»

Softbank pred javno ponudbo delnic spet 100-odstotni lastnik ARM

Slo-Tech - Pred bližajočo se javno ponudbo delnic ARM letos septembra je Softbank odkupil 25-odstotni delež podjetja, ki ga je bil pred šestimi leti prodal Vision Fundu. Softbank je ARM kupil leta 2016 in zanj odštel 32 milijard dolarjev. Leto dni pozneje so četrtino prodali.

Sedaj so jo odkupili nazaj po dvakrat višjem vrednotenju, to je 64 milijard dolarjev. To potrjuje predvidevanja, da se bo jeseni ARM prodajal za 60-70 milijard dolarjev. Na voljo bo le manjša količina delnic, s čimer bo Softbank ostal 90-odstotni lastnik podjetja. Pred tremi leti so sicer poskušali ARM prodati Nvidii, a je prevzem zaradi pomislekov regulatorjev padel v vodo. Nvidia bi s tem preveč konsolidirala trg in pridobila prevladujoč vpliv.

Podrobnosti o odkupu bodo znane v ponedeljek, ko pričakujemo tudi uradno najavo. Prav še čakamo na informacijo, kdaj točno bo potekal IPO. Softbank bo uradno zahtevo za kotacijo na Nasdaqu oddal v prihodnjih tednih. Za delnice se pričakuje veliko zanimanje, saj so investicije...

1 komentar

V Črni gori aretiran ustanovitelj kriptokovancev terraUSD in luna

Slo-Tech - Črnogorski notranji minister Filip Adžić je včeraj zvečer potrdil, da so na letališču v Podgorici aretirali človeka, ki je najverjetneje Kwon Do-Hyung. Za njim so bili tiralico razpisali tako v ZDA kakor v domači Južni Koreji, zato je potoval z lažnimi kostariškimi dokumenti. Južnokorejske oblasti so imele informacije, da je Do Kwon v Srbiji, s katero nimajo sporazuma o izročanju, naposled pa so ga skupaj s Hon Chang Joonom pridržali v sosednji Črni gori, ko sta želela odpotovati v Dubaj. S seboj je imel tudi južnokorejski in ponarejen belgijski potni list, tri prenosne računalnike in pet mobilnih telefonov, so še dodali.

Do Kwon je na begu - to je sam sicer zanikal, a ni nikoli razkril svoje lokacije - od lanskega maja, ko sta implodirali kriptovaluti terraUSD in luna. To je povzročilo vrsto pretresov na trgu kriptovalut, ki so se končali s potopom FTX-a nekaj mesecev pozneje. Poleg Kwona so tedaj ZDA izdale priporne naloge še za pet posameznikov, ki so bili povezani s projektom...

3 komentarji

Zaradi aretacije človeka s priimkom Ma padle delnice Alibabe

Slo-Tech - V torek zjutraj je kitajska televizija CCTV poročala, da so v kraju Hangzhou aretirali nekega človeka s priimkom Ma, ker naj bi prek interneta ogrožal nacionalno varnost. Osumljenec naj bi bil vodja razvoja strojne opreme v nekem IT podjetju. Minute kasneje se je delnica Alibabe na borzi razletela, tržna kapitalizacija podjetja pa se je zaradi skoraj 10-odstotnega padca znižala za 26 milijard dolarjev. A dogodka sploh ne bi bila smela biti povezana.

Alibaba ima sedež v kraj Hangzhou, njen izvršni direktor pa je Jack Ma. A tu se podobnosti končajo, saj aretiran seveda ni bil Jack Ma, temveč neki neznani moški. A ker je CCTV najprej poročala, da ima ime aretiranega človeka dve pismenki, kar drži tudi za Jacka Maja, so investitorji panično začeli odprodajati delnice podjetja. Kasneje se je izkazalo, da gre za pomoto, aretirani pa ima v resnici ime iz treh pismenk. Ma je 13. najpogostejši priimek na Kitajskem, ki ga ima v kraju Hangzhou več kot 100.000 ljudi. Ko so pomoto dojeli vsi,...

8 komentarjev

Apple-1 prodan za 400.000 dolarjev

Slo-Tech - Prvi računalniki iz Applove garaže, Apple-1, še vedno dobro držijo ceno. Ta teden so v Kaliforniji na dražbi še delujoč primerek prodali za 400.000 dolarjev, kar sicer ni rekordna vrednost, je pa še vedno zavidljiv znesek.

