» »

Metafizika in vi ?

Metafizika in vi ?

CopiumRovte ::

Zanima me če kdo iz foruma verjame v kakšno drugo ontologijo kot materializem ? Sam se zadnji dve leti zelo nagibam k analitičnemu idealizmu. Rad bi vam predstavil spletno stran
Essentia Foundation Avtor fundacije je dr. Bernardo Kastrup.

Bernarda res cenim, ker zna zelo preprosto in artikulirano razlagati o idealizmu. Niso pa to njegove ideje, te stvari so dobivale zametke že v stari grčiji in se potem naprej razvijale z Kantom in Schopenhauerjem.

V življenju sem že doživel nekaj dogodkov zaradi katerih slutim, da materialistični pogled na stvarnost in zavest ne pije vode.

Prilagam nekaj intervjujev.

Tale z nevroznanstvenikom Kochom je zelo zanimiv. Bil je večino svoje znanstvene poti materialist, pa je sedaj po enem močnem psihadeličnem tripu spremenil svoje mnenje in se nagiba bolj v smeri idealizma. On je tisti, ki je z filozofom CHalmersom sklenil 25-letno stavo Edino tale Fidas mi gre malo na živce.

Tako kot v znanosti ni dokazov (je samo falsifikacija), tako tudi v metafiziki ne moremo biti gotovi o tem kaj je resnica, ampak lahko pa probamo ugibati kaj je bolj verjetno in materializem je ena izmed manj verjetnih ontologij. Zakaj, pa si lahko ogledate v njegovih intervjujih.

Siso ::

Izredno razgledan znanstvenik z zanimivim sosledjem izobrazbe in raziskovanja

Scaramouche3 ::

Kot otrok ja, zdaj vidim vse te kot prodajalce megle na zelo znanstven način ampak še vedno nič drugega kot snake oil sales men!

Jarno ::

Scaramouche3 je izjavil:

Kot otrok ja, zdaj vidim vse te kot prodajalce megle na zelo znanstven način ampak še vedno nič drugega kot snake oil sales men!

Kaj drugega pa naj bi prodajal Kastrup? ;)
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

socialec ::

Kaj bi to spremenilo? MSM bi še vedno MSM-irali.

Scaramouche3 je izjavil:

Malo si pomešal. On ni noben woo-woo new age "spiritualist" . Tudi sam se ima za zelo ne-duhovnega ;)

Svetujem ti da si pogledaš TOE podcast kanal od Curt Jaimungala. Tuki je ena maratonska z Kastrupom.

Imel je v gosteh kar nekaj težkih mislecev, kot so Donald Hoffman, Carlo Rovelli, John Vervake, Ian McGilchrist, David Bentley Haart in še druge velikane današnjih časov.

CopiumRovte je izjavil:

Imel je v gosteh kar nekaj težkih mislecev, kot so Donald Hoffman, Carlo Rovelli, John Vervake, Ian McGilchrist, David Bentley Haart in še druge velikane današnjih časov.

OutOfTheBox ::

Zanima me če kdo iz foruma verjame v kakšno drugo ontologijo kot materializem ?

Izjemno ozkogled bi moral biti če ne bi.

NekdoPach ::

Vprašanje za vse zagrižene materialiste:
kako bi z materialističnimi principi razložili pojav človekove zavesti, to je osebnega izkustva in čutenja realnosti, ki ga imamo?

> in b4 možgani
razloži, kako delovanje možganov (in ali ostalih delov telesa) kreira pravo zavest oz. iz kje ta zavest nastaja?

socialec ::

Ne da se mi. Grem po jabolko.

NekdoPach je izjavil:

kako bi z materialističnimi principi razložili pojav človekove zavesti, to je osebnega izkustva in čutenja realnosti, ki ga imamo?

> in b4 možgani
razloži, kako delovanje možganov (in ali ostalih delov telesa) kreira pravo zavest oz. iz kje ta zavest nastaja?

Samo zato ker duša mogoče obstaja ali pa zares obstaja, ne pomeni da je vsak prodajalec megle prav v svojem pojasnilu vseh metafizičnih trditev, ki se med njimi ločujejo in niso iste...

