» »

Podražitev življenko pomembne tekočine - Bencina.

Podražitev življenko pomembne tekočine - Bencina.

1 2
3
4

username ::

Hvala, radeon power. Dober prispevek, taka je realnost. Avtomobil je za večino ljudi nuja.

Edino to pripombo bi jaz imel, da mogoče celo za prebivalca v LJ dizel ni nujno slaba izbira. Zadnje čase sem se precej pozanimal glede vprašanja dizel VS bencinar (ker bom menjal avto) in sodobni dizli so menda super. Sicer moraš večinoma ponavadi prevoziti 50-80 tisoč km, preden notri prineseš razliko v nabavni ceni med enako močnim bencinskim motorjem, ampak dizla menda kasneje prodaš lažje in za več denarja. Pri tem pa je menda pri istem številu konjev dizel "močnejši", ker ima velik navor že v nizkih obratih - torej takrat bolj "potegne" in je treba manj prestavljati (odlično za mestno vožnjo).

No, da ne bom preveč na suho teoretiziral, moram čimprej nekje sprobat kakšnega TDI golfa, pa bom poročal, kako se dejansko obnese v vožnji).

(glede ekonomičnosti pa ni vprašanja, treba bo očitno prešaltat na dizel)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

BigWhale ::

radeon... Daj en prozac vzemi, da se malo umiris...

Zakaj bencinski avto, na taki relaciji? Hm, ko sem ga kupoval je bil dizel drazji za cca 1mio SIT drazji. Pa takrat se nisem vozil na tako razdaljo. Ali res z dizlom prisparas?

Torej, ti kupis dizla in si 1mio SIT v minusu, jaz sem pa na nuli. Sedaj se pa zacneva vozit. Moj bencinar porabi cca 6.5 litra na 100km tvoj dizelas pa 5 litrov (tako zlo groba ocena). Z vsakim litrom dizla ti prisparas 52 SIT. Po cca 19000 litrih dizla bos ti prisel na nulo in zdaj bos zacel sparat tudi v resnici.

Prevozil bos 384600 km.

Ce bi se vozil na relaciji lj-mb bi na mesec (20 delovnih dni) prisparal malo manj kot 15 jurjev. Da bi spravil not tisti milijon, bi se moral voziti v sluzbo 68 mesecev. Pet let in osem mesecev.

Bencin: 140k na mesec
Dizel: 125k na mesec
Vlak: 60k na mesec

(tukaj sem uposteval, da sem na zeleznisko in z zelezniske postaje 'hodil' z rolerji, lahko pa pristejes se tistih deset jurjev za mesecno)

Kupil sem nov avto zato, ker ga mislim vozit dokler ne razpade, dobesedno in ga bom odvlekel na odpad. Nisem kupoval fancy avta ampak nekaj kar mi bo sluzilo, da lahko prevazam celo familijo, s psom vred. Iz tega je izhajal tudi moj izracun.

Erm, ce ti rabis s kolesom iz Bezigrada do BTCja pol ure, potem se najbrz vozis skozi Sisko... Ce se pa v pol ure polzje pocasne voznje s kolesom in cakanja pri tistih petih semaforjih spotis, potem bi moral pa vec kolesarit. Pa se ne bi vec tako potil... In kaj ce imas po vrhu vsega se solo? Saj nisi edini.

PS: Najbrz izracun ni povsem natancen, ker sem za ceno dizla vzel 150 SIT, ne vem koliko je v resnici, za ceno bencina pa 202 SIT.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

||_^_|| ::

no, seveda potem dizla tudi drazje in lazje prodas.

Dr_M ::

radeon power: koncno govoris smiselne stvari ;) :D

BigWhale: jest pa fotr sva racunala, da bi on v 5 letih s tisto razliko, ki bi jo z dizlom prisparu, odplacu vec kot 1/3 od 5 mio sit vrednega avtomobila... ampak to je samo razlika med tem avtom k ga ma zdej, pa npr citroenom c5 2.0 hdi.

Moj bencinar porabi cca 6.5 litra na 100km

kokr jest vem, mas octavio....najmanjsi bencinar je 1.6 z 75km...mocno dvomim, da porabi tok kot ksn bencinar z 1.1 in 60km...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

BigWhale ::

Dr_M: Kaj te je pri mojem izracunu motilo?

