»

Google Avstraliji zažugal z umikom

Slo-Tech - Google je - ne vemo še, kako resno mislijo - zagrozil Avstraliji, da bi lahko prenehal nuditi svoje iskalne storitve v državi, če bodo sprejeli zakon, ki Googlu in sorodnim agregatorjem novic nalaga plačilo ustrezne pristojbine primarnim virom, torej novinarskim hišam. Omenjeni zakon se nanaša v glavnem na Facebook in Google, ki bosta morala plačevati pošteno nadomestilo, ki bi ga določili v pogajanjih z mediji. Če pri tem ne bi bili uspešni, bi nadomestilo brezprizivno določil neodvisni arbiter.

Že ob najavi tega zakon je Google sporočil, da bo v Avstraliji preprosto blokiral deljenje novic na svoji platformi in namignil, da bi utegnilo to pomeni konec brezplačnosti nekaterih storitev. Google še vedno vztraja, da je neomejeno povezovanje med različnimi spletnimi stranmi temelj svetovnega spleta in iskalnikov. To drži, a Google izpisuje tudi kratke izvlečke novic. Vseeno so zagrozili, da bodo v primeru sprejema zakona nehali ponujati iskalnik v Avstraliji.

Nova zakonodaja ne...

17 komentarjev

Facebook bo Franciji poravnal za 106 mio € zaostalih davkov

vir: Needpix

Capital - Znesek je sad dogovora med francoskimi davčnimi organi in tamkajšnjo podružnico Facebooka, vanj pa je že vštetih tudi 22 milijonov evrov kazni, ki jo mora podjetje poravnati zaradi utaje. Francozi so davčni postopek proti Facebooku sprožili leta 2012, z njim pa so pregledali poslovanje družbe med leti 2009 in 2018.

Francija tako nadaljuje svoj pogrom nad tujimi digitalnimi podjetji, s čimer želi doseči prenovo mednarodnih davčnih pravil. Slednja denimo v EU še vedno omogočajo kanaliziranje prihodkov v podružnice, ki imajo povečini sedež v kateri od držav članic z nizkimi korporativnimi davki, denimo na Irskem, kjer jo ima tudi Facebook.

Natančnejše podrobnosti sporazuma med Facebookom in Francijo niso znane, predstavniki francoske davčne uprave primerov, ki se tičejo konkretnih zavezancev, namreč ne morejo komentirati. Je pa iz podatkov, ki so jih izbrskali pri francoski reviji Capital jasno, da je podjetje po letu 2018, torej zadnjem letu, ki ga je zajela davčna preiskava,...

5 komentarjev

Konec irsko-nizozemskega sendviča za Google

Slo-Tech - Googlovo starševsko podjetje Alphabet v prihodnosti ne bo več uporabljalo davčnega trika, znanega pod imenom dvojni irsko-nizozemski sendvič, s katerim so se za nedoločen čas izognili plačilu davkov na dobiček. Da bodo to prakso opustili, so nakazovali že novi davčni obračuni, ki so jih predložili ameriški davčni upravi IRS. Sedaj pa je to potrdil še tiskovni predstavnik podjetja.

Praksa je bila sicer še v minulem letu zelo aktivna. Leta 2017 so na ta način pred obdavčitvijo zavarovali 19,9 milijarde evrov, leta 2018 že 21,8 milijarde evrov, za minulo leto pa številka še ni znana. A od leta 2020 dalje se tega ne bodo več šli, zagotavljajo. Odslej bo intelektualna lastnina licencirana v ZDA, kjer je podjetje domicilno, in ne več na Bermudskem otočju. V Googlu medtem trdijo, da so že doslej so plačevali davek na dobiček po efektivni 23-odstotni davčni stopnji, od tega kar 80 odstotkov v ZDA.

Google tega ni storil le iz altruizma, temveč je k tej odločitvi pripomoglo znižanje davka...

