» »

Rezultati državnozborskih volitev 2004

Rezultati državnozborskih volitev 2004

««
8 / 10
»»

Ziga Dolhar ::

Škoda bi ga bilo za predsednika DZ.
https://dolhar.si/

Sergio ::

Ampak analitiku Sergeju se zdi strašno fajn, kako Janša obvlada težke situacije.

Podeli podpredsedniško mesto DZ Pečetu in si tako zagotovi 'konstruktivno koalicijo A', ki je podprla baš vse izvolitve na konstitutivni seji DZ.

DeSuS je bil malo razočaran, ampak hej, oni bodo v vladi! :)

Mogoče se motim, ampak tole se mi je zdela ena bolj genialnih potez, ki jo lahko naredi bodoči mandatar.

LDS je svojem kameleonskem stilu postala že prava B-opozicijska stranka. Čakam na prvo obstrukcijo seje. :)

Edino žal mi je, da Bajuk ni bil izvoljen na mesto predsednika DZ. Izgleda, da mu bolj disi mesto financnega ministra, kar je pa edino, kar mi ni vsec. V prejsnji garnituri je bil Mramor najvecji profesionalec od vseh ministrov z velikim naskokom. Res upam, da bo tako tudi ko ga zamenja Bajuk, ampak malo dvomim v to.

Moram rect, prav zanimivo je gledat Dnevnik od volitev dalje :)
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Tr0n ::

Mramor je tudi meni deloval precej sposobno.

cryptozaver ::

Ampak v demokraciji je potrebno dat priložnost odrinjenim...

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

V demokraciji je treba predvsem dati priložnost izvoljenim. To sicer pomeni, da za stalno odrinjenih niti ni.

Kar se ministrovanja tiče, bi Bajuk lahko naredil nekoliko na transparentnosti proračuna. Vsa knjigovodska analitika proračuna na web!

Sicer gremo pa (po moje) v deficit, pa bodi minister kdorkoli. Agresivno sledenje večanju GDPja mora biti primarno za novo vlado. Pa tudi primankljaji ne bodo problem.

Učit se od Busha, čeprav tega seveda ni on poštudiral, samo dela.

cryptozaver ::

Uciti se od Busha??? ZDA je pridelal en veliiiik proracunski primankljaj!

Caligula ::

Thomas daj nehaj ze ti o ekonomiji bluzit. Vsake toliko casa se malo tezko upres pa ves, da ne samo da to ni ravno tvoje podrocje ampak da tu prav zaudarjas. Skratka ne govori neumnosti.

Tole si povedal kakor kaksen FDVjevec, ki je imel z ekoomijo v zivljenju stika na par predavanjih na kakem FDVju ali na tecaju kje na filofaksu ali pa na kakem krozku 8-)

Thomas ::

Hja, ni treba biti matematik, da bi vedel, da 2+2=4.

Proračunski primankljaj je stvarnost v ZDA, na Češkem, v Franciji, V Nemčiji, na Nizozemskem...

Proračunski primankljaj pomaga financirati gospodarsko ekspanzijo. Naj bi pomagal.

Da tako vse zgoraj naštete države ravnajo, je notorično dejstvo. Skoraj kot 2+2=4.


Ti Caligula, pa res nič ne veš. Al se pa samo delaš.

cryptozaver ::

Dejstvo je da ne sme preko neke meje. Tudi v EU obstajajo neke norme katere so drzave clanice dolzne spostovat. Jaz bi se raje ucil od njih.

Ce pa bi se ze ucil od ZDA bi se pa raje o Clintona.

Thomas ::

Kje si hodu zadnje čase?

A ne veš, da majo Nemčija, Francija in ZDA na +-1% enak proračunski primankljaj?

Pa sta prvi dve v EU.

Ne morš debatirat, če ne poznaš osnov.

Sergio ::

a) To je OT, tako da je to zrelo za lasten thread
b) Nemcija in Francija, drzavi, ki ze tri leta krsita normative EU glede deficita? Good examples. :)
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Phil ::

Primanklaj (in s tem zadolženost) ni tako slaba zadeva dokler se je denar porabil za gospodarske investicije (ZDA) in ne za neko umetno vzdrževanje visoke sociale (Nemčija,...). IMHO bi se Slovenija lahko BP malo bolj zadolžila in investirala v hi-tech industrijo.
LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phil ()

Thomas ::

To ni off topic, to je kar on topic. Čeprav bi lahko imeli za to zadevo tudi svoj thread, ja.

