Forum » Loža » Pica iz krušne peči
Pica iz krušne peči
twom ::
Ravno prebiram temo o žaru, kjer nekateri fantazirajo o krušnih pečeh.
V krušnih pečeh so pekle naše stare mame (no, za večino uporabnikov tega portala, so bile to prababice).
Krušno peč je treba znat pripravit, segret, potem se je pa vanjo položilo štiri, šest, hlebcev, ki so se spekli, in ob tem se je krušna peč ohladila. Za novo peko bi bilo potrebno peč ponovno pripravit. Zato se je kruh v starih časih pekel enkrat na teden.
Današnje "krušne" peči, za peko pic, so krušne samo po obliki. V spodnji plošči je elektrika, ki jo ves čas enakomerno greje (če je veliko folka, se da mal bolj na gas da se pice hitreje spečejo - ob tem so tudi malo bolj zažgane). Tisto kar večina misli, da je krušna peč, so samo polena ob strani, da imajo pice malo vonja po lesu in da so črne od žerjavice.
Glavno, v krušni peči ti ne moreš celo popoldne in večer vzdrževati temperature za peko pic. Še manj na 500 stopinj, kolikor je nekdo fantaziral.
V krušnih pečeh so pekle naše stare mame (no, za večino uporabnikov tega portala, so bile to prababice).
Krušno peč je treba znat pripravit, segret, potem se je pa vanjo položilo štiri, šest, hlebcev, ki so se spekli, in ob tem se je krušna peč ohladila. Za novo peko bi bilo potrebno peč ponovno pripravit. Zato se je kruh v starih časih pekel enkrat na teden.
Današnje "krušne" peči, za peko pic, so krušne samo po obliki. V spodnji plošči je elektrika, ki jo ves čas enakomerno greje (če je veliko folka, se da mal bolj na gas da se pice hitreje spečejo - ob tem so tudi malo bolj zažgane). Tisto kar večina misli, da je krušna peč, so samo polena ob strani, da imajo pice malo vonja po lesu in da so črne od žerjavice.
Glavno, v krušni peči ti ne moreš celo popoldne in večer vzdrževati temperature za peko pic. Še manj na 500 stopinj, kolikor je nekdo fantaziral.
Kalibri ::
500 stopinj je špica. Od tam gre samo še navzdol. Nekaj časa ti okrog špice drži, medtem pa je treba še vedno kuriti oz. držati žerjavico.
V kleti sem postavil krušno peč, ki je nisem zakuril že cca 2 leti. Da je ves čas dovolj topla za peko pic, mora goreti vsaj eno drvo ob strani. Širina je 90 cm in se to da. Vseeno pica precej pobere toplote z dna peči. Vrh ni tako problematičen. Je pa tudi res, da po x picah bi jo še vedno spekel v kaj vem, 10 minutah, sicer je minuta do dve dovolj.
Kruh sem tudi poskusil peči vendar mi nekako ni šlo. Se nisem poglobil. Vrh peči sem namreč nalašč naredil nižjega, ni polkrog s strani, temveč elipsa. Bolj za pice.
V kleti sem postavil krušno peč, ki je nisem zakuril že cca 2 leti. Da je ves čas dovolj topla za peko pic, mora goreti vsaj eno drvo ob strani. Širina je 90 cm in se to da. Vseeno pica precej pobere toplote z dna peči. Vrh ni tako problematičen. Je pa tudi res, da po x picah bi jo še vedno spekel v kaj vem, 10 minutah, sicer je minuta do dve dovolj.
Kruh sem tudi poskusil peči vendar mi nekako ni šlo. Se nisem poglobil. Vrh peči sem namreč nalašč naredil nižjega, ni polkrog s strani, temveč elipsa. Bolj za pice.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kalibri ()
twom ::
Je pa tudi res, da po x picah bi jo še vedno spekel v kaj vem, 10 minutah, sicer je minuta do dve dovolj.V picerijah pa cele popoldneve in večere pečejo po deset pic na 2 minuti
Sicer pa, jaz nimam praktičnih izkušenj s krušno pečjo, sem pa kot otrok jedel kruh iz krušne peči, in vem kako izgleda, in kako se je peklo.
Kalibri ::
Če bi recimo imel ob strani plinski gorilnik recimo čez polovico obsega, ki bi bil dovolj močan, bi verjetno lahko držal peč dovolj toplo tudi cel dan. Sem imel tudi tako idejo, vendar se mi ni dalo. Drva moraš začeti kuriti vsaj ene tri ure pred začetkom peke pice. In drvi gre toliko, da bi lahko vsaj en dan grel hišo...
Pridejo pa super pice...
Pridejo pa super pice...
