»

Proton predstavil storitev Docs

Slo-Tech - Švicarsko podjetje Proton, ki je leta 2014 uvedlo varne in anonimne elektronske predale in odtlej razširilo svoj asortiment storitev, je predstavilo konkurenco Google Docs oziroma Office 365. Gre za storitev, ki omogoča skupinsko delo na dokumentih, ki so šifrirano shranjeni v njihovi spletni shrambi. Dokumenti so zategadelj dostopni le avtorju in sodelavcem, ki jim je odobril dostop. Niti Proton nima vpogleda v vsebino.

Proton Drive je dobil storitev Docs, ker želi Proton s tem ponuditi zasebnostno konkurenco Microsoftu in Googlu, ki prav rada vohljata za našimi podatki. Za zdaj Proton Docs razume le besedilne datoteke, ki so lahko v različnih formatih, ne le .docx. Ni še jasno, ali bodo v prihodnosti podprli tudi preglednice in podobno. Osnovna, torej brezplačna verzija Proton Drive omogoča osnovno urejanje in komentiranje dokumentov, zato nakup plačljive ni nujen.

Proton nudi že vrsto storitev, ne le elektronskih predalov: koledar, VPN in celo upravljalnik gesel. Novi Proton...

1 komentar

Sony ne bo več proizvajal zapisljivih blu-rayjev

Slo-Tech - Sony, ki je eden največjih proizvajalcev medijev blu-ray, je najavil enega izmed korakov proti slovesu teh medijev. Prenehali bodo proizvajati zapisljive medije blu-ray za domače uporabnike, zato bodo tudi odpustili 250 zaposlenih iz tega sektorja. Proizvodnje ne bodo selili, temveč jo bodo res ukinili. Proizvodni obrat v kraju Tagajo ima sicer 670 zaposlenih, a bo večina zaposlitev obdržala, ker se vsa proizvodnja ne ukinja.

Še vedno bodo proizvajali blu-rayje za poslovne naročnike (B2B). Prav tako bodo še vedno proizvajali medije z vsebino, denimo igrami, glasbo itd. Sprememba bo za zdaj prizadela le stranke, ki blu-rayje uporabljajo za varnostne kopije svojih podatkov in podobno. Zelo dolgoročni cilj pa je ukinitev vseh optičnih medijev, a za kaj takega čas še ni primeren.

Mediji blu-ray imajo nekaj prednosti, med katerimi so gotovo dolgoživost, manj navdušujoča pa je omejitev na največ 125 GB. Posamezni eksperimentalni modeli sicer zmorejo več, a še niso komercialno dostopni...

3 komentarji

Japonska birokracija vendarle nehala uporabljati diskete

Slo-Tech - Japonska vlada je sporočila, da so konec junija dokončno prenehali uporabljati diskete. Minister za digitalizacijo Taro Kono je poetično dejal, da so 28. junija dobili vojno proti disketam. Kono se je sicer že dlje čas zavzemal za upokojitev disket, telefaksov in ostalih analognih reliktov, ki so ostajali zakoreninjeni v japonski birokraciji. Več kot tisoč različnih agencij, služb, ministrstev in drugih organov je še minuli mesec uporabljalo diskete, sedaj pa je ostala le še ena izjema: ena izmed služb za recikliranje vozil še vedno uporablja diskete.

Ministrstvo za digitalizacijo so na Japonskem vzpostavili leta 2021 med pandemijo, ko je tudi v tradicionalni Japonski dozorelo spoznanje, da preveliko zanašanje na papir in analogne tehnologije hromi. Med vzpostavljanjem testiranja in cepljenja na nivoju države so ugotovili, da papirnate evidence in zastarela tehnologija nalogi niso kos.

Japonska se je šele pred dvema letoma javno zavezala, da bo odpravila uporabo disket v javnem...

11 komentarjev

Tesla v minulem četrtletju proizvedla in prodala manj vozil

Slo-Tech - Tesla je objavila proizvodne rezultate drugega letošnjega četrtletja, ki so razočarali. V minulem kvartalu so proizvedli 418.831 vozil, kar je 14,4 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Prodaja pa se je znižala za 4,8 odstotka na 443.956 vozil. Prodaja je padla že v prvem letošnjem četrtletju, ko so prodali 8,5 odstotka manj vozil kot leto pred tem. To je prvič po letu 2020, da Tesla ni beležila rasti prodaje.

To se pozna tudi na bilancah, saj so aprila poročali o 55-odstotnem padcu dobička in razpolovitvi bruto marže na 5,5 odstotka, kar je pol manj kot povprečja v tem sektorju. To pot pa je bil padec proizvodnje večji od padca prodaje, kar ni nujno slabo. Doslej je Tesla konstantno proizvajala več kot prodajala, sedaj pa zaloge končno odprodaja.

Velika večina proizvedenih in prodanih vozil je Model 3 ali Y, le pet odstotkov odpade na preostale modele. Finančne rezultate minulega četrtletja pa pričakujemo 23. julija letos. Investitorjev očitno slabša prodaja ne skrbi, ker je...