Nemčija in Francija nista edini, niti "najhujši" v EU.

Jest mislim, da bo moral zagovornik uravnoteženega proračuna Bajuk narediti kar en lep deficit. Za politike je to običajen saltomortale, ki utegne postati nujen, če nočemo caplati preveč zadaj.

Kaj pa je enoletni 7% primankljaj v proračunu? Toliko prinese enoletna spodobna rast GDP-ja.

borchi ::

a ta isti bajuk, ki je ob interpelaciji krulil (ja, prav krulil je) da kako velik deficit že imamo, pa še skritega ne vem koliko dodatno, bi moral nardit deficit?

a res govorimo o istem bajuku? ne morem verjet, najprej nekoga izvolit (baje, da je bil letos prvič volilni rezultat odraz kakovosti volilnih programov) na podlagi obljub, potem pa hotet, da delajo popolnoma drugače. js še razumem, da to delajo stranke. da si pa to želijo volilci. ccc... menda bo res nekaj na oni raziskavi o kvaliteti substance med ušesi pri različnih volilcih.

in joj, thomas, ne še ti začet ponavljat ko papiga o (ne)transparentnosti financ.
l'jga

Thomas ::

Jest tulim že odkar je net naj gredo vsi javno dostopni podatki na net. Zato mene v tem kontekstu ni smiselno imenovati papagaj.

Sicer pa ja, mislimo na istega Bajuka. Jest mislim, da bi on tu moral obrniti za 180 stopinj in nam narediti kakšnih 7% primankljaja v proračunu. Edina "težava" je ta, da tega najbrž sploh ni treba. Dovolj bi bilo privatizirati ogromno državno premoženje. Se reče prodati. Pri tem pa lahko denar zagonijo za proračun, pa še upajo na davke, ki bodo pritekli iz privatiziranih podjetij.

Kar pa ne pomeni, da bi ga lahko metali kar skozi okno, saj je dodana vrednost na zaposlenega v Sloveniji katastrofalno nizka, pa še drugih problemov je obilo.

Zato čisto enostavno ne bo, se pa nedvomno da. Mislil sem, da bo po tej poti stopila že LDS leta 2000, pa se jim je zdelo preveč škoda Telekoma in ostalih jajc. Zdaj je pa že res skrajni čas, da se jih država znebi.

cryptozaver ::

Upam da se bodo vasa pricakovanja glede Bajuka uresnicila. Ker bo to dobro za vse nas. Ampak sprasujem se, kdo hudica pa je on? Jest ne poznam nobenega njegovega omembe vrednega dela. Samo titula dr. ni nujno dovolj. Kaj je sploh pocel preden je prisel v SLO? Zadnja leta je bil kolikor vem izkljucno v politiki. Kaj pa stroka?

Mramor me je zelo preprical. Pa ne zato ker ga je postavil LDS (da me ne bi kdo pobarval rdece slucajno).

Thomas ::

Ma je bil prej en funkcionar pri mednarodni banki, nekej tacga. Tko da neumen ali nestrokoven zagotovo ni.

Pa ni to bistveno. Vprašanje je samo, če bo ali če ne bo šel v privatizacijo slovenskih belih slonov, kakor je recimo Zavarovalnica Triglav, že prej omenjeni Telekom in še za stotine ali celo tisoče milijard tega šodra. Za katerega se je tako zelo zavzemal Gregor Golobič, da "ostane slovenski". To je Kučanova linija, ki se je najprej branila tujih investicij, potem pa še povzročila nenormalno visok delež državne lastnine. Kakor da smo v socializmu. No sej, socializem z drugimi sredstvi pač. V katerem naj bi staro partijo nadomestili "naši kapitalisti".