25 komentarjev

Google bo v Franciji plačal milijardo kazni in zaostalih davkov

TechCrunch - Google se je s francoskimi organi pregona sporazumel, da bo plačal skoraj milijardo evrov kazni in zaostalih davkov, s čimer se bo končala finančna preiskava, ki se je začela pred štirimi leti. Drugi tehnološki velikani se bojijo, da gre za precedens, ki bo vplival tudi na njihovo obravnavo v Franciji.

V sporazumu s francoskimi organi se je Alphabet (Googlovo matica) zavezal, da bo plačal globo v višini 500 milijonov evrov in še 465 milijonov evrov dodatno ugotovljenih davčnih obveznosti. Ministrstvo za finance je leta 2016, ko so začeli preiskavo, zahtevalo 1,6 milijarde dolarjev in odločno zavračalo možnost poravnave. A pragmatičnost ima svojo vrednost, zato se je ministrstvo izognilo daljši sodni poti in dokazovanju...

18 komentarjev

Avstrija razmišlja o davku na digitalne storitve

Slo-Tech - Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v intervjuju za Tiroler Tageszeitung napovedal, da Avstrija pripravlja uvedbo davka na digitalne storitve. Finančno ministrstvo že pripravlja ustrezno ureditev, o prvem predlogu pa bo vlada odločala januarja. Gre za del večje davčne reforme, ki jo bo prihodnje leto pripravilo avstrijsko finančno ministrstvo in o kateri bo odločal parlament.

Kurz je v intervjuju dejal, da je cilj novega davka preprost: obdavčiti želijo multinacionalke, ki s poslovanjem prek interneta ustvarjajo velike dobičke, a skorajda ne plačujejo davkov - denimo Facebook in Amazon. V preteklosti je Evropska komisija že poizkusila doseči enotne obdavčitve digitalnih velikanov. Predlagala je obdavčitev vseh podjetij, ki imajo letni promet nad 750 milijoni...

13 komentarjev

Francija sama v obdavčitev velikih tehnoloških podjetij

Slo-Tech - Francija bo, potem, ko v EU za to (še) ni dobila širše podpore, s 1. januarjem sama vpeljala davek na velika tehnološka podjetja. Ta naj bi v prvem letu v proračun prinesel dodatne pol milijarde evrov, je za medije povedal finančni minister Bruno Le Maire. Velika Britanija, ki se sicer pripravlja na odhod iz EU, je oktobra prav tako napovedala 2 % davek na digitalne storitve, o podobnem ukrepu pa razmišljata tudi španska in italijanska vlada.

EU GAFA tax, imenovan po začetnicah Googla, Amazona, Facebooka in Appla, za katerega se poleg Francije najbolj zavzema še Nemčija, naj bi predstavljal odgovor na izogibanje plačevanja davkov s strani velikih podjetij, ki so v ta namen spletla kompleksno strukturo hčerinskih...

27 komentarjev

Francija in Nemčija želita Google in ostale obdavčiti po prihodkih

Financial Times - Ni skrivnost, da Google, Apple in ostale multinacionalke v evropskih državah plačajo zelo malo davka na dobiček, ker večino dobička prikažejo v državah z nizko davčno stopnjo (denimo na Irskem) ali ga v celoti prelijejo v davčne oaze. Airbnb je na primer lani v Franciji plačal manj kot 100.000 evrov davka, na splošno pa so efektivne davčne stopnje okrog odstotka. Zaradi tega je francoski finančni minister Bruno Le Maire sprožil pobudo, ki se ji pridružujejo tudi finančni ministri Nemčije, Italije in Španije, s katero želijo multinacionalke v Evropi obdavčiti glede na prihodke in ne dobiček.

Pobudo za tako imenovan "izenačitveni davek", po katerem bi v Evropi obdavčevali prihodke in ne dobička, so opisali v skupnem...

