» »

Toplotna črpalka

Toplotna črpalka

Dionis ::

energetik je izjavil:

Saj se najde? Ampak folk naseda hvaljenju s SCOP, ki ti na leto prinese morda 100EUR manjši strošek, a mašina pa 10kEUR dražja. ROI 100 let...

Iskreno mi je za SCOP oz. COP vseeno. Imamo sončno elekrarno in četudi kakšnega tisočaka kWh več elektrike porabim me ne boli. Samo predvidevam, da te s slabišimi izkoristki oz. cenejše so tudi na dolgi rok manj obstojne. Sploh če spet delaš samo z zunanjo enoto (čeprav gre tudi samo s tem). Če mi kdo garantira normalno delovanje 15 ali vsaj 10 let s temi cenejšimi, da ne pričakuješ servisov, ter enega dobrega in odzivnega serviserja, ko bi to potreboval, mi ga prosim priporočaj.

Sem pa danes dobil še ponudbo Bosch sistema za primer za 14kEUR brez dela. Ta je celo 13kW, za katero pa sem prepričan, da je podhranjena.
Čakam pa še od Viessmanna, ki pa pričakujem da bo še dražji kot NIBE.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Dionis ()

Utk ::

A nibe ti garantira 15 let?

Dobro, samo to je spet samo monoblok z zunanjo enoto. Ja saj načeloma dela, samo s takim sistem to ne bo za dolgo. Ker se bo zopet kompresor prižigal prevečkrat, ker bo kmalu dosegel ciljno temperaturo in se bo ugasnil. Poleg tega, sem prepričan da ni ravno tiha, sigurno pa ko je temperatura že okoli ničle.

Kake veze ima notranja enota s tem kolkrat se kompresor vžiga?
Kdo te je to nategnu? Razen če pod notranjo enoto misliš na zalogovnik. Ta se pa lahko zmontira glih tako na monoblok, če že misliš da ga rabiš.
Če se kompresor preveč zaganja in hitro neha, je ali premočna ali pa narobe nastavljena.
Pri nuli imaš menda zaprta okna. In pri zaprtih oknih je že ne boš slišal, če je vsaj malo prav zmontirana.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

joez7 ::

Mam občutek, da nekateri ne razumejo, kako tanovi monobloki delujejo. So inverterji, in sproti prilagajajo oddajno moč potrebam objekta. Modulacijsko območje je ponavadi od 1/3 do nazivne moči in boost 125%.
Zato pa je tudi sposoben konstantno obratovat od nekje 5°C pa do -15°C (če pač vzameš ustrezno moč "ne premočne").
Pri višji temperaturi pač preide v taktiziranje - start stop, pri prenizkih temperaturah, pa maš dvoje - ali dodatne grelce (el. ali olje), ali dopuščaš nižanje temperature v objektu (je pa ponavadi samo 1x do 2x na leto).
Potem maš v nastavitvah silent program (pač nastaviš časovno obdobje, kjer ventilator zmanjša obrate), največ hrupa proizvaja ventilator, R32 ali R290 rotacijski kompresorji so tihi - ponavadi tišji od hladilnika v kuhinji. So pa obratovalni tlaki R32 do 30bar, v R290 pa nekoliko višji.
Je pa si treba vzet čas, in sam it skozi tehnične podatke. Ne nasedat samo ustni reklami.
Važni so parametri oddajne moči pri 7°C, 2°C, -2°C, -7°C in -15°C. Jih ni v reklamnemu gradivu. Najdeš jih v tehničnemu delu proizvajalca (včasih v montažnemu priročniku) jih pa nekateri kar konkretno skrivajo.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

mn ::

feryz je izjavil:

Taka jajca, 16 kW, stanejo največ 2 jurja. Ok, plus davek.
Ne pa 4.400 evrov.
Točno takole, recimo.

Tole realno ali nateg:

https://sklep.gmpv.pl/pl/p/Pompa-Ciepla...

Ker izgleda na prvi pogled nateg, predobra cena, večinoma je vsaj 2x višja.