Če bo torej Bajuk sposoben slediti temu, kar delajo v najbolj konkurenčnih državah - privatizirajo - potem bo uspel.

cryptozaver ::

Upam samo da ne bo posnemal drzave s katere je prisel. Kaj je bilo tam natancno preden se je vrnil vemo vsi.
Sicer pa privatizacija hitro lahko postane razprodaja. In dobrega konja se pac ne proda.

MadMicka ::

Sliši se, kot da bi nekateri želeli, da bi se zgodilo pri nas, kar se je zgodilo npr. na Češkem in Slovaškem. V prvih parih letih so tujci za drobiž pokupili, kar je bilo vrednega pri njih.

Pri potezah, ki jih vleče oblast, je potrebna zmernost. Nobenih radikalnih potez ne potrebujemo.

Ko že pametujemo, sicer je pa res vprašanje, kaj misli Zahod narediti čez 20 let, ko bo večina proizvodnje v manj razvitih državah (Vzhodna Evropa, Kitajska, Indija)? Seveda bo denar še vedno na veliko pritekal k nam, problem pa je, da bo ta denar pritekal le v žepe elite (tistih, ki imajo denar in ga vlagajo tja doli), medtem, ko bo srednji razred razpadel in se zlil z nižjim razredom. Je ta varianta dobra? Kakor za koga, ampak za večino na Zahodu gotovo ne.

cryptozaver ::

Pod tole se takoj podpisem!
Poleg Ceske in Slovaske pa je tu se nasa juzna soseda. AC jim gradijo Nemci in Americani. Prodali so ze kar nekaj zemlje na obali in otokov (Enga so hotl senkat little Berniju). Kdo se to pocne?

Thomas ::

Mene zanima, odkod empirični podatki, ki bi dokazovali tole marxistično blodnjo, da "srednji razred izginja"?

V resnici bogati in število revežev pada. V razvitem svetu, seveda. Pa v razvijajočem tudi. Samo v antiglobalističnih (socialističnih) rajih, tam pa stradajo, ja.

Phil ::

No Hrvaška, Češka, ... prodajajo ker pač nimajo dovolj izvoza, da bi pokrili uvoz in nekako morajo priti do dodatnega denarja. V prodajo so prisiljeni.
Nam s tega stališča ni treba prodajati bi bilo pa vseeno dobro ker:
- je država zanič lastnik
- bi bili v podjetjih manj korupcije
- lahko z denarjem država zgradi druga podjetja
Imamo pač luksuz, da nam ni treba prodajati za vsako ceno (kot recimo Hrvatom), samo odlašati n let pa tudi ni smiselno.
LP

Phil ::

sicer je pa res vprašanje, kaj misli Zahod narediti čez 20 let, ko bo večina proizvodnje v manj razvitih državah
Ko bodo opravljali dela z isto dodano vrednostjo kot mi, tudi plače (in s tem stroški proizvodnje) tam ne bodo bistveno nižji/e. Torej tudi selitev proizvodnje tja ne bo več toliko. Pa tudi avtomatizacijo je potrebno upoštevati.
LP

Thomas ::

Jasno, da ni smiselno.

Telekom je zdaj že manj vreden, kot je včasih bil. Kot je bil recimo leta 2000, ko je Golobič videl svoje poslanstvo v tem, da prepreči njegovo prodajo.

Nimaš kej šparat telih reči. Naj grejo na trg.

Keyser Soze ::

Thomas, niti ne rečem SDS + LDS, ampak kar LDS + SDS. No ja. Lahko se še kaj spremeni, ker ni nič uradno... Ampak dvomim.

SLS in NSi pa nimata kaj delat v koaliciji. Imam filing, da Janšo počasi srečuje pamet.In ve da mu v takšni koaliciji kot jo pričakuje raja manjka strokovnjakov. Bajuk pa tudi pričakuje, da bo dobil vsa poglavitna ministrstva.:D

Thomas ::

> Pa tudi avtomatizacijo je potrebno upoštevati.

To pa predvsem. To bo IMHO najpomembnejši faktor, če ni že.

TOYOTA je odprla v ZDA tovarno motorjev, ki skoraj ne zaposluje delavcev. V dveh letih mislijo, da se bo izplačala.

Dirka je tukaj. A bomo mi kej dirkali? Jest mislim da bi lahko.