Dr_M ::

to, da si uzel mal cudne cifre.... :\ :\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

BigWhale ::

Ah, sem odgovoril preden si popravil post...

Ne, imam Fabio 1.4. V bistvu je poraba precej irrelevant, kar se bencinarja tice. Ker, v primeru, da kupis dizla, ze startas z 'zgubo'. Ki jo moras potem not prinest. Pa sedaj sem zvedel, da pride dizel okrog 170 SIT. Mnja...

Dr_M ::

aha ok :)

sm naredu en hiter izracun...
bencinar...motor okol 1.8 z okol 120KM (ob suhi tezi avtomobila cca 1250kg). povprecna poraba okoli 9 litrov, rezervoar 60 litrov, s tem nardis cca 650km (+- neki km). povn tank te pride cca 12.000sit. 1000km te stane cca 18500sit.
dizel....2.0 z cca 110-130km (teza podobna kot pri bencinarju). povprecna poraba 5.5-6 litrov. rezervoar 60L, s tem nardis cca 1000km. povn tanko te pride cca 10.500sit.
se prav na 1000 prevozenih kilometrov prisparas 8000 sit.
npr moj fotr na mesec nardi cca 3000km samo za sluzbo, kje se privat...

avtobus bi ga prsu cca 60k sit na mesec, verjetn se ksno malenkost vec.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

username ::

Hja, sori Bigwhale, ne vem kako si prišel do teh cifer. Oziroma vem.

Ker so že prve tvoje predpostavke napačne. Razlika v nabavni ceni ni 1 mio SIT (razem mogoče pri kakšnih večjih dražjih avtih), ampak pri večini avtomobilov precej manj.

Nov clio extreme naprimer je z najcenejšim dizel motorjem od najcenejšega bencinarja dražji za dobrih 200.000 SIT. Veliko? Niti ne.

Recimo, da prevozimo na leto 15.000 km (kar je malo, toliko prevozim jaz). Po tovarniških podatkih porabe pri mešani vožnji bo stalo gorivo za toliko km pri 1,5 dci dizlu 130 tisoč, pri 1,2 16v bencinarju pa 180 tisoč SIT - 50 tisoč SIT razlike (pri mestni vožnji je razlika celo 70 tisoč SIT, dizel pa v tem primeru porabi manj tolarjev kot bencinar v mešani vožnji). Nabavno razliko v ceni torej prineseš noter po 4 letih ali 60 tisoč km, lahko še prej. Ne pozabi pa, da se (menda) dizle da tudi rabljene lažje prodati, in to za več denarja kot rabljene bencinarje.

Razdalja LJ-MB je 120 km, torej v mesecu (22 delovnih dni) narediš cca 5200 km, če se voziš vsak dan tja in nazaj. Dizel porabi na relaciji 3,7 litra, torej daš na mesec 33 tisoč za gorivo. Bencinar porabi 4,9, torej daš 51 tisoč. Vsak mesec z dizlom prihraniš 18 tisoč SIT, kar na leto znese - ugani, koliko - 218 tisoč SIT razlike! Če se res voziš na take razdalje, se ti torej nakup dizel cliota povrne že v prvem letu! (pa sploh še nismo zraven še računali večjo prodajno vrednost rabljenega)

Če vzameš kredit na 5 let, te najbrž pride mesečni obrok okoli 45-50 tisoč SIT (če takegale cliota kupiš v celoti na kredit). Če prišteješ gorivo, vse skupaj največ 10 tisoč SIT na mesec dražje od tvojega podatka za ceno vlaka. S tem, da si z avtom bolj svoboden in samostojen, voziš se lahko povsod in tudi za vikend. Sicer moraš pa tudi priti od železniške postaje v službo in domov - če nimaš blizu in ne moreš peš, daješ v LJ in MB še za mestni bus.

Vlak ima v tejle primerjavi prednost samo v tem, da lahko med vožnjo počivaš, (pa še to se ne bi zanašal, če je gužva).

V glavnem pa za tako prevažanje (daljše razdalje) absolutno zmaga dizel pred bencinarjem, celo za mestne vožnje je že skoraj smiseln. Je pa za Slovence najbrž psihološki problem plačati malo višjo nabavno ceno dizla. Tudi zame (je bilo še pred kratkim).