45 komentarjev

Google namesto napovedanega zmanjšanja povečuje izpuste ogljikovega dioksida

Slo-Tech - Google je pred petimi leti najavil smeli načrt, da bodo do leta 2030 razpolovili emisije toplogrednih plinov, ki nastajajo zaradi delovanja podjetja. A cilj se odmika, kažejo najnovejši podatki. V minulem letu je Google ustvaril 14,3 milijona metričnih ton ogljikovega dioksida, kar je 13 odstotkov več kot leto pred tem. V primerjavi z referenčnim letom 2019 pa je Google lani ustvaril kar 48 odstotkov več emisij.

Levji delež Googlovih emisij ustvarjajo podatkovni centri, ki brnijo po celotnem svetu. Google se sicer trudi postavljati svoje centre v državah, kjer je cena električne energije zaradi njenega obilja nizka, hlajenje pa manjši problem zaradi mrzlega podnebja. A kljub temu je poraba električne energije za poganjanje podatkovnih centrov lani prispevala dodatno megatono izpustov.

Razlogov ni težko poiskati. Umetna inteligenca je poskrbela za rast porabe električne energije, kar neposredno povečuje izpuste ogljikovega dioksida. Gemini, vpeljava umetne inteligence v iskanje in...

6 komentarjev

Francija bojda preiskuje Nvidio

Slo-Tech - Le vprašanje časa je bilo, kdaj bo izrazita tržna premoč Nvidia, ki jo je zacementirala umetna inteligenca, pritegnila pozornost regulatorjev. Sodeč po lanskem finančnem poročilu, ki ga je Nvidia predložila SEC-u, se Evropska unija, Francija in Kitajska že podrobneje zanimajo za poslovanje podjetja. Reuters sedaj poroča, da po neuradnih podatkih Francija že preiskuje ravnanje podjetja.

Evropska komisija za zdaj ne bo nadaljevala svoje predhodne preiskave, temveč bodo počakali na epilog postopka v Franciji. Slednjega niti francoski regulator niti Nvidia javno ne želita komentirati. Francoski regulator pa je v poročilu minuli teden zapisal, da na trgu polprevodniških čipov za umetno inteligenco obstaja nevarnost zlorabe prevladujočega tržnega položaja. Izrazili so zaskrbljenost nad dejstvom, da je sistem Nvidia CUDA edini, ki je v praksi uporaben za grafične čipe, ki poganjajo umetno inteligenco. Zlasti problematična pa je morebitna vertikalna integracija, ki se izrisuje z...

19 komentarjev

Evropska komisija: Meta krši DMA

Slo-Tech - Evropska komisija je predhodno ugotovila, da Meta krši Akt o digitalnih trgih (DMA). Model, po katerem lahko uporabniki bodisi soglašajo z oglaševanjem glede na zbrane osebne podatke bodisi se temu izognejo s plačilom (pay or consent), je nezakonit. Meta je na Instagramu in Facebook tovrstni model uvedla lani, da bi s tem izpolnila novo evropsko zakonodajo. Komisija je to potezo proučila, saj je obstajal sum, da gre za namerno izigravanje in izogibanje evropske zakonodaje.

V predhodnem mnenju sedaj Komisija ugotavlja, da je model v nasprotju z DMA. Uporabniki nimajo možnosti izbrati storitve, ki bi uporabljala manj ali nič njihovih osebnih podatkov. Po mnenju Komisije izbira med plačilom ali personaliziranimi oglasi uporabnike sili v podajo soglasja za zbiranje osebnih podatkov in ne nudi prave izbire. Soglasje namreč ni prostovoljno, če uporabniki nimajo zares izbire.

Meta medtem vztraja, da so nov model uvedli prav zaradi DMA in da je v skladu z njim. Končno odločitev Komisije...

14 komentarjev

Metine tegobe z označevanjem obdelanih slik

vir: Meta
Meta - Iz Mete so sporočili, da rahlo spreminjajo označevanje slik na svojih družbenih omrežjih, ki so bile obdelane z nekaterimi modernejšimi strojnimi metodami, po tem ko je oznaka "Made with AI" povzročila obilico zmede.

V začetku leta so pri Meti pognali sistematično označevanje podob na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Threads, nastalih z generativnimi algoritmi. Preko pomladi so ambicije še povečali in nameravajo tako do konca leta uvesti samodejno označevanje širše kategorije obdelanih slik, med drugim tudi deepfake starejših tipov. Toda nedavna nerodnost kaže, da imajo pred seboj nemara večji izziv, kot so si predstavljali. V preteklem mesecu je predvsem na Instagramu veliko negodovanja med profesionalnimi fotografi sprožil pojav, da se je oznaka "Made with AI" pojavila tudi ob očitno stvarnih fotografijah - če so njihovi avtorji pri obdelavi uporabljali tudi nekatera modernejša orodja za obdelavo, kot je Photoshopov Generative AI Fill.

Podjetje tako sedaj oznako vrača...

4 komentarji