Vidim pa da se York predvsem na Poljskem prodaja?

Pa kaj na bolho pa nobeden ne pogleda, za okvirne cene
https://www.bolha.com/search/?keywords=...
Pa maš tudi cene z osnovno montažo.
Pa na forumu pod svojo streho, majo kar nekaj uporabnih nasvetov.

energetik ::

joez7 je izjavil:

Mam občutek, da nekateri ne razumejo, kako tanovi monobloki delujejo. So inverterji, in sproti prilagajajo oddajno moč potrebam objekta. Modulacijsko območje je ponavadi od 1/3 do nazivne moči in boost 125%.
Zato pa je tudi sposoben konstantno obratovat od nekje 5°C pa do -15°C (če pač vzameš ustrezno moč "ne premočne").
Pri višji temperaturi pač preide v taktiziranje - start stop, pri prenizkih temperaturah, pa maš dvoje - ali dodatne grelce (el. ali olje), ali dopuščaš nižanje temperature v objektu (je pa ponavadi samo 1x do 2x na leto).
Potem maš v nastavitvah silent program (pač nastaviš časovno obdobje, kjer ventilator zmanjša obrate), največ hrupa proizvaja ventilator, R32 ali R290 rotacijski kompresorji so tihi - ponavadi tišji od hladilnika v kuhinji. So pa obratovalni tlaki R32 do 30bar, v R290 pa nekoliko višji.
Je pa si treba vzet čas, in sam it skozi tehnične podatke. Ne nasedat samo ustni reklami.
Važni so parametri oddajne moči pri 7°C, 2°C, -2°C, -7°C in -15°C. Jih ni v reklamnemu gradivu. Najdeš jih v tehničnemu delu proizvajalca (včasih v montažnemu priročniku) jih pa nekateri kar konkretno skrivajo.
Kaj povzroča več hrupa je povsem odvisno od TČ. Moj inverter monoblok ima twin rotary kompresor - sliši se samo brnenje kompresorja, ventilator je neslišen.
Taktiranje spomladi zlahka preprečiš z dvigom Tmin ogrevalne vode - s tem celo bajto uporabiš kot zalogovnik. Jaz sem na talno nastavil Tmin 30° - v prehodnem obdobju se kompresor zažene morda 2x dnevno, dela kake 2h in se potem za pol dneva ustavi. V hiši je še vedno pribitih 22˚. Oziroma morda niha 21,8-22,2; če dopustim taktiranje pa je 21,9-22,1. Skratka notri praktično ni razlike, v delovanju TČ pa ogromna razlika.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

alekskac ::

Yorka se ni za otepat. Malo Ljudi ve, da je Daikin 2006 kupil komplet Azijsko vejo OYL (prej US SnyderGeneral), kamor spada tudi Yorkova veja, ki dela te "klima" toplotne črpalke (to je to kar iz Azije večinoma kupujemo mi s tanjšimi denarnicami, pa naj bo Koreja, Kitajska, Malezija) in hišne klima naprave široke potrošnje. Sedaj imajo posel ne samo v Aziji, ampak po celotni Evropi in severni Ameriki. Daikin, ne vem čemu, to sicer mičkeno skriva, saj to ni kar splošno znano. Zadnjič mi je pri nas v službi, ko so menjali neko klimo iz Panasonica na Daikin monter hotel prodati, kako je to absolutno najboljša belgijska roba ... v drobnem tisku sva pa našla Made in Malaysia ... Točno OYL koncern (sej zato so jih najbrž kupili/prevzeli/se združili/), in niti nisem ziher če ni zadeva že v osnovi kakšen York z malo lepšimi plastikami ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

feryz ::

mn je izjavil:

Tole realno ali nateg:

https://sklep.gmpv.pl/pl/p/Pompa-Ciepla...

Ker izgleda na prvi pogled nateg, predobra cena, večinoma je vsaj 2x višja.