Ampak me res zanima čisto resno, Bigwhale, kakšen avto si to kupil, ker je razlika 1 milijon za dizla res velika ?
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

Aja, si že napisal kateri avto imaš. Medtem ko sem jaz ustvarjal svojo mojstrovino. :D
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

gofra ::

Pokam od smeha ljudje…ne morem verjet. Tole je pričelo preraščati v “kdo bo spesnil bolj butasto repliko”. Še enkrat (mislim, da že tretjič):


Stroški za avtomobil vključujejo vse (izguba vrednosti, registracija, zavarovanje, cestnine, servisi…) in NE LE GORIVA. Kaj vam je ljudje??!

jype ::

radeon: ce smo leta 2004 to ne pomeni, da mormo bit bolj degenerirani kot so bli dedati in babice 1920, ne?

Pa tisti clanek o norih kolesarjih je cist smesen. Avto kolesarja brez tezav UBIJE. Vi morte pa placat par jurjev, ker ste ga zadel.

Puscice na kolesarskih stezah so tam bolj za hec kot ne, ker so vse kolesarske steze po trenutnih zakonih DVOSMERNE. Ce zbijes kolesarja ki gre po kolesarski v napacno smer si kriv ti, ne pa kolesar.

Po drugi strani pa vem da se okoli vozi velika kolicina norih kolesarjev in tega ne odobravam.

Mene odkar sem nehal upostevat predpise ni se noben resno ogrozal. Pred zeleno se ustavim, vozim se po tisti strani ceste, kjer je prostor in vedno dam vsem motornim vozilom prednost, ker nisem vec tolk nor da bi tvegal trcenje. Nikoli nimam na glavi slusalk, ker moram vedno poslusat in precej hitro obracat glavo. Zato tudi nimam celade, ker je bolj varno, da avtomobil prej zagledam in se umaknem, kot pa da potem s celado butam ob asfalt. Bistvo varnosti v prometu je pa seveda to, da imas na prioritetni lestvici visje varnost sebe in drugih udelezencev v prometu, kot pa to da prides tocno v sluzbo. Ce moras bit tam ob osmih, potem pac vstanes malo prej. Ni mi treba govort, da vstajate dovolj zgodaj, ker vsako jutro VIDIM kaj pocnete po obvoznici in na njenih izvozih.

Avtomobilist ima tono pleha okol sebe, jaz pa 10 kil aluminija pod sabo. Edino, kar bom nekega dne storil je to, da bom pod avto, ki se mi nasproti pripelje po kolesarski, vrgu svojo staro kripo, da ne bo brezveze razpadla. Upam, da bo imel velik skode, potem ga bom pa tozil, da me je skor ubil in da hocem vsaj 5 miljonov odskodnine za ogrozanje mojega zivljenja. Skoda, da mu ne bo treba placat, ker zivimo v taki bedni drzavi (voznja po kolesarski stezi te npr. na Norveskem stane izpita, avtomobila in 30 dni zaporne kazni, parkiranje na kolesarski stezi pa samo izpita, ce kdo ni vedel).

Dr_M ::

gofra: sej...lohk kr crknes...kle ne poteka debata samo o celotnih stroskih, amapak tut o tem, kje se da prihranit pri avtomobilu. ce se teb to zdi neumno, potem ta debata ni zate.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

gofra ::

Dr_M: Se zavedam tega ja. Ampak dej ti meni razloži (:D ), kako hudiča misliš kaj privarčevati, ko pa nimaš pojma koliko denarja potrošiš za avto?? Sicer pa, ja, saj je bla pred par dnevi aktualna debata o vplivu barve na zmogljivosti (in posledično porabo) avtomobila. Morda najdeš kak koristen namig;)...

Tole vidim, prerašča v bitko med kolesarji in avtomobilisti. Od bistva smo se pa že tako zdavnaj umaknili. Torej?