Model iz leta 1976 je redkost, saj so jih proizvedli le okrog 200, danes pa je delujočih še približno 20. Ob izidu so se prodajali za 666,66 dolarjev, kar bi bilo danes dobre tri tisočake. Gre za model, ki ima elektroniko v lesenem ohišju, vgrajeno tipkovnico, Panasonicov monitor, dve kaseti s programsko opremo in priročnik za uporabo. Prodani primerek ima znano zgodovino, saj je imel doslej le dva lastnika. Prvi je bil profesor elektronike na Chaffey Collegeu, ki ga je potem prodal enemu svojih študentov za 650 dolarjev davnega leta 1977. Ta ga je obdržal vse do danes in poskrbel, da je ostal v delujočem stanju.



12 komentarjev

Yahoo zapustil Kitajsko

Slo-Tech - Yahoo je s tem mesecem popolnoma zapustil Kitajsko. V uradni izjavi je podjetje za odločitev okrivilo čedalje težje poslovno in pravno okolje, zaradi česar ne morejo več poslovati na Kitajskem. Poleg iskalnika Yahoo odhajajo tudi ostale storitve, ki so jih nudili, vse od spletne strani TechCrunch do AOL-ove elektronske pošte. Yahoo je že drugo veliko ameriško podjetje, ki je v mesecu dni zapustilo Kitajsko. Minuli mesec se je enako odločil Microsoft, ki je za ukinitev LinkedIna na Kitajskem navedel zelo podobne razloge. Epic Games pa bo na Kitajskem strežnike ugasnil 15. novembra.

Na Kitajskem trgu je bil Yahoo prisoten od leta 1999. Leta 2003 so kupili kitajski iskalnik 3721, leta 2005 pa še 40-odstotni delež v Alibabi. A medtem ko je Alibaba rasla, je Yahoo postajal čedalje manjše podjetje in sčasoma ga je Alibaba prerasla, kar je povzročalo trenja. Leta 2012 so sklenili nadaljnji dogovor z Alibabo, ki je kupila del podjetja in štiri leta upravljala Yahoo China. Kasneje so...

82 komentarjev

Kitajske oblasti preiskujejo Alibabo

Jack Ma

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Kitajska uprava za nadzor trga je zoper trgovskega velikana Alibabo uvedla preiskavo zaradi domnevno monopolnega ravnanja. Šlo naj bi za nekatere sporne prakse, konkretno siljenje prodajalcev, da svoje blago ponujajo izključno pek Alibabine platforme, zaradi česar so morali podpisovati pogodbe o ekskluzivnem sodelovanju.

Predmet preiskave je tudi sestrsko podjetje za finančne tehnologije Ant Group, prej znano pod imenom Alipay, ki je moralo prejšnji mesec preložiti svojo javno prodajo. Kitajski regulatorji so uvrstitev v borzno trgovanje zaustavili samo dan pred tem, razlog je bila njihova zaskrbljenost nad storitvami mikro posojil, ki jih podjetje ponuja. Ant Group je tudi predmet te zadnje preiskave, katere cilj naj bi bil vzpostaviti konkurenco ter finančni nadzor nad njihovim poslovanjem, obenem pa zaščititi interese uporabnikov.

Splošno prepričanje je, da se kitajske oblasti začenjajo bati moči, ki so si jo v zadnjih letih pridobila tamkajšnja velika spletna podjetja. Ta...

67 komentarjev

SEC toži Ripple

Brad Garlinghouse

Slo-Tech - Ameriška Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je včeraj vložila tožbo zoper Ripple Labs Inc. ter njuna izvršnega direktorja in predsednika, ker da sta prodala za 1,3 milijarde dolarjev vrednostnih papirjev brez kritja. SEC je vložitev tožbe napovedal v ponedeljek zvečer in jo naslednji dan resnično vložil. To je eden največjih sodnih primerov v povezavi s kriptovalutami.

Kriptovaluta ripple obstaja od leta 2012 in je s tržno kapitalizacijo 22 milijard dolarjev tretja največja kriptovaluta (za bitcoinom in ethrom). Tržna kapitalizacija podjetja je leta 2019, ko je bil zadnji krog vložkov investitorjev, znašala 10 milijard dolarjev. SEC podjetja in odgovorna vodilna obtožuje prodaje vrednostnih papirjev brez kritja. Od leta 2013 so prodali več kot 14,6 milijard žetonov XRP (ripple), ki so vredni dobre 1,3 milijarde dolarjev. Izvršni direktor Brad Garlinghouse je osebno prodal za 150 milijonov dolarjev kriptožetonov, predsednik Chris Larsen pa za 450 milijonov dolarjev.

