» »

Nočna mora sankcij za ZTE končana

Nočna mora sankcij za ZTE končana

Slo-Tech - Kitajsko podjetje ZTE se je končno otreslo sankcij ameriškega Urada za trgovino, ki so tamkajšnjim podjetjem za dobo sedmih let prepovedovale prodajo izdelkov temu proizvajalcu telekomunikacijske opreme. Urad je to storil potem, ko je podjetje priznalo, da je s prodajo svojih izdelkov Severni Koreji in Iranu, prekršilo mednarodne sankcije. Še prej pa je moralo poravnati slabih 900 milijonov dolarjev kazni, dodatnih 400 milijonov pa deponirati kot varščino za morebitne bodoče spodrsljaje pri eni od ameriških bank. ZTE je bil zaradi prepovedi praktično prisiljen prenehati poslovati, kar jih je stalo še dodatne tri milijarde USD.

Ameriška administracija se je za sankcije odločila aprila letos, že mesec dni pozneje pa se je predsednik Trump v čudežnem preobratu zavzel za dvig blokade in se pri tem skliceval na osebno uslugo kitajskemu predsedniku Hi Jinpingu. ZTE je moral ob drakonski denarni kazni pristati še na zamenjavo celotnega vodstva in na vzpostavitev ekipe ljudi po ameriškem izboru, ki bo prihodnjih deset let nadzorovala nadaljnje poslovanje podjetja.

ZDA so prepoved sicer delno preklicale že v začetku tega meseca, vendar le za osnovno delovanje podjetja, denimo, da je lahko izdalo varnostne popravke. Dokončen dvig prepovedi pa bo nekoliko olajšal trenutne kitajsko-ameriške ekonomske in siceršnje odnose; šlo je namreč za eno ključnih zahtev kitajske vlade v pogajanjih med največjima gospodarstvoma na svetu, ki pa so po zadnjem junijskem srečanju vodstev zastala.

Je pa zaradi Trumpove domnevne popustljivosti završalo v republikanski stranki, kjer del članstva že ves čas glasno opozarja na nacionalno varnost, ki je po njihovem ogrožena s precejšnjim razmahom uporabe ZTE-jeve komunikacijske opreme po državi. Senatorji so celo sprejeli amandma, ki bi lahko ogrozil sprostitev sankcij, a pobuda pozneje ni prestala presoje v spodnjem predstavniškem domu.

5 komentarjev

Glugy ::

"kjer del članstva že ves čas glasno opozarja na nacionalno varnost,"

V imenu nacionalne varnosti se grejo vmešavat v gospodarstvo...

euagrus ::

ZDA ze leta spodkopujejo varnost mrezne opreme, ki jo prodajajo po celem svetu (za quislinge tule, naj vas samo spomnim na Dual_EC_DRBG in Bullrun), zdaj pa, ko se jim je vsajv teoriji to vrnilo, pa cvilijo in se zvijajo. Sramota za svet so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: euagrus ()

uio ::

zdej bi treba pogledat kako američani vstavijo vrata in ranljivosti v zadnjih 'popravkih'

Markoff ::

ZDA so kot bully, ki cvili, ker je v šolo prišel še en, malce manjši bully, ki pa hitro raste...
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Isotropic ::

osebno uslugo kitajskemu predsedniku Hi Jinpingu

haha


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ZTE po preobratu spet pred propadom

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
4318161 (15318) klinker
»

ZTE se vrača med žive

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
166287 (5084) Mr.B
»

ZTE reševal sam Trump (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
7325018 (21086) zmaugy
»

ZTE zaradi ameriških sankcij v hudih škripcih

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
3218327 (15371) joze67

Več podobnih tem