Bellator ::
Današnje "krušne" peči, za peko pic, so krušne samo po obliki. V spodnji plošči je elektrika, ki jo ves čas enakomerno greje (če je veliko folka, se da mal bolj na gas da se pice hitreje spečejo - ob tem so tudi malo bolj zažgane). Tisto kar večina misli, da je krušna peč, so samo polena ob strani, da imajo pice malo vonja po lesu in da so črne od žerjavice.
Kje si to pobral? Lahko, da sicer obstajajo tudi takšne hibridne peči, kar pa ne pomeni, da so vse takšne.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bellator ()
twom ::
Kje si to pobral? Lahko, da sicer obstajajo tudi takšne hibridne peči, kar pa ne pomeni, da so vse takšne.OK. Kako boš imel ti v restavraciji spodnjo ploščo segreto celo popodne in večer? Namreč, plošča se segreje od ognja in žerjavice, ki gori na plošči. V tem času, ko ti segrevaš ploščo, na njej ne moreš pečt. Al kako to gre?
Sem bil priča v ljubljanski piceriji (ne bom omenil kateri), kjer je odpovedalo polovico grelne plošče. Na pico se je čakalo tri četrt ure...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: twom ()
Kanban ::
Plošča se segreje zaradi konstantnega vročega zraka nad ploščo. Zrak pa segrevajo stalno goreča polena nekje ob strani. Seveda imaš 1001 različico teh peči, tudi električno ogrevane, pa takšne na plin in takšne na drva, tudi takšne, kjer lahko žerjavico prestaviš pod ploščo. Katerakoli od teh je sposobna držati konstantno temperaturo brez problema, če je seveda narejena za takšno količino pic.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kanban ()
fikus_ ::
Na eni strani peči kuris, na drugi pečeš pice cez nekaj casa obrneš, tako lahko pečeš pico za pico
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
twom ::
Plošča se segreje zaradi konstantnega vročega zraka nad ploščo. Zrak pa segrevajo stalno goreča polena nekje ob strani.Wau, se pravi da pica segreva ploščo, ne obratno? Al v picerijah 2 minuti pečejo pice, potem pa 10 minut segrevajo ploščo s toplim zrakom?
Mimogrede, zrak je zelo dober toplotni izolator (npr, zračni mehurčki ujeti v opeko ali stiropor), še boljši izolator od zraka je manj zraka, vakum, (npr, dvojna stekla na oknih z inertnim plinom (da se ne kondenzira vlaga)). Še glede toplotne prevodnosti in kapacacitete, energije, ki jo lahko snov odda... daj v pečico stiropor, les, kovino in pusti na 100 stopinjah. Potem pa odpri, daj roko notri, bo vroče, primi stiropor, bo enako, les te bo bolj pekel, železo te bo zažgalo. Enako gre tudi obratno, mraz.
Hrano skuha toplotni tok, energija, ne temperatura. Zato se v pečici na 180 stopinjah hrana tako dolgo pripravlja. Zrak zelo počasi segreva predmete okoli sebe.
In v picerijah, če imajo gužvo, pice pečejo veliko hitreje, obrnejo gumb za regulacijo temperature na plošči. Poizkusite priljubljeno picerijo enkrat ko ni gužve, ko pico spečejo počasi, in pa takrat, ko imajo vse zasedeno. Takrat so pice bolj črne, sir na pici bolj rjavo zažgan.
Na eni strani peči kuris, na drugi pečeš pice cez nekaj casa obrneš, tako lahko pečeš pico za picoPicerije imajo kar dve peči, eno za peko medtem ko tadrugo segrevajo. Pa vse imajo zaposlenega enega kurjača, ki skrbi za pravo temperaruto peči, pa še enega ki skrbi za dovolj veliko količino drv.
Kanban ::
Plošča se segreje zaradi konstantnega vročega zraka nad ploščo. Zrak pa segrevajo stalno goreča polena nekje ob strani.Wau, se pravi da pica segreva ploščo, ne obratno? Al v picerijah 2 minuti pečejo pice, potem pa 10 minut segrevajo ploščo s toplim zrakom?
Ne, segreva toplota, ki seva s stropa peči. Nimamo vsi časa pisati o zračnih mehurčkih in stiroporju, so pa verjetno vsi, razen tebe, razumeli napisano.
Nobena peč tudi ni 100% zasedena ves čas, niti v najbolj prometnih picerijah, ker pic pač ne moreš nametati eno zraven druge brez razmaka. Bodo pa tiste najbolj frekventne morda res posegle po hibridnih, zaradi enostavnosti uporabe. Kar pa spet ne pomeni, da so take vse.