Dr_M ::

kako hudiča misliš kaj privarčevati, ko pa nimaš pojma koliko denarja potrošiš za avto??

em..ce ti neves, se ne pomeni, da nihce neve. jest natanko vem koliko in zakaj in vem kje se da varcevati.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

BigWhale ::

Username, ko sem jaz kupoval je bila razlika okrog 1mio SIT. Ce pogledas sedaj, je razlika okrog 500.000 SIT. Se vedno ti ostane 150.000km, ki jih moras narediti, po mojem izracunu, ki je bil faljen, ker diesel ni 150 SIT ampak 170 SIT na liter. Hm, ne, diesel ne bo zrl 3.3 l/100km. To precej tezko verjamem... :) Za referenco nisem vzel cliota ampak skodo fabio kombi, ker sem ze rekel, da potrebujem tak avto, da lahko v njega napokam celo familjo, psa in se vso prtljago. V cliota na zalost ne morem. :)

Aja, 60k na mesec je karta VSE proge SZ in se lahko vozis kjer se hoces in kadarkoli se hoces ne samo na relaciji lj-mb. Velja za prvi razred navadnih vlakov in drugi razred ICS vlaka. Sicer pa, ce na ICSu ne mores sedet, potem se ne mores peljat, tako da ni skrbi, da bi ti zmanjkalo sedezev. Edina stvar, ki je mene motila, je bilo to, da sem poreboval cca 3 ure za pot v eno smer. Vstal sem ob petih zjutraj ob osmih sem bil v sluzbi. Ampak se vedno lahko na vlaku popravis bug ali dva, ju stestiras, naredi final build in odneses paket stranki... ;)

En velik minus pri avtu je to, da si tri ure na dan na cesti. Vozis na pamet, voznja ti postane rutina in, ko se takole eno leto vozis sem ter tja srecas vse sorte norcev na cestah. Prav neverjetno kaj vse srecas... Amazing. Moznosti, da postanes statistika se precej povecajo.

Super Sonic ::

passat 1.9d, letnik 96,97,98 se da dobit za denar ki si ga namenil za bencisko fabijo in vsi imajo klimo notr (to vem, ker ga ima fotr), pa še mal bi ti denarja ostal.

pa se mi zdi wili, da tale passat ni kej dost slabši od tvoje škode (prej obratno).
in ti avtomobili se ne kvarijo.
fotr naredi (službeno) na dan okoli 200-250km in verjem da z avtom, razn servisa, nima blema.

Pa sploh, če za ta denar ki si ga imel na voljo nisi uspel dobit dizla (ampak kvalitetnega dizla), potem imaš problem.


"Erm, ce ti rabis s kolesom iz Bezigrada do BTCja pol ure, potem se najbrz vozis skozi Sisko... "

ne sploh ne. grem kr čez center. sam če imam popoldne šiht je rahla gužva, verjem.

"Ce se pa v pol ure polzje pocasne voznje s kolesom in cakanja pri tistih petih semaforjih spotis, potem bi moral pa vec kolesarit"
o moji fizičini pripravljenosti ne veš nič, zato bodo tiho.
pa več ali manj se v sončnem vremenu kolesari, kjer je od 25 c navzgor (poletje mislm).
pejt ti samo stat na sonce za 2 minuti.

"In kaj ce imas po vrhu vsega se solo? Saj nisi edini."
wtf? kaj mislš da sm se hotu povedat kolk sm bogi tle al kaj?
ne, sploh ne.

Vidim pa, da imaš ti polno rit vsega (bolj ali manj) in ne razumeš teh stvari.



p.s.
sploh pa:
"Ampak se vedno lahko na vlaku popravis bug ali dva, ju stestiras, naredi final build in odneses paket stranki... ;)"
če je temu tako, zakaj sploh imaš avto??
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

username ::

Za referenco nisem vzel cliota ampak skodo fabio kombi, ker sem ze rekel, da potrebujem tak avto, da lahko v njega napokam celo familjo, psa in se vso prtljago. V cliota na zalost ne morem. :)
No, saj fabie so res na splošno kar drage. Najcenejša dizelica je res 500.000 SIT dražja od najcenejšega bencinarja, ampak po mojem oba motorja nista primerljiva. Če vzameš približno enako zmogljiv bencinar, je razlika veliko manjša. Sploh pri višji stopnji opreme, če sem prav razbral iz cenikov (avtomerkur.si).

Zdajle ko malo preučujem avtomobile, vidim da so novi bencinarji večine znamk občutno cenejši samo v najbolj švoh motornih izvedbah, ponavadi ni enako švoh dizla in je pač dražji. Itak je pa pri večini modelov vstopni bencinski motor ponavadi prešibek (80-konjski bencinar za megana II - HALO?! avto prazen tehta 1200 kg). Jaz bom kupil dizla, ne glede na to, a bom kupil novo ali rabljeno. Ne j*bem več bencina.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

BigWhale ::

Radeon, kupoval sem nov avto, ne rabljenega. Zakaj, ni niti vazno. Za tisti denar, ki sem ga imel na voljo ni bilo mogoce kupit dizel karavana. :)

> Vidim pa, da imaš ti polno rit vsega (bolj ali manj) in ne razumeš
> teh stvari.