...

37 komentarjev

Včerajšnji dan postregel z rekordom v spletni trgovini

Slo-Tech - Ker je Kitajcev največ na svetu, ni presenetljivo, da je tudi dan, ko se prek interneta proda največ izdelkov, kitajskega porekla. Včeraj so obeleževali dan samskih (Singles' Day), ki si ga je pred leti izmislil največji kitajski trgovec Alibaba, da bi povečal prodajo. In to mu odlično uspeva.

Letos so spet želi rekorde. V 24 urah so prodali za 30,8 milijarde dolarjev izdelkov, kar je absolutni rekord. Nekoliko so sicer razočarani, ker je v primerjavi z letom poprej letošnja...

5 komentarjev

Alibaba snuje lastno tovarno procesorjev

Sedež podjetja v mestu Hangzhou

vir: Wikipedia
Business Insider - Največje kitajsko tehnološko podjetje Alibaba je najavilo ustanovitev novega podjetja Pingtouge Semiconductor Company, ki bo izdelovalo procesorje za uporabo v procesih z umetno inteligenco, s čimer želijo zmanjšati svojo naslonjenost na uvoz, zlasti iz ZDA. Pingtouge je sicer kitajski naziv za medarskega jazbeca, ki ga vodstvo Alibabe po lastnih besedah spoštuje zaradi njegove neustrašnosti.

Kot je pred časom povedal njihov izvršni direktor Jack Ma, je trg procesorjev povsem kontroliran s strani Američanov, ki se lahko v nekem trenutku preprosto odločijo, da jih ne bodo več prodajali kitajskim podjetjem. Spomnimo, ameriški Urad za trgovino je spomladi že začasno prepovedal prodajo tehnoloških izdelkov, kamor seveda sodijo tudi procesorji, kitajskemu podjetju ZTE, ki je bilo pri proizvodnji telefonov in...

14 komentarjev

Jack Ma se zlagoma poslavlja z vrha Alibabe

vir: Wikipedia
BBC - Predsednik uprave kitajskega spletnega trgovskega giganta se bo s svojega mesta umaknil čez natanko leto dni, je slikoviti poslovnež danes zapisal v pismu medijem, najpomembnejšim strankam in delničarjem svojega podjetja. Ma bo tudi potem še vedno sedel v upravi družbe, na čelu pa ga bo nadomestil dosedanji izvršni direktor Daniel Žang.

Pismo je najverjetneje posledica številnih špekulacij, ki so se pojavile zadnje dni, po katerih na bi se Jack Ma na lepem upokojil. O svojem nasledniku je med drugim zapisal, da je Žang doslej pokazal vrhunski talent za vodenje...

8 komentarjev

Xiaomijev IPO napol uspešen

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Kitajski izdelovalec elektronskih naprav Xiaomi je včeraj debitiral na hongkonški borzi. A javna prodaja se ni začela po načrtih, saj se je cena delnice po prvem dne trgovanja znašla 6 % nižje kot ob pričetku. Kljub temu pa je s tržno kapitalizacijo 54 milijard ameriških dolarjev postalo tretji največji svetovni proizvajalec pametnih telefonov, ki kotira na borzi, za Applom in Samsungom. So pa močno zaostali za pred tem krepko oglaševanim ciljem, tržno vrednostjo 100 milijard USD.

Naslednji dan se je trend obrnil in delnice so zrasle za 13 %, večinoma po zaslugi borznega indeksa Hang Seng, ki je napovedal, da bo Xiaomijevo delnico vključil v svoj izbor podjetij s hongkonške borze. To pa pomeni precejšen preobrat, saj...

13 komentarjev

Google po vrednosti prehitel Apple

Bloomberg - Apple se je na vrhu seznama najvrednejših podjetij glede na tržno kapitalizacijo držal šest let, sedaj pa je moral premoč priznati podjetju Alphabet, kamor se imenuje konglomerat, ki je lastnik Googla. Sprememba na prvem mestu je posledica tako padanja tečaja Applovih delnic kakor tudi Alphabetove rasti. Še vrednejši je bržkone Saudi Aramco, ki pa je v lasti Saudove Arabije in ne razkriva bilanc.

