»

Komu vse je Hacking Team dobavljal policijske trojance

Njihov twitter račun.

vir: CSO Online
CSO Online - Lani tega časa smo pisali o milanski firmi Hacking Team, ki se ukvarja s pripravo in prodajo trojanskih konjev policijskim in drugim državnim varnostno-obveščevalnim službam. Skratka, za lepe denarce so prodajali in oddajali rootkite, botnete in drugo potrebo opremo, s katero so potem vladne službe pritajeno prisluškovale in nadzirale računalnike in mobilne naprave kriminalcev. Gre za donosen posel, pri čemer pa je podjetje vedno ostro zanikalo, da bi poslovalo tudi z režimi, ki so znani po kršitvah človekovih pravic - se pravi režimi, ki bi jih takšna programska oprema zanimala bolj za iskanje političnih nasprotnikov kot pa kriminalcev.

Kot zdaj kaže, to ni bilo povsem res. Sinoči, ravno med finalom finala...

18 komentarjev

Avstralska obveščevalna služba dosegla pomembno povečanje pooblastil

Nova stavba v elitnem delu Canberre.

Slo-Tech - Avstralska varnostno-obveščevalna služba ASIO (domača ustreznica je SOVA) si je z v naglici sprejetim zakonom uspela izboriti bistveno povečanje pooblastil. Poleg nadzora tujih vladnih in gverilskih groženj državni varnosti jim bo zdaj dovoljen še nadzor nad tujci in tujimi podjetji v državi; nekaj, kar je praviloma pridržano policijskim in carinskim organom in s tem podvrženo sodnemu nadzoru.

Vlada je spremembo zakona brez prave obrazložitve na hitro potisnila skozi parlament. Junijsko zasedanje pred pristojno komisijo parlamenta je bilo sklicano nenadoma in 3 mesece pred načrti, omejeno na 90 minut in brez prisotnosti predstavnikov ASIO, državno tožilstvo pa je pri tem povedalo le, "da se ne morejo spustiti v...

7 komentarjev

Državni zbor ugotavlja, da je prisluškovanje SOVE v skladu z ustavo

Dnevnik - Marca letos je Informacijski pooblaščenec vložil zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o Slovenski obveščevalno - varnostni agenciji (ZSOVA), saj je Informacijska pooblaščenka v okviru nadzora na SOVI ugotovila, da SOVA izvaja nadzor mednarodnih sistemov zvez tako, da prisluškovanje odobri direktor SOVE.

Težava je v tem, da slovenska ustava za prisluškovanje komunikacijam izrecno zahteva odločbo sodišča, zakon o SOVI pa določa, da lahko tako odločbo izda kar direktor SOVE sam. Zato je po mnenju Informacijskega pooblaščenca Zakon o SOVI v neskladju s 37. členom Ustave.

Prejšnjo sredo pa so svoje mnenje podali še poslanci Državnega zbora. Na seji parlamentarnega odbora za notranje zadeve so podali mnenje, da sta Zakon o Sovi in Zakon o obrambi - v skladu z ustavo.

Zanimivo je, da so bili poslanci takega mnenja kljub izrecni ustavni določbi in kljub dejstvu, da je znan vsaj en primer spornega prisluškovanja s strani SOVE (Sanader - Janša). Mnenje je soglasno podprlo 15 navzočih...

17 komentarjev

Odzivi na zahtevo za oceno ustavnosti zakona o SOVI

Slo-Tech - Potem, ko je bila prejšnji teden na Ustavno sodišče vložena zahteva za oceno ustavnosti Zakona o SOVI, smo te dni že doživeli prve politične odzive.

Poslanec SDS Miro Petek je tako mnenja, je potrebno biti pri obravnavanju dela tajnih služb "tenkočuten in previden", ter dodal, da se "ne more znebiti občutka, da nekateri skušajo onesposobiti Sovo" s posegi v 21. člen SOVE.

Glede na izjavo se zdi, da nekaterim politikom vladajoče stranke nenadoma ni več v interesu zakonito in ustavno delovanje SOVE - torej tisto delovanje, ki ga je lansko leto s sprožitvijo ti. "afere SOVA" skušala zagotoviti prav vlada.

