» »

SOVA bo lahko prisluškovala 2 leti

SOVA bo lahko prisluškovala 2 leti

RTV Slovenija - Poslanci so ob obstrukciji dveh največjih opozicijskih strank sprejeli novelo zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji. Slednja bo tako lahko dve leti (doslej 6 mesecev) nadzirala elektronsko pošto in prisluškovala telefonskim pogovorom posameznikov, ki naj bi ogrožali varnost države.

Spomnimo, da je podaljšanje časovne omejitve posega v komunikacijsko zasebnost posameznika sprožilo vrsto polemik, tako s strani opozicijskih poslancev, kot tudi strokovne javnosti. Vlada je v predlogu novele najprej predlagala popolno odpravo časovne omejitve. Opozicija je nato 10. maja na seji Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb vložila dopolnilo, s katerim se je v predlogu novele čas nadzora omejil na leto dni, kar je komisija sprejela. Kljub temu so koalicijski poslanci menili, da je leto dni prekratek rok in za plenarno zasedanje pripravili amandma, s katerim se dovoljeni čas nadzora podaljšuje na 24 mesecev.

Največji očitek sprva predvideni popolni odpravi časovne omejitve nadzora telekomunikacij je bil kršitev 37. člena Ustave Republike Slovenije, ki določa, da lahko zakon predpiše, "da se na podlagi odločbe sodišča za določen čas ne upošteva varstvo tajnosti pisem in drugih občil in nedotakljivost človekove zasebnosti, če je to nujno za uvedbo ali potek kazenskega postopka ali za varnost države" [na vseh mestih poudaril pisec]. Sedaj sprejeta rešitev zaradi dveletne časovne omejitve tako ni v neskladju z omenjenim členom Ustave, čeravno se utegnejo še vedno pojavljati pomisleki o sorazmernosti možnega posega v posameznikovo zasebnost.

Med novostmi omenimo še, da nov zakon prenaša pristojnost odločanja o odreditvi in podaljševanju ukrepa s predsednika sodnika okrožnega sodišča na predsednika Vrhovnega sodišča.

9 komentarjev

Apple ::

Cool...

Torej začetek enkriptiranja emailov...
LP, Apple

urban99 ::

jep. Seveda s tem potencialno lahko pritegneš še več pozornosti in očitek, da si najbrž član pedofilske mreže (tako kot se npr dogaja s Torom).

Osebno mi je najbolj zanimivo, da so ZA glasovali tisti, ki jim je šla UDBA tako zelo v nos. Dvolične face, ni kej...

mir_ror ::

mah ta sova nima za pou bureka, to sam govorijo.
IntelQuad9450 3,6Ghz-AsusRampageFormula-nVidia285GTX-8GbGOCZ1066mhz-WDraptor

Daedalus ::

Osebno mi je najbolj zanimivo, da so ZA glasovali tisti, ki jim je šla UDBA tako zelo v nos. Dvolične face, ni kej...

Ne marajo izvajalcev, marajo orodje. Tako simpl je to, pri oblasti.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

klemen22 ::

Cool... Torej začetek enkriptiranja emailov...

Če nisi kriminalec se nimaš ničesar za bati!! Če se pa kdo ukvarja z t.i. čudnimi posli pa verjamem da mu ta novica ni glih pri srcu:\ . Tko da GO SOVA GO
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

MrStein ::

Iz DDR in SSSR so prebegnili samo zločinci in pedofili. Drugi, pridni, ki niso imeli nič za skrivat, so ostali in izpolnjevali svoje državljanske dolžnosti. In pozdravljali diktatorja na vsak praznik.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

pivmik ::

klemen22: ČE nisi kriminalec te nimajo za kej nadzorovati.

MrStein: Zločinci so itak bili v partiji, ki pa jih ni noben nadzoroval. Člani kakšnih drugih strank pa niso pobegnili, ker so bili prej likvidirani. Ostali so pozdravljali diktatorja na vsak praznik, če ne so kaj kmalu pristali v Sibiriji ali krsti.
LP, Gregor GRE^

Stepni Volk ::

"Vsi pošteni državljani SFRJ se niso bali OZNE in UDBE."

Tudi nas so zasliševali. Na očetovi fakulteti je bilo namreč nekaj posameznikov v sedemdesetih, ki so se hoteli z ekplozivom lotiti turistov na plažah tedanje SFRJ.
Prisluškovali so nam pred in po tem verjetno več kot dve leti :)

Mene osebno so v vojski izpraševali. Kaj mislim o "kmečki stranki", kakšno je stanje v Sloveniji, zakaj se nočem včlaniti v KPJ... Pisalo se je leto 1989 in pred tem so pozaprli četverico uporabnikov zelenega flumasta ino tudi nekaj slovencev, ki so služili vojaški rok... vedeli so, da sem med podpisniki v podporo JBTZ... Skratka prav lep občutek ni bil :)
K sreči nisem prav dosti vedel o kakšni stranki v Slo... plus, da me je admiral Dragoljub Bocinov (JNA ga je potem zaprla, ker je predal Splitsko vojašnico brez boja), drugače makedonec, potem hitro poslal na "odmor"... rekel mi je, da me pošilja domov, ker bodo potem "obveštajci" v tednu dni že pozabili... imel je prav :)
Do konca sem imel mir.

Zgodovina sprememb…

Stepni Volk ::

Malo off topic... sem po Googlal in ugotovil, da o admiralu Dragoljubu Bocinovu sedaj snemajo celo dokumentaren film, medtem je bil celo šef makedonske vojske :)

Vprašanje, kaj bi se lahko zgodilo, če ne bi posegel med mano in obveščevalci... morda nič, a vseeno hvala mu.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SOVA še vedno skovika na vaših žicah

Oddelek: Novice / NWO
3711155 (7310) zmaugy
»

Nove oblike spletne cenzure v Sloveniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8938068 (26839) Zvezdica27
»

Nataša Pirc Musar: "Našo ustavo bo verjetno treba malce zrahljati"

Oddelek: Novice / Zasebnost
179518 (7647) Matija82
»

Sprememba Zakona o SOVI - bo SOVA lahko neomejeno prisluškovala?

Oddelek: Novice / Zasebnost
177261 (6634) poweroff

Več podobnih tem