Alphabet je v zadnjem lanskem četrtletju ustvaril 21,33 milijarde dolarjev prihodkov, kar je več od pričakovanj analitikov in za 18 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Čisti dobiček se je povzpel na 4,9 milijarde dolarjev oziroma 7,06 dolarja na delnico. V celotnem letu 2015 je Alphabet z Googlom ob 74,5 milijardah prihodkov...

21 komentarjev

Yahoo razmišlja o prodaji osnovne dejavnosti

Bloomberg - Če vrednosti sodimo po borznih tečajih, je Yahoo v precej paradoksalni situaciji. Njegova osnovna dejavnost ima negativno vrednost, glavnino vrednosti podjetja pa predstavlja naložba v kitajskega giganta Alibabo. Slednje je praktično dejstvo, ki Yahoo drži nad gladino. Ta teden so oživele govorice, da utegne Yahoo ta delež odsvojiti v ločeno podjetje, svojo osnovno dejavnost pa prodati. Upravni odbor bo intenzivno sestankoval do petka, kjer bodo preigravali možnosti, kaj storiti s podjetjem.

Yahoo ima namreč v Alibabi kar 15-odstotni tržni delež, ki je po trenutnih tržni tečajih vreden 35 milijard dolarjev. Poleg tega ima še 35-odstotni delež v Yahoo Japan, ki je vreden 8,5 milijarde dolarjev, ter za 5,9 milijarde...

22 komentarjev

Zaradi goljufanja pri meritvah Volkswagnu grozi milijardna globa

Slo-Tech - V petek zvečer je v ZDA odjeknila novica, da je Volkswagen v svoja vozila več let vgrajeval programsko opremo, ki je omogočala goljufanje pri meritvah izpustov. Pri normalnem obratovanju so izpusti za 40-krat presegali normative, ki so jih vozila dosegala na testih. Volkswagen je goljufijo priznal. Delnice podjetja so danes izgubile 20 odstotkov vrednosti, kar je največja izguba za Volkswagnove delnice v zgodovini, saj podjetju grozi do 18 milijard dolarjev globe. Nemčija začenja preiskavo, da bi dognali, ali so morebiti goljufali tudi v Evropi. Medtem se v ZDA napoveduje vpoklic več kot pol milijona vozil.

Ameriška Agencija za zaščito okolja (EPA) je v petek Volkswagen obtožila, da programska oprema v njihovih vozil zazna, kdaj so vozila na...

277 komentarjev

Prisluškovalna afera NSA ameriško gospodarstvo stala več deset milijard dolarjev

Washington Post - Pred dvema letoma je Fundacija za informacijsko tehnologijo in inovacije (ITIF) ocenila, da utegne škandal zaradi razkritja prisluškovanja NSA ameriška podjetja v naslednjih treh letih stati 21-35 milijard dolarjev. V svežem poročilu so to oceno popravili, saj bo škoda še bistveno višja od 35 milijard dolarjev.

Tu mislijo zlasti na oportunitetno izgubo, ki jo bodo podjetja utrpela zaradi zmanjšanega povpraševanja po storitvah v oblaku. Leta 2013 so se te storitve ravno začele intenzivno razvijati in širiti, ameriška podjetja pa so obvladovala levji delež. Problem so zlasti prihodki, ki jih ustvarijo v tujini, saj so tujci sedaj bolj previdni in manj zaupljivi. Po eni strani številne države...

7 komentarjev

Snapchat vreden 16 milijard dolarjev

Business Insider - Pred dvema letoma je Facebook ponudil tri milijarde dolarjev za Snapchat, ki razvija istoimensko aplikacijo za pametne telefone za pošiljanje kratkih sporočil, slik ali videoposnetkov, ki se v prednastavljenem času po ogledu nepovratno izbrišejo. Danes je Snapchat vreden 16 milijard dolarjev, pripravljajo pa se na javno ponudbo delnic in začetek kotacije na borzi.

Zamisel je preprosta, a je prav zato uspešna. Snapchat je izredno priljubljen med mlajšo generacijo, kjer ima že 200 milijonov uporabnikov. To je še vedno precej manj od Facebookove ali Googlove milijarde in WhatsAppovih 800 milijonov, a več kot dovolj, a je tržno oziroma oglaševalsko zanimiva platforma.

Vrednotenja mladih...

