Forum » Loža » Toplotna črpalka
Toplotna črpalka
telexdell ::
V 15-20 min ti ogreješ 300l bojler na 50?
Pa to ne ogreješ s pečjo ko kuriš in je temp 70 v ceveh....
Zskaj bi kao mlinček počepnil na 40? Kačo pa jo ogreje in drži na 50 ali več da ogreje vodo...
Mislim... spet kr neki?! Kje sem rekel, da sam ogrevam vodo na 50°C. Še prej, ko sem ogreval hišo s kondenzacijskim plinskim kotlom sem imel sanitarno vodo nastavljeno na nekje 45°C, da sem minimiziral izločanje vodnega kamna, pa da se otroci niso opekli, če bi preveč odprli toplo vodo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
MadMax ::
"Kr neki" je predvsem to, da ni definirano "ogrevanje".
Gre namreč za dogrevanje. 300 litrov v tem primeru ne pomeni kaj veliko, saj v zgornji tretjini še ni omembe vrednega padca T, hkrati pa je v spodnji lahko že 15°C ali manj.
Vseh 300 litrov iz 15 na 45 pač s "hišno" TČ ne ogreješ zlepa. S STČ pa sploh zraste brada...
Gre namreč za dogrevanje. 300 litrov v tem primeru ne pomeni kaj veliko, saj v zgornji tretjini še ni omembe vrednega padca T, hkrati pa je v spodnji lahko že 15°C ali manj.
Vseh 300 litrov iz 15 na 45 pač s "hišno" TČ ne ogreješ zlepa. S STČ pa sploh zraste brada...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Dimnik ::
V 15-20 min ti ogreješ 300l bojler na 50?
Pa to ne ogreješ s pečjo ko kuriš in je temp 70 v ceveh....
Zskaj bi kao mlinček počepnil na 40? Kačo pa jo ogreje in drži na 50 ali več da ogreje vodo...
Mislim... spet kr neki?! Kje sem rekel, da sam ogrevam vodo na 50°C. Še prej, ko sem ogreval hišo s kondenzacijskim plinskim kotlom sem imel sanitarno vodo nastavljeno na nekje 45°C, da sem minimiziral izločanje vodnega kamna, pa da se otroci niso opekli, če bi preveč odprli toplo vodo.
Nič kr neki...sam si napisal da počepne mlinček sploh če greješ na 50...zato sem ti napisal 50....
Glede peči ja ok, če računaš pucanje in podžig, sploh pri uplinjaku...navadna peč gre kar hitro...
sbawe64 ::
Podobno porabo drv je zamenjala 12kw tč hiša tudi brez izolacije, notri pa je 22-23°C ogrevanje pa radiatorsko.9kw bi bila sigurno premalo oziroma bi veliko vklapljala grelce. Projektna temperatura za kraj pa je -10°C. Sam sem kolebal med 12kw in 14kw pred nakupom pa vidim, da je teh 12kw dovolj oziroma nekje optimum.
Koliko kW zmore tvoja 12kw tč pri 0, -10°C zunanje temperature?
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
joez7 ::
"Kr neki" je predvsem to, da ni definirano "ogrevanje".
Hm, naša 300l STČ rabi za dogrevanje cirka 1h, rezda sam na ~38°C. Če pa se ji zahodi (legionela program), pa vztraja tut 5h (hoče pogret na 60, pa jo motimo s sprotno porabo)
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 4 … 81 82 83 84 )Oddelek: Loža | 790889 (3389) | letmein |
| » | Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 … 31 32 33 34 )Oddelek: Loža | 150772 (8244) | floyd1 |
| » | Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 75552 (10207) | feryz |
| » | Ogrevanje sanitarne vode (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 38054 (24764) | energetik |
| » | Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 190584 (157408) | Zvezdica27 |