79 komentarjev

Apple na Novi Zelandiji desetletje ni plačal nič davka na dobiček

Slo-Tech - Apple tudi na Novi Zelandiji izkorišča metode, ki jih skoraj povsod po svetu uporabljajo multinacionalke, da se izognejo plačilu davkov. Kot poroča New Zeland Herald, Apple v zadnjih desetih letih na Novi Zelandiji ni plačal nič davka na dobiček, čeprav so imeli 4,2 milijarde dolarjev prihodkov in verjetno niso poslovali sebi v izgubo. V tem času so sicer plačali 37 milijonov dolarjev davkov, a so ti romali v Avstralijo. Če bi Apple na Novi Zelandiji prikazoval normalno bruto maržo kot drugod po svetu, bi bil plačal 356 milijonov dolarjev davkov od leta 2007.

Apple se je na očitke odzval z izjavo, da se pri poslovanju na Novi Zelandiji držijo zakonodaje, v podrobnosti pa niso šli. Dodali so še, da izdelke ustvarjajo, načrtujejo in proizvajajo v ZDA, kjer zato...

93 komentarjev

Apple bo Italiji po dogovoru plačal 318 milijonov evrov zaostalih davkov

Slo-Tech - Applova italijanska podružnica bo morala v Italiji plačati 318 milijonov evrov davka, so se sporazumeli s tožilstvom, ki bo v zameno odstopilo od sodnega pregona. Italija je že od leta 2013 preiskovala Applovo izmikanje plačila davkov. Davčna uprava je ocenila, da so v letih 2008-2013 plačali 880 milijonov evrov davkov premalo; plačali so vsega 30 milijonov evrov. Spomnimo, da ima Italija 27,5-odstotno stopnjo obdavčitve dobičkov podjetij, Irska pa 12,5-odstotno, zato je Applova glavna evropska podružnica za prodajo registrirana tam (mimogrede, v Sloveniji je ta davek 17-odstoten, v ZDA pa 35-odstoten). Italija je Applu očitala, da so dobičke neupravičeno s transfernimi cenami premikali na Irsko.

Nadaljnjemu pregonu so se izognili s podpisom dogovora, ki poleg...

155 komentarjev

Twitter seli podatke Neameričanov na Irsko

Slo-Tech - Twitter je sporočil, da bodo 18. maja začele veljati pomembne spremembe politike zasebnosti in pogojev uporabe. Glavna novost bo zadela vse uporabnike, ki ne živijo v ZDA, saj bo zanje odgovorno podjetje Twitter International Company, ki ima sedež na Irskem. Novost tako vpliva na 77 odstotkov od 288 milijonovuporabnikov Twitterja, a kakšne bistvene spremembe ne bodo opazili.

V podjetju zatrjujejo, da so se zato odločili, ker bodo s tem podatke iztrgali iz dosega NSA. Slednja ima namreč v ZDA pristojnost zahtevati dostop do podatkov, ki bi lahko pripadali teroristom, podjetje pa ne sme razkriti niti obstoja zahtevka (gag order). V Twitterju upajo, da se bodo s selitvijo na Irsko temu izognili. Res ne bo več uradnih...

3 komentarji

Komisija preiskuje Irsko zaradi suma davčnega popuščanja Applu

Slo-Tech - Evropska komisija je začela preiskavo zoper Irsko, Nizozemsko in Luksemburg zaradi suma nedovoljene državne pomoči podjetjem Apple, Starbucks in Fiat. Komisija bo preverila, ali imajo podjetja neupravičeno ugodno davčno obravnavo, ki se šteje med nedovoljeno državno pomoč.

Za našo stran najzanimivejši primer je seveda Apple, ki se že dlje časa sooča z očitki, da uporabljajo davčno zakonodajo na način, da plačujejo prenizke davke. Applu pri tem uporablja tako imenovan irski sendvič, kakor se imenuje taktika izogibanja plačilu davkov. Podjetje ima na irskem registrirani dve podružnici, izmed katerih ena ni irski davčni rezident. Prek obvoda na Nizozemskem si podružnice Appla izstavljajo račune (večinoma za uporabo...