Olajuwon ::

kejser soze: Ne skrbi ne bo prišlo do koalicije SDS-LDS... kvečemu SDS-ZLSD (čeprav je tudi ta precej dvomljiva)
Ti plačam gajbo pira, če se motim:D
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Phil ::

Hm kolikor jaz vem se daje večjo možnost SDS+LDS kot pa SDS+ZLSD. Pahor naj bi šel v koalicijo, samo ostali člani stranke nočejo.
LP

Thomas ::

Ja, ampak baje pa 50% članov ZL "na terenu" ne nasprotuje sodelovanju.

Samo najglasnejši levičarji. Pragmatiki pa ne, jasno.

Olajuwon ::

cman: sam Janša je reku, da sicer ne izključuje nobenega, ampak je reku, da volilci so ga volili za spremembe in jasno je, da LDS ne predstavlja ravno alternativa prejšnim mandatom.
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

cryptozaver ::

Enotnost in povezanost levice vztrajno pada. A se ni nekako takole dogajalo pred stirimi leti samo da ravno obrnjeno? Vzorec obnasanja ljudi je prav zanimiv.

marS ::

nekega skupnega interesa na levici ni več....:D ....zgleda da je folk začel razmišljat s svojo glavo....:D
...no more heroes...
https://ilbis.com/

MadMicka ::

Kar se tiče levice in pa desnice je stvar jasna, kdor danes glede na zadeve tako, je nekako par deset let za stvarnostjo. Obstajajo liberalne stranke, ki želijo več sprememb napram tradiciji oz. uveljavljenim zakonom in običajem in konservativne, ki želijo v večji meri ohranjati tradicijo. Niti eno niti drugo ni samo po sebi slabo.

Kar pa se tiče dodane vrednosti, mislim halo, jebeš dodano vrednost, če ti v Indiji delavec opravi isto delo za 1 dolar, pri nas pa za 100 dolarjev. In nadalje, avtomatizacija proizvodnje bo rešila koga? srednji razred? Pa kolk točno mora biti človek brihtn, da ugotovi, da avtomatizacija v ničemer ne rešuje srednjega razreda.

Pa poglejmo Slovenijo. Tobačna je že šla vn (btw, iz leta v leto je imela večj dobiček). Ko bo šla vn še Sava Tires, Renault in kemija (Lek, Krka), bi rad vidu, od česa bo srednji razred še služil?

Srednji razred izginja? Seveda. Zaenkrat si lahko človek srednjega razreda v Sloveniji kupi avto, radio, TV in kar je tega, ne more pa si kupiti hiše v Ljubljani. Lahko si jo kupi nekje v hribih, zaenkrat...

cryptozaver ::

Skupnega interesa levice zato ni vec, ker nekaterim se vedno disi usnje foteljev iz najvisjih nadstropij.
A to, da je desnica stopla vkup pomen da vecina ne misli s svojo glavo? Pomoje so dojeli kaj pomeni 'koncentracija sil' ane marS ;) .

Caligula ::

Thomas o ekonomiji :D >:D :D

No vsaj zabavno je. Je pa malo zguba casa bluzit o tem kaj bi morala nova oblast poceti z ekonomijo, ker ne bodo sli spreminjati NICESAR :D
Mali Jansa se je tudi glede tega ucil od velikega in ve, da lahko samo zaserje vse. S tem, ko se je naucil tega je pac tudi meni postal vsaj sprejemljiv. Pa saj je itak kot da bi gledal samega Drnovska. Kdo bi si mislil, da je bil vsa ta leta Jansi Idol :D

marS ::

cryptozaver:
se ne strinjam, da je šla desnica skup, rekel bi edinole da so dosledni /vsaj en del, t.i. Nova Slovenija/ ker so to furali vsaj kake štiri leta, in tudi to pri ljudeh nekaj velja
Se pa strinjam z MadMicko, da je delitev na leve in desne že kakih deset let presežena, sploh pa v Slo, kjer se največji lastniki kapitala predstavljajo kot levo usmerjeni, kar je v normalnih državah skregano in z logiko in s pametjo.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

cryptozaver ::

OK iti skup je mogoce premalo natancna opredelitev. Hotu sem rect da so enotni v vecini stalisc, da so enotni pri sestavi vlade in da so kot druga opcija skupaj nastopali v predvolilnem casu.
Na prejsnjih volitvah so pa delovali tako kot sedaj levica.
IMHO :\

Thomas ::

Všeč mi je, kar pravi Caligula. Pravzaprav se ne strinjam, ampak všeč mi je njegovo sprijaznjenje s situacijo.