Vidim pa da se York predvsem na Poljskem prodaja?
Ni nateg, take cene so.
York je hišna blagovna znamka Poljakov, ki prepakirajo Kitajca. Pri tem se trudijo zadeve malo prebrati in izbrati najboljše med kršem.
Delajo zadovoljivo, kot vsaka druga.

Feri, York ni Kitajc. York Je Malezijc ki spada pod Daikin. Niansa, industrijsko ne vem če je razlika, ampak vseeno.

Zgodovina sprememb…

bm1973 ::

Dionis je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Optimist, Kronoterm je samo prepakiran LG.

Z neki kao fensi softbera...

A lahko to zadevo malo bolj podkrepiš? Ker kaj podobnega nisem nikjer zasledil?

Ja, monter, ki je delal pri meni...

Jih je najbrž že dosti videl in podrl. Sem ga prav specifično za Kronoterm vprašal zakaj so tako dragi...

Poleg tega tiste izmenjevalce plin/voda delata samo 2 firmi na svetu. Vsi ostali samo sestavljajo.

Sam sem dal 9,5k za 12kW toplotno z 190 litrskim zalogovnikom za toplo vodo. Z montažo vred. Meni se je zdelo drago, pa vidim, da je bilo še poceni.

Če mi ne bi crknila pozimi, in ne bi imel 2 letnika doma, bi vrgel TČ ven in nabavil peč na olje. Najnovejša, z Wifi kontrolo stane tam 2,5k plus cisterna... Komot prideš pod 5k za vse skupaj...

Ta, o katerem je govora tukaj, ne spada pod Daikin. Saj zgoraj lepo piše, da se prodaja v glavnem na Poljskem.
Imam papirologije in cenikov kolikor hočeš. Vendar nočejo spustiti cen. Čeprav jim je prodaja strmoglavila.

Ok, še malo o toplotnih, ker je te dni tapravi test.
Foter ima bajto na Blokah. Gre za 40 let staro hišo, ogreva se 160 m2 z radiatorji.
Izolacija je boga, pritličje oz. pol klet nič, betonski cegu 30 cm.
Prvi štuk 4 cm stiropor, na podstrešju 10 cm stiroporja.
Okna so doma narejena, vezana z dvemi šajbami, U=3,0.

Tastaremu sem zmontiral zastonjsko, ok, 650 evrsko toplotno 9kW in pustil peč na drva, just in case.
Ko lahko berete, je te dni ta ponoči okrog minus 20, tudi podnevi je minus.
Toplotna relativno normalno to prebavlja. Čez noč pade notranja temperatura iz 24 na 23 stopinj, ampak se potem čez dan pobere nazaj.
Tako da mu peči, tudi pri tako slabi hiši in tako "slabi" toplotni, ni treba zaganjati.
Malo se hecam, toplotna sploh ni slaba, le zelo poceni je bila.

energetik je izjavil:

joez7 je izjavil:

Mam občutek, da nekateri ne razumejo, kako tanovi monobloki delujejo. ....
Kaj povzroča več hrupa je povsem odvisno od TČ. Moj inverter monoblok ima twin rotary kompresor - sliši se samo brnenje kompresorja, ventilator je neslišen.
Taktiranje spomladi zlahka preprečiš z dvigom Tmin ogrevalne vode - s tem celo bajto uporabiš kot zalogovnik. Jaz sem na talno nastavil Tmin 30° - v prehodnem obdobju se kompresor zažene morda 2x dnevno, dela kake 2h in se potem za pol dneva ustavi. V hiši je še vedno pribitih 22˚. Oziroma morda niha 21,8-22,2; če dopustim taktiranje pa je 21,9-22,1. Skratka notri praktično ni razlike, v delovanju TČ pa ogromna razlika.

