» »

Avstralska obveščevalna služba dosegla pomembno povečanje pooblastil

Avstralska obveščevalna služba dosegla pomembno povečanje pooblastil

Nova stavba v elitnem delu Canberre.

Slo-Tech - Avstralska varnostno-obveščevalna služba ASIO (domača ustreznica je SOVA) si je z v naglici sprejetim zakonom uspela izboriti bistveno povečanje pooblastil. Poleg nadzora tujih vladnih in gverilskih groženj državni varnosti jim bo zdaj dovoljen še nadzor nad tujci in tujimi podjetji v državi; nekaj, kar je praviloma pridržano policijskim in carinskim organom in s tem podvrženo sodnemu nadzoru.

Vlada je spremembo zakona brez prave obrazložitve na hitro potisnila skozi parlament. Junijsko zasedanje pred pristojno komisijo parlamenta je bilo sklicano nenadoma in 3 mesece pred načrti, omejeno na 90 minut in brez prisotnosti predstavnikov ASIO, državno tožilstvo pa je pri tem povedalo le, "da se ne morejo spustiti v podrobnosti, vendar lahko poslancem zagotovijo, da je novela nujno pomembna.". V začetku tedna so novelo nato še sprejeli. Sprejemu so ostro nasprotovali poslanci stranke Zelenih, ker naj bi agencija že prej imela vsa potrebna pooblastila za varovanje države, novih pa vlada ni v ničemer utemeljila.

Istočasno ASIO delo na dokončanju nove, obsežne stavbe v prestolnici države. V njej bo prostora za 24-urno delo več kot 1800 ljudi (za primerjavo, SOVA naj bi imela okoli 350 sodelavcev, NPU malo manj). Varovanje jim sicer ne gre najbolje od rok - marca je 19-letnik uspel preskočiti ograjo in priti na gradbišče, pri tem pa je po nesreči padel v gradbeni jašek in tam ležal kar 36 ur, preden so ga uspeli najti in odpeljati v bolnišnico. Nekje tega časa je ASIO dobil tudi nov oddelek za nadzor internetnih komunikacij, dosegel povečanje proračuna in hkrati sklestil proračun svojega nadzornika, ki je bil že prej denarno in kadrovsko podhranjen. Prednosti od vsega tega si obetajo zlasti velika avstralska podjetja, saj ima ASIO posebno enoto, ki jim nudi obveščevalne in varnostne storitve pri investicijah v tujino, slabosti pa že čutijo politični in ekonomski migranti iz širšega pacifiškega območja, ki so tudi po več mesecev pridržani v zbirnem domu za azilante, medtem ko ASIO preverja njihovo ozadje (background check). Nekaj tujcev je zaradi slabih razmer v domu že začelo gladovno stavko, v začetku leta pa sta si dva celo poskusila vzeti življenje.


7 komentarjev

Tear_DR0P ::

glede na labe credit ratinge slovenije, se tudi mi ne bomo več mogli tako glako seliti v avstralijo
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

jlpktnst ::

Iz ene policijske države v drugo? Zadeve so res zabavne, očitno nas res čaka prihodnost iz knjig.

gruntfürmich ::

res ne vem kam pelje vse to. po eni strani nas želijo zaščititi, po drugi pa postajajo totalno neučinkoviti pri tem. kot da ta vlak pelje v totalno zgrešeno smer. kriminalci pa gonijo svojo naprej s še večjimi pravicami in zavlačevanji.
sicer bo matthai skočil v luft, vendar tko je.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Afo ::

Zanimivo da je en tak nepomemben narod (v svetovnem merilu gledano) toliko na tapeti v zadnjih dneh.
Same "zanimive" zakone sprejemajo- enega za drugim...
Bolje biti mlad in neumen, kot samo neumen!

