruga trenutno najboljša izbira...


PS:
So bili na proslavi ko so proslavili novo OS mislim da Podzemelj v Beli Krajini..

Tam je bil en skeč "šala na račun Gabra" je bla čistilka in je tuhtala, kako se že piše naš minister za šolstvo, pa je rekla: mislim pa sej vem, sej je DRVO, sam ne vem kero, Bukev, hrast ajaa, GABER je!
ČE bi VI dragi moji, videli POGLED g.Gabra, kako je pogledu Tonija Gašperiča, ki je menda to organiziru ali bil samo vezalec programa..nevem "mislim da njega tako mi je bilo rečeno" potem bi imeli občutek, da ta pogled ubija... ta g. Gaber, ni za šale..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ferdo ()

perci ::

Perci, ti si mal pomešal stvari. Povsem normalno je, da se ob prihodu nove politične stranke na oblast zamenja vlada in sekretarji. Nekaj povsem drugega pa je, da se čez noč začenja menjati direktorje v podjetjih.

Ne, ne, ničesar nisem pomešal. Ti meni raje povej koliko SDS-ovih direktorjev je po nastopu nove vlade ostalo na poziciji? Dejstvo je, da se politika vmešava v poslovanje družb v lasti države. Jasno je, da to lahko počnejo prek svojih direktorjev. A je to prav ali ne, je druga stvar, ampak dejstvo je, da to pocne tudi LDS pa ni bilo o tem nobene gonije v medijih. Tko, da se ne preveč slepit, Micka.

Jst ::

No po ocenah so člani fomuma 21 lastnuiki 2/3 kapitala. Mešanje gospodarstva in politike je do neke meje nujno potrebno. Problem nastane, ko gospodarstvo diktira politiko.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Daedalus ::

@BW - niti ni toliko problem kadra, kot je sistema. Ker če bi bil sistem dober, kako lahko pol dovolijo, da skrbi za izvajanje nalog zanič kader? V dobrem sistemu se ga menja, v našem pa obstajajo dosmrtni mandati. In ni variante, da bo nek predavatelj letel s faks. Ker če bi bilo to možno, bi moglo, takole čez palec, s FDV-ja iti vsaj 50% predavateljev in asistentov. Tako pa so tam, in bojo tam, na veke vekov, amen:O

>No po ocenah so člani fomuma 21 lastnuiki 2/3 kapitala. Mešanje gospodarstva in politike je do neke meje nujno potrebno. Problem nastane, ko gospodarstvo diktira politiko.

He he, teorija o prostozidarski loži se potrjuje>:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

ferdo ::

za to, ker so mediji bolj naklonjeni levi polovici.na levi strani se povdarja lepe stvari na desni pa grde stvari...

Vsaka politična opcija ima svoje poslanstvo, za dosego svojih ciljev uporablaji razne kampanije in reklame

temu primerno je rezultat popilarnosti naših politikov.
politiki si mečejo polena pod noge, da is nabirajo politične točke.

MadMicka ::

Perci, a mešaš vzrok in posledico? Če je SDS najprej mimo vseh pravih zamenjala direktorje, potem normalno, da je LDS vrnila stare direktorje na svoje položaje. So vsaj prišparali pri odškodninah. :) Drugo bi pa bilo, če bi LDS zatečeno stanje na silo spreminjala po več letih. In zdej se jaz slepim?

Pa vsi tisti, ki tako poznavalsko govorite o levih in desnih strankah, mi povejte, kakšne so programske razlike med eno in drugo stranko? In kam naj bi po teh kriterijih sodila LDS?Razumem naprimer razliko med liberalnimi in konservativnimi strankami. Sicer pa bi lahko Rupel več povedal o levih strankah, sej celo ve, da npr. Vajglu bije srce preveč levo. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Daedalus ::

Lažje je zamenjat direktorje takoj, oz. po pol leta, sploh če vmes mediji tulijo v smer, kot si je takrat želela LDS, ne Micka? Lepo te prosim, politično kadrovanje pri nas je tako - če kadruje LDS, je to normalno, če pa kdo drug, pa je cel vik in krik. Pa ne verjamem, da so zamenjave potekale mimo vseh pravil (saj si to mislo?), ker jih kot take potem sploh ne bi bilo možno izpeljat...