Ja delno tudi jaz uporabljam objekt kot zalogovnik, sam v manjši meri, mam radiatorje. Sem pa malo modificiral ogrevalno krivuljo. Majo pa vsi radiatorji termostatske glave + glavni termostat, ki vrže vse ven. Do +2 mam 39°C, potem rampa do 43°C pri -4°C naprej pa ravno. (mal se igram z mislijo, da povečam bafer 150l, na zalogovnik 300 do 500l).
Je pa zanimivo, TČ se najbolj matra med +2 in -2°C (pogosti defrosti. Pri -9°C so defrosti samo na 3 do 4h.
Ferroli TČ je made in china, popolnoma iste mašine se prodajajo pod različnimi nalepkami - odvisno od trga. Italijani jo majo pod Immergas - Magis.(majo pa mal boljša navodila) :).

feryz je izjavil:

Ta, o katerem je govora tukaj, ne spada pod Daikin. Saj zgoraj lepo piše, da se prodaja v glavnem na Poljskem.
Imam papirologije in cenikov kolikor hočeš. Vendar nočejo spustiti cen. Čeprav jim je prodaja strmoglavila.

Na dokumentih toplotne črpalke iz poljakove spletne strani spodaj je še štempelj Johnson Controls. Ti so lani svoj HVAC del prodali Boschu. Ki je do sedaj prodajal Midejo s svojimi nalepkami. Najbrž je res vse skup zaokrožilo s Kitajske. Daikin pa itak ni nikol skrival kitajskih komponent, vsaj do lanske pomladi. Kam so sedaj prešaltali, nisem našel.

johnnyyy ::

Koliko pa sploh lastništvo vpliva na "kvaliteto"?

starfotr ::

Če bi radi povišali grelno število in imate višek denarja, predlagam da nemesto da vlagate ogromno denarja v TČ zrak-voda, raje vložite v voda-voda oz. zemlja-voda. In si naredite geosondo ali pa zemeljski kolektor.

Tako si tudi prihranite prostor in hrup.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: starfotr ()

Kako vpliva?
Ne moreš sploh rečt. Je toliko "proizvajalcev" da niti ne moreš imet vse skupaj v primerjavi. Pa še, kvaliteta se ti pokaže šele po nekajletni uporabi. Osebno lahko rečem, da je LG srednje zanič. Ob naslednjem nakupu sem pripravljen pogledat drugam, čeprav ima sedaj dve LG. Nagibam se kar na York. So vsaj poceni.

Zgodovina sprememb…

johnnyyy je izjavil:

Koliko pa sploh lastništvo vpliva na "kvaliteto"?

Odvisno kako hitro si želi novi lastnik povrtnit vložek in kje bo začel klestit stroške. Najmanj jih boli, če delajo na slabši kakovosti in uporabijo slabše materile in manj materiala. Private jet je treba vzdržat. Prav tako delnica ne sme past, drugače ga bodo odžagali.

starfotr je izjavil:

Če bi radi povišali grelno število in imate višek denarja, predlagam da nemesto da vlagate ogromno denarja v TČ zrak-voda, raje vložite v zrak-voda. In si naredite geosondo ali pa zemeljski kolektor.

Super. 160 metrov v globino imam do prve vode. Ki je tako hladna, da z zrakom v polovici kurilne sezone naredim lepše grelno število. To bo biznis!

Daj vsaj pozanimaj se kaj je geosonda in kako je izvedena.

Če prodajajo Poljaki 12 kw TČ za 1700 evrov...kaj točno boš prišparal z geosondo? A iz tiste geosonde potegneš kabel v radiator in direktno greje? Prostor boš prišparal? Kolk, tist 1,5 m2, ki ga zaseda TČ?

Zgodovina sprememb…

Koliko pa je geosonda?
Ko se sveder dotakne tal, si že plačal več kot je zračna toplotna. Nato pa samo navzgor.
Je pa luksuz, to je res. Ampak zelo drag.

starfotr je izjavil:

Daj vsaj pozanimaj se kaj je geosonda in kako je izvedena.