17 komentarjev

Francija: Google nam dolguje milijardo evrov davkov

Slo-Tech - Google še vedno s pridom izkorišča različno davčno obravnavo v evropskih državah, zaradi česar plačuje prenizke davke, podjetju očita Francija. Ta je že leta 2012 sprožila preiskavo zaradi suma utaje davkov (in pri tem ni edina, niti ni Google edini grešnik). Francoska davčna uprava trdi, da ji je Google dolžan za milijardo evrov davkov.

O izmikanju davkov multinacionalk smo že pisali. Glavna zamisel je pametna razporeditev podružnic, ki so v Evropi najraje...

19 komentarjev

Apple se je samo v Avstraliji v desetletju izognil davku na devet milijard dobička

Slo-Tech - Avstralski časnik Financial Review je raziskal, koliko dobička je Apple v zadnjem desetletju prekanaliziral iz Avstralije na Irsko in si zaradi ugodnega davčnega režima znižal davčno obveznost. Apple je tako na Irsko v zadnjem desetletju prelil 8,9 milijarde dolarjev, ki bi bili sicer obdavčeni v Avstraliji.

O izogibanju plačila davkov - ki je popolnoma zakonito, čeprav nezaželeno - smo že večkrat obširno pisali. S premeteno strukturo povezanih in odvisnih družb, lahko podjetja prikažejo dobičke v podružnicah, ki poslujejo v davčno zelo ugodnem okolju in tako znižajo efektivno obdavčitev na vsega kakšen odstotek. Tega ne počne le Apple, ampak praktično vse multinacionalke.

Apple je na primer lani v Avstraliji prikazal...

62 komentarjev

Italija sprejela problematičen "Googlov zakon" v boju zoper izmikanje plačilu davkov

vir: Forbes
Forbes - Italija je sprejela nov zakon, s katerim bo poizkusila preprečiti izmikanje plačilu davkov, ki ga izvajajo IT-velikani. Po novi zakonodaji, ki jo mediji v žargonu imenujejo kar Googlov zakon, bodo morala italijanska podjetja oglasni prostor na internetu kupovati od italijanskih podjetij. Zakon pa ima samo dve težavi: je v nasprotju z evropskim pravom in je popolnoma neučinkovit.

O izogibanju davkom multinacionalk v EU smo že obširno pisali. Poenostavljeno povedano podjetja ustanovijo svoje podružnice na Irskem, kjer je obdavčitev dobička zelo nizka (12,5 odstotka), a niti tam ne pridelajo omembe vrednega dobička. Irska podružnica prodaja po celotni EU, sama pa plačuje visoka nadomestila za rabo intelektualne lastnine drugim podružnicam v davčnih oazah (Bermudsko otočje, Britanski Deviški otoki itd.) in...

21 komentarjev

Italija spet preiskuje Apple zaradi davkov

The New York Times - Že nekaj časa se ni nobena država javno pridušala nad multinacionalkami in njihovem izmikanju plačila davka. Apple, Google, Microsoft in ostala druščina so pravi mojstri v zniževanju te obveznosti, pri čemer jim v EU izdatno pomagata Irska in Nizozemska, medtem ko je v ZDA pač treba plačati nekaj lobistov. Državo zato redno preiskujejo multinacionalke in poizkušajo v davčni reviziji odkriti kakšno nepravilnost; naslednja je na vrsti Italija.

Italijanom in ostalim državam gre pošteno v nos genialna rešitev, ki jo omogoča irsko pravo. Podjetje je mogoče registrirati na Irskem, a zaradi poslovodstva v drugi državi ni irski davčni zavezanec. Z dodatno irsko podružnico, ki prodaja izdelke po celi EU, in nizozemsko podružnico...