Slabo vidis.


> če je temu tako, zakaj sploh imaš avto??

V glavnem zato, da mi stoji pod oknom, Ta moment. Jaz nisem nikjer trdil, da vedno in povsod uporabljam javni transport. Ga, ce se da in ce nisem prevec len. Ampak na zivce ni pa gredo tisti, ki trdijo, da je javni transport neuporaben in da je avto nuja za zivljenje in pravica. :)

TylerDurden ::

@radeon power: na passate se pa ne spoznaš kaj veliko - vprašaj očeta, kolikokrat je že menjal LMM pa če je že slišat homokinetične zglobe, kako pokajo. Pa cev na intercoolerju pa še kaj bi se našlo, LMM stane pa 40 jurjev, ponaredek homokinetičnega zgloba pa okrog 40-50 jurjev.

Oboje je pri avtu s prevoženimi 160.000 km zelo verjetno zrelo za menjavo, pa maš poceni vožnjo.

Še primer, kolega je imel hyundai accenta, ker je ugotovil, da mora šparati z gorivom si je šel najet kredit na 5 let in kupil rabljenega passata. Denar, ki ga je moral doplačati za razliko v ceni med passatom in accentom zadostuje za približno 3 leta zmerne vožnje z zmerno porabo bencina. Šparanje na kvadrat.
Let\'s make some soap ...

gappee ::

A bencin je življenjsko pomembna tekočina?! Včasih je bla voda... :P ;)

Super Sonic ::

"Ampak na zivce ni pa gredo tisti, ki trdijo, da je javni transport neuporaben in da je avto nuja za zivljenje in pravica. :)"

jest samo trdim, da je brez avta danes zelo zelo težko kaj naredit v življenju.
Da je avto pravica, tega nism reku nikol.


"na passate se pa ne spoznaš kaj veliko "

ti tudi ne, bi reku jest. Poleg tega oče vozi navadnega dizla in ne TDI. Malo razmisli o tem.

"Še primer, kolega je imel hyundai accenta, ker je ugotovil, da mora šparati z gorivom si je šel najet kredit na 5 let in kupil rabljenega passata. Denar, ki ga je moral doplačati za razliko v ceni med passatom in accentom zadostuje za približno 3 leta zmerne vožnje z zmerno porabo bencina. Šparanje na kvadrat"

hyundai accent vs. passat. Nov accent je bil okol 1 500 000, passat vsaj 2x več (ali celo 3x). Ni ravno brihta tale tvoj kolega, kaj? Špara, pa kupuje dražje avtomobile. Jao|O
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

JOKER ::

;(( Kaj ste slišali novico !!!!!!! ;((
Ponoči na torek spet podražitev goriva ! 95-oktanski bo poskočil na 207,40 8-O !!
98-oktanski pa 212 sit/literček .
Too Much !! Evropa, ja cene, plače klošarske !!
Kaj ti pomaga 180k mesečno,če pa nonstop dvigujejo cene.Zamisli si ljudi,ki pa imajo 60k ali pa sploh niso še dobil Januarskih plač..... hudo nas linčajo politiki.
J**e se njim z miljonom mesečno.
________________________________________________________
Ka te češ ....

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: JOKER ()

Gandalfar ::

JOKER: kaj z njimi? Se bodo pac vozili s kolesom, ce so 91-tega glasovali ZA kapitalizem.

JOKER ::

Samo res, kam to vse pelje se človek vpraša.Prav imaš Gandalfar !
Kaj nam je manjkalo v Jugi ? Ništa. Jaz sem kar nekaj let živel pod vodstvom J.B. Tita in se spomnim, da so oziroma starši niso nikoli nič jamrali.Hiša,avto ... itd ni bilo problema.
Takrat se je pač denar pretakal v Beograd, ampak delavec je živel na sorazmerno dobrem standardu.Meni kot otroku v času Josip Broza nič ni manjkalo (no saj tud danes ne,ker sem si življenje tako uredil), ampak eni pa živijo danes na rabu preživetja.
Kaj nam je gospod bivši predsednik Kučan obljubljal,ko bomo volili za samostojnost ?
Citiram:" mala Švica bomo čez nekaj let ...."
Ja in kaj je resnice v tem ? Ja..... švicamo ja.
No, vglavnem dvigovanje cen predvsem pa goriva je TOO MUCH.
Pa cestnine ....... itd. Ehh.... škoda besed !
Lp
________________________________________________________
Ka te češ ....