Pardon, ti prav veš na kakšnem terenu ima kdo dvorišče. V skalo geosonde ne bomo vrtali prinas, ker je preslab prenos s skale, in zoprno drag postopek (ne da se bi ne dalo, Palir ti kamorkoli zvrta če plačaš). Ne živimo vsi na 10 metrih ilovice, potem pa gramoz. Za alternativo zrak-voda moramo eni prit do podtalnice. V Kranju/okolici je Palir nekaj geosond naredil tudi v pretežno skalovit teren. Pejd jih mal vprašat kako fajn grelna števila imajo; potem pa še one iz Britofa (ki imajo bistveno več zemljine kot skalovja).

Zgodovina sprememb…

feryz je izjavil:

Koliko pa je geosonda?
Ko se sveder dotakne tal, si že plačal več kot je zračna toplotna. Nato pa samo navzgor.
Je pa luksuz, to je res. Ampak zelo drag.

Začne se okrog 85 eur/tm za enostavne vrtine. Pri zoprnem terenu pa okrog 120 eur/tm (lanske cene, koliko bo to letos ne bi vedel). Pred sranjem od korone je bila obična vrtina komod za 50 eur/tm za dobit. Nema više toga.

Zgodovina sprememb…

Fajn je, ko gre par metrov lepo, potem se pa zatakne.
V naši vasi so pri eni bajti vrtali en teden. Pol naselja je bilo od blata, njim pa ni šlo in ni šlo. Ampak če se lotiš, tudi dokončaš.
Nimam pojma, kako so se zmenili za plačilo, verjamem pa, da ni bilo denarnici prijazno.

Jaz mam hišo malo bolj na samem, ropot od toplotne nobenega ne moti, mi mamo pa itak okna zaprte. Ne hvala za stroške, že itak jih imam dovolj z ostalim.

saule ::

Že investicija v TČ zrak voda pri današnjih izolacijah moraš imet res težave z prvorazredno matematiko, da v tem vidiš, da se to splača (v kateremkoli kontekstu). Pa če gre štrom na 2€ na kwh.

Da si greš vrtat geosondo za eno bajto... čestitke.

Ti si najbrž šprical fizko od 6 tega razreda naprej, a? Če gre štrom na 200 eur megavatne ure, je to še vedno toplota po 30. Kar je rang cene polovice daljinskega v Ljubljani.

Zgodovina sprememb…

Če maš hišo 150m2 katera porabi 15kwh/m2 koliko lahko na sezono prišparaš? 150€ če si optimist. Investicija v TČ je pa 15.000. Rabiš točno 100 let, da se ti to povrne če si še tu optimist da vrjameš da je ne boš rabil nikoli servisirat.

alekskac je izjavil:

Kako vpliva?
Ne moreš sploh rečt. Je toliko "proizvajalcev" da niti ne moreš imet vse skupaj v primerjavi. Pa še, kvaliteta se ti pokaže šele po nekajletni uporabi. Osebno lahko rečem, da je LG srednje zanič. Ob naslednjem nakupu sem pripravljen pogledat drugam, čeprav ima sedaj dve LG. Nagibam se kar na York. So vsaj poceni.

Jaz sem tudi imel skos v mislih LG Monoblok, pa ko sem te pred časom prebral, kakšne težave si imel je tudi mene minilo. Tako študiram o alternativah. Mogoče York?

saule je izjavil:

Če maš hišo 150m2 katera porabi 15kwh/m2 koliko lahko na sezono prišparaš? 150€ če si optimist. Investicija v TČ je pa 15.000. Rabiš točno 100 let, da se ti to povrne če si še tu optimist da vrjameš da je ne boš rabil nikoli servisirat.

Investicije zame je bila 4072 eur za TČ. Prišparaš glede na kaj? Daljinska toplota v LJ je 95 eur MWh. ELKO je 90% izkoristkom po 130 eur MWh. TČ ZV (moja doma, ki ni briljantna) 50 eur MWh. Pol cene Ljubljanske toplarne. Kaj bi rad zdej povedal? Da nimate doma kalkulatorja?

johnnyyy je izjavil:

Jaz sem tudi imel skos v mislih LG Monoblok, pa ko sem te pred časom prebral, kakšne težave si imel je tudi mene minilo. Tako študiram o alternativah. Mogoče York?