Jst ::

gruntfürmich: Sem bral, da je morala ena TV hiša po naročilu (in plačilu, seveda) posneti nekaj delov kratkih delov (6? X 20min) Coast Narcotics Guards - ime v tem stilu, kjer so prikazovali učinkovitost njihove obveščevalne in coast guard službe. Ozadje: prej je pa nekaj let zaporedoma naraščala uporaba drog za 30% več na leto, časopisi so to pograbili in narodu je bilo treba povedati kaj in kako. Hehe. Kdaj: ene leta 2007/2008.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

PaX_MaN ::

Poleg nadzora tujih vladnih in gverilskih groženj državni varnosti jim bo zdaj dovoljen še nadzor nad tujci in tujimi podjetji v državi; nekaj, kar je praviloma pridržano policijskim in carinskim organom in s tem podvrženo sodnemu nadzoru.

Kje so pa bili pravičniki ko so uveljavljali špijonažo nad domačini?
A jih to ne moti?

poweroff ::

gruntfürmich je izjavil:

res ne vem kam pelje vse to. po eni strani nas želijo zaščititi, po drugi pa postajajo totalno neučinkoviti pri tem. kot da ta vlak pelje v totalno zgrešeno smer. kriminalci pa gonijo svojo naprej s še večjimi pravicami in zavlačevanji.
sicer bo matthai skočil v luft, vendar tko je.

Ne bom skočil v luft, bom pa povedal, da je policija dejansko čedalje manj učinkobvita pri preiskovanju resnih kaznivih dejanj. Razlogi za to so pa pravzaprav preprosti.

Po eni strani policija teži k temu, da dela čim manj, torej čim manj klasičnega garanja na terenu, kar seveda kompenzirajo s povečanim elektronskim nadzorom (ki je sicer procesorsko zahteven, a veliko manj naporen za ljudi).

Težava pri tem je, da računalniki še zdaleč niso tako "pametni", kot se to zdi iz filmov. Namesto, da bi bila uporaba tehnologije DOPOLNITEV klasičnega policijskega dela, postaja NADOMESTILO. Kar je prva napaka.

Po drugi strani se kriminalci čedalje bolj zavedajo možnosti elektronskega nadzora, hkrati tehnologije šifriranja, skrivanja (stetganografije) in anonimizacije postajajo čedalje bolj dostopne (enostavne za uporabo).

Posledica tega je, da čedalje več kriminalcev uporablja zaščite pred elektronskim nadzorom (lahko tudi primitivne - telefon da kolegu, da gre z njim na drugi konec države,...), zato elektronski nadzor postaja neučinkovit (na kar smo nekateri opozarjali že pred leti).

Kot tretje pa policiji pogosto primanjkuje znanja. Preiskave zlorab finančnih sistemov ali računalniških omrežij zahtevajo zelo specialna znanja, ki jih policija pogosto nima, niti nima kulture, da bi ta znanja pridobivala in gojila znotraj policije.

Rezultat vsega skupaj je to, da postaja policija čedalje manj učinkovita pri svojem delu (enako, še bolj, velja za tajne službe). Proti temu pa se branijo n napačen način - s povečanji pooblastil.

Dosegli bdo pa le to, da bodo imeli kriminalci vse zašifrirano in uporabljali raznorazne anonimizacijske sisteme (od BitCoina dalje). In tam nobena pooblastila ne bodo več pomagala. Ker je osnovni problem nekje drugje.


Kaj naj rečem... we told you so. V enih državah se to danes vidi že razmeroma jasno, v drugih še ne. Ampak jaz trend jasno vidim in samo še slabše bo.

Huda je kazen za nespoštovanje zasebnosti, huda za policijo in tajne službe.
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poročilo OVS o privatizaciji Telekoma (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
464102928 (87935) matijadmin
»

Ustavnost zakona (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8514565 (13153) St235
»

Microsoft Neameričanom ponuja hranjenje podatkov izven ZDA (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
9839491 (35357) AndrejO
»

Policija: do podatkov smo prišli vedno in tudi prišli bomo (3) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
7727499 (24376) enadvatri
»

SOVA (strani: 1 2 3 416 17 18 19 )

Oddelek: Problemi človeštva
91443909 (30548) Jst

Več podobnih tem