28 komentarjev

Eric Schmidt v Veliki Britaniji plača več davka kot Google

vir: Reuters
Reuters - Podobno kot se podjetje Apple na drugi strani luže se tudi Google redno srečuje z očitki, da si s kuhanjem računovodskih izkazov neupravičeno znižujejo davčno osnovo za davek na dobiček. Francija je uradno preiskavo odprla lani jeseni, še bolj neprijetno pa je za njih v Veliki Britaniji, kjer je jeza zavoljo neplačevanja davkov s strani ameriških velikanov razrasla že v manjše protestno gibanje, kjer ljudje bojkotirajo Starbucks in Amazon.

Googlov Irski šef Matt Brittin se je že lani novembra zagovarjal pred parlamentarno komisijo za za javne finance (public accounts commitee). Tam je pojasnil, da je plačani davek v višini 12 milijonov evrov v zadnjih 6 letih (2005-11) - ali manj kot desetino odstotka od pripadajočih 14 milijard...

14 komentarjev

Applov izvršni direktor pred Senatom: davke plačujemo

Forbes - Applov izvršni direktor Tim Cook je danes pred Senatom pojasnjeval, kako je z Applovim plačilom davkov. Podjetje namreč svoje tuje prihodke prek dveh irskih in ene nizozemske podružnice spravi v davčne oaze, kjer davkov na dobiček ni. Senatni odbor je tako ocenil, da se je Apple izognil plačilu davka na 44 milijard dolarjev dobička. Odbor je lani zaradi enakih očitkov že preiskoval Microsoft in Hewlett-Packard, ki uporabljata podobne trike.

Že včeraj je bila na Applovih straneh dostopna izjava, ki jo je danes predstavljal Cook. V njej je poudaril, da je Apple največji plačnik davkov v ZDA. Lani so plačali šest milijard dolarjev davkov in kar 2,5 odstotka celotne mase davkov na dobiček v ZDA. Dodaja, da Apple zaposluje...

34 komentarjev

V pričakovanju Applovega zagovora pred Senatom

Ars Technica - Te dni je v ZDA pa tudi drugod po svetu na naslovnicah ponovno Apple. V torek bo namreč pred ameriškim Senatom pričal Applov izvršni direktor Tim Cook, ki se za razliko od svojega pokojnega predhodnika tovrstnih nastopov ne ogiba kakor hudič križa. V torek pričakujemo prvovrstno politično predstavo, ki bo spominjala na najboljše resničnostne šove na televiziji. Apple je namreč na precej spolzkem terenu, saj se javno mnenje v ZDA počasi obrača proti podjetjem, ki se izogibajo plačevanju davkov. Tako bomo gledali ameriške senatorje, ki bodo na domačem terenu pražili Applovega izvršnega direktorja kot enega izmed krivcev za finančno krizo, ki da so jo posredno zaostrila tudi podjetja s prenizkim plačevanjem davkov. Uradno...

18 komentarjev

Popravek: Irce nadleguje slovenska telefonska prevara

Slo-Tech - Irci so pred kratkim postali tarče znane telefonske prevare, kjer nepridipravi naključno (ali pa po vrsti) kličejo uporabnike mobilnih telefonov in potem takoj prekinejo. Kdor pokliče nazaj, s tem v resnici kliče na komercialno številko, kar lahko drago stane. Zgodba je pri nas doživela velik odmev zato, ker so klici opravljeni s številk +386 81 897xxx, ki pripadajo Sloveniji. Zakaj je Irska tarča, lahko le špekuliramo, verjetno pa je razlog tudi v podobnosti številke z irskimi mobilnimi številkami, kar lahko žrtve zavede v vračanje klicev.

V prvi zgodbi smo napak zapisali, da blok 081...