/moje skromno mnenje, prepirat se zaradi ideoloških razlik niti najmanj ne mislim...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

perci ::

Micka: Aja, valda, LDS je samo popravljala napake SDS-a. Ja, hvala bogu, da mamo tebe Mici, da lahko poveš, da so LDS-ovi direktorji OK, SDS-ovi pa ne.

Sicer se pa čist strinjam z Daedalusom.

Dejstvo je, da raziskovalno novinarstvo pri nas sploh ne obstaja. Obstaja samo pisanje novic, ki jih novinarjem na pladnju servirajo enkrat levi, drugic desni. Sej to je najlazje, a ne.

Thomas ::

Heh ... samo off topic pohvala Perciju, da zna gledati objektivno. Ne glede na njegova politicna prepricanja.

V bodoce bom njegove izjave jemal bolj resno, posebno ko se ne bom strinjal z njimi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Ciho ::

Se povsem strinjam z Percijem. Zelo težko opozicija izvaja politiko, če ima LDS pokrite vse položaje v državi. Vključno z mediji. Zato jim preostane edino parlament, kjer jih nemalokrat sliši večina Slovenije. Pa še takrat mediji komentirajo izjave občutno v prid LDS-u. Ne glede na pravilnost ali nepravilnost. Razmerja moči se morajo popraviti in to ne tako, da se bo vloga zamenjala in opozicija prevzela enak položaj kot ga ima sedaj LDS, ampak da bo razmerje enakovredno ali pa le za odtenek v prid enkrat enemu, enkrat drugemu. Takrat politiki naredijo največ, saj je pomemben glas vsakega volivca, ki lahko odloči na volitvah.
Kaj pa je lahko naredila SDS v pol leta ko so bili na oblasti? Zelo malo, očitajo jim pa samo kadrovske menjave. Smešno, da volivci nasedajo. V takih razmerah nastajajo diktature, totalitarne države, saj ljudi lahko vodiš kot ovčke.

Sycroft ::

ne morem kaj da se nebi vkljucil v razpravo, ampak zaenkrat samo tole... kaj pa vi mislite da se da narediti v pol leta ko prides na oblast.. se posebej ce si bil do takrat opozicija? ha? bore malo.. tako da razmisljajte tudi o tem. pa nisem pristas lds samo ce v enem mandatu (4 leta) naredijo politiki bore malo kaj bojo potem v pol leta.. zato pa se vidijo samo tiste drasticne spremembe kot so odstavljanje direktorjev....
lp

Ciho ::

Zato je tudi neodgovorno, da se menja zunanjega ministra 3 mesece pred volitvami. Če bi bil Rop ali LDS kaj normalen bi ga že prej razrešili zaradi neenakih stališč in samovoljnosti. To me samo še bolj utrjuje v prepričanju koga bom volil.

Jst ::

Ostaja grenak priokus, da zamenjaš večino direktorjev, proračunski primanjklaj se začne občutno večati. Svojih obljub niso začeli uresničevati. Predloge, ki so jih imeli pripravljene, niso dopolnili.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

MadMicka ::

Perci, kje pa sm jaz zapisal da so LDS direktorji boljši od SDS direktorjev? A je tako zelo težko odstavek ali dva natančno prebrati?

Ciho ::

Svoboda tiska in javne besede je temeljni pogoj demokracije.

Med glavnimi cilj slovenske socialdemokracije je tudi prizadevanje za razvoj humanejše, bolje informirane in bolj odgovorne družbe. Javna občila z novicami, komentarji, različnimi informacijami, izobraževanjem in oglaševanjem močno vplivajo na mišljenje in oblikovanje stališč in vrednot ljudi.

Razpad totalitarnega sistema je nedvomno hitrejši, kot je spreminjanje miselnih vzorcev in vrednot, ki so še posebej navzoča v uredniških politikah nekaterih osrednjih javnih občil. Preseganje tovrstne "odvisnosti" je proces, od katerega je v veliki meri odvisen uspeh demokracije v Sloveniji. Neodvisnost javnih občil, tako politična kot finančna, je pogoj za uresničevanje svobode javnega obveščanja. Informacija je moč. Z lastninjenjem slovenskih občil se odpirajo vprašanja kapitalskih prodorov na medijsko prizorišče in s tem povezani interesni pritiski na občila oziroma vprašanje njihove avtonomnosti. Ta nevarnost je toliko večja, ker so nekdanje oblastniške strukture prek divje privatizacije družbenega premoženja pridobile izredno finančno moč.