Gandalfar ::

JOKER: hint:


Sicer nam gre pa cist fajn. Kapitalizem in vse kar pride z njim. Ne mi rect, da tega nisi takrat videl?

JOKER ::

:D :D :D :D Ti pa imaš smisel za humor. No saj jaz ne jamram,ampak se zavzemam tud za soljudi.Imam pač takšen karakter (in kako bi rekla moja oma) sem stara dunajska šola, da mi ni vseeno za sočloveka.
________________________________________________________
Ka te češ ....

BigWhale ::

> jest samo trdim, da je brez avta danes zelo zelo težko kaj naredit
> v življenju.

Daj se enkrat preberi kar si napisal... Ker tole je traparija...

Ne za smejat ampak za zjokat...

JOKER ::

BigWhale ; kdo si naj prečita , koga si mislil če smem vprašat ? Hvala . Joker
________________________________________________________
Ka te češ ....

Tody ::

Kot prvo vrjetno je razlog da je komunizem in Jugoslavija razpadla ane ? Mislim ja super krediti, ki jih je pojedla inflacija cool kaj pa druga plat medalije ? Naši politiki majo bore malo zveze z nafto celotna slovenija je pol pljunka v svetovni trg nafte. Nafta raste zato ker so piz** dol ne pa zato ker si more direktor petrola novga audia/bmw/mercedsa kupit... Doh...

V minus pa itak ne bodo šli samo zato, ker ti nimaš denarja za benz al pa pol slovenije...

Gandalfar ::

Jzt se zmer pravim, da naj se najame eno ladjico, gre v ameriko napolni dno z bencinom in prelje nazaj v SI. Bo ziher dost pocen :)

Sergio ::

Ah dajte no. Najcenejsi, dalec najcenejsi bencin mamo, tudi v primerjavi s Hrvasko, ki ima pa nizji BDP od Slovenije.

Cena nafte je visoka zaradi tega, ker sodcek kotira pri USD40 za sod.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Sergio ::

Gand: ob uvozu bi moral placat trosarine. Oz svercat. Kar je pa tezko :)

Aja, se to... Ce hoce kdo pocen bencin, naj si kupi rabljenega vilicarja pa odpre DNO. Bo dobil dizel mnogo poceni. :D
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sergio ()

Gandalfar ::

ja, svercu bi :)

Sej tm na plazi ob Ankaranu ne gledajo kdo pretaka bencin iz ladje ;)

Nej en zracuna kolk bi rabu presvercat, da bi se splacal. To bi bil pomojem dost zanimiv izracun ..

JOKER ::

Doli oni gimpli odločajo ja, in mi čutimo. Meni prav prisrčno dol visi razumeš pa če bo 350sit/liter. Sedaj se vozim pa še potem se bom vozil.
Ni poanta v tem ali imam JAZ denar za benz, ampak v tem, kako nas država molze.
Jaz sem delal na tem, da me takšne stvari ne ganejo in mi je vseeno.
V moji mladosti fantje smo se peljali v Portorož na kavico ali pa smo si sposodili Rent a Car, da smo šli v diskoteko Pyramida v Pulo čagat za dva dni.Danes si to naj mladi privoščijo če si lahko. Jaz drugače gledam na to, ker imam potomce in me predvsem skrbi kaj bo šele takrat ko bodo oni prišli do lastnega kruha.
________________________________________________________
Ka te češ ....

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: JOKER ()

JOKER ::

Ja Sergio se strinjam, ampak standard naš je v totalnem razsulu.
Ehh jaz rečem nima smisla fantje sedaj zgubljat besed in bit eden bolj pameten kot drugi, ker naše besede in mnenja niso nič vredna in s tem ko pametujemo tlele ne bomo nič spremenili.Se strinjate ? Život ide dalje .......
________________________________________________________
Ka te češ ....