0 komentarjev

Zaradi visokih cen v Avstraliji proizvajalci programov poklicani na zagovor

Slo-Tech - Kdorkoli je že primerjal cene tehnike in programske opreme v ZDA in pri nas, je iskanje običajno končal mrkega pogleda. Skorajda brez izjeme so ti izdelki v ZDA cenejši, saj se mnogokrat prodajajo za enako število dolarjev kakor evrov ali pa celo manj. Res je, da so ameriške cene navedene brez davka, a tudi z upoštevanimi dajatvami so tam izdelki cenejši. Še hujše probleme s tem imajo Avstralci, ki se sicer štejejo med razviti anglosaški Zahod, a jih Microsoft, Apple in Adobe še vedno obravnavajo pokroviteljsko in jim iste izdelke prodajajo bistveno dražje kakor v ZDA. Zakaj, porečete? Ker lahko.

Zato je lanskega maja Stalni odbor za infrastrukturo in telekomunikacije pri avstralskem parlamentu začel preiskavo cen...

21 komentarjev

Izogibanje davkom IT-multinacionalk II: denar je že v ZDA

The Wall Street Journal - Večkrat smo že pisali o računovodskih akrobacijah, ki jih izvajajo multinacionalke kot Microsoft, Apple ali Google, da bi plačale čim manj davkov. S pametnim odpiranjem podružnic in poslovanjem prek njih uspejo svoje efektivne davčne stopnje zbiti na absurdno nizke ravni, kar sproža negodovanje in preiskave davčnih organov po svetu. Težava pa je, da je vse to početje večidel povsem legalno.

ZDA so ena izmed redkih držav, ki obdavčujejo po načelu svetovnega dohodka. To pomeni, da morajo ameriška podjetja plačati davek tudi na dobiček, ki so ga ustvarila izven ZDA....

25 komentarjev

Kako dobiti denar od Googla in Facebooka: Francija bi obdavčila zbirke osebnih podatkov

The New York Times - Francija išče načine, kako bi obdavčila Google, Facebook, Amazon in ostale internetne gigante, ki se spretno izmikajo plačevanju davkov na Stari celini. Facebook je lani plačal davek po manj kot 0,3-odstotni stopnji, kar strašno jezi vse države, ne le Francozov. Toda v Evropi je poseben problem enotni trg in razdrobljena nacionalna zakonodaja, ki podjetje omogoča poslovanje iz Irske in...

33 komentarjev

Facebook lani plačal davek na dobiček po 0,3-odstotni stopnji

Slo-Tech - Večkrat takole pišemo o davkih, ki jih plačujejo največji računalniški velikani in se obenem hudujemo, kako nizke davčne osnove si z dovršenim lastništvom podjetij zagotovijo. Apple je lani plačal dva odstotka davka, Google okoli 1,8 odstotka, Amazon pa 0,4 odstotka, če seveda štejemo davek na dobiček, ustvarjen izven ZDA. Absolutni rekorder pa je postal Facebook, ki je od 1,34 milijarde dolarjev dobička (ustvarjenega izven ZDA) lani plačal 4,6 milijona dolarjev davka. To pomeni, da je bil njihov dobiček obdavčen po 0,3-odstotni stopnji.

Številke veljajo za Irsko, ki je glavna postojanka za evropske operacije, a tudi...

72 komentarjev

Google na Irskem svoj podatkovni center zgradil zaradi (tudi) podnebja

Guardian - Irska je priljubljeno evropsko izhodišče za vse svetovne IT-velikane, ker ponuja številne prednosti: je v Evropski uniji, ima najnižjo stopnjo davka na dobiček z zvezi (12,5 odstotka) ter nasploh ohlapno zakonodajo (ki omogoča irski dvojni sendvič), izobraženo, mlado in, zelo pomembno, angleško govorečo delovno silo ter sedaj po poku nepremičninskega balona spet znosne cene nepremičnin (te so od leta 2007 do danes na Irskem izgubile 50-odstotkov vrednosti). Ima pa Irska še eno prednost, za katero bi celo marsikateri Irec...