45 komentarjev

Amazon bo na Kitajskem prodajal prek Alibabe

qz.com - Amazon spoznava, kako težko je prodreti na sicer ogromen kitajski trg. Čeprav njihova kitajska stran obratuje že štiri leta, je v tem času uspela pridobiti le 1,3-odstotni delež na kitajskem trgu. Prva je stran Tmall s 57,6-odstotnim deležem, ki jo upravlja Alibaba. Zato je Amazon stisnil zobe in začel ponujati izdelke prek - Tmalla.

Alibaba je največji svetovni spletni prodajalec, ki je lani tudi izvedel nadvse uspešno javno ponudbo delnic. Večinoma poslujejo na Kitajskem, a so se letos začeli širiti tudi v ZDA, saj v Silicijevi dolini odpirajo nov podatkovni center, s katerim želijo ponuditi storitve v oblaku za Američane.

Na Kitajskem je za podjetja lažje, da svoje izdelke kupcem prodajajo prek Tmalla. Stroški pri tem znašajo 4000-8000 evrov letno ter...

13 komentarjev

Apple ni največje podjetje na svetu

Apple si želi takle sedež.

Slo-Tech - Za podjetje, ki je ustvarilo največji dobiček v zgodovini, se skorajda spodobi, da postane tudi največje v zgodovini. Apple je tako postal prvo podjetje, katerega tržna kapitalizacija je presegla 700 milijard, če štejemo le podjetja, s katerimi se trguje na organiziranem trgu. Daleč zadaj je na drugem mestu naftni gigant Exxon Mobil, ki je vreden 380 milijard dolarjev. Poglejmo si od bliže to številko in predvsem, kaj se skriva v ozadju, ter zakaj Apple ni največje podjetje, pa četudi mediji trdijo drugače.

Podjetje ni enako podjetju, tržna kapitalizacija pa je tako ali tako dobro definirana, a v praksi precej nedosegljiva vrednost. Dobimo jo tako, da pomnožimo borzni tečaj delnice s številom vseh delnic in v...

46 komentarjev

Yahoo bi vlagal v Snapchat

Slo-Tech - Yahoo je po odličnem startu Alibabe s prodajo dela delnic dobil devet milijard dolarjev, ki jih bodo porabili deloma za odkup lastnih delnic in deloma za prevzeme. Potem ko so pred kratkim prevzeli manj znano podjetje MessageMe iz San Francisca za manj kot 12 miijonov dolarjev, se zdaj zanimajo za Snapchat.

Snapchat razvija mobilno aplikacijo za pošiljanje sporočil in fotografij, ki se po vnaprej določenem času samodejno pobrišejo (podobno kot v filmih o Jamesu Bondu). Podjetje sodi med najperspektivnejše kalifornijske start-upe, če sodimo po vrednosti podjetij. Investitorji Snapchat vrednotijo na 10 milijard dolarjev, vanj pa trenutno vlagajo zlasti skladi tveganega kapitala, kakršen...

5 komentarjev

Alibaba prvi dan kotacije eksplodirala

Nekateri IPO-ji so bili odlična priložnost za zaslužek, drugi pa niti ne.

The Wall Street Journal - Kitajski spletni trgovec Alibaba je po pričakovanjih uprizoril največjo javno ponudbo delnic (IPO) v ameriški zgodovini, saj so zbrali 21 milijard dolarjev kapitala. Razočaral ni niti kupcev, saj je delnica prvi dan (petek) kotirala približno tretjino nad ceno iz IPO-ja.

Načeloma so to slabe novice za podjetje in obstoječe delničarje, ker pomeni, da so delnice prodali prepoceni oziroma da so to razliko v ceni pustili na mizi za sodelujoče v IPO-ju. Približno devet milijard dolarjev so prvi dan zaslužili sodelujoči v IPO-ju. V javni ponudbi so za delnico zahtevali 68 dolarjev, med trgovanjem prvi dan pa se je skoraj dotaknila sto dolarjev (99,70). Na koncu je dan zaključila pri 93,89 dolarja (+38...

5 komentarjev

Alibaba in ZDA v pričakovanju največje javne ponudbe delnic

Reuters - V ZDA je že skoraj vse pripravljeno za največjo javno ponudbo delnic v zgodovini, saj naj bi kitajski internetni gigant Alibaba poizkusil nabrati za 24 milijard dolarjev svežega kapitala. S tem bo kitajsko podjetje, ki se na Kitajskem ukvarja s prodajo prek interneta, vzdrževanjem poslovnih strani in nudenjem storitev v oblaku, prehitelo Viso, ki je imela doslej največjo javno ponudbo delnic.