Jaz bi Feryja vprašal, on ma velik izkušenj z nizkocenovniki. Če si tega plačilnega razreda. Za kaj boljšega/dražjega/morda bolj kakovostnega/ pa Sašota iz PSS.

Zgodovina sprememb…

Ok pustimo daljinsko v LJ, to je dejansko daleč daleč najdražje ogrevanje.

V primerjavi, da se ogrevaš na štrom - kar je tudi ogrevnaje na TČ. Samo zaradi marketinga ljudje dejansko vrjamejo, da so se danes zjutraj ogrevali na suh -10C zrak.

In TČ in paneli imajo zelo neugodno skupno točko: oboji delajo najbolje takrat ko jih skoraj da ne rabiš. Ko jih res rabiš pa ne eno ne drugo nima nekega haska.

Ja kako pa misliš da je mene danes zjutraj grelo? Imam magični topli zrak ravno skozi toplotno? Moja toplotna (je bila z razlogom poceni) nima vgrajenih grelcev. Sploh. Nič. Srednje zanič toplotna črpalka bo naredila sezonsko grelno število preko 2. Poglej svojo ceno elektrike, in izračunaj s tem SCOPom koliko pride megavatna ura toplote čez celo zimo. Pa primerjaj, boš videl če ja 150 evrov prihranka ali kaj več.

Kot omenjeno - pri današnjih izolacijah in rekuparacij je skoraj pa dovolj da si skuhaš kavo, prižgeš računalnik in zvečer spečeš nekaj v pečici.

Kako vezo ima sedaj to? Da bom letno prihranil 1500 ali 2000 eur letno na ogrevanju, bom sedaj šel podret svojo kamnito, neizolirano hišo, in dal naredit 1.5 litrsko napol-pasivno? To se mi bo splačalo, ja seveda. Posel stoletja. Že to sem jedva kupil, na meji financiranje.

Zgodovina sprememb…

Sem napisal na začetku, da se to kar govorim nanaša na objekte kateri so izolirani po današnjih standardih.

Če imaš pa 300m2 neizolirane hiše se boš pa kakorkoli ogreval primarno na grelce.

Ne razumem, kaj si misli da bo potem tvoj komentar doprinesel v razpravi? Tukaj razpravljamo ljudje, ki potrebujemo vir toplote v hišah. Ne oni, ki s čajno svečko grejejo dom.

Zgodovina sprememb…

DamijanD ::

saule - jaz sem se danes približno pol ogreval na zrak in pol na elektriko, ker je današnji COP 2. Paneli mi pa zdajle že pokrivajo skoraj polovico tega kar TČ jemlje...

alekskac je izjavil:

Jaz bi Feryja vprašal, on ma velik izkušenj z nizkocenovniki. Če si tega plačilnega razreda. Za kaj boljšega/dražjega/morda bolj kakovostnega/ pa Sašota iz PSS.

Ok,

@feryz - če bi se moral odločiti za monoblok TČ okrog 10kW, kaj bi izbral?

Točno to, o čemer zdaj debatiramo. 9 kW je ziher dovolj in so dokaj ugodne.
To firmo poznam, ker sem pred časom tam razsmernike jemal. Ko jih pri nas ni bilo za dobiti.

DamijanD je izjavil:

saule - jaz sem se danes približno pol ogreval na zrak in pol na elektriko, ker je današnji COP 2. Paneli mi pa zdajle že pokrivajo skoraj polovico tega kar TČ jemlje...

Povsem vrjamem, če imaš izolirano hišo. In si tako danes prišparal kar nekaj centov. Za TČ in panele "si dal" (cene zadnjih parih let) pa 30-40k.

Kot omenjeno - pri današnjih izolacijah in rekuparacij je skoraj pa dovolj da si skuhaš kavo, prižgeš računalnik in zvečer spečeš nekaj v pečici.

Itak itak. Pa tudi vrat, kaj šele oken, ne smeš odpret.