25 komentarjev

Googlov šef o davkih in robotih

Independent - Večkrat smo že pisali o davčnih mahinacijah največjih svetovnih IT-podjetij, kot so Google, Microsoft, Apple in podobni. S pametnim ustanavljanjem hčerinskih družb v državah z ugodnejšo davčno zakonodajo in medsebojnim izstavljanjem računov (podrobno smo o metodi dvojni irski sendvič že pisali) si davčno osnovo zbijejo na absurdno nizke številke. Efektivna obdavčitev je običajno zgolj odstotek ali dva. Davčne organe to precej jezi, zato je Google že pod drobnogledom Američanov, Francozov in Avstralcev, a podjetja to niti najmanj ne skrbi.

Googlov izvršni direktor Eric Schmidt je v intervjuju povedal, da je v bistvu ponosen na domiselno strategijo, s katero podjetje po legalni poti plača...

82 komentarjev

Google izgubil spor s Trkuljo

Google imena hitro poveže s slikami, ter drugimi povezanimi osebami. Te asociacije niso vedno zaželene.

Australian IT - Vrhovno sodišče avstralske zvezne države Viktorija je dokončno potrdilo, da je Google deloval kot izdajatelj, ne zgolj posrednik, ko je v rezultatih iskanja za imenom Milorada "Michaela" Trkulje, avstralskega državljana srbskega porekla, prikazal očitne asociacije z melbournskim kriminalnim podzemljem. Posledično bo Google za prikazano odgovarjal kot bi vsak avtor, torej bo moral Trkulji plačati 200.000 avstralskih dolarjev odškodnine zaradi žaljive obdolžitve, ter še vse pravne stroške.

Trkulja je bil l. 2004 po spletu nesrečnih okoliščin kot nedolžni opazovalec poškodovan med streljanjem v restavraciji St. Albans v Melbournu. Lokalna (zdaj že propadla) spletna...

18 komentarjev

Francija in Avstralija preiskujete Googlove nizke davčne osnove

The New York Times - V zadnjem času se je povečalo zanimanje davčnih organov po vsem svetu za početje velikih multinacionalk, kot so Google, Microsoft in Apple, ki se z izkoriščanjem zakonodaje v davčno prijaznejših državah izogibajo plačevanju davkov. Prvikrat smo o tem pisali predlani, problem pa se je do danes le še stopnjeval. Francija in Avstralija sta zato najavili, da bosta podrobno preučili Googlovo poslovanje v teh državah in ukrepali, če bosta našli podlago za to. Ameriška davčna uprava ga je pod drobnogled vzela že lani.

Francoze jezi Googlovo izkoriščanje irske zakonodaje in obvozov prek Nizozemske. S taktiko dvojnega irskega...

18 komentarjev

Apple lani plačal dva odstotka davka na dobiček, konkurenca še bolj skopa

BBC - Udrihanje po Applu je v zadnjem času moderno, zlasti zaradi neskončnih tožb zaradi kršitev patentov in modelov ter ciničnega odnosa, a kar takoj povejmo, da se spodaj opisanih davčnih trikov poslužujejo vsi. Meja med izmikanjem in utajo davkov je namreč sila tanka in Apple, Microsoft, Google in ostali velikani si lahko privoščijo najboljše strokovnjake, ki poskrbijo, da je njihova davčna osnova karseda nizka.

The Sunday Times je v poročilu, ki ga je Apple posredoval ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC), izbrskal, da Apple izven ZDA plačuje manj kot dva odstotka davka na dobiček. V preteklem fiskalnem letu so plačali 713 milijonov dolarjev davka na dobiček 36,8 milijarde dolarjev. Ker Apple tako čez...