Tody ::

Joker dajej jim dober zgled da se bo tud njim jebal kok bo bencin in da bodo še zmeraj lahko uživali v življenju. Ekonomija bo uravnala vse !! ČE bodo tok podražl bencin si bo folk začel električne automobile kupovat in podobn... Tako da če si aktiven in nimaš zavezanih oči, se komot prilagajaš sceni, ki zdaj kroži naokol. Tuki predvsem mislim da bo folk mogu spremnit mišlenje da se dela od 8-16. Delat se more takrat ko teb paše in takrat narest za 15 ur dela čeprav ne delaš samo 10. Kapitalizem bo poskrbel za ljudi, ki so aktivni in znajo razmišljat z svojo glavo.

JOKER ::

Tody, pohvale vredno. Plosk....Plosk ... plosk....
Popolnoma se strinjam.
________________________________________________________
Ka te češ ....

Gandalfar ::

Ni poanta v tem ali imam JAZ denar za benz, ampak v tem, kako nas država molze.


Kaj ima nasa drzava s tem, da OPEC noce znizat cene? Naj se mi napademo Irak?

JOKER ::

Dobro, to je sedaj trenutno, da OPEC dviguje. Kaj pa recimo 2-3 mesece nazaj, ko je bila nafta na svetovnem trgu "za drobiž" pri nas so pa dvignili, ker mora država dobiti nekaj denarja in to prav iz "bencinskega tolarja" ?
Ne spomnim se, kaj je takrat država kupovala, da so ostali na isti ceni.
Pred nekaj časa pa so spustili ceno goriva, če se spomnite se mi zdi da za 4 sit/l .
Kaj pomaga to,če pa so naslednji teden dvignili za 7sit/l. Dobesedno metanje peska v oči.
Mislim, da je brezveze da tu debatiram o takšni stvari kot je gorivo,ker tisti ki nimajo avta so takšnega mnenja, drugi ki ga pa imajo pa spet drugega.

Plus tega pa je vse povezano z gorivom. Takoj se podraži kruh, mleko, meso ...itd, ker se s tem dvigne cena dostave.
Takšni ki živite pri starših in porabljate svoj denar za petkove/sobotne čage se tega ne zavedate, tako da debata o tej stvari je nerealna, ker človek takšnega kova ima drugačen pogled na to kot pa starejši samostojni z lastno družino.
BTW: povprašajte starše o mnenju naj vam poda svoje mnenje človek,ki mora kar nekaj ur delat, da si napolni rezervoar goriva.Poln rezervoar .... 12.420 po novi ceni.
Nekateri ki imajo 65k na mesec delajo za to 1 dan pa 4 ure.
________________________________________________________
Ka te češ ....

Gandalfar ::

No, bom fotra vprasu kaj si misli o ceni goriva.. ti pa zrihti graf, ki kaze gibanje cene trosarnin in cene bencina na svetovnem in cene bencina na slovenskem trgu. Potem bomo pa sli gledat. Trenutno pa je tvoj argument lahko tudi posledica selektivnega spomina.

JOKER ::

No kot sem rekel,da mi je vseen koliko stane gorivo. Hotel sem pač podati informacijo preden ste jo slišali pri poročilih, tako da niti nisem imel namena se tako zadebatirat.
Vsak gleda iz svojega stališča in prav je tako saj vsak ima lahko svoje mnenje.
Slovenci in vsi smrtniki tega sveta se bomo vozili ne glede na ceno bencina.
Naj se z grafi obremenjujejo ljudje, ki so plačani za to delo. Meni je pač malo mar.
Tako in tukaj bom zaključil, ker bomo zabredli predaleč Eni pač ostajajo pri svojih besedah in ne odstopajo. To pač ni moje področje in zakaj bi nekaj trdil in se delal pametnega. Tisti,ki pa se delajo pametnega s področja gospodarstva in niso v tem poslu so pa primitivci.
Poanta je v tem,da na standard slovencev in njihove plače je vse predrago in ne samo gorivo.
Misel tedna:
Treba je svet pogledat tud odzunaj ne pa preko računalniškega monitorja. (M. Javšnik)
________________________________________________________
Ka te češ ....

link_up ::

hej hej...knock it off :(...za brezveze...jst tud nism vedu, da je lohk lajf tok prazn brez mobija...doklr ga nisem imel...torej..? what do you think?

Vikking ::

Mislim da je čas da tisti ki jamrajo da je bencin drag si naj pogledajo stran !!! in naj utihnejo, ali se pa naj nehajo vozit z dragimi avtomobili, ki povsej možnosti imajo pedalko za plin vedno do kraja stisnjeno!!!