Koncentracija lastništva in nadzora pomeni koncentracijo vpliva in družbene moči v rokah redkih posameznikov, kar je nedopustno in nevarno. Slovenski socialdemokrati se zato zavzemamo za občila in komunikacijsko "industrijo", ki bo odgovorna in dosegljiva vsem državljanom, za raznolikost v lastništvu in nadzoru ter avtonomnost občil, s čimer bo uresničljiva ustavna pravica ljudi do informiranja.

To je del programa stranke SDS. Sem iskal pri LDS, pa nisem našel. Majo pa tako obsežne programe, da si lahko pogledaš na njihovih internetnih straneh. In tudi različne.

perci ::

proračunski primanjklaj se začne občutno večati

A res? Link bi prosu.
Svojih obljub niso začeli uresničevati.

To je pa res zanimivo. Ko je SDS pol leta v vladi naj izpolni vse obljube, ki jih v "n" letih pred tem LDS ni izpolnila? Sej niste resni.
Perci, kje pa sm jaz zapisal da so LDS direktorji boljši od SDS direktorjev?
Ja, po tvojem ocitno so, ker na pomembnejsih polozajih ni nobenega SDSovega direktorja. Mislim, kaj je recimo tako dobrega na Bavčarju, da je tako primeren za direktorja Istrabenza? A to da ma izkušnje z dragimi motornimi čolni, ki pokurjo velik bencina? Ne vem, dej povej mi no.

Daedalus ::

Ciho - lepo te naprošam, da ne izrabljaš te teme za propagando tebi všečne politične opcije...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

drejc ::

S štromom so celo še profitiral, če me spomin ne vara, toliko, kot kontinuiteta v 4ih letih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

Ciho ::

Daedalus:
Pa vsi tisti, ki tako poznavalsko govorite o levih in desnih strankah, mi povejte, kakšne so programske razlike med eno in drugo stranko? In kam naj bi po teh kriterijih sodila LDS?Razumem naprimer razliko med liberalnimi in konservativnimi strankami. Sicer pa bi lahko Rupel več povedal o levih strankah, sej celo ve, da npr. Vajglu bije srce preveč levo

Sem šu mal brskat. Pa napisal kaj mislim. Nikoli pa nisem rekel da sem pristaš SDS. So mi pa bolj pri srcu kot LDS. Mnogo bolj.

pitbul ::

Bajukova vlada drastično zamenjala vse direktorje, sekretarje,.....???????

Je res da jih je veliko zamenjala in da je blo to zaradi le polletne vladavine bolj očitno. Ko pa pogledamo sedanjo LDS vlado se pa nihče ne vpraša ali pa mogoče pogleda, kako intenzivno se utrjujejo na vseh pomebnih gospodarskih položajih, če slučajno izgubijo volitve. In nato bo ponovno halo, če bo neka druga opcija zamenjala nekaj direktorjev in sekretarjev, kar pa je za vsako vlado logično, da na položaje da ljudi s katerim lahko sodeluje in uresničuje svoj program.

Daedalus ::

Ok, dobro pojasnilo... Pač ne bi rad, da se topic sprevrže v ideološke prepire, kdo je boljši. Programi pa IMHO niso tako pomembni. Treba je slediti stališčem strank pri raznih vprašanjih in jih potem uvrščati levo-desno. Pomoje dosti več povejo uradna stališča, ki jih najdeš na straneh strank...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vlada hoče falcona nazaj (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
535713 (4512) username
»

Janša vs Bandelj

Oddelek: Problemi človeštva
342381 (1737) Dman
»

Rezultati državnozborskih volitev 2004 (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
49027355 (17394) iration

Še en način kje uporabiti WD 40 (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
54824258 (16307) Caligula
»

Lds-pot v brezno (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
745206 (4104) Thomas

Več podobnih tem