Pa vse imajo zaposlenega enega kurjača, ki skrbi za pravo temperaruto peči, pa še enega ki skrbi za dovolj veliko količino drv.
Odloči se, so vse električne, al imajo vse zaposlenega kurjača? Mi smo se že, ko smo napisali, da še zdaleč niso vse na elektriko in imaš takšne in drugačne, na drva, plin, elektriko, hibridne itd.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kanban ()
starfotr ::
In v picerijah, če imajo gužvo, pice pečejo veliko hitreje, obrnejo gumb za regulacijo temperature na plošči. Poizkusite priljubljeno picerijo enkrat ko ni gužve, ko pico spečejo počasi, in pa takrat, ko imajo vse zasedeno. Takrat so pice bolj črne, sir na pici bolj rjavo zažgan.
Kako lahko pico spečeš še hitreje od 2-3 minut?
c3p0 ::
https://www.fuegowoodfiredovens.com/sho...
Nič elektrike, trdijo, da se segreje v 30 minutah, pa 9 pizz spraviš noter.
Je pa električno dogrevan pod gotovo bližnjica, katere se marsikatera picerija ne brani, pa še lahko se pohvali s krušno pečjo. No, nekateri imajo električno v obliki krušne in se enako pohvalijo.
Nič elektrike, trdijo, da se segreje v 30 minutah, pa 9 pizz spraviš noter.
Je pa električno dogrevan pod gotovo bližnjica, katere se marsikatera picerija ne brani, pa še lahko se pohvali s krušno pečjo. No, nekateri imajo električno v obliki krušne in se enako pohvalijo.
Kanban ::
Ta spodaj je precej bolj popularna komercialna izbira in deluje na vse od lesa, plina in peletov in skoraj poljubne kombinacije le-teh. Poznam picopeka, ki jo goni izključno na les in to v precej prometni restavraciji.
https://www.maranaforni.com/rotary-oven...
Zanimivo, da tako znani proizvajalec peči še ni slišal za elektriko.
https://www.maranaforni.com/rotary-oven...
Zanimivo, da tako znani proizvajalec peči še ni slišal za elektriko.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kanban ()
Eduardo ::
Današnje "krušne" peči, za peko pic, so krušne samo po obliki. V spodnji plošči je elektrika, ki jo ves čas enakomerno greje (če je veliko folka, se da mal bolj na gas da se pice hitreje spečejo - ob tem so tudi malo bolj zažgane). Tisto kar večina misli, da je krušna peč, so samo polena ob strani, da imajo pice malo vonja po lesu in da so črne od žerjavice.
Glavno, v krušni peči ti ne moreš celo popoldne in večer vzdrževati temperature za peko pic. Še manj na 500 stopinj, kolikor je nekdo fantaziral.
Največ današnjih je električnih. Drugače pa seveda obstajajo tradicionalne pizza peči, ki uporabljajo samo les kot gorivo.
To niso po definiciji krušne peči ampak pizza peči. Je velika razlika.
MrGTO ::
V pizzeriji v Izoli imajo krusno pec z vrtecim "kolobarjem", mislim da iz jekla. Gor gre 10-12 pic naenkrat. Ko se kolobar ohladi, imajo moznost s pritiskom na gumb, ta kolobar dvigniti in se ta segreje spet na delovno temperaturo. Tako se to dela v profi pizzerijah.
Je pa bila cela restavracija narejena okoli te peci, se pravi prvo so postavili pec, nato prezracevalni sistem komplet in sele nato ostali del restavracije ;P
Pec okvirno 10-12k€, prezracevalni sistem vkljucno s kuhinjskim delom pa se ene 15-20k€, pa to govorimo kakih 15let nazaj :)
Pa roko na srce, pice so boljse tudi drugod hehe
Se najboljse pa, ko jih specem doma..
Je pa bila cela restavracija narejena okoli te peci, se pravi prvo so postavili pec, nato prezracevalni sistem komplet in sele nato ostali del restavracije ;P
Pec okvirno 10-12k€, prezracevalni sistem vkljucno s kuhinjskim delom pa se ene 15-20k€, pa to govorimo kakih 15let nazaj :)
Pa roko na srce, pice so boljse tudi drugod hehe
Se najboljse pa, ko jih specem doma..
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Peka pizze (strani: 1 2 3 4 … 24 25 26 27 )Oddelek: Loža | 239447 (401) | kriptobog |
» | pekač za pizzo (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 48623 (11829) | MArkusPrimus |
⊘ | Domača pica (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 56453 (36326) | bluefish |
» | Picerije z najboljšimi picami pri nas (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 95445 (78535) | korenje3 |
» | Zamrznjene pice s krušne pečiOddelek: Loža | 9988 (8309) | Aston_11 |