Ima avto za 4miljone seveda novega (da ne pozabim lepe dodatne opreme, do alu platišč do klime, do najnovejšega radia, z hudim ojačevalcem in zvočniki....), pol pa tuli kako je bencin drag, seveda mu ati pa mamica devata za bencin.... UTIHNI UTIHNI UTIHINI, STFU, STFU.....

Ne mi jaskat da je bencin drag no!!!!

Dr_M ::

khm....ja sej je ponekod bencin drazji....ampak majo tut povprecno vsaj 2x visje cene.
glede na standard je pa v slovenija med drazjimi.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

jype ::

Iz tistele tabelce na AMZS sem razbral tole: Ce se hocte (iz nuje ali iz uzitka) vozt s smrdljivimi garami, pejte v Rusijo, nas pa pustite, da dihamo cist zrak tudi ob delavnikih zjutraj :)

Ce Rusije ne marate ker je prevec zaostala so med ugodnejsimi tudi Turcija, Ukrajina, Albanija in celo BiH.

Lahko pa se pridruzite razviti Evropi in avto, vkolikor ga ne potrebujete (in o tem DOBRO in TREZNO razmislite), prodajte.

username ::

Mah, jype, mislim da si enostavno jezen ker si ne moreš privoščiti avta, potem pa pljuvaš po avtomobilistih.

Saj na enem avtomobilskem forumu je bil tudi en tipček, ki se vedno nekaj pizdil čez golfe in VW nasploh, češ da so predragi in niso vredni te cene. Ko si malo bolj pozorno bral vse njegove poste, je bilo pa jasno, da si želi imeti golfa, pa si ga ne more privoščiti. Hja jebiga naj pa Lupota kupi. Al pa twingota, no.

Nič ni sramotno, če imaš malo denarja, saj ga tudi jaz nimam veliko. Ampak ne bodi potem tako strahotno zavisten in besen na tiste, ki ga imajo.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

BigWhale ::

username, se mi zdi, da si zdaj tako mimo usekal, da bolj ne bi mogel...

;>

jype ::

username: a nisi ti tocno v tej temi pisal o tem kako je narobe ce ne da bi poznal dejstva kar nekej bentis?

Hja, VelikiKit me dovolj pozna, da se mu kar smeji, ko tko fajn sklepas :)

Sej eventuelno bom kupil XC90 in potem bom vsak dan vstal pet do osmih in se zakadil na obvoznico, ceprav bom imel cez dober mesec svoje delovno mesto doma in mi ne bo treba nikamor hodit. Gonil bom kot da je moje zivljenje odvisno od tega da povzrocam veliko nevarnost na cesti, potem pa na drugi strani mesta zavil z obvoznice in sel skozi center nazaj domov. Vmes bom se malo parkiral na kaksnem plocniku ali kolesarski. Ker imam dovolj denarja za bencin, kazni in vse ostalo, se bom pac podobno kot ti lahko pokakal na zdrav razum in se smejal ubogim bakicam in revezem, ki se vsak dan vozijo s kolesi, ker predvidoma nimajo denarja za avto, jaz pa bom v voznji seveda neizmerno uzival, ker bojo vsi gledal za mano, kok mam dober avto (ceprav, resnici na ljubo, redko kdo ki se ozre za bedakom ki dirja po cesti, dejansko ugotavlja znamko vozila ali pa si misli karkoli pozitivnega).

No ja. Bolj verjetno si bom prej kupil ultralahko letalo. Travnik je ze pripravljen, teorijo sem tudi ze naredil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Vikking ::

username: golf 4 res ni vreden svoje cene!!! Hvalijo ga brez veze,,,, Golf 2 je naredu ime,,, in na to ime golf zej štancajo naprej ter prodajajo drago robo!!!!
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropski teden mobilnosti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
19927219 (17305) jb_j
»

Hitrost mestnega prevoza (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
18130639 (25040) BigWhale

Boste menjal avto zaradi podražitve goriva (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Loža
629101069 (90169) Ziga Dolhar
»

Po vzoru Londona 'obdavčiti' vožnjo z avtomobilom po centru Ljubljane (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Na cesti
28818870 (13791) noraguta
»

Vlada napoveduje velike omejitve prometa v mestih (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18210427 (10427) kekz

Več podobnih tem