Lej koliko različnih trditev o ljudeh ki so se vrnili nazaj, ko so kao umrli, pa boš vsem verjel? Kako vedeti kam gremo? Ker ti je od enega zgodba bolj všeč, kot od drugega?
JAz tudi mislim,da je nekaj več, samo ne bom verjel ker mi je všeč...

socialec je izjavil:

Ne da se mi. Grem po jabolko.

Ok jaz tudi!

Zgodovina sprememb…

HitroDihanje ::

Zadnje čase se res precej govori o zavesti, realnost, parapsihologijq, itd... Meni je zanimivo da so dali na plano
"The Telepathy Tapes" in dejansko imajo precej dobro dokumentirano uporabo telepatije pri avtističnih otrocih.

NekdoPach je izjavil:

> in b4 možgani

Daniel Dennet bi reku, da je zavest samo iluzija, kot nekaksen stranski produkt vecplastnega delovanja znotraj nasih mozganov. In da zavest dejansko ne obstaja. Vsaj v svoji zadnji knjigi je imel tako pozicijo. Kar se meni zdi precej neumna hipoteza. Če želimo imeti iluzijo, najprej potrebujemo zavest.

Scaramouche3 je izjavil:

Samo zato ker duša mogoče obstaja ali pa zares obstaja, ne pomeni da je vsak prodajalec megle prav v svojem pojasnilu vseh metafizičnih trditev, ki se med njimi ločujejo in niso iste...

Lej koliko različnih trditev o ljudeh ki so se vrnili nazaj, ko so kao umrli, pa boš vsem verjel? Kako vedeti kam gremo? Ker ti je od enega zgodba bolj všeč, kot od drugega?
JAz tudi mislim,da je nekaj več, samo ne bom verjel ker mi je všeč...

Ne vem od kje teb ideja o prodajalcih megle, ker ti noben od teh, ki sem jih naštel ne želi ničesar prodati niti vsiljevati itd. Tukaj tudi ne gre za vero ali kaj podobnega. Tukaj gre samo za znanost in filozofijo. Gre za vprašanja ali nam lahko rezultati v znanosti namignejo, da stvarnost okoli nas ne deluje, kot smo si to predstavljali od renesanse dalje.

Vprašanje zavesti je veliko vprašanje in ena največja skrivnost. Še sam Edward Witten je izjavil, da če bi rešili problem zavesti, bi bil to večji dosežek, kot če bi ugotovili kaj je povzročilo veliki pok.

Kako lahko iz fizikalnih lastnosti, kot so naboj, masa, moment, spin...dobiš misel ? Iz česa je sestavljena misel ?
Ko boš dojel to, boš videl, da je tu en velik prepad med dojemanjem "fizikalnega" in mentalnega.

Kar se tiče NDE-jev, najdaljša študijo je naredil dr. Pim Van Lommel. Zakaj pa misliš, da mora biti vsaka izkušnja ob smrti enaka ? Zakaj pa ne more biti več "resnic" ?

CopiumRovte je izjavil:

Kar se tiče NDE-jev, najdaljša študijo je naredil dr. Pim Van Lommel. Zakaj pa misliš, da mora biti vsaka izkušnja ob smrti enaka ? Zakaj pa ne more biti več "resnic" ?

Če vsi pridemo iz maternice, vsi smo del enega človeškega izkustva, gremo pa kam?
Eni v nebesa Islama, drug Kristusa? Predvsem kaže na programiranost od otroštva, prej v to da podzavest lahko v takih primerih kot v sanjah, projicira to kar hočemo!

nevone ::

Kako lahko iz fizikalnih lastnosti, kot so naboj, masa, moment, spin...dobiš misel ? Iz česa je sestavljena misel ?

Tako kot iz kobalta dobiš modro barvo. Modrina tudi ni materialni pojem, čeprav bazira na materialnem.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Primitivizem človeka v modernem svetu

Oddelek: Problemi človeštva
433765 (2316) difftool

The great awakening (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
903365 (2306) nergac
»

Bela, zelena in modra soba (strani: 1 2 3 484 85 86 87 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
4303215642 (63448) rh^
»

2045: Avatar project (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16031018 (28288) guest #44
»

Igričarji sanjajo bolje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4713176 (11541) Lonsarg

Več podobnih tem