Pomeni, smo le vse bolj normalna država.

Phil ::

Če bo SLS v koaliciji, a je potem kakšna verjetnost da bo na minister za kmetijstvo spet But? Je sploh še član stranke?
LP

Thomas ::

Po moje so Buta že pokopali. Dolgo so ga pokopavali, že od takrat, ko so ga zalotili na nekih konjskih dirkah na Dunaju z nekim finim gospodom.

Vsaj tako so insinuirali. Lahko je pa šel z nekim podministrom gledat kako dobre konje majo še vedno v Avstriji, kdove?

Anyway, nikoli več se ni čisto opomogel od tega. Čeprav jest zamenjam oba Podobnika za Buta. Sam nisem noben faktor v SLS. :))

poweroff ::

SLS j dobila status nezanesljive stranke. LDS se je z njo že dvakrat opekla, je pa SLS zabila tudi nekaj nožev v hrbet desnice. Tega verjetno Janša ne bo pozabil. Poleg tega velja načelo: ljubim izdajo, preziram izdajalca.

Janši je bilo všeč, ko je SLS razdrla koalicijo. Zaveda pa se, da je SLS nezanesljiv faktor.

Če bi bil jaz na njegovem mestu, bi skušal SLS razbiti - večji del članov pa potegniti k sebi (predvsem lokalne odbore). Ampak seveda nisem na njegovem mestu. 8-)
sudo poweroff

ferdo ::

Pa misliš, da bi ločil dobro od plevela? mislim da 100% ne! za tistih par % se pa ne splača reskirat tega kar ima sedaj!
"bolje vrabec v roki ko golob na strehi"

drejc ::

Ugibanja:

Formalna koalicija bo sds-sls-nsi-desus

neformalna vključuje še sns&manjšinca

zlsd&lds izpadeta.

in fer bi blo tako >:D

Thomas ::

Trenutno tako kaže. Zgleda da na LDS niso takšni mački, da bi se takoj pobral. Pomeni, še preden Janša sestavi koalicijo.

Okay.

ferdo ::

ima kdo kakšen komentar na "Studiocity" včeraj ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ferdo ()

Jst ::

Kaj je bila pa tema?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

cryptozaver ::

Kaljasnikov gre v penzijo :'(

Tear_DR0P ::

No vsaj zabavno je. Je pa malo zguba casa bluzit o tem kaj bi morala nova oblast poceti z ekonomijo, ker ne bodo sli spreminjati NICESAR


Heh glede na govorice jst upam da ne bojo šli ničesar spreminjat. Bojda dečko ki vodi janševo finančno politiko nima pojma o praksi ekonomije, o teoriji je pa tko napiflan, da mu večina bančnikov ni kos. Čeprav so to še vedno govorice.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Jst ::

Se ne bi čudil, če bi bilo to res.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

drejc ::

No vsaj zabavno je. Je pa malo zguba casa bluzit o tem kaj bi morala nova oblast poceti z ekonomijo, ker ne bodo sli spreminjati NICESAR


Bojo se tresla tla ekonomska... še posebi, ko se bo privatiziru telekom, mobitel, zavarovalnica, nlb, elektro....

To nima veze z ekonomijo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()
««
8 / 10
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

koga volit? (strani: 1 2 3 416 17 18 19 )

Oddelek: Problemi človeštva
94644821 (26892) poweroff
»

Volitve (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28150080 (43365) Keyser Soze
»

Parlamentarne volitve

Oddelek: Loža
442243 (1401) smash

Volitve - oddaj glas (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
736646 (5120) Gandalfar
»

Kdo bo na volitvah zmagal? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
565626 (4758) Daedalus

Več podobnih tem