» »

Alibaba in ZDA v pričakovanju največje javne ponudbe delnic

Alibaba in ZDA v pričakovanju največje javne ponudbe delnic

Ustanovitelj Jack Ma

vir: Reuters
Reuters - V ZDA je že skoraj vse pripravljeno za največjo javno ponudbo delnic v zgodovini, saj naj bi kitajski internetni gigant Alibaba poizkusil nabrati za 24 milijard dolarjev svežega kapitala. S tem bo kitajsko podjetje, ki se na Kitajskem ukvarja s prodajo prek interneta, vzdrževanjem poslovnih strani in nudenjem storitev v oblaku, prehitelo Viso, ki je imela doslej največjo javno ponudbo delnic.

Alibaba je svojo pot pričela leta 1999, ko je Jack Ma ustanovil istoimensko spletno stran za posredovanje naročil med kitajskimi proizvajalci in podjetji na Zahodu. Stran je hitro rasla in dobila številne druge funkcije, med drugim prodajo spletno tržnico s prodajo fizičnim osebam, primerjalnik cen, sistem za opravljanje plačil prek interneta Alipay.

Lani je Alibaba poizkusila s kotacijo na hongkonški borzi, pa ji ni uspelo najti skupnega jezika z regulatorji trga. Zato so stekle priprave na javno ponudbo delnic v ZDA, ki se bo zgodila ta mesec. Kot so zapisali v prijavi na ameriško agencijo za trg vrednostnih papirjev SEC, želijo prodati 368 milijonov delnic po ceni 66 dolarjev, kar je skupaj 24,3 milijarde dolarjev. S tem bi bila tržna kapitalizacija Alibabe 163 milijarde dolarjev; Apple je najdražje podjetje, ki kotira na borzi, in je vredno 560 milijard dolarjev.

Ko je Facebook pred dvema letoma izvedel javno ponudbo delnic, so zbrali 16 milijard dolarjev, s čimer so na tretjem mestu na ameriški večni lestvici. Alibaba bo tako visoko vrednost dosegla tudi zato, ker ima ogromno uporabnikov ter še večji potencial za rast. Trenutno ima na Kitajskem 279 milijonov aktivnih uporabnikov, kar ni niti petina tamkajšnjega prebivalstva. Največ prihodkov konglomeratu prinašajo tri strani, in sicer Taobao Marketplace, Tmall in Juhuasuan. Skupaj so lani ustvarili 82 odstotkov od 8,5 milijarde dolarjev prihodkov. Alibaba je imela skupaj 3,8 milijarde dolarjev dobička.

Alibabo obvladuje konzorcij 27 lastnikov, pomemben delež pa ima tudi Yahoo. Kljub lanski delni odprodaji imajo še vedno v lasti 24 odstotkov delnic Alibabe. Trg ocenjuje Yahoojevo vrednost na 40 milijard dolarjev, medtem ko je njegov delež v Alibabi po vrednostnih iz javne ponudbe delnic vreden okoli 33 milijard dolarjev. Največji delničar je sicer japonska Softbank s 34,4-odstotnim deležem. Ustanovitelj Jack Ma ima v lasti 8,9 odstotkov podjetja, Joseph Tai pa 3,6 odstotka.

9 komentarjev

trnvpeti ::

v kaksnem razmerju sta alibaba in aliexpress?

McHusch ::

Alibaba je lastnik.

chrispy ::

a to lahko tudi mi navadni ljudje kupimo? ter kje

BlackMaX ::

chrispy je izjavil:

a to lahko tudi mi navadni ljudje kupimo? ter kje


Vsi lahko kupimo delnice. Sam ne vem koliko se to splača? Ali kdo kaj bolj ve s trgovanjem s tujimi delnicami?

marceb ::

trgovanje s tujimi delnicami ni problem, imaš en kup portalov za to. bolj je problem potem z našim durs-om in odvajanjem davka, ker moraš vsak cent pravilno napovedat, še posebej je tečno če imaš 4x na leto oddajo dividend, kar večina tujih podjetij ima :/

chrispy ::

pa mislite da se splača nakup tega podjetja? recimo da sem zaslužil poleti 600 evrov, pa da jih lahko dam v nekaj takega kot je to za kakšno leto recimo ali pa tudi dlje. vrjetno obogatel nebom od tega, me bolj zanima kakšen minus se mi lahko zgodi zaradi tega?

bluefish ::

Računaj še na stroške vodenja trgovalnega računa, davek na morebiten dobiček,...

guess_who ::

Če nisi high net worth posameznik z dobrimi zvezami pri investicijskih bankah, ki vodijo IPO je praktično nemogoče sodelovati pri samem IPO. Lahko pa delnice kupiš kasneje (Alibaba začne kotirati 19. septembra na NYSE) na borzi (sekundarnem trgu) za kar moraš odpreti račun pri brokerju, ki ti omogoča dostop do željene borze. Stroški so odvisni od brokerja (slovenski brokerji so precej dragi) maksimalna izguba pa je seveda omejena na začetni vložek (v primeru da cena pade na 0, kar je malo verjetno).
Boš pa v primeru nakupa papirja denominiranega v USD izpostavljen tudi valutnemu tveganju (ki se ga sicer laho hedga), kar je lahko v trenutni situaciji (predvsem po zaslugi ECB) padajočega tečaja EUR/USD tudi dobro ampak zgodba se lahko obrne, sploh če nameravaš investirati za leto ali dlje. Za primer, če vložiš v Alibabo znesek X USD ter cena v 1 letu zraste za 10%, obenem pa EUR/USD prav tako naraste za 10% (USD torej izgubi 10% proti EUR) nisi gledano v EUR zaslužil ničesar (oz. si po stroških v minusu).

Zgodovina sprememb…

Tilen ::

Velja enako kot za Facebook in Twitter. Če se že odločite za nakup, počakajte na lockup expiration, ki je 90. oz. 180. dan po vstopu na borzo.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Snap začel kotirati z več kot 45-odstotno rastjo

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
299090 (6958) bobby
»

Snapchat gre po denar na borzo

Oddelek: Novice / Ostalo
125688 (4339) Tear_DR0P
»

Snapchat vreden 16 milijard dolarjev

Oddelek: Novice / Ostale najave
4515559 (10628) nekikr
»

Yahoo bi vlagal v Snapchat

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
55445 (4432) njyngs
»

Alibaba prvi dan kotacije eksplodirala

Oddelek: Novice / Ostale najave
57357 (5966) Tody

Več podobnih tem