19 komentarjev

Apple, Microsoft in davki

Applov Braeburn capital.

vir: The New York Times
The New York Times - V soboto je New York times objavil precej odmevno zgodbo o Applovi strategiji za izogibanje davkom, kjer so s prerazporeditvijo prihodkov v svojo hčerinsko družbo v Nevadi (za ameriške prihodke) oz. na Irskem (za tuje prihodke) prihranili vsaj 2.4 milijarde dolarjev samo lani. Hitro so se oglasili še drugi mediji s trditvami, da povsem isto že leta počne tudi Microsoft, ki je sicer prihranil nekoliko manj (4.3 milijarde, a v obdobju zadnjih 15 let), vendar bi ta denar zvezna država Washington še kako krvavo potrebovala za investicije v šolstvo in druge javne storitve. Splošno je problem precej endemičen v tehnološki industriji, ki v povprečju plačuje davek na prihodke pravnih oseb v višini ~10%, vsaj za tretjino manj od podobno situiranih...

104 komentarji

Ameriška davčna uprava preiskuje Google

BuisnessWeek Online - Po pisanju Businessweeka je ameriška davčna uprava (IRS) začela temeljito preiskavo Googlovega poslovanja, s katero želijo ugotoviti, ali Google utajuje davke z nezakonitim prenosom pravic do uporabe svoje intelektualne lastnine in drugih neopredmetenih sredstev na tuje podružnice.

Da se ameriške multinacionalke, med njimi tudi Google, izmikajo plačilu davkov, ni nič novega. Izmikanje za razliko od utaje ni ilegalno, meja med njima pa je v mnogo primerih zelo tanka. Najpogostejši način za znižanje davčne osnove v ZDA je prenos pravic na tuje podružnice, najraje na Irskem, Nizozemskem ali Bermudih, kjer so davki nižji....

4 komentarji

Ameriški IT-velikani svarijo Irsko

Slo-Tech - Irska je trenutno najnovejše krvaveče gospodarstvo v evroobmočju, ki nujno potrebuje denarno pomoč. Keltski tiger, kot so Irsko poimenovali zaradi silovitega razvoja v 90. letih in začetku tega tisočletja, se namreč pod težo lastnega bančnega sistema opoteka. Njihove banke in njihove bilance so se razrasle do razsežnosti, ki so bile nesorazmerno večje od domačega gospodarstva. V obdobju debelih krav in poceni kreditov to ni povzročalo težav, v obdobju suhih krav pa je irska vlada ponudila državno poroštvo za vse bančne dolgove, da bi preprečila beg kapitala. Rezultat so prezadolžene banke, ki navzdol vlečejo celotno Irsko, tako da je njihov položaj prej soroden islandskemu kakor grškemu.

Keltski tiger je pred 20 leti lahko začel...

57 komentarjev

Ameriške IT-multinacionalke se izogibajo davkom

Bloomberg - Izogibanje plačevanju davkov v vseh državah grdo gledajo, a praksa sama po sebi za razliko od utajevanja davkov ni nelegalna. Zlasti podjetja v državah z visoko obdavčitvijo dobička poizkušajo s kreativnim računovodstvom svojo davčno obveznost zmanjšati. Ameriške IT-korporacije niso pri tem nobena izjema, ugotavljajo na Bloombergu. Vodilni pri tem početju je Google, ki je s premetenimi transakcijami uspel efektivno obdavčitev svojega čezmejnega dobička znižati na 2,4 odstotka (celotnega pa na 22,2 odstotka), s čimer so v zadnjih treh letih privarčevali 3,1 milijarde dolarjev ali, povedano drugače, povečali svoj dobiček za četrtino. Enake taktike uporabljajo tudi drugi, med njimi tudi Apple, Microsoft, IBM in Oracle, ki so si stopnje obdavčitve znižali na 4,5 do 25,8 odstotka.

Davek na dobiček v ZDA znaša 35 odstotkov, kar je po mnenju podjetij preveč. V Franciji na primer znaša 34,4 odstotka, v Nemčiji 30,2 odstotka in na Japonskem 39,5 odstotka.

Podjetja uporabljajo več metod za...

28 komentarjev