Alibaba je svojo pot pričela leta 1999, ko je Jack Ma ustanovil istoimensko spletno stran za posredovanje naročil med kitajskimi proizvajalci in podjetji na Zahodu. Stran je hitro rasla in dobila številne druge funkcije, med drugim prodajo spletno tržnico s prodajo fizičnim osebam, primerjalnik...

9 komentarjev

Yahoo z rahlim izboljšanjem poslovnega rezultata

Yahoojeva izvršna direktorica je lahko zadovoljna z zadnjim četrtletjem.

ZDNet - Yahoo je razkril poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje, ki ne predstavljajo opaznega izboljšanja v primerjavi s preteklim letom. Prihodki iz poslovanja so znašali 1,1 milijarde dolarjev, kar je odstotek več kot v enakem obdobju lani in le malo nad pričakovanji analitikov. Bistveni kos v tej pogači seveda predstavlja oglaševanja, s katerim je Yahoo zaslužil 453 milijonov dolarjev, kar je za pol odstotka manj kot lani.

Čisti dobiček iz poslovanja je znašal 30 milijonov dolarjev, kar je za 84 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem. Računovodsko so sicer ustvarili 301 milijon dolarjev dobička, večinoma iz naslova prevrednotenja kapitalskih deležev v Alibabi in Yahoo...

1 komentar

Za Yahoo se zanima kitajska Alibaba

ZDNet - Pojavljajo se novi in novi snubci za Yahoo, v katerem se prah po razrešitvi Carol Bartz še ni polegel in tako še vedno nima izvršnega direktorja s polnimi pooblastili. Po začetku razmišljanj o prodaji podjetja in spogledovanju z AOL-om je naslednji v vrsti potencialnih snubcev Alibaba. Izvršni direktor Jack Ma je namreč povedal, da se zelo zanimajo za prevzem in da bi ga logistično tudi bili sposobni izpeljati.

Yahoo ima že nekaj v lasti 40 odstotkov kitajskega podjetja Alibaba, ki ga je Ma že nekajkrat poizkusil odkupiti nazaj, a ga Yahoo ni želel prodati. Ta bi pri sedanjih vrednotenjih znašal dve tretjini Yahoojeve vrednosti - Alibaba je vredna okoli 32 milijard dolarjev, Yahoo pa...

0 komentarjev

Kitajski facebook Renren obnorel vlagatelje

Guardian - Zdi se, da so investitorji povsem pozabili na pok balončka dot-com leta 2000, saj kot brez uma kupujejo delnice podjetij, ki se ukvarjajo s tako imenovano drugo generacijo spleta (Web 2.0). Redno beremo o rekordnih vrednostih Facebooka, ki se v pripravah na javno ponudbo delnic spogleduje z vrednotenjem podjetja na 100 milijard dolarjev, le za odtenek manj ponorelih vrednotenjih Twitterja in podobno. Zadnje v vrsti podjetij, ki so obnorela investitorje, je kitajski konkurent Facebooku z imenom Renren.

Renren je bil ustanovljen leta 2005 in kitajskim uporabnikom interneta nudi podobne storitve kot Facebook. Socialno omrežje Renren ima že 160 milijonov uporabnikov, včeraj pa je po uspešno zaključeni javni ponudbi delnic (IPO) začelo kotirati na...

10 komentarjev

Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje

Finance - Rusko podjetje Digital Sky Technoglogies, ki upravlja največjega ruskega ponudnika elektronskih naslovov Mail.ru, je oktobra razpisalo prvo javno ponudbo delnic (IPO). Naprodaj so postavili 17 odstotkov podjetja, zbrati pa so nameravali 876 milijonov dolarjev (27,70 dolarja na delnico). Investitorji so planili po podjetju in poslali kar 20-krat več ponudb od ponujenega deleža, najvišja ponudba pa je bila 1,1 milijarde dolarjev za 17-odstotni delež.

Delnice bodo uradno na Londonski borzi začele kotirati v četrtek, trenutno pa se z njimi trguje pogojno. Njihova vrednost je na borzi poletela vse do 39 dolarjev na delnico in se ustalila pri 35 dolarjih. To postavlja tržno kapitalizacijo podjetja na 7 milijard dolarjev, s čimer je Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje.

Zbrani denar od javne ponudbe delnic nameravajo med drugim porabiti za nakup 7,5-odstotnega deleža v podjetju Vkontakte, ki upravlja ruski družabni servis. Mail.ru že ima četrtinski delež v Vkontaktu,...

4 komentarji