» »

Alibaba prvi dan kotacije eksplodirala

Alibaba prvi dan kotacije eksplodirala

Nekateri IPO-ji so bili odlična priložnost za zaslužek, drugi pa niti ne.

The Wall Street Journal - Kitajski spletni trgovec Alibaba je po pričakovanjih uprizoril največjo javno ponudbo delnic (IPO) v ameriški zgodovini, saj so zbrali 21 milijard dolarjev kapitala. Razočaral ni niti kupcev, saj je delnica prvi dan (petek) kotirala približno tretjino nad ceno iz IPO-ja.

Načeloma so to slabe novice za podjetje in obstoječe delničarje, ker pomeni, da so delnice prodali prepoceni oziroma da so to razliko v ceni pustili na mizi za sodelujoče v IPO-ju. Približno devet milijard dolarjev so prvi dan zaslužili sodelujoči v IPO-ju. V javni ponudbi so za delnico zahtevali 68 dolarjev, med trgovanjem prvi dan pa se je skoraj dotaknila sto dolarjev (99,70). Na koncu je dan zaključila pri 93,89 dolarja (+38 odstotkov), kar postavlja tržno kapitalizacijo podjetja na 231 milijard dolarjev.

Delnic pa ni bilo enostavno dobiti, saj je šlo le okrog 10 odstotkov sveže emisije v javnost in od tega slaba polovica malim vlagateljem. Dve tretjini so pokupili tisti blizu podjetja (zaposleni, prijatelji, družinski člani), preostanek pa veliki investitorji. Pri Facebooku so mali vlagatelji pokupili četrtino sveže izdaje, tu pa le štiri odstotke. Poudarimo tudi, da so bile pri Facebooku (in večini ostalih IPO-jev) vse stare delnice (iz časov pred IPO) zaklenjene vsaj šest mesecev, medtem ko nekaj starih delnic Alibabe nima omejitev in jih lahko stari vlagatelji že prodajo in unovčijo dobiček. Vse omejitve iz naslova razpolaganja z delnicami sicer potečejo čez pol leta.

Ustanovitelj Jack Ma je prodal za milijardo dolarjev delnic, še vedno pa je njegov delež v podjetju vreden 18 milijard dolarjev. Impresiven dosežek za nekdanjega učitelja angleščine, ki ni imel prebite pare. Smeji se tudi Marissi Mayer na čelu Yahooja, saj je njeno podjetje ustvarilo osem milijard dolarjev dobička (to je dvakrat več, kot so lani znašali Yahoojevi prihodki!), ko se je vrednost Yahoojevega deleža v Alibabi povzpela na 37 milijard dolarjev.

S tem se je podjetje v trenutku zavihtelo med dvajset največjih podjetij v ZDA. Ob hitri rasti tečaja so se pojavila vprašanja, ali je Alibaba precenjena. Količnik P/E ta hip znaša 45, kar je v dolgoletnem povprečju borze preveč. A situacija je drugačna za hitro rastoča podjetja, kjer se pričakuje povečanje dobička v prihodnost (in s tem povečanje E-ja v enačbi). P/E z oziroma na načrtovan dobiček prihodnje leto je trenutno 35. Mednje po mnenju vlagateljev sodi tudi Alibaba. Sicer pa so se vrednotenja podjetij po IPO-jih še nekaj časa precej spreminjala, ko je trg iskal vrednost podjetja.

Alibaba je torej vredna približno toliko kot vse nepremičnine v Sloveniji. S čim se ukvarja, smo že pisali, pa vseeno ponovimo. Glavni del je spletna stran alibaba.com, kjer lahko proizvajalci z vsega sveta kupujejo kitajske polizdelke in izdelke. TaoBao je podoben eBayu in omogoča brezplačno oddajo malih oglasov. Tmall je kitajska verzija Amazona, kjer končni uporabniki kupujejo od podjetij. Alibaba ima tudi spletni primerjalnik cen, sistem za plačevanje prek interneta Alipay in (v bolj porodni fazi) Grouponu podoben sistem prodaje kuponov. Alibaba predstavlja vrata na kitajski trg, ki je ogromen.

5 komentarjev

Mitch ::

Ma kaj se nič niso naučili iz Dot-Com bubbla!? :D

Tilen ::

Američane je lahko upravičeno strah, da bo Alibaba sedaj začela s prevzemi nekaterih njihovih družb in si še bolj odprla vrata na ameriški trg. Obratno seveda ne gre tako enostavno, ker je Kitajska zelo nefleksibilna in niso hoteli niti spremeniti zakonodaje, da bi se največji IPO na svetu lahko zgodil doma.

Alibaba ima pri market capu 231 milijard, EV/EBITDA 48. Za primerjavo z našim trgom, Zavarovalnica Triglav FY 2013 EV/EBITDA 6.55, P/E mrq 7,2, Krka EV/EBITDA 6.61, P/E mrq 12, Telekom EV/EBITDA 5.19, P/E mrq 17. Še bolj bizarno postane, ko začnemo primerjati prihodke. Alibaba P/S 17, med tem ko sta Telekom in Triglav blizu 1. Primerjave z enakim sektorjem ni mogoče narediti, ker podobna podjetja pri nas ne kotirajo.

Nikakor se ne morejo primerjati po efektivnosti. Alibaba je neverjetno profitabilna in več kot očitno je to že zelo vkalkuluirano v tečaj. Q2 (Jun '14) Net profit margin 79.44%, Operating margin 43.40%. Alibaba zaposluje 22,072 ljudi, Wallmart recimo 2,200,000, Amazon 117,300, Ebay 33,500.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

mtosev ::

o Alibabi so na CNNu govorili nonstop pred tem IPOjem. so tudi rekli, da samo tako rast kot ima alibaba je trenutno samo mogoča na kitajskem
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

popster ::

kaj pa ali-express, ni nic omenjen?

Tody ::

Zakaj pa bi bil? Sej to je njihovo, smo pač z drugačnimi pravili (torej lahko naročiš samo en kos).Zadaj je ista firma isti ljudje in isti račun dobiš :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Marissa Mayer zapušča Yahoo s 186 milijoni dolarjev

Oddelek: Novice / Ostale najave
4611836 (9729) WarpedGone
»

Snap začel kotirati z več kot 45-odstotno rastjo

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
299089 (6957) bobby
»

Alibaba in ZDA v pričakovanju največje javne ponudbe delnic

Oddelek: Novice / Ostale najave
96877 (5500) Tilen
»

V živo: dan D za Twitter

Oddelek: Novice / Rezultati
128276 (6225) frke
»

Facebook za IPO izkoristil zadnji vlak

Oddelek: Novice / Ostale najave
1411339 (9859) gslo

Več podobnih tem