Dejstvo namreč je, da je bilo v okviru inšpekcijskega nadzora ugotovljeno, da SOVA v okviru nadzora mednarodnih sistemov zvez nadzoruje konkretne in fizično določljive posameznike, nadzor pa poteka na mednarodnih telekomunikacijskih vodih, ki potekajo preko Slovenije. Prav tako je Ustavno sodišče decembra leta 2005 ugotovilo, da je SOVA leta 1996 nezakonito prisluškovala...

0 komentarjev

Informacijski pooblaščenec vložil zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o SOVI

Slo-Tech - Pred dvema dnevoma je Informacijski pooblaščenec vložil zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o Slovenski obveščevalno - varnostni agenciji (ZSOVA).

Vloga je bila vložena na podlagi inšpekcijskega nadzora, ki ga je pooblaščenec opravil na SOVI. V okviru nadzora je bilo ugotovljeno, da SOVA izvaja nadzor mednarodnih sistemov zvez tako, da direktor SOVE odobri nadzor nad konkretno telefonsko številko, SOVA pa v svojih bazah podatkov vodi tudi imena in priimke nadzorovanih oseb (torej osebne podatke). Hkrati je pooblaščenec ugotovil, da se ukrep izvaja na ozemlju Slovenije, s strani uradnih oseb Republike Slovenije in na komunikacijah, ki fizično potekajo preko Slovenije. Poleg tega ukrepi tudi niso časovno omejeni. Z drugimi besedami - nadzor mednarodnih sistemov zvez SOVA izvaja na mednarodnih telekomunikacijskih vodih, ki potekajo preko Slovenije.

Spremljanje mednarodnih sistemov zvez po 21. členu Zakona o SOVI je po mnenju Informacijskega pooblaščenca v neskladju s 37. členom...

13 komentarjev

Bodo Američani zakonito prisluškovali vsem komunikacijam?

RTV Slovenija - Predstavniški dom ameriškega kongresa je podprl osnutek zakona, ki bi obveščevalnim službam podelil možnost prisluškovanja telefonskim pogovorom in nadzora elektronske pošte brez odredbe sodišča.

Predlog, ki sicer predstavlja nadgradnjo obstoječega zakona o delovanju obveščevalnih služb, bi slednjim omogočil nadzor telekomunikacij tujih državljanov, ki potekajo preko ozemlja ZDA. Kar v praksi pomeni, da bodo ameriški obveščevalci lahko zakonito nadzorovali vso elektronsko pošto tujcev, ki se pretaka preko strežnikov v obljubljeni deželi, pa tudi vsebino VoIP pogovorov, če bodo ti potekali preko infrastrukture, ki se nahaja na ozemlju najbolj demokratične države na svetu.

Mike McConnell, ki je v trenutni administraciji zadolžen za državno varnost je medtem predsedniku Georgu Bushu dejal, da osnutek zakona omogoča tisto, kar je potrebno za varovanje državne varnosti. "Zato bom zakon podpisal takoj, ko ga dobim na mizo," je dodal Bush.

Še izvorna novica na rtvslo.si.

Ker nimam...

62 komentarjev

SOVA bo lahko prisluškovala 2 leti

RTV Slovenija - Poslanci so ob obstrukciji dveh največjih opozicijskih strank sprejeli novelo zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji. Slednja bo tako lahko dve leti (doslej 6 mesecev) nadzirala elektronsko pošto in prisluškovala telefonskim pogovorom posameznikov, ki naj bi ogrožali varnost države.

Spomnimo, da je podaljšanje časovne omejitve posega v komunikacijsko zasebnost posameznika sprožilo vrsto polemik, tako s strani opozicijskih poslancev, kot tudi strokovne javnosti. Vlada je v predlogu novele najprej predlagala popolno odpravo časovne omejitve. Opozicija je nato 10. maja na seji Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb vložila dopolnilo, s katerim se je v predlogu novele čas nadzora omejil na leto dni, kar je komisija sprejela. Kljub temu so koalicijski poslanci menili, da je leto dni prekratek rok in za plenarno zasedanje pripravili amandma, s katerim se dovoljeni čas nadzora podaljšuje na 24 mesecev.

Največji očitek sprva predvideni popolni odpravi časovne...

9 komentarjev