Če imaš pa 300m2 neizolirane hiše se boš pa kakorkoli ogreval primarno na grelce.

Pojma nimaš.

Za TČ in panele "si dal" (cene zadnjih parih let) pa 30-40k.

Pojma nimaš.

Zgodovina sprememb…

feryz je izjavil:

Točno to, o čemer zdaj debatiramo. 9 kW je ziher dovolj in so dokaj ugodne.
To firmo poznam, ker sem pred časom tam razsmernike jemal. Ko jih pri nas ni bilo za dobiti.

Torej York 9kw

Jaz ja.
Moraš pa vedeti, da jaz ne pričakujem servisov in podobnega. Garanciji navkljub.
Ker zastopnika pri nas ni.

Če bi imel cajt in voljo, bi se tega lotil. In malo mlajši bi moral biti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Odkrito, pri teh cenah celega aparata se večja popravila ne splačajo. Spet, iz lastne neumnosti ti povem.

Se strinjam, ampak nove ti pa tudi ne bodo poslali vsakič ko zakašlja.
Sicer pa nimaš dosti kaj popravljati.
Če gre kompresor ali izmenjevalec, je pumpa fuč. Če je kaj na elektroniki ali senzorjih, pa se še vedno splača.

Ja OK. Meni je menjava izmenjevalca, plus tiste pol kile plina, prišla samo malo manj kot je cela YKF12CRC (plus transport, ja, ne vem koliko je to). V bistvu se mi ni splačalo, razen da se še za te LGje nekaj rezervnih delov celo dobi. Veš kaj me še zanima, po koliko imate te dni na Blokah temperaturo v dvižnem vodu pri -20, recimo, pri fotru? Mi pridemo ob jutrih do -8, imam 50°C na dvižnem.

Zgodovina sprememb…

Podnevi jo drži na 50 stopinj, ponoči pade na 40.
Ampak se moči pumpe ne spreminja. Vse skozi laufa na nekih 6,5 kW. Čez prst.
Podnevi jih dosega, ponoči ne.

starfotr je izjavil:

Če bi radi povišali grelno število in imate višek denarja, predlagam da nemesto da vlagate ogromno denarja v TČ zrak-voda, raje vložite v voda-voda oz. zemlja-voda. In si naredite geosondo ali pa zemeljski kolektor.

Pa denar. Sonda z vrtino je v rangu 7 do 10k€. Potem moraš vedet, da rabiš obtočno črpalko v rangu 100-150W.
Pri zemeljskem kolektorju je isto. Žlahtnik je opustil zemeljski kolektor (400m2 travnika)- se mu je feb ali mar. podhladil, bi moral posekat sosedov gozd - pa ni šlo. Zdaj ma zrak voda in je zadovoljen.

Magic1 ::

Pri teh zimah res ni kaj za razmišljat. Minus je še zjutraj redko, dni kot so ta teden pa tudi prešteješ na roke. Pa še zdaj gre komaj do -7°. Imaš TČ zrak/voda neke normalne moči, brez grelcev, zraven pa itak imaš še klimo za poleti, ki jo lahko uporabiš, če TČ zmanjka ob res hudem mrazu. Ni mi pa jasno zakaj so klime 800-1500EUR s montažo, TČ pa x10...
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

energetik ::

saule je izjavil:

Seveda. Ker rekuperator ima 100% izkoristek, vhodnih vrat pa nikoli ne odpiraš. STV pa tudi ne uporabljaš in se tuširaš z ledeno.
Lej, za pasivko si lahko zmontiraš mlinček od 4kW za 4k€ z montažo. In to glede na el. gretje in el. bojler prineseš notri v ~7 letih, sploh če upoštevaš še nižje dogovorjene moči (toplotna žre tam do 2kW; vse na štrom vsaj 4kW).
Moja TČ je danes zjutraj pri -10° žrla 1,1kW pri COP nekje 2,8. Tako da ja, večinoma sem se grel na zrak pri -10°.
vires in numeris